Tottenham – Burnley 1:0 (kon.) | Aston Villa – Crystal Palace 1:1 (kon.) | Leeds – Brighton 1:1 (kon.)
Watford – Leicester 1:5 (kon.) | West Ham – Manchester City 2:2 (kon.) | Wolverhampton – Norwich 1:1 (kon.)
Everton – Brentford 2:3 (kon.)
konec
West Ham United
2:2 (2:0)
Manchester City
Neděle 15.05.2022, 15:00 • Olympijský stadion, Londýn • Anglická Premier League • 37. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Manchester City

    Celek vedený Pepem Guardiolou v letošním ročníku Premier League postupně kráčí za titulem na domácí půdě. Dvě kola před koncem mají Citizens na kontě osmdesát devět bodů a patří jim první příčka ligové tabulky. Na druhý Liverpool navíc mají k dobru tři body. V posledním kole pak doma hostí Aston Villu. V rámci Premier League navíc neprohráli od poloviny února, kdy doma nestačili na Tottenham. V posledním kole si s chutí zastříleli na půdě Wolverhamptonu, kde zvítězili 5:1.
     
    Wast Ham United

    Domácí West Ham také zažívá solidní sezónu. Londýnský celek odehrál v letošním ročníku třicet šest zápasů a získal v nich padesát pět bodů. S tímto ziskem drží sedmou pozici a ještě může zaútočit na šesté místo Manchesteru United, na který ztrácí jen tři body. Poslední kolo odehraje West Ham za týden na půdě Brightonu. V posledním utkání navíc zastavil sérii porážek, když zvítězil 4:0 na půdě sestupujícího Norwiche.
     
    Úvodní sestavy:

    West Ham United: Fabiański – Coufal, Dawson, Zouma, A. Cresswell – Souček, Rice – Bowen, Lanzini, Fornals – Antonio.
    Náhradníci: Aréola – Fredericks, Johnson, Král, Masuaku, Noble, Okoflex, Vlašić, Jarmolenko.

    Manchester City: Ederson – Cancelo, Fernandinho, Laporte, Zinčenko – B. Silva, Rodri, De Bruyne – Mahriz, Jesus, Grealish.
    Náhradníci: Steffen – Aké, Egan-Riley, Foden, Gündoğan, Mbete, Lavia, Palmer, Sterling.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Hosté se po úvodním výkopu dnešního souboje ihned vydali do útoku. Manchester City dnes může udělat krok za titulem.
     
    3
    Hned v úvodu jsme viděli první zajímavou možnost. Ofenzivu hostů podpořil náběhem na malé vápno Zinčenko, ale levačkou brankáře nepřekvapil.
     
    4
    Do prvního zakončení se dostal také domácí West Ham. V pokutovém území hlavičkoval Dawson, ale poslal míč nad břevno.
     
    5
    Jesus si vyměnil přihrávku s Grealishem. Druhý jmenovaný navíc v souboji přišel o kopačku. Sudí přerušil hru, rozehrávat budou hosté.
     
    6
    Bernardo Silva poslal prudký centr na malé vápno, ale dobře postavený Kurt Zouma míč odehrál hlavou mimo nebezpečný prostor.
     
    7
    Declan Rice uspěl v hlavičkovém souboji na polovině hřiště a sklepl míč hlavou na spoluhráče. West Ham pokračuje ve vysoké aktivitě.
     
    8
    De Bruyne poslal přihrávku na levou stranu, kde se kolem Coufala uvolnil Jack Grealish, ale nezískal pro hosty ani rohový kop.
     
    9
    Grealish dostal přihrávku na levou stranu, dobře se odpoutal kolem soupeře a přihrál do křídla na volného spoluhráče. West Ham zatím brání v pevném postavení.
     
    10
    Rodri narýsoval diagonální pas na pravou stranu, ale Rijád Mahríz nemohl míč dostihnout na trávníku. Kopat se bude od domácí svatyně.
     
    11
    Na stadionu se stala zajímavá situace. Jeden z asistentů rozhodčího si přivodil zranění kotníku, když mu nohu přišlápl Laporte. Nadále však může pokračovat.
     
    12
    Hosté pokračují v aktivitě a už znovu kombinují na polovině West Hamu. Naopak hráči ve fialovém vyčkávají na možnosti k brejku.
     
