Bordeaux – Lorient 0:0 (kon.) | Lyon – Nantes 3:2 (kon.) | Méty – Angers 1:0 (kon.)
Monaco – Brest 4:2 (kon.) | Montpellier – PSG 0:4 (kon.) | Nice – Lille 1:3 (kon.)
Rennes – Marseille 2:0 (kon.) | Saint-Étienne – Remeš 1:2 (kon.) | Štrasburk – Clermont Foot 1:0 (kon.)
Troyes – Lens 1:3 (kon.)
konec
Olympique Lyon
3:2 (1:0)
FC Nantes
Sobota 14.05.2022, 21:00 • Parc Olympique Lyonnais, Lyon • Francouzská Ligue 1 Uber Eats • 37. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Lyon i Nantes už jsou pryč z bojů o evropské poháry a v sobotu večer si to v předposledním kole rozdají alespoň o osmé místo v tabulce. Olympique má o motivaci postaráno, na jeho stadion totiž zavítá vítěz Coupe de France. Poslední vzájemný duel vyhrál venku 1:0 Lyon.
     
    Olympique Lyon

    Lyon prožil velmi špatnou a výsledkově nevyrovnanou sezónu, když se dvakrát několik týdnů nacházel ve druhé polovině tabulky a několik týdnů balancoval na hraně horní a spodní poloviny tabulky, tedy kolem desátého místa. Olympique zřejmě skončí poprvé od sezóny 1995/96 mimo nejlepší sedmičku týmů Ligue 1.
     
    FC Nantes

    Nantes může být na rozdíl od svého posledního soupeře v letošní sezóně Ligue 1 velice spokojené, když ve finále francouzského poháru porazilo Rennes a dosáhlo na dlouho vytouženou trofej. Zásluhou zisku trofeje si navíc také zahraje UEFA Europa League bez ohledu na postavení v tabulce, což určitě dodá týmu sebevědomí.
     
    Úvodní sestavy:

    Olympique Lyon: Lopes – Henrique, Lukeba, D. Da Silva, Gusto – Faivre, Ndombèlé (C), Paquetá – Toko Ekambi, Dembélé, Tetê.
    Náhradníci: Pollersbeck – Emerson, Dubois, Boateng, Aouar, Reine-Adélaïde, Caqueret, Kadewere, Barcola.
    Trenér: Peter Bosz

    FC Nantes: Lafont (C) – Appiah, Girotto, Castelletto – Coco, Merlin, Cyprien, Blas, Fábio – Kolo Muani, Simon.
    Náhradníci: Petrić – Pallois, Corchia, Moutoussamy, K. Coulibaly, Geubbels, Bukari.
    Trenér: Antoine Kombouare

    Rozhodčí: Florent Batta. Asistenti: Gwenaël Pasqualotti, Steven Torregrossa. Čtvrtý rozhodčí: Faouzi Benchabane. VAR: William Lavis. AVAR: Mathieu Vernice.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Fotbalisté Lyonu předvedli hned v úvodu nepřesvědčivý odkop a hosté se málem dostali do zakončení na pravé straně šestnáctky, nakonec ale nepřišlo. Velká škoda.
     
    3
    Nantes předvedlo na levém křídle rychlou kombinační akci na tři doteky, poslední kolmá přihrávka ale byla příliš prudká a skončila na hráči Olympiqueu Lyon.
     
    4
    Tetê poslal míč na pravé straně šestnáctky na hranici malého pokutového území a Moussa Dembélé málem skóroval, jeho střela ovšem byla sražena vedle brány.
     
    5
    Následoval rohový kop Lyonu z pravé strany hřiště a cent nepříjemně propadal na vzdálenější levou tyč, domácí fotbalisté se ale tentokrát ke střele nedostali.
     
    6
    Nantes chybovalo v rozehrávce, rychle se ale vrátilo a prostor kolem pokutového území rychle zhustilo. Kolem šestnáctky pak bylo snad osm hráčů hostujícího týmu.
     
    7
    Moussa Dembélé si nabíhal na přední tyči na pěkný centr z levé strany hřiště a těsně před ním zasáhl jeden z hostů, následoval ovšem pouze odkop od brány.
     
