St. Louis – Montreal 4:1 (kon.) | Toronto – Chicago 5:4 (kon.) | Pittsburgh – Anaheim 1:0 (kon.)
Buffalo – Washington 2:3 (1:2 po s.n.) | NY Islanders – New Jersey 4:2 (kon.) | Arizona – Philadelphia 3:5 (kon.)
Calgary – Boston 2:4 (kon.) | Seattle – Columbus 4:5 (po pr.) | Edmonton – Carolina 1:3 (kon.)
San Jose – Dallas 2:1 (kon.) | Los Angeles – Minnesota 2:1 (kon.)
konec
Pittsburgh Penguins
1:0 (1:0, 0:0, 0:0)
Anaheim Ducks
Neděle 12.12.2021, 01:00 • PPG Paints Arena, Pittsburgh • NHL
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 01:00.
     
    Úvodní sestavy:

    Pittsburgh Penguins: DeSmith (Jarry) – Letang (A), Dumoulin (A), Marino, M. Pettersson, Ruhwedel, Matheson – Kasperi Kapanen, Crosby (C), Rodrigues – D. Heinen, J. Carter, Zucker – B. McGinn, Blueger, Aston-Reese – D. O'Connor, Boyle, D. Simon.

    Anaheim Ducks: J. Gibson (Stolarz) – Drysdale, H. Lindholm, Manson (A), Fowler, Shattenkirk, Benoit – Rakell, Zegras (A), Milano – T. Terry, Steel, Lettieri – Silfverberg (A), Lundeström, D. Grant – B. Robinson, S. Carrick, Deslauriers..
     
    Krásnou hlubokou noc přeji ještě jednou všem milovníkům NHL. Jak pravidelní fanoušci nejlepší ligy světa vědí, utkání za Atlantikem začínají s drobným zpožděním a nejinak tomu bude i u tohoto zápasu.
     
    Hokejisté obou celků již jsou na hrací ploše a zazní státní hymna Spojených Států Amerických, utkání začne za pár minutek.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:26
    Úvodní vhazování vyhráli hráči Pittsburghu, kteří nahodili kotouč po levém hrazení kupředu, ale Kasperi Kapanen jej nedokázal od obránců Anaheimu získat.
     
    00:49
    Buly před DeSmithem vyhráli jeho spoluhráči a Brock McGinn odvezl kotouč až do útočného pásma, kde jej nahodil na zadní mantinel.
     
    01:15
    Penguins se usadili v útočném pásmu a Brock McGinn nahazoval z rohu kotouč do předbrankového prostoru, kde však žádný z jeho spoluhráčů nebyl, aby akci zakončil.
     
    01:38
    Následně si z levé strany sjel na kruh Marcus Pettersson a jeho rána z kruhu rozvlnila boční síť svatyně Johna Gibsona.
     
    02:38
    Ducks se dostali do útočného pásma jednoduchým nastřelením kotouče a Sam Carrick byl nejúspěšnější v souboji u hrazení, kde dokázal puk vyškrábnout a poslat spoluhráčům.
     
    03:16
    Jamie Drysdale spěchá za svou klec pro vyhozený puk a daří se mu udržet Evana Rodriguese na svých zádech.
     
    03:49
    Brian Dumoulin vystřelil z levé strany od modré čáry, jenže do jeho pokusu vstoupil Isac Lundeström, který jej srazil do rohu kluzšitě.
     
    04:45
    Pens jsou v úvodu utkání aktivnější, nyní se ale musí bránit, Michael Matheson posílá bekhendem kotouč podél hrazení pryč z pásma.
     
