Itálie – Kanada 1:6 (kon.) | Norsko – Velká Británie 4:3 (2:1 po s.n.) | Francie – Kazachstán 2:1 (kon.)
Rakousko – USA 2:3 (po pr.) | Dánsko – Švýcarsko 0:6 (kon.) | Česko – Švédsko cz 3:5 (kon.)
konec
Francie
2:1 (0:1, 2:0, 0:0)
Kazachstán
Neděle 15.05.2022, 15:20 • Helsinki Ice Hall, Helsinky • Mistrovství světa • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Francie zvládla důležitý souboj, který v konečném zúčtování může hrát klíčovou roli v boji o udržení mezi elitou. Hráči s galským kohoutem na prsou zdolali Kazachstán těsným výsledkem 2:1.

    Jako první skóroval Kazachstán, jenž chtěl odčinit vysokou porážku s Dánskem. V 6. minutě rozvlnil síť Valerij Orechov, který dopravil puk za Buysseho bruslí. Ve zbytku střetnutí však pálili do černého už jenom Francouzi. O vyrovnání se postaral ve 33. minutě Alexandre Texier a těsně před druhou sirénou dokonal obrat přesilovkovou trefou Florian Chakiachvili. Kazachstán v závěru zkusil hru bez gólmana, ale ani ta nevedla ke kýženému srovnání stavu.

    Francii čeká další zápas hned v pondělí, kdy změří síly s reprezentací Německa. Kazachstán má zítra den volna, načež se v úterý střetne se Švýcarskem. (17:42:30)
     
    Statistiky zápasu:

    Střely na branku – 23:27 (9:8, 7:11, 7:8)
    Vyhraná vhazování – 22:32
    Trestné minuty – 2:4
     
    Nejlepší hráči: Alexandre Texier – Andrej Šutov
     
    Konec zápasu.
     
    59:46
    Zmatků v přebrankovém prostoru Kazachstán k vyrovnávací trefě nevyužil. Volného kotouče se chopil Sacha Treille a odpálil jej pryč z obranné třetiny.
     
    59:33
    Z otočky vypálil Jesse Blacker. Tuto ránu vyrazil Henri-Corentin Buysse vyrážečkou, Francie je zase o něco blíže zisku důležitých tří bodů!
     
    59:03
    Oddechový čas pro Kazachstán.
     
    59:03
    Ve středném pásmu zachytil hrací předmět Nicolas Ritz. Po rychlém zpracování mířil do prázdné brány, kotouč proletěl vele levé tyče. Zakázané uvolnění.
     
    58:55
    Kazachstán v útočném pásmu a kouč Jurij Michajlis na nic nečeká, Andrej Šutova odvolává na střídačku! Hokejisté v bílých dresech zkouší štěstí v šesti bruslařích.
     
    58:37
    Velkou rychlost nabral právě Tim Bozon. S pukem na holi ukončil svou cestu v levém kruhu, odkud vypálil zápěstím, donutil Šutova k zákroku a získal buly po brankářově pravici.
     
    58:01
    Před francouzskou bránu si najel Anton Sagadějev. Hlasitě klepal hokejkou o led, čímž signalizoval, že chce nahrávku. Tu mu zkusil adresovat Valk, Buysse včas vytasil vyrážečku.
     
    57:23
    Po Treillem vyhraném buly vyhodil Yohann Auvitu takovým způsobem, že nemohla být řeč o zakázaném uvolnění. Jesse Blacker navíc musel pořádně zabrat, aby odrazil atak Tima Bozona.
     
    57:10
    Dmitrij Ševčenko našel na levé straně volného Dmitrije Gurkova, který bez váhání pálil z velkého úhlu. Zakončení ale znovu pokryl Henri-Corentin Buysse a v přerušené hře se strhla menší potyčka.
     
    56:56
    Svěřenci kouče Michajlise si jsou vědomi, že musí veškeré síly vrhnout do ofenzivy. Pokud se ustálí v útočné třetině, lze každou chvíli očekávat i odvolání Šutova z brány.
     
    56:41
    Arkadij Šestakov se stáhl k modré čáře, kam dostal přihrávku a vypálil zápěstím, aby nastřelil jenom spoluhráče Dmitrij Ševčenka.
     
    Dnešní utkání sleduje 1 801 diváků.
     
    55:53
    Kazachstánský pobyt v útočném pásmu pokračoval, ale pouze v rohu mantinelu, kde Buyssemu bezprostřední nebezpečí nehrozilo. Nakonec Michajlise odzbrojil Tim Bozon.
     
    55:12
    A mohlo být vyrovnáno, protože Curtis Valk málem nachytal francouzského brankáře! Kazachstánský centr vystřelil z velkého úhlu a mířil do bližší šibenice branky. Henri-Corentin Buysse ani nevěděl, jak černou gumu vyrazil.

    Michal Luxa

    Milan Huppert

    Branky a nahrávky: 33. Texier (Gallet), 40. Chakiachvili (Texier, T. Bozon) – 6. Orechov (Michajlis, Blacker)


    Francie: Buysse (Ylönen) – Gallet, Auvitu, Llorca, Chakiachvili, Thiry, Crinon, Bault – Texier, Fleury (C), T. Bozon – Perret, Claireaux (A), Bertrand – Treille (A), Boudon, Rech – K. Bozon, Ritz, Leclerc – Fabre.
    Trenér: Philippe Bozon

    Kazachstán: Šutov (Kudrjavcev) – Sam. Danijar, Svedberg, Blacker, Orechov, Beketajev, Metalnikov, Šalapov – Akolzin, Šestakov, Ševčenko – Michajlis (A), Valk (A), Paňukov – Savickij, Sagadějev, Starčenko (C) – Petuchov, Gurkov, Asetov – Rachmanov.
    Trenér: Jurij Michajlis

    Rozhodčí: Šír (CZE), Stano (SVK) – Niittylä (FIN), Yletyinen (SWE)

    Diváci: 1 801
    ocianews.com