Třinec – Brno 0:1 (kon.) | Dukla Praha – Ústí n. L. 0:1 (kon.) | Chrudim – Příbram 2:2 (kon.)
Vlašim – Vyškov 5:1 (kon.) | Opava – Žižkov 6:1 (kon.)
konec
Slezský FC Opava
6:1 (2:1)
FK Viktoria Žižkov
Sobota 23.10.2021, 15:30 • Stadion v Městských sadech, Opava • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 12. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.
     
    Opavský stadion v Městských sadech uvidí souboj dvou celků, kterým se nedaří podle představ. Pojďme se podívat, jak si na tom aktuálně stojí domácí SFC a hostující Viktorka Žižkov.
     
    FK Viktoria Žižkov se trápí, v tabulce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY jí patří až 14. příčka. Nad sestupovými vodami se celek zpod ikonického žižkovského vysílače drží jen díky lepšímu skóre.

    Z dosavadních jedenácti odehraných utkání zvítězila Viktoria pouze dvakrát – naposledy v polovině srpna, kdy vyhrála na půdě sparťanské rezervy jasně 3:0. V následujících sedmi ligových zápasech získala jen dva body za remízy s Ústím nad Labem a Duklou, jinak zapsala pět proher.

    A právě poslední porážka doma s Chrudimí se stala osudnou pro trenérské duo Davida Oulehla – Jan Filip, které vedení klubu odvolalo. „Davidovi s Honzou bych chtěl poděkovat, neměli to jednoduché, přesto tu odvedli kus poctivé práce, ale cítíme, že mužstvo je v křeči a potřebuje nový impuls,“ vysvětluje spolumajitel klubu Milan Richter na webu Viktorie.

    Mužstvo dočasně převzal trenér béčka Zdeněk Koukal, který bude mít tým na povel právě v Opavě. Dočká se žižkovská Viktoria tolik potřebného impulsu už ve Slezsku?
     
    Ani domácí Slezský FC Opava na tom není ideálně. Opavský celek je v tabulce jedenáctý. Po vítězství v Prostějově doma remizoval s Líšní a před týdnem prohrál v souboji dvou ex-ligistů na půdě Příbrami.

    Teď by opavští fotbalisté rádi naplno bodovali v domácím prostředí, kde se zatím v rámci druhé nejvyšší soutěže představili pětkrát. Zvítězili ale jen jednou, když porazili nováčka z Vyškova. V dalších čtyřech zápasech Slezané remizovali.

    „Žižkov v úterý odvolal trenéry, takže uvidíme, s čím přijede. Viděli jsme jeho zápasy v Třinci a s Chrudimí. Každopádně teď je to pro nás nevyzpytatelný soupeř. Mohou přijít změny v sestavě, v rozestavení i stylu hry. Sami jsme v očekávání, co z toho vyleze,“ přiznává opavský kouč Roman West na klubovém webu.

    „Hlavně se ale musíme soustředit sami na sebe. Potřebujeme vyhrát, abychom se odrazili zpátky do středu tabulky a měli klid směrem k dalším zápasům. Sobotní utkání potřebujeme zvládnout za tři body a uděláme pro to všechno,“ doplňuje trenér Slezského FC.
     
    Delegace rozhodčích
    Sobotní utkání mezi Slezským FC Opava a FK Viktoria Žižkov bude jako hlavní rozhodčí řídit Tomáš Klíma, na čarách mu budou asistovat pomezní sudí Jakub Šimáček (AR1) a Lukáš Slavíček (AR2). Delegátem FAČR je Josef Bábíček a technickým delegátem LFA je Ladislav Kruliš.
     
    Úvodní sestavy:

    SFC Opava: Digaňa – Celba, Hnaníček (C), Janoščín, Kadlec – Darmovzal, Rychlý – Pikul, Didiba, Helešic – Lukáš Holík.
    Náhradníci: Lasák – Pisačič, Kramář, Rataj, Gorčica, Helebrand, Šcudla.

    FK Viktoria Žižkov: P. Soukup – Koželuh, Š. Gabriel, Súkenník (C), Řezáč – Žežulka – Diamé, Sixta, D. Richter, Muleme – Batioja.
    Náhradníci: Švenger – Nabijev, Kop, Petrlák, T. Zeman, Kytka, Sakala.

    Rozhodčí: Klíma – Šimáček, Slavíček.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Opavští se ihned vydali dopředu, ale Pikulův zákrok sudí Klíma vyhodnotil jako útočný faul.
     
