Itálie – Kanada 1:6 (kon.) | Norsko – Velká Británie 4:3 (2:1 po s.n.) | Francie – Kazachstán 2:1 (kon.)
Rakousko – USA 2:3 (po pr.) | Dánsko – Švýcarsko 0:6 (kon.) | Česko – Švédsko cz 3:5 (kon.)
konec
Itálie
1:6 (1:1, 0:3, 0:2)
Kanada
Neděle 15.05.2022, 11:20 • Helsinki Ice Hall, Helsinky • Mistrovství světa • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Kanada v nedělním zápase potvrdila papírové předpoklady, po první třetině ale muselo být v její kabině hodně živo. Itálie totiž nastoupila výborně a byla to právě ona, kdo se ujal vedení. Javorové listy ale stačily ještě do první třetiny srovnat krok a ve zbytku utkání přidat dalších pět gólů. S šesti body tedy Kanaďané zůstávají na čele skupiny A, Itálie si na první výhru musí počkat minimálně do úterý. (13:45:34)
     
    Nejlepší hráči: Dylan Di Perna – Josh Anderson
     
    Konec zápasu.
     
    59:20
    Comtois posílal puk do brankoviště, Dawson Mercer byl ale zády k brance a kotouče si nevšiml.
     
    58:18
    Comtois zpátky na ledové ploše, i s tímto oslabením si javorové listy poradily bez větších potíží.
     
    58:08
    Peter Spornberger zachytil přihrávku Marca Insama až za modrou čárou a Itálie musí vyklidit útočné pásma.
     
    57:48
    Střela Alexe Petana se stala kořistí Chrise Driedgera, který vytáhl efektní zákrok lapačkou.
     
    56:30
    Itálie se zřejmě nepoučila z předešlé přesilovky a málem znovu inkasovala. Dawson Mercer přebruslil italského obránce, do brejku se ale nakonec o kousek nedostal.
     
    56:18
    Na útočné modré čáře přidržel Maxime Comtois hůl soupeři, čehož si rozhodčí všimli a posílají dalšího kanadského hráče na trestnou lavici.
     
    55:30
    I toto oslabení zvládli Kanaďané výborně a navíc v něm i sami udeřili. Teď už ale mají na ledové ploše znovu všech pět bruslařů.
     
    55:14
    Italská přihrávka zpoza branky se odrazila od brusle bránícího hráče do brankoviště. Avšak Chris Driedger byl pozorný a kotouč přikryl lapačkou.
    54:54 Noah GREGOR - 1:6
     
    54:54
    Kanada právě vstřelila branku!
    Ve vlastním oslabení se do brejku dostal NOAH GREGOR a nezaváhal. Kanadský útočník si potáhl puk a pak ho bekhendovým blafákem zasunul za záda bezmocného Fazia. Asistence: Dawson Mercer.
     
    53:30
    Podrážením se provinil Cole Sillinger a Itálii čeká další přesilovka.
     
    53:17
    Matt Barzal je zase zpátky, na trestnou lavici ale zamíří jiný z Kanaďanů, který se v obranném pásmu dopustil podrážení. Zatím má Itálie signalizovanou výhodu.
     
    53:13
    Peter Spornberger přihrával na pravou stranu, odkud to vyzkoušel Daniel Mantenuto. Chris Driedger se s přihrávkou skvěle přesunul a puk vyrazil k zadnímu mantinelu.
     
    52:08
    Kanada sice hraje v oslabení, ani to ale nezabránilo Sillingerovi, aby se dostal ke střele. Naštěstí pro Italy nemířil přesně.
     
    51:22
    Od modré čáry se napřáhl Enrico Miglioranzi, jehož pumelici vyrazil Chris Driedger před sebe. O vyčištění prostoru se postarali obránci, kteří okamžitě vyhodili.
     
    51:12
    Matt Barzal před italským brankovištěm zasáhl jednoho ze soupeřů do obličeje a na trestné lavici si musí odpykat menší trest za vysokou hůl.
     
    50:45
    Z rohu hrací plochy přihrával před branku Mathew Barzal, který viděl najíždějícího Drakea Bathersona. Kanadský útočník už byl příliš blízko italskému brankáři, a tak jej trefil!
     
    50:34
    Kent Johnson střílel po přihrávce Matta Barzala z hodně ostrého úhlu a branku netrefil.
     
    50:12
    Sražený kotouč si mezi kruhy našel Ryan Graves, jenž z dobré pozice zamířil jen vedle levé tyče.
     
