Dánsko – Kazachstán 9:1 (kon.) | Švédsko – Rakousko 3:1 (kon.) | Švýcarsko – Itálie 5:2 (kon.)
Česko – Velká Británie cz 5:1 (kon.) | Slovensko – Německo 1:2 (kon.) | Lotyšsko – Finsko 1:2 (kon.)
konec
Dánsko
9:1 (3:0, 4:0, 2:1)
Kazachstán
Sobota 14.05.2022, 11:20 • Helsinki Ice Hall, Helsinky • Mistrovství světa • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    To je pro tuto chvíli z Helsinek všechno, ale už od 15:20 se ve zdejším stánku hraje zápas Švýcarů s Italy a večer od 19:20 duel Slovenska s Německem. Do té doby se s vámi loučíme a přejeme hezký zbytek soboty. (13:58:47)
     
    Střely na branku: 37:26.
     
    Nejlepší hráči utkání Joachim Blichfeld – Samat Danijar.
     
    Dánové vykročili do šampionátu ve Finsku famózně. Už v páté minutě vedli 3:0 a svůj náskok dál a dál navyšovali až do konečné podoby 9:1. Hattrickem se blýskl Joachim Blichfeld. Kazachstánci se prosadili až v samotném závěru ve vlastním oslabení.
     
    Konec zápasu.
     
    59:35
    Dánové okupují útočnou třetinu, ale Kazachstánci dělají všechno pro to, aby nevyfasovali ostudnou desítku.
    58:37 Kirill SAVICKIJ - 9:1
     
    58:37
    Kazachstán právě vstřelil branku! Jensen Aabo trefil od modré jen bránící hráče, kteří se vydali do přečíslení. Šestakov to udělal výborně, poslal puk na Kirilla SAVICKÉHO a ten prostřelil Dahma. Asistence: Arkadi Šestakov.
     
    58:12
    Dánko už nikam nespěchá a kontroluje hru za vlastní brankou. Uvidíme, co vytěží z další akce.
     
    57:44
    Dánsko si zahraje další přesilovou hru. Kazachstánci totiž hráli v šesti, což neuniklo pozornosti rozhodčích. Trest odpyká kapitán Roman Starčenko.
     
    57:13
    Na ose hrací plochy se rozjel Nikolaj Ehlers, který z osy mířil k pravé tyči. Avšak Ilja Rumjancev natáhl lapačku a schoval do ní černou gumu.
     
    57:04
    Kazachstánské trápení dokumentuje poslední akce, kterou zastavuje hvizd čárového sudího – ofsajd.
     
    56:38
    Dánsko vytáhlo puk na modrou čáru, od níž vystřelil doprostřed brány Mikkel Aagaard. Na puk neustále Ilja Rumjancev viděl, a tak hru v pohodě přerušil.
     
    56:27
    Bau mohl být střelcem oné desáté branky, na kterou dánští fanoušci jistě čekají. Rumjancev jeho střelu vyrazil ramenem nad branku.
     
    55:50
    Jesse Blacker sice zastavil akci soupeře, jenže následně nezvládl přihrávku na rozjetého spoluhráče, a tak se přerušuje pro zakázané uvolnění.
     
    55:36
    Další hluchou pasáž ukončila až střela Metalnikovova. Dahm ji ale viděl a neměl s ní problém, dál tak má zálusk na čisté konto.
     
    54:41
    Jensenovu střelu přizvedl jeden z bránících hráčů do ochranné sítě, bude se vhazovat po pravici Rumjanceva. Ještě před tím je tady ale poslední komerční přestávka zápasu.
     
    54:06
    Tvrdou ránu od modré čáry vyslal Markus Lauridsen, avšak puk před sebe betonem vyrazil Ilja Rumjancev. O dorážku se ještě pokoušel Mathias Bau Hansen, jenž byl velmi blízko brankáři.
     
    53:33
    Ve vlastním oslabení ohrozil Dahma Blacker, který zkoušel dánského gólmana překvapit střelou z ostrého úhlu.
     
    52:52
    Kazachstán se snaží i v oslabení, ale zleva neuspěl Jegor Petuchov, jehož pokus se odrazil před branku, kde byla v souboji dvojice hráčů.
     
    52:08
    Kazachstánský brankář Ilja Rumjancev se dopustil technického přestupku a od rozhodčích dostává menší trest za zdržování hry. Dánové si zahrají další přesilovku, dočkají se v ní vytoužené desítky?
     
    52:00
    Jedinou nezodpovězenou otázkou je fakt, zda Dánsko zkompletuje hranici deseti gólů!
     
    51:40
    Dánové znovu operovali v útočné třetině, ale k ničemu se nedostali. Kazachstánci vyhazují, ale znovu tak, aby z toho nebylo zakázané uvolnění.
     
