Itálie – Kanada 1:6 (kon.) | Norsko – Velká Británie 4:3 (2:1 po s.n.) | Francie – Kazachstán 2:1 (kon.)
Rakousko – USA 2:3 (po pr.) | Dánsko – Švýcarsko 0:6 (kon.) | Česko – Švédsko cz 3:5 (kon.)
konec
Dánsko
0:6 (0:1, 0:4, 0:1)
Švýcarsko
Neděle 15.05.2022, 19:20 • Helsinki Ice Hall, Helsinky • Mistrovství světa • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    58:42
    Dánsko si v závěru zápasu zahraje v početní výhodě. Na trestnou lavici s menším trestem za hákování putuje Enzo Corvi.
     
    50:23
    Matthias Asperup míří s rukami v obličeji na dánskou střídačku a opačným směrem se vydal Michael Fora. Za zásah vysokou holí si totiž vykoledoval menší trest.
     
    48:45
    Dánům dnes prostě není přáno. Emil Kristensen vyslal střelu od modré čáry a cinkl o boční tyč švýcarské branky.
     
    47:29
    Dánsko mohlo najít rychlou odpověď, nebo spíše zaznamenat čestný úspěch. Přihrávka zpoza brány mířila mezi kruhy, kde byl osamocený Nicholas Jensen, který zpanikařil a puk netrefil čistě.
    46:39 Denis MALGIN - 0:6
     
    46:39
    Švýcarsko právě vstřelilo branku! Přesilovka je parádním gólem proměněna v šestou trefu Švýcarů. Janis Moser poslal puk na vrcholek pravého kruhu Timu Meierovi, který ho milimetrovým pasem přes osu hřiště předal na druhou stranu DENISI MALGINOVI. Švýcarský útočník vyslal nechytatelnou ránu a rozvlnil dánskou sít. Timo Meier, Janis Moser.
     
    44:55
    Denis Malgin přihrával před branku, kde se rychle otočil Dario Simion, který mířil pod horní tyčku. Jenomže Sebastian Dahm velmi rychle reagoval a puk přizvedl do ochranné sítě!
     
    44:47
    Švýcaři jsou v přesilovkách hodně nebezpeční a od Dánů teď dostávají další možnost na navýšení náskoku. Za podrážení putuje na trestnou lavici Mathias Bau Hansen.
     
    40:01
    Dánové do třetí třetiny nastupují s novým brankářem, Frederika Dichowa nahrazuje Sebastian Dahm.
    37:37 Philipp KURASHEV - 0:5
     
    37:37
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Hostující celek využívá další početní výhodu! Nico Hischier zpoza branky našel mezi kruhy PHILIPPA KURASHEVA, jehož pokus z jedné zapadl do správných míst branky – 0:5. Asistence: Nico Hischier a Enzo Corvi.
     
    36:41
    Další dvouminutový trest inkasuje Emil Kristensen, který v předbrankovém prostoru podrazil Enzoa Corviho, jenž už se chystal ke střele.
    32:39 Janis MOSER - 0:4
     
    32:39
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Švýcaři jsou při chuti a jdou už do čtyřgólového vedení. JANIS MOSER si od modré čáry sjel na levý kruh a parádní střelou na první tyč dopravil puk přesně pod horní tyč. Asistence: Denis Malgin, Pius Suter.
    30:28 Genonimu pomohla branková konstrukce
     
    30:28
    Za Genonim zvoní tyč! V dobré šanci byl znovu Nikolaj Ehlers, který ale svižnou ranou z levé strany trefil jen brankovou konstrukci švýcarské branky.
     
    30:03
    N levé straně se otevřel prostor před Nikolajem Ehlersem, který z kruhu pro vhazování mířil do brankářova teploměru. Avšak Leonardo Genoni mezeru stihl včas zavřít.
     
    29:31
    Do napadání v útočném pásmu se vydal také Christoph Bertschy, který inkasoval menší trest za podražení.
    25:01 Pius SUTER - 0:3
     
    25:01
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Video prokázalo, že puk opravdu skončil v dánské síti a to po střele PIUSE SUTERA. Švýcarský útočník vyslal z pravé strany hřiště pořádnou dělovku, kterou Dichow vykopl betonem. Jak ale video prokázalo, dánský gólman kotouč vykopával už zpoza brankové čáry. Asistence: Denis Malgin a Dario Simion.
     
    25:17
    Švýcarům se v jedné z předchozích akcí podařilo dostat puk do dánského brankoviště, hra ale pokračovala dál. Z boxu časoměřičů se ovšem ozvala siréna a rozhodčí míří k videu. Bude tu další gól Švýcarska?
     
    25:17
    Nikolaj Ehlers čekal přihrávku po mantinelu, a tak se mohl vydat do samostatného úniku. Jenomže ze strany ho dojížděl soupeř a tak zvolil "ruský blafák", jímž trefil brankáře do betonu.
     
