Augsburg – Fürth 2:1 (kon.) | Bielefeld – RB Lipsko 1:1 (kon.) | Dortmund – Hertha 2:1 (kon.)
Leverkusen – Freiburg 2:1 (kon.) | Mohuč – Frankfurt 2:2 (kon.) | Mönchengladbach – Hoffenheim 5:1 (kon.)
Stuttgart – Kolín nad Rýnem 2:1 (kon.) | Union Berlín – Bochum 3:2 (kon.) | Wolfsburg – Bayern 2:2 (kon.)
konec
VfB Stuttgart
2:1 (1:0)
1. FC Kolín nad Rýnem
Sobota 14.05.2022, 15:30 • Mercedes-Benz Arena, Stuttgart • Německá Bundesliga • 34. kolo
Předzápasové kurzy
     
    To je ode mě vše, děkuji za pozornost a těším se příští sezónu napočtenou. (17:36:12)
     
    Držení míče: 41 % : 59 %.
    Střely na branku: 12:3.
    Střely mimo: 12:13.
    Rohy: 8:10.
    Ofsajdy: 1:3.
    Fauly: 15:10.
     
    Tohle byl zápas, který se jednoznačně zapsal do historie Bundesligy. Stuttgart po nepovedené sezoně skoro s absolutní jistotou směřoval do baráže o udržení v nejvyšší soutěži a jinak to nevypadalo ani před dnešním duelem. Muselo by se stát mnoho málo pravděpodobných momentů, aby se Stuttgart nakonec posunul na bezpečné 15. místo. Vše se ale nakonec sešlo. Dortmund otočil zápas s Herthou a Stuttgart se v nastavení druhého poločasu vrátil do vedení. Přitom v druhé půli už měli navrch spíše kolínští, kteří se vzpamatovali z úvodního tlaku domácích. Ve sportu je ale vždy i varianta s malou pravděpodobností možná, což dokázalo i dnešní utkání.
     
    90+8
    Konec zápasu.
     
    90+8
    Záchrana ale ještě není jistá. Hosté rozehrávají rohový kop.
     
    90+8
    Střídání v týmu VfB Stuttgart:
    ze hřiště odchází Erik Thommy, přichází Roberto Massimo.
     
    90+7
    Žlutá karta pro tým VfB Stuttgart (Tanguy Coulibaly).
     
    90+6
    Žlutá karta pro tým 1. FC Kolín nad Rýnem (Marvin Schwäbe).
     
    90+4
    Domácí hráči už nikam nepospíchají, záchrana nejvyšší ligy je už opravdu blízko!
     
    90+2
    Stuttgart právě vstřelil branku!
    Autorem branky je Wataru ENDO, který tímto gólem zachraňuje Stuttgart v nejvyšší soutěži! Po centru z rohu si naskočil na míč nejvýše a od bližší tyče poslal míč mimo dosah skvěle chytajícího golmana Schwäbeho.
     
    90
    Sudí nastavuje 4 minuty, což se setkalo s bouřlivou oslavou domácích fanoušků.
     
    90
    Žlutá karta pro tým 1. FC Kolín nad Rýnem (Anthony Modeste).
     
    89
    Sosa prostrčil míč na rozběhnutého Kalajdžiče, který po sprintu do vápna ještě hledal Thommyho. Přihrávka na něj byla ale zblokovaná a protože k domácím hráčům se doneslo, že Hertha prohrává, má Stuttgart ještě větší motivaci zápas přeci jen dovést do vítězného konce a vyhnout se souboje o udržení.
     
    88
    Ljubičić prostrčil patičkou míč ve vápnu na Özcana, druhý jmenovaný ale pohrdl příležitostí vstřelit vítězný gól dnešního zápasu.
     
