Itálie – Kanada 1:6 (kon.) | Norsko – Velká Británie 4:3 (2:1 po s.n.) | Francie – Kazachstán 2:1 (kon.)
Rakousko – USA 2:3 (po pr.) | Dánsko – Švýcarsko 0:6 (kon.) | Česko – Švédsko cz 3:5 (kon.)
konec
Francie
2:1 (0:1, 2:0, 0:0)
Kazachstán
Neděle 15.05.2022, 15:20 • Helsinki Ice Hall, Helsinky • Mistrovství světa • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Francie zvládla důležitý souboj, který v konečném zúčtování může hrát klíčovou roli v boji o udržení mezi elitou. Hráči s galským kohoutem na prsou zdolali Kazachstán těsným výsledkem 2:1.

    Jako první skóroval Kazachstán, jenž chtěl odčinit vysokou porážku s Dánskem. V 6. minutě rozvlnil síť Valerij Orechov, který dopravil puk za Buysseho bruslí. Ve zbytku střetnutí však pálili do černého už jenom Francouzi. O vyrovnání se postaral ve 33. minutě Alexandre Texier a těsně před druhou sirénou dokonal obrat přesilovkovou trefou Florian Chakiachvili. Kazachstán v závěru zkusil hru bez gólmana, ale ani ta nevedla ke kýženému srovnání stavu.

    Francii čeká další zápas hned v pondělí, kdy změří síly s reprezentací Německa. Kazachstán má zítra den volna, načež se v úterý střetne se Švýcarskem. (17:42:30)
     
    Statistiky zápasu:

    Střely na branku – 23:27 (9:8, 7:11, 7:8)
    Vyhraná vhazování – 22:32
    Trestné minuty – 2:4
     
    Nejlepší hráči: Alexandre Texier – Andrej Šutov
     
    Konec zápasu.
     
    59:46
    Zmatků v přebrankovém prostoru Kazachstán k vyrovnávací trefě nevyužil. Volného kotouče se chopil Sacha Treille a odpálil jej pryč z obranné třetiny.
     
    59:33
    Z otočky vypálil Jesse Blacker. Tuto ránu vyrazil Henri-Corentin Buysse vyrážečkou, Francie je zase o něco blíže zisku důležitých tří bodů!
     
    59:03
    Oddechový čas pro Kazachstán.
     
    59:03
    Ve středném pásmu zachytil hrací předmět Nicolas Ritz. Po rychlém zpracování mířil do prázdné brány, kotouč proletěl vele levé tyče. Zakázané uvolnění.
     
    58:55
    Kazachstán v útočném pásmu a kouč Jurij Michajlis na nic nečeká, Andrej Šutova odvolává na střídačku! Hokejisté v bílých dresech zkouší štěstí v šesti bruslařích.
     
    58:37
    Velkou rychlost nabral právě Tim Bozon. S pukem na holi ukončil svou cestu v levém kruhu, odkud vypálil zápěstím, donutil Šutova k zákroku a získal buly po brankářově pravici.
     
    58:01
    Před francouzskou bránu si najel Anton Sagadějev. Hlasitě klepal hokejkou o led, čímž signalizoval, že chce nahrávku. Tu mu zkusil adresovat Valk, Buysse včas vytasil vyrážečku.
     
    57:23
    Po Treillem vyhraném buly vyhodil Yohann Auvitu takovým způsobem, že nemohla být řeč o zakázaném uvolnění. Jesse Blacker navíc musel pořádně zabrat, aby odrazil atak Tima Bozona.
     
    57:10
    Dmitrij Ševčenko našel na levé straně volného Dmitrije Gurkova, který bez váhání pálil z velkého úhlu. Zakončení ale znovu pokryl Henri-Corentin Buysse a v přerušené hře se strhla menší potyčka.
     
    56:56
    Svěřenci kouče Michajlise si jsou vědomi, že musí veškeré síly vrhnout do ofenzivy. Pokud se ustálí v útočné třetině, lze každou chvíli očekávat i odvolání Šutova z brány.
     
    56:41
    Arkadij Šestakov se stáhl k modré čáře, kam dostal přihrávku a vypálil zápěstím, aby nastřelil jenom spoluhráče Dmitrij Ševčenka.
     
    Dnešní utkání sleduje 1 801 diváků.
     
    55:53
    Kazachstánský pobyt v útočném pásmu pokračoval, ale pouze v rohu mantinelu, kde Buyssemu bezprostřední nebezpečí nehrozilo. Nakonec Michajlise odzbrojil Tim Bozon.
     
    55:12
    A mohlo být vyrovnáno, protože Curtis Valk málem nachytal francouzského brankáře! Kazachstánský centr vystřelil z velkého úhlu a mířil do bližší šibenice branky. Henri-Corentin Buysse ani nevěděl, jak černou gumu vyrazil.
     