    50:29
    Kristensen vybídl Nielsena, ale ten před Rumjancevem tečoval pouze do připravených betonů kazachstánského gólmana. Dánové očividně stále nemají dost.
    50:03 Joachim BLICHFELD - 9:0
     
    50:03
    Dánsko právě vstřelilo branku!
    Dámy a pánové, čepice na led, jelikož JOACHIM BLICHFELD zkompletoval hattrick, když využil další početní výhodu! Dánský útočník z vrcholu pravého kruhu zamířil milimetrově přesně do vzdálenější šibenice! Asistence: Markus Lauridsen Mathias Bau Hansen.
     
    49:53
    Dánové mají k dispozici další přesilovku. Sudí posílají na lavici hanby Pavla Akolzina – 2 min. za nedovolené bránění.
     
    49:38
    Sledujeme trochu hlušší část zápasu, kdy oba celky předvádějí nepřesnosti ve středním pásmu. Hra téměř ztratila tempo a spíše se dohrává.
     
    49:18
    Sledujeme hluchou pasáž hry. Kazachstánci vyhodili puk, ale Dánové jej stíhají, a tak se zakázané uvolnění nepíská.
     
    48:22
    Dánsko do útoku už moc nespěchá a hraje více na pohodu. Tentokrát přihrávka směřovala na levou stranu, kde se od hole Joachima Blichfelda odrazil mezi střídačky.
     
    47:51
    Ehlers na polovině kluziště nabral rychlost, dostal se ke střele přes obránce, ale kazachstánský gólman ji vyrazil do ochranné sítě.
     
    47:41
    Před hostující brankou číhal na přihrávku Matthias Asperup, avšak kotouče se nedočkal. Naopak Kazachstán vyrazil do protiakce, která skončila ofsajdem.
     
    47:22
    Kristensen střílel od modré čáry, Rumjancev si s jeho pokusem bez problémů poradil. Následuje komerční přestávka.
     
    47:13
    Drzou kličkou se před brankou ocitl Felix Scheel, kterému v rozhodujícím momentu utekl kotouč z čepele hole. Dánsko je ale stále na puku a v pásmu si téměř dělá co chce.
     
    46:47
    Hra ve čtyřech lépe svědčí Kazachstáncům, kteří se drží v útočné třetině, ale Dánové k nim dobře přistupují a nepouštějí je ke střele.
     
    46:04
    Arkadij Šestakov se natlačil přes obránce k bekhendové střele. Ovšem její parametry nebyly ani náhodou gólové, a tak Sebastian Dahm zaznamenává další zákrok.
     
    45:02
    Současné vyloučení. Na dánské straně si na 2 minuty odpočine Oliver Larsen, který se provnili hrubostí. Na kazachstánské Alichan Asetov, který vyfasoval menší trest za sekání.
     
    45:02
    Kazachstán dnes branka asi není přána! Mezi obránce si tentokrát najel Jegor Petuchov, jenž mířil sám na brankáře. Ovšem Sebastian Dahm počítal se střelou mezi betony a znovu zasáhl, čímž si drží šanci na čisté konto.
     
    44:48
    Starčenko posílal puk do předbrankového prostoru, ale adresáta nenašel. V hledišti to jen zahučelo.
     
    44:16
    Na levé straně útočného pásma nabral velkou rychlost Roman Starčenko, který se snažil zamířil k bližší tyči. Jenomže Sebastian Dahm byl výborně postavený a zasáhl betonem.
     
    43:50
    Kazachstánu se přesilovka vůbec nedaří. Dokonce ve vlastním oslabení zahrozili Jakobsen s Poulsenem, druhý jmenovaný přestřelil branku.
     
    43:23
    Hostující tým nahodil kotouč po mantinelu a soupeř se ho zmocnil. Dánský obránce se rozhlédl a vyhodil přes celé kluziště.
     
    43:03
    Nielsen bleskově vyhazuje kotouč přes všechny čáry.
     
    42:58
    Dánsko nezvládlo střídání, čehož si všimli také rozhodčí. Na trestnou lavici už odjíždí Nikolaj Ehlers.
     
    42:38
    Dánové znovu dlouhé sekundy okupovali útočnou třetinu, ale ke střele se nedostali.
     
    42:08
    Porada rozhodčích byla u videa velmi rychlá a je jasné, že Kazachstán bude muset ještě na čestný úspěch čekat.
     
    42:08
    Kazachstán se mohl dočkat alespoň malého úspěchu. Proti brance mířil sám Alichan Asetov, který sice rozhýbal domácího brankáře, ale puk zamířil do tyče poté pod výstroj Sebastiana Dahma. Každopádně rozhodčí se jdou ještě podívat na video!
     
    41:50
    Dánové pokračovali v tlaku, až nyní Sagadějev vyvezl kotouč a vyhodil jej.
     
