Brno – Slovácko 2:2 (kon.) | Ostrava – Olomouc 0:3 (kon.) | Zlín – Mladá Boleslav 0:0 (kon.)
Teplice – Plzeň 2:2 (kon.)
konec
FC Baník Ostrava
0:3 (0:1)
SK Sigma Olomouc
Sobota 30.07.2022, 16:00 • Městský stadion, Ostrava-Vítkovice • FORTUNA:LIGA • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu z utkání 1. kola FORTUNA:LIGY mezi Baníkem Ostrava a Sigmou Olomouc. Zápas začíná v 16:00.
     
    FC Baník Ostrava

    Baník po sezóně změnil trenéra a na lavičku usedl fanoušky vytoužený Pavel Vrba. Pod jeho vedením odehrála Ostrava v letní přípravě 9 zápasů, ve kterých si připsala čtyři výhry, tři remízy a dvě porážky. Z vítězství se radovala proti Otrokovicím, Líšni, Karmiotisse a v generálce také proti Karviné. Smírný výsledek se poté zrodil se Zlínem, polskou Termalicou a Gianninou. Na koho Slezané naopak nestačili, tak byla slovenská Žilina a při výročním duelu také slavný Celtic Glasgow, který před zaplněnými tribunami zvítězil 4:2.
     
    SK Sigma Olomouc

    Sigma má za sebou také náročnou letní přípravu, během které zvládla sedm duelů. Na úvod padla 3:2 s Vyškovem a poté remizovala se sousedním Prostějovem. Následovala další porážka od Žiliny, kterou posléze vystřídaly výhry proti Jihlavě a Piasti. V dalším střetnutí byl nad síly Hanáků maďarský Paks a turecký Galatasaray. V generálce ale Sigma urvala cenný bod proti dalšímu týmu z Turecka, a sice Sivassporu.
     
    Poslední tři vzájemná utkání

    19.2.2022 Baník – Sigma 1:0
    17.9.2021 Sigma – Baník 1:1
    24.4.2021 Sigma – Baník 0:2
     
    Úvodní sestavy:

    FC Baník Ostrava: Laštůvka (C) – Ndefe, Frydrych, Pokorný, Fleišman – Kaloč, Tetour – Ji. Klíma, Kuzmanović, Šehić – Mu. Tijani.
    Náhradníci: Letáček – Sanneh, Chlumecký, Boula, Buchta, Smékal, Jaroň, Takács, Budínský.
    Trenér: Pavel Vrba

    SK Sigma Olomouc: Macík – Chvátal, Vraštil, Jemelka, Zmrzlý – Ventúra, Breite (C) – Navrátil, Růsek, Zorvan – Chytil.
    Náhradníci: Digaňa – Šíp, Zifčák, J. Sedlák, Matoušek III, Beneš, Poulolo.
    Trenér: Václav Jílek

    Rozhodčí: Proske – Paták, Kotík.
     
    Hráči obou celků nastupují na hrací plochu a za malou chvíli duel i nový ročník FORTUNA:LIGY začne.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Sigma to v úvodu duelu zkoušela po pravé straně, ale k ohrožení branky se nedostala.
     
    3
    Následně to zkoušel zprava na druhé straně Ndefe. Jeho centr se nebezpečně snášel na Macíka a ten raději balon plácl na rohový kop.
     
    4
    Baník rozehrál standardku nakrátko a Šehićova nabídka padala za Macíka. Ten konečky prstů balon vyškrábl na další roh.
    4. Šehičův obstřel prověřil Macíka
     
    5
    Tomu se však Sigma ubránila a podnikla rychlý kontr, který končí sraženým centrem. Roh pro Olomouc.
     
    6
    Tijani ale na přední tyči pohlídal centr soupeře a Baník se dokázal osvobodit. Na útočné polovině poté jeden z domácích dojel po odpískání svého soka, avšak sudí Proske volí poslední důrazné ústní varování.
     
    8
    Domácí to udělali šikovně na levé straně. Kaloč vysunul Tijaniho, jenž z boku narýsoval milimetrovou zpětnou příhru na hranici vápna, kde zakončoval z první Klíma. Tomu ale střela nesedla a Macík tak mohl zůstat v relativním klidu.
     
