K. Vary – Třinec 2:5 (kon.) | Mladá Boleslav – Mountfield HK 4:3 (po pr.) | Plzeň – Vítkovice 3:2 (po pr.)
Olomouc – Kladno 4:3 (kon.) | Kometa Brno – Litvínov 4:2 (kon.) | Motor ČB – Sparta 2:0 (kon.)
konec
Banes Motor České Budějovice
2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
HC Sparta Praha
Neděle 21.11.2021, 18:00 • Budvar aréna, České Budějovice • Tipsport extraliga • 25. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Hezký nedělní večer. Společně dnes budeme sledovat utkání mezi jihočeským Motorem a hokejisty z hlavního města. Do Budvar arény přijede Sparta. Duel začíná o něco později, než je obvyklé, úvodní buly padne v 18:00.
     


    Motor České Budějovice

    Českobudějovičtí hokejisté se po pauze vátili do kolotoče extraligových utkání duelem proti brněnské Kometě. Ve čtvrtek v rámci předehrávky ale na svého soupeře nestačili a na domácím ledě padli rozdílem jedné branky.

    Jihočeši se nicméně stále v tabulce nachází na šesté příčce, kterou okupují již poměrně dlouho. Nicméně na čtvrtou Mladou Boleslav mají manko pěti bodů, naopak Olomouc už je pouze o bod za nimi.

    Nejproduktivnějším hráčem Motoru se prozatím Lukáš Pech. Zkušený útočník má na kontě 27 bodů (10+17), za ním je pak Milan Gulaš, jenž si na konto připsal bodů 24 (10+14). Mimo jiné Gulaš je pak také nejlepším hráčem týmu, co se statistiky plus minus týče. V ní má dvanáct kladných bodů.
     


    HC Sparta Praha

    Hokejisté z hlavního města prozatím neprožívají dobrou sezonu. Po reprezentační pauze ani oni nenaskočili do soutěže dle představ. Venkovní utkání proti Vítkovicím prohráli stejným poměrem jako Motor proti Kometě, tedy o jednu braknu 2:3.

    Právě Sparťanům by se výhra z nedělního kola výrazně hodila. Na jihočeského soka by se totiž bodově dotáhli a mohli by tabulkou postupovat výše, především pak do míst, která zaručují účast v play off.

    Sparta disponuje nejproduktivnějším hráčem extraligy. Je jím Švéd Erik Thorell. Devětadvacetiletý útočník se jako jediný prozatím přehoupl přes hranici třiceti bodů. Konkrétně jich má na kontě 31 (11+20).
    Trefí se Kaše na jihu Čech?
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:22
    Českobudějovičtí hokejisté se dostali ke kotouči jako první. Martin Beránek ho zavezl do útočného pásma a nakonec po jeho přihrávce míří střela k pravé tyčce ze Salákova pohledu. Hostující brankář si lae poradil bez větších problémů.
     
    00:54
    Alexandr Salák zasahuje i podruhé v rychlém sledu za sebou. Poté, co uschoval kotouč v lapačce se bude vhazovat po jeho levici. Nastala ještě menší roztržka, nic většího z ní však není. Vylučovat se nebude.
     
    01:44
    Nyní zavezla kotouč do útočné třetiny Sparta. K žádnému pokusu, který by ohrozil Hrachovinu, se prozatím ale nedostala. Motor reaguje vyhozením přes všechny čáry, hra se tedy vrátí před domácí klec.
     
    02:31
    Miroslav Holec přebral přihrávku a vydal se s ní po pravém křídle blíže k brance. Ke střeleckému pokusu se ale nakonec nedostal. Poslal puk na obránce, který ale střelou trefuje jen prvního clonícího hráče.
     
    02:50
    Hostující celek se již vymanil ze sevření ve vlastním pásmu. Nyní se bude vhazovat v neutrálním pásmu, blíže sparťanskému brankáři.
     
    03:32
    Tomáš Jandus vystihl soupeřovu rozehrávku a vydal se do útoku. Střílel pak od mantinelu, nicméně domácího brankáře nepřekvapil. Hrachovina včas zaklekl a střelu lapil ve své výstroji.
     
