Dánsko – Kazachstán 9:1 (kon.) | Švédsko – Rakousko 3:1 (kon.) | Švýcarsko – Itálie 5:2 (kon.)
Česko – Velká Británie cz 5:1 (kon.) | Slovensko – Německo 1:2 (kon.) | Lotyšsko – Finsko 1:2 (kon.)
konec
Slovensko
1:2 (0:0, 1:2, 0:0)
Německo
Sobota 14.05.2022, 19:20 • Helsinki Ice Hall, Helsinky • Mistrovství světa • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Němci si spravili chuť po nevýrazném výkonu proti Kanadě a porážce 3:5 hned další den v utkání se Slovenskem, které po dramatické bitvě porazili těsně 2:1.

    Všechny tři góly padly v průběhu druhé třetiny. Naše západní sousedy poslal do vedení Matthias Plachta, na rozdíl dvou branek posléze upravil Leonhard Pföderl. Slováci ovšem utkání nezabalili a vrátili se na kontakt zásluhou Kristiána Pospíšila. V úvodu třetí třetiny nicméně Ramsayho družina nevyužila téměř minutovou přesilovku pěti proti třem, což byl jeden z klíčových faktorů dnešní porážky. Kýžené vyrovnání nepřišlo ani v powerplay, Philipp Grubauer ve třetí dvacetiminutovce proměnil svou bránu v neprůstřelnou tvrz.

    Vítězné Němce čeká třetí skupinové klání v pondělí večer, kdy budou plnit roli favorita v zápase proti Francii. Slováky ve stejný den čeká výrazně těžší oříšek, a sice jeden z nevětších kandidátů na zlato, Kanada. (21:45:02)
     
    Utkání přihlíželo 4 387 diváků.
     
    Statistiky zápasu:

    Střely na branku – 29:16 (8:6, 13:7, 8:3)
    Vyhraná vhazování – 28:25
    Trestné minuty – 6:4
     
    Nejlepší hráči: Adam Liška – Philipp Grubauer
     
    Konec zápasu.
     
    59:57
    Poslední možnost k zakončení měl Peter Čerešňák. Jenže rychle letící puk mu přeskočil přes čepel hole do středního pásma, takže je jasno, Německo vítězí.
     
    59:36
    Dlouho trvající souboj o puk v rohu kluziště ukončili muži v pruhovaném až v momentě, kdy ztratili kotouč z dohledu. Vhazování proběhne po pravici Grubauera.
     
    59:11
    Okamžitě po buly zkusil štěstí přes celé kluziště Maxmilian Kastner. Cílový prostor výrazně mnul, rozhodčí vzápětí odpískali zakázané uvolnění.
     
    59:07
    Oddechový čas pro Slovensko.
     
    58:58
    Mezi kruhy dostal nabito Pavol Regenda, který okamžitě pálil, jenomže vyrovnání Slovensku nepřinesl. Zakončení totiž mířilo do míst, kde byl připravený Philipp Grubauer.
     
    58:30
    Kristián Pospíšil nahodil kotouč k pravému mantinelu, kde srdnatě bojoval Pavol Regenda. Postupně se připojilo více hráčů a uspěli ti slovenští. Pokračuje kombinace v útočném pásmu.
     
    58:00
    Slovensko se nacházelo v útočném pásmu, a tak Patrik Rybár opustil branku! V tom samém momentu ale přišel hostující tým o tlak a musel se rychle vracet.
     
    57:33
    Až do útočného pásma se Tomáš Tatar neprobil. Troufl si na dvojici německých protihráčů, puk mu čistým způsobem vypíchl Korbinian Holzer.
     
    57:18
    V závěru normální hrací doby se slovenský celek nemůže dostat přes střední pásmo. Německo výborně braní svou modrou čáru!
     
    56:43
    Německý trenér Toni Söderholm si vyžádal oddechový čas! Sám přistoupil ke svým svěřencům, jimž před závěrečnými okamžiky předal taktické pokyny.
     
    56:43
    Kličkovanou Juraje Slafkovského ukončil svým hvizdem čárový rozhodčí. Akci slovenské vycházející hvězdy zastavil odpískaný ofsajd způsobený netrpělivostí Miloše Romana.
     
    56:08
    V levém kruhu získal kontrolu nad kotoučem Michal Krištof. Do mezikruží nabil Tomáši Tatarovi, ránu doprostřed brány snadno pokryl Philipp Grubauer.
     
    55:54
    Po přesné přihrávce se střelou od modré čáry předvedl Peter Čerešňák, jenž trefil jen soupeře. Odraženého puku se ještě chopil mezi kruhy Mislav Rosandić, jenž znovu přestřelil bránu.
     
    55:38
    Podpořit ofenzivu se vydal Adam Jánošík. Jenže se nekoukal kolem sebe a už v útočné třetině nekontrolovaně narazil do Stützleho, oba hráči jsou naštěstí v pořádku.
     
    55:04
    A znovu Šimon Nemec. Střílel blíže bráně, ale ani z této pozice nerozvlnil síť, touš se zastavil v chumlu hokejistů stojících před německou bránou.
     
    54:49
    Další zákrok německého gólmana, který nebyl tolik přesvědčivý. Od modré čáry nahazoval kotouč na branku Šimon Nemec a Philipp Grubauer puk vyrazil hranou betonu do rohu kluziště.
     