    2
    Další útok domácích vyšel vniveč, hra se obrací a dopředu jde Žižkov.
     
    3
    Didiba si počínal tvrdě, rozhodčí viděl jeho faul. Viktorka zůstane u míče.
     
    4
    Žižkovští hráči trpělivě kombinují, ale zatím hodně daleko od opavské brány.
     
    6
    Hnaníček ve středu pole fauloval Richtra a za svůj faul si vykoledoval žlutou kartu.
     
    7
    Kadlece na levé straně nedovoleně zastavil jeden z hostujících hráčů. Standardka pro Opavu.
     
    8
    Po centru Holíka se k zakončení probil Darmovzal a už se zdálo, že budeme svědky první zajímavé šance, jenže opavskou snahu brzdí Klíma, který viděl útočný faul domácího středopolaře.
     
    9
    Janoščín hledal svým nákopem Didibu, ale ten na prudký pas neměl šanci reagovat.
     
    10
    Solidní šance hostů! Po sklepnutí Diamého pálil z hranice vápna Richter, jeho tvrdá rána ovšem byla zblokována na roh!
     
    11
    Muleme rozehrál roh, Digaňa balon vyboxoval do bezpečí. Žižkovští vrátili balon znovu do vápna, jenže před Sixtou balon odpálil pryč z šestnáctky Janoščín.
     
    12
    Opava právě vstřelila branku!
    Slezané se následně vydali rychle dopředu, před záložníkem DENISEM DARMOVZALEM se otevřel volný prostor, mladý středopolař SFC se s ničím nepáral, vystřelil zpoza šestnáctky a povedenou přízemní střelou s přispěním levé tyče poslal balon za záda brankáře Soukupa, jenž se za míčem natahoval marně!
     
    13
    Žižkov na inkasovaný gól reaguje zvýšenou ofenzivní aktivitou, jenže po sérii nepřesností se vydal dopředu Holík a společně s Pikulem se snaží něco kloudného vymyslet.
     
    14
    To se sice ofenzivní dvojici Slezanů nepovedlo, ale domácí hráči zůstávají dál na míči.
     
    15
    Rychlý teď dlouhým nákopem hledal Pikula, ale balon končí v zámezí.
     
    16
    Nyní si neporozuměli hosté. Brankář Soukup se s Gabrielem nedohodl na tom, kdo odkopne míč, ten nakonec Soukup napálil do hlavy svého spoluhráče, ale Holík měl k balonu daleko, a tak si žižkovský celek může oddechnout.
     
    17
    Pozor na Viktorku! Diamé vysunul dopředu Mulemeho, který si srovnal míč a prudkou pumelicí donutil opavského gólmana k důležitému zákroku! Digaňa vyrazil ránu mířící pod břevno na roh!
     
    18
    A také z něj pramenilo pro Opavu velké nebezpečí! Ve vápně se do míče opřel Sixta a napálil břevno domácí brány, od kterého se balon odrazil zpátky do hry!
     
    19
    A nyní se po dravém Helešicově průniku hodně zlobí opavský kotel. Janoščín totiž zblízka zřejmě nastřelil ruku jednoho z žižkovských hráčů, ale rozhodčí Klíma jasně ukazuje, že tohle penalta nebude.
     
    20
    Holík teď upaloval s míčem rychle dopředu, před ním si ovšem prostor výborně pohlídal Gabriel. Opavský útočník se hlásí o roh, ale následovat bude odkop od brány Soukupa.
     
    22
    Už to mohlo být 2:0 pro Opavu! Rychlý šajtlí vysunul dopředu rozběhnutého Helešice, ten cpal z levé strany centr do vápna, kde na něj ve skluzu jen těsně nedosáhl Holík. Teď měli hosté velké štěstí.
     
    24
    Penalta pro Žižkov! Celba ve vápně stáhl k zemi Řezáče a sudí Klíma ukazuje na penaltový puntík.
     
    25
    Žižkov právě vstřelil branku!
    Balon si přichystal AUGUSTO BATIOJA, a když jeho ránu k pravé tyči opavský gólman Tomáš Digaňa zneškodnil, balon vyrazil zpátky přímo k žižkovskému útočníkovi, který už se z dorážky nemýlil a chladnokrevně napálil míč do sítě – 1:1!
     