    04:32
    Na ledové ploše se toho nyní moc neděje. Hraje se především v neutrální zóně, příliš šancí také nevidíme.
     
    05:25
    Jakub Valský přebral kotouč poté, co jej spoluhráč vydoloval u mantinelu. Valský pak namířil na soupeřovu branku a ihned pálil. Jeho pokus byl však zablokován prvním clonícím hráčem. Dále se Motor k šanci nedostal, byť měl blízko k dobré střele.
     
    05:46
    Sparta se rychle přemístila na opačnou stranu. Hrachovinu k zákroku ale zatím nepřinutila. Českobudějovičtí se snažili rychle vyhodit, ale puk končí opět jen na zakázaném uvolnění.
     
    06:50
    Roman Horák si najel do prostoru mezi oba kruhy. Pak inkasoval přihrávu od spoluhráče. Šlo zřejmě o nacvičenou situaci. Horák v optimální pozici ale jen promáchl a nakonec domácí svatyni neohrozil.
     
    07:46
    Lukáš Pech si najel blízko k hostujícímu brankovišti. Odrazil se k němu kotouč, a tak do něj Pech chtěl rychle bekhendem plácnout. Jenže hostující obránce mu zakončení znemožnil.
     
    08:36
    Jindřich Abdul vyslal po delší době poměrně dobrou střelu, a to z nenápadné pozice u mantinelu. Abdulův pokus mířil k levé tyči, Salák se natahoval marně. Střela nakonec prolétla jen těsně kolem horního růžku.
     
    09:15
    Jakub Valský se ocitl v podobné pozici jako před chvílí Pech. Ani Valský ale neskóruje. Zakončení mu příliš nesedlo a nakonec trefuje jen pravý Salákův beton.
     
    09:54
    Maxim Matuškin dostal dobrou přihrávku do optimální střelecké pozice. Z ní zamířil dobře. Hrachovina ale včas padl na zem a kotouč udržel mezi svými betony. Dobrý zákrok domácího gólmana.
     
    11:21
    Fanoušci, kteří si dnes našli cestu do Budvar arény, v posledních okamžicích žádnou akci, která by stála za zmínku, neviděli.
     
    11:51
    Až nyní se jeden z hostujících hokejistů dostal do zakončení z dobré pozice a z rychlého brejku. Jeho pokus mířil po ledě, Hrachovina jej však stačil zablokovat svým betonem a podržel svůj tým.
     
    13:25
    Šenkeřík se snažil dostat kotouč přes útočnou modrou čáru svého týmu. Nicméně rozhodčí zpozorovali postavení mimo hru a vrací hru do středního pásma. Vhazovat se bude ale až po komerčním brejku.
     
    13:52
    Domácí mohli jít do vedení! Milan Gulaš si sjel k brance, kde mohl z dorážky doklepnout kotouč až za brankovou čáru! V rychlosti si ale na Saláka nepřišel, ten totiž padl na led a kotouč s vypětím všech sil udržel před brankovou čárou.
     
    14:35
    Michal Vondrka vjel do útočného pásma a dostal dobrou přihrávku. Vondrkův pokus směřoval k pravé tyči, nakonec ji ale jen těsně přelétl. Českobudějovičtí se i potom drží v pásmu.
     
    14:42
    Jindřich Abdul nabruslil s kotoučem do pásma, následně objel Salákovu branku a zkoušel kotouč nahodit ještě na brankoviště, kde se sjížděli nebezpečně domácí. Nakonec ani jeden z nich ale kotouč neposlal tam, kam bylo třeba. Sparta stále odolává.
     
    15:26
    Roman Vráblík vybojoval kotouč proti Romanu Horákovi. Pak ho vyhodil podél mantinelu, puk však končí jen na zakázaném uvolnění a končí na zakázaném uvolnění.
     
    16:31
    Českobudějovičtí hráči přesunul ihned po vhazování kotouč k levé Salákově tyčce. Tam se pak pokoušeli zakončovat, i tentokrát ale hostující brankář podržel svůj celek a uchránil ho bez problémů před inkasováním.
     