    54:14
    Před slovenskou svatyni se chtěl natlačit Yasin Ehliz. Už se zdálo, že se mu to povede, když v tom přibruslil Šimon Nemec a soka zastavil ukázkovým hitem.
     
    53:43
    Německo nahodilo kotouč za slovenskou branku ještě před červenou čárou, i když to malou chvíli trvalo, tak bylo odpískané zakázané uvolnění.
     
    53:26
    Tomáš Tatar střílel z pravého kruhu a Philipp Grubauer kotouč neudržel. Měl štěstí, protože kus černé gumy odvrátili do bezpečí jeho spoluhráči.
     
    Dnešní utkání sleduje 4 387 diváků.
     
    52:53
    Adam Jánošík si několikrát vyměnil touš s Máriem Grmanem, protože prostě a jednoduše nebylo na koho jiného. Následně zkusil první jmenovaný pas na Tatara, výsledkem je zakázané uvolnění.
     
    52:40
    Slovensko se s výsledkem ještě snaží něco udělat. Hostujícímu celku stačí pouze jedna dobrá střela, která by znamenala vyrovnání. Avšak už moc času na zvrat nezbývá...
     
    51:52
    Kolem osobního strážce se prohnal Samuel Soramies, jenže pak si dal kotouč příliš daleko od těla, takže poměrně v klidu mohl hrát Adam Jánošík.
     
    51:33
    Pavol Regenda středem najel do útočného pásma a rozdal přihrávku na levý kruh, odkud minul německou bránu Samuel Takáč.
     
    51:11
    Patrik Rybár zpoza brány rozehrál na Pavola Regendu, ten z hrál z první na Miloše Romana. Třineckého útočníka čistě zastavil Kai Wissmann.
     
    50:55
    Rychlá přihrávka zamířila k pravému mantinelu, odkud se napřáhl slovenský kapitán. Ovšem ani Tomáši Tatarovi se nepovedlo odčarovat Grubauerovo kouzlo.
     
    50:06
    Levou stranou se zkusil do útočné třetiny proháčkovat Jakub Minárik. Kotouč tam dostal, ale hráči vystavil stopku Dominik Bittner čistým hitem.
     
    49:45
    Adam Jánošík znovu vystupoval proti soupeři, kterého ani netrefil. A tak Leonhard Pföderl zamířil po pravé straně do útoku, avšak mířil jen do připraveného brankáře.
     
    49:37
    Samuel Takáč vystihl kličku Alexandera Ehla a směřoval po levém mantinelu do brejku. Ve finále střílel zápěstím přes Jonase Müllera, Grubauer připravený.
     
    48:47
    Správně Róbert Lantoši odhadl, že Moritz Seider bude nahazovat po mantinelu. Slovenský forvard dojel kotouč jako první a zvládl jej poslat aspoň do střední třetiny.
     
    48:37
    Adam Liška vyrazil proti soupeři, který se mu šikovně vyhnul, a tak vzniklo přečíslení. Celou situaci na sebe vzal Alexander Ehl, který mířil do hrudníku Patrika Rybára.
     
    47:46
    Třetí třetina plyne v poměrně rychlém tempu, a to Slovensku do karet nehraje, protože stále ztrácí jeden gól. Šance na body nicméně stále existuje, naděje umírá poslední.
     
    47:14
    Hraje se před parádní kulisou, a i když je německých fanoušků více, tak rozhodně se ani slovenští příznivci neztratí.
     
    46:48
    Do protiútoku vystartoval Tim Stützle. Útočník Senátorů z Ottawy projel kolem Grmana až do pravého kruhu, kde hledal spoluhráče. Marně.
     
    45:59
    Dobře do obrany zapracoval Adam Liška. Zpětným pasem vyřadil ze hry Samuela Soramiese a dopřál alespoň chvilku klidu Alexi Tamášimu.
     
    45:18
    Německý tlak pokračuje! Z modré čáry si popojel blíže bráně Daniel Fischbuch a jen těsně minul volný prostor u levé Rybárovy tyče!
     
    44:57
    Patriku Rybárovi utekl za brankou kotouč, a tak jej rychle prověřil od modré čáry Daniel Schmölz. Stejný hráč poté ještě střílel od mantinelu a puk se od hráčů v předbrankovém prostoru odrazil těsně vedle pravé tyče!
     
    44:36
    Na vrcholek pravého kruhu obdržel ideální nahrávku o hokejky Pavol Regenda. Po rychlém zpracování vystřelil švihem, cílové zařízení minul.
     
    43:57
    Nahození od červené čáry vymyslel Adam Jánošík a Philipp Grubauer vyrazil puk jen k mantinelu. Slovensko se tak dostalo do pásma a bude znovu ohrožovat německou bránu.
     
    43:52
    Kolem jednoho protihráče si sice Pavol Regenda kotouč prohodil, ale druhý protihráč již byl nad jeho možnosti. Za vlastní svatyní hrací předmět dojel Moritz Seider.
     
    43:06
    S nebezpečným projektilem vyslaným od levého mantinelu si Patrik Rybár poradil, byť s velkými problémy. Kotouč vyrazil nad břevno i s notnou dávkou štěstí.
     
