Itálie – Kanada 1:6 (kon.) | Norsko – Velká Británie 4:3 (2:1 po s.n.) | Francie – Kazachstán 2:1 (kon.)
Rakousko – USA 2:3 (po pr.) | Dánsko – Švýcarsko 0:6 (kon.) | Česko – Švédsko cz 3:5 (kon.)
konec
Itálie
1:6 (1:1, 0:3, 0:2)
Kanada
Neděle 15.05.2022, 11:20 • Helsinki Ice Hall, Helsinky • Mistrovství světa • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Kanada v nedělním zápase potvrdila papírové předpoklady, po první třetině ale muselo být v její kabině hodně živo. Itálie totiž nastoupila výborně a byla to právě ona, kdo se ujal vedení. Javorové listy ale stačily ještě do první třetiny srovnat krok a ve zbytku utkání přidat dalších pět gólů. S šesti body tedy Kanaďané zůstávají na čele skupiny A, Itálie si na první výhru musí počkat minimálně do úterý. (13:45:34)
     
    Nejlepší hráči: Dylan Di Perna – Josh Anderson
     
    Konec zápasu.
     
    59:20
    Comtois posílal puk do brankoviště, Dawson Mercer byl ale zády k brance a kotouče si nevšiml.
     
    58:18
    Comtois zpátky na ledové ploše, i s tímto oslabením si javorové listy poradily bez větších potíží.
     
    58:08
    Peter Spornberger zachytil přihrávku Marca Insama až za modrou čárou a Itálie musí vyklidit útočné pásma.
     
    57:48
    Střela Alexe Petana se stala kořistí Chrise Driedgera, který vytáhl efektní zákrok lapačkou.
     
    56:30
    Itálie se zřejmě nepoučila z předešlé přesilovky a málem znovu inkasovala. Dawson Mercer přebruslil italského obránce, do brejku se ale nakonec o kousek nedostal.
     
    56:18
    Na útočné modré čáře přidržel Maxime Comtois hůl soupeři, čehož si rozhodčí všimli a posílají dalšího kanadského hráče na trestnou lavici.
     
    55:30
    I toto oslabení zvládli Kanaďané výborně a navíc v něm i sami udeřili. Teď už ale mají na ledové ploše znovu všech pět bruslařů.
     
    55:14
    Italská přihrávka zpoza branky se odrazila od brusle bránícího hráče do brankoviště. Avšak Chris Driedger byl pozorný a kotouč přikryl lapačkou.
    54:54 Noah GREGOR - 1:6
     
    54:54
    Kanada právě vstřelila branku!
    Ve vlastním oslabení se do brejku dostal NOAH GREGOR a nezaváhal. Kanadský útočník si potáhl puk a pak ho bekhendovým blafákem zasunul za záda bezmocného Fazia. Asistence: Dawson Mercer.
     
    53:30
    Podrážením se provinil Cole Sillinger a Itálii čeká další přesilovka.
     
    53:17
    Matt Barzal je zase zpátky, na trestnou lavici ale zamíří jiný z Kanaďanů, který se v obranném pásmu dopustil podrážení. Zatím má Itálie signalizovanou výhodu.
     
    53:13
    Peter Spornberger přihrával na pravou stranu, odkud to vyzkoušel Daniel Mantenuto. Chris Driedger se s přihrávkou skvěle přesunul a puk vyrazil k zadnímu mantinelu.
     
    52:08
    Kanada sice hraje v oslabení, ani to ale nezabránilo Sillingerovi, aby se dostal ke střele. Naštěstí pro Italy nemířil přesně.
     
    51:22
    Od modré čáry se napřáhl Enrico Miglioranzi, jehož pumelici vyrazil Chris Driedger před sebe. O vyčištění prostoru se postarali obránci, kteří okamžitě vyhodili.
     
    51:12
    Matt Barzal před italským brankovištěm zasáhl jednoho ze soupeřů do obličeje a na trestné lavici si musí odpykat menší trest za vysokou hůl.

    Martina Sikorová

    Michal Luxa

    Branky a nahrávky: 13. Pietroniro (McNally, Frigo) – 16. Sanheim (Severson, Anderson), 29. Anderson (Mayo, Lowry), 36. Roy (Dubois, Graves), 38. Johnson (Chabot, Barzal), 43. Mayo (Comtois, Mercer), 55. Gregor (Mercer)


    Itálie: Fazio (Fadani) – Pietroniro, Miglioranzi, Di Perna, Spornberger, Gios, Glira, Casetti – Petan (A), S. Kostner (A), Sanna – Magnabosco, Mantenuto, Frank (C) – McNally, Hannoun, Frigo – Traversa, D. Kostner, Deluca – Insam.
    Trenér: Greg Ireland

    Kanada: Driedger (Thompson) – Whitecloud, Chabot (C), Severson (A), Sanheim, Mayo, Holden, Graves – Roy, Dubois, Cozens – Anderson, Lowry (A), Sillinger – Batherson, Barzal, Johnson – Comtois, Mercer, Gregor – Geekie.
    Trenér: Claude Julien

    Rozhodčí: Dehaen (FRA), Hansen (NOR) – Beresford (GBR), Zunde (LAT)

    Diváci: 2616
    ocianews.com