Třinec – Mountfield HK 0:2 (kon.) | Litvínov – Motor ČB 3:4 (kon.) | Plzeň – Zlín 4:0 (kon.)
Mladá Boleslav – Sparta 1:4 (kon.) | Pardubice – Kometa Brno 4:0 (kon.) | Kladno – K. Vary 5:0 (kon.)
Olomouc – Vítkovice 1:4 (kon.)
konec
HC Oceláři Třinec
0:2 (0:0, 0:0, 0:2)
Mountfield HK
Pátek 11.02.2022, 17:00 • WERK ARENA, Třinec • Tipsport extraliga • 51. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Páteční podvečer bude ve WERK ARENĚ ve znamení třaskavého souboje dvou nejlepších týmů letošní sezony. Lídr tabulky z Třince na svém ledě přivítá druhý Hradec Králové. Oceláři se v případě tříbodové výhry přiblíží k zisku Prezidentského poháru, Mountfield zase chce snížit své manko. Šlágr kola startuje v 17 hodin, kdo se bude radovat?
     
    MOUNTFIELD HK

    Východočeský celek prožívá velice vydařenou sezonu. Svěřenci hlavního kouče Tomáše Martince po celou dobu ročníku prohání vedoucí Oceláře, Hradec navíc dokázal Slezany na chviličku sesadit z čela tabulky, když Třinečtí nehráli z důvodu nákazy koronavirem. Mountfield aktuálně ztrácí na pátečního soka pět bodů. V posledních pěti kolech dokázali Východočeši čtyřikrát zvítězit, jedinou porážku jim uštědřilo Kladno, které pod Bílou věěží zvítězilo 4:3. V posledním odehraném kole pak Hradec jednoduše zdolal poslední Zlín, kterému povolil jen sedm střeleckých pokusů.

    “Jsme rádi za konečný výsledek, který vypadá jednoznačně, ale zápas byl dlouho otevřený. Na začátku jsme si pomohli rychlým gólem, ale potom jsme situace zbytečně přehrávali. Vytvořili jsme si dostatek šancí na to, abychom nějaké góly dali, jenže to se nám nepodařilo. Ani v přesilovkách. Určitě máme na čem pracovat, ale jsou to povinné body a my jsme za ně rádi,“ hodnotil trenér Tomáš Martinec poslední utkání.

    Hradečtí mohou těžit především z vyrovnanosti útočných řad. Hned deset hráčů zaznamenalo přes dvacet kanadských bodů, nejvíce pak posbíral finský forvard Ahti Oksanen (41). Branku Mountfieldu dlouho hájila dvojice Henri Kiviaho – Štěpán Lukeš. Druhý jmenovaný ale byl vytrejdován do Karlových Varů za Filipa Novotného, který zasáhl do posledních dvou klání a soupeřům povolil tři branky.
     
    HC OCELÁŘI TŘINEC

    Hráči s drakem na prsou mohli v posledním utkání zaokrouhlit počet získaných bodů na hodnotu 100, v Karlových Varech ale Slezané prohráli v prodloužení a získali pouze jeden bod. Na prvním místě mají Oceláři pětibodový náskok na pátečního soka, se kterým ale zatím mají negativní bilanci.

    Po úvodním vítězství Třince na ledě Hradce Králové se následně dvakrát radoval Mountfield. Třinečtí tak budou v pátek chtít tuto bilanci srovnat a upevnit si náskok na čele extraligového pelotonu.

    “Náš výkon nebyl moc dobrý, dělali jsme spoustu individuálních chyb a brali si „momentum“ utkání zbytečnými vyloučeními. Ty byly klíčové v tom, že domácí srovnali krok. Šli si za vítězstvím více než my. Samozřejmě jsem zklamaný, že jsme v Karlových Varech nechali nějaké body, ale musíme pogratulovat soupeři, který byl ve fázích, kdy se srovnala hra, lepší,“ řekl kouč Václav Varaďa po utkání v Karlových Varech.
    Potvrdí Třinec pozici lídra?
     