    85
    Střídání v týmu VfB Stuttgart:
    ze hřiště odchází Atakan Karazor, přichází Tanguy Coulibaly.
     
    84
    Jannes Horn (KOL) se šikovně vytočil ve vápně soupeře a poté poslal na střed přízemní přihrávku. Jeho nabídky chtěl využít Ljubicic, ale jeho pokus zamířil těsně mimo.
     
    82
    Tak jako jsme dnes už poněkolikáté viděli, Mavropanos poslal do vápna soupeře dlouhý aut. Tam na něj číhal Omar Marmúš, který přestože byl otočený zády k bráně dokázal zamířit mezi tři tyče. Schwäbe ale znovu vyráží.
     
    81
    Žlutá karta pro tým 1. FC Kolín nad Rýnem (Benno Schmitz).
     
    78
    Střídání v týmu 1. FC Kolín nad Rýnem:
    ze hřiště odchází Mark Uth, přichází Tim Lemperle.
    ze hřiště odchází Luca Kilian, přichází Ondrej Duda.
     
    77
    Thommy rychlým sprintem po levé straně nechal za sebou všechny obránce Kolína. Poté hledal na druhé straně Enda, přihrávku ale stihli zachytit vracející se obránci.
     
    75
    Schindler a Sosa si dvakrát rychle vyměnili krátkými přihrávkami míč a vyřadili ze hry hned 2 protihráče. I přenesení na Enda bylo přesné. Japonský ofenzivní hráč se rozhodl pro tři rychlé kroky a hned vypálil. Přízemní střela sice neposedně poskakovala na zeleném pažitu, Schwäbe si ale i s neposedným míčem poradil.
     
    72
    Mavropanos poslal dlouhý aut až do vápna, kde hledal Kalajdžiče. Osamělý útočník Stuttgartu si ale proti přesile neporadil.
     
    67
    Domácí jsou pochopitelně průběhem zápasu zaskočení. V první polovině mohli odskočit klidně do tříbrankového vedení. Z gólu se ale nakonec radovali jen jednou a po chybě brankáře Müllera je najednou skóre vyrovnané.
     
    64
    Střídání v týmu 1. FC Kolín nad Rýnem:
    ze hřiště odchází Florian Kainz, přichází Kingsley Schindler.
    ze hřiště odchází Kingsley Ehizibue, přichází Benno Schmitz.
     
    59
    Köln právě vstřelil branku!
    Centr směřující do vápna letěl přímo do rukavic golmana Floriana Müllera. Domácímu brankáři ale nakonec vyklouzl a to smolně přímo do prostoru, kde stál ANTHONYMODESTE. Ten už měl práci jednoduchou a míč doklepl do sítě. Asistence: Florian Kainz.
     
    58
    Střídání v týmu VfB Stuttgart:
    ze hřiště odchází Chris Führich, přichází Erik Thommy.
    ze hřiště odchází Tiago Tomás, přichází Umar Marmúš.
     
    56
    Mavropanos ještě zachytil míč na okraji vápna a snažil se, aby útočné snažení Stuttgartu pokračovalo. Kolínští ho ale rychle odzbrojili a domácí tak musí běžet na pomoc svému brankáři.
     
    52
    Rychlý únik Ehizibueho po pravé lajně, jeho centr směřovaný do vápna byl ale hodně vysoký, vápno přelétl a na ani Florian Kainz postavený na druhé straně hřiště míč nedokázal udržet ve hře.
     
    48
    Mark Uth zachytil míč na levém okraji vápna domácích, při střele ale podklouzl a jeho střela se pomalu odplížila do zámezí.
     
    47
    Führich (STU) riskantním manévrem na polovině hřiště ztratil míč. Hosté ale byli zatažení, a proto vrací hru do vlastních zadních řad a dopředu budou postupovat postupně.
     
