Dánsko – Kazachstán 9:1 (kon.) | Švédsko – Rakousko 3:1 (kon.) | Švýcarsko – Itálie 5:2 (kon.)
Česko – Velká Británie cz 5:1 (kon.) | Slovensko – Německo 1:2 (kon.) | Lotyšsko – Finsko 1:2 (kon.)
konec
Dánsko
9:1 (3:0, 4:0, 2:1)
Kazachstán
Sobota 14.05.2022, 11:20 • Helsinki Ice Hall, Helsinky • Mistrovství světa • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    To je pro tuto chvíli z Helsinek všechno, ale už od 15:20 se ve zdejším stánku hraje zápas Švýcarů s Italy a večer od 19:20 duel Slovenska s Německem. Do té doby se s vámi loučíme a přejeme hezký zbytek soboty. (13:58:47)
     
    Střely na branku: 37:26.
     
    Nejlepší hráči utkání Joachim Blichfeld – Samat Danijar.
     
    Dánové vykročili do šampionátu ve Finsku famózně. Už v páté minutě vedli 3:0 a svůj náskok dál a dál navyšovali až do konečné podoby 9:1. Hattrickem se blýskl Joachim Blichfeld. Kazachstánci se prosadili až v samotném závěru ve vlastním oslabení.
     
    Konec zápasu.
     
    59:35
    Dánové okupují útočnou třetinu, ale Kazachstánci dělají všechno pro to, aby nevyfasovali ostudnou desítku.
    58:37 Kirill SAVICKIJ - 9:1
     
    58:37
    Kazachstán právě vstřelil branku! Jensen Aabo trefil od modré jen bránící hráče, kteří se vydali do přečíslení. Šestakov to udělal výborně, poslal puk na Kirilla SAVICKÉHO a ten prostřelil Dahma. Asistence: Arkadi Šestakov.
     
    58:12
    Dánko už nikam nespěchá a kontroluje hru za vlastní brankou. Uvidíme, co vytěží z další akce.
     
    57:44
    Dánsko si zahraje další přesilovou hru. Kazachstánci totiž hráli v šesti, což neuniklo pozornosti rozhodčích. Trest odpyká kapitán Roman Starčenko.
     
    57:13
    Na ose hrací plochy se rozjel Nikolaj Ehlers, který z osy mířil k pravé tyči. Avšak Ilja Rumjancev natáhl lapačku a schoval do ní černou gumu.
     
    57:04
    Kazachstánské trápení dokumentuje poslední akce, kterou zastavuje hvizd čárového sudího – ofsajd.
     
    56:38
    Dánsko vytáhlo puk na modrou čáru, od níž vystřelil doprostřed brány Mikkel Aagaard. Na puk neustále Ilja Rumjancev viděl, a tak hru v pohodě přerušil.
     
    56:27
    Bau mohl být střelcem oné desáté branky, na kterou dánští fanoušci jistě čekají. Rumjancev jeho střelu vyrazil ramenem nad branku.
     
    55:50
    Jesse Blacker sice zastavil akci soupeře, jenže následně nezvládl přihrávku na rozjetého spoluhráče, a tak se přerušuje pro zakázané uvolnění.
     
    55:36
    Další hluchou pasáž ukončila až střela Metalnikovova. Dahm ji ale viděl a neměl s ní problém, dál tak má zálusk na čisté konto.
     
    54:41
    Jensenovu střelu přizvedl jeden z bránících hráčů do ochranné sítě, bude se vhazovat po pravici Rumjanceva. Ještě před tím je tady ale poslední komerční přestávka zápasu.
     
    54:06
    Tvrdou ránu od modré čáry vyslal Markus Lauridsen, avšak puk před sebe betonem vyrazil Ilja Rumjancev. O dorážku se ještě pokoušel Mathias Bau Hansen, jenž byl velmi blízko brankáři.
     
    53:33
    Ve vlastním oslabení ohrozil Dahma Blacker, který zkoušel dánského gólmana překvapit střelou z ostrého úhlu.

    Adam Bagar

    Michal Luxa

    Branky a nahrávky: 3. Bjorkstrand (Bau Hansen, Larsen), 4. Scheel, 5. Blichfeld (Ehlers, M. Lauridsen), 23. Storm (Ehlers, Jensen Aabo), 27. Poulsen (Jakobsen), 30. Blichfeld (Ehlers, Lassen), 40. Larsen (Bau Hansen, M. Lauridsen), 41. Regin (O. Lauridsen, Storm), 51. Blichfeld (M. Lauridsen, Bau Hansen) – 59. Savickij (Šestakov)


    Dánsko: Dahm (Dichow) – Lassen, M. Lauridsen, O. Lauridsen, Jensen Aabo (A), Larsen, N. Jensen, Kristensen – Ehlers, Nielsen (A), Blichfeld – Storm, Scheel, Regin (C) – Bau Hansen, Meyer, Asperup – Jakobsen, Poulsen, Aagaard – Bjorkstrand.
    Trenér: Heinz Ehlers

    Kazachstán: Šutov (27. Rumjancev) – Svedberg, Sam. Danijar, Blacker, Orechov, Šalapov, Metalnikov, Beketajev – Akolzin, Šestakov, Ševčenko – Michajlis (A), Valk (A), Rachmanov – Starčenko (C), Savickij, Sagadějev – Petuchov, Paňukov, Gurkov – Asetov.
    Trenér: Jurij Michajlis

    Rozhodčí: Ansons (LAT), Dehaen (FRA) – Niittylä (FIN), Zunde (LAT)

    Diváci: 3 035
    thejrc.org