Bordeaux – Lorient 0:0 (kon.) | Lyon – Nantes 3:2 (kon.) | Méty – Angers 1:0 (kon.)
Monaco – Brest 4:2 (kon.) | Montpellier – PSG 0:4 (kon.) | Nice – Lille 1:3 (kon.)
Rennes – Marseille 2:0 (kon.) | Saint-Étienne – Remeš 1:2 (kon.) | Štrasburk – Clermont Foot 1:0 (kon.)
Troyes – Lens 1:3 (kon.)
konec
OGC Nice
1:3 (1:0)
Lille OSC
Sobota 14.05.2022, 21:00 • Allianz Riviera, Nice • Francouzská Ligue 1 Uber Eats • 37. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     


    OGC Nice

    Nice má ještě v posledních dvou kolech Ligue 1 o co hrát. Nyní ho v tabulce najdeme na čtvrté příčce, která zaručuje základní skupinu Evropské ligy. Nicméně v Nice by se jistě rádi podívali o soutěž výše, do Ligy mistrů, alespoň tedy do její kvalifikace. K tomu by potřebovali skončit na třetím místě, které nyní drží Monaco s dvoubodovým náskokem. Nice se může pyšnit dobrou formou. Z posledních pěti utkání vyhráli fotbalisté z tamního měst rovnou čtyři.

    V klubu spoléhají na Alžířana Andy Delorta. Ten má na kontě hned třináct přesných zásahů, zdatně mu sekunduje také desetigólový Gouiri Amine.
     


    Lille OSC

    Těžko odhadovat, zda budou nakonec místní funkcionáři v klubu s vývojem sezony spokojeni. Dá se říct, že tento klub již nemá v posledních dvou utkáních nejvyšší francouzské sezoně o co hrát. Nyní se nachází na desáté příčce, přičemž by ho mohl ještě předehnat Brest, fakticky by se pro tým ale příliš nezměnilo. V teoretické rovině se pak Lille může posunout také směrem nahoru v tabulce, a to až na osmé místo, na kterém se nyní drží Lyon.

    Nejvýraznějším mužem tohoto celku je útočník z Kanady. Je jím David Jonathan, který v probíhajícím ročníku Ligue 1 nastřílel již parádních 13 branek.
     
    Úvodní sestavy:

    OGC Nice: Benítez – Bard, Búdawí, Dante, Delort, Gouiri, Kluivert, Lemina, Lotomba, Rosario, Todibo.
    Náhradníci: Bulka – Amavi, Brahimi, Daniliuc, Dolberg, Guessand, Schneiderlin, Stengs, Thuram.
    Trenér: Galtier

    Lille OSC: Jardim – Çelik, David, Djaló, Fonte, Gomes, Gudmundsson, A. Onana, Weah, Yılmaz, Žegrova.
    Náhradníci: Grbić – Bamba III, Bazié, Bradarić, Lihadji, Capita, Pied, Yoro.
    Trenér: Gourvennec

    Rozhodčí: Leonard – Berthomieu, Lang.
     
    Hráči obou týmů nastupují na hrací plochu. Domácí fanoušci Nice se prezentují při příchodů na trávník celotribunovým choreem, kterému dominuje hlavní transparent v podobě loga klubu doplněný několika vlaječkami v barvách klubu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Domácí fotbalisté se ujali úvodního výkopu. S míčem se zatáhli na svou polovinu, odkud budou chtít rozjet první útočnou akci.
     
    2
    Jonathan David se vydal za míčem, který se dostal za soupeřovu obranu. David pak vyslal první střelu tohoto utkání, k jeho smůle ale mířila poměrně výrazně mimo tři tyče.
     
    4
    Dante se povytáhl, jak je jeho zvykem, do útoku. Následně se snažil o chytrou přihrávku, která by uvolnila jeho spoluhráče, nicméně soupeři se ji podařilo vystihnout.
     