    42:54
    Slovensko je sice aktivní, ale vysílá střely spíše od modré čáry. Dalším takovým pokusem se prezentoval Mário Grman, jenže trefil jen obránce před brankou.
     
    42:39
    Ani hra proti čtyřem nepřinese úspěch. Vteřinu před návratem Moritze Müllera pálil z pravého kruhu Kristián Pospíšil, Philipp Grubauer skryl puk ve výstroji.
     
    42:12
    Dalším pokusem od modré čáry se prezentoval Šimon Nemec, jehož zakončení Philipp Grubauer rychle vyklepal z lapačky, avšak mu nebylo umožněno rozehrát.
     
    41:48
    Němci už hrají ve čtyřech, Slovákům hra ve čtyřech vůbec nevyšla. I další rána Čerešňáka byla zblokovaná, stejně tak pokus Lantošiho.
     
    41:17
    Dlouhou dobu Slovensko kombinovalo před brankou, avšak také dlouho čekalo na střelu. Když už to Peter Čerešňák vyzkoušel, trefil prvního bránícího hráče.
     
    40:40
    Obrovská příležitost pro Slovensko! Ležící německý kapitán Moritz Müller sevře puk rukou, což pozornosti rozhodčích neuniklo. Naši západní sousedé jdou do tří!
     
    40:10
    Slovensko nastupuje do třetí třetiny v přesilové hře. Fanoušci se ozývají od prvních vteřin, cítí zvýšenou šanci na dosažení vyrovnávací trefy.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Další třetina začne přibližně v 21:01.
     
    Druhá dvacetiminutovka již pohnula stavem střetnutí. Lépe na tom jsou Němci, kteří do závěrečné části základní hrací doby nastoupí s náskokem jednoho gólu. Jako první se prosadil Matthias Plachta, na nějž navázal úspěšnou dorážkou Leonhard Pföderl. Slovenští hokejisté ovšem nesložili zbraně a ve 32. minutě snížili na rozdíl jediného gólu zásluhou Kristiána Pospíšila. Skóre 1:2 vydrželo až do sirény oznamující konec druhé třetiny, přičemž do té třetí nastoupí Slováci v přesilové hře, ta může trvat ještě přes minutu.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    39:59
    Hostující reprezentace se pokoušel v závěru třetiny ještě srovnat. Róbert Lantoši pod obráncem poslal kotouč do brankoviště, kde byl znovu pozorný Philipp Grubauer.
     
    39:54
    Šimon Nemec nahazoval od modré čáry. Philipp Grubauer touš zachytil, pak jej zřejmě lehce sekl dotírající Pavol Regenda. Německý gólman proti soupeři vyletěl jako čertík z krabičky a mohl být rád, že neposlal spoluhráče do tří.
     
    39:42
    Slovenská přihrávka přes osu zamířila na vrchol pravého kruhu, odkud střelu k první tyči směřoval Kristián Pospíšil. Avšak s přihrávkou se skvěle přesunul Philipp Grubauer, jenž puk schoval do lapačky.
     
    39:26
    "Teraz to príde!" Slovenští fanoušci tímto pokřikem ženou hokejisty k vyrovnání, které může přijít v přesilovce, Maxmilian Kastner obdržel dvě minuty za držení Krištofa.
     
    38:51
    Po chybě německé obraně se před branku protáhl Róbert Lantoši, který z dobré pozice zamířil těsně vedle branky. Slovensko potřebuje na vstřelení gólu spoustu šancí...
     
    38:40
    Křídlo elitní slovenské útočné lajny Tomáš Tatar získal útočné pásmo, parádně prokličkoval mezi třemi protihráči. Pak nahrál před bránu Michalu Krištofovi, jenž neuspěl nadvakrát.
     
    38:05
    Slovenský výběr se snažil znovu usadit v útočném pásmu, jenomže Samuel Takáč prohrál souboj u hrazení, a tak je na tahu hostující výběr.
     
    37:26
    Adam Liška parádním hitem na pár vteřin vyřadil ze hry Moritze Müllera. Vzápětí si sjel zpoza brány do pravého kruhu, kde s přispěním jiného německého beka znovu hrála důležitou roli ochranná síť.
     
    37:16
    Střelou z ostrého úhlu se prezentoval Samuel Takáč, který ale trefil jen brankářův beton. Odraženého puku se zmocnilo Německo, které vyhodilo za cenu zakázaného uvolnění.
     
    37:07
    Pokračující slovenský tlak chtěl korunovat vyrovnávací trefou Juraj Slafkovský. Ohromně talentovaný forvard napálil obránce, načež touš vyletěl do ochranné sítě.
     
    36:54
    Mislav Rosandič si vyměnil kotouč s Milošem Romanem, načež zakončoval překvapivě bekhendem. Trefil před sebou stojícího Plachtu.
     
    36:28
    Na pravém kruhu se nacházel Stefan Loibl, jehož pokus vyrazil Patrik Rybár ke spoluhráči. Slovensko otočilo kormidlem hry, avšak neproměnilo rychlou protiakci.
     
    35:57
    Protože Michal Ivan vyhazoval už za červenou čáru, rozhodčí neodpískali zakázané uvolnění. Následně měl Moritz Seider co dělat, aby odvrátil nebezpečí před forčekujícím Tatarem.
     