    17:09
    Jiří Ondráček a Milan Gulaš si nyní trochu překáželi při přechodu k Salákově svatyni. Pak dostali kotouč na Bindulise, který pálil z velké dálky. Trefil ale jen soupeře, od kterého kotouč končí mimo brankovou konstrukci.
     
    18:26
    Sparta se vydala do útoku v přečíslení, což zavánělo první brankou v domácí brance. David Štich ale předvedl skvělý defenzivní zákrok, když padl do finální přihrávky a ušetřil tak Hrachovinovi práci, ten totiž zasahovat nemusí.
     
    19:13
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha (David Vitouch – 2 min., podrážení).
     
    19:25
    Vyloučení v týmu Motor České Budějovice (Jiří Ondráček – 2 min., hákování).
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Máme za sebou první třetinu. Ta nabídla šance na obou stranách, nicméně defenzivy obou týmů a brankáři prozatím hrají stěžejní roli. Další třetina začne přibližně v 18:58.

    Statistiky po první třetině:

    Střely na branku: 7:8
    Střely mimo: 3:1
    Bloky: 4:3
    Trestné minuty: 2:2
     
    Hráči obou týmů už nastupují na hrací plochu. Za zhruba dvě minuty se bude začínat.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:01
    Druhé dějství začíná. Hraje se ve čtyřech na obou stranách. Uvidíme, komu bude prostor na hřišti vyhovovat více.
     
    21:01
    Petr Šenkeřík najel s kotoučem na holi na vrcholek kruhu. Odtud pak pálil na vzdálenější tyč. Kotouč ale nakonec zastavil zřejmě Salák svou výstrojí.
     
    21:26
    Oba týmy již hrají v plném počtu. Ondráček a Vitouch se vrací zpět na ledovou plochu a po ofsjadu domácího celku jdou vystřídat.
     
    22:01
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha (Ondřej Mikliš – 2 min., podrážení).
     
    22:01
    Domácí fanoušci si žádají gól svého celku. Přesilová hra pomalu začíná, tak uvidíme, zda se ho dočkají.
     
    22:19
    Milan Gulaš zakončoval z pravého kruhu z brankářova pohledu. Jeden z bránících hokejistů mu ale nedovolil vystřelit, jak by Gulaš potřeboval.
     
    22:53
    Českobudějovičtí hokejisté si nyní zřejmě zbytečně dlouho přihrávali, nakonec se tak nedostali ani ke střeleckému pokusu, ale sami se vyhnali z pásma.
     
    23:17
    Motor je opět nastěhován v pásmu. Jindřich Abdul mířil šikovně na vzdálenější tyč, kotouč se však ještě o někoho otřela končí jnen těsně mimo.
     
    23:58
    České Budějovice právě vstřelily branku!
    Domácí fanoušci se radují, jejich hokejisté jdou do vedení! PETR ŠENKŘÍK vypálil od modré čáry, přičemž kotouč se otřel o nohu Dvořáčka a končí za Salákovými zády! Asistence: Lukáš Pech, Jindřich Abdul.
    23:58 Petr ŠENKEŘÍK - 1:0
     
    24:50
    Českobudějovičtí hokejisté se i nyní drží v útočném pásmu. Uvidíme, zda se dokáží prosadit i podruhé. Salák musí nyní být v permanenci.
     
    26:06
    Ale druhou branku prozatím nepřidávají, naoak se před Hrachovinu přesunula Sparta. Hrachovina ale zasahovat nemusí, hra je přerušena. Vhazovat se bude až po skončení komerční přestávky.
     
    26:06
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha (2 min. – příliš mnoho hráčů na ledě). Trest odpyká Zdeněk Doležal.
     
    26:40
    Gulaš posunul kotouč na modrou čáru, kde byl ke střele připravený opět Petr Šenkřík. Jeho pokus ale tentokrát mezi tři tyče nemířil, zastavil se jen o zadní mantinel.
     