    49:45
    Ihned po vyhraném vhazování vyslal ostrou ránu Josh Anderson, italský brankář byl ale na svém místě.
     
    49:42
    Potencionální vyhození zachytil na modré čáře Cole Sillinger, který postupoval do kruhu pro vhazování. Následně ale zamířil do míst, kde se nacházel znovu připravený Justin Fazio.
     
    49:34
    Cole Sillinger byl mezi kruhy ve výborné střelecké pozici, celou situaci ale nevyřešil dobře a k ohrožení Justina Fazia se ani nedostal.
     
    49:14
    Puk se od zadního mantinelu odrazil k pravé tyčce italské branky a protože byl Noah Gregor hodně blízko, Justin Fazio raději přikrývá kotouč pod lapačkou.
     
    48:52
    Na levém křídle dostal hodně prostoru Ivan Deluca, který správně mířil do protějšího horního rohu branky. Jenomže zakončení bylo o kousek nepřesné.
     
    48:34
    Nick Holden přihrával z modré čáry na levou stranu, odkud na první tyčku mířil Ryan Graves. Zakončení dobře viděl Justin Fazio, a tak černou gumu vyrazil do ochranné sítě.
     
    48:17
    Maxime Comtois posílal puk mezi kruhy, kde se ale Pierre-Luc Dubois k zakončení nedostal.
     
    47:17
    Drake Batherson dlouho hledal komu by přihrál, a tak se po chvíli rozhodl pro přihrávku mezi kruhy. Italská obrana byla dobře postavená a posunula hru do středního pásma.
     
    46:31
    Matt Barzal předal puk na vrcholek levého kruhu Kentu Johnsonovi, jeho ránu vykopává Justin Fazio svým betonem pryč.
     
    45:38
    Drake Batherson puk za italskou brankou nezastavil a Itálie se na malý moment dostala ze svého pásma pryč. Po další střele Dysina Maya pak Justin Fazio raději přerušuje hru. Následuje komerční přestávka.
     
    45:21
    Ve středním pásmu se kotouče chopil Tommaso Traversa, který zkusil projet středem, kde na něho číhala dvojice obránců. Italský útočník si tak vzal velké sousto a o puk přišel.
     
    44:22
    Dawson Mercer byl u mantinelu tvrdě dohrán jedním z italských hráčů, přesto nakonec puk do útočného pásma dostal. Kanada se tam ale dlouho neohřála.
     
    44:10
    Ve středním pásmu chyboval autor posledního gólů, jenž netrefil puk a předskočil ho Luca Frigo. Jenomže kanadský obránce se rychle zorientoval a soupeře vytlačil do rohu hrací plochy.
     
    43:33
    V dobré střelecké pozici byl taky Travis Sanheim, ani on ale z pravé strany prostor mezi třemi tyčemi netrefil.
     
    43:05
    O další navýšení kanadského náskoku se po rychlém přechodu do útočného pásma pokoušel Nicolas Roy, branku ale minul.
    42:49 Dysin MAYO - 1:5
     
    42:49
    Kanada právě vstřelila branku!
    Zámořský celek znovu zamkl soupeře před vlastní brankou a dává pátý gól v dnešním utkání! Maxime Comtois přihrával na modrou čáru, odkud se napřáhl DYSIN MAYO, jenž využil clony před brankou. Asistence: Maxime Comtois a Dawson Mercer.
     
    42:30
    Kanada dlouho kombinovala na levé straně útočného pásma a celá akce nakonec vyústila ve střelu kapitána Thomase Chabota. Sražena ale byla nad.
     
    42:03
    Přihrávka přes osu zamířila na vrchol pravého kruhu, odkud italskou branku přestřelil Zach Whitecloud. Tlak Kanady dál trvá...
     
    41:17
    Itálie se znovu dostala do útočného pásma a od modré čářy pálil Dylan Di Perna. Prostor mezi třemi tyčemi ale netrefil a Kanada stěhuje hru k italské brance.
     
    40:28
    Itálie ujížděla do přečíslení tři na dva, nepřesná přihrávka Phila Pietronira ale celou akci zastavila.
     
    40:16
    Pierre-Luc Dubois přihrával na modrou čáru, od které to zkusil Travis Sanheim. Jeho snažení vyrazil Justin Fazio betonem, a tak se o dorážky pokoušeli Dylan Cozens a Nicolas Roy. Italský brankář už byl dobře postaven a nekapituloval.
     
