Itálie – Kanada 1:6 (kon.) | Norsko – Velká Británie 4:3 (2:1 po s.n.) | Francie – Kazachstán 2:1 (kon.)
Rakousko – USA 2:3 (po pr.) | Dánsko – Švýcarsko 0:6 (kon.) | Česko – Švédsko cz 3:5 (kon.)
konec
Dánsko
0:6 (0:1, 0:4, 0:1)
Švýcarsko
Neděle 15.05.2022, 19:20 • Helsinki Ice Hall, Helsinky • Mistrovství světa • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Od nás už je to pro tuto chvíli vše, přejeme pěkný zbytek dne. Zítra ale v Helsinkách pokračujeme – od 15:20 českého času nás čeká zápas mezi Kanadou a Slovenskem, v 19:20 bude následovat utkání mezi Francií a Německem. (21:48:32)
     
    Švýcarští fanoušci vyvolávají jméno Janise Mosera, ten si tak ještě užije sólo děkovačku.
     
    Poslední zápas nedělního dne končí v Helsinkách jasným vítězstvím Švýcarska. Naprosto zaslouženým. Reprezentanti ze země Helvétského kříže hráli v naprosté pohodě a se svými fanoušky právě slaví druhé vítězství na turnaji. Dánové sice bojovali ze všech sil, dnes ale zkrátka spálili až příliš mnoho svých šancí.

    Střely na branku: 19-29.
     
    Nejlepší hráči: Frans Nielsen – Janis Moser
     
    Konec zápasu.
     
    59:55
    Felix Scheel dostal puk před branku k Peteru Reginovi, ten ho pak z těsné blízkosti Genoniho poslal příliš vysoko. Švýcarská gólman už své čisté konto udrží.
     
    59:38
    Dánové sice mají puk v útočném pásmu, zatím ho ale nedokázali vybojovat u mantinelu.
     
    59:18
    Patrick Bjorkstrand s pukem na modré čáře kličkoval a v pásmu byl později než jeho spoluhráči. Sudí pískají ofsajd.
     
    58:42
    Dánsko si v závěru zápasu zahraje v početní výhodě. Na trestnou lavici s menším trestem za hákování putuje Enzo Corvi.
     
    57:28
    Patrick Bjorkstrand posílal přihrávku na modrou čáru, ale hokejku do ní vložil Pius Suter, a tak Dánsko muselo opustit útočné pásmo.
     
    56:18
    Švýcaři už se nikam neženou, Janis Moser má puk ve vlastním obranném pásmu.
     
    55:13
    Na pravém křídle se soupeři vyhnul Frans Nielsen, který poslal těžkou nahrávku na spoluhráče, jenž číhal před odkrytou brankou. Dánsko se tak dál bude snažit vsítit alespoň čestný gól.
     
    54:29
    V posledních minutách tempo hry trochu opadlo, hlavně tedy co se týče útočného snažení Švýcarska. Domácí celek má potíže s přechodem přes střední pásmo.
     
    53:52
    Dario Simion se chtěl vydat do útočného pásma, puk ale zapomněl za sebou a musel se pro něj vrátit.
     
    52:44
    Calvin Thürkauf nahodil černou gumu za soupeřovu branku a vydal se společně se spoluhráči na střídačku.
     
    52:23
    Fora opouští trestnou lavici, i tohle oslabení Švýcaři zvládli a dál drží čistý štít.
     
    52:03
    Dánům se v přesilovce nedá upřít snaha, střelecky jim ale prostě není přáno. Pokus Franse Nielsena z pravého kruhu zamířil jen do míst, kde stál připravený Genoni.
     
    51:14
    Dánsko přemístilo akci rychle na levou stranu, kde měl před sebou volno Patrick Bjorkstrand, který postupoval blíže k brance, ale z mezikruží přestřelil.
     
    50:57
    Následně pálil od modré čáry Jesper Jensen Aabo. Dánský obránce tvrdou ranou trefil jednoho z hráčů před brankou a nepříjemný odraz pořádně vylekal Leonarda Genoniho.
     
    50:39
    Peter Regin vyslal z vrcholku pravého kruhu pořádně ostrou ránu, branku Genoniho ale přestřelil.
     
    50:23
    Matthias Asperup míří s rukami v obličeji na dánskou střídačku a opačným směrem se vydal Michael Fora. Za zásah vysokou holí si totiž vykoledoval menší trest.
     