    35:38
    Šimon Nemec měl u modré čáry blízko soupeře, kterého také trefil do nohou. Hra se pak zákonitě přesunula do středního pásma.
     
    34:45
    Slovensko zvládlo hru ve třech a hala ožívá! Za hlasitého potlesku a povzbuzování fanoušci ženou hokejisty hrající za jejich národ ke kýženému vyrovnání.
     
    34:27
    Za německou obranu mířil Pavol Regenda, kterému už scházely síly, a tak jej soupeř dojel. Stejný hráč se ještě pokusil proháčkovat ke střele, jenže byl tělem zastaven.
     
    33:51
    Už v momentě, kdy byli slovenští hokejisté ve čtyřech, střílel z pravého kruhu Tim Stützle. Gól nevstřelil, obětavě do jeho rány totiž padl Adam Jánošík!
     
    33:33
    V rohu kluziště zastavil německou přihrávku Mislav Rosandić, který okamžitě vyhodil přes celé kluziště.
     
    33:01
    Skvělá práce Jakuba Minárika. V plné rychlosti najel před vlastní bránu, aby zastavil dobře myšlený pas Stützleho na Plachtu, načež o plexi vyhodil do ochranné sítě.
     
    32:38
    Z modré čáry si až mezi kruhy najel Moritz Seider, jenž si dlouho rovnal kotouč, ale následně branku přestřelil. Slovenské trojici se poté povedlo vyhodit.
     
    32:21
    Tim Stützle nabízel kotouč před prázdnou bránu Matthiasu Plachtovi, který minul, avšak s výraznou pomocí sekery v podání Michala Ivana. Naši východní sousedé jdou do tří, potřebují tuto přetěžkou situaci přestát po 96 vteřin!
     
    31:52
    Také německá strana si připravila zajímavou příležitost, když tvrdou ránu z levého kruhu vyslal Tim Stützle. Patrik Rybár napoprvé puk neudržel, a tak měl následně co dělat, aby zasáhl lapačkou.
     
    31:45
    Po inkasovaném gólu se Slováci budou bránit ve čtyřech. V rohu mantinelu obranného pásmu hrál proti pravidlům Daniel Gachulinec, když nebezpečně poslal na mantinel Ehla.
    31:15 Kristián POSPÍŠIL - 1:2
     
    31:15
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    I Slovensko se dočkalo gólové znělky! Nahození od modré čáry vyškrábal u tyče KRISTIÁN POSPÍŠIL, jenž následně obkroužil branku a zasunul do ní černou gumu. Philipp Grubauer vůbec nestihl reagovat, a tak je stav zápasu 1:2. Asistence: Adam Jánošík a Alex Tamáši.
     
    31:08
    Kristián Pospíšil si mezi kruhy stáhl kotouč pod sebe a vypálil ze zápěstí. Zajímavá rána v síti neskončila, hrací předmět prosvištěl těsně vedle! Velká škoda pro Slovensko.
     
    30:50
    Pavol Regenda ohrozil vlastní spoluhráče. Přizvedl totiž nahození Šimona Nemce, a kus černé gumy nasměroval na slovenskou střídačku.
     
    30:15
    Z pozice obránce se na pravém kruhu nacházel osamocený Šimon Nemec, jenž v dobré příležitosti přestřelil Grubauerovu branku.
     
    29:54
    Ani teď se nezadařilo! Nejprv střílel zprava Róbert Lantoši, jeho pokus Grubaer pouze vyrazil. O dorážku se přihlásil Mihal Krištof, síť ale ani on nerozvlnil.
     
    29:15
    Zprava si mezi kruhy nabruslil Tim Stützle, jenž měl hodně prostoru. Ovšem jeho střelecký pokus byl nepřesný, když zamířil jen vedle levé tyče.
     
    29:03
    Němečtí fanoušci ocenili hit Matthiase Plachty na Michala Ivana, k němuž došlo u útočné modré čáry Německa. Slovenský zadák skončil na ledě, jednalo se však o kontrolovaný pád.
     
    28:34
    Útočnou akci slovenského výběru zastavil hvizd čárového rozhodčího. Přechod dvojice hokejistů nebyl v pořádku, proto se pískalo postavení mimo hru.
     
    28:20
    Německá část fanoušků se výborně baví, vždyť jejich hráči vedou o dvě trefy. Naopak slovenští fanoušci hledají i v hledišti správnou odpověď.
     
    27:58
    Stefan Loibl posunul hrací předmět k levému mantinelu na Samuela Soramiese, jenž zkoušel vrátit hru na osu kluziště, leč puk zastavil protihráč Mário Lunter.
     
    27:14
    Kontaktní gól visel ve vzduchu! Před bránu obdržel parádní přihrávku Miloš Roman, z bezprostřední blízkosti ovšem ztroskotal na levém Grubauerově betonu!
    26:41 Leonhard PFÖDERL - 0:2
     
    26:41
    Německo právě vstřelilo branku!
    Na červené čáře propadl Mislav Rosandić, a tak Německo ujíždělo do přečíslení. LEONHARD PFÖDERL přihrál přes Petera Čerešňáka na Marcela Noebelse, jemuž zakončení ještě nevyšlo. Ovšem prvně jmenovaný Němec se nacházel před bránou, kterou bez problému trefil – 0:2. Asistence: Marcel Noebels.
     