    Úvodní sestavy:

    HC Oceláři Třinec: Kacetl (Marek Mazanec) – M. Adámek, Jaroměřský, Teper, D. Krenželok, Matyáš, M. Zbořil, Ciura – Martin Růžička (A), P. Vrána (C), Hrehorčák – O. Kovařčík, A. Nestrašil, Bakoš – Svačina, Marcinko, Chmielewski – R. Szturc, M. Kovařčík, Dravecký (A).
    Trenér: Václav Varaďa

    Mountfield HK: F. Novotný (Kiviaho) – Blain, Nedomlel, F. Pavlík (A), R. Pilař, McCormack, Jank, Šalda – Oksanen, Lev (A), Smoleňák (C) – Jergl, Kevin Klíma, Perret – Kelly Klíma, Lalancette, Ščerbak – Orsava, Koukal, Cingel.
    Trenér: Tomáš Martinec

    Rozhodčí: Pražák, Stano – Frodl, Špůr.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:11
    Jeremie Blain dlouho postával s pukem na místě, pak přihrál Nedomlelovi, ale jeho rozehrávka se rychle stává třineckou kořistí.
     
    00:32
    První střela Blaina byla zřejmě lehce sražená, a tak neměla tak daleko od gólu. Ondřej Kacetl se natahuje levým betonem a šanci hradeckého beka likviduje.
     
    00:59
    Zakázané uvolnění a vůbec první buly v obranném pásmu Hradce.
     
    01:09
    Bekhendová přihrávka Ondřeje Kovařčíka do slotu nevyšla, pak se snažil před brankovištěm operovat Martin Bakoš, ale Novotný na puk dosáhl.
     
    01:42
    Z levé strany zkusil vypálit Kelly Klíma, ovšem jeho pokus zvládne lapačkou vyrazit Kacetl.
     
    02:19
    Nahození Draveckého do útočného pásma zvládl zpracovat Nedomlel, na druhé straně přichází tvrdá rána, jejíž autorem byl Lukáš Cingel. Blok posílá kotouč do ochranné sítě.
     
    02:44
    Na Koukala se dobře navázal Vrána, ale definitivně puk odvrátí až Polák Ciura.
     
    03:15
    Kotouč nedokázal u levého mantinelu udržet Bakoš, který hraje vůbec první zápas ve WERK ARENĚ. Na druhé straně si zkoušel krásně protáhnout puk mezi nohama Ahti Oksanen, ale Kacetl jeho záměr skvěle vystihl a souboj tváří v tvář útočníkovi zvládl.
     
    04:00
    Zakázané uvolnění znamená buly před Ondřejem Kacetlem.
     
    04:15
    Situaci u své branky zvládne vyřešit Jordann Perret, rozehrávka hostů už nicméně tak přesvědčivá nebyla a píská se další zakázané uvolnění.
     
    04:26
    První buly se nepovede, třinecký Růžička vyrazil předčasně do kruhu pro vhazování, ale napodruhé už to klaplo a třinecký snajpr okamžitě ohrožoval Novotného, kterému sražený kotouč nadělal velké problémy.
     
    04:58
    V rohu obranného pásma zaúřadoval Marian Adámek. Oceláři pak odevzdávají a mizí na střídačku.
     
    05:39
    Nahození Radka Pilaře od modré čáry betonem vyrazil Kacetl a koriguje Tepera, který je jedním z jeho nezvyklých kolegů v obraně Třince. Slezanům chybí tři beci kvůli olympiády, takový Milan Doudera je také mimo sestavu.
     
    06:09
    Na druhé straně se Teper před komerční přestávkou připomíná ostrou ranou, která ovšem zakotvila v lapačce Filipa Novotného. Na ledě už uklízecí čety.
     
    06:09
    Na buly nastupuje poslední útok Hradce s Koukalem, Cingelem a Orsavou, který v Třinci zejména v mládí působil.
     
    06:17
    Ze střídačky zaznělo Nahoď!, a přesně tak Teper učinil. Jeho pokus tečoval Bakoš jen těsně vedle levé tyče. Pak se Třinec úspěšně ubránil kontru Koukala.
     
    06:54
    Střídat už potřeboval Marcinko, určitě šlo ovšem rozehrát konstruktivněji.
     
    07:12
    Ve středním pásmu pokazil přihrávku Aron Chmielewski, čímž zastavil přečíslení Ocelářů, které se nabízelo.
     
    07:36
    Od modré nezamířil přesně Jeremie Blain, Hradec nicméně dostřídává do útočného pásma.
     
    08:02
    Chmielewski už byl vyčerpaný a přečíslení dva na jednoho společně s bekem Matyášem nevyřešil. Raději se hlásí o střídání.
     
    08:42
    V rohu ještě zabojoval Roman Szturc, což se vyplatilo. Čtvrtá formace Třince skvěle zaforčekovala a Michal Kovařčík ze slotu zakončuje do betonu Novotného. Ten už včasným zakrytím puku nedovolí dorážku hladového Szturce.
     
    09:07
    Na modré čáře byl včas Teper, když odebral čistě kotouč. Ondřej Kovařčík toho využil pro střelu přes obránce, ovšem radovat se nemůže.
     
