Finsko – USA 4:3 (kon.) | Kanada – Česko cz 6:1 (kon.)
konec
Finsko
4:3 (1:1, 2:1, 1:1)
USA
Sobota 28.05.2022, 13:20 • Nokia Arena, Tampere • Mistrovství světa • Semifinále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Z prvního semifinále je to od nás vše. Ale neodcházejte nikam daleko, protože již za hodinu a půl startuje druhý semifinálový souboj mezi Českem a Kanadou a my vás samozřejmě o online přenos z tohoto utkání neochudíme. (15:50:20)
     
    Prvním známým finalistou světového šampionátu je domácí reprezentace Finska! V dramatickém utkání přetlačila výběr USA, který porazila nejtěsnějším možným rozdílem 4:3.

    Utkání přitom začalo lépe pro hokejisty ze zámoří, které poslal už ve 2. minutě do vedení Nate Schmidt. Domácí ovšem nepropadli panice a zásluhou tref Mira Heiskanena a Sakariho Manninena převážili misky vah na svou stranu. Stav vrátil do vyrovnané podoby Sean Farrell, nicméně ještě před koncem prostředního dějství byli Finové zase o krok napřed zásluhou Samiho Vatanena. Ve 46. minutě poslal reprezentaci Suomi do dvoubrankového vedení Joel Armia a soupeř se v závěru zmohl už jen na zmírnění porážky, to obstaral Adam Gaudette.

    S kým se Finsko utká ve finále? To zůstává otázkou. Samozřejmě si budeme přát, aby to byli čeští hokejisté, kteří změří síly se silným kanadským výběrem v 17:20 SEČ.
     
    Nejlepšími hráči Finska na turnaji byli vybráni Jussi Olkinuora, Mikko Lehtonen a Sakari Manninen.
     
    Třemi nejlepšími hráči Spojených států na turnaji byli vyhlášeni kaptán Seth Jones, brankář Jeremy Swayman a útočník Adam Gaudette.
     
    Nejlepší hráči: Miro Heiskanen – Seth Jones.
     
    Střely na bránu: 26 – 28.
     
    Konec zápasu.
     
    59:55
    Je to jasné, Finsko je prvním finalistou! Nate Schmidt sice ještě zuby nehty udržel puk v útočném pásmu, ale pak jenom nahodil po mantinelu, kde mají Finové hru pod kontrolou!
     
    59:15
    Mikael Granlund si sice hodil puk kolem Natea Schmidta, ale následně nepřebruslil Setha Jonese, takže zakončovat do odkryté klece nemohl.
     
    59:11
    Finové vyhazují na zakázané uvolnění. Američané si berou oddechový čas.
     
    58:44
    Atte Ohtamaa měl co dělat, ale nakonec kotouč bekhendem poslal mimo obranné pásmo. Američané se ale rychle vrátili a vyhození gólmana Okinuory bylo neúspěšné. To je drama!
     
    58:20
    Farrell zkoušel střílet, ale nebylo to z úplně připravené pozice.
     
    57:55
    Jeremy Swayman znovu dostal pokyn a už je na střídačce. Američané drží útočné pásmo, fanoušci bouřlivým potleskem povzbuzují Finy v bránění.
    57:09 Adam GAUDETTE - 4:3
     
    57:09
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Ještě to bude pořádné drama! Boldy z první nahrával do pravého kruhu ADAMU GAUDETTEOVI. Střela z voleje neměla chybu, prudce letící kotouč si našel mezírku do sítě mezi betony Olkinuory. Asistence: Matthew Boldy a T. J. Tynan.
     
    56:43
    Alex Galchenyuk nahrál na modrou čáru, ale americký obránce stál jinde, takže Finové se bez boje osvobodili.
     
    56:33
    Nejprve to jeden z obránců zkoušel přes celé hřiště, puk poslal těsně vedle pravé tyčky. Pískalo se tedy zakázané uvolnění, to se o pár vteřin později opakovalo.
     
    56:20
    Trenér David Quinn na nic nečeká a před vhazováním v útočném pásmu odvolal Jeremyho Swaymana na střídačku! Američané zkouší powerplay!
     
    56:17
    Opět střela, kterou Jussi Olkinuora neudržel, avšak ani v tomto případě nekapituloval, protože si poradil i s následnými dorážkami.

    David Schlegel

    Milan Huppert

    Branky a nahrávky: 17. Heiskanen (Pesonen, Armia), 25. Manninen (Lehtonen, Hartikainen), 30. Vatanen (Pesonen, Heiskanen), 46. Armia (Heiskanen, Vatanen) – 2. Schmidt (Peeke, Tynan), 27. Farrell (Meyers, Se. Jones), 58. Gaudette (Boldy, Tynan)


    Finsko: Olkinuora (Säteri) – Hietanen, Lehtonen, Heiskanen, Pokka, Vatanen, Friman, Ohtamaa, Lindell – Hartikainen, Manninen, Granlund (A) – Sallinen, Filppula (C), Rajala – Armia, Lammikko, Pesonen – Anttila (A), Björninen, Mäenalanen.
    Trenér: Jukka Jalonen

    USA: Swayman (Mann) – Se. Jones (C), Hughes, Peeke, Schmidt (A) – Boldy, Hartman, Galchenyuk – Bellows, Tynan, Gaudette – Kuhlman, Meyers, Farrell – Barber, Lafferty, Watson (A) – Lettieri, Hayden, Bordeleau.
    Trenér: David Quinn

    Rozhodčí: Nord, Öhlund (oba SWE) – Synek (SVK), van Oosten (CAN)

    Diváci: 11 055
    thejrc.org