Hr. Králové – Slovácko 2:2 (kon.) | Pardubice – Ostrava 0:3 (kon.) | Zlín – Karviná 2:1 (kon.)
Plzeň – Liberec 2:0 (kon.)
konec
FK Pardubice
0:3 (0:2)
FC Baník Ostrava
Sobota 11.12.2021, 15:00 • Ďolíček, Praha-Vršovice • FORTUNA:LIGA • 18. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Vítejte u online přenosu ze zápasu 18. kola FORTUNA:LIGY, ve kterém se utkají týmy FK Pardubice a FC Baník Ostrava. Úvodní výkop v pražském Ďolíčku je naplánován na 15:00.
     
    FK Pardubice
    Pardubice se aktuálně v prvoligové tabulce nachází v poslední šestce, která bude v nadstavbě bojovat o záchranu.

    Východočeši v dosavadním průběhu ligového ročníku dokázali zvítězit zatím jen třikrát, přičemž hned dvakrát se jim to povedlo v posledních třech kolech. Nejprve ve veledůležitém utkání vyhráli 2:1 v Teplicích a v minulém kole po skvělém vstupu do zápasu zvítězili také v Mladé Boleslavi. Mezi těmito výhrami hráli Pardubáci v Ďolíčku se Sigmou Olomouc a schytali debakl – prohráli 1:5. V posledních dvou domácích utkáních tedy mají skóre 1:10. Na začátku listopadu totiž prohráli se Slavií 0:5.

    V obou těchto utkáních se gólově dokázal prosadit Mojmír Chytil, který má v Pardubicích vyřízené hostování do konce kalendářního roku a je tedy možné, že dnes půjde o jeho předposlední zápas v červenobílém. Pokud dnes nastoupí, tak útočník Pavel Černý odehraje svůj 150. ligový zápas.
     
    FC Baník Ostrava
    Slezané jsou součástí první pětky, která má náskok na zbytek startovního pole. Jsou aktuálně na pátém místě a na šestý Hradec Králové mají už osmibodový náskok.

    Baník Ostrava patří v letošní sezóně mezi nejlepší týmy co se týče výsledků na hřištích soupeře. To je důležité také proto, že Pardubice na domácí půdě vyhrály zatím jen jednou. Baník venku naposledy prohrál na konci srpna jen kousek od Ďolíčku v nedalekém Edenu.

    Nejlepším střelcem týmu v lize je Ladislav Almási, který přišel před sezónou a stihl zatím dát šest gólů. Ovšem ve formě je nyní hlavně Jiří Klíma. Ten rovněž přestoupil do Baníku před aktuálním soutěžním ročníkem a v posledních zápasech se mu daří, když ve čtyřech utkáních po reprezentační pauze stihl dát čtyři góly.
     
    Vzájemná utkání
    Oba tito soupeři proti sobě zatím nastoupili pětkrát a ani jednou nezvítězil hostující tým. Ještě ve druhé lize oba zápasy skončily remízou. Tato utkání ze současných kádrů pamatují jen Jan Jeřábek s Martinem Šejvlem a ostravský Jakub Pokorný.

    V první lize pokaždé zvítězil domácí tým a ve všech případech vstřelil tři góly. Ostrava vloni zvítězila 3:0 a naposledy 3:1. Pardubice v únoru zvítězily v Ďolíčku 3:2, když na branku Davida Hufa reagoval až v nastavení Patrizio Stronati.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Pardubice: Letáček – D. Kostka, Jeřábek (C), Toml, T. Čelůstka – F. Čihák, Tischler – Chytil, S. Šimek, Cadu – P. Černý.
    Náhradníci: Markovič – Halász, Šejvl, L. Matějka, Červ, Huf, Lupač.

    FC Baník Ostrava: Budinský – Ndefe, Lischka, Svozil, Fleišman (C) – D. Buchta, Tetour, Kaloč, Kuzmanović, de Azevedo – Jiří Klíma.
    Náhradníci: Murin – Sor, Potočný, J. Pokorný, Juroška, Budínský, Almási.

    Rozhodčí: Berka – Caletka, Pečenka.
     