    09:49
    Adámka přišpendlil u mantinelu Christophe Lalancette, přesto Oceláři jsou v posledních čtyřech střídáních jasně aktivnější.
     
    10:12
    Bohumil Jank, další bývalý Ocelář, nezvládl trefit prostor tří tyčí. Pak se Mountfield ještě zdržoval u mantinelů. načež pásmo vyklidil.
     
    10:46
    Volný kotouč si v mezikruží nárokoval Graeme McCormack. Jenže zakončení tomuto obránci hrubě nevyšlo a Kacetl se očekávané práce nedočkal.
     
    11:17
    V obranném pásmu zůstává ležet Roman Szturc a zvedá se vlna nevole u domácích fanoušků. Atak proběhl u domácí střídačky a přiznám se, že jsem si ho, zřejmě stejně jako sudí, na první dobrou nevšiml. Až opakovaný záběr ukázal, že se ho dopustil Richard Nedomlel.
     
    11:28
    Rukavicí zpracovává touš Adámek, jenže nezvládl posunout do nebezpečných pozic. Zatím nevidíme příliš mnoho šancí.
     
    11:57
    Bekhendová přihrávka z hole Jakuba Lva neprošla, Pilař si pak pohlídal únik Ondřeje Kovařčíka na druhé straně a vše vrcholí ofsajdem hostujícího Aleše Jergla.
     
    12:24
    Nyní si nachází Ondřeje Kovařčíka Bohumil Jank, Hradec Králové tak aplikuje důraznou hru, ostatně jak už je jeho zvykem.
     
    12:44
    Ofsajd přeruší napadání Slezanů, které sudí stěhují do neutrální zóny.
     
    13:02
    Martin Růžička nezvládá pokus o otočku, když napálil prvního hráče. Na modré pak zazmatkoval Jakub Matyáš a Třinec přichází o možnost.
     
    13:28
    Úplně sám před Filipem Novotným vyplaval Martin Růžička, kterého skvěle nachází Aron Chmielewski. Ale není to gól! Nejproduktivnější hráč v historii Ocelářů byl zezadu lehce osekáván a jako by nevěděl, co s pukem. Novotný prekérní situaci ustál.
     
    14:15
    Brankář Filip Novotný zřejmě při skrumáži před brankou dostal holí pod krk, ale ukazuje sudímu, že bude schopný pokračovat.
     
    14:31
    Do diskuze se ještě pouští Radek Smoleňák, nezdálo se mu totiž, že by puk šel do ochranné sítě od hradecké hole.
     
    14:48
    Zkušený hokejista Jakub Teper, který ale teprve letos debutoval v extralize, ukázal při průniku slušné sebevědomí. Dělovou ránu se chystal vypustit Daniel Krenželok, ale puk netrefuje ideálně.
     
    15:13
    Před brankoviště najíždí Pilař, ale jeho koncovku si pravou nohou pohlídá Ondřej Kacetl. Dobrý zásah třinecké dvojky.
     
    15:39
    Nahození od mantinelu raději podrží Filip Novotný. Buly po jeho pravé ruce se musí opakovat.
     
    15:54
    U mantinelu je hodně důrazný domácí Jakub Matyáš, to ale nebrání hostům v kombinaci. V pravém kruhu zůstal dlouho nepokrytý Aleš Jergl, nicméně v poslední chvíli ho o puk připravil pozorný Vladimír Dravecký.
     
    16:41
    Perfektně se před branku nastěhoval Patrik Hrehorčák. Jeho klička... nekončí gólem. Skvělé stažení puku na forhend, ale Novotný ucpává spodek branky a i když s problémy, nakonec přeruší.
     
    17:10
    Puk se ocitá ve středním pásmu, protože přechod modré čáry nezvládl Cingel.
     
    17:32
    Domácí fanoušci jsou znovu dost nespokojení. Při založení útočné akce hákoval ve vlastní třetině Tomáš Marcinko a míří tak na trestnou lavici. To bude první přesilovka v utkání.
     
    17:38
    V pohodě se po zvládnutém buly osvobozuje Jaroměřský ve spolupráci s Marianem Adámkem.
     
    18:07
    Tak teď Ondřej Kacetl vůbec neviděl! Rána Graeme McCormacka mohla být ještě nebezpečnější, kdyby ji jemná domácí teč neodvrátila do ochranné sítě.
     
    18:26
    Teper neměl kotouč pod kontrolou, ale skvěle ho zajišťuje Dravecký a zvládá okamžitě odpálit.
     