    54:41
    Velkou rychlost nabral Anton Sagadějev. Od pravého mantinelu proklouzl až do levého kruhu, zpětný pas ovšem poslal mimo dosah Michajlise. Útočné pásmo ještě udržel Jesse Blaker, jehož zakončení z velkého úhlu Buysse udržel nadvakrát.
     
    54:07
    Francouzi hodně hledají Alexandrea Texiera, který tentokrát byl osamocený na pravé straně. Jenomže zakončením trefil jen dobře postaveného Andreje Šutova.
     
    53:49
    Louis Boudon hrál po levém mantinelu naslepo za sebe. Smutně posléze zjistil, že kotouč adresoval jenom protihráči, jmenovitě Leonidu Metalnikovovi.
     
    53:18
    Nabídku na teč nabízel Yohann Auvitu, avšak Sacha Treille a Charles Bertrand se po kotouči natahovali marně.
     
    52:55
    Hugo Gallet splnil defenzivní povinnosti na jedničku. Správně odhadl, že Jegor Petuchov zkusí kličku po mantinelu, soka udržel za zády.
     
    52:13
    Individuální akci zakončoval Tim Bozon střelou forhendem z levého kruhu. Šutovovi touš vypadl, Fleurymu zabránil v úspěšné dorážce Blacker.
     
    51:34
    O vyrovnání stavu usiloval Pavel Akolzin. Od levého mantinelu vyprodukoval střelu forhendem na přední tyč, cílový prostor o pár čísel minul.
     
    51:15
    Mezi kruhy přešel přes obránce Anthony Rech, který si přehodil kotouč na bekhend a zamířil na zadní tyčku. Kazachstánský gólman jemným dotykem puk vychýlil mimo prostor branky!
     
    50:35
    V pravém kruhu číhal na příležitost Kirill Savickij. A puku se skutečně dočkal! Volil zakončení z první, Henri-Corentin Buysse se včas přesunul k levé tyčce.
     
    50:16
    Z pravé straně vyslal střelecký pokus přes obránce Samat Danijar, jehož snažení letělo těsně nad ledem. Henri-Corentin Buysse předvedl další zákrok betonem.
     
    49:53
    Střelu z velkého úhlu si Anton Sagadějev rozmyslel. Místo toho nahrával před bránu, kde Charles Bertrand udržel na uzdě Orechova.
     
    49:21
    Jegor Petuchov převzal kotouč mezi dvěma protihráči a zkusil se vydat vstříc Buyssemu, avšak kotouč mu ukázkově vypíchl pozorný Gallet.
     
    48:32
    Na levé straně útočného pásma našel volný kotouč Sacha Treille, který se rychle otočil a vystřelil zápěstím jen do soupeře.
     
    48:29
    Kousek za pravým kruhem napřáhl Damien Fleury. Andrej Šutov se zaskočit nenechal a hrací předmět vytěsnil do bezpečí vyrážečkou.
     
    47:43
    Llorcovi rozehrávka vůbec nevyšla. Hru chtě okamžitě otočit Nikita Michajlis, avšak nebylo mu to umožněno z důvodu výborného forčekinku Louise Boudona.
     
    47:25
    Na levé straně se před obránce natlačil Arkadij Šestakov, který už střílel z úhlu. U první tyčky byl připravený Henri-Corentin Buysse, jenž drží Francii ve vedení.
     
    47:12
    Ze středního pásma chtěl nahodit černou gumu za branku Hugo Gallet, jenomže kotouč byl bránícím hráčem sražen do ochranné sítě.
     
    46:51
    Roman Starčenko si zajížděl za francouzskou obranu, ale protože Guillaume Leclerc šikovně kus černé gumy zpomalil, tak k úniku nedošlo.
     
    45:41
    Úmysl dobrý, realizace pokulhávala. Nicolas Ritz viděl rozjetého Kévina Bozona, avšak pas na jeho osobu vystihl Metalnikov, který pod tlakem způsobil další zakázané uvolnění.
     
    45:14
    Galští kohouti se snažili vrátit rychle do útočného pásma, ovšem ocitli se v ofsajdovém postavení.
     
    45:02
    Zleva Florian Chakiachvili už mohl střílet, leč volil nahrávku na Valentina Claireuxa, jeho pokus ztečoval Leonid Metalnikov vedle pravé tyče Šutovovy svatyně.
     
    44:44
    K modré čáře dojel Tim Bozon, který z otočky ihned vypálil. Zakončení ale mířilo jen těsně vedle branky, celou situaci ještě kontroloval Andrej Šutov.
     
    44:37
    Vincent Llorca měl velké štěstí, že mu kryl záda Florian Chakiachvili. Pokud by se tak nestalo, postupoval by Arkadij Šestakov sám na bránu. Píská se icing.
     
    44:19
    Sacha Treille protečoval kotouč do útočného pásma, a tak se za hostující brankou odehrával další souboj. Francie se nachází u kotouče a kombinuje.
     