    46
    Střídání v týmu 1. FC Kolín nad Rýnem:
    ze hřiště odchází Jonas Hector, přichází Jannes-Kilian Horn.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Prvních 45 minut posledního 34. kola Bundesligy je za námi a je to zatím parádn podívaná. Velké množství šancí nenechává klidným snad žádného pozorovatele tohoto duelu. Aktivnější jsou zatím domácí hráči Stuttgartu, kteří už od prvních minut protihráčům ukázali, že dnes je nečeká jednoduchý souboj. Hosté sice kontrolovali míč většinu prvního poločasu, bylo tomu tak ale na vlastní polovině u svého vlastního vápna, kde je často zadržoval vysoký presink domácích.
     
    Ještě po prvním poločasu proběhla ostrá slovní přestřelka trenéra Baumgarta, který už žlutou kartu dostal.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    45+2
    Další samostatný únik a další velká šance pro Stuttgart. Tentokrát to byl Tiago Tomás, kdo unikl celé hostující obranné linii. Brankáře Schwäbeho si snažil kličkou do strany rozhýbat, ale nejvytíženější hráč Kolína si poradil i s tímhle těžkým momentem.
     
    45
    Rozhodčí nastavuje ještě 3 minuty.
     
    45
    První střela kolínského snajpra Modesteho. Míč se k francouzskému útočníkovi odrazil po souboji a ten ho hned napálil na branku domácích. Florian Müller měl ale odkrytý výhled a celou situaci s přehledem vyřešil.
     
    43
    Tomás vyzval Kalajdžiče k sprinterskému souboji s kolínským obráncem. Tentokrát si zatím jediný střelec tohoto zápasu neporadil nejlépe a míč končí v zámezí. Bylo to ale po odrazu obránce, takže domácí mají k dispozici rohový kop.
     
    40
    Střely celkem:
    Stuttgart – Kolín 13:4
     
    38
    Další útočné snažení hostů brzdí ofsajdové postavení Modesteho.
     
    35
    A znova velká šance Stuttgartu! Po šikovném posunutí patičkou od Kalajdžiče se za obranu hostů dostal Endo. Ani na podruhé ale Schwäbeho nepřekonal. Následná dorážka Mavropanose pak skončila na břevnu kolínské branky.
     
    33
    Další obrovská příležitost! Snad největší příležitost zápasu dostal Wataru Endo. Ten zavíral po vysokém centru zadní tyč a nikým nehlídaný měl před sebou takřka celou volnou bránu. Míč mu ale poskočil a japonský hráč poslal míč nad břevno.
     
    31
    Žlutá karta pro tým 1. FC Kolín nad Rýnem (Steffen Baumgart – mimo hřiště). Hostující trenér dostal žluté napomenutí za komentování rozhodnutí sudích.
     
    30
    Stuttgart úspěšně odvrací rohový kop do své šestnáctky a zakládá rychlý protiútok. Pokus o brejk ale končí hned na druhém obránci.
     
    28
    Vysoký presink Stuttgartu nedovoluje Kolínu projít s balónem dál než za jejich vlastní polovinu. Stuttgart se ale snaží rozehrávat dlouhými míči, které hosté pohodlně sbírají. Nyní se tak hraje převážně na obranné polovině Kolína, ale míč kontrolují hosté.
     
    23
    Dnešní utkání je zatím opravdu mimořádně bohaté na gólové šance. Snad to vydrží celý zápas a některé z šancí skončí zapadnou do branek. Pokus Floriana Kainze (KOL) měl ke gólu ale hodně daleko. Jeho rána ze strany byla hodně vychýlená, nebude se ani kopat od brány, protože míč končí v autu.
     
    21
    A Kalajdžič mohl přidat druhý gól! Dvěma rychlými kroky si vytvořil prostor a unikl obránci, který mu zastoupil cestu. Jeho střela směřovala do pravého růžku kolínské branky, golman Schwäbe ale vytasil famózní zákrok a tygřím skokem míč vyškrábl na roh.
     
    18
    Kolínští se zatím v zápase hodně hledají a proti hodně namotivovanému soupeři hledají na hřišti jen těžko skulinky, kudy by mohli proniknout k blízkosti jejich branky.
     