    Domácí Pardubice dnes nastoupí v tradiční červenobílé kombinaci, hosté z Ostravy budou v celí v modrém. Ještě před začátkem zápasu je domácí Pavel Černý oceněn za jeho 150. ligový start.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Domácí fotbalisté měli úvodní výkop, s míčem se ale dlouho neohřáli. Dlouhý nákop Jeřábka skončil až u gólmana hostů.
     
    2
    Gigli Ndefe na druhé straně o něco přesnější přihrávkou hledal Jiřího Klímu, i tento pas ale skončil v náruči brankáře.
     
    3
    Po ruce Cadua měli hráči Baníku volný kop, David Buchta ale trefil prvního postaveného obránce domácího týmu.
     
    5
    Pardubáci vyhráli boj o míč u středové čáry. Cadu chtěl rozehrát doleva na volného Čelůstku, Brazilec ale byl faulován Kaločem.
     
    6
    Filip Kaloč centrem nenašel Jiřího Klímu. Pro míč si vyběhl Jiří Letáček, který ale kuriózně minul míč a na zadní tyči musel situaci zachraňovat Čelůstka.
    6. Letáček neudržel centr Ndefeho, číhající Kuzmanovič ale netrestal
     
    7
    Ostrava měla k dispozici rohový kop. Jiří Fleišman našel na přední tyči hlavu Davida Lischky, ten zamířil nad bránu.
     
    8
    Domácí fotbalisté se snažili o rychlý protiútok, ten se jim ovšem nevydařil a znovu tak může jít dopředu Baník.
     
    10
    Zajímavý centr v pokutovém území padal na hlavu Klímy, na poslední chvíli ale zasáhl domácí stoper Toml.
     
    10
    Hosté mají doposud herní převahu a nyní si vytvořili první pořádnou střeleckou příležitost. Na konci přihrávky na kraji vápna byl Daniel Tetour, jeho střelu levačkou zablokovala obrana.
     
    12
    První střelecký pokus také na druhé straně. Cadu šikovně udržel balón a následně ho přenechal Filipu Čihákovi, jehož dalekonosná střela skončila mimo bránu Budinského.
    12. Dalekonosná rána Čiháka v bráně neskončila.
     
    14
    David Lischka měl nyní štěstí. Při rozehrávce ho totiž rychle dostoupil a vystihl přihrávku, balón se ale odrazil zpět na kopačky Slezanů.
     
    15
    Cadu ve středu hřiště obral soupeře a získal tak míč pro svůj tým. Samuel Šimek následně hledal náběh Chytila, ten úspěšně ubránil Lischka.
     
    16
    Po ztrátě Mojmíra Chytila mohl hrát de Azevedo. Ten dostal hodně prostoru pro centr, ovšem poslal ho vysoko nad hlavy hráčů Baníku v pokutovém území.
     
    18
    Pardubice chtěly využít chyby hostů v rozehrávce, Čelůstka ale uspěchal centr a trefil obránce. Právě levý bek domácího týmu ale poté zapracoval směrem dozadu a vybojoval míč.
     
    19
    Aktivní Cadu se na levém křídle zbavil obránce a hledal spoluhráče v pokutovém území, obrana odvrátila.
     
    19
    Baník právě vstřelil branku!
    Ostrava zatím byla aktivnější a v 19. minutě se dostává do vedení! Dyjan Carlos de Azevedo se na levé straně dostal k centru, který poslal přímo na hlavu DAVIDA BUCHTY, jehož hlavička zapadla k tyči domácí brány! Asistence: Dyjan Carlos de Azevedo.
    19. David BUCHTA - 0:1
     
    22
    Jiří Klíma podél levé postranní čáry utekl Jeřábkovi. Domácí kapitán ale souboj nevypustil a poté co hostující útočník zpomalil mu balón vypíchl za cenu rohu.
     
    23
    Po zablokovaném centru Ndefeho se míč odrazil tak, že domácí Tischler nevěděl, kde je. To vedlo k tomu, že zareagoval pozdě a v nepříjemném prostoru fauloval Kuzmanoviče.
     
    25
    Domácí se neúspěšně pokusili o ohrožení Viktora Budinského po levé straně. Černý nepřesně přihrál a následně i on fauloval Nemanju Kuzmanoviče.
     