    18:49
    Trochu volného prostoru na levém křídle dostává Jakub Lev. Jeho svižná rána protáhla Ondřeje Kacetla, ten ovšem puk z lapačky odmítá vydat.
     
    18:56
    První zvládnuté buly Hradce v této početní převaze bylo u zrodu třineckých problémů. Jeremie Blain posílá puk do hrudě brankáře a dorážející Kevin Klíma není daleko od trefy. Naštěstí pro Třinec gólman secvakl betony včas.
     
    19:19
    Příliš prudkou přihrávku posílá za modrou čáru Filip Pavlík. A protože Klíma už hraje ve středním pásmu, píská se ofsajd.
     
    19:27
    Napodruhé, ale přece zvládá Třinec vyhodit. Záhy se vrací vyloučený Marcinko, který je jinak součást povinností v oslabení, na led. Oceláři tuto nevýhodu skvěle přečkali.
     
    19:45
    Ještě jedno vhazování za modrou linií po velmi nepřesném nahození na zadní mantinel.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Oceláři uzavírají první třetinu za svou brankou, gól jsme zatím neviděli, a tak panuje stav 0:0. Přestože se hraje poměrně opatrně, viděli jsme několik zajímavých situací. Hned ve čtvrté minutě se před brankovištěm zjevil Ahti Oksanen, udělal v extralize ojedinělou kličku mezi nohama, ale Kacetl ho udržel na uzdě. Třinec mohl otevřít skóre po skvěle narýsované přihrávce Arona Chmielewskiho, ale unikající Martin Růžička neměl klid pro zakončení. Zhruba minutu před koncem nahodil puk na branku Jeremie Blain, ale Kacetl si poradil i s následnou dorážkou Kevina Klímy.
     
    Další třetina začne asi v 17:53.
     
    Statistiky 1. třetiny:
    Střely na branku:
    9:8
    Zblokované střely: 7:11
    Hity: 6:6
    Vhazování: 11:10
    Vyloučení: 1:0
    Trestné minuty: 2:0
    Radegast index: 17:13
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:16
    Stěžejní blok! Marian Adámek se vrhnul proti ráně nepokrytého Oksanena, který mířil někam do horních pater branky. Kacetl se jen ohlíží.
     
    20:58
    Mountfield začal hodně aktivně, na brankovišti parkuje Smoleňák, ovšem jemnou tečí se mu nedaří překlenout beton brankáře Kacetla. Pak se Oceláří uvolňují jen za cenu icingu.
     
    21:17
    Nebezpečná rána Kevina Klímy, pak se ještě k brance stěhuje Jordann Perret, ale ani jemu se nepovede skórovat. Přesto tlak hostů trvá.
     
    21:31
    Nyní Daniel Krenželok se štěstím dostává puk alespoň za modrou čáru. Perret najíždí do ofsajdové pozice.
     
    21:46
    Svižný přechod středního pásma ukazuje Christophe Lalancette, ale už nezakončí. Hra se přerušuje poté, co Ondřej Kacetl padá na záda a reklamuje správně postavení útočícího hráče v brankovišti.
     
    22:10
    Další třinecký icing. Oceláři jako by do této třetiny vstoupili levou nohou, zatím absolutně nic nevymysleli a kombinace hodně vázne.
     
    22:18
    Technické přestupky neberou konce, pro tentokrát ofsajd hradeckých hokejistů.
     
    22:36
    Akci dobře rozjíždí Chmielewski, po Svačinově přihrávce se ještě natahuje Marcinko, ale padá. Novotný si musí na první zákrok v této periodě ještě počkat.
     
    23:18
    Z ostrého úhlu zkouší vystrčit růžky Ahti Oksanen. Nastěhuje se i před Kacetla, provedl změnu směru kotouče, ale třinecký gólman chytá bravurně.
     
    23:31
    První obrana Třince umí bloky jako z partesu, teď to zase pro změnu ukazuje Jan Jaroměřský.
     
    23:53
    Novotný pomohl s bráněním výjezdem za branku, ale okamžitě je u něj Dravecký. Třinec po delší době nastěhovaný v útočném pásmu.
     
    24:32
    Souboj na modré čáře sice anuluje třinecké zakázané uvolnění, ale následná rozehrávka Krenželoka chvíli poté končí na střídačce.
     
    24:53
    Icing se nepískal, čehož okamžitě využil Ahti Oksanen. Jeho rána na beton ovšem neskončí v síti a bude se vylučovat na hradecké straně.
     
    25:08
    Dvě minuty za podrážení dostává Jordan Perret, který zkoušel pomoct při návratu do obrany.
     