    6
    Na trávníku se toho prozatím příliš nestalo. Oba týmy začínají velmi rozvážně, hraje se převážně u půlicí čáry.
     
    7
    S tím chtěl pohnout hostujícího záložník Angel Gomes, který se rozběhl a na hranici šestnáctky se dostal k balonu. Už napřahoval ke střele, když mu protuhráč míč stihl odebrat.
     
    8
    Od poslední akce se nic nemění. Domácí se ujali baonu a snaží se najít skulinku, kterou by se i oni dostali do první branku ohrožující šance.
     
    10
    Domácí jsou v posledních minutách více na balonu, stále ovšem platí, že se nemohou dostat přes dobře rozestavenou obranu hostujícího celku.
     
    12
    Nutno také vyzdvihnout domácí příznivce, kteří jsou hlasití již od samého začátku a svůj tým výrazěn podporují.
     
    15
    Justin Kluivert v největší šanci dnešního zápasu! Kluivert se zbavil po rychlé přihrávce ve vápně obránce a měl velmi dobrou střeleckou pozici! Z ní napřáhl, co to šlo, ale Jardim zareagoval včas a tuhle střelu reflexivně vyrazil. Skvělý zákrok!
    15. Jardim parádně vyrazil Kluivertovu ránu.
     
    17
    Nice je stále u balónu. Jean-Clair Todibo společně se svým stoperským parťákem zkoušejí uvolnit některého ze spoluhráčů, který by se tak mohl dostat do dobré pozice jao před chvílí Kluivert.
     
    18
    Andy Delort si ve vápně naskakoval na centr, ten ho ale přeci jen o něco přelétl. Delort přitom nabíhal na zadní tyč, kam se balon pomalu snášel. Nakonec se míč dostává do zámezí od hostujících beků.
     
    19
    A rohový kop přinesl další dobrou šanci domácích! Melvin Bard zřejmě vyskočil v hloučku hráčů ze všech nejvýše a hlavou jen těsně minul z brankářova pohledu levou tyč.
     
    20
    Máme tu dvacátou minutu. V úvodních minutách jsme viděli především nápor domácích hráčů, kteří josu hnáni vlastními fanoušky. Těsně po dvacáté minutě navíc dobře střílel Hišám Búdawí, jehož pokus opět vyráží připravený Jardim.
     
    21
    A následoval tedy další rohový kop. Ten se snesl za hranici vápna, kde stál ke střele připravený Amine Gouiri. Zkusil to z první, jenže nakonec minul velmi výrazně. Rozehrávat se bude od brankáře Lille.
     
    22
    Andy Delort odehrál balón dozadu, směrem na své obránce. V ten stejný moment byl také faulován. Standardní situace pro Nice.
     
    23
    Standardka nebyla pro hostující celek žádné nebezpečí. Nicméně poté se domácí dostávají opět k balonu a Hišám Búdawí se málem otočil ke střeleckému pokusu. Naneštěstí pro něj se k němu stačil stáhnout jeden ze stoperů.
     
    25
    Lemina byl faulován u půlicí čáry, což se výrazně nelíbí domácím fanouškům, kteří by rádi viděli přísnější potrestání pro exekutora faulu. Viděli totiž jen napomenutí.
     
    27
    Jean-Clair Todibo si naskakoval pro centr směrem od rohového praporku. Dostal se ale do lehce ofsajdové pozice, což sudím neuniklo.
     
    28
    Tlak domácích hráčů stále trvá, Lille téměř vůbec nepustili za půlicí čáru. Nyní musel Jardim čelit netěžké situaci. Míč se ve vzduchu odrazil přímo k němu. Nikdo z protihráčů, nebyl poblíž, a tak hostující gólman neměl žádný problém se zachycením.
     
    29
    Tak až nyní se dostal Benítez, domácí brankář, také do utkání, byť to pro něj byl opravdu jen zahřívací zákrok. Do šestnáctky vletěl centr z křídla, a tak si pro něj domácí gólman v klidu došel.
     