    05:12
    Pittsburgh právě vstřelil branku!
    Pittsburgh jde po úvodním tlaku do vedení! Zach Aston-Reese v osobním souboji přetlačil soupeře a dostal puk za útočnou modrou čáru. Následně poslal přesnou bekhendovou přihrávku na pravý kruh, kde se ranou z první do protipohybu Gibsona prosadil BROCK MCGINN – 1:0 pro Penguins! Asistence: Zach Aston-Reese, Chad Ruhwedel.
    05:12 Brock MCGINN - 1:0
     
    05:38
    Cam Fowler rozehrává akci Ducks z obranného pásma, přihrávkou na pravý mantinel našel Dereka Granta, jenž jde podél hrazení kupředu.
     
    06:38
    Kupředu se nyní hnali hokejisté Pittsburghu, ale Zach Aston-Reese byl na útočné modré zdvojen a musí se vracet ke své kleci.
     
    07:27
    Vhazování před DeSmithem vyhráli hráči Penguins, kterým se rychle podařilo dostat kotouč daleko od své klece.
     
    08:07
    Sam Steel nahazoval z levé strany od modré čáry kotouč na klec Pens, ale jeho pokus byl nepřesný a nikdo ze spoluhráčů jej netečoval.
     
    09:15
    Pittsburgh vyhazuje hrací předmět přes všechny čáry, John Gibson vyjíždí za svou klec, aby pomohl spoluhráčům s rozehrávkou.
     
    10:49
    Nádherná kombinace Pens, na jejímž konci byl Teddy Blueger, který pálil po překřížení za útočnou modrou z vrcholu levého kruhu, mířil však nepřesně.
     
    11:10
    Sidney Crosby si během přerušení nově omotal čepel hole a nyní už je připraven ji znovu použít ke svým parádním technickým finesám. Josh Manson mezitím inkasuje dvě minuty za držení, Pittsburgh si zahraje přesilovku.
     
    12:27
    Penguins se zatím početní výhoda příliš nedaří, kotouč letěl přes všechny čáry až za klec Caseyho DeSmithe, kde se o něj oba celky chvilku přetahovaly.
     
    13:05
    Obrovská šance pro Jakoba Silfverberga, jenž z levé strany dostal přihrávku do předbrankového prostoru a stál sám proti DeSmithovi, kterého ale z bezprostřední blízkosti nepropálil'
     
    14:04
    Hra je přerušená kvůli ofsajdu, vhazovat se bude na obranné modré Pittsburghu, který zatím v tomto utkání dominuje.
     
    14:38
    Casey DeSmith vyjíždí za svou klec, aby pomohl svým spoluhráčům rozehrát další akci, Pens se dostávají až do útočného pásma, John Marino a Michael Matheson kombinují na modré čáře.
     
    15:58
    Píská se zakázané uvolnění Ananheimu, jehož hokejisté se zatím nedokázali dostat na kobylku pozornému brankáři Penguins.
     
    16:27
    Buly před brankářem Gibsonem ovládli Ducks, Jamie Drysdale však nedokázal po hrazení vyhodit puk, dobře zapracoval Evan Rodrigues, jenž udržel útočné pásmo.
     
    17:07
    Sam Steel sjel s pukem až k pravému hrazení, následně vrátil touš do mezikruží a Troy Terry jej bekhendem z otočky poslal na bránu Pens, Casey DeSmith měl beton na ledě včas.
     
    17:49
    Penguins se nepřesnou přihrávkou zpoza klece soupeře sami připravili o útočné pásmo a nyní musí spěchat k vlastní kleci.
     
    18:38
    Danton Heinen se po nepřehledné a narušené kombinaci Pittsburghu přece jen dostal k zakončení z mezikruží, mířil však nepřesně.
     
    19:01
    Danton Heinen se nyní šikovně prodral od zadního mantinelu a zpoza klece soupeře chtěl zasunout touš pod Gibsonem do sítě Ducks, brankář Anaheimu však s touto variantou počítal a byl připraven.
     
