Nigérie – Súdán 3:1 (kon.) | Guinea-Bissau – Egypt 0:1 (kon.)
konec
Guinea-Bissau
0:1 (0:0)
Egypt
Sobota 15.01.2022, 20:00 • Roumdé Adjia Stadium (Garoua) • Africký pohár národů • Skupina D
Předzápasové kurzy
     
    To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou. (21:59:19)
     
    Držení míče: 39 % : 61 %.
    Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 4:9. Rohy: 1:8. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 18:19.
     
    Egypt zvládl důležité utkání o udržení postupových nadějí do další fáze turnaje, Guineu-Bissau porazil nejtěsnějším možným rozdílem 1:0.

    Velký favorit střetnutí tahal po většinu času za delší konec provazu a zdálo se, že je jen otázkou času, než vstřelí první gól. Defenziva outsidera ovšem fungovala výborně a dlouho odolávala vytrvalému tlaku. Až v 69. minutě našel recept na Mendese Mohamed Salah, jenž se opřel do pasu za obranu z voleje a křižnou střelou našel mezeru mezi brankářovým tělem a levou rukou. Guinea-Bissau se inkasovaným gólem nenechala rozhodit a srdnatě bojovala až do závěrečných minut. Dokonce se dočkala vyrovnání, gól však nakonec neplatil pro faul skórujícího Mamy Baldého. Velkou příležitost na srovnání Egypt přežil i v závěru, kdy Cassama napálil míč do pravé tyče.

    Svěřenci kouče Queiroze vybojovali první tři body a rázem poskočili ze čtvrté na druhou příčku tabulky skupiny D. Postup ještě v kapse nemají ani zdaleka, klíčovou bitvu sehrají ve středu proti Súdánu, přičemž jim k postupu stačí remíza. Guinea-Bissau potřebuje pro postup porazit vyšším rozdílem Nigérii a doufat ve výhru Súdánu nad Egyptem.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    90+4
    Obrovské štěstí zachránilo Egyptu tři body! Jorginho v obležení dvou protihráčů zvládl posunout míč na Maura Rodriguese, jehož centr odvrátil Amrú as-Súlija pouze k Moretu Cassamovi, povedená rána skončila na pravé tyči.
     
    90+3
    Leonel Ucha trestuhodně promáchl ve snaze o obranný odkop. Jenže tato skutečnost pořádně překvapila i Mohamed Šeríf, jenž se nestihl zorientovat včas.
     
    90+2
    Zkušeně si u pravé lajny počínal Mohamed Salah. Před Buru dal tělo a počkal si na faul, k němuž také skutečně došlo. Faulující hráč je pořádně frustrovaný.
     
    90+1
    Trézéguet má ještě dost sil a věřil si proti trojici protihráčů. Balón si ovšem nešikovně zamotal pod nohy a skončil tak už na prvním.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby čtyři minuty.
     
    89
    Egypt pocítil nebezpečí a více stáhl řady. Nechává soupeře kombinovat, zatím v bezpečné vzdálenosti od vlastní brány.
     
    88
    Střídání v týmu Guinea-Bissau: ze hřiště odchází Panutche Camará, přichází Mauro Rodrigues.
     
    87
    Hráči v červených dresech musí nepříjemnou situaci okamžitě hodit za hlavu a vstřelit gól, který by jim bod skutečně zaručil. Čas hraje proti nim.
     
    86
    Po vyřknutí konečného verdiktu se k rozhodčímu velkou rychlostí rozběhl Moreto Cassama a hlasitě a nejspíše i neslušně si začal stěžovat. Výsledkem je žlutá karta pro středopolaře Guiney-Bissau.
     
    85
    Gól skutečně neplatí! Ndabihawenimana si nechal situaci opakovaně přehrát a dospěl k závěru, že Mama Baldé Kamála fauloval. Egypt tedy stále vede.
     
    84
    Arbitr Ndabihawenimana si jde ještě celou situaci překontrolovat k obrazovce. Řešit se nejspíše bude možný faul skórujícího Mamy Baldého, je pravdou, že si proti Kamálovi lehce pomohl rukama.
    82. Neuznaný gól Mamy Baldého
     
    82
    Tak to je šok, outsider totiž vrací skóre do nerozhodné podoby! Parádní individuální akci vykouzlil MAMA BALDÉ. Křídelník nejprve u levé lajny vykoupal Kamála, načež si navedl míč na kraj šestnáctky a nechytatelnou ránou nártem na zadní tyč nechal aš-Šanávího plachtit vzduchem marně.
     
    82
    Ze střední vzdálenosti zkusil štěstí Jorginho. Muhammad aš-Šanáví měl oči na stopkách a nadvakrát balón pro sebe zpacifikoval.
     
    81
    Mohamed Šeríf si pohybem za obranu řekl o balón. Ve finále ale z nepochopitelných důvodů zastavil a pas Hegázího nechal doputovat do autu.

    Milan Huppert

    Branky: 69. M. Salah

    Karty:   25. Piqueti (GBS), 31. Encada (GBS), 86. Cassama (GBS) – 50. Alnaní (EGY)


    Držení míče: 39 % : 61 %.
    Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 4:9. Rohy: 1:8. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 18:19.
    Guinea-Bissau: Jonas Mendes (C) – Encada (77. Ucha), Sanganté, Sori Mané, Candé – Cassama, Bura, Camará (88. Rodrigues) – Mama Baldé, Ambri (60. Jorginho), Piqueti (77. Frédéric Mendy).
    Náhradníci: Baldé – Jorginho, Simão Júnior, Fernandy Mendy, Frédéric Mendy, Pelé, Rodrigues, Ucha.

    Trenér: Baciro Candé

    Egypt: aš-Šanáví – Ašraf, Hegází, Mahmúd Hamdí (46. Abdelmonem), Kamál – as-Súlija, Alnaní (78. Fathí) – M. Salah (C), as-Saíd (58. Trézéguet), Marmúš (78. Šeríf) – Mohamed (58. Sajid).
    Náhradníci: M. Subhí, Gabaski – Abdelmonem, Alá, Ášůr, Dáwud, Fathí, Šeríf, R. Sobhí, Trézéguet, Marwán, Sajid.

    Trenér: Carlos Queiroz

    Rozhodčí: Ndabihawenimana (BDI) – Amaldine (CMR), Andrianantenaina (MAD)
    ocianews.com