    21:38
    Další trest pro Dány a Švýcaři si v krátkém čase zahrají druhou přesilovku. Za sekání je na dvě minuty vyloučen Oliver Larsen.
    21:03 Timo MEIER - 0:2
     
    21:03
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Bleskově využitá přesilová hra posílá Švýcarsko do dvoubrankového vedení! Janis Moser přihrával na pravou stranu, odkud TIMO MEIER zamířil milimetrově přesně do vzdálenějšího růžku branky – 0:2. Asistence: Janis Moser a Denis Malgin.
     
    20:54
    První přesilovka čeká také na Švýcary. Peter Regin se dopustil hákováním a už sedí na trestné lavici.
    19:26 Švýcarská šance v oslabení
     
    19:26
    Tristan Scherwey vyrazil se spoluhráčem do přečíslení a naservíroval mu přihrávku na zlatém podnose. Jenomže Calvin Thürkauf slibnou příležitost zahodil, když zamířil vedle levé tyče!
     
    18:30
    Zaváhání Dichowa mohl potrestat Fabrice Herzog. Švýcarský útočník se za brankou Dánska dostal k puku hodně lacině, dopravit ho do sítě se mu ale nepodařilo.
     
    17:28
    Na ledě se hodně přiostřuje a řada tvrdých zákroků nakonec vyústí ve vyloučení Christopha Bertschyho. Ten fasuje dvě minuty za hrubost.
     
    15:55
    V útočném pásmu propadl Mathias Bau Hansen, a tak Švýcarsko vyrazilo do přečíslení. Tristan Scherwey přihrával na osu, odkud okamžitě vystřelil Christoph Bertschy, jehož střelu zastavil betonem Frederik Dichow!
     
    14:41
    Peter Regin přihrával před branku, ale kotouč se k němu vrátil. Ovšem z úhlu už trefil jen připraveného brankáře. Jenomže odraženého puku se chopil ještě Patrick Bjorkstrand, jehož snažení o centimetry minulo pravou tyč!
     
    14:04
    Dominik Egli si do statistik zapisuje menší trest za nedovolené bránění a nabízí Dánům možnost vyrovnat skóre zápasu.
    11:31 Genoni vyrazil střelu Jakobsena ze zajímavé pozice
     
    11:31
    Ačkoliv měl Julian Jakobsen trochu potíže s výjezdem z rohu hrací plochy, ocitl se v zajímavé příležitosti. Pokus z pravé strany vyrazil Leonardo Genoni s nutnou dávkou štěstí!
     
    09:30
    Denis Malgin přihrával na pravou stranu, kde proti Dariu Simionemu vystoupil obránce. Avšak švýcarský útočník se mu kličkou vyhnul a ocitl se na ose. Se zakončením k levé tyči Frederik Dichow počítal a semaforem sebral černou gumu do lapačky.
    08:58 Fabrice HERZOG - 0:1
     
    08:58
    Švýcarsko právě vstřelilo branku! Skóre zápasu otevírá švýcarský tým. Po přihrávce Glausera pálil od modré čáry FABRICE HERZOG a puk z jeho hole proletěl až za záda Dichowa. Nutno ale podotknout, že před dánským gólmanem v době střely probíhal souboj mezi dvěma hráči a Dichow měl zcela zakrytý výhled. Asistence: Andrea Glauser, Enzo Corvi.
     
    03:01
    Na pravém kruhu se nacházel Frans Nielsen, který dostal prostor ke střele, která byla nepřesná. Situace trvala dál a stejný hráč přihrával před branku, avšak útočící hráč byl příliš blízko brankáři, a tak jej trefil do betonu.
     
    02:57
    Halou to jen zahučelo. A může za to Christian Marti, který se těsně před švýcarskou brankou dostal k puku a pak se jej snažil zvednout pod horní tyč Genoniho klece. Úspěch ale neslavil.
     
    01:18
    Dánové si zahrají první přesilovku a to díky zákroku Michaela Fory, který se provinil podrážením.

    Martina Sikorová

    Michal Luxa

    Branky a nahrávky: 9. Herzog (Glauser, Corvi), 22. Meier (Moser, Malgin), 26. Suter (Malgin, Simion), 33. Moser (Malgin, Suter), 38. Kurashev (Hischier, Corvi), 47. Malgin (Meier, Moser)


    Dánsko: Dichow (41. Dahm) – Lassen, M. Lauridsen, O. Lauridsen, Jensen Aabo (A), Larsen, N. Jensen, Kristensen – Ehlers, Nielsen (A), Blichfeld – Storm, Scheel, Regin (C) – Bjorkstrand, Bau Hansen, Meyer – Jakobsen, Poulsen, Aagaard – Asperup.
    Trenér: Heinz Ehlers

    Švýcarsko: Genoni (Aeschlimann) – Kukan, Siegenthaler, Fora, Moser, Geisser, Glauser, Marti, Egli – Hischier (C), Meier, Bertschy – Suter, Simion, Malgin – Ambühl (A), Herzog, Corvi – Kurashev, Scherwey (A), Thürkauf.
    Trenér: Patrick Fischer

    Rozhodčí: Ohlund (SWE), Rekucki (USA) – Davis (USA), Sormunen (FIN)

    Diváci: 2 645
    thejrc.org