Jacksonville Jaguars - Los Angeles Chargers (*02:15) | Buffalo Bills - Miami Dolphins (*19:00)
Minnesota Vikings - New York Giants (*22:30) | Cincinnati Bengals - Las Vegas Raiders 26:19 (kon.)
Buffalo Bills - New England Patriots 47:17 (kon.) | Cincinnati Bengals - Baltimore Ravens (02:15)
Tampa Bay Buccaneers - Philadelphia Eagles 31:15 (kon.) | Dallas Cowboys - San Francisco 49ers 17:23 (kon.)
konec
Buffalo Bills - New England Patriots

47:17

(14:0, 13:3, 6:7, 14:7)

Neděle 16.01.2022, 02:15 • Highmark Stadium, Orchard Park • Americký fotbal • NFL: Wild Card Round
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 02:15.
     
    Vítám všechny příznivce amerického fotbalu! Základní část sezóny 2021, která se poprvé hrála na 17 zápasů, je minulostí a posledních 14 celků zbývá ve hře o Lombardiho trofej. Play off NFL startuje Wild Card víkendem, ve kterém se o postup do divizního kola utkají týmy nasazené na druhých až sedmých místech jednotlivých konferencí. Ve druhém sobotním utkání zůstaneme v konferenci AFC a čeká nás souboj nesmiřitelných divizních rivalů. Na Highmark Stadium, čtvrtém nejstarším stadionu celé ligy, se střetnou třetí nasazený tým a vítěz divize AFC East Buffalo Bills a šestý nasazený tým New England Patriots, který skončil ve stejné divizi na druhém místě. Souboj klubu, který se snaží dlouhodobě ovládnout tutéž divizi, se soupeřem, jenž jí panoval předchozích 20 let téměř despotickou rukou. Jeden z nejlepších quarterbacků současnosti proti nováčkovi na téže pozici. Ale také zápas, u kterého bude velmi důležité počasí, jelikož předpověď slibuje tuhé mrazy a sněžení. Listopadový duel na stejném stadionu v silném větru vyhráli Patriots. Zvládnou také další extrém?
     
    Systém play off v NFL

    V NFL postupuje od sezóny 2020 z každé konference do play-off již 7 týmů. 4 vítězové divizí a 3 další celky s nejlepší zápasovou bilancí. Nasazení týmů je následující: vítězové divizí obsadí pozice 1–4, základním kritériem je co nejlepší zápasová bilance ze základní části. Zbylé tři postupující kluby se zařadí na pozice 5–7 podle stejných kritérií. Může se tak stát, a běžně se stává, že některý vítěz divize má horší zápasovou bilanci než postupující tzv. na divokou kartu, avšak je nasazen výše. Vítěz konference po základní části má v 1. kole volno. V tzv. Wild Card Round se utkají 2. se 7., 3. se 6. a 4. s 5. nasazeným. Vítězové postupují do 2. kola, tzv. Divisional Round. Zde se utká odpočatý vítěz základní části s nejníže nasazeným postupujícím z 1. kola, zbylí dva postupující se střetnou spolu. Vítězové 2. kola postupují do finále konferencí, jejich vítězové si to poté rozdají v Super Bowlu o Lombardiho trofej. Všechny "série" v play off rozhoduje jediný zápas.
     
    Buffalo Bills

    Buffalo Bills byli založeni roku 1959 a o rok později vstoupili do AFL. Od sloučení lig v roce 1970 patří do divize AFC East. Přes svoji poměrně bohatou historii nepatří mezi příliš úspěšné kluby. Ještě v samostatné AFL dokázali tuto soutěž 2x ovládnout (v sezónách 1964 a 1965) a také v Super Bowl éře jim patří jeden primát, ten však má pozitivní i negativní stránku. Jako jediný klub historie totiž Bills dokázali postoupit do Super Bowlu 4 roky za sebou (sezóny 1990–1993), ale ani jednou nedokázali dotáhnout jízdu až do konce a jsou tak zároveň (společně s Minnesotou Vikings) klubem s nejvíce účastmi ve finále bez jediného vítězství. Převážně však žili ve stínu úspěšnějších klubů své divize, v minulosti hlavně Miami Dolphins, v tomto století pak New England Patriots. Důkazem toho je skutečnost, že od sloučení soutěží jde o jejich teprve 17. účast v play off. Navíc 17 let trvající absence ve vyřazovacích bojích v letech 2000–2016 je historickým rekordem NFL v Super Bowl éře! Od té doby ale do nich postoupili počtvrté během pěti let, z toho podruhé v řadě jako vítězové své divize, celkově pak teprve podeváté od sloučení. Domácí zápasy hrají od roku 1973 na Highmark Stadium (tento název nese od roku 2020) v malém městě Orchard Park v aglomeraci Buffala se současnou kapacitou 71 608 diváků. Čtvrtý nejstarší stadion současné NFL je postaven hodně do šířky a počasí na něm někdy hraje hlavní roli.

