Znojmo – Lublaň 3:5 (kon.)
konec
HC LERAM Orli Znojmo
3:5 (0:0, 2:0, 1:5)
HK SŽ Olimpija Lublaň
Úterý 16.11.2021, 18:30 • Nevoga aréna • bet-at-home ICE Hockey League • 18. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Po reprezentační pauze se znovu rozjíždí ligové zápasy a na znojemské hokejisty čeká soupeř z kategorie těch nejtěžších – lídr tabulky z Lublaně. Slovinci se po necelých dvou týdnech vrací na českou půdu s jasným cílem odčinit předchozí prohru.
     
    Kouč Mitja Šivič vsadil společně s vedením slovinského klubu převážně na domácí hráče, které velmi dobře doplnili o dva zkušené Kanaďany, dva Finy a šikovného francouzského útočníka Guillauma Leclerca, jenž momentálně kraluje bodování celé soutěže. V bráně Lublaně najdeme pro znojemského fanouška známé jméno – Žan Us oblékal v sezoně 2014/2015 český dres v rámci juniorské EBYSL.

    Týmová alchymie funguje výtečně a klub je od prvních ligových kol na absolutní špičce soutěžní tabulky. S šestatřiceti body získanými v šestnácti zápasech (pouhé čtyři prohry!) odráží útoky druhého maďarského pronásledovatele z Fehérváru. Lublaň se navíc může pochlubit nejaktivnějším útokem (62 vstřelených branek) a na druhou stranu také nejpevnější obranou (38 inkasovaných branek) celé ICE Hockey League.
     
    Znojemští hokejisté střídají výhry a porážky s téměř železnou pravidelností, čemuž odpovídá i devátá příčka ve velice vyrovnaném středu tabulky. Velmi ale chybí několikazápasová vítězná šňůra, která by týmu pomohla vyšvihnout se do vyšších pater. Také tomu by měla pomoci trenérská osobnost Glena Hanlona, jenž doplní trenérské duo Jiří Beroun a Tomáš Jakeš. Kanadský kouč má již za sebou první tréninky s Orly.

    Ti se v letošním ročníku střetli s Lublaní již dvakrát. První měření sil na slovinském ledě vyhráli domácí 6:4, i když Znojemští v závěru mocně dotahovali. Odveta na jihu Moravy dopadla lépe pro český celek, který sice dvakrát dotahoval, nakonec však soupeře udolal v prodloužení a zásluhou Samuela Fejese zvítězil 4:3.
     
    Úvodní sestavy:

    Tesla Orli Znojmo: Kantor (Groh) – Sedlák, Culkin, Haman, Younan, Bartko, Tejnor, Stránský – T. Svoboda, Němec, Ahl – Matuš, Zubov, Brittain – Gorčík, Prokeš, Luciani – Kvasnica, Köver, Oščádal.

    HK SŽ Olimpija Lublaň: Holsa (Us) – Piché, Magovac, K. Čepon, Logar, Čimžar, M. Čepon – Leclerc, Simšič, Murphy – Koblar, Kalan, Pance – Sodja, Mušič, Sturm – Jezovšek, Tomaževič, Žeželj.

    Rozhodčí: Fichtner, Siegel – Bedynek, Racicot.
     
    Dnešní utkání jako jeden z čárových sudích odřídí Pierre Racicot, který dlouhé roky pískal v NHL a nyní v ICE Hockey League pomáhá s rozvojem rozhodčích.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:38
    Tomáš Svoboda se proti obraně soupeře neprosadil, hosté vyváží kotouč do středního pásma.
     
    00:59
    Pance ve středním pásmu sebral puk z hole Svobodovi, dál než na modrou jej znojemská defenziva nepustila.
     
    01:47
    Čimžarův pokus od modré byl zblokován clonícími hráči.
     
    02:18
    První vážný zákrok Pavla Kantora, který šel rychle na led a reflexivně betonem vykopl pokus Jezovšeka z mezikruží. Slovinský hráč měl v nebezpečné pozici hodně prostoru.
     