    9
    Povedená kombinace Ostravy. Šehić si seběhl do středu pole a udělal prostor na lajně pro Fleišmana, který také dostal přihrávku. Ke smůle Baníku ale už přesně neodcentroval.
     
    10
    Vlnu nevole nyní sklidil sudí Proske, který pustil faul na Tijaniho a o chvíli později odpískal nedovolený zákrok Pokorného. Rozehrávat budou hosté z poloviny hřiště.
     
    11
    Nyní už se píská ve prospěch Ostravy, když na její obranné půlce byl atakován Tetour a Baník tak bude mít klid na rozehrávku.
     
    12
    Kaloč chtěl rychle vhodit aut, ale kluzký balon mu sjel z rukou a míč dopadl přesně na kopačky hostujících fotbalistů.
     
    13
    Velmi dobrou práci odvedl v defenzívě Pokorný, který ustrážil soupeře a rozehrávku si tedy opět vyzkouší brankář Laštůvka.
     
    14
    Michal Frydrych fauloval jednoho z hostů a pro Sigmu se naskýtá zajímavá standardní situace z levé strany.
     
    15
    Baník se na přední tyči dokázal ubránit a Kuzmanović se okamžitě snažil vysunout Tetoura. Ten ale na jeho pas na půlce nedosáhl.
     
    16
    Šehićova nabídka skočila před Macíkem a hostujícímu brankáři míč vypadl na malé vápno. Tam se sice tlačil Tijani, ale olomoucká defenzíva jej k balonu nepustila.
     
    17
    Ndefe se pokusil podél postranní čáry vysunout Šehiće, ale ten v otočce nezvládl míč zpracovat a ten posléze opustil hrací plochu.
     
    18
    Breite nyní trochu přidal svému pádu, ale to nic nemění na faktu, že sudí odpískal faul Ndefeho. Další standardka z levé strany pro hosty.
     
    19
    Breiteho nabídka na střed vápna byla zastavena domácí obranou, ale akce Sigmy pokračovala. Zleva přišla nebezpečná příhra před bránu, kde Růsek zakončoval v gólové pozici těsně vedle.
     
    20
    Mojmír Chytil dostal dostatek prostoru za šestnáctkou Baníku a dokázal se prosadit ke střele. Ta ale o několik decimetrů minula domácí zařízení.
    20. Chytil to zkoušel po zemi na zadní
     
    22
    Jiří Klíma zvládl odcentrovat přes Jemelku z pravé strany a na přední tyči oslovil Tijaniho. Ostravský útočník se sice protlačil k hlavičce, nicméně poté prudký pokus neumístil na olomouckou bránu.
     
    23
    Pokorný po svém faulu sice reklamoval soupeřovu hru rukou, ale je pískáno ve prospěch Sigmy.
     
    24
    Tijani zřejmě ve snaze probít se k míči škobrtl o nohy Vraštila a sudí Proske znovu rozhoduje proti Ostravě.
     
    26
    Fleišman se nyní snažil vytlouct bloky, ale odražený míč se snesl do vápna, kde hosté ihned připravili palebnou pozici do druhé vlny pro Zmrzlého. Ten ale z voleje pálil mimo.
     
    27
    Jemelka šel do souboje evidentně šlapákem proti Kuzmanovićovi, který v souboji zřejmě lehce lízl hostujícího beka. K překvapení všech ale žlutou kartu dostává domácí Kuzmanović.
     
    29
    Klíma si nyní dobře stáhl míč ze vzduchu a po rozvážné přihrávce udržel balon pro Baník.
     
    30
    Šehić z levé strany vyslal zajímavý centr na zadní tyč, odkud Klíma přesně sklepával balon na střed Tijanimu. Ten se ocitl v dobré pozici, ale ke smůle Ostravy míč nezpracoval.
     
    32
    Klíma si u lajny ukousl velké sousto a proti trojici míč ztratil. Zrodil se tak rychlý brejk Sigmy, který ale skončil nepřesným pasem do vápna. Pavel Vrba poté svému svěřenci důrazně od plic sdělil svůj názor na jeho chybu.
     
