Maďarsko – Německo 1:1 (kon.) | Anglie – Itálie 0:0 (kon.) | Wales – Belgie 1:1 (kon.)
Nizozemsko – Polsko 2:2 (kon.)
konec
Nizozemsko
2:2 (0:1)
Polsko
Sobota 11.06.2022, 20:45 • Stadion Feijenoord 'De Kuip', Rotterdam • Liga národů UEFA - Liga A • Skupina 4
Předzápasové kurzy
     
    Je obrovská škoda, že tento zápas končí. V prvním poločase si Nizozemci vůbec nevěděli radu s obranným blokem Poláků postaveným na pětadvaceti metrů. Poláci začali tuto ryze defenzivní taktiku uplatňovat poté, co naturalizovaný krajní obránce Cash skóroval vůbec poprvé v reprezentačním dresu. Polské občanství získal loni na podzim.

    Nicméně ve druhém poločase to "začalo". Nejprve Aké nezvládl ofsajdovou pas a Poláci přidali gól ze situace dva na nikoho. Každopádně Nizozemci z kontru snížili a o tři minuty později srovnali.

    Zápas najednou nabral strhující tempo. Oba týmy chtěly vyhrát. Poláci působili velice sympatickým dojmem, ačkoliv jim chyběl Lewandowski. Poláci mohli jít do vedení kupříkladu Krychowiakem, ale ten poslal pokus ze střední vzdálenosti jen doprostřed brány.

    Nizozemci sahali v nastavení po obratu. Depay nejprve překvapivě spálil obrovskou příležitost z malého vápna, když vyloženě trefil gólmana Skorupskiho, ten ale vyrážel jen do pravé ruky Cashe a sudí po konzultaci s kolegou u VAR nařídil pokutový kop. Míč si postavil Depay, načež trefil tyč směrem do protipohybu brankáře. Následně se mohl hned po rohu vykoupit, ale Skorupski fantasticky natáhl ruku proti příležitosti hlavou, Nizozemci ještě v posledních minutách mohli rozhodnout rybičkou u tyče, ale nestalo se a ze zápasu s Poláky tak berou jen bod. Pro Poláky je tato plichta hodně důležitá z hlediska souboje o udržení se ve skupině 4. Walesu utekli na tříbodový rozdíl. V úterý se představí doma proti Belgii bez Krychowiaka, který se dnes vykartoval a budou chtít odčinit debakl 1:6. (22:57:09)
     
    Držení míče: 66 % : 34 %.
    Střely na branku: 6:3. Střely mimo: 9:2. Rohy: 6:1. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 13:13.
     
    90+8
    Konec zápasu.
     
    90+7
    Poláci se ubránili a hnali se do brejku dva na dva, Krychowiak chtěl přehodit á la Schick Flekkena, nepodařilo se.
     
    90+6
    Volný přímý kop zleva pro domácí. Nizozemsko chtělo nachytat Poláky rychlou rozehrávkou, ale sudí jasně dal najevo, že to bude na píšťalku.
     
    90+6
    Depay se otočil na levé straně a chtěl přihrát do šestnáctky, to mu nepovolil padající Krychowiak.
     
    90+5
    Blind prodlužuje křižný centr Tezeho v levé části vápna hlavou vedle přední tyče, Skorupski s rozehrávkou nepospíchá a Poláci by asi brali bod, ačkoliv vedli 2:0.
     
    90+5
    Poláci odehráli balón na polovinu hřiště na jakési fotbalové zakázané uvolnění.
     
    90+4
    Člověk v tom strhujícím závěru úplně zapomněl zmínit, že se nastavuje sedm minut.
     
    90+3
    Depay se mohl vykoupit hned po standardce, ale Skorupski fantasticky natáhl levou dlaň proti obrovské šanci hlavou. Vzápětí kopali ještě Nizozemci roh a dobře zavírali tyč, jenže rybičkou jeden z oranžových nedosáhl.
    90+1. Memphis Depay (NED)
     
    90+1
    Poláci slaví jako kdyby vyhráli letošní MS v Kataru, Depay napálil pravou tyč ze svého pohledu penaltou do protipohybu Skorupskiho!
     
    90
    Pro Poláky je to obrovsky kruté! Cash měl minimální čas na reakci a už nedokázal uhnout, nařízena penalta a Depay může podle všeho dokonat obrat.
     
    89
    Nicméně zkoumá se a sudí už běží k monitoru, jestli Skorupski nevyrazil míč rukama přímo do pravé ruky Cashe, ta byla hodně od těla a zdá se, že se hrací předmět dotkl končetiny autora úvodního gólu duelu.
    88.
     
    88
    Hrajte ještě dál! To je taková škoda, že tento zápas za chvíli skončí! Depay dostal výbornou nahrávku z pravé strany na hraně malého vápna a je až překvapivé, že hráč takových kvalit vypálil z první přímo do rukou Skorupskiho.
     
    86
    Polákům se vůbec nelíbilo, že Teze napálil nejprve Glika do nejcitlivějšího pánského místa, ale ani tak neváhal dorážet, míč skončil vysoko nad brankou. V přerušené hře se na Tezeho sesypali. Výsledkem je nakonec karta pro de Jonga a Žurkowskiho.
     
    85
    Depay motal Bednarka na levé straně, dvakrát se otočil, pak nasměroval centr do rukou Skorupskiho na bližší tyči.
     
    84
    Střídání v týmu Polsko:
    ze hřiště odchází Przemysław Frankowski, přichází Kamil Glik.

    Vít Muzikář

    Branky: 51. Klaassen (Blind), 54. Dumfries (Depay) – 18. Cash (Zalewski), 49. Zieliński (Frankowski)

    Karty:   59. Berghuis (NED), 63. Bergwijn (NED), 86. F. de Jong (NED) – 16. Krychowiak (POL), 20. Bednarek (POL), 63. Skorupski (POL), 84. Zieliński (POL), 86. Żurkowski (POL)

    Neproměněná penalta: 90+1. Depay (NED), mimo


    Držení míče: 66 % : 34 %.
    Střely na branku: 6:3. Střely mimo: 9:2. Rohy: 6:1. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 13:13.
    Nizozemsko: Flekken – Timber (64. Teze), de Vrij, Aké – Dumfries, Berghuis (64. Koopmeiners), Klaassen (64. Gakpo), F. de Jong, Blind – Depay (C), Bergwijn (77. Weghorst).
    Náhradníci: Cillessen, Scherpen – de Ligt, Til, Martins Indi, Hateboer, Malacia, Schouten.

    Trenér: Louis van Gaal

    Polsko: Skorupski – Cash, Bednarek, Kiwior, Bereszyński – Frankowski (84. Glik), Góralski (58. Żurkowski), Krychowiak (C), Zalewski – Zieliński, Piątek.
    Náhradníci: Szczęsny, Grabara – Wieteska, Linetty, Płacheta, Świderski, Michalak, Klich, Puchacz, S. Szymański.

    Trenér: Czesław Michniewicz

    Rozhodčí: Meler – Eyisoy, Uyarcan (TUR)
    thejrc.org