    26:21
    Tomáš Tatar vymyslel zajímavý oblouček na Michala Krištofa, který ale skákající kotouč nezpracoval. Avšak dostihl touš u mantinelu a akce skončila u Petera Čerešňáka, s jehož nahozením si Grubauer věděl rady.
     
    26:10
    Tvrdou ránu od modré čáry vyslal Moritz Müller a Patrik Rybár puk ve výstroji nejspíše neudržel. Jelikož o možnost dorážky ještě bojoval Alexander Ehl, avšak byl neustále v souboji s obráncem.
     
    25:41
    Dominik Bittner na modré zvedl hlavu a křižným pasem zprava hledal Alexandera Ehla. Nenašel, do rychlého puku vložil svou hokejku Peter Čerešňák.
     
    25:02
    Zpoza branky přihrával před branku Tim Stützle, který viděl najetého Yasina Ehlize, který zamířil kousek vedle branky. Akce Německa trvala dál a Daniel Fischbuch trefil z levého kruhu brankovou konstrukci!
     
    24:51
    K zemi se poroučel Pavol Regenda, nicméně Tim Stützle jej atakoval v rámci pravidel. Hodně času na rozvinutí útočné akce pak dostal Kai Wissmann.
     
    24:03
    S nebezpečným zakončením od modré čáry přispěchal Mislav Rosandić. Vypálil zajímavě, leč nepřesně, německý gólman zasahovat nemusel.
     
    23:50
    Zprava posupoval k brance Michal Krištof, který přes ležícího obránce hledal na zadní tyči Tomáše Tatara. Slovenský kapitán byl na zadní tyči osamocený, ale těžký kotouč netrefil.
     
    23:24
    Michal Ivan nahodil kus černé gumy za bránu, kde se jej chopil Philipp Grubauer. Opět zachoval chladnou hlavu a kotouč poslal až do středního pásma.
     
    22:45
    Střelou od modré čáry se prezentoval Daniel Gachulinec, jehož snažení vyrazil německý brankář do zadního mantinelu. Chvíli ještě avizoval, že puk mířil do ochranné sítě, ale rozhodčí byli jiného názoru.
     
    22:25
    Do levého kruhu si nabruslil Adam Liška, jehož zakončení přes obránce zamířilo do připraveného Philippa Grubauera. Slovensko se snaží najít rychlou odpověď, podaří se mu to?
     
    22:05
    Slovensko se musí po inkasované brance znovu srovnat, avšak Adam Jánošík vrátil puk jen soupeři, jelikož přihrával nepřesně.
    21:24 Matthias PLACHTA - 0:1
     
    21:24
    Německo právě vstřelilo branku!
    Důležitý první gól střílí MATTHIAS PLACHTA! Tento německý útočník z pravého kruhu nahrával před bránu, kde se spoluhráč k zakončení nedostal. Byl to Mário Grman, kdo si touš nešťastně srazil bruslí do vlastní svatyně. Bez asistence.
     
    20:49
    Philipp Grubauer neměl příliš dobrý výhled, a proto jej poměrně rozhodilo bekhendové zakončení Miloše Romana, avšak s přispěním spoluhráčů si nakonec poradil.
     
    20:32
    Odraženého puku se na ose hrací plochy chopil Róbert Lantoši, který se snažil využít clony spoluhráče. Ovšem zamířil jen vedle vzdálenější tyče.
     
    20:10
    Úvodní buly v rámci druhé třetiny zvládl vítězně Michal Krištof. V akci pokračoval Tomáš Tatar, jemuž nevyšla klička proti Holzerovi.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    Další třetina začne přibližně v 20:06.
     
    Úvodní třetina zápasu mezi Slovenskem a Německem gól nepřinesla. K vidění je výborný hokej v ještě lepší atmosféře. Oba celky si vytvořily poměrně dost příležitostí. Za zmínku stojí povedená teč Jakuba Minárika, která olízla levou tyčku, na druhé straně zase po výborném pasu Michala Krištofa pálil na zadní tyč nepřesně Tomáš Tatar. Je vidět, že sice je teprve druhý den šampionátu, ale oba celky si jsou vědomi, že právě toto utkání může hodně napovědět o rozložení pro čtvrtfinále. První gól bude ohromně důležitý.
     
    Střely na bránu po 1. třetině: 8 – 6.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:58
    V závěrečných vteřinách úvodního dějství spustili Němic kolotoč v útočném pásmu, ale gól nevstřelili, a to i z důvodu obětavě blokujícího nejen Michala Krištofa, ale i Samuela Takáče!
     
    19:40
    Michal Ivan mohl vyhodit, avšak začal vymýšlet a Německo se udrželo v pásmu. Mezi kruhy se nacházel Marcel Noebels, jehož ránu srazila domácí obrana vedle brány.
     
    19:03
    Pavol Regenda sice nevyhodil, avšak skvěle vystoupil proti Moritzi Seiderovi, jenž slovenského protihráče trefil a od jeho chráničů se touš odrazil do střední třetiny.
     
