Mountfield HK – Třinec 5:1 (kon.) | K. Vary – Kladno 6:4 (kon.) | Vítkovice – Olomouc 5:3 (kon.)
Motor ČB – Plzeň 4:2 (kon.) | Litvínov – Pardubice 1:5 (kon.) | Liberec – Zlín 4:1 (kon.)
konec
Mountfield HK
5:1 (0:0, 3:0, 2:1)
HC Oceláři Třinec
Úterý 28.12.2021, 17:20 • ČPP Aréna, Hradec Králové • Tipsport extraliga • 36. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Krásný úterní večer z královského města východních Čech! 36. kolo Tipsport extraligy snad ani větší šlágr v současné situaci nabídnout nemůže. Proti sobě půjdou dva kluby, které jsou při pohledu na tabulku těmi nejlepšími v lize.

    K soutoku Labe s Orlicí přijede hegemon posledních extraligových sezón z Třince, který pod vedením zkušeného trenéra Václava Varadi poctivě šlape a výsledkem jsou dva tituly v řadě, nepočítáme-li nedohraný ročník 2019/20 kvůli koronaviru. I v letošním ročníku se mu daří nadmíru, více či méně pevně drží první místo tabulky a v současném momentě má na Hradec osmibodový náskok.

    Ačkoliv Mountfield Hradec Králové padl v 33 duelech TELH, které odehrál, devětkrát – tedy stejně jako Třinec, jednak bodově zaostává kvůli vyššímu počtu výher v prodloužení či nájezdech, jednak má odehrán o jeden duel méně. Při pohledu na výsledky se v poslední době přestalo Hradeckým lehce dařit, v prosinci dokonce prohráli tři duely v řadě, avšak spolehlivými výhrami na ledě Kladna a Zlína nahodili zpět vítězný řemen a budou usilovat o to, aby porazili Oceláře i podruhé v sezóně.

    Atraktivní duel a šlágr 36. kola začíná v 17:20, příjemnou zábavu!
    Trefí se Kundrátek na ledě Hradce?
     
    HC OCELÁŘI TŘINEC
    1. místo, 76 bodů, skóre 110:66, bilance 22-3-4-5

    O Třinci se od dnešního rána nemluví zcela tak ve světle výkonů, jako ohledně možného konce hlavního trenéra Václava Varadi na lavičce Ocelářů. Přitom s ním třinecký klub podepsal na české poměry velmi odvážnou smlouvu až do roku 2027 a dle vyjádření viceprezidenta klubu se o konci Varadi ještě bude jednat podle platné smlouvy.

    Vynecháme-li však tuto stránku, Třinci to opět šlape, přičemž základ suverénnímu vedení v tabulce položil mezi říjnem a listopadem. Odehrál totiž 12 utkání, ze kterých urval 33 bodů. Prohrál jenom jednou, a to v rámci 21. kola na domácím ledě. S kým? Právě s dnešním soupeřem. Hradec tehdy předvedl ve WERK Aréně poctivý hokejový výkon a mohl slavit tři body po výhře 2:0. Definitivní konec povedeného období přišel ve Zlíně, kde se Berani pořádně do Draků zakousli a nakonec z toho byla ubojovaná výhra 2:1 v prodloužení.

    Po střídání výher s prohrami čekal Třinec v před a mezivánočním období těžký trojboj. Doma měl Litvínov, následně přejížděl na Spartu a na Štěpána přivítal zvedající se Kometu. Ze tří duelů měl osm bodů, s Vervou doma vyhrál 3:1, v třaskavém duelu na Spartě ho nepoložilo ani srovnání Pražanů z 1:4 na 4:4 a vyhrál 8:5, s Kometou musely však rozhodnout až nájezdy, kde rozhodl v debutovém duelu junior Pavel Matěj – 3:2n.
     
    MOUNTFIELD HK
    2. místo, 68 bodů, skóre 111:73, bilance 18-6-2-7

    Ani o Hradci není slyšet příliš ve světle výkonů, jako v duchu zákroku Bohumila Janka. Na Kladně (respektive v Chomutově) si za stavu 7:1 pro Hradec vyšlápl ve středním pásmu na kladenského Ondřeje Machalu, kterého poslal do nemocnice a disciplinární komise mu napařila rovnou osm zápasů, k čemuž přichází ještě srážka 10 % z měsičního platu. Sám hráč podal proti rozhodnutí odpor, samotné rozhodnutí DK kritizoval například i zlínský kouč Luboš Jenáček.

    Po první reprezentační pauze, kdy odcestoval výběr kouče Pešána do Finska na Karjalu, to Hradci nešlape již tolik, jako po prvních 23 kol. Série výher střídaly série porážek, první zaváhání přišlo nejprve s Boleslaví a Spartou doma (3:8), na což však Lvi navázali čtyřmi výhrami v řadě.