    16
    Pokus o rychlou rozehru pomocí dlouhého balónu na Kalajdžiče napoprvé nevyšel. Druhý vysoký balón ale střelec zatím jediného gólu dokázal sklepnout do strany na nabíhajícího Orela Mangalu. Mangalova rána byla rychlá, ale Schwäbe ji vyrazil na roh.
     
    13
    Stuttgart právě vstřelil branku!
    SAŠA KALAJDŽIĆ sice neproměnil penaltu, ale o pár minut později se stejně raduje z gólu. Chris Führich našel přesnou přihrávkou z rohového kopu hlavu rakouského obra. Nejvyšší hráč ligy Kalajdžič prodal své parametry a posílá Stuttgart do zaslouženého vedení. Asistence: Chris Führich.
     
    12
    Saša Kalajdžić (VfB Stuttgart) neproměňuje pokutový kop. Fantastický zákrok hostujícího brankáře Schwäbeho!
     
    11
    Po dalším úniku domácích spadl po faulu ve vápnu Tiago Tomás. Sudí bez rozmyšlení ukazuje na penaltový puntík.
     
    9
    Domácí tým je zatím viditelně aktivnější a rozdíl 9 míst v tabulce zatím není patrný! Borna Sosa si na levé straně vytvořil prostor a odpoutal se od dotírajícího obránce Kolína. Následný centr se odrazil k Tiagovi Tomásovi, který přízemním pokusem vyzkoušel pozornost hostujícího brankáře.
     
    7
    Dlouhý nákop domácího Sosy končí na hlavě kapitána Hectora. Ten míč odvrací do zámezí a Stuttgart získává první rohový kop zápasu.
     
    5
    Konečně se také hosté pokoušejí útočit. Po rychlém přechodu přes levou stranu hřiště ale kolínským nevyšel centr do vápna na číhajícího Modesteho. Hráči Stuttgratu tak otáčí hru.
     
    2
    Chris Führich (STU) těží z vysokého napadání kolínské rozehrávky. Pár metrů před vápnem hostů se dostal k míči, zakončit už ale nestihl. Výborný obranný zákrok předvedl zkušený bek Jonas Hector.
     
    1
    Domácí hned po rozehrávce posílají dlouhý balón na půli soupeře. Tam ale žádný ze stuttgartských hráčů nebyl. Schwäbe tak v klidu kryje míč.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    VfB Stuttgart: F. Müller – Mavropanos, Anton, Ito, Sosa – W. Endo, Karazor, Mangala – Tomás, Kalajdžić, Führich.
    Náhradníci: Bredlow – Bazzoli, T. Coulibaly, Millot, Thommy, Massimo, Klimowicz, Beyaz, Marmúš.
    Trenér: Pellegrino Matarazzo

    1. FC Kolín nad Rýnem: Schwäbe – Ehizibue, Kilian, Hübers, Hector – Özcan, Schirí – Ljubičić, Uth, Kainz – Modeste.
    Náhradníci: T. Horn – Schmitz, J. Horn, Chabot, Schindler, Duda, Schaub, Lemperle, Olesen.
    Trenér: Steffen Baumgart

    Rozhodčí: Schröder – Neitzel-Petersen, Rohde.
     
    Oba týmy budou sledovat i souběžně hraná utkání obou Berlínů

    Domácí budou doufat ve svojí výhru a v prohru Herthy Berlín s Dortmundem. To by totiž posunulo Stuttgart na bezpečné 15. místo znamenající účast v nejvyšší soutěži i pro příští sezónu. Umístěni na 16. místě už znamená nepříjemnou baráž o udržení s 3. týmem druhé nejvyšší Bundesligy.

    1. FC Köln zase doufá, že dnes vyhraje a zároveň že Union Berlín 3 body nezíská. V případě remízy nebo prohry Unionu a výhry Kolína si Kozlové zahrají skupinu Evropské ligy.
     