    14
    Grealish dostal přihrávku na levou stranu, přehodil si míč na pravačku a odcentroval. Jeho pobídka nikoho v modrém nenašla.
     
    15
    Cancelo z pravé strany centroval bez přípravy do vápna, nicméně ani tentokrát se nikdo v modrém dresu Manchesteru City nedostal do zakončení.
     
    16
    Gabriel Jesus upadl po souboji se Zoumou na malém vápně a reklamoval odpískání pokutového kopu. Sudí ukazuje, že penaltu pískat nebude.
     
    17
    Łukasz Fabiański neudržel v rukavicích centr z pravé strany a sváděl o míč souboj s Grealishem. Podle sudího se ale Grealish dopustil faulu.
     
    18
    Michail Antonio předvedl vynikající průnik středem hrací plochy a dostal se až do zakončení. Jeho ránu levačkou zablokoval ve skluzu Fernandinho.
     
    19
    Laporte potáhl míč na polovinu West Hamu, jenže nepřesnou přihrávkou našel jen dobře postaveného Vladimíra Coufala.
     
    20
    Zinčenko táhl další akci Manchesteru City po levé straně. Ukrajinský obránce poté vybídl Silvu, ale ten celou akci zbrzdil.
     
    21
    Zinčenko dostal přihrávku na levou stranu, přehodil si míč na pravačku a odcentroval. Jeho pobídka skončila na hlavě obránce.
     
    22
    Grealish poslal přihrávku za hranici velkého vápna, odkud následně mohl zakončovat Rodri, ale ten si na střelu netroufl. Manchester City pokračuje v házenkářském obléhání velkého vápna soupeře.
     
    23
    Tentokrát už se ke střele zpoza vápna dostal Fernandinho, jehož povedená dělovka skončila kousek nad horní tyčí!
    23. Fernandinhova rána
     
    24
    West Ham právě vstřelil branku! Domácí West Ham se ze své první šance v dnešním souboji dostává do vedení! Na povedený nákop za obranu si na hraně ofsajdu naběhl JARROD BOWEN, který obešel Edersona a trefil odkrytou branku!
    24. Jarrod BOWEN - 1:0
     
    26
    Na stadionu po vstřelené brance West Hamu panuje parádní atmosféra. Hosté se ale okamžitě tlačí dopředu.
     
    27
    Manchester City pokračujje v ofenzivním snažení. Na levé straně byl chvíli osamocený Zinčenko, ale jeho střílený centr odvrátil Dawson.
     
    28
    Vladimír Coufal chtěl procedit přihrávku za vysoko postaveného Zinčenka, ale ukrajinský hráč opět prokázal fantastické čtení hry.
     
    29
    Hosté se hnali do zajímavého protiútoku, nicméně obrana soupeře se stačila srovnat a odehrála míč do bezpečí.
     
    30
    Je za námi úvodní půlhodina dnešního souboje a zatím sledujeme dramatický duel. Domácí překvapivě vedou a ještě míchají kartami.
     
    31
    Antonio dostal přihrávku na levou stranu, kde si chtěl obhodit obránce a vymodlil si faul Fernandinha.
     
    33
    Žlutá karta pro tým West Ham United (Jarrod Bowen).
     
    34
    De Bruyne se natahoval po přihrávce na polovinu soupeře, ale míč dostal o pár metrů delší než bylo potřeba.
     
    35
    Mahríz poslal od rohového praporku centr na malé vápno, kde bez problémů zasáhla defenziva West Hamu. Guardiolův celek ale zvyšuje aktivitu.
     
    36
    Gabriel Jesus si v pokutovém území přehodil míč na levačku a zakončil. Jeho technický projektil skončil vedle zadní tyči!
     
    37
    Další zakončení hostujícího celku! Do zakončení se opět dostal Jesus, ale tentokrát nepropálil obrannou hradbu těl domácích zadáků.
     
    38
    Cancelo potáhl míč na polovinu domácího celku, ale obrana West Hamu opět brání v pevném bloku.
     
    39
    Zinčenko zakončoval zpoza velkého vápna, ale rána levačkou se mu nepovedla podle představ a míč skončil vedle levé tyčky.
     