    41:14
    Před Mathiasem Bauem Hansenem se položil na led Leonid Metalnikov, avšak dánský útočník přes něj stejně přihrál. Ovšem prostor před brankou zavřeli další hráči v bílých dresech.
    40:43 Peter REGIN - 8:0
     
    40:43
    Dánsko právě vstřelilo branku! Oliver Lauridsen předvedl v útočné třetině šikovnou otočku, po níž našel hůl Petera REGINA. Kotouč zapadl přesně k zadní tyči, Rumjancev byl úplně bez šance. Dánové jsou jen dva góly od desítky! Asistence: Oliver Lauridsen, Frederik Storm.
     
    40:23
    Do útočného pásma se snažil vjet Viktor Svedberg, který ale nechal černou gumu za sebou, a tak se sám vystavil do ofsajdové pozice.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Střely na branku po 2. třetině: 26:15.
     
    Dánové ve druhé třetině svůj náskok z první třetiny ještě výrazně navýšili a po čtyřiceti minutách hry vedou jasně 7:0. I Kazachstánci měli své šance, ale Sebastiana Dahma zatím nepřekonali. Dočkají se ve třetí části aspoň čestného zásahu? Závěrečné dějství začne přibližně ve 13:10.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    39:54
    Na levé straně útočného pásma měl volný prostor Curtis Valk, jenž mířil do bližšího horního rohu branky. Jenomže Sebastian Dahm ramenem vyrazil pokus do brankové konstrukce, od níž se odrazil do ochranné sítě.
    39:36 Oliver LARSEN - 7:0
     
    39:36
    Dánsko právě vstřelilo branku!
    Ještě do přestávky tady máme jednu branku. Bau Hansen našel mezi kruhy volného Olivera LARSSENA, jenž se napřáhl do puku a k pravé tyči nechytatelně překonal Rumjanceva. Asistence: Mathias Bau, Markus Lauridsen.
     
    38:55
    Lauridsen na modré nabil Lassenovi, Rumjancev vyráží kotouč znovu do ochranné sítě a vhazuje se po jeho pravici.
     
    38:42
    Další pokus od modré čáry vyslal Valerij Orechov, jehož snažení vysokou holí tečoval Dmitrij Gurkov. Kazachstán nemohl hrát, o což nejevilo zájem ani Dánsko – hra je znovu přerušená.
     
    37:50
    Poslední minuty patří Kazachstáncům, kteří okupují dánskou obrannou třetinu. Poulsen vyhazuje kotouč do středního pásma.
     
    37:24
    Na pravém kruhu se nacházel Nikita Michajlis, který měl těsně před sebou soupeře, přesto vystřelil a trefil jej do nohy.
     
    36:54
    Od modré čáry vystřelil Samat Danijar, do jehož pokusu vložil hůl ještě Arkadij Šestakov. Kotouč zcela změnil směr letu, ale bohužel pro Kazachstán zamířil kousek nad branku.
     
    36:18
    Savickij se protlačil až do předbrankového prostoru, kde Dahma ohrozil bekhendovou střelou. Gólem nekončí ani následná dorážka Sagadějeva.
     
    35:47
    Prudkou přihrávku na modrou čáru dostal Nikolaj Ehlers, jenž puk nezpracoval a Dánsko musí vyklidit prostor před soupeřovou brankou.
     
    35:32
    Nahození Kazachstánu schoval do lapačky Sebastian Dahm, čímž přerušil hru. Následně do strkanice dvou hráčů přijel ještě Jegor Petuchov a přidal další polínko do ohně!
     
    34:53
    Šance i na druhé straně. Šalapov napřáhl na modré čáře a Asetov těsně před Dahmem nebezpečně tečoval, jenže ke smůle Kazachstánců jen těsně mimo pravou tyčku.
     
    34:08
    Po pravé straně se do zakončení cpal Nikita Michajlis, avšak dánský obránce mu kotouč na polední chvíli vypíchl k zadnímu mantinelu.
     
    33:46
    Dánové měli v útočné třetině znovu tlak, který vyústil v Lassenovu střelu, která končí opět zblokována na ochranné síti.
     
    33:19
    Domácí celek se znovu nacházel v útočném pásmu a nahození od modré vyslal Matias Lassen. Jenomže Kazachstán stál před brankou v malém boxu a puk zastavil.
     
    32:58
    Blackerova střela od modré se odrazila od zadního mantinelu nebezpečně do brankoviště Dahma, který raději schoval puk do lapačky.
     
    32:33
    Jesper Jensen Aabo se snažil přihrát na Mortena Poulsena, který dle rozhodčích kotouč netečoval. Ovšem Dánové se zlobí, protože k teči spíše došlo. Píská se zakázané uvolnění.
    32:10 Kazašský brankář Rumjancev musel vytáhnout dva zákroky v krátkém sledu.
     
    32:10
    Dánové stále nemají dost. Rumjancev si musel poradit jak se střelou Nielsena, tak i následnou dorážkou Blichfelda z předbrankového prostoru.
     
