Dánsko – Kazachstán 9:1 (kon.) | Švédsko – Rakousko 3:1 (kon.) | Švýcarsko – Itálie 5:2 (kon.)
Česko – Velká Británie cz 5:1 (kon.) | Slovensko – Německo 1:2 (kon.) | Lotyšsko – Finsko 1:2 (kon.)
konec
Švýcarsko
5:2 (3:0, 1:0, 1:2)
Itálie
Sobota 14.05.2022, 15:20 • Helsinki Ice Hall, Helsinky • Mistrovství světa • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    59:55
    V závěrečných vteřinách ještě menší dvouminutový trest pro Enrica Miglioranziho, který zastavil rozjetého protihráče jen za cenu hákování
    58:52 Dante HANNOUN - 5:2
     
    58:52
    Itálie právě vstřelila branku! Početní výhodu Italové rychle proměňují ve svůj druhý gól. Po střele Simona Kostnera vyrazil Reto Berra puk před připraveného DANTE HANNOUNA, který se ve vyložené šanci nemýlil. Asistence: Simon Kostner, Alex Petan.
     
    58:38
    Pokud Itálie nevyužije přesilovou hru, dohraje zbytek střetnutí v oslabení. V útočném pásmu se totiž proti pravidlům provinil Denis Malgin, je vyloučen za hrubost.
    58:20 Nico HISCHIER - 5:1
     
    58:20
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Nakonec se přeci jen trefila i elitní švýcarská útočná lajna! Timo Meier u levého mantinelu zvedl hlavu a přenesl hru na NICA HISCHERA, forvard Ďáblů z New Jersey propálil marně se přesunujícího Bernarda. Asistence: Timo Meier.
     
    54:59
    Moc nechybělo! Marco Sanna parádně tečoval nahození od modré čáry, kotouč se od ledu odrazil jen o centimetry vedle levé Berrovy tyče!
     
    51:57
    Dante Hannoun obral na útočné modré o kotouč Foru a rázem jel tváří v tvář Berrovi. Brankář touš neudržel, nicméně smutnit nemusel, protože Diego Kostner dorážel přímo do něj!
    48:40 Daniel GLIRA - 4:1
     
    48:40
    Itálie právě vstřelila branku! První gól Itálie je na světě a to po rychlém protiútoku. Dante Hannoun posílal puk před branku, kde se k teči dostal DANIEL GLIRA a usměrnil ho za záda dosud bezchybného Berry. Asistence: Dante Hannoun, Brandon McNally.
     
    26:39
    Timo Meier parádní zadovkou dostal puk zpoza branky před ní, kde dobře viděl připraveného Nica Hischiera. Ještě lepší zákrok ale vytasil Andreas Bernard a pohotovou reakcí zabránil Švýcarům vstřelit pátý gól.
    26:20 Calvin THÜRKAUF - 4:0
     
    26:20
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Čtvrtý gól je na světě! Střeleckou pozici si na ose kluziště vylepšil Philipp Kurashev. Vystřelil, avšak jeho jméno se na střelecké listině neobjevuje, protože jeho pokus do sítě ještě tečoval CALVIN THÜRKAUF. Asistence: Philipp Kurashev a Tristan Scherwey.
     
    25:28
    Mizernou italskou rozehrávku zachytil ještě v útočném pásmu Fabrice Herzog. Nahrál po své pravé ruce Andreasi Ambühlovi, leč ten nezvládl puk nasměrovat do sítě!
     
    25:09
    Nechybělo moc a Italové mohli slavit první gól. Lorenzo Casetti poslal puk na hůl Luca Friga a ten z pořádné blízkosti otestoval pozornost připraveného Reta Berry.
     
    24:26
    Zvoní tyč! Na pravou stanu obdržel parádní nahrávku do hokejky Timo Meier. Střeleckou listinu však nerozšířil, z první pálil do bližší tyče, načež kotouč udržel Bernard!
     
    23:26
    Blízko prvnímu gólu na turnaji byl Philipp Kurashev. A to hned dvakrát. Švýcarský útočník pálil hned dvakrát z dobré pozice na levé straně, v obou případech ale projel puk podél tyče až k zadnímu mantinelu.
    19:42 Andres AMBÜHL - 3:0
     
    19:42
    Švýcarsko právě vstřelilo branku! Video ani tentokrát nenašlo důvod pro neuznání gólu, Švýcaři se radují potřetí. Do střely Jonase Siegenthalera těsně před brankou sáhl ANDRES AMBÜHL a po tomto zásahu propadl puk mezi betony Bernarda až do sítě. Asistence: Jonas Siegenthaler, Tristan Scherwey.
     
    17:20
    Krátce po druhém obdrženém gólu se Italové budou poprvé bránit ve čtyřech. Za vlastní bránou fauloval Phil Pietroniro, vyfasoval dvě minuty za hrubost.
    17:05 Calvin THÜRKAUF - 2:0
     
    17:05
    Švýcarsko právě vstřelilo branku! Švýcaři se radují, jejich druhý gól je uznán! Enzo Corvi přihrál z rohu puk před branku, kde číhal připravený CALVIN THÜRKAUF a dopravil ho do italské sítě. Asistence: Enzo Corvi, Jonas Siegenthaler.
     
    09:04
    K vyrovnání chyběly centimetry! Kousek za modrou čárou vypálil Phil Pietroniro, jenž rozezvučel horní tyčku! Dorážejícího Alexe Petana zastavil blokující protihráč, další dorážku vyrazil Berra levým betonem!
     
    08:45
    Christian Marti je prvním vyloučeným hráčem zápasu a míří si odpykat menší trest za krosček.
     
    06:18
    Velkou příležitost k navýšení náskoku měl Tristan Scherwey. Italskou defenzivou projel jako nůž máslem, leč závěrečný krok nezvládl, napálil jenom Bernarda!
    00:49 Denis MALGIN - 1:0
     
    00:49
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    To bylo rychlé! Po pravé straně se rozjel DENIS MALGIN. Dobruslil až do útočného z pásma a vypálil zápěstím na přední tyč, Bernard byl na jeho pokus krátký. Asistence: Dario Simion a Jonas Siegenthaler.
     
    00:23
    První velká šance na straně Švýcarska a arénou to jen zahučelo. Před brankou Itálie se k teči dostal Nico Hischier a puk zamířil jen těsně mimo.

    Martina Sikorová

    Milan Huppert

    Branky a nahrávky: 1. Malgin (Simion, Siegenthaler), 18. Thürkauf (Corvi, Siegenthaler), 20. Ambühl (Siegenthaler, Scherwey), 27. Thürkauf (Kurashev, Scherwey), 59. Hischier (Meier) – 49. Glira (Hannoun, McNally), 59. Hannoun (S. Kostner, Petan)


    Švýcarsko: Berra (Genoni) – Kukan, Siegenthaler, Fora (A), Moser, Glauser, Geisser, Egli, Marti – Bertschy, Hischier (C), Meier – Simion, Malgin, Suter – Ambühl (A), Corvi, Herzog – Thürkauf, Kurashev, Scherwey.
    Trenér: Patrick Fischer

    Itálie: Bernard (Fazio) – Di Perna, Spornberger, Pietroniro, Miglioranzi, Gios, Glira, Casetti – Petan (A), S. Kostner, Sanna – Insam (A), Mantenuto, Frank (C) – Frigo, Hannoun, McNally – Traversa, D. Kostner, Deluca – Mantinger.
    Trenér: Greg Ireland

    Rozhodčí: Hansen (NOR), Stano (SVK) – Seewald (AUT), Špůr (CZE)

    Diváci: 3 641
    thejrc.org