    40:04
    Travis Sanheim chtěl nahodit puk do útočného pásma a přitom trefil čárového sudího. Ten už je v tuto chvíli zpátky na nohou a můžeme pokračovat.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Ve druhé třetině jsme ze strany javorových listů sledovali přesvědčivější výkon, za který byli hráči v bílých dresech odměněni hned třemi góly. Itálie přestala stíhat a hrozí jen sporadicky, o čemž vypovídají taky pouhé dvě střely na Chrise Driedgera.

    Střely na branku: 2-11.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    39:57
    Damon Severson byl před italskou brankou a hokejkou se snažil zasáhnout letící puk, to se mu ale nepodařilo.
     
    39:45
    Nicolas Roy a Damon Severson dlouho kombinovali na pravé straně, ale kanadský obránce dal nepřesnou přihrávku, která se zastavila až ve středním pásmu.
     
    38:58
    Do samostatného úniku pelášil Dylan Cozens, tváří v tvář italskému brankáři ale neuspěl.
     
    38:49
    Do kanadské přihrávky vložil jeden z italských hráčů hokejku a kotouč zamířil mezi diváky. Hledištěm to jen zahučelo, ale zdá se, že fanoušek je v pořádku.
     
    38:06
    A Itálie po delší době také zahrozila. Před kanadským brankářem se hned ke dvěma zakončením dostal Alex Petan, na Chrise Driedgera si ale nepřišel.
     
    37:55
    Rozehrávka Ryana Gravese byla až příliš prudká a puk prosvištěl až na zakázané uvolnění. Po delší době se tak bude vhazovat před Chrisem Driedgerem.
    37:30 Kent JOHNSON - 1:4
     
    37:30
    Kanada právě vstřelila branku!
    Do poslední cihly rozebrala kanadská jednotka italskou zeď! Mathew Barzal přihrával na osu, odkud Thomas Chabot rozdal kotouč do pravého kruhu pro vhazování. KENT JOHNSON na nic nečekal a zamířil do horního rohu branky, kam se Justin Fazio nemohl dostat. Asistence: Thomas Chabot a Mathew Barzal.
     
    37:16
    Matt Barzal předal puk na pravou stranu Thomasi Chabotovi a Justin Fazio se proti této dělovce pouze otáčel. Naštěstí pro něj ale kanadský bek nemířil přesně.
     
    36:35
    V útočném pásmu se zapomněl Maxime Comtois, který doslova skočil na modrou čáru, aby se nepískal ofsajd. Ovšem byl trochu pomalejší, a tak se přerušuje.
     
    35:59
    Dysin Mayo se za vlastní brankou dostal do menších problémů, celou situaci ale rychle uklidnil Nick Holden. A Kanada už je zase na cestě k italské brance.
     
    35:50
    Zpoza branky nepřesně přihrával Morgan Geekie, a tak Nick Holden kotouč nezachytil. Kanadskému celku musel pak s rozehrávkou pomoci brankář Chris Driedger.
     
    35:36
    Velmi ofenzivně je laděný Travis Sanheim, který se z modré čáry stáhl blíže k brance a přesto, že ho napadala dvojice soupeřů vystřelil. Zakončení po ledě ale zastavil betonem Justin Fazio.
    35:14 Nicolas ROY - 1:3
     
    35:14
    Kanada právě vstřelila branku! Javorové listy jdou do dvoubrankového vedení a to zejména perfektní práci Pierra-Luca Duboise. Kanadský útočník obkroužil celé útočné pásmo a z pravé strany pak předložil puk NICOLASI ROYOVI. Ten si jej stáhl a pak přesně zakončil. Asistence: Pierre-Luc Dubois, Ryan Graves.
     
    34:41
    Italové se dostali z obranného pásma jen za cenu zakázaného uvolnění a tak se hra stěhuje zase zpátky k jejich brance.
     
    34:28
    Ryan Graves se opřel do puku a stadion znovu zpozorněl. Kanadský obránce však klubíčko těl před Faziem neprostřelil.
     
    34:15
    Na ose hrací plochy byl Adam Lowry, jenž měl kolem sebe trojici bránících hráčů. Přesto se kanadský útočník dostal ke střele, kterou ale branku přestřelil.
     
    33:39
    Matt Barzal to z předbrankového prostoru zkusil zadovkou, ani tentokrát se ale z branky radovat nemůže.
     
    33:09
    Kolem italské brány teď létají kotouče, jenomže pokusy nemíří přesně. Jedním ze střelců byl Zach Whitecloud, jehož zakončení minulo pravou tyčku.
     