    04:14
    Pasáž soubojů o kotouč v rohu útočného pásma Orlů ukončilo Younanovo nahození od modré, které Holsa dobře viděl a lapačkou kryje.
     
    04:34
    Tečovaná Bartkova střela končí mimo lublaňskou bránu.
     
    05:03
    Luciani si prohodil puk mezi dvojicí protihráčů, ale neměl rychlost a nedokázal se dostat ke kotouči.
     
    05:30
    Zatím nejlepší znojemskou šanci měl Jakub Köver, který nabral ve středním pásmu rychlost a rychlým švihem nadělal Holsovi hodně práce. Finský gólman se ale rychle zvedl a pokryl i dorážku slovenského útočníka. Po následné potyčce se bude vylučovat.
     
    05:30
    Vyloučení v týmu Tesla Orli Znojmo (Oščádal – 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu HK SŽ Olimpija Lublaň (Jezovšek – 2 min., hrubost).
     
    05:54
    Filip Ahl, hrající první zápas po zranění ruky, se natlačil před branku a donutil Holsu k zákroku, finský gólman ale při zákroku vykopl branku z postavení.
     
    06:17
    Hosté jsou nyní v útočném pásmu. Piché vyslal tvrdou střelu od modré, ale puk těsně minul levou tyčku znojemské branky.
     
    07:30
    Oba týmy jsou v plném počtu. Hra ve čtyřech nepřinesla vážnější ohrožení branky.
     
    07:57
    Kvasnica se nyní hnal do situace jeden na jednoho, ale při koncovce trefil pouze soupeřovu hůl a Holsa tak nemusel zasahovat.
     
    09:15
    Orly nyní při další útočné akci zastavuje postavení mimo hru. To je nakonec vyhodnoceno jako úmyslné.
     
    10:12
    Sodja se dostal s pukem až před branku, ale při zakončení narazil na lapačku Kantora.
     
    10:58
    Znojmo šlo do přečíslení. Fejes pálil z kruhu, ale trefil pouze vyrážečku připraveného Holsy. Bude se vhazovat.
     
    12:22
    Svoboda našel přihrávkou od levého mantinelu najíždějícího Culkina z druhé vlny, jeho rána byla ale zblokována.
     
    13:13
    Pance dostal spoustu prostoru na pravém kruhu, dlouho si rovnal puk na hůl, až jeho střelu nakonec zblokoval vracející se znojemský hráč.
     
    14:39
    Zakázané uvolnění Orlů.
     
    15:19
    Kantor ramenem vyráží pokus Marka Čepona. Lublaň teď má více ze hry, Orly obírá o kotouč už ve středním pásmu.
     
    17:09
    Hra je plná osobních soubojů, Lublaň aktivně dostupuje znojemské hráče a nedává jim prostor. Jeden ze soubojů teď odnesl drobným šrámem Logar, který odjíždí na střídačku po přerušení s bolestivou grimasou.
     
    17:18
    Hosté vyhráli buly ve vlastním pásmu, bleskově přešli do protiútoku a Kantor musel na hrudi krotit střelu Magovace.
     
    17:49
    Zubov po pravém křídle vpadl do pásma, Holsa mu zmenšil střelecký úhel a jeho pokus pokryl.
     
    18:58
    Zkušený Žiga Pance si ve středním pásmu počíhal na další znojemskou rozehrávku, kterou zachytil, Znojmo se ale rychle vrátilo a nedovolilo přečíslení.
     
    19:39
    Kantor ztratil v souboji hůl, rychle mu ji ale jeden z obránců podal.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina končí bez branek. Je to jiný hokej než je v ICE Hockey League zvykem, mnohem zodpovědnější dozadu s méně šancemi. Hosté výborně bruslí, dostupují domácí hráče a nedávají jim moc prostoru. I Znojmo ale hraje zodpovědně, směrem dopředu si ale nevytváří tolik šancí, jak je zvykem. Uvidíme, co souboj Orlů s prvním týmem tabulky přinese po přestávce. Další třetina začne přibližně v 19:15.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    21:09
    Zubov vybruslil zpoza hostující branky, Holsův beton nepřehodil.
     