    V pátém roce pod vedením hlavního trenéra Seana McDermotta chtěli Bills navázat na skvělou předchozí sezónu, ve které dokázali vyrovnat klubový rekord v počtu 13 výher v základní části a došli až do finále konference. Kostra týmu zůstala pohromadě, vzhledem k nepříliš výhodným pozicím na draftu však nedošlo k výraznějšímu doplnění kádru. Pouze jeden nováček se dokázal prosadit do základní sestavy. Quarterback Josh Allen ve svém čtvrtém roce v lize toužil nejen po týmovém úspěchu, ale i po některém z individuálních oceněních. Jenže tato představa dostávala trhliny hned od začátku. V úvodním zápase ročníku nedokázal najít recept na účelnou hru Pittsburghu a Buffalo po třech letech prohrálo svůj první zápas. To sice všechny zdravě nakoplo a následovala 4 vysoká vítězství včetně demolice tehdy trápícího se Kansasu, ale v polovině sezóny přišly další komplikace. V divokém souboji prohráli v Tennessee, jedním z největších šoků celého roku pak byl absolutně bezzubý výkon a porážka 6:9 v Jacksonville. Špičkové a mizerné výkony se střídaly dál, demolici Jets vystřídal varující debakl o 26 bodů od Indianapolisu. Při vítězství nad New Orleans zaznamenali Bills největší personální ztrátu, sezóna skončila pro cornerbacka Tre’Davia Whitea. Ostře sledovaný souboj s New Englandem na začátku prosince byl výrazně ovlivněný silným větrem a Buffalo nedokázalo najít recept na disciplinovaný game plan soupeře, kterému tak přepustilo vedení v divizi. Následoval téměř dotažený 17bodový comeback v Tampě, kde však padlo v prodloužení a zápasová bilance byla najednou pouze 7-6. Tým musel zabojovat o samotný postup do play off, v posledních 4 zápasech měl ale příznivý los a souboje se slabšími soupeři náležitě využili ke zvednutí sebevědomí a nalezení ztracené herní pohody. Jediný, avšak klíčový, těžký střet ho čekal o Vánocích v odvetě ve Foxborough, kde však domácím Patriots nedal šanci a vzal si vedení v divizi definitivně zpátky. V nezvykle vyrovnané konferenci AFC stačilo Buffalu vítězství v divizi AFC East a bilance 11-6 k nasazení na pozici číslo 3, výsledky hodně divokého posledního kola základní části mu do prvního kola play-off přisoudily New England Patriots, se kterým se tak utkají potřetí za posledních 6 týdnů a v domácím prostředí si s tímto soupeřem zopakují zápas v extrémně těžkých podmínkách, neboť tentokrát nemá být pouze silný vítr, ale také teploty kolem mínus deseti stupňů a sněžení. Dokážou se na to Bills lépe připravit a postoupí do divizního kola?
     
    New England Patriots

    New England Patriots byli založeni v roce 1960 jako Boston Patriots a začínali v konkurenční AFL. AFL a NFL byly sloučeny v roce 1970 a od té doby patří Patriots do divize AFC East. O rok později se přesunuli kousek za Boston a změnili jméno na New England Patriots. Jsou jedním z nejúspěšnějších týmů historie ligy a jasně nejúspěšnějším klubem tohoto století. S velkým náskokem drží rekord v počtu účastí v Super Bowlu, zahráli si ho hned 11x. Dosud získali 6 titulů, což je vyrovnaný nejvyšší počet triumfů v moderní éře. Ovšem po roce 2000 žádný jiný klub nevyhrál trofej Vince Lombardiho více než 2x. Patriots se radovali v sezónách 2001 (20:17 se St. Louis Rams), 2003 (32:29 s Carolinou Panthers), 2004 (24:21 s Philadelphií Eagles), 2014 (28:24 se Seattlem Seahawks), neskutečný comeback v ročníku 2016 s Atlantou Falcons (34:28p) si ještě jistě mnozí pamatují, poslední vítězství slavili v sezóně 2018 (13:3 s Los Angeles Rams). Neúspěšná finále se datují do sezón 1985 (10:46, Chicago Bears), 1996 (21:35, Green Bay Packers), 2007 (14:17, NY Giants), 2011 (17:21, NY Giants) a 2017 (33:41, Philadelphia Eagles). Patriots patří mezi pouhé 4 kluby historie, které dokázaly odehrát základní část bez jediné porážky. Zvládli to v sezóně 2007. Za 52 let v NFL postoupili do play off více než v polovině případů, přesně 27x, z toho 21x jako vítězové divize. O tom, jakým fenoménem prvních dvou dekád tohoto století New England byl, svědčí hlavně skutečnost, že během oněch 20 let nepostoupil do play-off pouze 3x, jinak vždy vyhrál svoji divizi! Neuvěřitelná bilance. Letos se vrací do vyřazovacích bojů po roční pauze, ne z pozice vítěze divize, a jeho cíle nejsou ty nejvyšší. Své domácí zápasy hraje na Gillette Stadium ve Foxborough, 40 km jihozápadně od centra Bostonu, se současnou kapacitou 65 878 diváků.

    22. sezóna pod vedením jednoho z nejlepších trenérů NFL všech dob Billa Belichicka znamenala pro Patriots v mnoha ohledech revoluci. Po 20 letech s Tomem Bradym a loňském neúspěšném experimentu s Camem Newtonem byli dost překvapeni, když na draftu až k nim propadl quarterback Mac Jones, typově snad nejvíc podobný Bradymu od jeho vlastního draftu, a hned po něm sáhli. Na konci přípravy mu pak dali důvěru a do sezóny vstupovali poprvé od sezóny 2001 s nováčkem na nejdůležitější pozici. A byli také velmi aktivní na trhu volných hráčů, jelikož měli hodně místa pod platovým stropem, a využili toho k velkým změnám hlavně v útoku. Od výrazně překopaného týmu s nováčkem na quarterbacku nikdo nic velkého nečekal a začátek sezóny rozhodně nenapověděl, že by tomu mělo být jinak. Herní projev sice nebyl úplně špatný, ale kromě povinných výher v New Yorku nad Jets a v Houstonu prohráli všechny ostatní zápasy do poloviny října. Možnosti naznačila těsná porážka s Tampou při prvním návratu Bradyho na své bývalé domácí hřiště, nakopávacím momentem se pak stal nešťastně ztracený zápas s Dallasem. Patriots pochopili, že jsou schopni hrát skutečně s každým a rozjeli se do série 7 vítězství v řadě, včetně výher v Los Angeles nad Chargers, doma s Tennessee a v Buffalu v zápase silně ovlivněném počasím, po kterém se s bilancí 9-4 ocitli nejen na čele divize, ale dokonce na čele celé konference AFC. Během této série jim neskutečně fungovala obrana, která dokonce nedovolila soupeřům bodovat 130 minut v řadě! A Mac Jones postupně překonával prakticky všechny klubové nováčkovské rekordy, které se svým stylem hry mohl. Po volném týdnu, který letos měli až ve 14. týdnu, nejzazším možném termínu, se ale New Englandu přestalo dařit a po porážkách v Indianapolisu, kde tři čtvrtiny prakticky neexistoval, a doma s Buffalem ztratil výhodnou pozici pro play-off. Jistotu účasti získal v předposledním zápase demolicí Jacksonvillu, porážka v Miami, kde se Patriots dlouhodobě nedaří, pak znamenala ztrátu i poslední naděje na vítězství v divizi AFC East. V té skončili s bilancí 10-7 na 2. místě, v celé konferenci to pak stačilo na 6. pozici a s tímto nasazením tak jdou do vyřazovacích bojů, ve kterých si zopakují 6 týdnů starý duel v Buffalu v ještě mnohem horším počasí, než panovalo tehdy. To by jim ale mohlo proti tomuto soupeři vyhovovat. Překvapí a postoupí do divizního kola?
     