    25
    Na pravém křídle dostal míč Mojmír Chytil. Ten si píchl míč kolem Davida Lischky (FC Baník Ostrava), který ho skluzem zastavil a vidí za to žlutou kartu.
     
    26
    Z důvodu zranění střídá K Pardubice: ze hřiště odchází Samuel Šimek, přichází Lukáš Matějka.
     
    28
    Čihák přišel o balón na útočné polovině. Kolmou přihrávkou chtěl Klímu dopředu vyslat Kaloč, pas byl ale až příliš dlouhý.
     
    29
    Černý si naběhl za obranu Ostravy a přihrávku vybídl ke střele Cadua, který zamířil vedle pravé tyče. Nakonec je ale dodatečně odpískán ofsajd Pavla Černého.
    29. Po přihrávce Černého zakončil nepřesně Cadu
     
    30
    De Azevedo na pravé straně utekl Čelůstkovi a vyslal centr na zadní tyč. Tam číhal Buchta a tak Dominik Kostka raději odvrátil na rohový kop.
     
    31
    Lukáš Matějka ve snaze získat balón před pokutovým územím fauloval Dyjana de Azeveda a hosté tak budou mít volný přímý kop ze slibné pozice.
     
    32
    Baník právě vstřelil branku!
    Míč si na exekuci přímého kopu připravil NEMANJA KUZMANOVIĆ a ten přesnou střelou na zadní tyč překvapil Jiřího Letáčka!
    32. Nemanja KUZMANOVIĆ - 0:2
     
    33
    Mezi řadami Baníku byl úplně zapomenutý Filip Čihák. Ten měl hodně času i prostoru, akci ale uspěchal a jen tak odevzdal balón zpět soupeři.
     
    34
    Mojmír Chytil si naběhl na přihrávku Jeřábka a důrazem se dostal před Fleišmana. Následně centroval před bránu, obrana odvrátila na roh.
     
    35
    Čelůstka z rohu sice našel Jana Jeřábka, ten ale v těžké pozici nedokázal namířit své zakončení mezi tři tyče.
     
    35
    Dominik Kostka (FK Pardubice) tvrdě fauloval střelce druhé branky Baníku a dostává žlutou kartu.
     
    37
    Hosté následný volný kop zahráli na zadní tyč, Flaišmanva přihrávka ale mířila do ofsajdu.
     
    39
    Domácím hráčům se dnes nedaří přechod do útoku po zemi a tak se o to pokouší vzduchem, ani tento způsob ale zatím není moc úspěšný.
     
    41
    Pardubáci v posledních minutách sice drží míč na svých kopačkách, zatím si ale žádnou šanci nevytvořili. Tak to na sebe vzal Chytil, který obešel Fleišmana. Hostující hráč skluzem fauloval a může být rád, že nevidí žlutou kartu.
     
    42
    Hned dva hráči hostů během dvou sekund faulovali domácí fotbalisty přímo před pardubickou lavičkou, které se to vůbec nelíbí.
     
    43
    Další nedovolený zákrok hráčů v modrém, tentokrát se provinil Nemanja Kuzmanović. Míč si staví Cadu s Čelůstkou.
     
    44
    Cadu z levé straně poslal střílený centr, kterým trefil jen svého spoluhráče a od něj jde míč za brankovou čáru.
     
    45
    Nastavuje se jedna minuta.
     
    45+1
    Čihák si chtěl narovnat míč na střelu, od obrany soupeře ale nedostal dostatek času a tak byl vyhnán až do rohu hřiště.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Po první půli vede Baník 2:0. Pomohla mu k tomu jasná herní převaha, která se sice v posledních deseti minutách poněkud vytratila, i tak ale zatím domácí neměli žádnou šanci na ohrožení brány Viktora Budinského.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Jaroslav Svozil se dlouhým nákopem snažil najít de Azeveda, Brazilec ale na míč nedosáhl a tak mohou jít dopředu domácí.
     
    48
    Čihák přesnou přihrávkou za obránce našel Lukáše Matějku, který neměl jinou možnost než vystřelit. Trefil jen obránce.
     