    Pak však přišel neoblíbený Liberec, ve kterém Mountfield prakticky nevyhrává a duel před televizními kamerami nebyl výjimkou, v emotivním zápase padli Hradečtí 1:2. Emoce pod Ještěděm však byly jenom slabý odvar toho, co se dělo v odvetě se Spartou. U Labe se hrálo se vším všudy, bitky, emoce, góly a zvraty. Pražané nakonec brali dva body (3:4p) a během druhé reprezentační pauzy přišla třetí porážka Hradce v řadě, tentokrát s Vary.

    Potvrdit příslušnost v tabulce tak Východočeši museli s Kladnem a Zlínem, při celkovém skóre 14:4 brali celkem šest bodů a upevnili si druhé místo před dotírajícím Dynamem.
     
    -28
    Ještě jednou vám přeji krásný večer z východočeské metropole! Do začátku šlágru kola zbývá necelá půlhodina a oba celky se v ČPP Aréně rozbruslují před úvodním vhazováním. Na souboj dvou parťáků z loňské brankářské dvojice Lvů Marek Mazanec – Štěpán Lukeš nedojde, neboť hradeckou branku bude strážit finský maskovaný muž Henri Kiviaho.
     
    -20
    Zatímco na domácí straně je sestava až na protočení gólmanů naprosto beze změny, Třinec přijel na východ Čech s velkou marodkou a v sestavě má rovnou tři juniory. Michal Ramik se představí na pravém křídle druhé lajny, Jonáš Jobánek je centrem třetí a hrdina nájezdů proti Kometě Pavel Matěj je ve čtvrté. Elitní formaci Ocelářů povede Tomáš Marcinko. V sestavě chybí například stálý kapitán Třince Petr Vrána, který vypadl po duelu s Kometou.
     
    -18
    Úvodní sestavy:

    Mountfield HK: Kiviaho (Š. Lukeš) – Nedomlel, Blain, Gaspar, F. Pavlík (A), Šalda, McCormack – Smoleňák (C), Lalancette, Oksanen – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Lamper, Lev (A), Kelly Klíma – R. Pilař, Koukal, Orsava – Štohanzl.
    Trenér: Tomáš Martinec

    HC Oceláři Třinec: Marek Mazanec (Kacetl) – M. Doudera, Marinčin, D. Musil, Kundrátek, Jaroměřský, Zahradníček, J. Michálek – Daňo, Marcinko (A), Martin Růžička (A) – O. Šedivý, R. Szturc, Ramik – Hrehorčák, Jobánek, Dravecký (C) – Christov, Matěj, Kofroň.
    Trenér: Václav Varaďa

    Rozhodčí: Šír, Úlehla – Rampír, Bohuněk.
     
    -15
    Hradec je jediným týmem extraligy, který proti Třinci letos udržel čisté konto. Povedlo se mu to v duelu 21. kola na ledě Slezanů, kde vyhrál 2:0.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:03
    Šlágr kola začíná, úvodní buly vyhráli domácí a Blain hned od své střídačky hledá možnosti, jak rozehrát první útok dnešního duelu.
     
    00:23
    Nedomlel měl prostor na modré a vystřelil. Sice jeho pokus mířil na zadní mantinel, jenže se odrazil zpět do prostoru brankoviště před Mazance. Hostující brankář si ale betonem poradil a hosté jdou vpřed.
     
    01:03
    Jergl forčekoval za třineckou brankou a získal kotouč od obránce, následně na levém kruhu našel Perreta. Ten z otočky zkusil okamžitou střelu, ztratil ale lehce stabilitu a nezamířil přesně.
     
    01:58
    Lev protáhl hru středním pásmem a vyměnil si puk s Kellym Klímou, načež se dostal za Mazancovu branku. Přihrávka před branku na spoluhráče ale byla nepřesná a hosté vyhazují.
     
    02:36
    Doudera byl na kotouči ve středním pásmu jako první a využil toho, že se naskytla Třineckým možnost střídat. Proto jemným obloučkem vyhodil ke Kiviahovi a celá pětka hostí jela na lavičku.
     
    03:12
    Smoleňák se na modré nabízel za obráncem a už měl pomalu nastartováno do brejku, avšak v posledním momentě se k němu stáhl bek hostí a odpravil puk do bezpečí.
     
    03:41
    Hra je přerušena poté, co u boxu trestoměřičů šel do souboje s hostujícím bekem Radek Smoleňák a pravděpodobně po zásahu koncem hole se okamžitě sesunul na led. Následně odjel s krvavým šrámem na střídačku a led je potřeba uklidit po krvavé stopě.
     