    32
    Jakub Pokorný na polovině hřiště přerušil rodící se útok Sigmy a je rovněž potrestán žlutou kartou.
     
    34
    Mojmír Chytil se na chvíli ocitl za zády Frydrycha a za přihrávkou spoluhráče nemohl pokračovat, jelikož mu byl odmáván a odpískán ofsajd.
     
    34
    Na druhé straně se zrodila gólová možnost! Šehić svým pohybem rozhodil hostující stopera, který míč promáchl a Šehić se poté ocitl v palebné pozici v pokutovém území. Rána mu však nesedla a balon minul zadní tyč.
     
    35
    Ventúrovi nyní nabídka hodné ulétla a balon končí daleko za bránou Laštůvky, který si již staví míč k odkopu.
     
    36
    Ofsajd je ale také máván na druhé straně. Zakázané postavení si nepohlídal jeden z dvojice Klíma, Tijani.
     
    38
    Olomouc právě vstřelila branku! Sigma se však v závěru poločasu ujímá vedení! U postranní lajny se Chvátal netrefil do míče, ale následný souboj ustál a vyvezl balon na střed, odkud jej do vápna předal MOJMÍRU CHYTILOVI, jenž přízemní ranou překonává Laštůvku.
    38. Mojmír CHYTIL - 0:1
     
    40
    Nyní je tady další rohový kop Sigmy a veškeré dění se tak stěhuje opět před bránu Ostravy.
     
    41
    Kaloč velmi dobře vysunul Kuzmanoviće, který ještě ve skluzu vybojoval míč proti Jemelkovi. Poté ale ke smůle Baníku podklouzl a pro balon si došel brankář Macík.
     
    43
    Ndefe dobře vybojoval míč a byl ve středu pole faulován. Sudí Proske sice správně odpískal faul, ale pro Baník to bylo velmi necitlivé rozhodnutí, jelikož mohl pokračovat v akci do rozhozené obrany, což také domácí arbitrovi ihned vyčítali.
     
    44
    Kuzmanović trefil jen jednoho z hostů postaveného ve zdi, který zůstal ležet na trávníku. Domácí se poté zmocnili míče, ale rozhodčí raději přerušuje hru a dává prostor k ošetření, což se znovu domácím nelíbí.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje 1 minutu.
     
    45+1
    Tijani se ve skrumáži dokázal protlačit k hlavičce, ale ta minula hostující zařízení o pořádný kus.
     
    45+2
    Baník mohl ještě v závěru půle ohrozit Macíka, ale po závaru ve vápně pálil Kuzmanović z dvaceti metrů těsně vedle.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Je za námi úvodní půle zápasu, která byla poměrně vyrovnaná. Oba týmy se snažily o překonání soupeřovy obrany. První gólovku si připravila v 19. minutě Sigma, ale Růsek minul bránu Baníku. Ostrava zahrozila ve 34. minutě, kdy se ale střelou z vápna neprosadil Šehić. O čtyři minuty později se již hosté radovali. Chvátal vyvezl míč od lajny, předal jej Mojmíru Chytilovi, jenž přesnou ranou otevřel skóre. V závěru půle ještě mohl srovnat Kuzmanović, nicméně zařízení také netrefil. Hosté si tak odnášejí do kabin jednobrankový náskok.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 17:05.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Po pauze si ihned Baník vytvořil další možnost! Zleva přílétla do vápna povedená příhra, kterou ale Tijani z vyložené pozice neumístil mezi tři tyče.
     
    47
    Gólová možnost vzápětí také na druhé straně. K centru se před malým vápnem dostal nikým nehlídaný Navrátil, který však trestuhodně přestřelil Laštůvkovu bránu.
     
    48
    Druhý poločas nám začal velmi svižně. Další možnost si připravil Ventúra, který se zbavil Ndefeho, ale Laštůvka jeho přízemní ránu vykopl.
    48. Zmrzlého ránu vykopl Laštůvka
     
    50
    Nedůrazná hra Ostravy málem vyústila ve druhou branku hostů. Mojmír Chytil dostal až příliš prostoru ve vápně, ale Laštůvka opět zachránil Baník.
     