    18:32
    Na pravém kruhu měl hodně času Matthias Plachta, a tak vyslal tvrdou ránu proti slovenské brance. Patrik Rybár vyrazil puk před sebe, ale také do Mária Grmana, který měl co dělat, aby si puk nesrazil do vlastní sítě.
     
    18:08
    Potlesk nemalého počtu slovenských příznivců si vysloužil Jakub Minárik. Nabral totiž kotouč na čepel hole a vyhodil jej přes všechny čáry do bezpečí.
     
    17:58
    Dlouhou dobu se odehrával u mantinelu a už to vypadalo, že se hra přeruší. Jenomže Šimon Nemec ale hokejku i do druhé ruky a krosčekem poslal k ledu Matthiase Plachtu. Slovenský obránce inkasuje dvouminutový trest.
     
    17:29
    Zahrozili i Němci! Jmenovitě Alexander Ehl, jenž si povyjel do lepší palebné pozice, aby ve finále vypálil pouze do hokejky dobře stojícího soupeře.
     
    17:05
    Slovensko se znovu nacházelo v útočném pásmu, jenomže puk na modré čáře nezpracoval Šimon Nemec.
     
    16:45
    Skvělou práci nyní odvedl Michal Krištof. Zkontroloval situaci a po najetí o útočné třetiny nahrál po své levé ruce Tomáši Tatarovi, ten křižnou ránu z první těsně minul!
     
    15:29
    Na modré čáře dostal trochu prostoru Mário Grman, jehož střelu tečoval mezi kruhy Jakub Minárik. Kotouč po teči zamířil do brankové konstrukce, Slovensko je aktuálně lepším týmem.
     
    15:17
    Adam Jánošík nahazoval na teč a byl to Adam Liška, kdo bekhendem lehce pozměnil směr letu puku, Philipp Grubauer včas vystrčil pravý beton a udržel bezbrankový stav.
     
    15:01
    Naši západní sousedé se znovu dostali pod slovenský tlak, a tak přišlo vyhození přes všechny čáry. Bude se vhazovat po pravici Philippa Grubauera.
     
    14:35
    Začíná se přiostřovat! U střídaček se střetli Pavol Regenda s Matthiasem Plachtou a rozhodčí měl co dělat, aby v průběhu hry obě horké hlavy zklidnil.
     
    14:21
    Na obranné modré čáře chyboval Tim Stützle a těžiště hry mohl otočit Miloš Roman. Ovšem místo dobré příležitosti zapomněl černou gumu za sebou.
     
    13:47
    Část slovenských fanoušků začala nesouhlasně pískat poté, co na ledě skončil Juraj Slafkovský a rozhodčí nezvedli pravici. Fabio Wagner hrál podle nich čistě.
     
    13:31
    Oba celky už měly formace dlouho na ledové ploše, a tak německá strana nahodila puk po mantinelu za Rybárovu bránu.
     
    12:51
    Ihned po Krištofově vyhraném vhazování střílel Róbert Lantoši. Philipp Grubauer tentokrát zasahovat nemusel, úspěšný blok zapsal Kai Wissmann.
     
    12:28
    Čtvrtá útočná slovenská formace podnikla zajímavý protiútok. Za bránou nakonec Mário Grman odstavil Holzera, nabil do levého kruhu Jánošíkovi a tvrdou ránu kryl Grubauer ve výstroji.
     
    11:39
    U levého mantinelu byl zcela osamocený Daniel Schmölz, který před brankou nikoho v bílém nenašel. Následně puk proti brance nahazoval ještě Moritz Müller, ale ani on nebude prvním střelcem zápasu.
     
    11:21
    Německou dlouhou přihrávkou otočilo těžiště hry. O zakončení se pokoušel Daniel Fischbuch, jehož snažení srazil do ochranné sítě Michal Ivan.
     
    11:05
    Miloš Roman chtěl pokračovat směrem do ofenzivy, jenže se mu nedostalo podpory. Proto po přejetí červené čáry volil vyhození do útočné třetiny.
     
    10:11
    S těžkým zpracováním si Michal Krištof neporadil. Kotouč sice poslal za záda Korbiniana Holzera, avšak kolem osobního strážce se neprocpal.
     
    09:47
    Na ose hrací plochy měl proti sobě oba obránce Tomáš Tatar, který mezi nimi kotouč procedil. Zakončení ale znovu mířilo do maskovaného muže.
     
    09:21
    Nahození od modré čáry vyzkoušel Mário Grman. K úspěchu chybělo poměrně dost, kus černé gumy prosvištěl vysoko nad břevnem německé svatyně.
     
    09:06
    Z pozice obrany sjel z modré čáry až vedle branky Adam Jánošík, který se znovu pokusil překvapit německého brankáře. Jenomže Philipp Grubauer udržel beton u první tyčky.
     
    08:42
    Spoluhráčům vypomohl s rozehrávkou Philipp Grubauer. Za vlastní bránou zastavil nahození, zvedl hlavu a nahrál osamocenému Stützlemu.
     
    08:15
    V předbrankovém prostoru se nacházel Stefan Loibl, který znovu nastavil velmi dobře hůl. Ovšem tečovaný pokus byl sražený obráncem vedle pravé tyče.
     
    07:38
    Přes obránce vypálil zleva Juraj Slafkovský. Clonící Dominik Bittner zvedl puk nad bránu a o chvíli později střílel jiný slovenský hráč, tuto ránu pokryl Grubauer.
     