    48
    Jan Jeřábek (FK Pardubice) stáhl k zemi bez míče utíkajícího de Azeveda a dostává žlutou kartu.
     
    49
    Pardubice vstoupily do druhé půle s jednou změnou. Jan Jeřábek se prohodil s Filipem Čihákem a nyní hraje ve středu zálohy, Čihák se posunul na stopera.
     
    50
    Chytil se chytře dostal s míčem z obklíčení u postranní čáry, poté ho ale obral soupeř.
     
    51
    Čihák nyní trochu prohnal Letáčka, kterému dal přihrávku do brány, domácí brankář si ale dokázal poradit.
     
    52
    První střela Pardubic mezi tři tyče. Tomáš Čelůstka dostal míč na levé straě a z dálky prověřil Budinského, který vyboxoval balón.
    52. Dělovku Čelůstky dokázal Budinský vyrazit
     
    54
    Pardubice mají zatím ve druhé půli převahu, kromě zakončení Čelůstky ale zatím nezvládly ohrozit bránu soupeře.
     
    56
    Chytil byl na pravém křídle faulován, byla ale ponechána výhoda a Lukáš Matějka tak následně vybojoval rohový kop.
     
    56
    Po rohu Čelůstky měly Pardubice velkou šanci na skórování, Viktor Budinský ale skvěle zakročil! Následně hned dvakrát dorážel Matějka, v obou případech zablokoval obránce!
     
    57
    I další roh byl z pohledu domácích dobře zahraný. Centr Cadua po narážečce s Tischlerem mířil do brány a natahoval se po něm Toml, bohužel pro domácí marně.
     
    59
    Střídání v týmu FK Pardubice: ze hřiště odchází Cadu, přichází David Huf.
     
    60
    A další pokus Pardubic mezi tři tyče. David Huf se ihned zapojil do akce, když našel Matějku. Ten bez přípravy vystřelil a je prověřil pozornost brankáře.
    60. Střelu Matějky schoval Budinský v rukavicích
     
    61
    Filip Čihák obdržel přihrávku do prostoru a vyslal dalekonosnou střelu. Tu ještě tečoval Huf, nakonec ovšem skončila mimo branku.
     
    62
    I na druhé straně byl k vidění dalekonosný pokus, Filip Kaloč rovněž zamířil vedle.
     
    63
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava: ze hřiště odchází Dyjan Carlos de Azevedo, přichází Yira Sor.
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava: ze hřiště odchází Nemanja Kuzmanović, přichází Ladislav Almási.
     
    64
    Yira Sor se ihned zapojil do akce a prověřil Jiřího Letáčka! Žolík Baníku si naběhl na přihrávku za obranu a střelou provětral rukavice brankáře.
     
    66
    Jan Jeřábek se netradičně ocitl v útočném rohu hřiště a vybojoval roh. Ten rozehrál Čelůstka znovu nebezpečně, domácí hráči v pokutovém území ale nebyli dostatečně důrazní.
     
    67
    Po centru z pravé strany v pokutovém území Pardubic míč propadl k Ladislavu Almásimu, který v dobré pozici poslal míč vedle brány.
    67. Střídající Almási poslal balón těsně vedle tyče
     
    68
    Jaroslav Svozil byl nejprve tělem odstaven Lukášem Matějkou, souboj ale nevzdal a následně vybojoval míč zpět pro své barvy.
     
    69
    David Huf se zapojil do akce domácího týmu na pravém křídle. Po první přihrávce do vápna se k němu míč vrátil, podruhé už zamířil mimo hrací plochu.
     
    71
    K Jeřábkovi se u půlícího kruhu snášel odkop Budinského. Domácí kapitán byl úplně sám, i tak ale míč nezpracoval. To rozjelo akci Ostravy, kterou Yira Sor zakončil překvapivým zakončením mimo.
     
    73
    Fleišman na pravém křídle neubránil Pavla Černého, který se kolem něj otočil s míčem a hostující bek poté pardubického útočníka zatáhl za dres.
     
    76
    Huf dostal na pravé straně s balónem prostoru, ale rychle byl dostoupen. I tak si domácí hráč troufl proti přesile, o balón přišel.
     