    21:23
    Icing vrací hru před Pavla Kantora.
     
    22:38
    Dvě zajímavé možnosti Znojma. Nejprve se za záda hostující obrany dostal Gorčík, ale poslední obránce hostů mu zezadu v momentě zakončení vypíchl kotouč. Následně brankář Holsa upadl po souboji se znojemským útočníkem, rozhodčí překvapivě nechali hru plynout, jenže znojemská střela trefila ležícího Holsu do výstroje.
     
    23:59
    Orli právě vstřelili branku!
    Znojmo se prosazuje stylem, kterým v úvodní třetině hrozila hlavně Lublaň. Po zisku puku ve středním pásmu se na Holsu řítili hned dva hráči Znojma. Svoboda posunul na VOJTĚCHA NĚMCE, který parádním blafákem vymíchal brankáře a zakončil do odkryté klece. Asistence: Tomáš Svoboda.
     
    26:17
    Orli právě vstřelili branku!
    Z nenápadné akce je tu druhý gól Znojma. Domácím k němu pomohlo i štěstí, když do nahození RYANA CULKINA od modré vložil hůl jeden z obránců hostů a tečoval letící kotouč přímo do horního růžku za záda bezmocného Holsy. Asistence: Tomáš Svoboda, Vojtěch Němec.
     
    28:42
    Znojmo má po dvou brankách více ze hry, Haman teď našel nádhernou přihrávkou přes dvě pásma Lucianiho, jeho pokus krotí Holsa.
     
    29:09
    Lublaň si nyní nerozuměla při rozehrávce a je odpískáno zakázané uvolnění.
     
    29:17
    Nepříjemná střela letěla ihned po vhazování z hole Tejnora od modré čáry. Holsa stihl včas zareagovat a vytasil svoji lapačku.
     
    31:07
    Brittain sahal po dorážce před brankou Lublaně, ale netrefil se do puku tak, jak by si přál. Holsa bych rychlejší a kotouč ukryl do lapačky.
     
    33:08
    Po krátkém tlaku Lublaně odpovědělo opět Znojmo, Kvasnicovu střelu z levého kruhu ale vyráží Holsa.
     
    33:48
    Hosté byli blízko snížení. Pance v dobré pozici na levém kruhu střílenou přihrávkou hledal Kalana zcela volného před prázdnou brankou, ten ale netrefil kotouč podle představ a jen bezmocně sledoval, jak se puk odklouzal mimo.
     
    34:49
    Vyloučení v týmu Tesla Orli Znojmo (Brittain – 2 min., hákování).
     
    36:05
    Hosté sice byli v útočném pásmu první minutu přesilovky, ale nic velkého nevymysleli. Naopak, na druhé straně ujel Tomáš Svoboda a jeho bekhendový blafák musel likvidovat skvělým zákrokem Holsa.
     
    36:50
    Orli už jsou kompletní. V oslabení paradoxně měli větší šance než soupeř.
     
    38:40
    Němec ve vlastním pásmu přihrál přímo na hůl soupeře a nezbylo mu, než jej poslat k ledu. Jasný faul.
     
    38:46
    Vyloučení v týmu Tesla Orli Znojmo (Němec – 2 min., podrážení).
     
    39:33
    Znojmo obralo soupeře o kotouč a vyhazuje.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Po trefách Němce a Culkina vede Znojmo po čtyřiceti minutách 2:0 a nutno dodat, že ve druhé části bylo nebezpečnější. Němcova trefa přišla z protiútoku, Culkinova byla do velké míry šťastná, jelikož k ní přispěl tečí bránící hráč. Znojmo ale mělo další šance, naopak Lublaň dopředu až na výjimky moc nepředvedla. Rozhodně ale není po zápase, uvidíme, co přinese třetí část. Další třetina začne přibližně ve 20:02.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:39
    Pichého nahození od modré v dohrávané přesilovce Kantor neudržel, znojemští obránci ale ke kotouči nepustili žádného z dotírajících útočníků.
     