    49:36
    Dalším projektilem od modré čáry se prezentoval Matias Lassen, který mířil na vzdálenější tyčku. Leonardo Genoni kotouč celou dobu viděl, a tak jej schoval do lapačky.
     
    48:45
    Dánům dnes prostě není přáno. Emil Kristensen vyslal střelu od modré čáry a cinkl o boční tyč švýcarské branky.
     
    47:29
    Dánsko mohlo najít rychlou odpověď, nebo spíše zaznamenat čestný úspěch. Přihrávka zpoza brány mířila mezi kruhy, kde byl osamocený Nicholas Jensen, který zpanikařil a puk netrefil čistě.
    46:39 Denis MALGIN - 0:6
     
    46:39
    Švýcarsko právě vstřelilo branku! Přesilovka je parádním gólem proměněna v šestou trefu Švýcarů. Janis Moser poslal puk na vrcholek pravého kruhu Timu Meierovi, který ho milimetrovým pasem přes osu hřiště předal na druhou stranu DENISI MALGINOVI. Švýcarský útočník vyslal nechytatelnou ránu a rozvlnil dánskou sít. Timo Meier, Janis Moser.
     
    45:34
    Po vyhození se na modré čáře natahoval Pius Suter, který ale černou gumu v pásmu neudržel. Švýcarsko bude muset začít další akci zase od nuly.
     
    45:15
    Hned ke dvěma střelám z levého kruhu se dostal Timo Meier. Poprvé odrazil Sebastian Dahm kotouč zpátky na hůl švýcarského útočníka, ve druhém případě udržel puk ve své výstroji.
     
    44:55
    Denis Malgin přihrával před branku, kde se rychle otočil Dario Simion, který mířil pod horní tyčku. Jenomže Sebastian Dahm velmi rychle reagoval a puk přizvedl do ochranné sítě!
     
    44:47
    Švýcaři jsou v přesilovkách hodně nebezpeční a od Dánů teď dostávají další možnost na navýšení náskoku. Za podrážení putuje na trestnou lavici Mathias Bau Hansen.
     
    44:28
    Puk se ocitl ve švýcarském brankovišti, kde se Leonardo Genoni pohyboval velmi opatrně, aby si ho bruslí nesrazil za vlastní záda.
     
    44:10
    Tvrdou ránu od modré čáry vyslal Mikkel Aagaard, jehož pumelice zamířila jen vedle pravé tyče.
     
    43:31
    Znovu se připomněl i Nico Hischier. Švýcarský kapitán dostal přesnou přihrávku do mezikruží, kde ale v pádu nezakončil přesně.
     
    42:49
    Přihrávka znovu mířila před dánskou branku, kde se po kotouči natahoval Timo Meier. Jenomže nově příchozí Sebastian Dahm měl beton na správném místě.
     
    42:30
    Markusi Lauridsenovi se rozehrávka vůbec nepovedla. Ke kotouči se nikdo z jeho spoluhráčů nedostal a ten tak jen prosvištěl až na zakázané uvolnění.
     
    41:49
    Reprezentace ze severu Evropy vytlačila soupeře do středního pásma. Oba týmy využily klidné situace a prostřídaly své řady.
     
    41:22
    Nicholas Jensen dostal od Švýcarů spoustu prostoru a najel si až před brankoviště, kde ale kotouč za záda Genoniho nedopravil.
     
    40:55
    Dean Kukan neměl komu přihrát, a tak zvolil nahození na zadní mantinel. Švýcarsko sice pokračovalo v napadání, ovšem Dánsko ze situaci dobře vybruslilo.
     
    40:01
    Dánové do třetí třetiny nastupují s novým brankářem, Frederika Dichowa nahrazuje Sebastian Dahm.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Ve druhé třetině dominovali hráči Švýcarska, čemuž odpovídají také čtyři vstřelené góly. Reprezentanti ze země Helvétského kříže hrají v naprosté pohodě a míří za svým druhým vítězstvím na šampionátu. Na druhé straně měl hned několik šancí útočník Winnipegu Nikolaj Ehlers, který ale nejprve nechal vyniknout Leonarda Genoniho a následně trefil jen tyč.

    Střely na branku: 14-25.

    Další třetina začne přibližně v 22:06.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    39:34
    Ještě jedno přerušení v této periodě, když Švýcarsko opět zahrálo na icing.
     