    51
    Olomouc právě vstřelila branku! Baník si dlouho koledoval, až přišel trest! Z levé strany vápna přilétl na zadní tyč přesný centr, do kterého se z voleje opřel JURAJ CHVÁTAL, jehož ránu těsně před Laštůvkou tečoval Frydrych a balon poté zapadl až do sítě.
    51. Juraj CHVÁTAL - 0:2
     
    54
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava:
    ze hřiště odchází Muhamed Tijani, přichází Petr Jaroň.
     
    56
    Tetour šikovně procpal přihrávku na Kuzmanoviće mezi nohama soupeře, ale domácímu hráči poté nevyšla klička a Sigma se zmocnila balonu.
     
    57
    Baník se snaží o vstřelení kontaktní branky a nyní okupoval soupeřovu polovinu. Centr ale hosté odvrátili, ale domácí pokračují autovým vhazováním.
     
    58
    Jaroň se přeci jen prosadil k centru zprava, avšak na přední tyči se hosté ubránili tak šikovně, že se bude kopat od brány Sigmy.
     
    59
    Tetour ve středu pole trestuhodně chyboval a lacině míč ztratil. Jeden z hostů si poté naběhl do posledního hráče, kterým byl Frydrych a přepadl přes něj. Nebezpečná standardka pro hosty z dvaceti metrů.
     
    61
    Ventúra nebyl daleko od třetího gólu! Hostující záložník krásně kroutil míč přes zeď, která míč zřejmě tečovala těsně vedle levé šibenice. Roh pro Sigmu.
    61. Za Ventúrovým přímákem se Laštůvka jen ohlížel
     
    62
    Chytil zajímavě kroutil balon z pětadvaceti metrů. Jeho nenápadnou ránu Laštůvka kontroloval a balon těsně minul pravou tyč.
     
    65
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava:
    ze hřiště odchází Nemanja Kuzmanović, přichází Lukáš Budínský.
    ze hřiště odchází Daniel Tetour, přichází Ladislav Takács.
     
    70
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc:
    ze hřiště odchází Mojmír Chytil, přichází Pavel Zifčák.
     
    70
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc:
    ze hřiště odchází Denis Ventúra, přichází Jan Sedlák.
     
    71
    Baník po další akci rozehrával rohový kop, ale Ostravané se ani v tomto případě prosadit nedokázali.
     
    72
    Dnešní utkání sleduje 6 698 diváků.
     
    73
    Fleišman nadvakrát dokázal odcentrovat, ale ani tentokrát se Baník nedostal k zakončení.
     
    74
    Jaroň měl nyní dál ke sklepnutí od spoluhráče a vpřed mohla vyrazit SIgma. Frydrych však včas její postup přerušil faulem.
     
    75
    Jaroň teď sice získal míč, ale následně jej ihned nepřesným pasem vrátil do moci Olomouce.
     
    76
    Chvátal nyní trefil do obličeje kopačkou Šehiće, který se však po nechtěném zásahu rychle oklepal a zapojí se do další akce Baníku.
     
    76
    Žlutá karta pro tým SK Sigma Olomouc (Juraj Chvátal).
     
    77
    Která ale skončila odvráceným centrem z přímého kopu, a tak to musí domácí zkoušet z vlastní poloviny.
     
    78
    Konečně přesný centr. Z pravé strany dopadl na hlavu Takácse, jenž míč vrátil na střed. Tam jej zakončoval hlavičkou Budínský, avšak nedůrazné zakončení končí v náruči Macíka.
    78. Takács sklepl Budínskému, ten hlavičkoval do Macíka
     
    78
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc:
    ze hřiště odchází Antonín Růsek, přichází Jáchym Šíp.
     
    79
    Olomouc právě vstřelila branku! Tohle je zřejmě pro Baník definitivní hřebíček do rakve. Laštůvka rychlou rozehrávkou dostal lehkých úzkých Takácse, který svou pomalou prací s míčem daroval míč soupeři. Zifčák poté vysunul JANA SEDLÁKA, který tváří v tvář Laštůvkovi nezaváhal.
    79. Jan SEDLÁK - 0:3
     
    82
    Žlutá karta pro tým SK Sigma Olomouc (Ondřej Zmrzlý).
     