    9
    Olympique má aktuálně více ze hry, jenže Nantes velice dobře brání a čeká na nějaký protiútok. Zatím bez gólu.
     
    9
    Lyon právě vstřelil branku! Jeden z hostujících hráčů Nantes odvrátil centr hlavou vysoko do vzduchu a k míči se dostal MOUSSA DEMBÉLÉ, který přehlavičkoval vybíhajícího brankáře a poslal Lyon do vedení! Velká chyba Nantes – 1:0.
    9. Moussa DEMBÉLÉ - 1:0
     
    13
    Nantes působí hodně opařeným dojmem a nedaří se mu dostat do zápasu. Fotbalisté hostujícího celku mají velké problémy, aby se vůbec dostali přes půlku. Lyon vede.
     
    14
    Dennis Appiah neměl komu přihrát a rozhodl se pro zpětnou přihrávku, po které měli hosté obrovské problémy s rozehrávkou. Lyon skvěle napadá soupeře.
     
    15
    Konečně se hosté k něčemu dostali, když na levé straně hřiště prudce vypálili zpoza šestnáctky, následná střela ale byla zablokována a Lyon se poté snadno ubránil.
     
    16
    Andrei Girotto odvrátil míč ve skluzu na rohový kop a po pěkném centru z levé strany hlavičkoval těsně vedle levé tyče Karl Toko Ekambi! Málem!
    16. Karl Toko Ekambi poslal míč hlavou těsně vedle levé tyče!
     
    17
    Lyon rozehrál na pravé straně hřiště třetí rohový kop v dnešním zápase a Alban Lafont rychle vyběhl z brány, aby nebezpečný centr vyboxoval daleko z šestnáctky.
     
    18
    Karl Toko Ekambi si naběhl na levé straně šestnáctky na kolmou přihrávku a z úhlu málem skóroval, Alban Lafont ho ale vychytal a navíc byl vzápětí máván těsný ofsajd.
     
    20
    Randal Kolo Muani si nabíhal uprostřed vápna na zpětnou přihrávku zprava a chtěl bez přípravy vypálit, jeden z protihráčů ale zasáhl ve skluzu!
    20. Jeden z obránců Lyonu předvedl fantastický obranný zákrok
     
    23
    Nantes se začíná postupem času dostávat do zápasu a před pár okamžiky se dostalo do náznaku velké šance. Lyon má ovšem větší držení míče a navíc nadále vede.
     
    25
    Karl Toko Ekambi si to namířil neohroženě do šestnáctky a proti čtyřnásobné přesile se málem dostal po odrazu míče do zakončení, Alban Lafont proti němu ale vyběhl.
     
    26
    Quentin Merlin se mohl na pravé straně hřiště řítit po dlouhé kolmé přihrávce sám na bránu, jenže jeden z domácích hráčů opět parádně zasáhl ve skluzu. Patent.
     
    29
    Domácí Lucas Paquetá se chtěl prosadit na levé straně šestnáctky, kde rychle doběhl kolmou přihrávku, skvěle ovšem zasáhl Jean-Charles Castelletto. Rohový kop.
     
    30
    Fotbalisté Nantes zkusili vypálit ze střední vzdálenosti a podle toho také jejich střela dopadla. Přízemní pokus byl příliš slabý a navíc zamířil doprostřed brány Lyonu.
     
    32
    Ze zápasu uběhlo úvodních třicet minut a Lyon drží těsné vedení, o které se po necelých deseti minutách postaral po chybě brankáře hostí Moussa Dembélé.
     
    34
    Domácí Karl Toko Ekambi chtěl na přední tyči vypálit po zpětném přízemním centru, střela bez přípravy se mu ale vůbec nepovedla a míč se od něj odrazil do zámezí.
     
    35
    Lyon nyní vyrazil do rychlého a velice nebezpečného protiútoku, který zazdil Tetê. Domácí fotbalista chtěl v rychlosti odcentrovat a míč zamířil vysoko nad bránu.
     
    37
    Moses Simon vypálil na levé straně šestnáctky levačkou, střela mu ale vůbec nesedla a jeho přízemní pokus z otočky zamířil vedle vzdálenější pravé tyče brány Lyonu.
     
    40
    Ludovic Blas zazdil obrovskou šanci a odmítl tak vyrovnání, když chtěl na pravé straně šestnáctky nejprve obstřelit vybíhajícího brankáře, brankář Anthony Lopes ho ale parádně vychytal, a jeho následná střela z úhlu zamířila trestuhodně nad!
    40. Ludovic Blas odmítl vyrovnání a zahodil obrovskou šanci!
     