    20:00
    Současně s první sirénou obdržel Zach Aston-Reese menší trest – dvě minuty za sekání, takže si Anaheim zahraje na začátku druhého dějství první přesilovku.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První dějství duelu Pens s Ducks vyznělo rozhodně lépe pro Tučňáky, kteří šli již v 6. minutě do vedení zásluhou Brocka McGinna, jenž se prosadil ostrou ranou z pravého kruhu. I jinak ale byli hokejisté Pittsburghu lepším celkem v úvodní dvacetiminutovce, což sice nedokládá poměr střel na bránu, ale obraz hry byl v této třetině poměrně jednoznačný, Anaheim musí zabrat, pokud si chce z ledu Penguins odvézt body.
     
    Druhá třetina začne přibližně v 2:00.
     
    Střely na bránu v první třetině:

    Pittsburgh Penguins – 6
    Anaheim Ducks – 8
     
    Hokejisté se vrací na hrací plochu, druhá třetina začne za malou chvilku.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:28
    Brock McGinn začal skvěle oslabení svého celku, úvodní buly vyhráli Ducks, jenže forvard Pens sebral kotouč a zavezl jej až do rohu útočného pásma.
     
    20:58
    Ducks jsou v útočném pásmu, nešikovnou zpětnou přihrávku na modrou čáru udržel Jamie Drysdale jen tak tak na lajně.
     
    21:17
    Nádherná akce Troye Terryho, jenž na pravém křídle obešel bránícího soupeře a sám se hnal na DeSmithe, jemuž dělal zpětnou forhendovou kličku, brankář Pens ale obstál!
    21:17 Terry na Jarryho nevyzrál
     
    21:49
    Přesilovka Ducks pomalu končí, Anaheim stihl ještě jednou zavézt kotouč do útočného pásma a usadit se v něm, zatím kombinuje podél hrazení.
     
    22:27
    Kasperi Kapanen a Evan Rodrigues pěkně kombinují v útočném pásmu, nyní to však s přihrávkami možná trochu přehnali, protože akci nakonec nedokázali zakončit.
     
    22:59
    Anaheim poslal kotouč přes všechny čáry, ale zakázané uvolnění se pískat nebude, Marcus Pettersson musí rozehrát zpoza vlastní klece.
     
    23:16
    Sam Carrick neměl na ose hřiště dostatek prostoru pro postup kupředu, proto jen nahodil kotouč do útočného pásma pro Jakoba Silfverberga.
     
    23:49
    Penguins se hnali po pravém hrazení kupředu, jenže dobře zapracoval Cam Fowler, jenž jejich akci u mantinelu zastavil.
     
    24:49
    Penguins nyní zamkli svého soupeře u něj v pásmu a Sidney Crosby pálil z levého kruhu na přední tyč, jeho sražený pokus končí v ochranné síti.
     
    25:28
    Jakob Silfverberg nyní přijel do souboje o puk u hrazení za klecí Pittsburghu a podařilo se mu touš vyšťourat, do zakončení se ale nedostal.
     
    26:15
    Brock McGinn chytře počkal u hrazení, až mu najedou spoluhráči a pak jim poslal přihrávku do druhé vlny. Pittsburgh jde kupředu.
     
    27:48
    Jason Zucker a Kasperi Kapanen se cpali kupředu a v akci dva na dva dokázali dotlačit kotouč do brankoviště Ducks, John Gibson se přitom však příliš nezapotil.
     
    28:05
    Opět se přerušuje a následuje komerční přestávka, během níž se upraví hrací plocha a oba týmy si trochu odpočinou.
     
    28:29
    Sidney Crosby krotí prudkou přihrávku na zadní mantinel na své čepeli, následně se kapitán Penguins rozhodl pro další přihrávku podél hrazení.
     
    28:48
    John Marino dostal kotouč na pravý kruh a nebezpečně pálil na přeední tyč, John Gibson se ale stihl přesunout a ránu soupeře kryje!
     