    27:09
    Jindřich Abdul se snažil kotouč dorazit u pravé tyčky ze Salákova pohledu. Nakonec se ale ke kotouči dostává Sparta a otáčí hru na opačnou stranu.
     
    28:17
    Kotouč se nyní dostal mimo hrací plochu po odrazu od jednoho z domácích hráčů. A dostal se do hloučku fanoušků, jeden z nich se tedy z dnešního duelu odnese cenný suvenýr.
     
    28:30
    Motor se rychle po vhazování přesunul do útoku a do střelecké pozice se dostal Voženílek. Nakonec ale puk nezpracoval přesně, a tak Saláka nemohl ohrozit.
     
    28:45
    Vyloučení v týmu Motor České Budějovice (Daniel Voženílek – 2 min., podrážení).
     
    29:06
    Jiří Novotný šikovně podržel kotouč po vhazování a v pravý moment ho vyhazuje přes všechny čáry až ke sparťanské brance.
     
    29:27
    Českobudějovičtí hráči se přesunuli s kotoučem do pásma, a to odkonce v oslabení. Zde šetřili především cenné vteřinky z oslabení. Jiří Novotný pak odevzdává kotouč soupeři a jde střídat.
     
    30:01
    Sparta se zatím nemůže usadit v útoku, zatím je to velmi dobré oslabení ze strany domácích hráčů. Vhazovat se nyní bude ve středním pásmu.
     
    30:26
    Až nyní hostující celek přešel do pásma a už rozjíždí přesilovkovou kombinaci. Uvidíme, zda ji dokáže přetavit v branku.
     
    30:45
    Domácí hráči jsou v plném počtu. Daniel Voženílek se vrací z trestné lavice do hry. V ten stejný moment se českobudějovičtí hráči provinili zakázaným uvolněním.
     
    31:23
    Bindulis to udělal velmi dobře u mantinelu v obranném pásmu. Zde zastavil přihrávku a alespoň na chvíli tak odstavil soupeře od kotouče.
     
    32:06
    Daniel Voženílek poslal kotouč ze středního pásma do útoku. Pak se za ním hnal a snažil se dostat do šance, k puku měl ale nakonec o něco blíže hostující hráč.
     
    32:40
    Adam Polášek má nyní kotouč na holi. Musí se s ním ale vrátit do obranného pásma, neboť je napadán domácími hráči.
     
    32:47
    Michal Moravčík vyslal dobrou střelu od modré čáry. Jí ještě clonilo hned několik hráčů. Dominik Hrachovina ale předvedl dobrý zákrok a Moravčíkovu střelu schoval bezpečně ve výstroji. Po komerční přestávce se bude vhazovat po jeho levici.
     
    33:26
    Domácím fanouškům nyní zatrnulo. Vladimír Sobotka dostal přihrávku před branku, kde byl sám a chvíli na něj zívala odkrytá svatyně. Nakonec v rychlosti ale nestihl zakončit.
     
    33:55
    Kotouč nyní skončil na střídačce domácího celku. Jen co se vrátí do hry, se bude vhazovat po levé ruce Alexandra Saláka.
     
    34:19
    Bindulis to zkusil od modré čáry. Střílel z nápřahu. Jeho pokus ale neprošel, neboť se zastavil o chumel hráčů před brankou.
     
    34:30
    Českobudějovičtí hráči se stále drží v útočném pásmu, nicméně na Saláka nyní nevyslali nějakou výraznější šanci. Opět se ale bude vhazovat právě před hostujícím brankářem.
     
    35:16
    Zdeněk Doležal dostal přihrávku do samostatného úniku. Najel až k domácímu brankářovi, který ho ale vychytal a nenechal exbudějovického hráče zakončit, jak by potřeboval.
     
    35:44
    Adam Polášek se dostal s kotoučem na levý vrcholek kruhu, odkud vyslal pořádnou dělovku do horního růžku. Hrachovina ale máchl lapačkou a kotouč v ní schoval.
     
    36:20
    Domácí hráči se nyní drží v útočném pásmu, zatím se o kotouč ale bojuje u mantinelu. Motor jej tedy nemá plně pod kontrolou.
     