    03:48
    Po nutném úklidu hrací plochy pokračujeme ve hře a Třinec se dostal poprvé v duelu souvisle do útočného pásma. Szturc dlouho držel puk v rohu, poté byl ale na něj vyvíjen tlak a následně o něj přišel.
     
    04:29
    Mazanec musel dávat pozor proti ostrému nahození Blaina od domácí střídačky. Podobnou chybu jako Kváča v Boleslavi ale nepředvedl a přerušuje hru.
     
    04:43
    Lamper při křížení ve vlastním pásmu ztratil puk a napadající Jobánek toho hned využil. Nedal si ale pozor na polohu kotouče a hrál v ofsajdu, tudíž musí pásmo opustit.
     
    05:31
    Další prudce nahozený puk Mazanec srazil do rohu, kde si na něj jako první najel Kundrátek a nepustil přes sebe napadajícího Lva. Slezané se posléze po pravém křídle dostali dopředu, jejich útočné snažení ale překazil Pavlík.
     
    06:09
    Oksanen udržel pro domácí pásmo a po několika přihrávkách se dostal ke slovu Šalda na modré. Jeho zakončení z levé strany na bližší tyč udržel Mazanec ve výstroji a začíná první komerční přestávka.
     
    06:26
    Šalda nepustil rozjetého Ramika za sebe, počkal si na něj a posléze jej přišpendlil na mantinel. To mělo za následek i ztrátu kotouče od hostů.
     
    06:47
    Dvě rychlé střely za sebou musel pochytat Mazanec v třinecké brance, proti zakončení Nedomlela vytasil lapačku a přerušuje hru. Zatím se hraje velmi opatrný a bojovný duel.
     
    07:03
    Smoleňák je zpátky ve hře po ošetření tržné rány a hned se zapojil do obranné činnosti. Dravecký totiž vyjel až za branku Kiviaha a hledal na hranici brankoviště Jobánka, právě Smoleňák však nepustil třineckého juniora do střely.
     
    07:25
    Zajímavou příležitost měl Ahti Oksanen, kterému Smoleňák pustil kotouč a finský snajpr byl rázem sám mezi kruhy. Se střelou vyčkával, vyjel si dokonce na levý kruh, Mazanec ale Třinecké podržel!
     
    08:15
    I hosté za to však umí v přechodu dopředu vzít a Marinčin okamžitě po vstupu do útočného pásma střílel, Kiviaho vytěsnil ramenem do ochranné sítě.
     
    08:35
    Marinčin jemnou přihrávkou od modré hledal mezi kruhy rozjetého Matěje, do pasu ale vstoupil Šalda a kotouč převzal na svou hůl. Následný rychlý kontr Hradce končí jenom ofsajdem.
     
    09:06
    Blain měl ve středním pásmu prostor a využil jej na přímé nahození, které skončilo Mazancovi na betonu. I tady přichází přerušení hry.
     
    09:14
    Opravdu se v prvních minutách příliš pohledný duel nehraje. Třinečtí sice vyhráli buly před vlastní brankou, posléze ale vyhodili okamžitě na zakázané uvolnění.
     
    09:36
    Pavlík se dostal přes Marcinka a posunul na Smoleňáka, který měl stále slovenského útočníka na zádech. A to se ve finále ukázalo jako rozhodující faktor, neboť Marcinko čistě domácímu kapitánovi kotouč odebral.
     
    10:33
    McCormack vyslal dopředu Kellyho Klímu, který nabídl kotouč na levou stranu Šaldovi. Tomu se povedlo otevřít prostor na levém křídle, navazující přihrávka před branku zpátky na Klímu ale přesná nebyla.
     
    11:01
    Kevin Klíma naskočil na led a hned dostal kotouč. Na nic nečekal, šlápnul do toho a z vrcholku kruhů střílel do horní části branky, Mazanec vytrčil puku do letu vyrážečku.
     
    11:49
    Domácí po divočejší pasáži hry zvolňují a čekají na prostřídání za vlastní brankou. To samé dělá i Třinec.
     
    12:27
    Fanoušci společně s domácí střídačkou reklamovali ofsajd, hra však pokračovala a ve finále z toho bylo pro Hradecké větší terno. Koukal protáhl Mazance povedenou střelou z nápřahu a třinecký gólman musel vytáhnout lapačku. Následuje komerční brejk.
     
    12:33
    Marinčin od vlastní branky nabral rychlost a nastartoval situaci 2 na 2, kterou posléze řešil i vlastním zakončením z prostoru modré čáry. Kiviaho ale tuhle svižnou střelu skryl v lapačce.
     
    12:52
    Lev ve středním pásmu usadil na zem Jobánka a pokračoval ve svém dobrém střídání. Mezi kruhy si klepl o přihrávku a zcela nekrytý pálil Mazancovi nad rameno, hostující brankář zatím drží gólový účet Hradce na nule!
     