    07:21
    Yasin Ehliz protečoval puk do útočného pásma a odjel na střídačku. Další němečtí hráči jeli napadat do rohu, kde si musel dát velký pozor Peter Čerešňák.
     
    07:06
    Z velkého úhlu vypálil Miloš Roman. Lehce překvapený Philipp Grubauer neinkasoval, natlačil tělo k pravé tyči včas. Hraje Samuel Soramies.
     
    06:44
    Pavol Regenda je v dosavadním průběhu turnaje hodně vidět. Najel do útočného pásma a střílel zápěstím z osu kluziště, Philipp Grubauer máchl lapačkou a touš v ní schoval.
     
    06:22
    Mezi kruhy sjel Marc Michaelis, jenž už se nacházel za slovenskou obranou. Právě na něj mířil kotouč, který na dlouhou hůl hráč tečoval kousek vedle vzdálenější tyče.
     
    06:07
    Německý kapitán Moritz Müller si řekl, že vezme zodpovědnost do svých rukou. Vypálil příklepem od modré čáry, úspěšný blok zaznamenal jeden z obránců.
     
    05:41
    Adam Liška přihrával na modrou čáru, odkud téměř okamžitě vystřelil Michal Ivan. Jeho pokus zamířil do hráčů, kteří bojovali před brankou.
     
    05:19
    Velká šance Německa! Před bránu se prosmýkl Daniel Schmölz, avšak skóre střetnutí neotevřel, Patrika Rybára nepřekonal ani nadvakrát!
     
    04:43
    Talentovaný obránce Šimon Nemec nejprve udržel puk v útočném pásmu, aby následně tvrdým hitem atakoval Daniela Schmölza, Němec chtěl přesilovku marně.
     
    04:23
    Sledujeme zatím vyrovnané střetnutí, které se ale hraje v úžasné atmosféře. Oba tábory fanoušků se starají o to, aby se hráči vyšťavili k nejlepšímu možnému výkonu.
     
    04:06
    Ihned po buly pálil Jonas Müller. S lehkou tečí přispěchal Daniel Schmölz, kus černé gumy vyletěl až do ochranné sítě.
     
    03:56
    Po nahození Německa mířil puk za slovenskou branku, odkud pak špatnou přihrávku vymyslel Šimon Nemec. Avšak Miloš Roman situaci před vlastní prázdnou bránou dobře vyřešil.
     
    03:17
    Mislav Rosandič dlouho čekal, aby nakonec po levém mantinelu hrál na Michala Krištofa. Útočník brněnské Komety jen protečoval do útočné třetiny, čímž umožnil sobě i spoluhráčům možnost střídání.
     
    02:44
    Na pravé straně se překvapivou střelou prezentoval Samuel Takáč, který Philippa Grubauera nepřekonal. Ovšem vyraženého puku se chopil mezi kruhy Daniel Gachulinec, jenž znovu mířil jen do německého gólmana.
     
    02:24
    Za Korbiniana Holzera se chtěl probojovat Samuel Takáč. Německý obránce využil svých fyzických proporcí a tělem slovenského protihráče odzbrojil.
     
    01:46
    Protiútok rozjel Daniel Schmölz. Podle všeho chtěl přenést hru na Samuela Soramiese, před ním ovšem smolně bruslí zasáhl jiný Němec Kastner.
     
    01:30
    Po vyhraném vhazování se znovu napřáhl Adam Jánošík, tentokrát ale z modré čáry. Obránce Mladé Boleslavi střelou těsně nad ledem zamířil do brankářova betonu.
     
    01:21
    Bránu nejprve obkroužil Pavol Regenda, avšak k zakončení se nepropracoval. Akce pokračovala přes Adama Jánošíka, jehož pokus od mantinelu kryl Grubauer.
     
    00:32
    Na levém křídle se nacházel Michal Krištof, který viděl za obranu najíždějícího Róberta Lantošiho. Ten však těžkou přihrávku nezpracoval, jinak by byl sám před brankářem.
     
    00:22
    Korbinian Holzer nabruslil s kotoučem do útočného pásma a nahodil za slovenskou bránu, kde výborně zafungoval Tomáš Tatar. Slovenský kapitán přenesl hru do střední třetiny.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Slovensko: Rybár (Húska) – Čerešňák (A), Rosandić, Nemec, Ivan, Grman, Jánošík, Gachulinec – Lantoši, Krištof (A), Tatar (C) – Regenda, Roman, Slafkovský – Pospíšil, Tamáši, Lunter – Takáč, Minárik, Liška.
    Trenér: Craig Ramsay

    Německo: Grubauer (Niederberger) – Seider, M. Müller (C), Holzer (A), J. Müller, Wissmann, Wagner, Bittner – Plachta, Stützle, Ehliz – Pföderl, Michaelis, Noebels (A) – Fischbuch, Loibl, Schmölz – Ehl, Kastner, Soramies.
    Trenér: Toni Söderholm

    Rozhodčí: Heikkinen (FIN), Ohlund (SWE) – Sormunen (FIN), Yletyinen (SWE).
     