    25:35
    Vrána vyhrál souboj s Pilařem, ale Třinci ještě nějakou dobu trvalo, než se konečně usadil v pásmu.
     
    25:51
    Hned na to dvě jedovaté rány a atmosféra ve Slezsku se zvedá. Těsně vedle zamířil Nestrašil, s pokusem Adámka už si radí Novotný.
     
    26:32
    Těsně vedle nahazuje Marian Adámek. Dobrou minutu se Oceláři drželi v náporu, ale nevytěží z něj vůbec nic.
     
    27:07
    Teď navíc chyba a Ahti Oksanen mohl okamžitě využít návrat vyloučeného Perreta. Nicméně mu to nevyjde, protože Ondřej Kacetl shrábne i dorážku Radka Smoleňáka.
     
    27:18
    Oksanen si sice po komerční přestávce dobře seřídil spoluhráče na buly, nepočítal ale s nadpozemskou rychlostí, se kterou vyrazil domácí Patrik Hrehorčák.
     
    27:56
    Nadvakrát Michal Kovařčík dostává puk za vlastní svatyni. Nahození ze středního pásma zase v pohodě zachytí Ondřej Kacetl.
     
    28:28
    Záchranná brzda před brankou Třince, kde byl zcela volný Kevin Klíma. Kdyby zakončil, už by měl Ondřej Kacetl opravdu složitou pozici.
     
    28:33
    Dvě minuty za sekání dostává třinecký zachránce Daniel Krenželok. I když uvidíme, zda zůstane hrdinou i po přesilovce.
     
    28:51
    Nejprve dva nebezpečné závary, ale pak dokáže puk odpálit Adámek. Sklízí potlesk tribun.
     
    29:32
    Těsně vedle míří Jakub Lev. Šanci na reparát ani nedostane, protože Jergl svou přihrávku neprocpal. Navíc sám pálí tak nešťastně, že se hosté vyženou z pásma.
     
    30:18
    Teper bojuje na kolenou, bez hole, ale úspěšně. Navíc vydřel faul soupeře.
     
    30:28
    Za hákování si půjde posedět Radek Smoleňák. Hostující kapitán se teď v přesilovce nezachoval zrovna takticky. Za čtyři vteřiny půjdou Oceláři do výhody.
     
    30:32
    Domácí v plném počtu.
     
    30:40
    Na začátku oslabení ještě prchnul Lukáš Cingel. Kacetl skvěle zasahuje lapačkou, ale pak zmatkuje a málem vytřásl kotouč rovnou před hostujícího útočníka.
     
    31:04
    U levé tyčky straší Petr Vrána, nicméně gólu se nedočká, protože Filip Novotný dnes rovněž chytá ve velmi slušné fazóně.
     
    31:32
    Adámek sice ztratil, ale pak předvádí obětavý blok u mantinelu a Třinec staví přesilovkový vzorec.
     
    31:52
    Ani jedna ze dvou střel Adámka nedopadla ideálně, když si s první poradil Novotný a druhá šla do bloku.
     
    32:08
    Ondřej Kovařčík se protáhnul mezi beky a šel rovnou na gólmana Novotného. Ten parádně vystihnul kličku do forhendu a zbavuje třineckého střelce radosti. Veledůležitý zásah na konci oslabení.
     
    32:37
    Oceláře přesilovka opravdu nakopla a byl to Martin Bakoš, kdo v jejich dresu mohl vstřelit svůj první gól. Z ideální pozice jen napálil beton brankáře.
     
    33:47
    Až Ahti Oksanen uzavře pasáž, ve které si Mountfield sáhnul na dno svých sil. I poslední formace Třince si vypracovala drtivý tlak, jenže ze středu se ranou tahem neprosadil Roman Szturc. Michal Kovařčík nezvládl navazující objezd branky.
     
    33:51
    Christophe Lalancette vyhrál buly směrem dopředu a po vyhození od hrazení se kotouč stává suvenýrem jednoho z fanoušků.
     
    34:11
    Takhle to Filip Pavlík určitě nezamýšlel. Jeho nahození se odráží od bruslí Zbořila jen těsně vedle levé tyčky. Kacetl vůbec neměl přehled, co se kolem něj děje.
     
    34:54
    Teď se Michal Kovařčík potkal na ledě s Martinem Růžičkou. Dobře si vyměnili pozice, jenže druhý jmenovaný trefil nohy soupeře a od nich jde puk zase za plexisklo.
     
    35:19
    Jakub Teper vůbec neriskoval a rozhodl se vyhodit příklepem. Nakonec se nemusí bát ani icingu.
     