    13:49
    Po vyhraném buly ve vlastním pásmu roztáhl svá křídla Perret a po levém křídle se dostal až na kruh, odkud přišlo zakončení křížem do vinglu. Francouzský rychlík ale netrefil a puk šel vysoko nad!
     
    14:26
    Szturc dostal přesnou přihrávku mezi dva beky a mohl postupovat do střelby. Šalda mu ale prostor na zakončení zmenšil, proto si připisuje následný blok.
     
    15:06
    Daňo využil nepřesvědčivého zpracování Blaina a hned chtěl servírovat puk pro Marcinka, který zůstal sám viset před Kiviahem. K přesnosti ale přihrávce ještě něco chybělo a tuhle potenciální šanci hosté nevyužili.
     
    15:39
    Daňo pověsil na mantinel Kellyho Klímu a domácí střídačka protestovala, rozhodčí nechal hru plynout dále a po sraženém pokusu jednoho z Hradeckých se bude vhazovat před Mazancem.
     
    15:56
    Střelecká aktivita rozhodně Lvům nechybí, zatímco s přesností to není stoprocentní. Perretův pokus přes clonu letěl do míst, kam Mazanec neměl dobrý výhled, jenže namířil jenom do zadního plexi.
     
    16:29
    Dlouhou přihrávku od Marinčina křížem na pravé křídlo ze vzduchu zastavil Kevin Klíma a posunul hru na svoje spoluhráče. Ti ale z toho nic nevytěžili, naopak jsou to Draci, kteří kombinují v útočném pásmu.
     
    17:45
    Nedomlel zbavil Hrehorčáka hokejky a musel odjet střídat. Rychlého přečíslení ve středním pásmu ale domácí nevyužili.
     
    18:31
    Napodruhé už to domácí zahráli lépe, Smoleňák sice nepřesně nahrál na Oksanena, dojel si však pro odražený kotouč a vypálil směrem na vzdálenější tyč. Ani tentokrát to ale nešlo mezi tři tyče.
     
    19:29
    Doudera zůstal mezi kruhy a následně se k němu odrazil kotouč. Ačkoliv byl hostující obránce sám před brankou, na první dobrou si puk nezpracoval optimálně, mezitím stihl už do bloku dojet Kevin Klíma a zakončení již nebylo nebezpečné.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Je to spíše boj a opatrný duel než hokej, který by měl diváky zvedat ze sedaček. Hradec v něm měl navrch zhruba 15 minut, vytvořil si i nadějné šance, avšak koncovka není zatím taková, jakou by si Lvi přáli. Třinec se do hry dostával postupně, i v kombinované sestavě ale uměl zahrozit a posledních pět minut byl nebezpečnější, leč ani on neprolomil nulu na kontě.

    Střely na branku: 10 – 9
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:15
    Domácí začínají druhou třetinu vyhraným buly a Lalancette se nabízel na pravé straně k výpadu, avšak kotouč se k němu nedostal a Třinec to zkusil taktéž přes křídelní prostory. To už bylo i se zakončením, Kiviaho drží.
     
    20:58
    Smoleňák se na modré dostal na puk a okamžitě střílel. Mazanec v první chvíli vypadal, že puk drží, následně mu ale vypadl a jenom díky pohotovému Jaroměřskému vedle něj neměli domácí možnost dorážky!
     
    21:47
    Hosté sice chvíli obléhali útočné pásmo Hradce, jenže vážněji nezahrozili. Výpad Východočechů pak museli hasit jenom vyhozením na zakázané uvolnění.
     
    22:11
    První vyloučení duelu přicházi po 22 minutách a 11 sekundách. Roman Szturc (TRI) dostává dvě minuty za podrážení.
     
    22:11
    A chvilku se hrát před hradeckou přesilovkou nebude. Důvodem jsou problémy s ledem u mantinelu v útočném pásmu Slezanů. Letos je potíží s ledovou plochou v Hradci poměrně mnoho...
     
    22:11
    Třinečtí mají s problémy ledové plochy v Hradci bohaté zkušenosti. 14. ledna 2021 se dokonce předehrávka 48. kola před kamerami O2 TV kvůli velké díře v ledu neodehrála.
     
    22:17
    Nakonec se po úpravě hraje a Pavlík od modré dal vzpomenout na svoje dělovky. Jednu koupil na chránič pod kolenem Marinčin, zbytek střídání ale odjezdil a posléze i vyhodil.
     