    Vzájemné zápasy

    Historie soubojů těchto týmů je velmi bohatá, oba jsou totiž od samého začátku svých existencí divizními rivaly. Znamená to, že spolu odehrají obvykle 2 zápasy ročně. Výjimkami dosud byly pouze výluková sezóna 1982, kdy se stihl jen jeden zápas, a sezóna 1963 v samostatné AFL, kdy se střetly i v play-off. Z dosud odehraných 124 utkání vyhráli Patriots hned 77 (včetně onoho jednoho ve vyřazovacích bojích), Bills 46 a 1 střet (také v sezóně 1963) skončil nerozhodně. Výrazný výkyv ve prospěch New Englandu přišel až v tomto století, do té doby byla bilance vyrovnaná. V éře Toma Bradyho však tým z Massachusetts vyhrál 34 z 38 duelů. Po jeho odchodu spadl z Buffala strach a ze 4 utkání zvítězil 3x.

    V této sezóně vyhrávali ve vzájemných soubojích hosté. 6. prosince ve větrné loterii v Buffalu uspěli Patriots hlavně disciplinovaným dodržováním herní taktiky 14:10, o 20 dní později ve Foxborough byly podmínky pro pasový útok mnohem příznivější a hlavně díky němu vyhráli Bills 33:21. To jsou také zatím jediné dva střety quarterbacků Joshe Allena a Maca Jonese.

    Posledních 5 zápasů:
    NE-BUF 21:33 (26. 12. 2021)
    BUF-NE 10:14 (6. 12. 2021)
    NE-BUF 9:38 (28. 12. 2020)
    BUF-NE 24:21 (1. 11. 2020)
    NE-BUF 24:17 (21. 12. 2019)
    Kdo dnes z celků vzejde jako vítěz?
     
    V Buffalu sice ukrutně mrzne, aktuálně tam je -14°C, ale nesněží a ani příliš nefouká, takže přírodní podmínky zdaleka neovlivní zápas tolik jako poslední setkání těchto týmů na tomto stadionu před 6 týdny. Šance Patriots na překvapení se o něco snížily.
    Pohled na stadion Bills 3 hodiny před zápasem, ještě za světla
     
    Do prvního poločasu budou vykopávat Patriots, jako první tak budou útočit Bills.
     
    Začátek utkání.
     
    15:00
    Hodně krátký výkop Baileyho pouze na 15yardovou linii, McKenzie měl navíc prostor na return a domácí začnou útočit z vlastních 30 yardů.
     
    14:53
    BUF, 1&10, BUF 30
    Allen první přihrávkou nachází uprostřed Diggse pro 9 yardů.
     
    14:19
    BUF, 2&1, BUF 39
    Singletary prostorem pravého guarda proběhl pro 4 yardy, čímž v pohodě splnil úkol.
     
    13:29
    BUF, 1&10, BUF 43
    Allen shodil míč doprava SIngletarymu, ale toho si pohlídal Jackson a vytlačil ho ze hřiště bez zisku.
     
    12:52
    BUF, 2&10, BUF 43
    První velká akce zápasu! Allen si nechal míč pro sebe, rozběhl se k levé lajně a donesl míč hluboko na polovinu soupeře, zisk 26 yardů!
    Josh Allen je hodně nebezpečný i po svých
     
    12:07
    BUF, 1&10, NE 31
    Guy dotíral na Allena, ten zahodil míč směrem k Sandersovi, ale netrefil ho.
     
    12:01
    BUF, 2&10, NE 31
    Screen na McKenzieho do pravé strany, ten vyběhl ze hřiště se 7 yardy na kontě.
     
    11:18
    BUF, 3&3, NE 24
    Allen si znovu nechal míč a zamířil tentokrát doprava, McCourty mu zabránil v běhu až po zisku 15 yardů!
     
    10:38
    BUF, 1&GOAL, NE 9
    Singletary po zemi prostor nenašel, 1 yard středem.
     
    9:58
    BUF, 2&GOAL, NE 8 – TOUCHDOWN BILLS
    Skvěle zvládnutý úvodní drive zápasu končí domácím touchdownem! Allen sice musel vyběhnout z kapsy a pod tlakem u pravé lajny zdánlivě zahazoval míč do pravého zadního rohu end zóny, tam však byl tight end DAWSON KNOX, vyšrouboval se do vzduchu a při dopadu s míčem udržel nohy ve hřišti! 6:0!
    DAWSON KNOX, 6:0
     
    9:53
    EXTRA POINT – GOOD
    TYLER BASS bez potíží proměňuje extra point a zvyšuje na 7:0!
     
    9:53
    Bass poslal míč z výkopu těsně do end zóny a Olszewski se rozhodl vracet, jenže zvládl doběhnout pouze na 13yardovou linii, než ho složil Neal. Hosty čeká dlouhé pole.
     
    9:40
    NE, 1&10, NE 13
    Harris pronikal pravou stranou své lajny, ale byl sražen hned dvojicí hráčů, 2 yardy.
     
    9:05
    NE, 2&8, NE 15
    Jones hodil míč doleva Bourneovi, který zvládl získat první down.
     
    8:30
    NE, 1&10, NE 24
    Špatný start Johnsona, 5 yardů trest a komplikace pro Patriots.
     
    8:12
    NE, 1&15, NE 19
    Harris se pravou stranou nikam nedostal, 1 yard.
     
    7:29
    NE, 2&14, NE 20
    Jones nehodil přesný míč Bourneovi.
     
    7:24
    NE, 3&14, NE 20
    Obrovská chyba obrany Bills, nechala v pravém poli volného tight enda Henryho a ten dostal přesnou 30yardovou přihrávku!
    Úplně volný Henry chytá přihrávku pro 30 yardů
     
    6:38
    NE, 1&10, 50
    Jones zkoušel další dlouhý míč na Boldena, nevyšlo to.
     