    40
    Na polovině hřiště byl Laportem faulován Lanzini, který schytal tvrdý zásah šlapákem do břicha. Sudí nechává zákrok bez karty.
     
    41
    Gabriel Jesus se blýskl parádním zpracováním, ale následně jej tvrdým zákrokem poslal k zemi Craig Dawson.
     
    43
    Cancelo prošel po pravé straně do blízkosti velkého vápna, přenesl míč na levou stranu, jenže Jack Grealish následně nestačil odcentrovat.
     
    44
    Jack Grealish na levé straně kličkou obešel Vladimíra Coufala, který jej faulem poslal k zemi. City budou zahrávat přímý kop.
     
    45
    Kevin De Bruyne zkusil překvapit domácího brankáře přímou střelou z ostrého úhlu. Łukasz Fabiański se nenechal překvapit a udržel míč v rukavicích.
     
    45
    West Ham právě vstřelil branku! Domácí fanoušci jsou na nohou, jelikož West Ham krátce před koncem prvního poločasu přidává druhou branku! JARROD BOWEN se znovu dostal k nákopu za obranu, dostal se na hranici vápna a levačkou poslal míč do dolního rohu!
    45. Jarrod BOWEN - 2:0
     
    45+1
    Nastavuje se jedna minuta!
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    První poločas končí! Boj o titul v Premier League se pořádně dramatizuje. Domácí West Ham totiž vede nad Manchesterem City 2:0. Ve 24. minutě udeřil z ojedinělé akce Jarrod Bowen. Hosté poté měli tlak, ale nedokázali své náznaky přetavit v branku. V samotném závěru první půle naopak přidal druhou branku Jarrod Bowen.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    West Ham obstaral výkop do druhého poločasu dnešního souboje. Domácí celek bude chtít navázat na dobrý výkon z první půle.
     
    47
    Zouma si dal na malém vápně pozor na centr z levé strany a bez problémů odhlavičkoval míč mimo nebezpečné území.
     
    48
    Fernandinho si tentokrát pohlídal ofsajdovou past, dostal se před sprintujícího soupeře a odehrál míč na Edersona. City jsou od úvodu druhé půle mnohem aktivnější.
     
    49
    Hosté zahrávali rohový kop. Mahríz poslal centr na značku pokutového kopu, ale tam ve vzdušném prostoru dominoval Dawson.
     
    49
    Manchester City právě vstřelil branku! Je sníženo! Manchester City je zpátky v dnešním souboji! Po nepovedeném odvrácení míče ze strany West Hamu akce pokračovala. Rodri sklepl hlavou míč pod sebe a JACK GREALISH jej z voleje poslal do sítě!
    49. Jack GREALISH - 2:1
     
    51
    Cancelo narýsoval kolmici do pokutového území, ale Gabriel Jesus prudkou pobídku nemohl udržet ve hře. Tlak hostů je ale enormní.
     
    52
    De Bruyne centroval z pravé strany na malé vápno, kde se pohyboval Grealish, ale tentokrát hlavou minul branku snad o tři metry.
     
    53
    Gabriel Jesus se skvěle dostal do pokutového území, kde si míč přehodil na pravačku a zakončil. Łukasz Fabiański vytáhl důležitý zákrok!
     
    54
    Po jednom ze soubojů zůstává na trávníku ležet Michail Antonio, který potřebuje ošetření.
     
    56
    Další obrovská šance hostů! Ve vápně se do odraženého míče opřel Bernardo Silva, který překonal brankáře, ale situaci pro West Ham zachránil Zouma!
     
    57
    Cancelo se na pravé straně zbavil obránce a našel Rodriho. Hostující celek zatím hraje trpělivě a číhá na skulinky v obraně West Hamu.
     
    58
    Declan Rice poslal přihrávku na hranici velkého vápna, ale West Ham se u míče dlouho neohřál. Na trávníku dominuje Guardiolův celek.
     
    58
    Žlutá karta pro tým West Ham United (Vladimír Coufal).
     
    59
    Manchester City měl po faulu Vladimíra Coufala k dispozici rozehrávku přímého kopu z dobré pozice. Jeho exekuce se chopil Kevin De Bruyne, který branku přestřelil.
     