    39:29
    Po střele Markuse Lauridsena se Genoni ohlížel za svá záda, ale zbytečně. Dánský bek trefil jen zadní mantinel o pár desítek centimetrů vedle.
     
    39:20
    Ve středním pásmu si Timo Meier klepal o kotouč, jelikož se nacházel za obranou. Spoluhráč mu naslepo posílal černou gumu, která ale skončila na zakázaném uvolnění.
     
    39:06
    Z pravého kruhu vyzkoušel své štěstí Joachim Blichfeld, na zatím bezchybného Genoniho si ale nepřišel ani on.
     
    38:48
    Dean Kukan srazil puk mezi střídačky, vhazovat se bude ve středovém kruhu.
     
    38:41
    Z vrcholu levého kruhu mířil na zadní tyčku Denis Malgin, jenomže brankářova lapačka byla připravená zasáhnout.
     
    38:27
    Švýcaři jsou v této chvíli jednoznačně lepším týmem na ledě a Dichow má plné ruce práce. S ránou Janise Mosera si ale zvládl poradit bez větších obtíží.
    37:37 Philipp KURASHEV - 0:5
     
    37:37
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Hostující celek využívá další početní výhodu! Nico Hischier zpoza branky našel mezi kruhy PHILIPPA KURASHEVA, jehož pokus z jedné zapadl do správných míst branky – 0:5. Asistence: Nico Hischier a Enzo Corvi.
     
    37:13
    Nico Hischier se podél mantinelu elegantně projel do útočného pásma, následná přihrávka do mezikruží ale svého adresáta nenašla.
     
    36:41
    Další dvouminutový trest inkasuje Emil Kristensen, který v předbrankovém prostoru podrazil Enzoa Corviho, jenž už se chystal ke střele.
     
    36:28
    Od modré čáry přišla prudká rána z hole Dominika Egliho, kterou Dichow vyráží ramenem nad.
     
    36:01
    Kotouč mířil z levé strany na osu hrací plochy, odkud se střelou z jedné prezentoval Pius Suter. Frederik Dichow znovu vytasil zákrok betonem.
     
    35:28
    Zatímco se Dánové pokoušejí o další útok, zatímco na tribunách poskakují švýcarští fanoušci a podporují svůj tým.
     
    34:21
    Dlouhou dobu se o kotouč bojovalo o kotouč v obranném pásmu Švýcarska. Dánsko se snaží najít odpověď, ovšem dnes mu není přáno.
     
    33:51
    Dánové ale rozhodně nic nebalí a v útočném pásmu se jim podařilo dostat Švýcary pod slušný tlak. Z prostoru před odkrytou klecí nejprve odmetl puk jeden ze švýcarských hráčů, následně došlo k několika hraničním zákrokům v podání Švýcarů. Vylučovat se nebude.
    32:39 Janis MOSER - 0:4
     
    32:39
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Švýcaři jsou při chuti a jdou už do čtyřgólového vedení. JANIS MOSER si od modré čáry sjel na levý kruh a parádní střelou na první tyč dopravil puk přesně pod horní tyč. Asistence: Denis Malgin, Pius Suter.
     
    32:11
    Christoph Bertschy v útočném pásmu tvrdě dohrál dva soupeře, ale přinutil je k vyhození za cenu zakázaného uvolnění.
     
    31:31
    Bertschy je zpátky, ani tato početní výhoda Dánsku k prvnímu gólu nepomohla.
     
    31:27
    Švýcarsko se málem dostalo do přečíslení dva na jednoho, dvojice Fabrice Herzog – Enzo Corvi se ale nakonec k zakončení přes Franse Nielsena nedostala.
     
    30:54
    Při napadání se dostal ke kotouči Tristan Scherwey, který naslepo přihrával před branku, kde se nacházel pouze bránící Patrick Bjorkstrand.
    30:28 Genonimu pomohla branková konstrukce
     
    30:28
    Za Genonim zvoní tyč! V dobré šanci byl znovu Nikolaj Ehlers, který ale svižnou ranou z levé strany trefil jen brankovou konstrukci švýcarské branky.
     
    30:03
    N levé straně se otevřel prostor před Nikolajem Ehlersem, který z kruhu pro vhazování mířil do brankářova teploměru. Avšak Leonardo Genoni mezeru stihl včas zavřít.
     
    29:51
    Puk vyletěl mimo ledovou plochu, hra je přerušena. Vhazovat se bude po levici Leonarda Genoniho.
     