    31:17
    Dánský tlak pokračuje. Poté, co se kazachstánská obrana osvobodila jen za cenu zakázaného uvolnění se musel mít Rumjancev znovu na pozoru. Lassenova střela ale byla sražena.
     
    30:57
    Mikkel Aagaard od mantinelu přihrával na osu, odkud okamžitě po ledě vypálil Mathias Bau Hansen. S pukem se ale stihl přesunout Ilja Rumjancev, jenž hokejkou zasáhl.
     
    30:47
    Pokus Olivera Lauridsena od modré nadzvedla obrana, Rumjancev měl snadnou práci a schoval puk do lapačky.
     
    30:24
    Aagaard se ocitl v zajímavé střelecké pozici, ale jeho pokus zablokovala soupeřova obrana. Kotouč končí na ochranné síti, následuje komerční přestávka.
    29:54 Joachim BLICHFELD - 6:0
     
    29:54
    Dánsko právě vstřelilo branku!
    Domácí celek využívá další přesilovou hru, když Nikolaj Ehlers přihrával na modrou čáru. JOACHIM BLICHFELD nikam nespěchal, pořádně zamířil a trefil přesně pod horní tyčku. Ilja Rumjancev se sice snažil vytáhnout zákrok ramenem, ale na černou gumu nedosáhl – 6:0. Asistence: Nikolaj Ehlers a Markus Lauridsen.
     
    29:22
    Kazachstánci jsou ve druhé třetině hodně nedisciplinovaní, na trestnou lavici usedá podruhé v krátké době Nikita Michajlis. Tentokrát se provinil hákováním. Dánové mají další možnost svůj už tak luxusní náskok navýšit.
     
    29:13
    Na levé straně útočného pásma nabral velkou rychlost Curtis Valk, který se přes obránce natlačil až před branku a pokusil se po ledě zasunout puk do branky. Avšak Sebastian Dahm vytasil beton, jímž zachránil situaci!
     
    28:43
    Kazachstánci se rychle dostali na druhou stranu kluziště, ale nic nevymysleli a Dánové posílají kotouč do středního pásma.
     
    28:12
    Kazachstánci chybovali při rozehrávce, je z toho zakázané uvolnění a další přesun hry před Rumjanceva.
     
    28:00
    Přihrávka Kazachstánu mířila po mantinelu níže, kde se nacházel Pavel Akolzin. Jeho zakončení přišlo z úhlu, a tak si Sebastian Dahm připisuje snadný zákrok.
     
    27:39
    Mohlo být sníženo! Orechov napřáhl v prostoru levého kruhu a orazítkoval bližší tyč Dahmovy branky. V hledišti to opět pořádně zahučelo.
     
    27:24
    Domácí mužstvo si na ledové ploše dovoluje opravdu mnoho! Hráči v červených dresech dlouho kombinovali v útočném pásmu, avšak nahození od modré čáry schoval do lapačky Ilja Rumjancev.
     
    26:42
    Na vrcholu levého kruhu se nacházel Morten Poulsen, jehož snažení mířilo znovu jen nad branku Kazachstánu.
     
    26:22
    Střídání v týmu Kazachstán:
    ze hřiště odchází Andrej Šutov, přichází Ilja Rumjancev.
    26:22 Morten POULSEN - 5:0
     
    26:22
    Dánsko právě vstřelilo branku!
    Už popáté nám zní dánský gólový song. Jakobsen krátce poté, co Michajlis naskočil zpátky na led, vyjel z rohu kluziště směrem k Šutovově brance, kde našel ještě lépe postaveného Mortena POULSENA a ten i se štěstím prostřelil gólmana. Asistence: Julian Jakobsen.
     
    25:55
    V přesilové hře se na modré čáře nacházel Jesper Jensen Aabo, jenž mířil nepřesně. Jeho pumelice se odrazila od zadního mantinelu k soupeři, který okamžitě vyhazuje.
     
    25:22
    Kotouč se odrazil do předbrankového prostoru k Bauovi, který ale míjí prostor tří tyčí kazachstánské branky. V hledišti helsinského stánku to jenom zahučelo.
     
    25:10
    Přihrávka Dánska mířila na Frederika Storma, který byl pokrytý. Za vyhozením se ještě natahoval Jegor Petuchov. ovšem jeden obránce ho fyzickou hrou zpacifikoval.
     
    24:30
    Agilní Blichfeld přestřelil branku, jeho střela byla tak tvrdá, že kotouč opustil útočné pásmo.
     
    24:22
    Před hostující brankou bylo pořádně těsno, a tak se klubko těl snažil prostřelit Nikolaj Ehlers. Ovšem největší dánská hvězda nemířila přesně.
     
    24:15
    A dánský tlak bude s největší pravděpodobností pokračovat. Na lavici hanby totiž usedá Nikita Michajlis – 2 min. za podrážení.
     
    24:08
    Ihned po vhazování se po kotouči natáhl Joachim Blichfeld, jenž se snažil okamžitě vystřelit. Avšak proti němu vyrazil soupeř, který střelu srazil k zadnímu mantinelu.
     