    35:33
    Na pravé straně navíc vyplaval Marian Adámek. Jeho štiplavé nahození prosvištělo kolem Novotného vyrážečky, ale zastavilo se až na zadním hrazení.
     
    36:06
    Signalizovaný ofsajd, takže Oceláři měli trochu více klidu na rozehrávku. Jenže Zbořil nevyužil dobře hybridního icingu. Hra se přesune zpět před Ondřeje Kacetla.
     
    36:27
    Asi nejnebezpečnější možnost Hradce v této třetině. Radek Smoleňák nevypálil bůhvíjak přesvědčivě, ale Kacetlovi nezbývalo nic jiného, než puk vyrážečkou poslat do strany. Tam už zůstal volný Ahti Oksanen a okamžitě dorážel příklepem. Jenže vedle.
     
    36:52
    Hradečtí dvakrát v krátkém sledu zahrávají na zakázané uvolnění.
     
    37:00
    A třetí icing hostů, kteří stále nebyli schopní kloudné rozehrávky.
     
    37:11
    Branky jsou dnes jako prokleté. Andrej Nestrašil dostal libovou možnost dorážet z levé strany, mezi ním a Filipem Novotným už nestála žádná další překážka. Jenže hradecký gólman si poradil.
     
    37:58
    Viděli jsme i zápasnický souboj, nervy stoupají. Martin Růžička byl v dobré příležitosti vcelku jasně podrážen a Patrik Hrehorčák si pak poradil s Kevinem Klímou pěkně ručně stručně. Bohumil Jank tak dostane dvě minuty za podrážení, bojovníci Hrehorčák a Klíma po dvou minutách za hrubost.
     
    38:30
    Na své obvyklé pozici operoval Martin Růžička, jenže míjí branku a upírá pohled do stropu haly.
     
    39:10
    Třinec se drží v dobrém náporu, ale zatím bez střely.
     
    39:22
    Až Jakub Teper, kterého do přesilovky pustil Václav Varaďa, zkusil vypálit. Novotný si stáhnul puk ze vzduchu a atak Marcinka už byl navíc.
     
    39:56
    Pěknou kombinaci musel využít ke střele z úhlu Vladimír Svačina, našel ho Bakoš. Novotný se stíhá přemístit a ještě přidá efektní zásah betonem.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Ani druhá třetina nepoznala střelce zabijáka, Oceláři hrají doma s Hradcem Králové 0:0 i po 40 minutách. Bojovná atmosféra odpovídá souboji dvou nejlepších celků současné extraligy. Z největších šancí vypíchněme třeba možnost Ondřeje Kovařčíka, který se zvládl v přesilovce propracovat sám až před branku, ovšem Filipa Novotného nájezdem neudolal. Už o několik vteřin později musel Novotný řešit nebezpečnou střelu Martina Bakoše ze slotu, ale znovu uspěl. Hradec se připomněl s blížícím se závěrem, když Radek Smoleňák mířil na vyrážečku a Ahti Oksanen nedoklepnul odkrytý puk do poloprázdné klece.
     
    Poslední dvacetiminutovka by měla startovat zhruba v 18:49.
     
    Statistiky po 2. třetině:
    Střely na branku:
    19:17
    Zblokované střely: 13:20
    Hity: 11:9
    Vhazování: 23:23
    Vyloučení: 3:4
    Trestné minuty: 6:8
    Radegast index: 31:21
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:10
    Ve středním pásmu se nerozpakoval Marian Adámek a okamžitě nahodil za branku Hradce. Blain si poradil podobným způsobem, akorát že Kacetl už musel do vlažnější akce.
     
    40:54
    Pilaře za brankou šrotuje Ondřej Kovařčík, Ocelářům se povedlo získat puk a právě Kovařčík přihrával skrze celé brankoviště. Novotný sotva stihnul cuknout nohou.
     
    41:46
    V rohu odebírá kotouč Chmielewski a stahuje se na druhou stranu hrací plochy.
     
    42:09
    Střelu Jakuba Orsavy z ostrého úhlu si prostě musí pohlídat Ondřej Kacetl. A také tak činí.
     
    42:22
    Filip Novotný sice nedokázal zvednout puk tak, aby vyhodil za modrou, ale Petr Koukal ihned kopnul do vrtule a připravil přečíslení dva na jednoho. Zpětná přihrávka nebyla v této situaci správným řešením.
     
    43:16
    Po zákroku Krenželoka zůstává Radek Smoleňák viset pohledem na rozhodčím. Hvizdu se ovšem nedočká.
     