    Vzájemné zápasy z této sezóny:
    19.12. 2021 Kolín - Stuttgart 1:0 (Bundesliga)
    27.10. 2021 Stuttgart – Kolín 0:2 (1/16 finále Německého poháru)
     
    Trenér Steffen Baumgart (Kolín):
    Osud letošní sezóny máme ve vlastních rukách. Dáme do dnešního zápasu všechno, tak jako to kluci dělali celou sezónu. Chceme udělat vše pro to, abychom zápas vyhráli a abychom v případě okolností skončili šestí.
     
    Trenér Pellegrino Matarazzo (Stuttgart):
    V Mnichově jsme ukázali, že si s aktuální situací umíme poradit. Do zápasu jdeme s pocitem, že můžeme jen vyhrát. Chceme udělat vše pro to, abychom si udrželi šanci zůstat v nejvyšší soutěži.
     
    1. FC Kolín nad Rýnem

    Der FC má úplně jiné starosti než jeho dnešní soupeř. Kolín se v poslední dekádě tradičně pohybuje na hraně nejvyšší soutěže kolem 15. místa, letos je ale zatím na 7. místě, které zaručuje kvalifikaci Konferenční ligy. Pokud by dnes navíc 6. v zápase s Bochumí nevyhrál a Kolín by tři body získal, představili by se Kozlové dokonce ve skupině Evropské ligy.
     
    VfB Stuttgart

    Zatímco místa na stupních vítězů v německé Bundeslize už jsou rozdána, na opačném konci tabulky se stále ještě můžou dít velké věci. Aktuálně 16. Stuttgart totiž ztrácí jen 3 body na 15. Herthu a stále tak živí naději na bezpečný konec sezóny bez baráže o udržení. Hertha totiž v souběžně hraném utkání hraje se silnou Borusií Dortmund. I když se nedá předpokládat, že by Dortmund nastoupil v nejsilnější možné sestavě, rozhodně bude chtít zápas odehrát důstojně, navíc když pro hvězdného Haalanda to bude poslední zápas v dresu BVB. Pokud by dnes Švábové získali tři body a Hertha by prohrála, na 16. místo by klesla Hertha a Stuttgart by měl jisté místo i pro nadcházející ročník nejvyšší německé soutěže.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.

    Michael Schuster

    Branky: 13. Kalajdžić (Führich), 90+2. W. Endo – 59. Modeste (Kainz)

    Karty:   90+7. T. Coulibaly (STU) – 31. Steffen Baumgart (KLN), 81. Schmitz (KLN), 90. Modeste (KLN), 90+6. Schwäbe (KLN)

    Neproměněná penalta: 12. Kalajdžić (STU), brankář Schwäbe zneškodnil


    Držení míče: 41 % : 59 %.
    Střely na branku: 12:3. Střely mimo: 12:13. Rohy: 8:10. Ofsajdy: 1:3. Fauly: 15:10.
    VfB Stuttgart: F. Müller – Mavropanos, Anton, Ito, Sosa – W. Endo, Karazor (85. T. Coulibaly), Mangala – Tomás (58. Marmúš), Kalajdžić, Führich (58. Thommy, 90+8. Massimo).
    Náhradníci: Bredlow – Bazzoli, Millot, Klimowicz, Beyaz.

    Trenér: Pellegrino Matarazzo

    1. FC Kolín nad Rýnem: Schwäbe – Ehizibue (64. Schmitz), Kilian (78. Duda), Hübers, Hector (46. J. Horn) – Özcan, Schirí – Ljubičić, Uth (78. Lemperle), Kainz (64. Schindler) – Modeste.
    Náhradníci: T. Horn – Chabot, Schaub, Olesen.

    Trenér: Steffen Baumgart

    Rozhodčí: Schröder – Neitzel-Petersen, Rohde
    thejrc.org