    40:46
    Znojmo je v plném počtu.
     
    42:05
    Zubov nepřesnou střelou na bližší tyč nepřekvapil Holsu.
     
    43:08
    Přihrávce před branku na Prokeše chyběly centimetry.
     
    43:16
    Olimpija právě vstřelila branku!
    Podobná situace jako u druhé branky Znojma, i v podobném místě. MARK ČEPON se opřel na modré do kotouče a ten byl za přispění teče clonícího znojemského hráče nasměrován mimo dosah brankáře Kantora. Asistence: Luka Kalan, Žiga Pance.
     
    44:08
    Vyloučení v týmu HK SŽ Olimpija Lublaň (Sturm – 2 min., držení).
     
    45:02
    Něměc se mezi kruhy v tísni mezi třemi protihráči ke střele nedostal.
     
    46:00
    Zpětná přihrávka našla mezi kruhy úplně volného Zubova, ten tváří v tvář Holsovi nechal vyniknout lapačku finského gólmana.
     
    46:29
    Kvasnica překvapivou střelou k bližší tyči řádně protáhl Holsu, to už hosté hrají v plném počtu.
     
    47:51
    Zakázané uvolnění Znojma.
     
    48:21
    Olimpija právě vstřelila branku!
    Je vyrovnáno. Hosté potrestali neúspěšné vyhození Znojma. Pance s pukem na holi objel znojemské hráče včetně Kantora a naservíroval před branku přihrávku pro volného BLAŽE TOMAŽEVIČE. Asistence: Žiga Pance.
     
    48:55
    Olimpija právě vstřelila branku!
    Bleskový obrat v podání hostů! Za 34 vteřin po vyrovnání se dostávají do vedení, když Leclercovu přihrávku využil LUKA KALAN, který se prosadil přes znojemského beka a natlačil se do zakončení před Kantora. Asistence: Guillaume Leclerc.
     
    48:55
    Oddechový čas Znojma.
     
    49:29
    Mohlo být vyrovnáno, ale Orli to překombinovali. Ahl se Svobodou se dostali do výborné pozice, ale místo střely volili přihrávku navíc, která nenašla adresáta.
     
    50:15
    Brittain napřáhl kousek za modrou, jeho příklep schoval v rukavici Holsa.
     
    50:38
    Luciani po pravém křídle najel před branku, ale jeho pokus míjí vzdálenější tyč.
     
    51:25
    Zakázané uvolnění Lublaně.
     
    52:38
    Hosté hrají ve třetí třetině výrazně více s kotoučem než Znojmo, které teď tento trend potřebuje zvrátit. Orli aktuálně své soupeře stínují, ale delší dobu s pukem nehrají.
     
    53:13
    Situaci nepomůže ani nadcházející vyloučení Sedláka za faul před Kantorem.
     
    53:13
    Vyloučení v týmu Tesla Orli Znojmo (Sedlák – 2 min., podrážení).
     
    54:22
    Znojmo se brání dobře a daleko od své branky.
     
    55:13
    Orli jsou kompletní, Lublaň kromě nedůrazné střely Mušiče v samém závěru přesilovky nic nevymyslela.
     
    55:23
    Znojmo získalo útočné pásmo.
     
    55:44
    Hosté získali puk, ale při přechodu do útočného pásma je zastavuje ofsajd.
     
    56:05
    Vyloučení v týmu HK SŽ Olimpija Lublaň (K. Čepon – 2 min., držení).
     
    56:19
    Svoboda dorážkou z dobré pozice trefuje vnější konstrukci.
     