    43:36
    Pěknou techniku divákům ukazuje Radek Pilař. Proháčkoval se do mezikruží, odtud už nevyslal tak dominantní ránu, aby mohl třineckého brankáře zaskočit.
     
    43:50
    Martin Bakoš se prozatím nezbavil tlaku soupeře, ale Nestrašil už ano. Právě slovenskému kolegovi nachystal dobrou pozici, přesto se Třinec při kontru dva na jednoho gólu nedočká.
     
    44:19
    V pokračující akci zkouší Nestrašil šokovat Novotného zpoza klece, ale bez sebemenší šance na úspěch.
     
    44:34
    Nabídku Nedomlela na zadním mantinelu nikdo z hradeckých hráčů nedostihl. Chmielewski pak nechal puk za sebou, čímž přišel o dobře se rozvíjející průnik.
     
    45:12
    Obětavě zahrál Roman Szturc, který se teď vrhá do další rány v podání Pilaře. Oceláři se brání, poslední formace zůstala na ledě poměrně dlouho a teď trpí.
     
    45:45
    Zlomená hůl, ze které ale přesto vyletěl moc hezký projektil. Postaral se o to Filip Pavlík, jenže Kacetl měl dobrý výhled a ukázal reflektorům lapačku.
     
    45:55
    Hezkou zadovku vymyslel hradecký kapitán Radek Smoleňák, ovšem Ahti Oksanen neměl moc místa na zakončení.
     
    46:31
    Po Kacetlově vyhození mimo hřiště bude následovat komerční přestávka. Možná, že si na kotouč ještě sáhnul Radek Smoleňák, když zavíral mantinel.
     
    46:33
    Asi nejméně očekávaný hráč mohl rozhodnout tento zápas. Martin Bakoš dostal kotouč na modrou čáru, otočil se a v dobré rychlosti spatřil polského obránce a debutanta Bartosze Ciuru. Na toho ovšem přihrávka slovenského útočníka neprošla a nemohl zakončovat.
     
    47:35
    V rohu uplatnil své centimetry Marcinko, Oceláři ovšem o pásmo rychle přišli. Nikoliv však o kotouč.
     
    48:05
    Z lapačky Filipa Novotného se ještě trochu práší poté, co na něj vyslal tvrdý příklep Jakub Matyáš. Zkušený gólman si ještě trochu povyjel, což mu jen prospělo.
     
    48:35
    Nahození Janka se vinou rotace odrazilo trochu nečekaně, takže Jakub Lev okamžitě zakončuje bekhendem. Není nicméně přesný.
     
    49:01
    Přesnou předávku nezvládnul Andrej Nestrašil. To je pro Třinec škoda, v útočném pásmu neměl zrovna málo mužů.
     
    49:34
    Domácí fanoušci vytvářejí šlágru kola odpovídající atmosféru. Oceláři se jim chtěli odvděčit, ale Vrána musí nakonec kotouč sbírat až v útočném rohu.
     
    50:29
    Hrehočák tušil, že z pozice u mantinelu bude muset vyslat tvrdší ránu. Puk ovšem nechal za sebou a při snaze o střelu upadnul.
     
    51:02
    Svačina pomohl Růžičkovi a tvrdý pokus Matyáše sestřelil jednoho z hradeckých. Kdyby byl blokující hráč v pořádku, šli by hosté do přečíslení dva na jednoho.
     
    51:40
    Za modrou je pozdě Jakub Lev, tady už se musel pískat hradecký ofsajd.
     
    51:57
    I když Bartosz Ciura nedokázal napoprvé vyhodit, v souboji se Smoleňákem uspěl. Na druhé straně mohl Novotného ze strany ohrožovat Marian Adámek. Hostující branka je pak vyhozena ze základního postavení, a to vinou další ostřejší strkanice.
     
    52:29
    Dobrým pohybem se uvolnil Jakub Orsava, jenže pak se dlouho rozmýšlí a o puk přichází. Je jasné, že s ubývajícím časem nebude chtít žádný tým udělat chybu.
     
    53:16
    Nejprve se Jan Jaroměřský postaral o Lalancetteho, ale Adámek pak souboj neustál a Jaroměřský se musel činit ještě jednou. Zvládne to.
     
    54:07
    Ještě před červenou čarou stihne kotouč Andrej Nestrašil, tudíž se nemůže pískat icing.
     
    54:27
    Největší možnost v utkání. Při kontru dostal krásný pas na pravé křídlo Jordann Perret, ale branku až trestuhodně netrefuje. Měl to z bekhendu sice složitější, ale přesto by si s takovou pozicí poradit měl.
     