    43:34
    Skutečnosti, že Arkadijovi Šestakovovi ujel kotouč od hokejky, využil Yohann Auvitu, Natáhl hokejku a před Kazachstáncem hrál k mantinelu na volného Bertranda.
     
    42:59
    Kotouč na modré čáře zastavil Pierre Crinon, který ale poté trefil prvního soupeře. Francouzský obránce musel spěchat do středního pásma, jelikož soupeř byl velmi blízko a v lepším pohybu.
     
    42:28
    Jegor Petuchov se rozjel za vysokým obloučkem Jesseho Blackera, takže donutil k výjezdu Buysseho. Gólman si poradil, vyrážečkou hrál na Galleta.
     
    41:46
    Leonid Metalnikov odjel za vlastní bránu, kde počkal na vystřídání spoluhráčů. Kus černé gumy posléze přenechal Blackerovi a sám si odjel odpočinout.
     
    41:33
    Na ose hrací plochy se objevil Roman Starčenko, jehož pokus vyrazil Henri-Corentin Buysse před sebe. Kazachstánský kapitán se puku chopil znovu, avšak přihrávkou už před brankou spoluhráče nenašel.
     
    40:55
    Pořádně se protáhl Henri-Corentin Buysse. Po nepřesné ráně Orechova natáhl ruce k levé tyčce a lapačkou vyrazil dorážku Michajlise, která by ovšem mezi tři tyče nesměřovala.
     
    40:10
    Pierre Crinon musel pořádně zabrat směrem dozadu, aby za sebou udržel Jesseho Blackera. A uspěl, před protihráčem posunul kotouč na Vincenta Llorcu.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Další třetina začne přibližně v 17:00.
     
    Ve druhé periodě Francie zlepšila svůj pohyb a v závěru třetiny navíc dokonala obrat ve skóre. Důležitou roli hrál Alexandre Texier, jenž zaznamenal branku a asistenci. Své šance měl také Kazachstán, který klidně mohl odskočit, jenomže výborný výkon dnes předvádí Henri-Corentin Buysse. Uvidíme, co nám oba celky předvedou po přestávce.

    Střely na branku: 18:14.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    39:47
    V závěrečných vteřinách se před branku Kazachstánu ještě cpal Charles Bertrand, jehož zakončení zamířilo do obránce a zbytek času se už dohrával u mantinelu.
    39:35 Florian CHAKIACHVILI - 2:1
     
    39:35
    Francie právě vstřelila branku!
    Obrat dokonán, Francie střílí v přesilové hře gól do šatny! Alexandre Texier nahrál na modrou čáru FLORIANU CHAKIACHVILIMU, jehož pokus zápěstím ztečoval Kirill Savickij mimo dosah vlastního gólmana k pravé tyčce. Asistence: Alexandre Texier a Tim Bozon.
     
    39:27
    Hlavní rozhodčí přerušil hru pro postavení francouzského hráče v brankovišti. Jenomže situaci ještě dohrával Jesse Blacker, jenž soupeře složil k ledu, za což dostává dvouminutový trest.
     
    38:54
    Hodně prostoru dostává na ledové ploše Yohann Auvitu. Opět sehrál důležitou roli, když ustál střet s Jegorem Petuchovem, zatímco kazachstánský útočník upadl.
     
    38:30
    Nikita Michajlis se krásně uvolnil mezi obráncem a mantinelem, a poté naservíroval parádní přihrávku před branku. Ve vyložené příležitosti se ocitl Kirill Paňukov, jehož zakončení vyrazil skvělým zákrokem Henri-Corentin Buysse.
     
    37:58
    A znovu to byl Yohann Auvitu, kdo pokusil štěstí nahozením od modré čáry. Valerij Orechov levým kolenem ztečoval kus černé gumy mimo tři tyče.
     
    37:47
    Na ose hrací plochy hledal prostor ke střele Valentin Claireaux, jenž trefil soupeře. Odraženého puku se tak chopil na levé straně Yohann Auvitu, který mířil jen nad branku.
     
    36:56
    Damien Fleury se jako blesk prohnal kolem Dmitrije Gurkova. Naslepo pak nahrával před bránu a Jegor Petuchov si mále vstřelil vlastní gól, touš proskákal o kousek vedle pravé tyčky.
     
    36:11
    Na pravé straně sjel z modré čáry blíže k brance Jesse Blacker, jehož zakončení mířilo do bližší poloviny francouzské svatyně. Henri-Corentin Buysse byl znovu dobře postavený a zaznamenal dobrý zákrok.
     
    36:01
    Samat Danijar se prokličkoval až na osu kluziště, Buysse jeho bekhendový pokus vyrazil levým betonem. Vzápětí si Buysse poradil s pokusem Blackera.
     
    35:39
    Kazachstánskou akci zastavil hvizd čárového rozhodčího. Nikita Michajlis udělal zbytečnou kličku před modrou, s čímž nepočítal Curtis Valk.
     