    Německo

    Německo před šampionátem ve Finsku odehrálo sedm zápasů a svou štaci započalo s českým týmem v Chomutově. Právě ve druhém utkání s národním týmem zvítězili naši sousedé 2:0. Avšak poměr přípravných zápasů má Německo záporné, jelikož čtyřikrát prohrálo. Navíc před mistrovstvím světa Německo přišlo o Dominika Kahuna, jenž utrpěl zranění. Naopak tým doplnili třeba Philipp Grubauer ze Seattlu, Moritz Seider z Detroitu nebo Tim Stützle z Ottawy. Všichni tři zmínění už v prvním utkání šampionátu ukázali, že budou patřit mezi opory Německa.

    Nominace:

    Brankáři:Philipp Grubauer (Seattle), Matthias Niederberger (Eisbären Berlín), Dustin Strahlmeier (Wolfsburg).
    Obránci: Dominik Bittner (Wolfsburg), Korbinian Holzer (Mannheim), Jonas Müller, Kai Wissmann (oba Eisbären Berlín), Moritz Müller (Kolín nad Rýnem), Moritz Seider (Detroit), Fabio Wagner (Ingolstadt), Mario Zimmermann (Straubing).
    Útočníci: Alexander Ehl, Daniel Fischbuch (oba Düsseldorf), Yasin Ehliz, Maximilian Kastner (oba EHC Mnichov), Marcel Noebels, Leo Pföderl (oba Eisbären Berlín), Taro Jentzsch (Iserlohn), Alexander Karachun (Schwenningen), Matthias Plachta (Mannheim), Daniel Schmölz (Norimberk), Samuel Soramies (Ingolstadt), Stefan Loibl (Skelleftea AIK), Marc Michaelis (Toronto Marlies), Tim Stützle (Ottawa)
     
    Slovenská reprezentace zahájila finský šampionát vítězně. Hrála úplně první utkání helsinské skupiny a potvrdila roli favorita. Byť Francie naše východní sousedy pořádně potrápila, tak se nakonec musela smířit s porážkou 2:4. Dvěma góly se na slovenském vítězství výrazně podílel Pavol Regenda, ale také Patrik Rybár, který sice pustil za svá záda dva puky, ale předvedl několik dalších výborných zákroků a zaslouženě získal ocenění pro hráče zápasu.
     
    Slovensko

    Slovensko má na co navazovat. V únoru totiž dosáhlo fantastického úspěchu, když na olympijských hrách v Pekingu vybojovalo bronzové medaile, po semifinálové porážce 0:2 s Finskem porazilo v bitvě o cenný kov jinou severskou zemi, Švédsko, s přehledem 4:0.

    Naši východní sousedé se na minulém šampionátu v Rize umístili na osmém místě, když ze 4. místa skupiny A postoupili do čtvrtfinále, v něm ale prohráli vysoko 1:6 s USA. Historicky Slovensko vybojovalo v rámci samostatné země jednu zlatou medaili (Švédsko 2002), dvakrát uzmulo stříbrný kov (Rusko 2000, Finsko/Švédsko 2012) a dvakrát získalo bronz (Finsko 2003, Česká republika 2004).

    Ramsayho družina ukázala, že se může poměřovat s nejlepšími týmy světa, po vydařené olympiádě by ráda uzmula další cenný kov. Prvotním cílem určitě bude postoupit do čtvrtfinále a pokusit se vybojovat co nejlepší výchozí pozici, aby nemuselo dojít ke stěhování a i čtvrtfinále Slováci mohli odehrát v Helsinkách.

    Slovensko ve Finsku posílí dva hráči ze zámoří. Jmenovitě Tomáš Tatar z New Jersey a gólman Adam Húska z New Yorku Rangers, ten však strávil většinu sezóny na farmě v Hartfordu. Nechybí ani objev olympijských her Juraj Slafkovský, který byl zvolen hráčem turnaje. Za Slováky jede na světový šampionát historicky nejmladší kádr, věkový průměr činí 24,44 roků.
     
    Ve večerním zápase druhého hracího dne, uvidíme znovu v akce slovenské hokejisty, kteří se postaví defenzivně laděnému Německu. Dle papírových předpokladů se očekává vyrovnané střetnutí, a tak se pojďme společně bavit hokejem.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:20.

    Michal Luxa

    Milan Huppert

    Branky a nahrávky: 32. Pospíšil (Jánošík, Tamáši) – 22. Plachta, 27. Pföderl (Noebels)


    Slovensko: Rybár (Húska) – Čerešňák (A), Rosandić, Nemec, Ivan, Grman, Jánošík, Gachulinec – Lantoši, Krištof (A), Tatar (C) – Regenda, Roman, Slafkovský – Pospíšil, Tamáši, Lunter – Takáč, Minárik, Liška.
    Trenér: Craig Ramsay

    Německo: Grubauer (Niederberger) – Seider, M. Müller (C), Holzer (A), J. Müller, Wissmann, Wagner, Bittner – Plachta, Stützle, Ehliz – Pföderl, Michaelis, Noebels (A) – Fischbuch, Loibl, Schmölz – Ehl, Kastner, Soramies.
    Trenér: Toni Söderholm

    Rozhodčí: Heikkinen (FIN), Öhlund (SWE) – Sormunen (FIN), Yletyinen (SWE)

    Diváci: 4 387
    thejrc.org