    24:06
    Kazachstánci jsou nadále pod tlakem, nyní se osvobozují jenom za cenu zakázaného uvolnění. Hra se vrací před Šutova.
     
    23:54
    Sledujeme další dánské střídání, v němž hráči v červených dresech dominují. Ovšem Oliver Lauridsen nahozením trefil jen prvního bránícího hráče.
     
    23:09
    Na modré čáře se objevil Morten Poulsen, jehož nahození bylo před brankou zastavené. Po chvíli Dánsko předvedlo také pokus od mantinelu, avšak Andrej Šutov byl připravený zasáhnout.
     
    22:38
    Těžkou přihrávku nezpracoval Morten Poulsen, a tak se píská zakázané uvolnění. Bude se vhazovat po pravici Sebastiana Dahma.
    22:26 Frederik STORM - 4:0
     
    22:26
    Dánsko právě vstřelilo branku! Tak to byla opravdová lahůdka v podání Frederika STORMA, který převzal puk na vlastní polovině, ze soupeřů si udělal kužely, najel až před Šutova a blafákem zakončoval do prázdné branky. Asistence: Nikolaj Ehlers, Jesper Jensen Aabo.
     
    22:03
    Peter Regin dostal těžkou přihrávku, která mu přeskočila přes hokejku. Následně navíc prohrál osobní souboj u mantinelu a Kazachstán vyhazuje.
     
    21:06
    Kazachstánu se podařilo dostat hru do středního pásma, jelikož jeden z obránců na modré čáře podklouzl.
     
    21:01
    Dánové si zahrají druhou přesilovku. Na trestnou lavici usedá Dmitrij Ševčenko – 2 min. za nedovolené bránění.
     
    20:31
    V signalizované výhodě šla přihrávka přes osu na levé kruh, odkud okamžitě vypálil Joachim Blichfeld, jehož zakončení zamířilo jen těsně vedle bližší tyče.
     
    20:07
    Hned po sedmi sekundách ohrozil Šutova z prostoru pravého kruhu Ehlers.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    Dánsko do střetnutí vlétlo ve velkém stylu a už po pěti minutách vedlo o tři branky. Jenomže pak předvedlo několik zbytečných faulů a pustilo Kazachstán zpátky do hry. Oba celky si ve druhé polovině sice vytvořily několik příležitostí, avšak branku už jsme neviděli. A tak domácí celek odešel do kabin s vedením 3:0.

    Střely na branku: 13:10.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:34
    Dánsko mělo problémy s rozehrávkou, ale rychle je vyřešilo. Následně posunutím puku umožnil Felix Scheel domácím vystřídat.
     
    18:58
    Šestakov vyslal na dánskou branku střelu z kategorie propagačních, Dahm si připisuje další zákrok.
     
    18:46
    Středem hrací plochy přejel střední pásmo Dmitrij Ševčenko, kterého u modré čáry napadali oba obránci. Hostující útočník jen přisunul kotouč do brankoviště a vybojoval pro Kazachstán vhazování před Dahmem.
     
    18:34
    Nahození Baua ze středního pásma Šutov nadvakrát zkrotil pod svou lapačku, vhazuje se po jeho pravici.
    18:08 Felix Scheel (DEN)
     
    18:08
    Kazachstánci si teď vůbec nerozuměli, je z toho zakázané uvolnění a hra se znovu přesouvá před Šutova.
    17:37 Dvojitá šance Scheela.
     
    17:37
    Krásnou akcí se předvedl Felix Scheel, který se natlačil před branku a vystřelil do hostujícího gólmana. Stejný hráč se pak dostal i k dorážce, která zacinkala o horní tyčku!
     
    16:49
    Na druhé straně se před branku tlačil Nikita Michajlis, jehož do nebezpečné pozice nepustil obránce. Stejný hráč to následně zkoušel z osy, avšak Sebastian Dahm byl připraven.
     
    16:31
    Aagard v úniku posílal puk na úplně volného Regina, který ale těžkou přihrávku nedokázal zpracovat. Přesto se Šutov zapotil, vracející se Valk totiž málem poslal puk do vlastní branky. V publiku to jen zahučelo.
     
    15:51
    Domácí výběr toho už měl plné nohy, a tak podél mantinelu zavezl puk do pásma Nikolai Meyer. Dánský útočník černou gumu nahodil za branku a odjel na střídačku.
     
    15:39
    Šestakov to dvakrát zkoušel, ale dánská obrana si znovu počínala velmi dobře. Kotouč na Dahma neprošel.
     
    15:02
    Je tady třetí komerční přestávka, po ní se bude vhazovat ve středním pásmu blíž k dánské brance.
     
    14:55
    Šutov si po delší době připisuje zákrok. Se střelou Bau z prostoru kruhu ale neměl sebemenší problém.
     