    29:31
    Do napadání v útočném pásmu se vydal také Christoph Bertschy, který inkasoval menší trest za podražení.
     
    29:03
    Matias Lassen vypálil od modré čáry a na ledě končí Tristan Scherwey. Švýcarský útočník se obětavě vrhl do dráhy letu puku a nedovolil ohrožení svého brankáře.
     
    28:51
    Vyhození středem hrací plochy zastavil Tristan Scherwey, který následně propadl a pustil tak Dánsko do otevřené obrany.
     
    28:28
    Švýcarští fanoušci v rohu hřiště rozjíždějí mexickou vlnu, stadion ale ani dnes není zaplněn na tolik, aby to na tribunách mělo nějaký viditelný efekt.
     
    27:57
    Na vrcholu levého kruhu se nacházel nikým nehlídaný Janis Moser, který střelu směřoval kousek nad ledem k bližší tyči. Frederik Dichow vykopl beton a srazil černou gumu do rohu hrací plochy.
     
    27:16
    Tvrdou ránu od modré čáry vyslal Pius Suter, jehož rána byla obráncem zastavená v předbrankovém prostoru.
     
    27:08
    Matias Lassen se vyčítavě dívá na rozhodčí a to po zákroku Daria Simiona za brankou Dánska. Vylučovat se ale nebude.
     
    25:51
    Zpoza branky přihrával na zadní tyčku Christoph Bertschy, avšak Nico Hischier s touto variantou nepočítal, a tak před odkrytou brankou nereagoval.
     
    25:17
    Nahozením před branku se prezentoval Tristan Scherwey, avšak k teči před brankou nedošlo a puk zamířil jen do oblouku branky.
    25:01 Pius SUTER - 0:3
     
    25:01
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Video prokázalo, že puk opravdu skončil v dánské síti a to po střele PIUSE SUTERA. Švýcarský útočník vyslal z pravé strany hřiště pořádnou dělovku, kterou Dichow vykopl betonem. Jak ale video prokázalo, dánský gólman kotouč vykopával už zpoza brankové čáry. Asistence: Denis Malgin a Dario Simion.
     
    25:17
    Švýcarům se v jedné z předchozích akcí podařilo dostat puk do dánského brankoviště, hra ale pokračovala dál. Z boxu časoměřičů se ovšem ozvala siréna a rozhodčí míří k videu. Bude tu další gól Švýcarska?
     
    25:17
    Nikolaj Ehlers čekal přihrávku po mantinelu, a tak se mohl vydat do samostatného úniku. Jenomže ze strany ho dojížděl soupeř a tak zvolil "ruský blafák", jímž trefil brankáře do betonu.
     
    24:26
    Nicholas Jensen chvíli váhal se střelou, ale pak ji vyzkoušel procedit přes soupeře, ovšem trefil jej do nohy. Dánský obránce tak musel spěchat do středního pásma.
     
    23:38
    Ani tuhle přesilovku nesehráli Švýcaři vůbec zle, Dánové se ale zvládli ubránit a teď už jsou v pěti.
     
    23:30
    Nico Hischier našel v mezikruží Philippa Kurasheva, který na nic nečekal a okamžitě vypálil. Ve statistikách Dichowa naskakuje další úspěšný zákrok.
     
    22:58
    Dobrou přihrávku dostal na pravý kruh znovu Timo Meier, jemuž se při rozhodujícím momentu zlomila hůl.
     
    22:19
    Timo Meier vyslal svižnou ránu z levé strany a Dichow se musel mít na pozoru, puk ale zvládl vyrazit mimo.
     
    22:04
    Přihrávku po mantinelu nezpracoval Dario Simion, a tak Peter Regin vyhodil přes celé kluziště.
     
    21:38
    Další trest pro Dány a Švýcaři si v krátkém čase zahrají druhou přesilovku. Za sekání je na dvě minuty vyloučen Oliver Larsen.
     
    21:20
    Švýcaři se po druhém vstřeleném gólu dostali na koně a už znovu zatápějí Dánům. Fabrice Herzog ale u pravé tyče s dorážkou neuspěl.
    21:03 Timo MEIER - 0:2
     
    21:03
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Bleskově využitá přesilová hra posílá Švýcarsko do dvoubrankového vedení! Janis Moser přihrával na pravou stranu, odkud TIMO MEIER zamířil milimetrově přesně do vzdálenějšího růžku branky – 0:2. Asistence: Janis Moser a Denis Malgin.
     