    6:32
    NE, 2&10, 50
    Další nepřesnost, nezkompletovaná přihrávka doprava Smithovi.
     
    6:28
    NE, 3&10, 50
    Jones si v poměrně zoufalé situaci nechal míč pro sebe, s čímž obrana vůbec nepočítala a ne zrovna mobilní quarterback Patriots doběhl po pravé straně pro 16 yardů!
     
    5:48
    NE, 1&10, BUF 34 – INTERCEPTION
    Jones se snažil hodit dlouhý míč Agholorovi až do end zóny, avšak nebylo to tak dlouhé, jak bylo potřeba, před Agholorem čekal na správném místě Hyde a zachytil interception! První velká chyba celého zápasu!
    Lehce podhozený míč a perfketní obranná práce Micaha Hydea - interception
     
    5:40
    BUF, 1&10, BUF 25
    A Allen zahajuje druhý drive domácích přesným hodem rozběhnutému Knoxovi do levého pole pro 24 yardů!
     
    4:58
    BUF, 1&10, BUF 44
    Shozený míč doprava Sandersovi, u kterého byl včas Bryant. 2 yardy.
     
    4:17
    BUF, 2&8, BUF 46
    McKenzie dostal míč, oběhl blokující hráče z levé strany, ale do prvního downu se těsně nedostal.
     
    3:41
    BUF, 3&1, NE 47
    Singletary to za něj dokonal a přidal dalších 5 yardů navrch.
     
    3:01
    BUF, 1&10, NE 41
    Zblokovaná přihrávka Allena na Singletaryho.
     
    2:57
    BUF, 2&10, NE 41
    Obrana hostů nedokázala zachytit náběh McKenzieho po levé straně, ten zachytil Allenovu přihrávku pro 19 yardů!
     
    2:10
    BUF, 1&10, NE 22
    Allen rychlým odhodem hledal Diggse, nevyšlo to.
     
    2:07
    BUF, 2&10, NE 22
    Napodruhé už stejná spolupráce dopadla, Jackson složil Diggse se ziskem 6 yardů.
     
    1:24
    BUF, 3&4, NE 16
    Allen si nechal míč pro sebe a středem se probil pro 5 yardů. Domácí chtějí potrestat ztrátu soupeře za plný počet bodů.
     
    0:45
    BUF, 1&10, NE 11 – TOUCHDOWN BILLS
    A to se jim daří! Druhý touchdown DAWSONA KNOXE v zápase přišel po perfektní Allenově přihrávce do středu end zóny! 13:0!
    DAWSON KNOX, 13:0
     
    0:40
    EXTRA POINT – GOOD
    TYLER BASS se nemýlí ani při druhém extra pointu a upravuje stav na 14:0!
     
    0:40
    Bass poslal výkop do end zóny, Olszewski po zachycení míče zaklekl. Touchback.
     
    0:40
    NE, 1&10, NE 25
    Harris prostorem pravého guarda vybojoval 4 yardy, než byl sundán dvojicí Poyer-Edmunds.
     
    Konec 1. čtvrtiny.
     
    Začátek 2. čtvrtiny.
     
    15:00
    NE, 2&6, NE 29
    Harris obíhal bloky z pravé strany, přidal další 3 yardy.
     
    14:19
    NE, 3&3, NE 32
    Harris se sice musel hodně snažit, aby oběhl přesouvající se obranu a už se zdálo, že to těsně zvládl, ale nakonec se ukázalo, že to těsně nezvládl a Patriots budou puntovat.
     
    13:31
    NE, 4&1, NE 34
    Bailey kopl solidní 47yardový punt, Hyde si mávl fair catch a domácí začnou útočit z vlastních 19 yardů.
     
    13:23
    BUF, 1&10, BUF 19
    Allen nehodil úplně přesný míč, ten proklouzl spoluhráči nad rukama a být obrana pohotovější, mohl tu být další interception.
     
    13:18
    BUF, 2&10, BUF 19
    Singletary našel skulinu na levé straně a proběhl jí pro 9 yardů.
     
    12:37
    BUF, 3&1, BUF 28
    Singletary byl trpělivý, počkal si na místo a první down vybojoval.
     
    11:50
    BUF, 1&10, BUF 31
    Play action přihrávka do středu na Singletaryho, na kterého se okamžitě sesypali obránci. 5 yardů. Ovšem během akce se provinil faulem Hightower, takže domácí berou penaltu a mají první down.
     
    11:28
    BUF, 1&10, BUF 36
    Davis se rozběhl hluboko do pole k pravé lajně, zachytil Allenovu přesnou přihrávku a Bills jsou na polovině soupeře, 22 yardů!
     
    10:42
    BUF, 1&10, NE 42
    Allen se rozběhl s míčem sám a sklouznul se pro 8 yardů.
     
    9:56
    BUF, 2&1, NE 34
    Singletary ale první down pravou stranou neurval.
     
    9:56
    BUF, 3&1, NE 33
    Singletary sice na druhý pokus první down vybojoval, ale nemusel se snažit, protože obrana je trestána 15 yardy za face mask, provinil se Ekulae.
     
    9:23
    Patriots si vybrali první timeout.
     
    9:23
    BUF, 1&10, NE 17
    Singletary dostává hodně prostoru a přidává další 4 yardy.
     
    8:47
    BUF, 2&6, NE 13
    Singletary dokáže najít skuliny v blocích, opět pravou stranou pro 9 yardů.
     
    8:05
    BUF, 1&GOAL, NE 4
    Singletary dostal možnost zakončit svoji sólojízdu, ale zatím se do end zóny nedostal.
     
    7:24
    BUF, 2&GOAL, NE 3 – TOUCHDOWN BILLS
    DEVIN SINGLETARY to na druhý pokus zvládl! Počkal si, jak se vyvine situace, našel si prostor mezi blokaři a s míčem propadl až do end zóny, což potvrdila i kontrola na videu! 20:0 a zdá se, že v tomto zápase brzo nebude o co hrát!
    DEVIN SINGLETARY, 20:0
     
    7:20
    EXTRA POINT – NO GOOD
    Blokující hráči tentokrát Tyleru Bassovi nepomohli a dovolili obraně hostů proniknout natolik blízko, že pokus o extra point srazila na zem! Stav zůstává 20:0!
     