    83
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava:
    ze hřiště odchází Eldar Šehić, přichází David Buchta.
    ze hřiště odchází Filip Kaloč, přichází Daniel Smékal.
     
    84
    Jiří Fleišman se opřel do odraženého míče z dobrých pětadvaceti metrů, nicméně jeho pokus mířil vysoko nad.
     
    85
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc:
    ze hřiště odchází Radim Breite, přichází Florent Poulolo.
    ze hřiště odchází Jan Navrátil, přichází Jakub Matoušek.
     
    87
    Ani Ndefeho centr zprava se nyní neujal a zatím to vypadá, že Baník se dnes nedočká ani čestného úspěchu.
     
    88
    Sigma poté podnikla po rohu Baníku rychlý kontr, ale přihrávka zleva přeš šířku hřiště byla příliš prudká.
     
    89
    Olomouc teď v klidu drží míč a domácí již nemají ani moc sil na přílišné napadání.
     
    90
    V poslední minutě ještě uviděl žlutou kartu za svůj faul na Matouška domácí Jiří Fleišman.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje 3 minuty.
     
    90+1
    Hosté se snažili co nejdéle držet míč u rohového praporku až do doby, kdy tělem „vynesl“ soupeře na ovál Fleišman. Je tak opět pískáno proti domácím.
     
    90+2
    Takács dokázal prodloužit nákop za sebe a z rohu vápna poté pálil Jaroň. Jeho ráně ovšem scházela přesnost.
     
    90+3
    Tak ještě jeden roh pro domácí po sraženém centru Jaroně.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno a velké zklamání převládá v Ostravě. Ve vyrovnané první půli, ve které se oba týmy snažili prosadit Růskem či Šehićem, se nakonec z vedení radovala Sigma. Ve 38. minutě otevřel skóre Mojmír Chytil..

    Po přestávce jsme ihned viděli několik možností. Na straně Baníku se neprosadil Tijani a hostů Navrátil, Ventúra a Chytil. V 51. minutě se již hosté radovali. Juraj Chvátal podruhé překonal Laštůvku. V 61. minutě Sigma mohla přidat třetí branku, avšak Ventúra mířil z přímáku těsně mimo. Olomouc se přeci jen dočkala v 79. minutě. Jan Sedlák využil hrubku v domácí rozehrávce a stanovil tak konečnou podobu výsledku – 0:3. Baník tak nevstoupil do nové sezóny vůbec dobře a ligová premiéra nevyšla ani Pavlu Vrbovi, coby hlavnímu kouči Ostravy.
     
    Z mé strany je to vše. Přeji hezký večer a u dalších on-line přenosů na počtenou. (18:01:17)

    Radomír Fukala

    Branky: 38. Chytil (Chvátal), 51. Chvátal (Zorvan), 79. J. Sedlák (Zifčák)

    Karty:   27. Kuzmanović (OVA), 32. Pokorný (OVA), 90. Fleišman (OVA) – 76. Chvátal (OLO), 82. Zmrzlý (OLO)


    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 4:5. Střely mimo: 9:8. Rohy: 7:3. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 16:15.
    FC Baník Ostrava: Laštůvka (C) – Ndefe, Frydrych, Pokorný, Fleišman – Kaloč (83. Smékal), Tetour (65. Takács) – Ji. Klíma, Kuzmanović (65. Budínský), Šehić (83. Buchta) – Mu. Tijani (54. Jaroň).
    Náhradníci: Letáček – Sanneh, Chlumecký, Boula.

    Trenér: Pavel Vrba

    SK Sigma Olomouc: Macík – Chvátal, Vraštil, Jemelka, Zmrzlý – Ventúra (70. J. Sedlák), Breite (C) (85. Poulolo) – Navrátil (85. Matoušek III), Růsek (78. Šíp), Zorvan – Chytil (70. Zifčák).
    Náhradníci: Digaňa – Beneš.

    Trenér: Václav Jílek

    Rozhodčí: Proske – Paták, Kotík

    Diváci: 6698
    thejrc.org