    14:40
    Frederik Storm u mantinelu ztratil kotouč, ale skvěle se vrátil do středního pásma, odkud hru přesunul zpátky za branku Kazachstánu.
     
    14:02
    Savickij to zkoušel přes klubko hráčů, ale kotouč až k Dahmovi neprošel. Hra se v posledních minutách vyrovnává.
     
    13:45
    Zakončením od modré čáry se prezentoval Leonid Metalnikov, jehož snažení tečoval před brankou Jegor Petuchov. Na tribunách to pouze zahučelo, protože puk zamířil vedle pravé tyče. Dánsko reaguje vyhozením na icing.
     
    13:15
    Meyer je zpátky na ledě, Kazachstánci nevyužili ke snížení ani druhou přesilovku v zápase.
     
    12:54
    Na vrcholu pravého kruhu byl zcela osamocený Samat Danijar, který se ihned napřáhl, avšak zamířil jen nad Dahmovu branku.
     
    12:29
    Kazachstánci musejí znovu začít s přechodem do útočného pásma, ani tahle přesilovka se jim nedaří podle představ.
     
    12:12
    Nikita Michajlis se pokusil sám zavést kotouč do pásma, jenomže za modrou čárou byl napadán a Dánsku se podařilo vyhodit.
     
    11:36
    Starčenko poslal kotouč jen na hůl Regina, který to udělal zkušeně – pošetřil cenné vteřinky a pak jej lehce poslal přes všechny čáry.
     
    11:15
    Tlak hostující celku trochu narostl, a tak si za brankou hákováním vypomohl Nikolai Meyer (Dánsko). Kazachstán bude hrát další přesilovou hru.
     
    11:01
    Hra se teď přelévá ze strany na stranu, ale kvůli nepřesnostem jsme se žádného ohrožení branky nedočkali.
     
    10:28
    Kazachstán se trochu vzpamatoval a znovu se nacházel v útočném pásmu. Nahozením od modré čáry se prezentoval Viktor Svedberg, avšak dánská obrana černou gumu zastavila v předbrankovém prostoru.
     
    10:06
    Kotouč opustil hrací plochu, před vhazováním ve středním pásmu je ale na programu ještě další komerční přestávka.
     
    09:58
    Přihrávka sice mířila na útočnou modrou čáru a už to vypadalo, že Dmitrij Gurkov pojede sám na brankáře. Jenomže rozhodčí odpískali ofsajdové postavení.
     
    09:19
    Dvakrát za sebou se na modré opřel do kotouče Svedberg. Nejdřív trefil jen gólmana, následně jeho pokus šel nad horní tyč a Dahm tak nemusel zasahovat.
     
    09:05
    Až Jesse Blacker zajel samostatně do pásma a rozdal puk přihrávkou na spoluhráče. Stejný hráč pak zamířil blíže k brance, ale nenápadným pokusem nemohl dánského brankáře pokořit.
     
    08:32
    Regin posílá kotouč přes všechny čáry, hosté pokračují v trápení.
     
    08:01
    Kazachstán má obrovské potíže přejít do útočného pásma. A tak dánští obránci po pár přihrávkách vyhazují přes celé kluziště.
     
    07:41
    Dahm se zapojil do hry, když vyhodil kotouč do středního pásma. Kazachstánci toho ani v přesilovce nedokáží příliš vymyslet.
     
    07:31
    Chvíli se hrát nebude, jelikož rozhodčí si v rohu hrací plochy všimli nesrovnalostí na ledové ploše. Jeden z čárových okamžitě povolává pořadatelskou službu. Za malou chvíli ale pokračujeme!
     
    07:31
    Přesilovou hru si vyzkoušejí také hráči v bílo-modrých dresech. Na lavici hanby usedá Jesper Jensen Aabo – 2 min. za podrážení.
     
    07:07
    U mantinelu se rychle otočil Arkadij Šestakov, jehož zakončení dánský brankář vyrazil před sebe. Následně se před brankou ocitl Pavel Akolzin, jenž dorážkou zamířil mimo prostor tří tyčí!
     
    06:41
    Dahm si připisuje první zákrok po lehkém nahození Svedberga, se kterým neměl dánský gólman žádný problém.
     
    06:13
    Po vyhraném vhazování vystřelil od modré čáry Markus Lauridsen, jenž o kousek minul branku. Kazachstán je zralý na vhození ručníku.
     
    06:10
    Kazachstánci si mohou na chvíli oddechnout, je tady první komerční přestávka.
    06:10 Při šanci Elherse zachránila Kazachstán horní tyčka.
     
    06:10
    Dánsko si doslova se soupeřem hraje, v další dobré příležitosti byl jeho kapitán. Peter Regin se nacházel na ose a mířil pod horní tyčku. Jenomže Andrej Šutov puk vyrazil do ochranné sítě.
    04:51 Joachim BLICHFELD - 3:0
     
    04:51
    Dánsko právě vstřelilo branku!
    Domácí celek odskakuje do tříbrankového vedení, když tentokrát využil početní výhodu! Nikolaj Ehlers přihrával na obránce JOACHIMA BLICHFELDA, který se nacházel trochu níže a zamířil přesně do levého horního rohu branky – 3:0. Asistence: Nikolaj Ehlers a Markus Lauridsen.
     