    35:23
    Obrovskou rychlost nabral Tim Bozon, proti němuž stál obránce, a tak vymyslel rychlou otočku, po níž přihrával na zadní tyčku. V dobré pozici se tak nacházel Sacha Treille, jemuž se nepovedlo zvednou černou gumu přes brankářův beton.
     
    34:53
    Kazachstán nezapomněl útočit. Jegor Petuchov vyzrál na Vincenta Llorcu a věřil si i na Yohanna Auvitua, ten však byl nad jeho možnosti.
     
    34:21
    Francie po vstřeleném gólu ožila a znovu se nastěhovala před branku soupeře. Přihrávku na zadní tyč vymýšlel Pierre Crinon, ale kotouč nepřešel před obránce, jenž se nacházel na ose.
     
    33:56
    Valentin Claireaux cíleně nahazoval od levého mantinelu před bránu a byl to Charles Bertrand, kdo pozměnil směr letu touše. Šutova zachránila pravá tyč!
     
    33:19
    Již z minusového úhlu vyprodukoval ránu ze zápěstí Pierre Crinon. Andrej Šutov se zaskočit nenechal, tělo nechal přilepené u pravé tyče.
    32:31 Alexandre TEXIER - 1:1
     
    32:31
    Francie právě vstřelila branku!
    Galský kohout se dočkal vyrovnání! Od modré čáry vystřelil Hugo Gallet, ale jeho snažení bylo sražené v předbrankovém prostoru. Odraženého puku se chopil ALEXANDRE TEXIER, který přijel až k modré čáře, od níž zápěstím vystřelil přesně k tyči. Asistence: Hugo Gallet.
     
    32:07
    Alexandre Texier si troufl na Leonida Metalnikova, ale proti výrazně méně zkušenějšímu protihráči neuspěl, ve snaze o kličku zasáhl jeho pravou brusli.
     
    31:43
    Kotouč přes modrou čáru převezl Dmitrij Gurkov, který okamžitě vystřelil. Henri-Corentin Buysse zapisuje celkem snadný zákrok, jelikož mu puk šel do hrudníku.
     
    31:14
    Nikita Michajlis si počkal na pravý moment ke střele. Tu nakonec skryl za Damiena Fleuryho, leč nebylo mu to nic platné, protože trefil Buysseho.
     
    30:54
    Pierre Crinon se snažil rychle rozehrát na najíždějícího spoluhráče. Ovšem kotouč byl nepřesný a doklouzal až na zakázané uvolnění.
     
    30:24
    Levým křídlem se rozjel Dmitrij Ševčenko. Vypálil přes hokejku bránícího Pierra Crinona, hrací předmět prosvištěl vedle levé tyčky.
     
    29:28
    Nicolas Ritz si obhodil kotouč kolem Jesseho Blackera, jenže mu dal příliš velkou rychlost. Když už nic, vybojoval alespoň buly v útočné třetině.
     
    29:14
    Z rohu až na vrchol pravého kruhu si vyjel Guillaume Leclerc. Zakončení směřoval do horní poloviny branky, avšak Andrej Šutov zasáhl maskou.
     
    28:37
    Francie se hnala za další útočnou akcí, jenomže po nahození byl kotouč sražený na tribunu. Rozhodčí ukazují, že se bude vhazovat ve středním pásmu.
     
    27:51
    Okamžitě po buly pálil Viktor Svedberg. Henri-Corentin Buysse reagoval v poslední chvíli a pravým betonem zabránil druhému inkasovanému gólu.
     
    27:13
    Nikita Michajlis ukázal, že umí zahrát i směrem dozadu. Udržel na zádech dotírajícího Jordana Perreta a v pokleku odvrátil bezprostřední nebezpečí.
     
    26:55
    Místo obránce zůstal na modré čáře Curtis Valk, jehož zakončení zamířilo jen do připraveného brankáře. Kazachstán hraje o mnoho lépe, než v zápase s Dánskem.
     
    26:26
    Průnik do útočného pásma Nicolasi Ritzovi nevyšel. Zkusil si kus černé gumy obhodit kolem Jesseho Blackera, ten jej zvládl odrazit na francouzskou střídačku.
     
    26:04
    V útočném pásmu Francie došlo k nepříjemné situaci, když vypálil Yohann Auvitu a jeho spoluhráč Damien Fleury poté, co neustál, upadl k ledu a pukem ostal tvrdou ránu, naštěstí do helmy. Kapitán ze "země galského kohouta" podle všeho bude schopen v utkání pokračovat.
     
    25:42
    Do defenzivy Samat Danijar zabral výrazně lépe. Vystoupil proti Sachu Treilleovi, jemuž čistým způsobem vypíchl kotouč z pod hole.
     
    25:25
    Přihrávku proti hokejce dostal Samat Danijar, jehož tvrdá rána od modré čáry proletěla vedle vzdálenější tyče. Francie potřebuje zabrat, ale zatím se jí příliš nedaří.
     
    24:33
    Z levé strany, možná i na teč, nahazoval Florian Chakiachvili. Každopádně gól nedal a ani neasistoval, úspěšný blok zaznamenal Adil Beketajev.
     