    20:54
    První přesilovka čeká také na Švýcary. Peter Regin se dopustil hákováním a už sedí na trestné lavici.
     
    20:52
    Dvěma pokusy se z pravého kruhu prezentoval Denis Malgin, který ale ani jednou nepřekonal dánského brankáře. Ovšem při druhém pokusu byl faulován.
     
    20:19
    Nico Hischier rychle zavezl puk do útočného pásma a pak ho předal na osu hřiště Jonasi Siegenthalerovi. Proti ráně švýcarského beka musel Dichow vytáhnout hodně rychlý zákrok betonem, celou situaci ale ustál a následnou dorážku pak nepovolili jeho beci.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    Ve třetím zápase jsme se konečně dočkali bouřlivé atmosféry a také podívané, která diváky zvedá ze sedadel. Oba celky přistoupily k tvrdé hře, ale také nabídly pěkné kombinační aspekty. Zatím o jedinou trefu utkání se postaral Fabrice Herzog, avšak také dánští hráči potrápili obranu papírového favorita. Uvidíme, v jakém stylu se bude pokračovat po přestávce.

    Střely na branku: 10:8.
     
    20:00
    První třetina skončila.
    19:26 Švýcarská šance v oslabení
     
    19:26
    Tristan Scherwey vyrazil se spoluhráčem do přečíslení a naservíroval mu přihrávku na zlatém podnose. Jenomže Calvin Thürkauf slibnou příležitost zahodil, když zamířil vedle levé tyče!
     
    18:30
    Zaváhání Dichowa mohl potrestat Fabrice Herzog. Švýcarský útočník se za brankou Dánska dostal k puku hodně lacině, dopravit ho do sítě se mu ale nepodařilo.
     
    18:11
    Peter Regin vymyslel krásnou přihrávku přes osu, avšak Patrick Bjorkstrand ještě puk vracel zpátky, i když měl před sebou odkrytou branku. Kotouč mířící před bránu zastavil Tobias Geisser.
     
    17:42
    O první osvobození Švýcarů se postaral Tristan Scherwey, který vyhodil puk přes všechny čáry.
     
    17:28
    Na ledě se hodně přiostřuje a řada tvrdých zákroků nakonec vyústí ve vyloučení Christopha Bertschyho. Ten fasuje dvě minuty za hrubost.
     
    16:04
    Dánové nesehráli svou přesilovou hru špatně, gólu se ale nedočkali a Švýcaři už znovu hrají v plném počtu.
     
    15:55
    V útočném pásmu propadl Mathias Bau Hansen, a tak Švýcarsko vyrazilo do přečíslení. Tristan Scherwey přihrával na osu, odkud okamžitě vystřelil Christoph Bertschy, jehož střelu zastavil betonem Frederik Dichow!
     
    15:16
    Dáni se tentokrát v útočném pásmu daleko nepodívali a Pius Suter svůj tým osvobozuje vyhozením kotouče pryč.
     
    14:41
    Peter Regin přihrával před branku, ale kotouč se k němu vrátil. Ovšem z úhlu už trefil jen připraveného brankáře. Jenomže odraženého puku se chopil ještě Patrick Bjorkstrand, jehož snažení o centimetry minulo pravou tyč!
     
    14:04
    Dominik Egli si do statistik zapisuje menší trest za nedovolené bránění a nabízí Dánům možnost vyrovnat skóre zápasu.
     
    13:48
    Švýcaři už znovu byli nastěhování v útočném pásmu, do vyloženější šance se ale nedostali a jejich další akci pak zastavil ofsajd.
     
    13:24
    Dean Kukan nahazoval kotouč za branku, kam to měl soupeř blíže. Ovšem situaci zavíral z druhé strany také Jonas Siegenthaler, jenž černou gumu vybojoval zpátky.
     
    12:23
    Střela Calvina Thürkaufa z pravé strany pořádně protáhla dánského brankáře, který puk vyrazil pryč a další ze Švýcarů už se pak k dorážce nedostal.
    11:31 Genoni vyrazil střelu Jakobsena ze zajímavé pozice
     
    11:31
    Ačkoliv měl Julian Jakobsen trochu potíže s výjezdem z rohu hrací plochy, ocitl se v zajímavé příležitosti. Pokus z pravé strany vyrazil Leonardo Genoni s nutnou dávkou štěstí!
     