    28:52
    Přesilovka pro Ducks. Vyloučeným hráčem Penguins je Danton Heinen, jenž vyfasoval dvouminutový trest za podrážení.
     
    29:49
    Pittsburghu se zatím početní výhoda příliš nedaří, kotouč letí na opačnou stranu hrací plochy, kde musí puk zastavovat Casey DeSmith.
     
    30:38
    Kdepak, tahle přesilovka Pittsburghu vůbec nevychází, Pens se znovu zdrželi za útočnou modrou jen na malý okamžik.
     
    31:27
    Rickard Rakell se v předbrankovém prostoru dostal do velké šance, jenže jeho pokus ztroskotal na skvěle chytajícím Caseym DeSmithovi!
     
    32:38
    Kombinace Penguins nyní vyznělo do ztracena, když Brock McGinn nepochopil úmysl Briana Boyla a jeho přihrávku na levé hrazení.
     
    33:45
    Penguins se znovu zdrželi v útočném pásmu jenom chvilinku, následně se nepřesností v kombinaci o tuto dobrou pozici připravili.
     
    34:26
    Jeff Carter se snažil prosadit na levé straně útočného pásma, dobře k němu však přistoupil Kevin Shattenkirk, jenž mu kotouč vypíchl.
     
    35:18
    Jason Zucker byl hodně aktivní v posledním střídání, náskok svého celku však zatím nezdvojnásobil, takže pokračujeme za stavu 1:0 pro Pens.
     
    35:49
    Vhazování před Caseym DeSmithem skončilo úspěchem Ducks, sražená rána Jamieho Drysdalea však brankáři Pens nenadělala větší potíže.
     
    36:05
    Troy Terry nyní dostal trochu prostoru na pravém kruhu a krátce po vhazování pálil na brankáře Pens, Casey DeSmith ale byl na svém místě.
     
    36:13
    Znovu to zkoušel Troy Terry po levé straně, kdy se bekhendem snažil z ostrého úhlu prohodit DeSmithe na přední tyči, kterou měl ale brankář Pittsburghu pokrytou.
     
    37:38
    Na obranné modré dobře zapracoval John Marino, jenž zvládl uhrát soupeře i puk, který navíc odpálil šikovně do útočného pásma.
     
    38:38
    Sam Steel nyní pěkně přebral kotouč na pravé straně a podél hrazení ho protáhl do útočného pásma. Následně ale špatně přihrál.
     
    39:05
    Derek Grant zaváží kotouč do útočného pásma, Jakob Silfverberg dostal prostor ke střele na pravé straně, ale jeho pokus zablokoval Kris Letang.
     
    39:49
    Kris Letang ještě nahazuje kotouč do útočného pásma Penguins, ale tam už Pittsburgh asi nestihnou nic vymyslet.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá dvacetiminutovka souboje Tučňáků s Kačery nabídla vyrovnanější hokej, než první dějství. Anaheim byl schopen srovnat krok s Pittsburghem a na obou stranách jsme tak měli možnost sledovat několik zajímavých situací. Přespříliš aktivní však střelci obou celků nejsou. I proto Casey DeSmith a John Gibson inkasovali zatím jediný gól, který určuje to, že i třetí část hry začnou Penguins s nejtěsnějším možným vedením.
     
    Střely na bránu v druhé třetině (celkem):

    Pittsburgh Penguins – 10 (16)
    Anaheim Ducks – 12 (20)
     
    Třetí třetina začne přibližně v 2:56.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:00
    Střídání v týmu Anaheim Ducks: ze hřiště odchází John Gibson, přichází Anthony Stolarz.
     
    40:38
    Marcus Pettersson nastřelil kotouč z obranného pásma až na zadní mantinel, kam sjel Sidney Crosby, takže se zakázané uvolnění nepískalo.
     
    40:59
    Vhazování před Caseym DeSmithem vyhráli jeho spoluhráči, kteří neotáleli a okamžitě poslali černou pryž až na opačný konec hrací plochy.
     
