Německo – Finsko 1:4 (kon.) | Kanada – Slovensko 9:1 (kon.) | Česko – USA cz 3:1 (kon.)
Švýcarsko – Slovensko 2:3 (po pr.)
po prodl.
Švýcarsko
2:3 (1:1, 1:1, 0:0 - 0:1)
Slovensko
Středa 03.08.2022, 23:10Hlinka Gretzky Cup • Skupina A
Partner:
     
    Slováci otočili duel se Švýcarskem z 1:2 a slaví první vítězství na turnaji. Do utkání vstoupili velice dobře, šli do vedení tečí Jenčka. Švýcaři si do šestnácté minuty nevytvořili vůbec nic, načež udělal hrubku Baran a Zürcher trestal na lapačku Urbana. Najednou se Švýcaři chytili a Slováci byli rádi, že do konce první třetiny neinkasovali. Ostatně dokonce čelili po faulu Barcíka trestnému střílení. To ale neproměnil Braillard.

    Následně byli Švýcaři třicet minut nepatrně aktivnější. Především jejich střelecká převaha byla patrná. Ještě ve 45. minutě měli navrch v poměru 33:20. Na druhou stranu – když by se vedla statistika vyložených šancí, tak v tomto ohledu byl rozdíl mezi oběma celky minimální.

    V závěrečných deseti minutách už jsme sledovali opatrný hokej. Jak Slováci, tak Švýcaři mysleli hlavně na to, aby gól nedostali. Skóre ještě mohl změnit Embacher po chybě Slováků v rozehrávce, ale Urban si poradil s jeho střelou z mezikruží.

    Jelikož od chvíle, kdy Slovensko i Švýcarsko v krátkém sledu využilo přesilovou hru ve druhé třetině, již gól nepadl, tak zápas dospěl do prodloužení. Švýcaři pořádně neohrozili Urbana a v 62. minutě rozhodla perfektní akce Deje zakončená posunutím pod sebe na Adama Cedza, ten překonal Hueta nad beton a Slováci si tak zahrají o páté místo proti USA. (01:57:16)
     
    Konec zápasu.
    61:53 Adam CEDZO - 2:3
     
    61:53
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Dej vypíchl kotouč Rafaelu Meierovi z pravé strany na obranné slovenské modré čáře a rozehrál akci, na pravém kruhu udělal kličku obránci a mezi ním a Balestrou prohodil puk pod sebe na ADAMA CEDZA, ten si rychle přehodil kotouč na forhend a zakončil okolo levého betonu Hueta. Asistence: František Dej.
     
    61:09
    Nakonec se rozjel Kukumberg na levé straně, Huet vyrazil jeho zakončení.
     
    60:44
    Chromiak zavezl puk do pásma, dva Švýcaři vystupovali, slovenský kapitán se rozhodl pro pas na Molnára.
     
    60:14
    Leo Braillard zajel za obranu a Slováci ho celkem nechali volného, nicméně Švýcar kotouč nezpracoval.
     
    60:03
    Švýcaři vyhráli buly.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    V posledních sekundách ještě zasáhl Dej Simona Meiera u mantinelu, ale už se nebude vylučovat. Ve třetí dvacetiminutovce gól nepadl. Švýcaři do ní sice vstoupili lépe a stupňovali svou střeleckou převahu, nicméně neskórovali. Následně naopak přežili samostatný únik Pobežala, ten vykopl Huet levou nohou. Nakonec utkání dospělo do prodloužení. To se bude hrát samozřejmě tři na tři.
     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
     
    59:37
    Nic Balestra dostoupil hráče na levé straně v době, kdy Slováci přenášeli hru.
     
    59:14
    Kukumberg přihrál soupeři a Slováci se musí bránit.
     
    58:39
    Po velké chybě Slováků v rozehrávce následovala ztráta Rafaela Meiera na pravé straně.
     
    58:03
    Švýcaři odpálili puk po levé straně, ale sudí dávají najevo, že ani teď se nebude pískat icing.
     
    57:35
    Huet chtěl zrychlit svou rozehrávkou, ale tou přihrál jen Baranovi, ten sklepával na Páričku, jemuž nesedla střela ani v nejmenším.
     
    57:05
    Pedrazzini se dostal před obránce na pravé straně, ale zakončil nečistě vedle vzdálenější tyče.
     
    56:39
    Schneller nezvládl rozehrávku na pravé straně poté, co se nepískalo zakázané uvolnění, ale má ještě jeden pokus.

    Vít Muzikář

    Branky a nahrávky: 16. Zürcher, 34. R. Meier (Braillard, S. Meier) – 12. Jenčko (Eperješi, Molnár), 35. Cedzo (Chromiak), 62. Cedzo (Dej)


    Švýcarsko: Huet (Simeoni) – Schneller, Lichtensteiger, Balestra, Niedermann, Martin, Horak, Palmisano – Pedrazzini, S. Meier, Braillard – R. Meier, Kaser, Lindemann – Pauli, Graf, Zürcher (A) – Etique, Embacher, Froidevaux.
    Slovensko: Urban (Slávik) – Baran, Chromiak (C), Pišoja, Eperješi (A), Beluško, Barcík, Ďurina – Císar (A), Pobežal, Cedzo – Kukumberg, Jenčko, Molnár – Kurila, Dej, Pekarčík – Maruna, Párička, Rohal – Stahoň.
    Trenér: Tartaľ
    thejrc.org