    31
    Nice právě vstřelilo branku! Domácí přetavili jejich velký tlak ve vedoucí branku, nutno říct, že naprosto zaslouženou! Hišám Búdawi poslal skvělou přihrávku do vápna na JUSTINA KLUIVERTA, který využil dostatku prostoru a z první napálil míč do sítě. Tentokrát souboj mezi ním a Jadimem vyhrál on – 1:0.
    31. Justin KLUIVERT - 1:0
     
    33
    Jonathan Bamba se přesunul na útočnou polovinu s míčem na noze, pak balon posouvá na opačnou stranu hřiště. Lille se pokusí o odpověď na vedoucí branku domácích.
     
    35
    Lille nicméně na útočné polovině prozatím působí poměrně bezzubě. U míče už opět domácí hráči a Jardim je v pohotovosti.
     
    36
    A dobře pro hostující celek, že v ní jejich gólman byl. Nyní si musel poradit se střelou z hranice vápna. Ta šla z nohy Amina Gouriho, naštěstí pro hosty ale jen doprostřed branky.
     
    38
    Andy Delort hlavičkoval v šestnáctce směrem na bránu! Jeho pokus se otřel o tyč, pak o tu druhou a nakonec zůstal na brankové čáře. Tam k němu měl nejblíže brankář. Infarktová situace ale brankou nekončí. Rozhodčí se ještě v rychlosti poradil s videorozhodčím. Míč brankovou čáru nepřešel.
     
    39
    Poločas se nám pomalu chýlí ke konci. Mezitím jsou domácí, již poměrně standardně usazeni v útoku blízko soupeřova vápna.
     
    42
    Jardim musel být opět v pohotovosti, tentokrát na něj šla střela z trochu většího úhlu, mířila ale přímo na něj. Hostujcíí gólman tedy zaklekl a střelu lapil.
     
    44
    Tiago Djaló vyslal dalekonosnou střelu, která ale nemohla domácímu brankáři nadělat žádné potíže. Letěla totiž mimo, nicmén to až po odraze od domácího obránce. Uvidíme rohový kop pro Lille.
     
    45
    Žlutá karta pro tým Lille OSC (Gabriel Gudmundsson).
     
    45+1
    Nastavovat se bude jedina minuta. Jonathan David ve stejný moment, kdy rozhodčí avizoval jednu nastavenou minutu, hlavičkou jen těsně minul levou tyč z brankářova pohledu. Vůbec ne špatná šance pro Lille.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Statistiky první půle:

    Držení míče – 63 %:37 %
    Střely celkem – 4:1
    Střely na branku – 4:0
    Zblokované střely – 0:1
    Rohové kopy – 5:2
     
    Máme tu konec první půle, za kterou si domácí tým vysloužil potlesk od svých příznivců. Byl jednoznačně daleko lepším týmem na hřišti. A také disponoval několika dobrými šancemi. Lille působilo v útoku až bezzubým dojmem, který alespoň trochu v posledních sekundách vylepšil Jonathan David těsnou hlavičkou mimo.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Druhý výkop patřil hostujícímu celku, který o balón ale po zbytečném faulu přichází.
     
    48
    Vypadá to, že Nice bude v tlaku pokračovat i v tomto poločase. Amine Gouiri teď pálil z poměrně dobré pozice. Míč se ještě nebezpečně zakroutil, ale Jardim ho vyrazil mimo na rohový kop.
     
    49
    Centr skončil na hlavě druhého stopera Lille, který odvrátil tuto vzdušnou hrozbu. Rozherávat tak může Jardim, u kterého končí balon.
     