    41:16
    Simon Benoit musí rozjet akci svého celku zpoza vlastního zařízení, jeho přihrávka jde na pravý mantinel, kudy jeho spoluhráči postupují kupředu.
     
    41:52
    Josh Manson nyní rozjel akci Anaheimu po levé straně, ta však nedošla ani k půlící čáře, takže se Ducks musí vracet zpět.
     
    42:27
    Simon Benoit drží touš za svou klecí a čeká, až mu spoluhráči dostřídají, jejich akce ale končí postavením mimo hru.
     
    43:45
    Obránci Ducks se nyní srazili v obranném pásmu, ale jejich rozehrávku to nakonec nijak neohrozilo, povedlo se jim vyhodit přes obrannou modrou.
     
    44:55
    Kasperi Kapanen dostává kotouč na levou stranu hrací plochy a jde rychle kupředu s pukem, v útočném pásmu hledá přihrávkou spoluhráče, neúspěšně.
     
    45:58
    O touš se nyní bojovalo za brankou Pens, chvilku to vypadalo, že puk vyhodí Kris Letang, jenž o něj ale v klíčovém momentu přišel.
     
    46:58
    Buddy Robinson se na pravé straně útočného pásma dostal k zakončení, když ranou z pravého kruhu protáhl Caseyho DeSmithe, jenž dál drží čisté konto!
     
    47:10
    Po dalším přerušení následuje krátká komerční přestávka, která nechá oběma celkům chvilku na odpočinek.
     
    47:48
    Vhazování před DeSmithem vyhráli hokejisté Penguins, kteří okamžitě poslali kotouč přes všechny čáry na zakázané uvolnění.
     
    48:27
    Jakob Silfverberg se cpal v další akci Ducks po pravé straně kupředu, jenže celou akci zastavuje špatný přechod útočné modré – ofsajd.
     
    49:05
    Pens svírají svého soupeře jako v kleštích a mačkají z něj šťávu. Anthony Stolarz nakonec chytá ránu Briana Boylea od modré čáry.
     
    50:09
    Vypadá to, jako by snad Pittsbrugh hrál přesilovku, ale není tomu tak. Jason Zucker přihrává spoluhráčům na modrou čáru.
     
    50:15
    Dominik Simon nyní dostal trochu prostoru na levém kruhu a vypálil na bránu Ducks, gólman Anthony Stolarz však měl přední tyč dobře pokrytou.
     
    51:27
    Cam Fowler zastavuje vyhození Pens podél hrazení a rozehrává na levé hrazení, kde postupuje kupředu Derek Grant.
     
    52:58
    Jakob Silfverberg jde kupředu po pravém křídle, kde udělal zpětnou kličku jednomu z obránců a následně nahodil na zadní hrazení.
     
    53:38
    Sonny Milano dobře zapracoval směrem dozadu, když zastavil již v zárodku akci Pittsburghu a sebral tak kotouč soupeřům z čepele.
     
    53:59
    Následně Penguins vyhazují na zakázané uvolnění a hra se tak opět přesune před Caseyho DeSmithe.
     
    54:38
    Hodně aktivní je v posledních minutách Sonny Milano, jenž se nyní na levém hrazení dostal k puku a napálil ho na zadní hrazení, kam sám spěchá bleskově napadat.
     
    55:49
    Ducks zdaleka nic nevzdávají a opět se ženou kupředu, jejich akce je ale zastavena, útočnou modrou nepřešli v souladu s pravidly, píská se ofsajd.
     
    56:10
    Ryan Getzlaf je dnes jako správný kapitán Ducks také hodně vidět, nyní zastavil vyhození Pens z obranného pásma a drží svůj tým v nebezpečném prostoru.
     
    57:05
    Anaheim zakládá jednu z posledních ofenzivních akcí, Sonny Milano spěchá po pravé straně kupředu, předává za sebe pro Cama Fowlera.
     