    33:00
    Kent Johnson předal puk napříč útočným pásmem Thomasi Chabotovi, ten ale z pravého kruhu nezamířil přesně.
     
    32:26
    Chris Driedger viděl, že soupeř střídá, a tak poslal přihrávku až na útočnou modrou čáru. Ovšem Dylan Cozens netrefil kotouč a Kanada musí tvořit ze středního pásma.
     
    31:59
    Javorové listy mohly jít do přečíslení dva na jednoho. Maxime Comtois ale puk na modré čáře nezpracoval.
     
    31:39
    Rozhodčí měli rychlou poradu a domluvili se, že o branku se nejednalo. Pokračujeme tak dále za stavu 1:2.
    31:39 Puk skončil v brance po odpískání hlavního rozhodčího
     
    31:39
    Skrytou střelou se od modré čáry prezentoval Travis Sanheim, jehož snažení brankáři vypadlo. Dawson Mercer pak přisouval puk do brankoviště a po odpískání se radoval z gólů. Otázkou je, kdy černá guma přešla přes brankovou čáru!
     
    30:53
    Chris Driedger odklepal poslední sekundy kanadské přesilovky. Tahle dvouminutovka Javorovým listům moc nevyšla.
     
    30:35
    Tentokrát to Kanada ale sehrála už velmi dobře a zakončení z pravé strany vyslal Morgan Geekie. Ten mířil pod horní tyčku, avšak Justin Fazio puk lapačkou vyrazil do ochranné sítě.
     
    29:59
    Drake Batherson posílal puk na levý kruh, kde ale Matta Barzala nenašel. A Kanada musí ze středního pásma začít znova.
     
    29:40
    Zámořské mužstvo dál pokračuje ve stejném stylu hry a Itálie se dvakrát v krátkém sledu osvobodila.
     
    29:10
    Kanada se v úvodu přesilové hry trápí, jelikož se Italům dvakrát povedlo vyhodit a následně se javorové listy ocitly v ofsajdu.
     
    28:53
    Problémy Itálie nekončí. Po druhém inkasovaném gólu teď bude čelit přesilovce soupeře. A to po faulu Daniela Gliry, který se provinil hákováním.
     
    28:32
    Chris Driedger je na kanadské střídačce a do hry pouští šestého bruslaře. Kanada hraje v signalizované výhodě.
    28:15 Josh ANDERSON - 1:2
     
    28:15
    Kanada právě vstřelila branku!
    Zámořský celek otáčí stav zápasu! Nahozením od modré čáry se prezentoval Dysin Mayo a před brankou úspěšně tečoval JOSH ANDERSON. Justin Fazio se sice přesouval, ale už nestihl reagovat – 1:2. Asistence: Dysin Mayo, Adam Lowry.
     
    27:54
    Proti pokusu Dysina Maya měl Fazio u sebe betony včas, Kanada ale dál drží Italy v jejich obranném pásmu a její tlak roste.
     
    27:01
    Zadovkou před branku přihrával Dylan Cozens, jenomže našel jen soupeře. Itálie vyvezla hru alespoň do středního pásma a rychle střídá své řady.
     
    26:47
    Nicolas Roy měl na modré čáře na zádech hned dva bránící hráče, přesto obrat zvládl a Kanaďané dál pokračují v útočném pásmu.
     
    26:12
    Kanadská přihrávka byla příliš pomalá, a tak se pro ofsajd znovu přerušuje.
     
    26:04
    Odražené nahození od modré čáry zamířilo mezi kruhy, kde se nacházel zcela osamocený Diego Kostner. Jeho střela ale byla žalostná, protože z nebezpečné pozice mířila přesně do hrudníku kanadského maskovaného muže.
    25:33 Faziovi pomohla tyč a následně předvedl důležitý zákrok
     
    25:33
    Správně postavené tyče teď zachránily Itálii od druhého inkasovaného gólu. Brankovou konstrukci ranou ze strany orazítkoval Noah Gregor.
     
    25:01
    Kanada se sice usadila v útočném pásmu, ale její kombinace trochu vázne. Nejprve si hledal střeleckou pozici Mathew Barzal, avšak jeho pokus byl zablokovaný. Poté vystřelil vedle brány Ryan Graves.
     
    23:59
    Po střele Nicka Holdena to stadionem jen zahučelo. Puk ale prostor mezi třemi tyčemi o kousek minul.
     