    24:05
    V obranném pásmu zapomněl za sebou kotouč Anthony Rech, a tak mohl vystřelit Roman Starčenko. Jenomže vše mu příliš dlouho trvalo, a tak jej dostoupili obránci.
     
    23:43
    Ani teď není vyrovnáno! Jordan Perret si vyměnil kotouč s Charlesem Betrandem, jenže v klíčový okamžik se mu touš postavil na čepel hole, takže vůbec netrefil bránu.
     
    23:21
    Zprava vystřelil Curtis Valk, jehož snažení vyrazil Henri-Corentin Buysse před sebe. O dorážku se ještě pokoušel Pavel Akolzin, avšak branku netrefil.
     
    23:05
    A další šance Francie, tato přesilovka není vůbec špatná! Střílel Yohann Auvitu, ale ani v tomto případě nerozvlnil síť, napálil Šutova přímo do výstroje.
     
    22:59
    Kousek za levým kruhem vypálil Damien Fleury. Zblokovaný pokus proletěl těsně vedle hokejky Recha. Moc nechybělo, aby forvard dorážel do odkryté brány.
     
    22:27
    Přihrávka Francie mířil do levého kruhu, kde už se nacházel napřažený Damien Fleury, jehož dělovka se otřela jen o boční síťku.
     
    22:01
    Yohann Auvitu si hlasitě křikl na Damiena Fleuryho a kapitán skutečně obránci přihrál. Následovala střela zápěstím. Puk Šutovovi vypadl, ale ihned jej přikryl lapačkou.
     
    21:47
    Alexandre Texier se snažil zavést puk do útočného pásma podél mantinelu. Ovšem zastavil ho Valerij Orechov, který vyhodil až k francouzskému brankáři.
     
    21:14
    Vedoucí celek se okamžitě po vhazování osvobodil. Jesse Blacker zkontroloval situaci a vyhodil do bezpečí po levém mantinelu.
     
    21:07
    V obranném pásmu se držením provinil Pavel Akolzin, a tak bude doufat, že vydrží na trestné lavici celé dvě minuty.
     
    20:48
    Alexandre Texier krátce po svém návratu z trestné lavice ohrozil kazachstánskou svatyni. Pokus ze zápěstí Andrej Šutov s problémy vytěsnil pravým betonem.
     
    20:28
    Francie první oslabení ubránila a Alexandre Texier už je na hrací ploše. Právě domácí celek bude na tahu s další útočnou akcí.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    Další třetina začne přibližně v 16:09.
     
    Nepříliš atraktivní první třetina zápasu mezi Francií a Kazachstánem přinesla jedinou branku, o kterou se, možná poněkud překvapivě, postarali Kazachstánci. Skóre střetnutí udává situace z 6. minuty, kdy Nikita Michajlis nahodil z pravé strany před brány a Valerij Orechov bruslí dopravil kotouč za záda gólmana Buysseho. K vidění je velké množství chyb v rozehrávce na obou stranách, oba celky určitě mají na to, aby svůj výkon do zbývajícího průběhu výrazně zlepšily.
     
    Střely na bránu po 1. třetině: 9 – 8.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:21
    Po pravém mantinelu vyhodil přes všechny čáry do bezpečí Pierre Crinon. Kazachstán začíná další útočnou akci od Andreje Šutova.
     
    18:41
    Ještě před skončením první periody došlo k jednomu přerušení, jelikož se Kazachstán ocitl v ofsajdovém postavení.
     
    18:15
    První přesilovou hru si zahraje Kazachstán. Zbytečný prohřešek ve střední třetině předvedl Alexandre Texier, při snaze o objetí protihráče přidržel jednomu z protihráčů hokejku.
     
    17:59
    Pravou stranou se Kirill Savickij proháčkoval až před bránu. Musel zakončovat v plné rychlosti a prostor brány trefil, ale jen ten, kde byl v pokleku Buysse.
     
    17:28
    Oblouček z obranného pásma mířil před Charlese Bertranda, který ještě nadzvedl hůl soupeři. Poté přihrával do vyložené příležitosti před branku, odkud Jordann Perret mířil do horní poloviny branku. Jenomže Andrej Šutov se skvěle přesunul a předvedl spektakulární zákrok!
     
    16:54
    Zlínský útočník v barvách Francie Valentin Claireaux tělem odstavil Nikitu Michajlise. Bekhendem pak nabízel za sebe na Ritze, tohoto hráče pokryl Orechov.
     
    16:04
    Průnik pravým křídlem předvedl Roman Bault. Prodral se až za kazachstánskou bránu, v tomto prostoru ho však Jegor Šalapov odstavil čistým způsobem.
     
    15:42
    Mezi kruhy se nacházel Anthony Rech, proti němuž vystoupil Dmitrij Gurkov. Právě jeho trefil francouzský útočník do nohy.
     