    60
    Je za námi hodina hry a zatím stále pokračuje parádní utkání. Hostující Manchester City je po změně stran jasně aktivnějším týmem a dostává se do šancí.
     
    60
    Łukasz Fabiański obdržel žlutou kartu za zdržování hry.
     
    61
    Zinčenko chybnou rozehrávkou nabídl další šanci Bowenovi, který se dostal do obrovské šance, ale místo hattricku trefil jen boční síť!
     
    62
    Ani Gabriel Jesus nebyl při rozehrávce pečlivý a daroval míč domácím. Declan Rice se poté prosmýkl k rohovému praporku, ale odcentroval do bloku.
     
    63
    Laporte diriguje rozehrávku Manchesteru City na polovině hrací plochy. Domácí West Ham nyní vysunul blok o několik metrů výš a pozorně brání.
     
    64
    Rodri přenesl hru na pravou stranu, jenže Cancelo zůstal stát a výborně hrající Fornals před ním odkopl míč do bezpečí.
     
    65
    Fernandinho zkratem při rozehrávce poslal do vyložené šance Antonia, který běžel sám na Edersona, ale pokusem o lob branku minul!
    65. Antonio v úniku
     
    66
    Mahríz se v pokutovém území placírkou opřel do odraženého míče, ale jeho povedenou střelu srazil na rohový kop Tomáš Souček.
     
    67
    Zinčenko vymyslel prudký centr na zadní tyč, kam spěchal Jesus, ale Kurt Zouma před ním na poslední chvíli přizvedl míč na roh.
     
    68
    Z dobrých pětatřiceti metrů zakončoval Zinčenko, jehož přízemní pokus směřoval do dolního rohu a Łukasz Fabiański se musel pořádně natáhnout.
     
    69
    Manchester City právě vstřelil branku! Je vyrovnáno! Hosté zahrávali další přímý kop. Rijád Mahríz poslal do vápna povedený centr a VLADIMÍR COUFAL si míč hlavou nešťastně prodloužil do vlastní branky!
    69. Vladimír COUFAL - 2:2
     
    70
    Antonio dvacet minut před koncem odstavil na polovině hrací plochy Fernandinha, ale následně už se neprodral do nebezpečné pozice. Skvěle se vrátil Zinčenko.
     
    71
    Dawson si dal pozor na sprintujícího Gabriela Jesuse a odkopl před ním balón mimo nebezpečí.
     
    72
    Jesus dostal přihrávku na levou stranu a našel Grealishe. Hosté tentokrát zvolnili a snaží si otevřít prostor.
     
    73
    Jack Grealish se s míčem u nohy opět dostal poblíž velkého vápna, ale rozehrál jen do křídla. West Ham už stojí v deseti lidech na hranici šestnáctky.
     
    74
    Ederson se zapojil do rozehrávky Manchesteru City a ihned žene spoluhráče dopředu. Vedoucí celek Premier League chce dokonat obrat.
     
    75
    Z velké dálky napřáhl ke střele aktivní Rodri, jenže jeho ránu si Łukasz Fabiański bez problémů pohlídal a ukryl míč do rukavic.
     
    76
    West Ham si mohl vzít zpět ztracené vedení! Antoniův centr sklepl hlavou pod sebe Souček a Bowenavu ránu ze skvělé pozice zablokoval Laporte!
     
    77
    Střídání v týmu West Ham United:
    ze hřiště odchází Manuel Lanzini, přichází Mark Noble.
     
    78
    Mark Noble ihned po svém příchodu na trávník dostal přihrávku na hranici velkého vápna, sklepl míč pod sebe, jenže tam nebyl nikdo ve fialovém.
     
    79
    Jack Grealish se po skvělém individuálním průniku dostal do pokutového území, přehodil si míč na pravačku a zakončil. Jeho ránu zablokoval Dawson.
     
    80
    Po následném rohovém kopu se míč snášel ke Cancelovi, ale Fornals signál přečetl a odhlavičkoval míč do bezpečí.
     
    81
    Manchester City se usadil na polovině soupeře a postupnou kombinací si hledá cestičku do pokutového území. Z pravé strany zkoušel štěstí Silva, ale obránci mu zatarasili vstup do vápna.
     
    82
    Dawson sice odhlavičkoval míč ven z pokutového území, ale odražený balón už opět mají na kopačkách fotbalisté Manchesteru City.
     