    04:35
    Blichfeldova střela byla nejdřív zblokována, následně Nielsen trefil jen Šutova.
     
    04:11
    Dánové mají šanci svůj náskok navýšit. Na trestnou lavici usedá Sagadejev, verdikt sudích zní podrážení.
    04:10 Meyer se natlačil do další šance Dánska. Navíc byl faulován.
     
    04:10
    Na pravé straně nabral velkou rychlost Nikolai Meyer, který se natlačil před brankáře, ale trefil ho jen do hrudníku. Domácí útočník si vykoledoval faul a Dánsko bude hrát v početní výhodě.
    03:59 Felix SCHEEL - 2:0
     
    03:59
    Dánsko právě vstřelilo branku!
    Dánové trestají obrovskou chybu kazachstánské obrany, která ve vlastním pásmu ztratila puk a FELIX SCHEEL se ocitl sám před Šutovem, který byl bez šance. Bez asistence.
     
    03:49
    Na levém kruhu byl tentokrát pokrytý Felix Scheel, jenž stejně zkusil zakončit. Avšak kotouč nasměřoval do nohou právě prvního obránce.
     
    02:32
    Gólem nekončí ani následný závar v kazašském brankovišti.
     
    02:12
    Dánové jsou při chuti, Jensen to zkoušel u ostrého úhlu, Šutov si připisuje další zákrok.
    02:03 Patrick BJORKSTRAND - 1:0
     
    02:03
    Dánsko právě vstřelilo branku!
    Reprezentace ze severu Evropy se rychle ujímá vedení! Dánsko nahodilo kotouč na zadní mantinel a jako první se k němu dostal Mathias Bau Hansen, jenž z ostrého úhlu zamířil do brankářových betonů. Před brankou ale ještě číhal PATRICK BJORKSTRAND, jehož dorážka mířila k zadní tyči! Asistence: Mathias Bau Hansen a Oliver Larsen.
     
    01:49
    Šutov zajel pro puk za branku, ale málem z toho byl pro Kazachy průšvih, ale naštěstí Bau byl zablokován obráncem.
     
    01:35
    Na pravém křídle se nacházel Frederik Storm, jenž viděl spoluhráče mířícího před branku. Avšak výborně se vrátil Michajl Rachmanov a puk zastavil.
     
    01:10
    Valk přestřelil dánskou branku, Dahm zatím na první zákrok čeká.
     
    00:32
    Joachim Blichfeld podstupoval souboj za brankou a snažil se přihrát na modrou čáru. Ovšem kotouč zachytil soupeř, jenomže Kazachstán nepřešel přes střední pásmo.
     
    00:12
    Hned po dvanácti sekundách přišla první střela zápasu, postaral se o ni Dán Blichfeld. Šutov bez problémů chytá.
     
    00:10
    Na úvodní vhazování se postavili Frans Nielsen a Arkadij Šestakov. Úspěšnější byl hostující centr, avšak Dánsko se rychle chopilo puku a vyráží do akce.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Dánsko: Dahm (Dichow) – Lassen, M. Lauridsen, O. Lauridsen, Jensen Aabo (A), Larsen, N. Jensen, Kristensen – Ehlers, Nielsen (A), Blichfeld – Storm, Scheel, Regin (C) – Bjorkstrand, Bau Hansen, Meyer – Asperup, Jakobsen, Poulsen – Aagaard.
    Trenér: Heinz Ehlers

    Kazachstán: Šutov (Rumjancev) – Svedberg, Sam. Danijar, Blacker, Orechov, Šalapov, Metalnikov, Beketajev – Akolzin, Šestakov, Ševčenko – Michajlis (A), Valk (A), Rachmanov – Starčenko (C), Savickij, Sagadějev – Petuchov, Paňukov, Gurkov – Asetov.
    Trenér: Jurij Michajlis

    Rozhodčí: Ansons (LAT), Dehaen (FRA) – Niittylä (FIN), Zunde (LAT).
     
    Ještě jednou vás vítáme u dnešního přenosu, který startuje zhruba ha hodinu. Za malou chvíli se v Helsinki Ice Hall rozeběhne rozbruslení, a tak si představíme také sestavy obou oponentů.
     
    KAZACHSTÁN


    Trenér Jurij Michajlis sází na osvědčená jména. V kádru má hned 20 hráčů, kteří minulý rok v Rize dosáhli na historicky nejlepší výsledek v podobě desátého místa. Mezi nimi také tři rodilé Kanaďany – obránce Darrena Dietze z CSKA Moskva, Jesseho Blackera z Jekatěrinburgu a útočníka Curtise Valka z Barysu Nur-Sultan – a také švédského beka Viktora Svedberga z Omsku.