    11:19
    Puk už znovu mířil do útočného pásma Švýcarska, dobrou práci ale odvedl Morten Poulsen. Dánský útočník zblokoval přihrávku Švýcarů a odrazil puk do středního pásma.
     
    10:46
    Timo Meier si našel střeleckou pozici a znovu mířil velmi dobře, avšak Frederik Dichow puk vyrazil. Následná dorážka byla obráncem sražená do ochranné sítě.
     
    10:19
    Fabrice Herzog u zadního mantinelu dohrál Olivera Lauridsena, který zůstal ležet na ledové ploše a hra byla přerušena. Dánský obránce už po svých odjel z ledu, držel se ale za rameno a míří do kabiny.
     
    09:30
    Denis Malgin přihrával na pravou stranu, kde proti Dariu Simionemu vystoupil obránce. Avšak švýcarský útočník se mu kličkou vyhnul a ocitl se na ose. Se zakončením k levé tyči Frederik Dichow počítal a semaforem sebral černou gumu do lapačky.
    08:58 Fabrice HERZOG - 0:1
     
    08:58
    Švýcarsko právě vstřelilo branku! Skóre zápasu otevírá švýcarský tým. Po přihrávce Glausera pálil od modré čáry FABRICE HERZOG a puk z jeho hole proletěl až za záda Dichowa. Nutno ale podotknout, že před dánským gólmanem v době střely probíhal souboj mezi dvěma hráči a Dichow měl zcela zakrytý výhled. Asistence: Andrea Glauser, Enzo Corvi.
     
    08:53
    Ke střele z úhlu se dostal Pius Suter a tento pokus neznamenal téměř žádné ohrožení branky Dánska. Dichow ale raději přikrývá puk pod lapačkou.
     
    08:34
    Nepovedená rozehrávka vrátí Dány zpátky k jejich brance. Po zakázaném uvolnění se bude vhazovat po pravici Dichowa.
     
    08:02
    Před dánskou brankou bylo poměrně rušno, a tak skrytou ránu vymyslel Dean Kukan, jenž mířil ke vzdálenější tyčce. Ovšem Frederik Dichow vykopl beton a pokus zastavil.
     
    07:21
    Dříve než Julian Jakobsen s pukem se do útočného pásma dostal jeden z jeho spoluhráčů. Nemůže tak následovat nic jiného než ofsajd.
     
    07:03
    Na pravé straně si o kotouč klepal Dominik Egli, avšak prudkou přihrávku zpoza branky nezpracoval. Švýcarský útočník se nacházel v dobré pozici, jelikož nebyl nikým hlídaný.
     
    06:40
    Večerní zápas nabízí zatím nejlepší atmosféru dne. Za brankami se shromáždili fanoušci Dánska a Švýcarska a hlasitě podporují své oblíbence.
     
    06:24
    Michael Fora neměl komu přihrát, proto kotouč nahodil za soupeřovu branku a odjel se spoluhráči na střídačku.
     
    05:30
    Frederik Storm nahodil puk do útočného pásma, Švýcaři se ale rychle ujali kontroly a míří vstříc brance Dichowa.
     
    05:10
    Dvěma pokusy se od modré čáry prezentoval Jonas Siegenthaler, který ani jednou nezamířil do prostoru tří tyčí. Frederik Dichow zatím nemusel vytáhnout žádný větší zákrok.
     
    04:23
    Švýcarsko je v úvodu zápasu pod obrovským tlakem a raději vyhazuje za cenu zakázaného uvolnění.
     
    04:13
    Mikkel Aagaard se u levé tyče švýcarské branky dostal k puku a snažil se o rychlou dorážku, Genoni dál odolává. Dánové jsou ale zcela jasně aktivnějším týmem.
     
    03:18
    Dánové nesehráli první přesilovku vůbec zle, proměnit v gól ji ale nedokázali. Švýcaři jsou kompletní.
     
    03:01
    Na pravém kruhu se nacházel Frans Nielsen, který dostal prostor ke střele, která byla nepřesná. Situace trvala dál a stejný hráč přihrával před branku, avšak útočící hráč byl příliš blízko brankáři, a tak jej trefil do betonu.
     
    02:57
    Halou to jen zahučelo. A může za to Christian Marti, který se těsně před švýcarskou brankou dostal k puku a pak se jej snažil zvednout pod horní tyč Genoniho klece. Úspěch ale neslavil.
     