    76
    Baník právě vstřelil branku!
    Hosté sice ve druhé půli nejsou lepším týmem, i tak ale nyní navyšují svůj náskok! Gigli Ndefe z pravé strany dělovou ranou trefil spojnici domácí brány. K dorážce se následně dostal YIRA SOR, který už v klidu překonal bezmocného Letáčka!
    76. Yira SOR - 0:3
     
    78
    Ladislav Almási ve sprinterském souboji s Dominikem Kostkou prohrál a následně fauloval soupeře. Pardubice tak získávají míč.
     
    80
    Tischler kolmicí na levé straně našel Čelůstku. Ten se ještě pokusil prostrčit míč na Matějku, obránce mu to nedovolil.
     
    81
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava: ze hřiště odchází Jiří Klíma, přichází Lukáš Budínský.
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava: ze hřiště odchází Gigli Ndefe, přichází Jan Juroška.
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava: ze hřiště odchází David Buchta, přichází Roman Potočný.
     
    82
    Střídání v týmu FK Pardubice: ze hřiště odchází Pavel Černý, přichází Adam Lupač.
    Střídání v týmu FK Pardubice: ze hřiště odchází Mojmír Chytil, přichází Lukáš Červ.
     
    83
    Oba střídající hráči domácích se ihned zapojili do akce. Lupač vysunul Lukáše Červa, jehož centr poslala obrana na roh.
     
    84
    K následnému rohu z kopačky Tomáše Čelůstky se dostal David Huf, jeho hlavička doskákala vedle brány hostů.
     
    85
    I střídající hráči na druhé straně se dostali do útoku! Budínský na levém křídle přihrál Buchtovi. Jeho zpětná přihrávka našla Romana Potočného, zakončení hostujícího hráče ale vychytal Jiří Letáček!
    85. Další gól měl na noze Potočný, Letáček však jeho tutovku zlikvidoval
     
    87
    Červ znovu v akci na levé straně, vzdušnou přihrávkou našel Čelůstku, který vybojoval roh.
     
    89
    Jiří Letáček se nyní odvážně vydal za přihrávkou, kterou posílal za obranu jeden z hostujících hráčů. Na poslední chvíli ji skluzem poslal do zámezi.
     
    90
    Nastavují se dvě minuty.
     
    90+1
    Domácí se pokusili o útok po pravé straně, Tischlerova přihrávka na Matějku ale nebyla přesná.
     
    90+2
    V nastaveném čase se o navýšení skóre pokusil Daniel Tetour, jeho střelu levačkou s problémy vyrazil Letáček.
    90+2. Poslední šanci zápasu si na vrub připsal Tetour, Letáček zasáhl
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 4:6. Střely mimo: 5:3. Rohy: 7:3. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 15:14.
     
    Zápas je u konce! Baník Ostrava sice ve druhé půli nenavázal na výkon z prvního poločasu, to ho ale mrzet nemusí. Udržel totiž svůj náskok a ten ještě navýšil střídající Yira Sor. Pardubáci sice měli pár gólových šancí, ty ale zůstaly neproměněny. (16:54:23)

    David Klier

    Branky: 19. D. Buchta (Kuzmanović), 32. Kuzmanović, 76. Sor

    Karty:   35. D. Kostka (PCE), 48. Jeřábek (PCE) – 25. Lischka (OVA)


    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 4:6. Střely mimo: 5:3. Rohy: 7:3. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 15:14.
    FK Pardubice: Letáček – D. Kostka, Jeřábek (C), Toml, T. Čelůstka – F. Čihák, Tischler – Chytil (82. Červ), S. Šimek (26. L. Matějka), Cadu (59. Huf) – P. Černý (82. Lupač).
    Náhradníci: Markovič – Halász, Šejvl, L. Matějka, Červ, Huf, Lupač.

    Trenér: Jaroslav Novotný

    FC Baník Ostrava: Budinský – Ndefe (81. Juroška), Lischka, Svozil, Fleišman (C) – D. Buchta (81. Potočný), Tetour, Kaloč, Kuzmanović (63. Almási), de Azevedo (63. Sor) – Jiří Klíma (81. Budínský).
    Náhradníci: Murin – Sor, Potočný, J. Pokorný, Juroška, Budínský, Almási.

    Trenér: Ondřej Smetana

    Rozhodčí: Berka – Caletka, Pečenka

    Diváci: 537
    thejrc.org