Finsko – Tým ROV 2:1 (kon.)
konec
Finsko
2:1 (0:1, 1:0, 1:0)
Ruský olympijský výbor
Neděle 20.02.2022, 05:10Olympijské hry - muži • Finále
Sledujte:
     
    Tento duel rovněž zakončil sportovní program této olympiády. Celé dění v Pekingu uzavře závěrečný ceremoniál, který je na programu ve 13 hodin. Z mé strany je to pro tuto chvíli vše. Děkuji Vám za pozornost a těším se u sledování dalších přenosů. (07:36:27)
     
    V hale se už chystá předávaní medailí. Ve tvářích ruských hokejistů je vidět obrovské zklamání. Rusové chtěli obhájit vítězství z roku 2018 a v historické tabulce se odpoutat od Kanady.
    Tyto medaile převezmou aktéři dnešního finále
     
    Finové dnešním triumfem potvrdili výborné výsledky z posledních let. Na světovém šampionátu v Bratislavě v roce 2019 Finsko získalo zlato. Loni v Rize padli Finové ve finále s Kanadou a odvezli si stříbrné medaile. Nyní ale přidávají opravdu cenné zlato z olympijských her. V květnu je navíc čeká domácí světový šampionát.
    Radost Finů z historického triumfu
     
    Střely na branku: 31 – 17
    Finové poprvé v historii ovládli olympijský turnaj
     
    Je konec! Finsko se stává vítězem olympijských her v Pekingu! Finové na turnaji zvítězili ve všech svých zápasech a zaslouženě si domů odvezou zlaté medaile. Do finálového duelu přitom vstoupil lépe ruský výběr. V osmé minutě využil přesilovku Michail Grigorenko. Ve druhé části ale vyrovnal nenápadnou střelou Ville Pokka. Rozhodující moment přišel v úvodu třetí třetiny, kdy se tečí Anttilovy rány prosadil Hannes Björninen. Finsko ve zbytku třetiny předvedlo fantastickou defenzivu a soupeře k ničemu nepustilo. Sami naopak měli další možnosti, ale Fedotova zachránila i branková konstrukce.
     
    Konec zápasu.
     
    59:44
    Ruský kouč si šestnáct sekund před koncem třetí třetiny vyžádal oddechový čas. Rusové to ale budou mít těžké, jelikož se bude vhazovat ve středním pásmu.
     
    59:40
    Finové zablokovali zakončení soupeře a dostali kotouč za modrou čáru. Rusové už musí spěchat a tlačit všechny síly do útoku.
     
    59:09
    Ivan Fedotov je na střídačce a ruský výběr zkouší vyrovnat v šesti bruslařích na ledě!
     
    59:03
    Finové opět vyhodili kotouč ven z obranného pásma a už jsou opravdu blízko od olympijského triumfu. Rusové se ne a ne dostat do zakončení.
     
    58:24
    Do zakončení se naopak dostali Finové. Markus Granlund se uvolnil v útočném pásmu a poslal kotouč do lapačky ruského brankáře. Vhazuje se po pravici Ivana Fedotova.
     
    58:12
    Anton Slepyšev spěchal za vlastním nahozením do útočného pásma, ale proti přesile finských hokejistů neměl sebemenší šanci na úspěch.
     
    57:36
    Gusev si sjel pro puk do středního pásma, nicméně akce ruského celku opět vyústila jen v nahození, které bez problémů dojeli zadáci v modrých dresech.
     
    57:06
    Marko Anttila dojel puk v obranném pásmu a po mantinelu jej poslal do bezpečí. Rusové se jen těžko probíjejí skrz pozornou finskou defenzivu.
     
    56:40
    Fedotov vyjel za svou branku, kde zkrotil nahození soupeře. Zadáci ruského výběru ale nedokázali rozehrát. Finové pokračují v aktivním napadání.
     
    56:06
    Pesonen poslal přihrávku před branku, kam spěchal Valtteri Filppula, ale jeden z ruských hokejistů mu na poslední chvíli stačil přizvednout hokejku.

    Tomáš Kubečka

    Branky a nahrávky: 24. Pokka (Björninen, Ohtamaa), 41. Björninen (M. Anttila, Ohtamaa) – 8. Grigorenko (N. Nestěrov, N. Gusev)


    Finsko: Säteri (Olkinuora) – Hietanen, M. Lehtonen, Vatanen, Lindbohm, Kemiläinen, Friman, Pokka, Ohtamaa (A) – Hartikainen, S. Manninen, Markus Granlund – Pakarinen, V. Filppula (C), H. Pesonen – L. Komarov, Joonas Nättinen, M. Aaltonen – M. Anttila (A), Björninen, Mäenalanen.
    Ruský olympijský výbor: Ivan Fedotov (T. Biljalov) – N. Nestěrov, Nikišin, Jelesin, J. Jakovlev (A), Vojnov, S. Tělegin, Šaripzjanov – K. Semjonov, Šipačov (C), Čibisov – Gricjuk, V. A. Tkačov, N. Gusev – D. Voronkov, P. Karnauchov, Slepyšev – Grigorenko, Andronov (A), S. Plotnikov – Kajumov.

    Rozhodčí: Bjork, Bruggeman – Hancock, McCrank
    thejrc.org