Dánsko – Francie 3:0 (kon.) | USA – Švédsko 3:2 (po pr.) | Kanada – Švýcarsko 3:6 (kon.)
Rakousko – Finsko 0:3 (kon.) | Itálie – Slovensko 1:3 (kon.) | Norsko – Česko cz 1:4 (kon.)
konec
Kanada
3:6 (3:3, 0:1, 0:2)
Švýcarsko
Sobota 21.05.2022, 15:20 • Helsinki Ice Hall, Helsinky • Mistrovství světa • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Doposud nejlepší zápas helsinské skupiny obstaraly týmy Švýcarska a Kanady. Z vítězství se radovalo evropské mužstvo, které porazilo favorita ze zámoří výsledkem 6:3.

    Nejlepší podívaná byla k vidění v úvodním dějství, v níž oba celky zaznamenaly po třech gólech. Od druhé třetiny už stříleli do černého jenom Švýcaři. Poprvé překlopil vedení na jejich stranu kapitán Nico Hischier, náskok navýšil Pius Suter a střelou do prázdné brány pečetil vítězství další hokejista z NHL Timo Meier.

    Jediným stoprocentním celkem skupiny A tedy po dnešním dni zůstávají Švýcaři. Nicméně i Kanada je na tom stále velmi dobře, druhé místo, a tím pádem setrvání pro čtvrtfinále v Helsinkách, by jí nemělo ujít. (18:01:09)
     
    Statistiky zápasu:

    Střely na branku – 25:27 (12:13, 7:5, 6:9)
    Vyhraná vhazování – 32:25
    Trestné minuty – 8:9
     
    Nejlepší hráči: Adam Lowry – Dean Kukan.
     
    Konec zápasu.
     
    59:39
    A ještě jeden zákrok pro Leonarda Genoniho. Vsedě si poradil se zakončením Colea Silingera, za dorážkou se Adam Lowry natahoval marně.
    59:29 Mercer pálil z první, Genoni předvedl další výborný zákrok
     
    59:29
    Skvělý Leonardo Genoni! Švýcarský gólman se fantasticky přemístil ke své pravé tyči, aby zastavil nebezpečný pokus Dawsona Mercera, který touš netrefil ideálně, to ovšem brankáři zásluhy neubírá.
     
    58:52
    Fanoušci v aréně si závěr střetnutí užívají. Vestoje vyprovází švýcarské hokejisty potleskem. e jasné, na čí straně dnes vyprodaná Helsinki Ice Arena stojí.
     
    58:27
    Jak rychle Kanaďané získali útočnou třetinu, tak ještě rychleji o ni přišli. Rozjetý Mathew Barzal totiž cestou nechal hrací předmět za zády.
    58:01 Timo MEIER - 3:6
     
    58:01
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Zatímco Logan Thompson opustil kanadskou branku, tak kotouč za švýcarskou bránou získal TIMO MEIER, který přes celé hřiště mířil přesně a stvrzuje vítězství svého celku. Bez asistence.
     
    57:38
    Definitivní razítko mohl dát na švýcarské vítězství Timo Meier. Srovnal si kus černé gumy na střelu, zápěstím vypálil těsně nad horní tyčku.
     
    57:27
    V souboji dvou hráčů New Jersey Devils byl úspěšných Nico Hischier, který se u mantinelu protáhl kolem Damona Seversona.
     
    56:57
    Ne, tohle není povedené přesilovka. Švýcarsko zaznamenalo další dvě vyhození v krátkém časovém sledu, Evropané jsou o další krok blíže vítězství.
     
    56:29
    Kapitán Thomas Chabot nahrál před bránu na Nicolase Roye. Tomu vytočení před Genoniho nevyšlo, sám gólman soupeři vypíchl puk vyrážečkou.
     
    55:56
    Sami se Kanaďané připravili o útočnou třetinu. Nahrávka vůbec nevyšla Kentu Johnsonovi, forvard z Columbusu nasměroval kotouč za záda Chabota.
     
    55:41
    Jonas Siegenthaler se snažil vyhodit středem, ale nedal puku razanci, a tak se ho mezi kruhy zmocnil Adam Lowry. Jeho zakončení zamířilo do bránícího hráče, jenž poté vyhodil přes všechny čáry.
     
    55:12
    Kanada zadarmo získává výhodu přesilové hry. Švýcarský kapitán po buly sevřel kotouč v rukavici, tento moment pozornosti mužů v pruhovaném neunikl.

    Michal Luxa

    Milan Huppert

    Branky a nahrávky: 12. Johnson (Barzal, Graves), 15. Lowry, 20. Batherson (Barzal) – 13. Fora (Meier, Kurashev), 16. Kukan (Hischier, Corvi), 20. Siegenthaler (Suter, Malgin), 27. Hischier (Kukan), 44. Suter (Malgin, Simion), 59. Meier


    Kanada: Thompson (Driedger) – Whitecloud, Chabot (C), Severson, Sanheim, Graves, Holden, Mayo – Roy, Dubois (A), Cozens – Anderson (A), Lowry, Sillinger – Batherson, Barzal, Johnson – Geekie, Mercer, Comtois – O'Dell.
    Trenér: Claude Julien

    Švýcarsko: Genoni (Aeschlimann) – Kukan, Siegenthaler, Fora, Moser, Glauser, Geisser, Egli – Kurashev, Hischier (C), Meier – Simion, Malgin, Suter – Ambühl (A), Corvi, Herzog – Thürkauf, Bertschy, Scherwey (A) – Riat.
    Trenér: Patrick Fischer

    Rozhodčí: Heikkinen (FIN), Öhlund (SWE) – Davis (USA), Špůr (CZE)

    Diváci: 5 676 (vyprodáno)
    ocianews.com