    26
    Už poněkolikáté se fanoušci SFC zlobí. Tentokrát se dožadovali odpískání faulu na Holíka na hranici šestnáctky.
     
    27
    Sudí Klíma ovšem píská faul hostujících hráčů až teď. Didiba se odvážně pustil do trojbloku protihráčů a byl faulován. Standardka pro Opavu.
     
    28
    A to vůbec nebyl špatný centr Holíka. Po jeho prudkém centru na přední tyč se k zakončení dostal Janoščín a trefil tyč! Hosté následně odvrací balon na další toh.
     
    29
    Po něm se míč odrazil příhodně k Holíkovi, který zkusil vystřelil z voleje, ale vysoko přestřelil žižkovskou svatyni.
     
    30
    V Opavě se hustě rozpršelo. Uvidíme, kdo se se změnou klimatických podmínek vypořádá lépe.
     
    32
    Opava právě vstřelila branku!
    Slezané si berou těsný náskok zpátky, a to skutečně luxusním způsobem. Po chybě hostujícího celku v rozehrávce se k míči dostal LUKÁŠ HOLÍK, všiml si, že brankář Soukup je daleko z branky a parádním lobem s přispěním pravé tyče vrací opavskému celku jednogólové vedení!
     
    33
    Darmovzal hledal svým centrem Hnaníčka, ale ten si ve vzdušném souboji pomohl nedovoleně.
     
    35
    Po povedené kombinaci domácích dnes mohl podruhé skórovat Darmovzal, jenže jeho zakončení z bezprostřední blízkosti vychytal gólman Soukup!
     
    37
    Žežulka fauloval u středového kruhu Didibu a vidí žlutou kartu.
     
    38
    Slezané byli nasáčkováni ve vápně Viktorky Žižkov, jenže míč sbírají hosté a míří dopředu.
     
    39
    Pikul předvedl své kličky, Batioja ho povalil k zemi a Opava má k dispozici další přímý kop.
     
    40
    Opavskou standardku rozehrál Helešic, asi mělo jít o nacvičený signál, ale už míče byl nejdříve hostující gólman Soukup, jenž zažehnal hrozící nebezpečí pro hostující celek.
     
    41
    Slezané jsou po druhém gólu na koni a dál zaměstnávají žižkovskou obranu.
     
    42
    Nyní si balon dlouho rovnal na střelu Holík, nakonec vystřelil z kroku zpoza vápna, gólman Soukup ovšem neměl s jeho ránou problém a míč lapil ve svých rukavicích.
     
    43
    Zdálo se, že Muleme vybojoval roh, ale pomezní sudí viděl situaci jinak. Následovat bude odkop od brány Digani.
     
    44
    Roh pro Opavu.
     
    45
    Rozehrál ho Helešic, k akrobatickému zakončení se probil Janoščín, ale m míč po jeho kopu přes hlavu končí vysoko nad hostující bránou.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    První půle je za námi a nabídla velice zajímavou podívanou. Do vedení se po necelé čtvrthodince dostali domácí po přízemní ráně Denise Darmovzala, která s přispěním levé tyče skončila za zády hostujícího gólmana Soukupa.

    Žižkov o chvíli později srovnal zásluhou Batiojy, jenž skóroval z penalty nařízené po faulu Celby na Řezáče. Slezané si ovšem vzápětí vzali těsný náskok zpět po krásném lobu Lukáše Holíka.

    Po první půli tak Opava vede 2:1. Už brzy uvidíme, co přinese druhý poločas.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FK Viktoria Žižkov: ze hřiště odchází Daniel Richter, přichází Farid Nabijev.
     
    46
    Střídání v týmu FK Viktoria Žižkov: ze hřiště odchází Ondřej Žežulka, přichází Benson Sakala.
     
    47
    Darmovzal se ve vápně dostal k míči, ten si zasekl a vypálil, ale jeho ránu zblokovala hostující obrana.
     
    48
    Další nedorozumění v hostující rozehrávce málem Opavští potrestali. Nakonec balon končí po zakončení Holíka v boční síti. Roh pro SFC.
     
    49
    Ten byl zblokován, ale míč se dokutálel znovu až do zámezí. Je z toho další roh pro Opavu, rozehraje ho Helešic.
     
    49
    A to vypadalo nadějně, odražený míč chtěl napálit směrem k žižkovské bráně Holík, ale hostující Muleme ho trefil dlaní do obličeje a vidí žlutou kartu. Zajímavá standardka pro Opavu.
     