    42
    A další šance Ludovica Blase, který vypálil na ose hřiště zpoza šestnáctky! Jeho prudká střela ale zamířila doprostřed brány a Anthony Lopes kryl.
     
    45
    Karl Toko Ekambi využil propadnutí hostující obrany a na levé straně vápna málem skóroval, vybíhající Alban Lafont ale jeho přízemní střelu skvěle vyrazil! Lyon teď mohl vést o dva góly.
    45. Karl Toko Ekambi nedokázal prostřelit vybíhajícího brankáře
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Moussa Dembélé využil po necelých deseti minutách špatné odvrácení míče jednoho z hostujících hráčů a poslal Lyon do vedení. Domácí poté dominovali, jenže žádnou šanci nevyužili a Ludovic Blas je mohl v závěru poločasu potrestat, jenže ani jednu ze tří šancí nevyužil. Skóre po prvním poločase. Olympique Lyon 1 Nantes 0.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 22:00.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Lyon vstoupil do druhého poločasu hodně aktivně a na pravém křídle se dostal k střílenému přízemnímu centru, který byl hosty odvrácen na přední tyči. Stav utkání 1:0.
     
    47
    Ani jeden z trenérů o přestávce nesáhl ke střídání, a tak oba týmy nastupují do druhého poločasu ve stejném složení. Nantes se bude snažit minimálně vyrovnat.
     
    49
    Nantes si vytvořilo v závěru prvního poločasu několik šancí a mohlo už být vyrovnáno, jenže Ludovic Blas ani jednu ze tří šancí nedokázal proměnit. Škoda pro hosty.
     
    50
    Ludovic Blas dostal na pravém křídle facku a rozhodčí s mírným zpožděním odpískal faul na jeho osobu. Jemnou facku mu uštědřil Lucas Paquetá a poté se mu omluvil.
     
    52
    Quentin Merlin si řekl na levém křídle pohybem o míč a po přenesení hry na něho vzápětí mířila dlouhá kolmá přihrávka, jenže byla až příliš dlouhá a vhazovalo se.
     
    53
    Tetê nyní začal na pravé straně šestnáctky skákat jako klokan v Austrálii poté, co těsně nedosáhl na pěknou kolmou přihrávku za obranu. Míč sebral Alban Lafont.
     
    55
    Antoine Kombouare si neodpustil řeči a rozhodčí k němu rychle přiběhl, aby mu udělil žlutou kartu. Trest trenéra.
     
    57
    Lyon právě vstřelil branku, která neplatí kvůli ofsajdu! Moussa Dembélé dobře napálil míč nádhernou střelou z hranice šestnáctky o levou tyč do brány, gól ale neplatí.
    57. Moussa Dembélé skóroval střelou o tyč, jenže po ofsajdu
     
    61
    Ludovic Blas se snažil vyvést míč podél pravé postranní čáry a Tanguy Ndombèlé ho stáhl k zemi. Žlutá karta.
     
    62
    Quentin Merlin vypálil na hranici šestnáctky a jeho prudká přízemní střela těsně minula pravou tyč brány! Hosté ani tentokrát nevyrovnali.
     
    63
    Střídání v týmu Olympique Lyon:
    ze hřiště odchází Moussa Dembélé, přichází Bradley Barcola.
     
    63
    Střídání v týmu Olympique Lyon:
    ze hřiště odchází Tanguy Ndombèlé, přichází Maxence Caqueret.
     
    64
    Střídání v týmu Olympique Lyon:
    ze hřiště odchází Romain Faivre, přichází Houssem Aouar.
     
    66
    Hra byla na chvíli přerušena, protože Ludovic Blas skončil v pokutovém území na zemi. Penalta nikde.
     
    69
    Lyon předvedl nádhernou kombinační akci a po centru z levé strany skončila hlavička na břevnu! Parádní hlavičku poslal do horní tyče brány Tetê.
    69. Domácí Tetê hlavičkoval v plném náběhu do břevna! Málem!
     
    72
    Střídání v týmu FC Nantes:
    ze hřiště odchází Randal Kolo Muani, přichází Kalifa Coulibaly.
     
    72
    Střídání v týmu FC Nantes:
    ze hřiště odchází Moses Simon, přichází Osman Bukari.
     
    72
    Střídání v týmu FC Nantes:
    ze hřiště odchází Marcus Coco, přichází Sébastien Corchia.
     
    73
    Střídání v týmu Olympique Lyon:
    ze hřiště odchází Damien Da Silva, přichází Jérôme Boateng.
     
    74
    Houssem Aouar se snažil prosadit na levé straně šestnáctky a míč byl odvrácen na rohový kop, jenže ten se nakonec nekonal, protože praporek šel nahoru.
     