    7:20
    Bass poslal míč z výkopu těsně před end zónu, takže Olszewski musel returnovat, ale příliš daleko se nedostal, Patriots začnou na 21 yardech.
     
    7:14
    NE, 1&10, NE 21
    Jones sice hodil přesný míč do rukou Stevensona, ale ten je ihned složen Wallacem. 4 yardy.
     
    6:31
    NE, 2&6, NE 25
    Allen zkoušel delší míč na Henryho, ale ten nebyl volný.
     
    6:26
    NE, 3&6, NE 25
    Dlší pokus o dlouhou přihrávku a rozběhnutý Agholor byl tentokrát u levé lajny faulován, pass interference a posun hry do místa přestupku.
     
    6:19
    NE, 1&10, NE 47
    Stevenson se levou stranou probil pro 3 yardy.
     
    5:35
    NE, 2&7, 50
    Jonesovi se zhroutila kapsa, quarterback hostů nestihl utéct, ani zahodit míč a je složen Lotulelelem, který zapisuje první sack zápasu!
     
    4:49
    NE, 3&15, NE 42
    A další problém pro Patriots, nestihli rozehrát.
     
    4:32
    NE, 3&20, NE 37
    Bolden sice s problémy, ale zachytil Jonesovu přihrávku, avšak neměl prostor k zisku více než 12 yardů a to zdaleka nestačí.
     
    3:53
    NE, 4&8, NE 49
    Skvělý punt Baileyho k pravému okraji hřiště kousek před end zónu, Hyde sice zkusil returnovat, ale byl okamžitě zastaven a domácí tentokrát začnou na 11 yardech.
     
    3:44
    BUF, 1&10, BUF 11
    Screen doprava na McKenzieho, který se vyhnul prvnímu obránci a podél lajny proběhl pro 20 yardů!
     
    3:08
    BUF, 1&10, BUF 31
    Obrana Patriots absolutně nefunguje! Tentokrát propadl Jackson, který dovolil Diggsovi separaci a Allen toho využil k bombě k pravé lajně pro 45 yardů!
    Jackson nezachytil náběh Diggse, catch pro 45 yardů
     
    2:24
    Bills si vybrali první timeout.
     
    2:24
    BUF, 1&10, NE 25
    Allen naznačil předávku a sám se rozběhl do levé strany, tam poslal na párek prvního obránce a získal 9 yardů.
     
    2:00
    Two-minute warning.
     
    2:00
    BUF, 2&1, NE 16 – TOUCHDOWN BILLS
    DEVIN SINGLETARY chtěl vybojovat první down, ale zvládl mnohem víc! Díky dobrým blokům oběhl celou obranu z pravé strany, nechal za sebou klopýtajícího Jacksona a zcela nerušeně doběhl až do end zóny, takže i on má v zápase už druhý touchdown! 26:0, v Buffalu je prakticky hotovo!
    DEVIN SINGLETARY, 26:0
     
    1:53
    EXTRA POINT – GOOD
    TYLER BASS tentokrát neměl potíže s posláním míče do branky a upravuje na 27:0!
     
    1:53
    Bass poslal výkop do end zóny a míč nebyl chytán. Touchback.
     
    1:53
    NE, 1&10, NE 25
    Jones hodil míč doleva Bourneovi, 10 yardů.
     
    1:47
    NE, 1&10, NE 35
    Tentokrát byl u příjemce přihrávky, kterým byl Bolden, velmi rychle Milano, 2 yardy.
     
    1:27
    NE, 2&8, NE 37
    Rychle shozený míč doprava Boldenovi, 5 yardů.
     
    1:02
    NE, 3&3, NE 42
    Bolden se na pravé straně uvolnil a vyběhl ze hřiště po zachycení míče, 8 yardů.
     
    0:57
    NE, 1&10, 50
    Jones musel běžet sám, ale nebylo moc kudy. 2 yardy.
     
    0:36
    NE, 2&8, BUF 48
    Hughes se probil až k Jonesovi a skládá ho na zem, druhý sack!
     
    0:30
    Patriots si vybrali druhý timeout.
     
    0:30
    NE, 3&12, NE 48
    Meyers sice zachytil míč ve středu hřiště, ale má jen 5 yardů. A přichází poslední timeout Patriots.
     
    0:22
    NE, 4&5, BUF 45
    Hosté jsou v situaci, kdy tento čtvrtý down museli hrát a zvládli to! Meyers se rozběhl po pravé straně a zachytil míč pro 19 yardů! A hráči spěchají s další rozehrávkou, není čas.
     
    0:07
    NE, 1&10, BUF 26
    Stihli to, Jones hodil spike a zastavuje čas.
     
    0:06
    NE, 2&10, BUF 26 – FIELD GOAL PATRIOTS
    NICK FOLK neměl sebemenší problém poslat do branky 44yardový field goal a dostává svůj tým na tabuli! Zatím to ale vypadá na labutí píseň Patriots, protože skóre je 27:3!
     
    0:01
    Folk poslal výkop před end zónu, aby se rozběhl čas a McKenzie se o nic moc nesnažil. Když viděl, že není kudy běžet, zabalil to a ukončil poločas.
     
    Konec 2. čtvrtiny.
     