    23:19
    Hradec právě vstřelil branku!
    Hradec jde využitou přesilovkou do vedení! Zajímavá Smoleňákova šance zůstala nevyužita, proto vrátil domácí kapitán pod sebe na Blaina stojícího na modré. Kanadský obránce si počkal a pustil puk nalevo pro JAKUBA LVA. Ten na nic nečekal, opřel se do puku z první a trefil se přesně nad Mazancovo rameno – 1:0! Asistence: Jeremie Blain.
    23:19 Jakub LEV - 1:0
     
    24:57
    Třinec po inkasovaném gólu odehrál dobré střídání, k šanci se ale nepropracoval a domácí mohli jít do kontru. Spokojili se však jenom s udržením hry před Mazancem a následným prostřídáním.
     
    25:42
    Oceláři výrazně zpřesnili hru a začali nahánět domácí po celé ploše kluziště. Hradec se z toho dokázal vykombinovat jenom za cenu vyhození za Mazance.
     
    26:19
    Oksanen vybojoval puk od Jaroměřského a posunul podél prken na Lva. Rázem z toho bylo 2 na 1 a následovala přihrávka před branku na najetého Smoleňáka, který však kotouč nezvedl nad Mazancův beton a víceméně tutovka zůstala nevyužita!
     
    26:32
    Stále se bojuje s dírou v ledu v rohu kluziště u Mazancova brankoviště. I tentokrát si to vyžádalo zásah čárových, ti to ale spravili nahrnutím sněhu na místo.
     
    26:46
    Hradec právě vstřelil branku!
    Hned po vyhraném buly putoval puk na modrou pro Radima Šaldu, který okamžitě pouštěl kotouč na branku a před Mazancem jej ještě zahrál JAKUB LEV. Tohle sice Mazanec měl, ale Lev měl jako první odražený puk a překvapivým způsobem skrze bekhend jej zasunul za záda bezmocného Mazance – 2:0! Asistence: Radim Šalda, Ahti Oksanen.
    26:46 Jakub LEV - 2:0
     
    27:16
    Vladimír Dravecký (TRI) hasil rozjetý hradecký brejk zahákováním Pavlíka a jako druhý třinecký hráč putuje na trestnou lavici.
     
    28:18
    Oksanen rozjel zprava kombinaci a Smoleňák hrál následně křížem na Lva, který chtěl dokonat hattrick. Do přihrávky však v poslední chvíli vložil hůl Jaroměřský a srazil ji.
     
    29:07
    Závěr přesilovky měli Oceláři o to těžší, že Hrehorčák přišel o hůl s rukavicí a byl tak výrazně méně platným hráčem. Vystřídat pod tlakem však nemohl, přesto do toho šel po hlavě a zastavil Lalancetta. Díky tomu následně hosté vyhodili.
     
    29:49
    Teď se hraje již v pěti na obou stranách a jsou to znovu Třinečtí, kteří drží puk. Rozehrávku ale Kundrátkovi výrazně ztěžil Perret, který jej napadal a z obranné modré jej vytlačil až za branku Mazance.
     
    31:03
    Pilař od útočné modré hrál vzduchem na Perreta, pro nějž to byla těžká přihrávka. Proto přišla ztráta kotouče, Třinec však v této fázi hry působí lehce bezradně.
     
    31:48
    Hradec právě vstřelil branku!
    Oceláři si svůj kalich hořkosti vypíjí až do dna! RADEK SMOLEŇÁK získal po Oksanenově přistrčení na pravém křídle kotouč, a přestože jej měl vůči Michálkovi na delší hůl, dokázal s ním hrát jako první. Hostujícího obránce si položil a z bekhendu zakončil na Mazance, který nezkrotil kotouč v lapačce. Smoleňák tak znovu do puku píchl a velmi kuriózně se dostal přes Mazancova záda až za brankovou lajnu – 3:0! Asistence: Ahti Oksanen, Graeme McCormack.
    31:48 Radek SMOLEŇÁK - 3:0
     
    33:07
    Tomáš Marcinko (TRI) teď Třinci moc nepomohl. V útočném pásmu zbytečně zahákoval Pavlíka u mantinelu a obdrží dvě minuty. Po komerční přestávce rozehrají Lvi třetí přesilovou hru.
     
    33:16
    Lev nebyl daleko od třetí branky, Pavlík jej našel střílenou přihrávkou mezi kruhy a dvougólový střelec usměrnil puk na branku, jenže těsně vedle tyče.
     
    34:03
    První minutu oslabení hosté ubránili, vyhodili a na led skáče nová čtyřka. Stejný počet hráčů plus jeden naskakuje na led i v případě Lvů.
     
    34:36
    Jergl od mantinelu přihrál rozjetému Kevinu Klímovi do druhé vlny, přihrávka však nebyla od počátku tak přesná a Klíma na ni již nedosáhl. Přesto drží Hradec pásmo.
     
    35:04
    Pokus z levého kruhu zblokoval Kofroň do ochranné sítě, do naskočení Marcinka na led zbývají jenom tři sekundy.
     