    23:38
    Dvě minuty z trestu Sillingera jsou pryč. Tohle oslabení zvládli Kanaďané bez jediného problému.
     
    23:30
    Za vlastní brankou vybojoval kotouč Travis Sanheim, který vyhodil přes celé kluziště. Kanadští hráči rychle spěchají na střídačku.
     
    22:40
    O vyhození se pokoušel Nicolas Roy, avšak rukavicí kotouč zastavil Alex Petan. Hned po něm hrál Diego Kostner, a tak je hra znovu přerušená.
     
    22:37
    Alex Petan už Italy do útočného pásma dostal, ale jen na chviličku. Pak totiž Enrico Miglioranzi na modré čáře puk ztratil a Itálie musí začít znova.
     
    22:21
    Italské snažení je po několikáté zastavené ve středním pásmu, a tak ho evropský celek zkouší znovu.
     
    21:38
    Cole Sillinger se v útočném pásmu dopustil sekání a je prvním vyloučeným hráčem dnešního zápasu.
     
    21:38
    Pokusem z vrcholu kruhu se prezentoval Zach Whitecloud, jehož snažení vyrazil italský brankář před sebe. Následně si nedovoleným způsobem vypomohl Cole Sillinger.
     
    21:38
    Josh Anderson se dostal ke střele z levé strany hřiště, branku soupeře ale příliš neohrozil,
     
    20:53
    Adam Lowry nakonec na modré čáře neudržel puk a Kanaďané museli vyklidit útočné pásmo. Teď už jsou ale Javorové listy zase zpátky.
     
    20:31
    Pierre-Luc Dubois objel branku a přihrával přes brankoviště na zadní tyčku. Tam se nacházel odstoupený Dylan Cozens, jehož zakončení vyrazil Justin Fazio.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    Kanada v úvodním dějství doslova prospala první třetinu, kdy hrála na půl plynu a zřejmě si myslela, že dnes bude jasným vítězem. A tak se slova ujala Itálie, která s papírovým favoritem držela tempo a několikrát prověřila Chrise Driedgera. Toho ve třinácté minutě prostřelil Phil Pietroniro, což trochu vzchopilo zámořské hráči. Jenomže kromě jedné úspěšné akce, hrají hluboko pod svými možnostmi, a tak je stav po první třetině 1:1.

    Střely na branku: 4:11.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:57
    Kanada nebyla blízko gólu do šatny. Po ráně od modré čáry se puk ocitl v brankovišti, kde se ale Javorové listy k dorážce nedostaly.
     
    19:36
    Kent Johnson zajel do útočného pásma, ale celou dobu koukal do ledu. A tak jeho přihrávka mířila jen k soupeři.
     
    18:56
    Do rány Thomase Chabota od modré čáry vložil jeden ze spoluhráčů svou hůl a tečovaný pokus italského brankáře pořádně pozlobil. V síti ale neskončil.
     
    18:30
    Damon Severson přihrával na vrchol pravého kruhu, odkud to ihned zkoušel Travis Sanheim. Jeho pokus byl nepřesný a proletěl jen kolem vzdálenější tyče.
     
    18:02
    Kanada se chtěla nastěhovat před italskou branku, avšak nezvládla přechod přes modrou čáru a je vykázaná do neutrální zóny.
     
    17:23
    Puk se teď u levé tyče odrazil příhodně k Noahu Gregorovi. Využít šanci k otočení skóre se ale Kanadě nepodařilo.
     
    17:16
    Zámořský celek se sice nacházel v útočném pásmu, ale Ryan Graves dlouho otálel s přihrávkou, a tak byl dohrán u mantinelu.
     
    16:33
    Kanadská přihrávka mířila podél mantinelu na modrou čáru, odkud se napřáhl Zach Whitecloud. Zakončení mířilo pod hodní tyčku, ale také do brankářovy lapačky.
    16:11 Di Perna schoval puk šikovně do polstru kolem branky
     
    16:11
    Po vyhraném vhazování vystřelil těsně vedle branky Dylan Di Perna. Jeho zakončení mířilo do polstrování branky, a tak se ještě raději kontroluje záznam hry.
     
    16:05
    Na levém kruhu byl znovu Marco Sanna, k němuž obránci přistupovali znovu pomalu. Avšak i přesto zakončení srazili do ochranné sítě.
    15:50 Travis SANHEIM - 1:1
     
    15:50
    Kanada právě vstřelila branku!
    V Helsinkách máme srovnáno. Puk šel po modré čáře od Damona Seversona na druhého kanadského obránce. TRAVIS SANHEIM pak napřáhl a pořádnou dělovkou rozvlnil síť za zády italského brankáře. Asistence: Damon Severson, Josh Anderson.
     