    15:21
    Do protiútoku vystartoval po levé straně Alexandre Texier. Opět sehrál důležitou roli Leonid Metalnikov, když zblokoval ránu protihráče do ochranné sítě.
     
    15:13
    Střelou přes útočníka se prezentoval Leonid Metalnikov, ovšem francouzský obránce byl před brankou dobře postavený a kotouč zastavil.
     
    14:46
    Adil Beketajev si v levém kruhu připravil kus černé gumy na střelu a vypálil zajímavou ránu ze zápěstí. Henri-Corentin Buysse na svém místě.
     
    14:37
    Zpoza branky zamířila přihrávka do spodní části kruhu pro vhazování, odkud k první tyči mířil Nikita Michajlis. Avšak Henri-Corentin Buysse mezeru rychle zavřel.
     
    13:58
    Od pravého mantinelu se Nikita Michajlis zkusil natlačit před bránu. Už to vypadalo, že se mu to podaří, když mu v poslední chvíli zatarasil cestu Pierre Crinon.
     
    13:58
    Byť měl proti sobě dva protihráče, poradil si Hugo Gallet za vlastní bránou parádně. Po mantinelu posunul puk do středního pásma.
     
    13:34
    Po souboji u mantinelu se kotouč odrazil do ochranné sítě, znovu se tak přerušuje. Bude se vhazovat po levici Andreje Šutova.
     
    12:58
    Obranné vyhození Vincenta Llorcy zastavil ještě ve středním pásmu Jegor Šalapov. Neváhal a pod tlakem hrál na volného Petuchova.
     
    12:38
    Kazachstán se vydal do útoku, avšak Nikita Michajlis udělal před modrou čárou nepochopitelný výpad, kterým spoluhráče vystavil do ofsajdu.
     
    11:29
    Valentin Claireaux bekhendem přenesl hru na pravou stranu, kde se nacházel Charles Bertrand. Zpracování zvládl, nikoliv však stahovačku proti Metalnikovovi.
     
    10:27
    Na osu hrací plochy si nabruslil Anthony Rech, jenž se snažil trefit volný kout branky. Ovšem do zakončení mu vložil hůl obránce, a tak puk zamířil do ochranné sítě.
     
    10:08
    Hru zklidnil Thomas Thiry. Před forčekujícím Pavlem Akolzinem odjel za vlastní bránu, odkud měl širší pole působnosti a vybral si Bertranda.
     
    09:29
    Tvrdou ránu od modré čáry vyslal Dmitrij Gurkov, který ale mířil jen doprostřed branky. S dorážkou mohl přispěchat Roman Starčenko, avšak raději si všímal soupeře.
     
    09:18
    Roman Starčenko šikovně pustil puk za sebe na Curtise Valka, ten však s touto možností viditelně nepočítal. Nakonec si přeci jen se zpracováním poradil, aby následně provedl neúspěšnou kličku proti Baultovi.
     
    08:44
    Dalším pokusem z levé strany se prezentoval Valentin Claireaux. Zlínský útočník ale mířil přesně do míst, kde se nacházel Andrej Šutov.
     
    08:08
    Už to vypadalo, že by Kevin Bozon mohl jít sám na brankáře. Jenomže Jesse Blacker se rychle otočil a francouzského útočníka zastavil.
     
    08:01
    Se zpracováním vysokého obloučku si Pavel Akolzin neporadil. Posléze se vydal napadat Huga Galleta, ten si pomohl pasem po mantinelu na Llorcu.
     
    07:33
    Na pravém kruhu se nacházel nikým nehlídaný Thomas Thiry. Po jeho nepřesném zakončení vyhodil Kazachstán jen na zakázané uvolnění.
     
    07:17
    Od modré čáry nahazoval Pierre Crinon, Andrej Šutov vyrazil kotouč do rohu kluziště. Francouzská akce pokračovala, po zakončení Treilleho již kazachstánský gólman puk udržel.
     
    06:36
    Francie sahala po vyrovnání! Zprava nahrával Alexandre Texier kapitánovi Damienu Fleurymu, jenž z první trefil pravý beton Šutova.
     
    06:00
    Z ostrého úhlu vyzkoušel své štěstí Roman Bault, který zamířil jen do vnější strany tyčky. Ovšem i kdyby mířil přesněji, byl na brankovou konstrukci natlačen brankář.
     
    05:08
    Celá situace se ještě přezkoumávala na videu, zda nedošlo k úmyslnému kopnutí. Porada byla rychlá, gól zůstává v platnosti!
    05:08 Valerij ORECHOV - 0:1
     
    05:08
    Kazachstán právě vstřelil branku!
    Důležitý první gól střílí Kazachstánci! Po pravém mantinelu nabruslil do útočného pásma Nikita Michajlis a nahodil před bránu, kde puk bruslí dopravil za Buysseho záda VALERIJ ORECHOV. Asistence: Nikita Michajlis a Jesse Blacker.
     