    55:31
    Icing pomůže Ocelářům, kteří teď tahali za kratší konec pomyslného provazu a v útočném pásmu se mohou trochu zklidnit.
     
    55:40
    Hradec právě vstřelil branku!
    Nádherná rána možná rozhoduje o osudu tohoto zápasu. V urputném utkání se hosté ujímají vedení. Radek Smoleňák vyslal do samostatného úniku AHTIHO OKSANENA, který se z levé strany musel odhodlat pro střelu na zadní tyč. Vyšla mu náramně, i když si možná Ondřej Kacetl na puk ještě sáhnul. Hradec vede o gól. Bude to stačit? Asistence: Radek Smoleňák a Jakub Lev.
    55:40 Ahti OKSANEN - 0:1
     
    56:18
    Přihrávka Růžičky byla hodně nepřesná a Hradec má tak o starost méně. Slezané se po inkasování okamžitě tlačí vpřed.
     
    57:01
    Definitivní rozhodnutí? Ne, zatím nepřijde. Po průniku Kellyho Klímy pálil ze středu Aleš Jergl, ale Ondřej Kacetl secvakl betony a ještě drží Oceláře ve hře o body.
     
    57:20
    Matyáš sice nahodil nadějně, ale zhruba v pravém kruhu pro vhazování došlo k jemnému bloku, který však bohatě stačil.
     
    57:48
    V souboji za brankou vysekl Filip Novotný hůl z rukou Tomáše Marcinka. Zřejmě poslední šance Třince na srovnání zápasu. Trest za brankáře odpyká Jakub Orsava.
     
    57:48
    Buly v útočném pásmu zvládá Tomáš Marcinko. Zatím Oceláři zůstávají v pěti.
     
    58:05
    Rána Adámka nepříjemně vypadává Novotnému, ale k dorážce se nikdo nedostane, šermířský souboj totiž neovládnul Nestrašil.
     
    58:41
    Martin Růžička je po vyhození hradeckých hokejistů zpět v pásmu, ale ubránil ho Cingel.
     
    59:04
    Kacetl startuje na střídačku a Třinec zkouší vabank.
     
    59:24
    Hradec právě vstřelil branku!
    Necelých 35 sekund před koncem se trefuje do prázdné klece AHTI OKSANEN, který uniknul poslednímu obránci a ještě zvládl z bekhendu trefit branku. To je zřejmě konec třineckých nadějí. Asistence: Lukáš Cingel.
    59:24 Ahti OKSANEN - 0:2
     
    59:53
    Hradec má puk pod kontrolou, ale ještě se bude vylučovat na třinecké straně.
     
    59:59
    Vyloučení v týmu HC Oceláři Třinec (Martin Bakoš – 2 min., sekání).
     
    Konec zápasu.
     
    Je konec. Zápas rozhodl muž z Finska, a sice Ahti Oksanen. Jeho ukázková rána k pravé tyčce rozčísla bezgólový stav až v poslední třetině, i to ale Hradci dnes stačilo. Brankář Filip Novotný totiž vychytal čisté konto, kdežto Ondřej Kacetl jednou inkasoval. Branka na 0:2 už přišla do prázdné klece, také se o ni postaral Oksanen, kterému dnes budou ve východní části Čech hodně děkovat. Hradec Králové stahuje manko na vedoucí Třinec.
     
    On-line přenos je u konce. Děkujeme za pozornost. (19:26:14)
    Marken.cz

    Patrik Czepiec

    Branky a nahrávky: 56. Oksanen (Smoleňák, Lev), 60. Oksanen (Cingel)


    HC Oceláři Třinec: Kacetl (Marek Mazanec) – M. Adámek, Jaroměřský, Teper, D. Krenželok, Matyáš, M. Zbořil, Ciura – Martin Růžička (A), P. Vrána (C), Hrehorčák – O. Kovařčík, A. Nestrašil, Bakoš – Svačina, Marcinko, Chmielewski – R. Szturc, M. Kovařčík, Dravecký (A).
    Trenér: Václav Varaďa

    Mountfield HK: F. Novotný (Kiviaho) – Blain, Nedomlel, F. Pavlík (A), R. Pilař, McCormack, Jank, Šalda – Oksanen, Lev (A), Smoleňák (C) – Jergl, Kevin Klíma, Perret – Kelly Klíma, Lalancette, Ščerbak – Orsava, Koukal, Cingel.
    Trenér: Tomáš Martinec

    Rozhodčí: Pražák, Stano – Frodl, Špůr
    thejrc.org