    52
    Lille právě vstřelilo branku! Zničehonic je srovnáno! Timothy Weah poslal přihrávku z křídla do vápna, kde stál JONATHAN DAVID. Ten jen nastavil nohu tak, aby míč nasměroval do bližšího horního rohu branky. To se mu povedlo. S nepředvídatelným zakončením mohl domácí gólman jen těžko něco dělat.
    52. Jonathan DAVID - 1:1
     
    55
    Domácí fanoušci si stejně jako jejich hráči přejí rychlou odpověď. O tu se momentálně Nice snaží. Už kombinuje u šestnáctky.
     
    57
    Tiago Djaló se otáčel směrem ke své brance, kam padal balon. Následně se lehce balonu rukou, ovšem rozhodčí pokutový kop nenařizují. Hlavní sudí se ještě v rychlosti poradil s videorozhodčím.
     
    59
    Střídání v týmu OGC Nice:
    ze hřiště odchází Jordan Lotomba, přichází Flavius Daniliuc.
     
    59
    Střídání v týmu OGC Nice:
    ze hřiště odchází Hišám Búdawí, přichází Billal Brahimi.
     
    61
    Jonathan David se radoval ze své druhé branky a z vedení, radost mu ale dlouho nevydržela. Pomezní sudí totiž píská ofsajdové postavení.
     
    62
    Rozhodčí signalizuje ještě konzultaci s videorozhodčím.
     
    63
    Lille právě vstřelilo branku! Tak nakonec je z toho branka! Rozhodčí po kontrole uznali, že autor v ofsajdu nebyl. JONATHAN DAVID doklepl v poklidu míč na brankové čáře až za gólmanova záda a poměrně překvapivě obrací vedení ku prospěchu Lille.
    63. Jonathan DAVID - 1:2
     
    64
    Mario Lemina předvedl před vlastním brankářem velmi dobrý obranný zákrok, když pohotově padl do přihrávky a vyrazil ji až na rohový kop.
     
    66
    Lille s druhou vstřelenou brankou výrazně ožilo a nyní není poprvé v utkání na hřišti rozhodně horším z týmů.
     
    67
    Střídání v týmu OGC Nice:
    ze hřiště odchází Mario Lemina, přichází Khéphren Thuram.
     
    68
    Delort poslal na hostující svatyni střelu. Na to, z jaké šla dálky, nebyla vůbec špatná, nicméně letěla do míst, kde bylo pro Jardima komfortní zasáhnout. Hostující gólman už drží balon v rukavicích a rozehrává zpět na spoluhráče.
     
    70
    Domácí nyní střílí z každé pozice, ze které to jde. Na branku ale neletělo prozatím nic, co by připraveného Jardima vystrašilo.
     
    72
    Billal Brahimi centroval od rohového praporku. Na jeho nahrávku ale naskočil jeden z obránců a míč dostal mimo nebezpečí z pohledu hostujícího celku.
     
    73
    Střídání v týmu OGC Nice:
    ze hřiště odchází Pablo Rosario, přichází Morgan Schneiderlin.
     
    75
    Po faulu na hostujícího hráče uvidíme standardní situaci, která vypadá spíše na centr do domácí šestnáctky. Uvidíme, jak se s ní hráči obou týmů popasují.
     
    76
    Přišel centr na zadní tyč. Nebyl vůbec špatný, nicméně domácí brankář Benítez nemusí zasahovat.
     
    78
    Střídání v týmu Lille OSC:
    ze hřiště odchází Angel Gomes, přichází Leny Yoro.
     
    79
    Justin Kluivert nyní mohl být hrdinou domácích. Z dobré pozice z prostředka soupeřova vápna střílel z první. Jeho pokus ale letí jen výrazně nad horní tyč.
     
    80
    Domácí s blížíčím se koncem zápasu jakoby ztráceli potřebnou trpělivost a nyní jim moc věcí nevychází. Není se čemu divit. Celý zápas byli lepší, pak ale přišly dvě branky hostí.
     