    75
    Střídající Bradley Barcola si naběhl na pravé straně šestnáctky na míč a přízemní střelou mířil ke vzdálenější levé tyči, Alban Lafont ho ale vychytal pravou nohou! Další parádní zákrok.
     
    78
    Lyon právě vstřelil branku! LUCAS PAQUETÁ si naběhl na pravé straně šestnáctky na krátkou kolmou přihrávku, kterou mu adresoval Tetê, a bez přípravy z ostrého úhlu zamířil ke vzdálenější levé tyči! Lyon vede rázem 2:0. Asistence: Tetê.
    78. Lucas PAQUETÁ - 2:0
     
    80
    Domácí Lyon vezl rychle další gól a z pravé strany šestnáctky mohl skórovat po rychlém protiútoku Tetê, jeho pokus ale skončil nad!
     
    81
    Nantes právě vstřelili branku! QUENTIN MERLIN vypálil na levé straně šestnáctky a jeho prudkou střelu si srazil do vlastní sítě Malo Gusto! Míč skončil pod břevnem. Asistence: Ludovic Blas.
    81. Quentin MERLIN - 2:1
     
    81
    Střídání v týmu FC Nantes:
    ze hřiště odchází Ludovic Blas, přichází Willem Geubbels.
     
    85
    Lyon právě vstřelil branku! TETÊ si naběhl na pravé straně šestnáctky na prodloužení centr z levé strany hřiště a bez přípravy míč napálil k přední pravé tyči! Asistence: Houssem Aouar.
    85. TETÊ - 3:1
     
    90
    Nantes mohlo snížit na rozdíl jednoho gólu, jenže Willem Geubbels zamířil z levé strany šestnáctky po přečíslení dva na jednoho těsně vedle tyče!
     
    90+1
    Nad rámec dnešního utkání byly nastaveny 3 minuty.
     
    90+3
    Nantes právě vstřelili branku! WYLAN CYPRIEN vybojoval míč na pravé straně šestnáctky a pohotovou přízemní střelou z úhlu ho napálil k přední tyči! Nantes dokázalo podruhé snížit.
    90+3. Wylan CYPRIEN - 3:2
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Fotbalisté Lyonu porazili vítěze francouzského poháru v nádherném zápase, který dnes nabídl celkem pět gólů. Vítězný gól nakonec vstřelil pět minut před koncem Tetê, který odehrál skvělý zápas. Souboj o osmé místo dopadl lépe pro domácí. Olympique Lyon 3 FC Nantes 2. (23:01:21)

    Tomáš Reiner

    Branky: 9. Dembélé, 78. Paquetá (Tetê), 85. Tetê (Aouar) – 81. Merlin (Blas), 90+3. Cyprien

    Karty:   61. Ndombèlé (LYO) – 55. Antoine Kombouare (NAT)


    Držení míče: 62 % : 38 %.
    Střely na branku: 6:6. Střely mimo: 6:9. Rohy: 5:6. Ofsajdy: 4:0. Fauly: 12:10.
    Olympique Lyon: Lopes – Henrique, Lukeba, D. Da Silva (73. Boateng), Gusto – Faivre (64. Aouar), Ndombèlé (C) (63. Caqueret), Paquetá – Toko Ekambi, Dembélé (63. B. Barcola), Tetê.
    Náhradníci: Pollersbeck – Emerson, Dubois, Reine-Adélaïde, Kadewere.

    Trenér: Peter Bosz

    FC Nantes: Lafont (C) – Appiah, Girotto, Castelletto – Coco (72. Corchia), Merlin, Cyprien, Blas (81. Geubbels), Fábio – Kolo Muani (72. K. Coulibaly), Simon (72. Bukari).
    Náhradníci: Petrić – Pallois, Moutoussamy.

    Trenér: Antoine Kombouare

    Rozhodčí: Florent Batta. Asistenti: Gwenaël Pasqualotti, Steven Torregrossa. Čtvrtý rozhodčí: Faouzi Benchabane. VAR: William Lavis. AVAR: Mathieu Vernice
    thejrc.org