    15:20
    Skvělý Chris Driedger drží Kanadu ve hře! Zpoza branky mířila přihrávka na vrchol brankoviště Dante Hannoun, který mířil pod horní tyčku. Avšak zámořský brankář vytáhl parádní zákrok lapačkou!
     
    14:53
    Pierre-Luc Dubois se v brankovišti Itálie dostal do kolize s Justinem Faziem, přerušovat se ale nebude.
     
    14:18
    V kanadské kabině bude asi hodně rušno, protože zámořští hráči hrají na půl plynu. Tentokrát znovu kanadský celek neprošel přes střední pásmo.
     
    13:38
    Barzal dostal z rohu hřiště na střed, kde ho Noah Gregor posílal na pravou tyč pro Maxima Comtoise. Rychlejší ale byla znovu lapačka italského brankáře.
     
    13:10
    O rychlou odpověď Kanady se snažil Nick Holden od modré čáry. Kotouč ale zaplul pouze do lapačky připraveného Justina Fazia.
    12:57 Phil PIETRONIRO - 1:0
     
    12:57
    Itálie právě vstřelila branku!
    Kanada dále hraje profesorský a Itálie se překvapivě ujímá vedení! Z pravé strany přihrával na vrchol levého kruhu Brandon McNally. K PHILU PIETRONIROVI nikdo nepřistoupil, a tak italský hráč měl čas zamířit a trefil se přesně ke vzdálenější tyči! Asistence: Brandon McNally a Luca Frigo.
     
    12:49
    Na druhé straně pozlobil kotouč také třetí kanadský útok, který netrefil Mathew Barzal ani Damon Severson.
     
    12:36
    Na levém křídle se protáhl Brandon McNally, který poté okamžitě střílel na zadní tyčku. Chris Driedger si do statistik připisuje další úspěšný zákrok.
     
    11:50
    Nechybělo moc a byli to Italové, kdo otevřel skóre zápasu. Puk před kanadským brankářem zvláštně poskočil, čehož se snažil využít Marco Sanna. Neúspěšně.
     
    11:16
    Od modré čáry nahazoval kotouč před branku Peter Spornberger, jehož snažení bylo sražené. A tak se k nepřesné dorážce dostal ještě Tommaso Traversa.
     
    10:46
    Na pozoru se musel mít i Chris Driedger v brance Kanady. Z pravé strany hřiště nejprve střílel Daniel Mantenuto, další pokus pak od modré vyslal Phil Pietroniro.
     
    09:52
    Do pravého kruhu pro vhazování si najel Alex Petan, který znovu prověřil pozornost kanadského brankáře. Ten se ale nacházel ve správném postavení a puk vyrazil.
     
    09:04
    Na levém křídle měl hodně prostoru Luca Frigo, k němuž se ze středu stahoval obránce. Italský útočník po ledě mířil na zadní tyčku, jenomže Driedgerova hokejka byla na správném místě.
     
    08:48
    Ihned po vyhraném vhazování vyslal ostrou ránu od modré Nick Holden. Branku Fazia ale o pár desítek centimetrů minul a duní jen mantinel za ní.
     
    08:43
    Z rohu před branku přihrával Josh Anderson, avšak kotouč netrefil Cole Sillinger. A tak zleva vystřelil až Ryan Graves, jehož pokus schoval Justin Fazio do lapačky.
     
    08:05
    Dylan Cozens prostrkal kotouč až před italskou branku, tam se ale k zakončení nedostal a Italové se znovu osvobozují.
     
    07:46
    Z levé strany zkoušel skrytou střelou brankáře překvapit Dylan Cozens, ovšem Justin Fazio yl na správném místě a kotouč vyrazil k zadnímu hrazení.
     
    07:34
    Z vrcholu pravého kruhu to tentokrát zkoušel také Zach Whitecloud, jehož pokus byl sražený do ochranné sítě. Znovu se tak bude vhazovat před italskou brankou.
     
    07:08
    Na druhé straně hřiště už se do brejku pomalu dostával Alex Petan, nebezpečí ale zažehnal Dawson Mercer, který italskému útočníkovi srazil puk z hole.
     
    06:43
    Do předbrankového prostoru si najel Dawson Mercer, který si položil italského brankáře a mohl zakončovat do odkryté části branky. Avšak Justin Fazio se skvěle položil a kotouč zastavil. Navíc pokryl i následující nahození zpoza brány.
     
