Česko – Finsko 2:1 (po pr.)
po prodl.
Česko
2:1 (1:0, 0:1 - 1:0)
Finsko
Sobota 30.07.2022, 20:50 • Valladolid, Španělsko • ME v inline hokeji U18 • Semifinále
Partner:
     
    To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou. (22:08:03)
     
    Čeští inline hokejisté do osmnácti let si zahrají na evropském šampionátu o zlato. V dramatickém semifinále byli tím šťastnějším týmem, Finsko porazili 2:1 po prodloužení. Nastavený čas trval necelé dvě minuty. Tomáš Šťastný se vydal na útočný výlet, který zakončil nahrávkou z pravé strany pod sebe na Jana Hanáka, jenž z první propálil gólmana a odstartoval v českém táboře obrovskou euforii.

    Ve finále se Češi utkají s domácím Španělskem, s nímž již změřili síly v základní skupině, tehdy prohráli těsně 3:4 po samostatných nájezdech.
     
    Konec zápasu.
    41:56 Jan HANÁK - 2:1
     
    41:56
    Česko právě vstřelilo branku!
    Je to tam, česká osmnáctka si zahraje o zlato! Skvělou práci odvedl Tomáš Šťastný, který od vlastní brány dojel až do pravého kruhu v útočném pásmu, načež vymyslel parádní nahrávku na střed, kde JAN HANÁK na nic nečekal a z první propálil ležícího Podzhiwalowa. Asistence: Tomáš Šťastný.
     
    41:33
    André Lequin udržel finálové naděje českého mužstva. Výborně se přesunul k pravé tyči, aby zabránil gólové radosti střílejícího Eronena.
     
    41:05
    Finsko pokračuje v pasivní hře i po vystřídání. Kangasniemi si rozmyslel útok, vrátil se za bránu, kde kus černé gumy přenechal Kortesniemimu.
     
    40:36
    Je pochopitelné, že ani jeden z týmů se nikam přehnaně nežene, vědomi si důležitosti okamžiku. Eronen mohl zkusit dlouhý pas, ale raději odjel za vlastní bránu.
     
    40:10
    Prodloužení odstartovalo, hraje se ve třech na obou stranách. Rozhodovat tedy může každá maličkost, přečíslení může být k vidění opravdu hodně.
     
    40:01
    Začalo prodloužení.
     
    Základní hrací doba nerozhodla, semifinále mezi Českem a Finskem míří do prodloužení! Hráči ze "země tisíců jezer" posunuli stav do vyrovnané podoby ve 31. minutě, kdy prudkou střelou zápěstím k pravé tyči rozvlnil síť Joose Emil Inhala. Finsko bylo aktivnější i po vyrovnávací trefě, leč vítězný gól vstřelit nedokázalo.
     
    40:00
    Druhý poločas skončil.
     
    39:41
    V základní hrací době se s velkou pravděpodobností nerozhodne. K tvrdému projektilu napřáhl Jan Hanák, avšak napálil prvního stojícího protihráče před sebou.
     
    39:06
    Oba gólmani dnes předvádí skvělý výkon. Teď se blýskl Podzhiwalow, jenž se roztáhl na brankové čáře a pod pravým betonem schoval střelu Komínka.
     
    38:48
    Dlouho neměl Kryštof Janek na koho rozehrát, až se mu nabídl Daniel Dunda. Kapitánovi vyšlo zpracování, nikoliv klička proti Torkkimu.
     
    38:17
    Český hokejista Marek Zapletal vyslal zajímavý pokus směřující k levé tyčce. Podzhiwalow reagoval v poslední chvíli, ještě stihl máchnout lapačkou a puk v ní schovat.
     
    37:50
    Romeo Pekka Kuloaro nabral velkou rychlost. Zkontroloval postavení kolem sebe, jenže zjistil, že kolem jsou jen hráči v bílých dresech. Zkusil kličku na Žabu, neuspěl.
     
    37:23
    Nico Petteri Eronen Lequina na přední tyči nezaskočil. Český gólman přilepil tělo k pravé tyči a hrací předmět schoval do výstroje.
     
    36:49
    André Lequin zapisuje do statistik další úspěšný zákrok. Poradil si s pokusem Kangasniemiho z levého kruhu, puk pak přikryl před dotírajícím Ristimäkim.

    Milan Huppert

    Branky a nahrávky: 20. Šťastný, 42. Hanák (Šťastný) – 31. Inhala (Nuutinen)


    Česko: Lequin (Brada) – Žaba, Dunda (C), Komínek, Novotný, Zapletal, Hanák, Šťastný, Holba, Janek (A), Žmola, Novák, Hamrla.
    Finsko: Podzhiwalow (Viljanen) – Torkki, Kuloaro (A), Ristimäki, Sandman, Puolanne, Kortesniemi, Kangasniemi, Eronen, Kataja, Inhala (C), Nuutinen (A).

    Rozhodčí: De Leiris, Lega
    thejrc.org