    36:58
    Vyloučení v týmu Motor České Budějovice (Daniel Voženílek – 2 min., podrážení).
     
    37:35
    Hostující celek se až nyní usazuje v útočném pásmu a pomalu může rozjet svou přesilovou hru.
     
    38:58
    Daniel Voženílek je zpět na ledové ploše. Rovnou se zapojuje do hry. Hraje se mezitím v obranném pásmu domácího celku.
     
    39:24
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha (David Kaše – 2 min., hrubost).
     
    39:33
    Vyloučení v týmu Motor České Budějovice (Lukáš Pech – 2 min., vysoká hůl).
     
    39:33
    Podobná situace jako nastala před koncem prvního dějství. Pech fauluje těsně po začátku českobudějovické přesilovky. Počty hráčů obou týmů jsou srovnány.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Máme za sebou druhou periodu, z níž přeci jen budou odcházet spokojenější domácí hokejisté. Vedení jim přisoudil Petr Šenkeřík, který se trefil od modré čáry. Sparta tedy bude dotahovat jednobrankový soupeřův náskok.
     
    Další třetina začne přibližně v 19:53.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:21
    Zdeněk Doležal se dostal do poměrně dobré pozice, z ní ale neskóruje, na domácího brankáře si totiž nepřišel.
     
    41:05
    Dominik Hrachovina se střetnul se svým spoluhráčem, který byl natlačen na brankoviště. Domácí brankář se ale po chvíli zvedá a bude v pořádku.
     
    41:24
    Českobudějovický strážce svatyně si poradil i s následnou střelou, kterou krotí na své výstroji. Hrachovina si vyloužil další potlesk domácích příznivců.
     
    41:29
    Českobudějovičtí hráči dohrávají oslabení, které by mělo trvat už pouhé tři vteřiny. Vhazovat se bude po pravé ruce v obranném pásmu Motoru.
     
    41:35
    A Lukáš Pech se vrací na ledovou plochu, i domácí jsou tedy již v plném počtu.
     
    42:45
    Prozatím se hraje v obranném pásmu domácích. Ti ale Spartu nyní příliš nepouští k výraznějším šancím.
     
    43:56
    Českobudějovičtí hokejisté se prozatím nevymanili ze sevření ve vlastním pásmu. Stále musí bojovat o kotouč.
     
    44:33
    Dobrá šance Motoru, kteří se dostali do přečíslení dva na jednoho. Martin Hanzl přihrával na najíždějícího Vondrku, který zakončoval u bližší tyče. Salák padl na led, ale zasahovat nemusel. Vondrka totiž zakončil nad horní tyč.
     
    45:28
    Michal Řepík byl nyní v jasné šanci, kterou ale neproměnil! Řepík poslal kotouč po ledě, načež Hrachovina kotouč zalehl a udržel před brankovou čarou!
     
    46:10
    České Budějovice právě vstřelily branku!
    Obrovská radost domácích fanoušků! Martin Jandus vyslal kotouč na pravé křídlo, odkud najel VÁCLAV KARABÁČEK k brance. Střelu pak nacpal přesně k tyčce. Asistence: Martin Jandus, Dominik Hrachovina.
    46:10 Václav KARABÁČEK - 2:0
     
    46:52
    Ve hře se nyní bude pokračovat vhazováním ve středním pásmu.
     
    47:55
    Sparta nyní útočí, seč to jde, potřebuje vstřelit kontaktní branku. Nyní měl jeden z hostí velmi dobrou pozici, nakonec jeho pokus ale letí jen těsně mimo levou tyč.
     
    49:12
    Motor se nyní také bude bránit. Hrachovina zachytil kotouč do lapačky. Bude se tedy vhazovat po jeho pravé ruce.
     
    49:49
    Obrázek hry se v posledních minutách řpíliš nemění. Hokejisté z hlavního města se po druhé inkasované brance snaží útočit, nicméně zatím se nepropracovali k žádné lepší střele.
     
    50:31
    Ondřej Mikliš se dostal do dobré střelecké pozice. Využil toho, že Hrachovinovi clonilo hned několik hráčů. Domácí brankář si ale i tentokrát dokázal poradit a udržel puk na výstroij.
     