    Nominace:


    Brankáři: Ilja Rumjancev (Kokšetau), Andrej Šutov (Karaganda), Sergej Kudrjavcev (Orsk, VHL).


    Obránci: Adil Beketajev, Samat Danijar, Valerij Orechov (všichni Nomad Nur-Sultan), Jegor Šalapov (Barys Nur-Sultan, KHL), Jesse Blacker (Jekatěrinburg, KHL), Darren Dietz (CSKA Moskva, KHL), Leonid Metalnikov (Vladivostok, KHL), Viktor Svedberg (Omsk, KHL).


    Útočníci: Dmitrij Gurkov, Nikita Michajlis, Jegor Petuchov, Anton Sagadějev, Kirill Savickij, Roman Starčenko, Curtis Valk (všichni Barys Nur-Sultan, KHL), Alichan Asetov, Arkadij Šesťakov (oba Nomad Nur-Sultan), Sajan Danijar, Michail Rachmanov (oba Karaganda), Pavel Akolzin (Magnitogorsk, KHL), Kirill Panjukov (Kazaň, KHL), Dmitrij Ševčenko (Omsk, KHL).

     
    DÁNSKO


    Dánové, kteří krátce před startem MS dvakrát vynulovali Brity při skóre 10:0, dorazili do Helsinek také s útočníkem Nikolajem Ehlersem z Winnipegu. Jeho otec a hlavní kouč reprezentace Heinz má v kádru i další posilu ze zámoří – útočníka Joachima Blichfelda, jenž hrál v této sezoně ale pouze na farmě San Jose v AHL.


    Nominace:


    Brankáři: Mathias Seldrup (Frederikshavn), Frederik Dichow (Kristianstad, Švédsko), Sebastian Dahm (Klagenfurt, ICEHL).


    Obránci: Matias Lassen, Markus Lauridsen, Oliver Lauridsen (všichni Malmö, Švédsko), Nicholas B. Jensen (Eisbären Berlín, Německo), Morten Jensen (Rungsted), Jesper Jensen Aabo (Krefeld, Německo), Emil Kristensen (Pustertal, ICEHL), Oliver Larsen (Jukurit Mikkeli, Finsko).


    Útočníci: Patrick Bjorkstrand, Julian Jakobsen (oba Aalborg), Mathias Bau Hansen, Morten Poulsen (Herning), Matthias Asperup (Herlev), Felix Scheel (Esbjerg), Mikkel Aagaard (MoDo, Švédsko), Joachim Blichfeld (San Jose Barracuda, AHL), Nikolaj Ehlers (Winnipeg, NHL), Nicolai Meyer (Vídeň Capitals, ICEHL), Frans Nielsen (Eisbären Berlín, Německo), Peter Regin (Ambri-Piotta, Švýcarsko), Frederik Storm (Ingolstadt, Německo), Christian Wejse (Bremerhaven, Německo).

     
    Vítáme vás u druhého hracího dne, který v Helsinkách odstartuje souboj, v němž Dánsko vyzve Kazachstán. Do role favorita je postavená reprezentace ze severní části Evropy. Avšak vstup do turnaje může být mnohdy nevyzpytatelný, a tak může dojít k překvapivému výsledku.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 11:20.

    Adam Bagar

    Michal Luxa

    Branky a nahrávky: 3. Bjorkstrand (Bau Hansen, Larsen), 4. Scheel, 5. Blichfeld (Ehlers, M. Lauridsen), 23. Storm (Ehlers, Jensen Aabo), 27. Poulsen (Jakobsen), 30. Blichfeld (Ehlers, Lassen), 40. Larsen (Bau Hansen, M. Lauridsen), 41. Regin (O. Lauridsen, Storm), 51. Blichfeld (M. Lauridsen, Bau Hansen) – 59. Savickij (Šestakov)


    Dánsko: Dahm (Dichow) – Lassen, M. Lauridsen, O. Lauridsen, Jensen Aabo (A), Larsen, N. Jensen, Kristensen – Ehlers, Nielsen (A), Blichfeld – Storm, Scheel, Regin (C) – Bau Hansen, Meyer, Asperup – Jakobsen, Poulsen, Aagaard – Bjorkstrand.
    Trenér: Heinz Ehlers

    Kazachstán: Šutov (27. Rumjancev) – Svedberg, Sam. Danijar, Blacker, Orechov, Šalapov, Metalnikov, Beketajev – Akolzin, Šestakov, Ševčenko – Michajlis (A), Valk (A), Rachmanov – Starčenko (C), Savickij, Sagadějev – Petuchov, Paňukov, Gurkov – Asetov.
    Trenér: Jurij Michajlis

    Rozhodčí: Ansons (LAT), Dehaen (FRA) – Niittylä (FIN), Zunde (LAT)

    Diváci: 3 035
    thejrc.org