Jacksonville Jaguars - Los Angeles Chargers (*02:15) | Buffalo Bills - Miami Dolphins (*19:00)
Minnesota Vikings - New York Giants (*22:30) | Cincinnati Bengals - Las Vegas Raiders 26:19 (kon.)
Buffalo Bills - New England Patriots 47:17 (kon.) | Cincinnati Bengals - Baltimore Ravens (02:15)
Tampa Bay Buccaneers - Philadelphia Eagles 31:15 (kon.) | Dallas Cowboys - San Francisco 49ers 17:23 (kon.)
konec
Buffalo Bills - New England Patriots

47:17

(14:0, 13:3, 6:7, 14:7)

Neděle 16.01.2022, 02:15 • Highmark Stadium, Orchard Park • Americký fotbal • NFL: Wild Card Round
Předzápasové kurzy
     
    Další zápas prvního kola play-off je na programu v neděli v 19 hodin a představí se v něm obhájci titulu z Tampy proti outsiderovi z Philadelphie. Určitě to sledujte s námi. (05:43:19)
     
    Všechny tyto výkony sledovalo přímo na stadionu 69 188 diváků.
    Hlavní hvězda zápasu Josh Allen slaví postup se zbylými fanoušky v ochozech
     
    Perfektní výkon předvedl domácí quarterback Josh Allen, který zkompletoval 21 z 25 přihrávek pro 308 yardů a 5 touchdownů. Jen 0,7 bodu mu chybělo k dokonalému passer ratingu 158,3 bodu.
    Na druhé straně Mac Jones zkompletoval 24 z 38 hodů pro 232 yardů, 2 touchdowny a 2 interceptions. Jeho rating je pouze 75,8 bodu.
    Nikdo z running backů ani receiverů v zápase nepřekonal hranici 100 yardů. Nejblíže tomu byl domácí tight end Dawson Knox, který zachytil 5 přihrávek pro 89 yardů a 2 touchdowny.
     
    Koho Buffalo v divizním kole potká, to ještě neví. Vše závisí na výsledku utkání Kansas City Chiefs – Pittsburgh Steelers. Pokud vše dopadne podle papírových předpokladů, pojede Buffalo v příštím týdnu do Kansas City. V případě obrovské seznace a postupu Pittsburghu přivítá Buffalo na svém hřišti Cincinnati Bengals. V každém případě ho čeká odhodlanější soupeř, než na jakého narazili dnes.
    Domácí punter Matt Haack zažil svůj premiérový zápas play-off - a spoluhráči ho v něm nepustili na hřiště. Nejspíš mu to moc nevadilo.
     
    Ještě nikdy v play-off neztráceli Patriots v poločase tolik bodů jako v tomto zápase. A ani ve druhé půlce si renomé nevylepšili. Hned v prvním drivu po návratu z kabin hodil Nac Jones další interception, kterou se štěstím zachytil cornerback Levi Wallace. Bills naopak pokračovali v bezchybném výkonu a stali se vůbec prvním týmem v Super Bowl éře, tj. v posledních 56 letech, který v zápase play off skóroval touchdown ze svých úvodních 5 drivů v utkání. O pátý touchdown se postaral 34yardovým catchem receiver Emmanuel Sanders. Koncem třetí čtvrtiny se odařilo poprvé dostat míč do end zóny i New Englandu, 4yardovým catchem se o to zasloužil receiver Kendrick Bourne. Buffalo však bylo nadále při chuti a chtělo svého divizního rivala co nejvíce znemožnit, což se mu podařilo dalšími dvěma perfektními útočnými sekvencemi, které zakončili 19yardovým catchem receiver Gabriel Davis a 1yardovým catchem překvapivě tackle Tommy Doyle. V samotném závěru ještě kosmeticky upravil skóre 4yardovým catchem hostující receiver Kendrick Bourne, ale jinak závěr zápasu připomínal spíš přátelské utkání. bylo jasné, jak to dopadne a nikdo se nechtěl zbytečně zranit. Bills totálně zdecimovali soupeře, který předvedl svůj suverénně nejhorší výkon v sezóně, dokonce i pošetřili nějaké síly a mohou se těšit na divizní kolo.
     
    Konec utkání.
     
    1:44
    BUF, 1&10, BUF 23
    A zaklekávání překvapivě neobstaral Josh Allen, ale na hřiště šel náhradní quarterback Mitch Trubisky! Ten samozřejmě 3x poklekl a zápas končí.
     
    1:44
    K výkopu šel tentokrát Folk a kopl ho tak, aby míč dopadl hodně daleko před end zónu. S tím soupeř nepočítal, takže McKenzie ke skákající šišce musel dobíhat a domácí zápas na vlastních 23 yardech doklekají.
     
    1:44
    EXTRA POINT – GOOD
    NICK FOLES posílá do branky druhý extra point v zápase a upravuje na 17:47!
     
    1:49
    NE, 4&GOAL, BUF 4 – TOUCHDOWN PATRIOTS
    KENDRICK BOURNE zaběhl pěknou routu, zbavil se cestou do levého zadního rohu end zóny svého strážce a zachytil přesnou přihrávku Jonese! Kosmetická úprava skóre, 16:47!
     
    1:55
    NE, 3&GOAL, BUF 4
    Na rohu end zóny byl úplně volný Henry, ale Jones mu hodil míč ke špičkám kopaček, s čímž tight end hostů nepočítal a nezvládl ho zachytit.
     
    2:00
    NE, 2&GOAL, BUF 4
    Všichni nabíhající hráči byli dobře střeženi, Jones zahazuje míč až za end zónu.
     
    2:00
    Two-minute warning.
     
    2:11
    NE, 1&GOAL, BUF 5
    Stevenson znovu v akci, Hamlin s Matakevichem ho nikam nepustili.
     
    2:51
    NE, 1&10, BUF 23
    Jones našel dobře postaveného Agholora, který se dostal až na 5 yardů od end zóny.
     
    3:32
    NE, 3&2, BUF 28
    Stevenson dostal další pokus a naložil s ním mnohem lépe. 5 yardů levou stranou své ofenzivní lajny.
     
    4:11
    NE, 2&3, BUF 29
    Znovu Stevenson, ale středem to tentokrát nešlo.
     
    4:44
    NE, 1&10, BUF 36
    Stevenson využil dobrých bloků na levé straně k zisku 7 yardů.

    Libor Štěpán

    69 188
    Vysvětlivky
    U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

    Příklad BUF, 3&5, NE 42 – U míče je Buffalo, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině New Englandu.
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na čtyři čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po patnáctiminutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy dvě minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenziva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy kopající dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne hlouběji do útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj bodový zisk o tři body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (desetiyardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za šest bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z patnácti yardů (extra point – jeden bod), nebo zvolit útočnou akci z dvou yardů před end zónou a v případě úspěchu získat dva body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí zároveň s kontaktem jakoukoliv částí těla s obráncem končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.
    thejrc.org