    02:15
    Dánsko dobře kombinovalo v útočné třetině, avšak přihrávka na osu hrací plochy neprošla. A tak Švýcarsko znovu vyhodilo přes celé kluziště, oba celky střídají.
     
    02:00
    První ránu v přesilovce vyslal od modré čáry Markus Lauridsen, švýcarský gólman ale zasahovat nemusel. Ještě před Genonim totiž puk zblokoval Jonas Siegenthaler.
     
    01:23
    Dánsko vyhrálo vhazování a Jonas Siegenthaler okamžitě vyhodil přes celé kluziště.
     
    01:18
    Dánové si zahrají první přesilovku a to díky zákroku Michaela Fory, který se provinil podrážením.
     
    00:47
    Z pravé strany se hnal před branku Nico Hischier, kterého obránce tlačil mimo střeleckou pozici. Utkání začíná před parádní diváckou kulisou.
     
    00:17
    Švýcaři dostali rychle puk do útočného pásma, žádnou kloudnou akci se jim ale vymyslet nepodařilo a Dánové se osvobozují.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Dánsko: Dichow (Dahm) – Lassen, M. Lauridsen, O. Lauridsen, Jensen Aabo (A), Larsen, N. Jensen, Kristensen – Ehlers, Nielsen (A), Blichfeld – Storm, Scheel, Regin (C) – Bjorkstrand, Bau Hansen, Meyer – Jakobsen, Poulsen, Aagaard – Asperup.
    Trenér: Heinz Ehlers

    Švýcarsko: Genoni (Aeschlimann) – Kukan, Siegenthaler, Fora, Moser, Geisser, Glauser, Marti, Egli – Hischier (C), Meier, Bertschy – Suter, Simion, Malgin – Ambühl (A), Herzog, Corvi – Kurashev, Scherwey (A), Thürkauf.
    Trenér: Patrick Fischer

    Rozhodčí: Ohlund (SWE), Rekucki (USA) – Davis (USA), Sormunen (FIN).
     
    První zápasy na šampionátu

    Dánsko – Kazachstán 9:1 (3:0, 4:0, 2:1)


    Dánský výběr do mistrovství světa vstoupil výborně, vždyť už po pěti minutách vedl 3:0 s Kazachstánem. Celek ze severu Evropy dál pokračoval v aktivitě a navyšoval vedení. Jedinou kaňkou na kráse byl inkasovaný gól ze závěru zápasu, jenž pokazil Sebastianu Dahmovi čisté konto.

    Branky a nahrávky:
    3. Bjorkstrand (Bau Hansen, Larsen), 4. Scheel, 5. Blichfeld (Ehlers, M. Lauridsen), 23. Storm (Ehlers, Jensen Aabo), 27. Poulsen (Jakobsen), 30. Blichfeld (Ehlers, Lassen), 40. Larsen (Bau Hansen, M. Lauridsen), 41. Regin (O. Lauridsen, Storm), 51. Blichfeld (M. Lauridsen, Bau Hansen) – 59. Savickij (Šestakov).


    Švýcarsko – Itálie 5:2 (3:0, 1:0, 1:2)

    Švýcarská reprezentace vstoupila do zápasu ve velkém stylu, když se už v první minutě prosadil Denis Malgin. Celek s helvétským křížem pak navyšoval své vedení, ale v poslední části hry trochu polevil a dvakrát inkasoval. Ovšem definitivní klid dal tomuto celku až Nico Hischier, který zaznamenal gól na 5:1.

    Branky a nahrávky: 1. Malgin (Simion, Siegenthaler), 18. Thürkauf (Corvi, Siegenthaler), 20. Ambühl (Siegenthaler, Scherwey), 27. Thürkauf (Kurashev, Scherwey), 59. Hischier (Meier) – 49. Glira (Hannoun, McNally), 59. Hannoun (S. Kostner, Petan).
     
    Švýcarsko

    Švýcarští hokejisté patří mezi celky, s nimiž se musí počítat na zisk cenného kovu, přestože se jim na posledních turnajích příliš nedařilo. Na olympijských hrách sice vyřadili v osmifinále Čechy, avšak v semifinále padli výsledkem 1:5 s pozdějším vítězem, Finskem. Loňský světový šampionát Švýcarsko rovněž vypadlo už ve čtvrtfinále, nestačilo na Němce.

    Mezi největší hvězdy švýcarské nominace patří dvojice Nico Hischier z New Jersey a Timo Meier ze San Jose. Už to vypadalo, že kádr posílí i nejproduktivnější hráč základní část NHL Roman Josi, ten se však po vypadnutí Nashvillu z play-off omluvil z rodinných důvodů.