    81
    Justin Kluivert zůstal po souboji ležet v soupeřově vápně. Šikovně si přemístil balon, načež inkasoval od soupeře zásah do stehna. Podle sudích ale vše čisté, penalta nebude.
     
    82
    Andy Delort byl dalším, kdo mohl rozradostnit domácí tribuny. Jenže z dobré pozice jen těsně netrefil z brankářova pohledu pravou tyč. Rozvlnil sice síťku, ovšem jen tu boční.
     
    84
    Domácí pokračují v náporu, který má vést k jejich druhé brance. Nyní střílel z velké vzdálenosti Ballal Brahimi. Jeho pokus byl velmi prudký, jenže mu scházelo na přesnosti, proplachtil jen nad horní tyčí.
     
    86
    Střídání v týmu Lille OSC:
    ze hřiště odchází Burak Yılmaz, přichází Isaac Lihadji.
     
    87
    Domácí jsou stále natlačeni před brankářem hostů. Nyní do vápna směřoval dalekonosný centr, byl ale příliš dlouhý a skončil mimo dosah domácích hráčů, kteří by jej mohli do branky dotlačit.
     
    89
    Lille se po rozehrávce brankáře Jardima drželo pár okamžiků na soupeřově polovině, kde šetřilo cenné sekundy před koncem zápasu.
     
    90
    Billal Brahimi se postavil k rozehrávce rohového kopu, který ale skončil u přední tyče, kde byl dobře postavený obránce hostujícího celku.
     
    90+1
    Rozhodčí bude nastavovat pět minut nad rámec.
     
    90+3
    Žlutá karta pro tým OGC Nice (Justin Kluivert).
     
    90+4
    Lille právě vstřelilo branku! Konec, v dnešním zápase je hotovo! TIMOTHY WEAH dostal dobrou přihrávku a využil otevřené obrany domácích. Dostal se do úniku, položil si brankáře a pak zacílil do odkryté klece.
    90+4. Timothy WEAH - 1:3
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Máme dobojováno. Pro Nice je to velmi krutý večer, neboť domácí fotbalisté byli především v prvním poločasu násobně lepším týmem, nicméně z jejich dobrých šancí skončila v brance pouze jedna. S ostatními si poradil brankář Jardim. Lille poté postupně otáčelo stav utkání na svou stranu. S koncem zápasu byli opět aktivnější domácí hráči, útočnou aktivitu ale v branku nepřetavili a naopak Lille navýšilo a upravilo vedení na konečných 1:3 z pohledu domácích.
     
    Statistiky zápasu:

    Držení míče: 58 % : 42 %
    Střely na branku: 6:5
    Střely mimo: 5:2
    Rohy: 10:3
    Ofsajdy: 1:1
    Fauly: 5:9 (22:55:44)

    Adam Pavlíček

    Branky: 31. Kluivert (Búdawí) – 52. David (Weah), 63. David, 90+4. Weah

    Karty:   90+3. Kluivert (NIC) – 45. Gudmundsson (LIL)


    Držení míče: 58 % : 42 %.
    Střely na branku: 6:5. Střely mimo: 5:2. Rohy: 10:3. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 5:9.
    OGC Nice: Benítez – Bard, Búdawí (59. Brahimi), Dante, Delort – Gouiri, Kluivert, Lemina (67. Thuram), Lotomba (59. Daniliuc) – Rosario (73. Schneiderlin), Todibo.
    Náhradníci: Bulka – Amavi, Dolberg, Guessand, Stengs.

    Trenér: Galtier

    Lille OSC: Jardim – Çelik, David, Djaló, Fonte – Gomes (78. Yoro), Gudmundsson, A. Onana, Weah – Yılmaz (86. Lihadji), Žegrova.
    Náhradníci: Grbić – Bamba III, Bazié, Bradarić, Capita, Pied.

    Trenér: Gourvennec

    Rozhodčí: Leonard – Berthomieu, Lang
    thejrc.org