    35:16
    Nedomlel chtěl uklidnit hru, proto napálil puk zpátky ze středního pásma do útočného, i přestože hrozil domácím ofsajd. Právě to bylo klíčové, Třinečtí se posléze nemohli vymotat z pásma a vyhodili jenom na icing.
     
    36:03
    Šalda dostal puk přímo na střelu z první a rozhodl se to využít. Kundrátek mu vložil ale do pokusu brusli a od ní letěl puk přes ochrannou síť až na ochoz za tribunami.
     
    36:29
    Musilův pokus od modré jenom proletěl vedle Kiviahovy branky a domácí toho využili na další výpad, ten ale skončil ofsajdem. Zajímavější byl následný rozbroj Smoleňáka s Kundrátkem, kteří se osekli, rozhodčí ale nechali celou situaci v jejich gesci.
     
    37:19
    Pavlík na modré umotal Jobánka a po bleskové souhře zakončoval z mezikruží Kevin Klíma, Mazanec vyráží betonem.
     
    37:43
    Jenže Kelly Klíma poté na pravém kruhu chyboval, napadající Hrehorčák toho využil a jel sám na branku. Kiviaha zkusil překonat snadno zakončením nad lapačku, finský brankář ale rozčísl vzduch nad ledem a připsal si důležitý zákrok!
     
    37:58
    Doudera na modré dostal odražený puk a napálil jej přes clonící hráče zpátky, Kiviaho toho moc neviděl a vyrazil jenom maskou nad břevno domácí klece!
     
    38:22
    Jsou to však hosté, kteří jsou v poslední pětiminutovce výrazně nebezpečnější. Veškeré závary ale dokáže vyřešit Kiviaho a je zatím na nejlepší cestě k vychytané nule.
     
    38:53
    Lalancette se už hnal do přečíslení 2 na 1, ve středním pásmu si ale zpracoval puk s hokejkou kdesi na úrovni helmy a je mu to jednak signalizováno, jednak odpískáno.
     
    39:39
    Hradec v závěru nebyl daleko od čtvrté branky! Po zaváhání hostujících obránců ve středním pásmu šla elitní lajna Lvů 3 na 2 a Pavlík z pravého kruhu nastřelil puk na Mazance. Opět tam však došlo k odrazu a Smoleňák chtěl napodobit to, co při brance na 3:0, tentokrát ale skončil kotouč vedle.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Potlesk vyprovází hradecké hokejisty do kabin, kteří po 40 minutách vedou nad lídrem 3:0. Skóre otevřel povedenou střelou ve 24. minutě Jakub Lev a Třinec se na několik dalších minut sesypal. Velmi těžko se dostával do střeleckých příležitostí a vytváření šancí, na druhé straně je tříbrankové vedení Mountfieldu dáno i lehkým štěstím. Druhý zásah Jakuba Lva v 27. minutě byl ze šťastné bekhendové dorážky a třetí branku přidal Radek Smoleňák ve 32. minutě odrazem od Mazancových zad. Oceláři se stejně jako v první třetině probrali až na startu poslední pětiminutovky, jenže v úniku Hrehorčák selhal, a tak je to 3:0.

    Střely na branku: 18 – 16 (9 – 7)
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:06
    Nedomlel chtěl nahazovat podél mantinelu, kotouč mu ale Růžička srazil na trestnou lavici. Proto se vhazování na středovém kruhu po šesti sekundách zopakuje.
     
    40:41
    Pavlík si najel před Daňa a odstavil jej od kotouče, který na něj směřoval po přihrávce z vlastní obranné třetiny. Domácí okamžitě otočili hru a vyslali na Mazance dvě střely, ani jedna nebyla příliš nebezpečná.
     
    41:10
    Michael Gaspar (MHK) je prvním vyloučeným Hradce až ve 42. minutě. Ve středním pásmu podrazil Draveckého a už míří na trestnou.
     
    41:21
    Hned v první akci byl právě Dravecký, který se s pukem motal u tyčky, Kiviaho ale včas rozpoznal záměr a puk sebral do lapačky.
     
    41:40
    Koukal získal po nepřesné třinecké kombinaci puk na kruzích a vyhodil do středního pásma. To prozatím domácím stačí.
     
    42:03
    Ocelářům se početní výhoda ale vůbec nedaří. Už přes půl minuty nebyli schopni přejít do útočného pásma a fanoušci náležitě suverénní obranu Hradeckých oceňují.
     
    42:57
    Třinec právě vstřelil branku!
    13 sekund před vypršením Gasparova vyloučení Oceláři snižují! Jakkoliv nebyl v duelu MARTIN RŮŽIČKA výrazný, tak teď se ukázal v plné parádě. Třinci se na poslední půlminutu povedlo sevřít Lvy před jejich brankou a Kundrátek posunul z osy nalevo pro Růžičku, který podobnou střelou jako Lev vymetl vingl Kiviahovy branky – 3:1! Asistence: Tomáš Kundrátek.
    42:57 Martin RŮŽIČKA - 3:1
     
    43:43
    Šalda se dostal přes beka až do oblouku, odkud přišla přihrávka do předbrankového prostoru na Orsavu. Tomu se ale nepovedlo zakončit, nicméně Lvi pokračují v útoku.
     