    51:25
    Hra se nám opět přesune před pravici domácího brankáře, a to po zakázaném uvolnění domácích hráčů.
     
    52:09
    Nyní českobudějovická obrana trochu zaváhala. Roman Horák dostal přihrávku do mezikruží, kde byl úplně sám. Horákův pokus nakonec končí jen těsně mimo pravou tyč.
     
    53:29
    Hostující hráči nyní stále zkoušejí překonat domácí defenzivu. Motor v posledních okamžicích drží Dominik Hrachovina, který se dnes očividně rozhodl, že nepustí ani branku.
     
    54:46
    Domácí hráči nyní reagovali na sparťanský tlak vyhozením přes všechny čáry, bude se hrát opět v domácí třetině.
     
    55:32
    Domácí již hrají velmi defenzivně. Nyní se jim podařilo kotouč udržet u mantinelu a rozhodčí tak přesune hru do středního pásma.
     
    56:29
    Vladimír Sobotka si najel do dobré pozice na levém křídle. Odtud pak pálil z nápřahu, ale trefil jen těsně mimo brankovou konstrukci, kotouč ještě zřejmě stihl Hrachovina vychýlit.
     
    57:12
    Jiří Novotný se dostal do úniku, nakonec ho ale dohnal hostující bek, který naskočil ze střídačky. Novotný neměl potřebné síly, aby akci dotáhl.
     
    57:48
    Alexander Salák míří na střídačku svého týmu!
     
    58:19
    Vladimír Sobotka se dostal do další dobré střelecké pozice. I tentokrát si ale nepřišel na domácího strážce svatyně. Hrachovina opět úspěšný.
     
    58:19
    Hostující celek si bere oddychový čas.
     
    58:39
    Domácí hokejisté dostali kotouč do středního pásma a mohou jít vystřídat.
     
    59:11
    Dominik Hrachovina si opět vysloužil potlesk domácích fanoušků. Pokud nedojde k nějakému kolapsu v posledních sekundách domácí obrany, zcela poprávu bude Hrachovina vyhlášen hráčem utkání.
     
    59:53
    Milan Gulaš dojel kotouč v útočném pásmu a zkoušel přihrávat na jednoho ze spoluhráčů. Ten sice byl od přihrávky daleko, mrzet jej to nemusí. Utkání totiž končí a Motor bere tři body!
     
    Konec zápasu.
     
    Nejlepším hráčem hostí je vyhlášen Vladimír Sobotka, za domácí potom Dominik Hrachovina, který si připisuje první výhru v sezoně.
     
    Dnešní duel je tedy za námi. Českobudějovičtí vydrželi nápor pražské Sparty a radují se z důležitých tří bodů.
     
    Statistiky utkání:

    Střely na branku: 17:33
    Střely mimo: 7:16
    Zblokované střely: 15:13
    Hity: 11:4
    Trestné minuty: 8:8 (20:38:36)
    Marken.cz

    Adam Pavlíček

    Branky a nahrávky: 24. Šenkeřík (L. Pech, Abdul), 47. Karabáček (M. Jandus, Hrachovina)


    Banes Motor České Budějovice: Hrachovina (Strmeň) – Piskáček (A), Šenkeřík, Bindulis, Percy, Štich, M. Jandus, Vráblík – M. Beránek, J. Novotný, Karabáček – Abdul, M. Hanzl, Vondrka – J. Ondráček, L. Pech (A), Gulaš (C) – Holec, D. Voženílek, Valský.
    HC Sparta Praha: Salák (Machovský) – Matuškin, Pogorišnyj, Mikliš, Moravčík, A. Polášek (A), T. Pavelka, Radek Jeřábek – E. Thorell, R. Horák, Z. Doležal – D. Kaše, Sobotka (A), M. Řepík (C) – J. Strnad, Vitouch, Dvořáček – J. Konečný, T. Jandus, J. Slavíček.

    Rozhodčí: Hradil, Lacina – Hynek, Zíka
    thejrc.org