    56:37
    Velký tlak Orlů končí zblokovaná střela Němce do ochranné sítě.
     
    56:57
    Tlak pokračuje, Ahl clonící před brankou těsně míjí svou tečí nahození od modré.
     
    57:25
    Centimetry chyběly, po závaru na brankovišti byl Holsa překonán, ale Znojmo nedokázalo dotlačit kotouč za čáru skrz ležící těla soupeřových obránců.
     
    58:05
    Hosté už jsou kompletní.
     
    58:13
    Rozhodčí odchází prozkoumat na video předchozí situaci v brankovišti Lublaně.
     
    58:13
    Gól to opravdu nebyl, Kantor je na střídačce, Znojmo to zkusí v šesti.
     
    58:18
    Svoboda chytře najížděl na teč střílené přihrávky od modré, ale z ostrého úhlu míjí.
     
    58:45
    Svoboda hledal volného Němce před brankou, ten ale netrefil. Velká šance.
     
    58:46
    Olimpija právě vstřelila branku!
    Z obranného pásma trefuje přes celé kluziště prázdnou branku ALEKSANDAR MAGOVAC a ukončuje velký nápor Znojma. Bez asistence.
     
    58:52
    Vyloučení v týmu HK SŽ Olimpija Lublaň (Koblar – 2 min., hákování).
     
    58:52
    Kantor opět na střídačce, Orli to ještě zkusí.
     
    59:04
    Holsa neudržel Bartkovu střelu, ale dorážka jej se štěstím trefila.
     
    59:10
    Orli právě vstřelili branku!
    Je to opět jen o gól, Znojmo skóruje při hře bez brankáře. Střílenou přihrávku Lucianiho na vzdálenější tyč tentokrát trefuje do sítě FILIP AHL. Asistence: Anthony Luciani.
     
    59:27
    Zakázané uvolnění Lublaně, Orli opět v šesti.
     
    59:32
    Lublaň vyhrála buly a vyváží puk až do útočného pásma.
     
    59:50
    Puk je ve znojemském pásmu a čas se krátí.
     
    59:59
    Olimpija právě vstřelila branku!
    Razítko na vítězství Lublaně dává druhou trefou do prázdné branky GUILLAUME LECLERC. Asistence: Žan Jezovšek, Blaž Tomaževič.
     
    Konec zápasu.
     
    Je konec, hosté vyhráli závěrečnou třetinu 5:1, dvě branky ale dali do prázdné znojemské klece a zápas byl dramatický do poslední chvíle. Nicméně Lublaň předvedla velký obrat, z 0:2 otočila na 3:2 a o svém úspěchu rozhodla právě v pasáži hry mezi 44. a 49. minutou. Znojmo prohrává doma podruhé v řadě. To je pro tuto chvíli, díky za pozornost. (20:41:59)

    Lukáš Peroutka

    Branky a nahrávky: 24. Němec (T. Svoboda), 27. Culkin (T. Svoboda, Němec), 60. Ahl (Luciani) – 44. M. Čepon (Kalan, Pance), 49. Tomaževič (Pance), 49. Kalan (Leclerc), 59. Magovac, 60. Leclerc (Jezovšek, Tomaževič)


    HC LERAM Orli Znojmo: Kantor (Groh) – Sedlák, Culkin, Haman, Younan, Bartko, Tejnor, Stránský – T. Svoboda, Němec, Ahl – Matuš, Zubov, Brittain – Gorčík, Prokeš, Luciani – Kvasnica, Köver, Oščádal.
    HK SŽ Olimpija Lublaň: Holsa (Us) – Piché, Magovac, K. Čepon, Logar, Čimžar, M. Čepon – Leclerc, Simšič, Murphy – Koblar, Kalan, Pance – Sodja, Mušič, Sturm – Jezovšek, Tomaževič, Žeželj.

    Rozhodčí: Fichtner, Siegel – Bedynek, Racicot

    Diváci: 2238
    thejrc.org