    50
    Míč si nachystal Helešic, svou technickou střelou ale poslal balon nejen nad zeď, ale i nad břevno hostující brány.
     
    52
    Kadlec byl na útočném výletě, svou pumelicí ovšem trefil jen Holíka, od něhož se balon odrazil vedle brány. Soukup uvede míč do hry odkopem od brány.
     
    53
    Muleme fauloval na kraji hřiště Hnaníčka. Další standardka pro domácí tým.
     
    54
    Holík hledal Janoščína, ale před ním včas zasáhla hostující defenziva.
     
    55
    Holík zbrzdil faulem útočnou akci hostů a vidí žlutou kartu.
     
    56
    Nabijev chtěl rozběhnout Batioju, ale včas zasáhl Celba a obrací hru.
     
    57
    Rychlý dostal nabito, vypálil bez přípravy, ale do jeho rány se obětavě vrhnul Sixta a zblokoval jeho střelu.
     
    58
    Darmovzal utekl po levé straně hřiště, cpal centr na zadní tyč, kterou zavíral Celba, jenže jeho zpětnou přihrávku sbírají hosté a jdou dopředu.
     
    58
    Hosté teď navíc rozehrají přímý kop ze zhruba pětadvaceti metrů.
     
    59
    Sixta vše vsadil na přímou střelu, jenže ta mu nesedla a míč končí vysokou nad opavskou bránou.
     
    59
    Opava právě vstřelila branku!
    Polský záložník ve službách Slezského FC Bartosz Pikul povedeným pasem poslal do zakončení Lukáše Holíka, kterého sice parádním zákrokem vychytal Soukup, míč se ale odrazil k dobíhajícímu JANU KADLECOVI, jenž bez přípravy napálil balon do poloprázdné žižkovské brány! Slezané tak svému soupeři odskakují do dvoubrankového trháku.
     
    60
    Teď se Opavští po chytré teči Pikula radovali počtvrté! Balon poskakoval po brankové čáře a těžko říct, zda skončil za ní! Rozhodčí Klíma nechává pokračovat ve hře, takže skóre se nemění.
     
    62
    Opavští jsou při chuti, Kadlec uprchl podél levé lajny, ale svým centrem Pikula nenašel.
     
    63
    Hosté rychle obrátili hru a po drobném faulu jednoho z Opavských rozehrají přímý kop z levé strany.
     
    64
    Ze standardky nevytěžili nic zajímavého, ale dál kombinují na útočné polovině hřiště.
     
    65
    Hostům se daří kombinovat, nicméně zatím jsou daleko od opavského vápna.
     
    68
    Opava právě vstřelila branku!
    Parádní akce v podání BARTOSZE PIKULA znamená čtvrtý gól v síti hostujícího celku. Polský dravec si obhodil jednoho z obránců, ocitl se sám před Soukupem a povedenou střelou kolem gólmana k pravé tyči zvyšuje vedení Slezského FC na 4:1!
     
    70
    Střídání v týmu SFC Opava: ze hřiště odchází Bartosz Pikul, přichází Denis Kramář.
     
    70
    Střídání v týmu SFC Opava: ze hřiště odchází Lukáš Holík, přichází Tomáš Rataj.
     
    71
    Opavský stadion se dnes baví zajímavým fotbalem. Nadšená není asi jen hrstka žižkovských fanoušků, která vyrazila do Slezska podpořit svůj oblíbený klub.
     
    73
    Opavští vybojovali na levé straně další roh.
     
    74
    Ten si ale v pohodě pohlídala žižkovská obrana.
     
    74
    Střídající opavský mladíček Rataj dohrál souboj s brankářem Soukupem a vidí žlutou kartu.
     
    75
    Střídání v týmu FK Viktoria Žižkov: ze hřiště odchází Adama Diamé, přichází Tadeáš Zeman.
     
    75
    Střídání v týmu SFC Opava: ze hřiště odchází Jiří Janoščín, přichází Adam Gorčica.
     
    75
    Střídání v týmu FK Viktoria Žižkov: ze hřiště odchází David Sixta, přichází Maxmilián Jiří Kytka.
     
    76
    Darmovzal přihrávkou pod sebe našel ve vápně Helešice, který si naběhl z druhé vlny do prostoru penalty, a ihned vypálil! Soukup si ale připsal velmi dobrý zákrok a zabránil páté opavské brance!
     