    V tomto utkání se čekalo všechno možné, ale že po prvním poločase prakticky nebude o co hrát, to nejspíš netipoval skoro nikdo. Bills vstoupili do zápasu skvěle a bezchybným prvním drivem se ujali vedení zásluhou 8yardového catche tight enda Dawsona Knoxe. To první drive Patriots skončil nepřesným dálkovým hodem Jonese do end zóny, na jejíž hranici zachytil interception safety Micah Hyde a z následného útoku domácích se podruhé prosadil Dawson Knox, tentokrát šlo o 11yardový catch. Hosté působili v útoku bezradně a nedokázali se posouvat po hřišti, aspoň ke vzdálenosti na field goal se dokázali přiblížit až na samém konci poločasu, kdy museli kopat, protože už neměli čas. Kicker Nick Folk sice bez potíží proměnil 44yardový kop, ale snižoval tím pouze na 27:3 z pohledu Buffala, které totiž mezitím dotáhlo do úspěšného konce i svůj třetí a čtvrtý drive, v obou případech měl závěrečnou akci na svědomí running back Devin Singletary. Jeho první 3yardový běh muselo potvrdit video, druhý skórovací běh byl krásnou 16yardovou akcí, kde o bodech nebylo sebemenší pochyb. Jedinou kaňkou na zatím bezchybném výkonu domácích je zablokovaný extra point po třetím touchdownu, ale vypadá to, že je to vůbec nebude mrzet. Hrají skvěle a trestají každou chybu soupeře, který na hřišti zatím téměř neexistuje. Musel by se stát zázrak, aby se vývoj tohoto zápasu ve druhém poločase radikálně změnil.
     
    Do druhého poločasu vykopávají Bills, jako první budou útočit Patriots.
     
    Začátek 3. čtvrtiny.
     
    15:00
    Bass poslal výkop těsně před end zónu a donutil Olszewského returnovat, ten se dostal na linii 24 yardů.
     
    14:54
    NE, 1&10, NE 24
    Harrise dost rychle zastavil Milano, 3 yardy.
     
    14:14
    NE, 2&7, NE 27
    Shozený míč do slotu Stevensonovi, který zachytil a má 10 yardů.
     
    13:37
    NE, 1&10, NE 37
    Harris se konečně pořádně prosadil po zemi a středem se protáhl pro 14 yardů.
     
    12:58
    NE, 1&10, BUF 49 – INTERCEPTION
    Troufám si říct, že je definitivně po zápase! Milano perfektně přečetl úmysl Jonese a skočil před nabíhajícího Henryho, sice nedokázal míč zachytit, ale nadrazil ho za sebe přesně do míst, kam se mohl dostat cornerback Levi Wallace a Buffalo chytá druhou interception! Navíc začne útočit téměř na polovině!
    Interception Leviho Wallacea
     
    12:53
    BUF, 1&10, BUF 42
    Singletary tentokrát prostor k průniku nenašel, 2 yardy.
     
    12:12
    BUF, 2&8, BUF 44
    Screen do levé strany na Gilliama, ten byl okamžitě atakován dvojicí obránců. 4 yardy.
     
    11:29
    BUF, 3&4, BUF 48
    Singletary chytá krátkou přihrávku do levé strany a dobíhá pro 9 yardů.
     
    10:43
    BUF, 1&10, NE 43
    Allen znovu hází míč Singletarymu, 4 yardy.
     
    10:04
    BUF, 2&6, NE 39
    McKenzie převzal pozici Singletaryho, oběhl obranu z pravé strany a podél lajny doběhl pro 15 yardů.
     
    9:19
    BUF, 1&10, NE 24
    Allen sice našel ruce Beasleyho pro 7 yardů, ale na jiném místě došlo k offensive pass interference a útok se posune o 10 yardů vzad.
     
    8:56
    BUF, 1&20, NE 34 – TOUCHDOWN BILLS
    Neskutečné chyby dělají Patriots, jejich dnešní výkon nemá s úrovní play-off vůbec nic společného! Williams absolutně nereflektoval na náběh EMMANUELA SANDERSE k levému kraji end zóny a dal mu tak luxusní prostor k zachycení přesné Allenovy přihrávky! 34yardový touchdown a skóre 33:3!
    EMMANUEL SANDERS, 33:3
     
    8:48
    EXTRA POINT – NO GOOD
    Tyler Bass dnes nezvykle chybuje, neproměnil už druhý extra point v zápase!
     
    8:48
    Bass poslal výkop až za end zónu, touchback.
     
    8:48
    NE, 1&10, NE 25
    Harris chytá míč na středu, 7 yardů.
     
    8:15
    NE, 2&3, NE 32
    Shozený míč doleva Mexersovi, který byl ihned atakován. 1 yard.
     
    7:51
    NE, 3&1, NE 34
    Další zbytečná chyba New Englandu, měl na hřišti 12 mužů.
     
    7:36
    NE, 3&6, NE 29
    Jones hodil dokonale přesný dlouhý míč k pravé lajně Bourneovi, který se vyhnul přibíhajícímu obránci a měl dost prostoru k zisku celkem 43 yardů! Nejlepší akce hostů v zápase.
     
    6:54
    NE, 1&10, BUF 28
    Bourne dostal míč do ruky a oběhl obranu z levé strany pro 14 yardů. Na hřišti zůstal chvíli ležet zraněný obránce Addison, ale nakonec zvládl odejít po svých. Snad to nebude vážné.
     
    6:30
    NE, 1&10, BUF 14
    Nepřesná přihrávka na Boldena.
     
    6:25
    NE, 2&10, BUF 14
    Stevenson tentokrát zachytil, ale Milano ho pustil jen pro 4 yardy.
     
    5:41
    NE, 3&6, BUF 10
    Meyers dostal míč do levé strany, rozběhl se a přes uklouznutí při kontaktu s obráncem získal 7 yardů.
     
    5:05
    NE, 1&GOAL, BUF 3
    Harris se chtěl probít skrz bloky, nebylo kudy a navíc ztratil 1 yard.
     
    4:27
    NE, 2&GOAL, BUF 4
    Jones pod tlakem Edmundse zahodil míč.
     
    4:21
    NE, 3&GOAL, BUF 4
    Jones čekal, až se uvolní v end zóně Meyers, ale tomu proletěl míč při otočce mezi rukama. Ale Patriots budou hrát, ne kopat!
     
    4:16
    NE, 4&GOAL, BUF 4 – TOUCHDOWN PATRIOTS
    Hosté se dočkali prvního touchdownu v zápase! Obrana Buffala v end zóně úplně zapomněla na KENDRICKA BOURNEA, který zůstal v levém zadním rohu zcela nehlídaný a pro Jonese byl toto hodně snadný hod! Patriots snižují na 9:33 a oživují malinkou naději.
    KENDRICK BOURNE, 33:9
     
    4:12
    EXTRA POINT – GOOD
    NICK FOLK je spolehlivý exekutor extra pointů a potvrzuje to i teď. 10:33 z pohledu hostů.
     