    57:39
    Byl to právě Sonny Milano kdo zakončoval nyní akcí Ducks, zpoza brány vytáhl bekhendovou kličku, kterou chtěl od zadního hrazení zaskočit DeSmithe, jenž však měl přední tyč pokrytou.
     
    58:30
    Trevor Zegras dostal kotouč na pravou stranu útočného pásma a střílel, jenže jeho pokus byl nepřesný.
     
    58:31
    Ducks odvolávají brankáře a zkoušejí to se šesti bruslaři v poli, nyní už je to všechno nebo nic, další gól rozhodne o celém duelu!
     
    59:05
    Getzlaf střílel z vrcholu pravého kruhu na zadní tyč, jenže se mu nepovedlo nacpat kotouč mezi tři tyče a žádný z jeho spoluhráčů nedokázal tečovat.
     
    59:55
    Obrovský závar před svatyní Pittsburghu, ale Ducks se stále nedostali k ráně, kterou by Casey DeSmith nechal projít za svá záda!
     
    Konec zápasu.
     
    Duel mezi Pittsburghem a Anaheimem byl poměrně vyrovnanou podívanou. Pens měli o trochu více ze hry, jejich výhru tak lze snad hodnotit i jako zaslouženou. O všem důležitém rozhodl už v 6. minutě Brock McGinn, když prostřelil Johna Gibsona z pravého kruhu a zaznamenal tak jediný gól dnešního večera. Tučňáci berou velice cennou výhru, nicméně sami budou muset na své produktivitě ještě zapracovat.
     
    Střely na bránu v třetí třetině (celkem):

    Pittsburgh Penguins – 13 (29)
    Anaheim Ducks – 13 (33)
     
    Dnešní utkání sledovalo 17 435 diváků.
     
    Česká a slovenská stopa v utkání

    Dominik Simon (PIT) – 0+0, 0 účast, 1 střela na bránu, TM 0, čas na ledě 9:42
     
    Kdo se postavil do brankoviště?

    Casey DeSmith (PIT) – 33 zákroků, 0 OG, úspěšnost 100 %, odchytal 59:55

    John Gibson (ANA) – 15 zákroků, 1 0G, úspěšnost 93,8 %, odchytal 40:00
    Anthony Stolarz (ANA) – 13 zákroků, 0 OG, úspěšnost 100 %, odchytal 18:12
     
    Tři hvězdy utkání

    Casey DeSmith (PIT) – 33 zákroků, 0 OG, úspěšnost 100 %, odchytal 59:55
    Brock McGinn – 1+0
    Zach Aston-Reese – 0+1
     
    Ode mne je to pro dnešek již vše, děkuji vám za pozornost a přeji pěkný zbytek dne. Někdy příště se budu opět těšit, na počtenou. (04:26:19)

    Petr Šatalík

    Branky a nahrávky: 6. B. McGinn (Aston-Reese, Ruhwedel)


    Pittsburgh Penguins: DeSmith (Jarry) – Letang (A), Dumoulin (A), Marino, M. Pettersson, Ruhwedel, Matheson – Kasperi Kapanen, Crosby (C), Rodrigues – D. Heinen, J. Carter, Zucker – B. McGinn, Blueger, Aston-Reese – D. O'Connor, Boyle, D. Simon.
    Trenér: Mike Sullivan.

    Anaheim Ducks: J. Gibson (40. Stolarz) – Drysdale, H. Lindholm, Manson (A), Fowler, Shattenkirk, Mahura – Rakell, Zegras, Milano – T. Terry, Steel, Silfverberg (A) – Lundeström, D. Grant, B. Robinson – S. Carrick, Deslauriers, Getzlaf (C).
    Trenér: Dallas Eakins.

    Rozhodčí: Chmielewski, O´Donnell – Baker, Brisebois

    Diváci: 17 435
    thejrc.org