    06:04
    Po zblokované přihrávce Barzala se Kanada musí vracet až do svého obranného pásma a další útok bude rozehrávat od vlastní branky.
     
    05:27
    Za brankou byl dohraný Drake Batherson, jenž v pádu přihrával před branku. V nebezpečném prostoru se nacházel Kent Johnson, avšak střelecky se neprosadil.
     
    04:52
    Itálie před vlastní brankou rychle dostupuje kanadské hráče, kteří kotouč zatím tahají spíše po mantinelech. Zámořský celek nastoupil do zápasu s profesorským stylem hry.
     
    04:26
    Neporozumění na modré čáře v podání Javorových listů znamená ofsajd a hra je přerušena.
     
    03:58
    Mezi kruhy, ale také zády k brance se nacházel Pierre-Luc Dubois, jenž přihrával na modrou čáru. Kanada puk neudržela a musí spěchat do středního pásma.
     
    03:25
    Damon Severson se elegantně projel do útočného pásma a předal puk na modrou čáru Travisi Sanheimovi, k ohrožení branky Itálie nedošlo.
     
    03:02
    Střeleckou pozici měl na pravém kruhu přichystanou Maxime Comtois, jemuž v rozhodujícím momentu sjel kotouč z čepele hole.
     
    02:22
    Na pravé straně se rozjel Lorenzo Casetti, který projel až do útočného pásma a přihrávku směřoval před branku, kde se nacházel jen pokrytý Ivan Deluca.
     
    02:00
    Na ledě se poprvé ocitl také Matt Barzal a po kolizi s italským hráčem se v rohu hřiště poroučel k zemi.
     
    01:34
    Josh Anderson potvrzuje, že má rád fyzickou hru, když za brankou Itálie trefil hned dva hráče. Jenomže domácí celek drží puk a podívá se do středního pásma.
     
    01:10
    Cole Sillinger na modré čáře ztratil puk a Kanaďané musí vyklidit útočné pásmo. Zatím jsou však jednoznačně aktivnějším týmem na ledě.
     
    00:47
    U pravého mantinelu už byl napřažený Thomas Chabot, jehož pokus srazil do ochranné sítě Marco Magnabosco. Bude se tak vhazovat po levici italského gólmana.
     
    00:26
    První útok Kanady se rychle dostal až do útočného pásma, tam ale kotouč pouze proletěl před brankou Fazia.
     
    00:10
    Na úvodní vhazování se postavili Daniel Mantenuto a Pierre-Luc Dubois. Kanada následně nahodila kotouč za branku, avšak dlouho se tam neudržela.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Itálie: Fazio (Fadani) – Pietroniro, Miglioranzi, Di Perna, Spornberger, Gios, Glira, Casetti – Petan (A), S. Kostner (A), Sanna – Magnabosco, Mantenuto, Frank (C) – McNally, Hannoun, Frigo – Traversa, D. Kostner, Deluca – Insam.
    Trenér: Greg Ireland

    Kanada: Driedger (Thompson) – Whitecloud, Chabot (C), Severson (A), Sanheim, Mayo, Holden, Graves – Roy, Dubois, Cozens – Anderson, Lowry (A), Sillinger – Batherson, Barzal, Johnson – Comtois, Mercer, Gregor – Geekie.
    Trenér: Claude Julien

    Rozhodčí: Dehaen (FRA), Hansen (NOR) – Beresford (GBR), Zunde (LAT).
     
    Ještě jednou vás vítáme u zápasu, do něhož poprvé na šampionátu nastoupí také Matt Barzal. A tak zámořský celek bude ještě o něco silnější, než-li v úvodním střetnutí. Na Kanadu tak čeká Itálie, která v úvodním dějství nestačila na Švýcarsko. Dočká se celek z jihu Evropy překvapení?
     
    Nominace Kanady

    Brankáři: Chris Driedger (Seattle Kraken), Logan Thompson (Vegas Golden Knights), Matt Tomkins (Frölunda)

    Obránci: Thomas Chabot (Ottawa Senators), Dysin Mayo (Arizona Coyotes), Travis Sanheim (Philadelphia Flyers), Damon Severson, Ryan Graves (oba New Jersey Devils), Zach Whitecloud (Vegas Golden Knights)

    Útočníci: Josh Anderson (Montreal Canadiens), Matthew Barzal (New York Islanders), Drake Batherson (Ottawa Senators), Maxime Comtois (Anaheim Ducks), Dylan Cozens (Buffalo Sabres), Pierre-Luc Dubois, Adam Lowry (Winnipeg Jets), Noah Gregor (San Jose Sharks), Dawson Mercer (New Jersey Devils), Eric O´Dell (Dynamo Moskva), Nicolas Roy (Vegas Golden Knights), Cole Sillinger (Columbus Blue Jackets).
     