    44:39
    Růžička byl znovu vidět, nyní si stáhl hru z křídla na osu a pálil, načež Daňo dorážel a Kiviaho si nebyl jistý, nakonec jeho pokus vykopl betonem.
     
    45:18
    Není to ze strany domácích zcela přesvědčivý projev ve třetí třetině. Teď se Oceláři postupnou kombinací dostávali do zajímavých možností, avšak vyhození na icing tuhle snahu prozatím ukončuje.
     
    45:37
    Lalancette řešil situaci příliš hokejově a v sevření dvou napadajících hráčů se vydal řešit hru rozjezdem od vlastní branky. Také byl zdvojen a připraven o puk, ale tohle nedokázali Oceláři potrestat.
     
    46:08
    Domácí skrze Perreta dostali kotouč alespoň do středního pásma, což pro tento moment stačí. Ale ještě je čeká mnoho práce do konce dnešního duelu.
     
    46:38
    Pilař získal kotouč a vyjel směrem dopředu, což dalo základ dalším příležitostem na hradecké straně. Nedomlel od modré střílel na teč pro Orsavu před brankou, který ale puk netrefil.
     
    47:33
    Musil naznačoval pohyb podél prken, v poslední chvíli však strhl hru a krosem na levý kruh hledal neobsazeného Růžičku. Pavlík si toho ale včas všiml, vystoupil směrem do kotouče a situaci pro domácí zachránil.
     
    48:46
    Tlak Třince však končí vyhozením na vlastní zakázané uvolnění. V přerušené hře se navíc vyprodaná ČPP Aréna dozvídá výsledek basketbalového východočeského derby, které poměrem 85:82 vyhrál právě Hradec, a tak je o zábavu postaráno.
     
    49:33
    Třinečtí ale pokračují ve stejném tlaku, jaký doposud měli. Výrazně zlepšili svůj výkon, na vstřelení dvou branek navíc mají stále poměrně mnoho času.
     
    50:11
    Nepomohlo jim však přerušení hry, které bylo způsobeno posunutím domácí branky. Navíc přichází komerční přestávka, což je pro družinu koučů Martince a Čiháka vítané uvolnění.
     
    50:16
    Lev sice vyhrál čistě buly, ale puk se odrazil právě na třinecké hole. A Kundrátek toho využil na bombu z modré, Kiviaho ale sbírá do lapačky.
     
    50:32
    Michael Gaspar (MHK) jde podruhé na trestnou. Důvodem je střet s jedním z třineckých hráčů, který byl klasifikován jako napadení.
     
    50:53
    Domácí ale vyhazují od vlastní střídačky, rychle střídají a staví obranné pozice. Ještě je čeká velmi těžká šichta.
     
    51:29
    Martin Růžička (TRI) ale snahu Ocelářů snížit devalvuje. Po souboji v oblouku útočného pásma hostí krosčekoval Pavlíka a dostává dvě minuty. Jenže to není všechno! Průchod emocím posléze dal Tomáš Marcinko (TRI), od rozhodčího Úlehly dostal dvojku za nesportovní chování a je z toho 1:03 4 na 3 pro domácí!
     
    51:53
    Oslabení 3 na 4 zatím hosté brání dobře, po nástupu Gaspara na led to však bude rovnou dvojnásobné. Střelu Smoleňáka z pravého kruhu má Mazanec v lapačce.
     
    52:41
    Hradec právě vstřelil branku!
    Třinec ale tohle ubránit nezvládl! Po faulu na Smoleňáka byla signalizována výhoda, mezitím naskočil z trestné Gaspar a bylo to rázem 6 na 3. Lev se jako naskakující hráč dostal hned do kombinace, přihrál na pravý kruh pro AHTIHO OKSANENA. Finský šikula se opřel do kotouče a překonal Mazance nad jeho rameno – 4:1! Asistence: Jakub Lev, Radek Smoleňák.
    52:41 Ahti OKSANEN - 4:1
     
    52:41
    Navíc podle nových pravidel dochází k zpětnému udělení signalizovaného faulu pro hosty. David Musil (TRI) tak jde ven za hákování a Hradci dobíhá přesilovka 5 na 3. Ta se promění na klasickou 5 na 4 po 48 sekundách. Domácí berou oddechový čas.
     
    54:26
    V přesilové hře domácí nejsou tak dominantní, avšak s vedením 4:1 si to dovolit můžou, i vůči zbývajícímu času do konce třetiny.
     