    83
    Gabriel Jesus upadl po souboji s Dawsonem v pokutovém území, ale sudí ukazuje, že penaltu pískat nebude.
     
    84
    Pozor! Celou akci ještě zkoumá VAR. Hlavní rozhodčí se jde podívat na monitor.
     
    85
    Pokutový kop pro Manchester City!
     
    86
    K exekuci pokutového kopu se postavil Rijád Mahriz, jenže penaltu nekopl dobře a Łukasz Fabiański je hrdinou domácích!
    86. Penalta
     
    87
    Mahríz následně zahrával rohový kop. Jeho centr si hledal Laporte, ale Dawson dnes dominuje ve vzdušném prostoru.
     
    88
    West Ham se po dlouhé době dostal na polovinu soupeře, kde domácí vybojovali autové vhazování. Sledujeme fantastický závěr skvělého souboje.
     
    89
    Vladimír Coufal poslal dlouhý aut až do pokutového území, ale obrana Manchesteru City byla připravená a odehrála míč do bezpečí.
     
    90
    Cancelo odcentroval z pravé strany na značku pokutového kopu, ale Tomáš Souček míč odkopl levou nohou mimo nebezpečí.
     
    90+1
    Nastavují se čtyři minuty!
     
    90+2
    Jack Grealish na levé straně vyzval k tanci Vladimíra Coufala. K následnému centru se tlačil Rodri, ale v tísni hlavičkoval mimo branku.
     
    90+2
    Střídání v týmu West Ham United:
    ze hřiště odchází Pablo Fornals, přichází Benjamin Johnson.
     
    90+3
    Michail Antonio upadl po souboji s Fernandinhem, ale sudí faul nepískal. Domácí útočník se poté hodně rozčiloval, nicméně svého nedosáhl.
     
    90+4
    Žlutá karta pro tým Manchester City (Gabriel Jesus).
     
    90+5
    Střídání v týmu West Ham United:
    ze hřiště odchází Michail Antonio, přichází Andrij Jarmolenko.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Je konec! West Ham uhrál s Manchesterem City remízu 2:2. Ve 24. minutě udeřil z ojedinělé akce Jarrod Bowen. Hosté poté měli tlak, ale nedokázali své náznaky přetavit v branku. V samotném závěru první půle naopak přidal druhou branku Jarrod Bowen. Po změně stran nastoupili hosté na trávník mnohem aktivněji a o bleskové snížení se postaral Jack Grealish. Obrovskou šanci měl poté Antonio, který šel sám na Edersona, ale netrefil zařízení. Dvacet minut před koncem hosté vyrovnali, když si vlastní branku vstřelil Vladimír Coufal. V závěru navíc hosté kopali penaltu, ale Mahríz nechal vyniknout domácího brankáře.
     
    Držení míče: 22 % : 78 %.
    Střely na branku: 2:8. Střely mimo: 3:10. Rohy: 4:9. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 9:5. (16:55:16)

    Tomáš Kubečka

    Branky: 24. Bowen (Fornals), 45. Bowen (Antonio) – 49. Grealish (Rodri), 69. Coufal (vla.)

    Karty:   33. Bowen (WHU), 58. Coufal (WHU), 60. Fabiański (WHU) – 90+4. Jesus (MAC)

    Neproměněná penalta: 86. Mahriz (MAC), brankář Fabiański zneškodnil


    Držení míče: 22 % : 78 %.
    Střely na branku: 2:8. Střely mimo: 3:10. Rohy: 4:9. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 9:5.
    West Ham United: Fabiański – Coufal, Dawson, Zouma, A. Cresswell – Souček, Rice – Bowen, Lanzini (77. Noble), Fornals (90+2. Johnson) – Antonio (90+5. Jarmolenko).
    Náhradníci: Aréola – Fredericks, Král, Masuaku, Okoflex, Vlašić.

    Manchester City: Ederson – Cancelo, Fernandinho, Laporte, Zinčenko – B. Silva, Rodri, De Bruyne – Mahriz, Jesus, Grealish.
    Náhradníci: Steffen – Aké, Egan-Riley, Foden, Gündoğan, Mbete, Lavia, Palmer, Sterling.

    Diváci: 59 972
    thejrc.org