    Nominace:

    Brankáři: Reto Berra (Fribourg-Gottéron/NLA), Sandro Aeschlimann (HC Davos/NLA), Leonardo Genoni (EV Zug/NLA)

    Obránci: Dean Kukan (Columbus Blue Jackets/NHL), Tobias Geisser (Hershey Bears/AHL), Andrea Glauser (Lausanne HC/NLA), Michael Fora (HC Ambri-Piotta/NLA), Janis Moser (Arizona Coyotes/NHL), Jonas Siegenthaler (New Jersey Devils/NHL)

    Útočníci: Andreas Ambühl (HC Davos/NLA), Nico Hischier (New Jersey Devils/NHL), Timo Meier (San Jose Sharks/NHL), Pius Suter (Detroit Red Wings/NHL), Dario Simion (EV Zug/NLA), Fabrice Herzog (EV Zug/NLA), Denis Malgin (ZSC Lions Zürich/NLA), Enzo Corvis (HC Davos/NLA), Christoph Bertschy
     
    Dánsko

    Dánové, kteří krátce před startem MS dvakrát vynulovali Brity při skóre 10:0, dorazili do Helsinek také s útočníkem Nikolajem Ehlersem z Winnipegu. Jeho otec a hlavní kouč reprezentace Heinz má v kádru i další posilu ze zámoří – útočníka Joachima Blichfelda, jenž hrál v této sezoně ale pouze na farmě San Jose v AHL.

    Nominace:

    Brankáři: Mathias Seldrup (Frederikshavn), Frederik Dichow (Kristianstad, Švédsko), Sebastian Dahm (Klagenfurt, ICEHL).

    Obránci:
    Matias Lassen, Markus Lauridsen, Oliver Lauridsen (všichni Malmö, Švédsko), Nicholas B. Jensen (Eisbären Berlín, Německo), Morten Jensen (Rungsted), Jesper Jensen Aabo (Krefeld, Německo), Emil Kristensen (Pustertal, ICEHL), Oliver Larsen (Jukurit Mikkeli, Finsko).

    Útočníci: Patrick Bjorkstrand, Julian Jakobsen (oba Aalborg), Mathias Bau Hansen, Morten Poulsen (Herning), Matthias Asperup (Herlev), Felix Scheel (Esbjerg), Mikkel Aagaard (MoDo, Švédsko), Joachim Blichfeld (San Jose Barracuda, AHL), Nikolaj Ehlers (Winnipeg, NHL), Nicolai Meyer (Vídeň Capitals, ICEHL), Frans Nielsen (Eisbären Berlín, Německo), Peter Regin (Ambri-Piotta, Švýcarsko), Frederik Storm (Ingolstadt, Německo), Christian Wejse (Bremerhaven, Německo).
     
    Vítáme všechny hokejové fanoušky u třetího dne na mistrovství světa. Skupina, která se odehrává v Helsinkách budeme sledovat duel, v němž se potká Dánsko se Švýcarskem.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:20.

    Martina Sikorová

    Michal Luxa

    Branky a nahrávky: 9. Herzog (Glauser, Corvi), 22. Meier (Moser, Malgin), 26. Suter (Malgin, Simion), 33. Moser (Malgin, Suter), 38. Kurashev (Hischier, Corvi), 47. Malgin (Meier, Moser)


    Dánsko: Dichow (41. Dahm) – Lassen, M. Lauridsen, O. Lauridsen, Jensen Aabo (A), Larsen, N. Jensen, Kristensen – Ehlers, Nielsen (A), Blichfeld – Storm, Scheel, Regin (C) – Bjorkstrand, Bau Hansen, Meyer – Jakobsen, Poulsen, Aagaard – Asperup.
    Trenér: Heinz Ehlers

    Švýcarsko: Genoni (Aeschlimann) – Kukan, Siegenthaler, Fora, Moser, Geisser, Glauser, Marti, Egli – Hischier (C), Meier, Bertschy – Suter, Simion, Malgin – Ambühl (A), Herzog, Corvi – Kurashev, Scherwey (A), Thürkauf.
    Trenér: Patrick Fischer

    Rozhodčí: Ohlund (SWE), Rekucki (USA) – Davis (USA), Sormunen (FIN)

    Diváci: 2 645
    bahis siteleri