    04:47
    Zatímco domácí celek ještě dostřídával, Francie se hnala za další akcí. Mezi kruhy si najížděl Nicolas Ritz, jehož zakončení bylo zablokované.
     
    04:11
    Z velkého úhlu pálil zleva Arkadij Šestakov. Henri-Corentin Buysse překvapivě puk neudržel, ale jen vyrazil, nebezpečí pak zažehnal Llorca.
     
    03:55
    Znovu se hra přerušuje, jelikož francouzskému mužstvu byla odpískaná přihrávka rukou. Bude se vhazovat ve středovém kruhu.
     
    03:40
    Zakázané uvolnění Kazachstánu posouvá hru před Andreje Šutova. Došlo k nedorozumění mezi Blackerem a Petuchovem, druhý jmenovaný s vůbec nerozjel za prudkým pasem.
     
    02:56
    Slibní příležitost i na druhé straně. Damien Fleury hledal před bránu najíždějícího Alexandrea Texiera, ten však poskakující touš promáchl.
     
    02:49
    Zaváhání domácí obrany využil Nikita Michajlis, který přihrával mezi kruhy, odkud vypálil nepřesně Curtis Valk. Kazachstánskému útočníkovi možná do pokusu vložil hůl jeden z bránících hráčů.
     
    01:51
    Nejprve Charles Bertrand naznačil střelu, aby pak za sebe posunul touš na Valentina Claireauxa, tvrdou ránu Andrej Šutov vyrazil do bezpečí.
     
    01:28
    Druhé utkání helsinského programu se hraje v komorní atmosféře. Na tribunách se nachází několik stovek fanoušků, kteří se přišli spíše podívat na hokej.
     
    01:00
    Pěknou individuální akcí se prezentoval Roman Starčenko Obkroužil bánu soupeře, načež, byť neúmyslně, našel v levém kruhu Beketajeva, jehož pokus kryl Buysse.
     
    00:44
    Francouzský kapitán Damien Fleury dorážel na Andreje Šutova, který si ovšem volně letící kotouč měl pod kontrolou a přikryl je lapačkou.
     
    00:23
    Francie se v úvodu usadila v útočném pásmu a kombinovala. Od modré čáry kotouč nahazoval Pierre Crinon a před brankou nepříjemně tačoval Charles Bertrand. Kazachstánský gólman vůbec nevěděl, kde je kotouč, ale měl jej pod betony.
     
    00:10
    Zápas mezi Francií a Kazachstánem odstartoval! Vzhledem k dosavadním výkonům jsou favorité Francouzi, ale Kazachstánci rozhodně nejsou bez šance.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Francie: Buysse (Ylönen) – Gallet, Auvitu, Llorca, Chakiachvili, Thiry, Crinon, Bault – Texier, Fleury (C), T. Bozon – Perret, Claireaux (A), Bertrand – Treille (A), Boudon, Rech – K. Bozon, Ritz, Leclerc – Fabre.
    Trenér: Philippe Bozon

    Kazachstán: Šutov (Kudrjavcev) – Sam. Danijar, Svedberg, Blacker, Orechov, Beketajev, Metalnikov, Šalapov – Akolzin, Šestakov, Ševčenko – Michajlis (A), Valk (A), Paňukov – Savickij, Sagadějev, Starčenko (C) – Petuchov, Gurkov, Asetov – Rachmanov.
    Trenér: Jurij Michajlis

    Rozhodčí: Šír (CZE), Stano (SVK) – Niittylä (FIN), Yletyinen (SWE).
     
    Kazachstán

    Jestli někomu vstup do světového šampionátu nevyšel, jsou to právě Kazachstánci. Ti sice nebyli v utkání proti Dánsku favoritem, avšak s debaklem 1:9 se nepočítalo a Michajlisova družina tedy dnes má co napravovat.

    S Francií je určitě dobrá možnost reparátu, protože to je jeden z celků, jehož hlavním cílem by mělo být udržení mezi elitou. Mužstvo, které vede zkušenostmi ostřílený Roman Starčenko zřejmě ze soboty pošetřilo nějaké síly v momentě, kdy tušilo, že z prvního klání body nezískají. Dnes to musí naplno rozbalit od prvních minut a doufat, že se úsilí vyplatí.