    4:12
    Bailey poslal výkop před end zónu, McKenzie se probíjel vpřed a dostal se na linii 23 yardů, kde začne Buffalo další útok.
     
    4:05
    BUF, 1&10, BUF 23
    Singletary se vrhl do středu a měl tam cestičku pro 10 yardů. Až poté zakročil Hightower.
     
    3:24
    BUF, 1&10, BUF 33
    Allen měl hodně času, hodil míč doprava Knoxoci, který u lajny zboural protihráče a má 7 yardů.
     
    2:40
    BUF, 2&3, BUF 41
    Singletary tentokrát neměl kudy běžet a byl zastaven před ziskem prvního downu.
     
    1:53
    BUF, 3&1, BUF 43
    Quarterback sneak Joshe Allena se povedl, 2 yardy a útok domácích pokračuje.
     
    1:12
    BUF, 1&10, BUF 45
    Beasley si seběhl na střed, nikým neatakován zachytil přihrávku, takže se mohl otočit a běžet dál, má z toho 19 yardů!
     
    0:30
    BUF, 1&10, NE 36
    McKenzie obdržel přihrávku hozenou dozadu a rozběhl se po pravé lajně, má 7 yardů a touto akcí končí toto dějství.
     
    Konec 3. čtvrtiny.
     
    Začátek 4. čtvrtiny.
     
    15:00
    BUF, 2&3, NE 29
    Singletary pokračuje v dobrém výkonu a sbírá po levé straně dalších 6 yardů po zemi.
     
    14:14
    BUF, 1&10, NE 23
    Další běh Singletaryho skrz levé bloky, 4 yardy.
     
    13:27
    BUF, 2&6, NE 19 – TOUCHDOWN BILLS
    GABRIEL DAVIS si krásně naběhl na střed před end zónu, obránci znovu nestíhali, takže domácí receiver pohodlně zachytil míč, zbavil se protihráče, který se na něj pokusil poněkud zoufale z velké dálky skočit, a doklusal do end zóny! 39:10!
    GABRIEL DAVIS, 40:10
     
    13:22
    EXTRA POINT – GOOD
    TYLER BASS si aspoň trochu vylepšil dnešní úspěšnost při extra pointech, ze šesti poslal do branky čtvrtý. 40:10.
     
    13:22
    Bass poslal výkop těsně do end zóny a Olszewski to zkusil vrátit, dostal se na linii 24 yardů, takže mu to docela vyšlo.
     
    13:15
    NE, 1&10, NE 24
    Stevensona ještě na line of scrimmage zastavil Rousseau.
     
    12:40
    NE, 2&10, NE 24
    Znovu běžel Stevenson, tentokrát po screenu do levé strany. A měl prostor, 15 yardů.
     
    12:03
    NE, 1&10, NE 39
    Jones pod tlakem Rousseaua zahazoval míč.
     
    11:56
    NE, 2&10, NE 39
    Meyers sice chytá na levé straně, ale jsou z toho jen 3 yardy.
     
    11:13
    NE, 3&7, NE 42
    Jones neutekl atakujícímu Bashamovi, který tak zapisuje třetí sack na konto Buffala a hosté jdou znovu jen puntovat.
     
    10:31
    NE, 4&11, NE 38
    Bailey sice kopl skvělý punt, který se i pro hosty dobře odrazil od země, jenže této situace nedokázali využít k uzemnění soupeře před vlastní end zónou, dopadlo to přesně naopak! Hyde si totiž našel cestu k obrovskému returnu, za vydatné pomoci blokujících spoluhráčů oběhl větčinu hráčů soupeře a po levé lajně se probil až na útočnou polovinu a zkrátil svému útoku vzdálenost k cíli na pouhých 39 yardů!
     
    10:12
    BUF, 1&10, NE 39
    Jackson znovu nedokázal zachytit hluboký náběh útočícího hráče, tenktokrát to byl Knox, kterému pouhý 1 yard chyběl k třetímu chycenému touchdownu v zápase!
     
    9:23
    BUF, 1&GOAL, NE 1
    Moss se středem do end zóny neprobil.
     
    8:40
    BUF, 2&GOAL, NE 1 – TOUCHDOWN BILLS
    Perfektně zahraná akce Bills, tackle TOMMY DOYLE byl tentokrát v pozici, kdy byl způsobilý k zachycení přihrávky, a protože ho obrana nechala v end zóně úplně samotného, byl to pro Allena snadný úkol! Buffalo skóruje touchdown i ze sedmého drivu v zápase, je v tomto ohledu naprosto bezchybné a vede 46:10!
    TOMMY DOYLE, 46:10
     
    8:37
    EXTRA POINT – GOOD
    TYLER BASS si hodně zahrává se svou spolehlivostí. Tentokrát proměnil extra point jen s velkým štěstím odrazem od levé tyče! 47:10.
    Statistiky velmi úspěšných prvních sedmi drivů Buffala v zápase
     
    8:37
    Bass poslal výkop dle tradice těsně před end zónu, ale Olszewski zvládl další solidní return, tentokrát doběhl s míčem na hranici 27 yardů.
     
    8:31
    NE, 1&10, NE 27
    Harris se vrhal do středu, tam na něj čekal Basham. 1 yard.
     
    7:58
    NE, 2&9, NE 28
    Stevenson dokázal proniknout k levému okraji hřiště a vyběhnout z něj s 8 yardy.
     
    7:20
    NE, 3&1, NE 36
    Stevenson se středem dokázal probít pro první down.
     
    6:47
    NE, 1&10, NE 38
    Jones pouze zahazoval míč směrem na Smitha.
     
    6:42
    NE, 2&10, NE 38
    Bourne sice chytá míč, ale okamžitě padá pod tíhou dvou obránců. 6 yardů.
     
    6:02
    NE, 3&4, NE 44
    Jones jen tak tak utekl blitzujícímu obránci a přihrál Bourneovi, ten se ale do prvního downu nedostal. Patriots ale budou hrát.
     
    5:19
    NE, 4&2, NE 46
    Hosté to zvládají, Meyers chytá ve středu míč pro 4 yardy. Navíc je rozhodčími trestán roughing the passer a hra je najednou jen 36 yardů od end zóny domácích.
     