    77
    Rozběhnutý Celba hledal svým centrem Rataje, před ním ovšem balon sebral ze vzduchu brankář Soukup.
     
    78
    Vepředu se objevil hostující Zeman, ve vápně upadl, ale tohle určitě penalta nebude.
     
    80
    Celba se dostal k odraženému míči, který napálil do obličeje Zemana, který je teď otřesen, ale bude to nic vážného.
     
    81
    Střídání v týmu SFC Opava: ze hřiště odchází Matěj Helešic, přichází Adam Šcudla.
     
    82
    Zápas už se nyní v podstatě jen dohrává. Nevypadá to, že by Viktoria ještě našla sílu na obrat.
     
    83
    Střídání v týmu FK Viktoria Žižkov: ze hřiště odchází Augusto Batioja, přichází Miroslav Petrlák.
     
    84
    Roh pro Viktorku Žižkov. Z něj ovšem "nezapršelo."
     
    84
    Dnešní utkání sleduje 1 376 diváků.
     
    85
    Opava právě vstřelila branku!
    Slezský FC se dočkal páté branky, o kterou se postaral střídající DENIS KRAMÁŘ, jenž si před Soukupem počínal jako zkušený mazák, prostřelil žižkovského brankáře a Opava vede už o čtyři góly!
     
    86
    Opava právě vstřelila branku!
    Tak tohle je neskutečné! Hosté sotva rozehráli, jenže přišli o balon a domácí vyrazili do dalšího rychlého kontru! Tomáš Rataj posunul balon na Adama Ščudlu, jenž ve vápně našel DENISE KRAMÁŘE, a ten zblízka přidává svůj dnešní druhý zásah!
     
    87
    Po Kadleově pasu za obranu unikal sám na Soukupa Rataj, žižkovský gólman míč shodou okolností odrazil právě k opavskému útočníkovi. Ten střílel z ostrého úhlu, ale prázdnou hostující bránu minul.
     
    88
    Slezané dál obléhají obranu Žižkova.
     
    90
    Rozhodčí nastaví nad rámec základní hrací doby tři minuty.
     
    90+1
    Žlutou kartu dostává Benson Sakala (FK Viktoria Žižkov).
     
    90+2
    Hostující Nabijev se dostal k hlavičce ze zajímavé pozice, kterou jen těsně minul pravou tyč opavské brány.
     
    90+3
    Po opavské kombinaci končí míč v zámezí.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 9:2.
    Střely mimo: 8:1.
    Rohy: 7:2.
     
    Tady nebylo o čem. V souboji dvou trápících se celků uspěla domácí Opava, která si v první půli vytvořila vedení 2:1 a svůj náskok po změně stran dokázala ještě navýšit dalšími čtyřmi zásahy.

    Slezané tak doma zvítězili podruhé v sezoně, když žižkovskou Viktorii porazili v poměru 6:1, a posunuli se tak na osmé místo tabulky. Naopak Žižkov prohrál potřetí v řadě, v tabulce druhé nejvyšší soutěže je patnáctý. (17:50:57)

    Jan Šimek

    Branky: 12. Darmovzal, 32. Lukáš Holík, 59. Kadlec, 68. Pikul, 85. Kramář, 86. Kramář – 25. Batioja

    Karty:   6. Hnaníček (OPA), 55. Lukáš Holík (OPA), 74. Rataj (OPA) – 37. Žežulka (ZIZ), 49. Muleme (ZIZ), 90+1. Sakala (ZIZ)


    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 9:2. Střely mimo: 8:1. Rohy: 7:2.
    Slezský FC Opava: Digaňa – Celba, Hnaníček (C), Janoščín (75. Gorčica), Kadlec – Darmovzal, Rychlý – Pikul (70. Kramář), Didiba, Helešic (81. Šcudla) – Lukáš Holík (70. Rataj).
    Náhradníci: Lasák – Pisačič, Kramář, Rataj, Gorčica, Helebrand, Šcudla.

    FK Viktoria Žižkov: P. Soukup – Koželuh, Š. Gabriel, Súkenník (C), Řezáč – Žežulka (46. Sakala) – Diamé (75. T. Zeman), Sixta (75. Kytka), D. Richter (46. Nabijev), Muleme – Batioja (83. Petrlák).
    Náhradníci: Švenger – Nabijev, Kop, Petrlák, T. Zeman, Kytka, Sakala.

    Rozhodčí: Klíma – Šimáček, Slavíček
    thejrc.org