    Nominace Kazachstánu na MS 2022

    Brankáři: Ilja Rumjancev (Kokšetau), Andrej Šutov (Karaganda), Sergej Kudrjavcev (Orsk/VHL)

    Obránci: Adil Beketajev, Samat Danijar, Valerij Orechov (všichni Nomad Nur-Sultan), Jegor Šalapov (Barys Nur-Sultan/KHL), Jesse Blacker (Jekatěrinburg/KHL), Darren Dietz (CSKA Moskva/KHL), Leonid Metalnikov (Vladivostok/KHL), Viktor Svedberg (Omsk/KHL)

    Útočníci: Dmitrij Gurkov, Nikita Michajlis, Jegor Petuchov, Anton Sagadějev, Kirill Savickij, Roman Starčenko, Curtis Valk (všichni Barys Nur-Sultan/KHL), Alichan Asetov, Arkadij Šesťakov (oba Nomad Nur-Sultan), Sajan Danijar, Michail Rachmanov (oba Karaganda), Pavel Akolzin (Magnitogorsk/KHL), Kirill Panjukov (Kazaň/KHL), Dmitrij Ševčenko (Omsk/KHL)
     
    Francie v úvodním utkání pořádně potrápila Slováky, ale nakonec odešla s nulou. Do závěrečných minut držela jednogólovou ztrátu, avšak při powerplay inkasovala rozhodující úder, naši východní sousedé tak nakonec zvítězili 4:2
     
    Francie

    Francie na turnaji původně neměla startovat, avšak v důsledku války na Ukrajině a vyloučení Ruska a Běloruska nejen z hokejových mezinárodně konaných akcí se na jejich úkor představí ve Finsku právě Francie a Rakousko.

    Francouzi se na nejvyšší úrovni představili naposledy před třemi roky, na slovenském šampionátu uhráli pouhé dva body a z důvodu horšího vzájemného utkání s Velkou Británií šli o úroveň níže, kde si ovšem nezahráli, protože poslední dva ročníky byly z důvodu pandemie koronaviru zrušeny.

    Cíl je jasný, udržet se. Kvalitou by na tom měla být Francie určitě lépe než Itálie, o body nicméně může obrat i zvučnější soupeře. Samozřejmě ale bude záležet i na dalších faktorech, jako jsou sehranost či aktuální rozpoložení. Italové rozhodně nemají osmou příčku předurčenou, i oni mohou nejednoho soupeře pořádně potrápit.

    Největší hvězdou francouzské nominace je bezesporu Alexandre Texier. Ten se zotavil z dlouhodobějšího zranění, na konci sezóny se v Columbusu zapojil do pár zápasů a tým mu proto umožnil do Finska odcestovat. V dresu „země galského kohouta“ se představí i dva hokejisté z českých vod, hradecký Jordann Perret a zlínský Valentin Claireaux. Zkušenosti s českým hokejem má i Sacha Treille, který prošel Pardubicemi, Kladnem a Spartou, v nižších soutěžích pak Ústím nad Labem, Litoměřicemi a Berounem.

    Nominace Francie na MS 2022

    Brankáři: Henri-Corentin Buysse (Amiens), Quentin Papillon (Grüner/Norsko), Sebastian Ylönen (Cergy-Pontoise)

    Obránci: Yohann Auvitu (IFK Helsinki/Finsko), Romain Bault (Amiens), Florian Chakiachvili (Rouen), Pierre Crinon (Grenoble), Hugo Gallet (KalPa/Finsko), Enzo Guebey (Curych/Švýcarsko), Vincent Llorca (Angers), Thomas Thiry (Bern/Švýcarsko)

    Útočníci: Dylan Fabre, Damien Fleury, Sacha Treille (všichni Grenoble), Charles Bertrand (Tappara/Finsko), Louis Boudon (Lake Superior State/NCAA), Kévin Bozon (Ajoie/Švýcarsko), Tim Bozon (Lausanne/Švýcarsko), Valentin Claireaux (PSG Berani Zlín/Česko), Fabien Colotti (Gap), Guillaume Leclerc (HK Olimpija/ICEHL), Jordan Perret (Mountfield HK/Česko), Anthony Rech (Wolfsburg/DEL), Nicolas Ritz (Angers), Alexandre Texier (Columbus/NHL)
     
    Všem fanynkám a fanouškům hokeje přeju krásné nedělní odpoledne. Vítám vás při sledování druhého hracího dne světového šampionátu, společně se podíváme na utkání mezi Francií a Kazachstánem.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:20.

    Michal Luxa

    Milan Huppert

    Branky a nahrávky: 33. Texier (Gallet), 40. Chakiachvili (Texier, T. Bozon) – 6. Orechov (Michajlis, Blacker)


    Francie: Buysse (Ylönen) – Gallet, Auvitu, Llorca, Chakiachvili, Thiry, Crinon, Bault – Texier, Fleury (C), T. Bozon – Perret, Claireaux (A), Bertrand – Treille (A), Boudon, Rech – K. Bozon, Ritz, Leclerc – Fabre.
    Trenér: Philippe Bozon

    Kazachstán: Šutov (Kudrjavcev) – Sam. Danijar, Svedberg, Blacker, Orechov, Beketajev, Metalnikov, Šalapov – Akolzin, Šestakov, Ševčenko – Michajlis (A), Valk (A), Paňukov – Savickij, Sagadějev, Starčenko (C) – Petuchov, Gurkov, Asetov – Rachmanov.
    Trenér: Jurij Michajlis

    Rozhodčí: Šír (CZE), Stano (SVK) – Niittylä (FIN), Yletyinen (SWE)

    Diváci: 1 801
    thejrc.org