    Kanada

    Kanada je považována za největšího favorita skupiny A a nutno říct, že zcela právem. Javorové listy sice do Helsinek dovezly nejmladší tým šampionátu, hned v prvním zápase ale ukázaly svou sílu a houževnaté Němce porazily 5:3. Ve velmi dobrém světle se ukázal útočník Winnipegu Pierre-Luc Dubois, dvougólový střelec a nejlepší hráč Kanady v prvním utkání.
     
    Nominace Itálie

    Brankáři: Andreas Bernard (HC Bolzano/ICEHL), Justin Fazio (HC Bolzano/ICEHL), Davide Fadani (HC Lugano/NLA)

    Obránci: Dylan Di Perna (Ritten Sport/AlpsHL), Alex Trivellato (HC Bolzano/ICEHL), Gregorio Gios (Asiago Hockey/AlpsHL), Phil Pietroniro (Mulhouse Scorpions/Ligue Magnus), Daniel Glira (HC Pustertal/ICEHL), Lorenzo Casetti (Asiago Hockey/AlpsHL), Enrico Miglioranzi (Asiago Hockey/AlpsHL), Peter Spornberger (Schwenninger Wild Wings/DEL)

    Útočníci: Marco Sanna (SG Cortina/AlpsHL), Marco Insam (HC Bolzano/ICEHL), Daniel Mantenuto (Asiago Hockey/AlpsHL), Alex Petan (Fehervar AV 19/ICEHL), Diego Kostner (HC Ambri-Piotta/NLA), Simon Kostner (Ritten Sport/AlpsHL), Ivan Deluca (HC Pustertal/ICEHL), Brandon McNally (Cardiff Devils/EIHL), Dante Hannoun (HC Pustertal/ICEHL), Tommaso Traversa (Sheffiled Steelers/EIHL), Matthias Mantinger (HC Pustertal/ICEHL), Luca Frigo (HC Bolzano/ICEHL), Daniel Frank (HC Bolzano/ICEHL), Marco Magnabosco (Asiago Hockey/AlpsHL)
     
    Itálie

    Italové do Finska přivezli výběr složený zejména z hráčů mezinárodní ICEHL a nižší Alpské hokejové ligy a dá se očekávat, že loňské poslední místo ve skupině B se jim letos příliš vylepšit nepodaří. Začátek na šampionátu potvrdil, že to budou mít Italové hodně těžké. Itálie proti výbornému Švýcarsku nestačila a prohrála 2:5.
     
    Vítáme vás u třetího hracího dne světového šampionátu ve Finsku, které dnes v Helsinkách odstartuje zápasem mezi Itálií a Kanadou. Favorit tohoto zápasu je zcela jasný a pokud se nestane nic mimořádného, tři body poputují na účet Javorových listů.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 11:20.

    Martina Sikorová

    Michal Luxa

    Branky a nahrávky: 13. Pietroniro (McNally, Frigo) – 16. Sanheim (Severson, Anderson), 29. Anderson (Mayo, Lowry), 36. Roy (Dubois, Graves), 38. Johnson (Chabot, Barzal), 43. Mayo (Comtois, Mercer), 55. Gregor (Mercer)


    Itálie: Fazio (Fadani) – Pietroniro, Miglioranzi, Di Perna, Spornberger, Gios, Glira, Casetti – Petan (A), S. Kostner (A), Sanna – Magnabosco, Mantenuto, Frank (C) – McNally, Hannoun, Frigo – Traversa, D. Kostner, Deluca – Insam.
    Trenér: Greg Ireland

    Kanada: Driedger (Thompson) – Whitecloud, Chabot (C), Severson (A), Sanheim, Mayo, Holden, Graves – Roy, Dubois, Cozens – Anderson, Lowry (A), Sillinger – Batherson, Barzal, Johnson – Comtois, Mercer, Gregor – Geekie.
    Trenér: Claude Julien

    Rozhodčí: Dehaen (FRA), Hansen (NOR) – Beresford (GBR), Zunde (LAT)

    Diváci: 2616
    bahis siteleri