    4:44
    NE, 1&10, BUF 36
    Stevenson využil dobrých bloků na levé straně k zisku 7 yardů.
     
    4:11
    NE, 2&3, BUF 29
    Znovu Stevenson, ale středem to tentokrát nešlo.
     
    3:32
    NE, 3&2, BUF 28
    Stevenson dostal další pokus a naložil s ním mnohem lépe. 5 yardů levou stranou své ofenzivní lajny.
     
    2:51
    NE, 1&10, BUF 23
    Jones našel dobře postaveného Agholora, který se dostal až na 5 yardů od end zóny.
     
    2:11
    NE, 1&GOAL, BUF 5
    Stevenson znovu v akci, Hamlin s Matakevichem ho nikam nepustili.
     
    2:00
    Two-minute warning.
     
    2:00
    NE, 2&GOAL, BUF 4
    Všichni nabíhající hráči byli dobře střeženi, Jones zahazuje míč až za end zónu.
     
    1:55
    NE, 3&GOAL, BUF 4
    Na rohu end zóny byl úplně volný Henry, ale Jones mu hodil míč ke špičkám kopaček, s čímž tight end hostů nepočítal a nezvládl ho zachytit.
     
    1:49
    NE, 4&GOAL, BUF 4 – TOUCHDOWN PATRIOTS
    KENDRICK BOURNE zaběhl pěknou routu, zbavil se cestou do levého zadního rohu end zóny svého strážce a zachytil přesnou přihrávku Jonese! Kosmetická úprava skóre, 16:47!
     
    1:44
    EXTRA POINT – GOOD
    NICK FOLES posílá do branky druhý extra point v zápase a upravuje na 17:47!
     
    1:44
    K výkopu šel tentokrát Folk a kopl ho tak, aby míč dopadl hodně daleko před end zónu. S tím soupeř nepočítal, takže McKenzie ke skákající šišce musel dobíhat a domácí zápas na vlastních 23 yardech doklekají.
     
    1:44
    BUF, 1&10, BUF 23
    A zaklekávání překvapivě neobstaral Josh Allen, ale na hřiště šel náhradní quarterback Mitch Trubisky! Ten samozřejmě 3x poklekl a zápas končí.
     
    Konec utkání.
     
    Ještě nikdy v play-off neztráceli Patriots v poločase tolik bodů jako v tomto zápase. A ani ve druhé půlce si renomé nevylepšili. Hned v prvním drivu po návratu z kabin hodil Nac Jones další interception, kterou se štěstím zachytil cornerback Levi Wallace. Bills naopak pokračovali v bezchybném výkonu a stali se vůbec prvním týmem v Super Bowl éře, tj. v posledních 56 letech, který v zápase play off skóroval touchdown ze svých úvodních 5 drivů v utkání. O pátý touchdown se postaral 34yardovým catchem receiver Emmanuel Sanders. Koncem třetí čtvrtiny se odařilo poprvé dostat míč do end zóny i New Englandu, 4yardovým catchem se o to zasloužil receiver Kendrick Bourne. Buffalo však bylo nadále při chuti a chtělo svého divizního rivala co nejvíce znemožnit, což se mu podařilo dalšími dvěma perfektními útočnými sekvencemi, které zakončili 19yardovým catchem receiver Gabriel Davis a 1yardovým catchem překvapivě tackle Tommy Doyle. V samotném závěru ještě kosmeticky upravil skóre 4yardovým catchem hostující receiver Kendrick Bourne, ale jinak závěr zápasu připomínal spíš přátelské utkání. bylo jasné, jak to dopadne a nikdo se nechtěl zbytečně zranit. Bills totálně zdecimovali soupeře, který předvedl svůj suverénně nejhorší výkon v sezóně, dokonce i pošetřili nějaké síly a mohou se těšit na divizní kolo.
    Domácí punter Matt Haack zažil svůj premiérový zápas play-off - a spoluhráči ho v něm nepustili na hřiště. Nejspíš mu to moc nevadilo.
     
    Koho Buffalo v divizním kole potká, to ještě neví. Vše závisí na výsledku utkání Kansas City Chiefs – Pittsburgh Steelers. Pokud vše dopadne podle papírových předpokladů, pojede Buffalo v příštím týdnu do Kansas City. V případě obrovské seznace a postupu Pittsburghu přivítá Buffalo na svém hřišti Cincinnati Bengals. V každém případě ho čeká odhodlanější soupeř, než na jakého narazili dnes.
     
    Perfektní výkon předvedl domácí quarterback Josh Allen, který zkompletoval 21 z 25 přihrávek pro 308 yardů a 5 touchdownů. Jen 0,7 bodu mu chybělo k dokonalému passer ratingu 158,3 bodu.
    Na druhé straně Mac Jones zkompletoval 24 z 38 hodů pro 232 yardů, 2 touchdowny a 2 interceptions. Jeho rating je pouze 75,8 bodu.
    Nikdo z running backů ani receiverů v zápase nepřekonal hranici 100 yardů. Nejblíže tomu byl domácí tight end Dawson Knox, který zachytil 5 přihrávek pro 89 yardů a 2 touchdowny.
    Hlavní hvězda zápasu Josh Allen slaví postup se zbylými fanoušky v ochozech
     
    Všechny tyto výkony sledovalo přímo na stadionu 69 188 diváků.
     
    Další zápas prvního kola play-off je na programu v neděli v 19 hodin a představí se v něm obhájci titulu z Tampy proti outsiderovi z Philadelphie. Určitě to sledujte s námi. (05:43:19)

    Libor Štěpán

    69 188
    Vysvětlivky
    U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

    Příklad BUF, 3&5, NE 42 – U míče je Buffalo, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině New Englandu.
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na čtyři čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po patnáctiminutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy dvě minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenziva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy kopající dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne hlouběji do útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj bodový zisk o tři body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (desetiyardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za šest bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z patnácti yardů (extra point – jeden bod), nebo zvolit útočnou akci z dvou yardů před end zónou a v případě úspěchu získat dva body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí zároveň s kontaktem jakoukoliv částí těla s obráncem končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.
    thejrc.org