USA – Slovensko 2:3 (0:1 po s.n.) | Tým ROV – Dánsko 3:1 (kon.) | Finsko – Švýcarsko 5:1 (kon.)
Švédsko – Kanada 2:0 (kon.)
konec
Švédsko
2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Kanada
Středa 16.02.2022, 14:30 • National Indoor Stadium, Peking • Olympijské hry - muži • Čtvrtfinále
Předzápasové kurzy
Sledujte:
     
    S konstatováním, že Švédsko vyzve Rusko a Slovensko zase Finsko, se loučím a přeji vám příjemný zbytek dne. (16:48:28)
     
    Padesát minut jsme sledovali taktickou bitvu, která se hrála bez gólů. Jenomže pak chyboval při založení útočné akce Eric O'Dell, který dával zadovku do vlastního pásma. Té se chopil Lucas Wallmark, který rozhodl o osudu zápasu. Pojistku Švédska pak přidal Anton Lander, a tak Tre Kronor míří do semifinále. Řekněme, že zaslouženě, protože evropský tým ve třetí části trochu přidal, zatímco Kanada pokračovala ve stejném stylu hry. Lars Johansson moc práce neměl, a tak zapisuje čisté konto.

    Střely na branku: 26:22.
     
    Konec zápasu.
     
    59:56
    Je definitivně rozhodnuto o tom, že Švédsko míří do semifinále, i když nyní vyhodilo jen za cenu dalšího zakázaného uvolnění.
     
    59:23
    Mark Barberio se napřáhl, ale kotouč mu utekl od hokejky, a tak přihrávka mířila před branku, kde se ji zmocnili švédští obránci.
     
    58:30
    Matt Tomkins znovu míří na střídačku, a tak to Kanada ještě jednou zkusí se šesti bruslařích.
    58:10 Anton LANDER - 2:0
     
    58:10
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Po těžké přihrávce se k puku dostal Pontus Holmberg, který jej posunul do středního pásma. ANTON LANDER pak dopravil černou gumu do branky, čímž nejspíše rozhoduje. Asistence: Pontus Holmberg.
     
    57:50
    Matt Tomkins míří na střídačku, a tak do útočného pásma skočil Eric Staal.
     
    57:10
    Po přihrávce okamžitě z osy vystřelil Eric O'Dell, jenž zamířil nad horní tyčku. Kanada si znovu chopila kotouče a kombinuje v útočném pásmu.
     
    56:59
    Tvrdou ránu vyslal od modré čáry Maxim Noreau a před brankou clonil Mason McTavish. Avšak brankářův beton byl znovu na správném místě a puk od něj zamířil do ochranné sítě.
     
    56:42
    Mark Barberio nahazoval černou gumu před branku, kde se nepřesnou tečí prezentoval Kent Johnson. Následně Švédsko znovu vyhodilo za cenu zakázaného uvolnění.
     
    55:40
    U hrazení získalo Švédsko kotouč, které posunulo až do útočného pásma. Domácí hráči zamířili okamžitě na střídačku a stejný scénář volí i Kanada.
     
    55:28
    A ještě jeden icing družiny Johana Garpenlova.
     
    55:16
    Švédsko vyhrálo vhazování, ale okamžitě vyhodilo na zakázané uvolnění. Následuje další buly po pravici domácího maskovaného muže.
     
    Střely na branku: 25:20.
     
    55:09
    Zakončením od levého mantinelu zkusil švédského brankáře překvapit Owen Power. Jenomže Lars Johansson byl zase stoprocentně koncentrovaný a schoval černou gumu do lapačky.
     
    54:35
    Kanada už jednoduše nahazuje kotouče na zadní mantinel, ovšem zatím bez úspěchu. Švédská obrana si ví rady a puku posouvá rychle do středního pásma.
     
    53:38
    Střelou od modré čáry se pokusil domácí branku ohrozit Owen Power, který ale trefil prvního bránícího hráče, od něhož se odrazil do středního pásma.

    Michal Luxa

    Branky a nahrávky: 51. Wallmark, 59. Lander (Holmberg)


    Švédsko: Lars Johansson (Hellberg) – Fantenberg, L. Bengtsson, P. Holm, Folin, Pudas, Tömmernes (A), Hultström, Lennström – C. Klingberg, Lander (C), Bromé – F. Olofsson, Wallmark, Holmberg – Everberg, Linus Johansson, J. de La Rose – Friberg, Krüger (A), Nordström.
    Trenér: Johan Garpenlov.

    Kanada: Tomkins (Pasquale) – Power, M. Robinson, Wotherspoon, Noreau (A), Barberio, Demers, M. Ellis – Jack McBain, E. Staal (C), McTavish – C. Knight, Tambellini, Weal – Johnson, O'Dell, L. Ferraro – Winnik, Cracknell, Desharnais (A) – Ho-Sang.
    Trenér: Claude Julien.

    Rozhodčí: Bruggeman, Romasko – Hancock, Lazarev
    thejrc.org