    54:59
    Michálek v souboji se Šaldou za brankou neuspěl, proto získal mladý obránce Lvů puk na svoji hokejku a vytáhl hru do útočného pásma. Tohle domácím prostě stačí.
     
    55:54
    Hradec právě vstřelil branku!
    Slezané to dnes mají pořádně hořké. Hradečtí se usadili v pásmu, přihrávali si na vrcholku útočné třetiny a Štohanzl zleva nabil RICHARDU NEDOMLELOVI na modrou, který dokonale využil toho, že před Mazancem zrovna projížděla clona. Hostující gólman vůbec nic neviděl a puk zapadl přesně ke vzdálenější tyči – 5:1! Asistence: Martin Štohanzl, Jordann Perret.
    55:54 Richard NEDOMLEL - 5:1
     
    57:23
    Christov důsledně dojížděl kotouč a Šalda s ním svedl souboj, který skončil tak, že oba hráči byli na ledě. Navíc zmizel puk kdesi pod Kiviahem a je z toho přerušení hry, navíc začíná poslední komerční přestávka.
     
    57:49
    Perret v rychlosti zakončoval z ostrého úhlu po přihrávce od Kevina Klímy, jeho zakončení ale šlo jenom do Mazancových betonů. Hosté sice na to konto předvedli výpad, ale sražený puk dopadl na tribunu pod tu novinářskou.
     
    58:36
    Štohanzl odvrátil puk před najíždějícím Ramikem, domácím stačí duel opravdu bezpečně dohrát do samotného konce.
     
    59:15
    Kofroň zabojoval a získal od Koukala kotouč ve středním pásmu, duel se ale už jenom dohrává. Všech 1000 diváků v aréně vstává a aplauduje svým hráčům.
     
    59:47
    Kiviaho vysoké nahození vzal do lapačky a přerušil hru, ještě z toho bude jedno vhazování po levici finského gólmana.
     
    Konec zápasu.
     
    Hradečtí hokejisté mohou slavit, neboť ostře sledovaný šlágr 36. kola na domácím ledě zvládli! Ve třetí třetině to ale byla ještě hodně náročná šichta. Třinec snížil po necelých třech minutách využitou přesilovkou zásluhou Martina Růžičky a od té doby se utkání odehrávalo prakticky neustále před brankou Kiviaha.

    Oceláře však potopila v nejklíčovější chvíli nedisciplinovanost. Při vlastní přesilovce šel za krosček ven nejprve Růžička, ve stejný moment dostal dvě minuty za nesportovní chování Marcinko a z přesilovky 5 na 4 bylo rázem oslabení 4 na 3. To se následně proměnilo na dvojnásobnou početní výhodu, v ní navíc fauloval Musil a výhodu 6 na 3 už proměnil Ahti Oksanen, čímž zasadil Třinci fatální úder.

    Výhru navíc jistil v 56. minutě Richard Nedomlel a domácí dovedli spolehlivě duel k vítězství poměrem 5:1. Náskok Slezanů tak snižují na pět bodů.

    Střely na branku: 26 – 26 (7 – 11)
     
    Dnešní utkání sledovalo 1 000 diváků.
     
    Z mé strany je to dnes již vše. Přeji příjemný průběh zbytku týdne, načerpejte hodně sil a do nového roku vám přeji jen to nejlepší. Mějte se krásně a někdy příště se budu z Hradce u hokeje těšit opět na počtenou! (19:57:20)
    Marken.cz

    Tomáš Kalas

    Branky a nahrávky: 24. Lev (Blain), 27. Lev (Šalda, Oksanen), 32. Smoleňák (Oksanen, McCormack), 53. Oksanen (Lev, Smoleňák), 56. Nedomlel (Štohanzl, Perret) – 43. Martin Růžička (Kundrátek)


    Mountfield HK: Kiviaho (Š. Lukeš) – Nedomlel, Blain, Gaspar, F. Pavlík (A), Šalda, McCormack – Smoleňák (C), Lalancette, Oksanen – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Lamper, Lev (A), Kelly Klíma – R. Pilař, Koukal, Orsava – Štohanzl.
    Trenér: Tomáš Martinec

    HC Oceláři Třinec: Marek Mazanec (Kacetl) – M. Doudera, Marinčin, D. Musil, Kundrátek, Jaroměřský, Zahradníček, J. Michálek – Daňo, Marcinko (A), Martin Růžička (A) – O. Šedivý, R. Szturc, Ramik – Hrehorčák, Jobánek, Dravecký (C) – Christov, Matěj, Kofroň.
    Trenér: Václav Varaďa

    Rozhodčí: Šír, Úlehla – Rampír, Bohuněk

    Diváci: 1 000
    thejrc.org