Fulham – Liverpool 2:2 (kon.) | Bournemouth – Aston Villa 2:0 (kon.) | Leeds – Wolverhampton 2:1 (kon.)
Newcastle – Nottingham 2:0 (kon.) | Tottenham – Southampton 4:1 (kon.) | Everton – Chelsea 0:1 (kon.)
konec
Fulham FC
2:2 (1:0)
Liverpool FC
Sobota 06.08.2022, 13:30 • Craven Cottage, Londýn • Anglická Premier League • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Zdravím všechny fanoušky anglické nejvyšší soutěže! Druhým zápasem nového ročníku bude od 13:30 hodin souboj nováčka Fulhamu a vicemistra z Liverpoolu.
     
    Londýnský celek se vrátí do Premier League tvrdým oříškem. Fulham si v přípravě vedl celkem slušně, když kromě výprasku od Benfiky zdolal Nice či Estoril a v generálce remizoval 1:1 s Villarrealem.

    Liverpool má za sebou úspěšnou přípravu, kterou završil ziskem Community Shield po výhře 3:1 nad Citizens. Reds budou velkým favoritem na titul i v aktuální sezoně, leč Jürgen Klopp musí hned v úvodu soutěže postrádat zraněného Ibrahimu Konatého.
     
    Utkání však nabízí řadu zajímavých otázek. Jak si nová jednička Bernd Leno z Arsenalu poradí se Darwinem Núñezem, který se naopak pokusí nahradit chybějící góly Sadia Maného? Zajímavými posilami Fulhamu jsou však také Andreas Pereira, Manor Solomon či Kevin Mbabu.

    Liverpool kromě výměny Sadia Maného za uruguayského střelce žádný výraznější přestup neudělal. Přivedl spíše mládí, ale řadu talentovaných mladších hráčů rozeslal po hostováních.
     
    Ligovou premiéru může zažít Fabio Carvalho, pro kterého by utkání na Fulhamu bylo velmi prestižní. Devatenáctiletý talent v létě dorazil na Anfield právě z londýnského celku, který si svůj talent vypiplal a poslal do světa.
     
    Liverpool však nečeká nic lehkého. Poslední výraznější vítězství uhrál před devíti lety, jinak v pěti zápasech vyhrál třikrát o jediný gól a jednou v sezoně 2020/2021 si Craven Cottage odvezl jen bod za remízu 1:1.
     
    Úvodní sestavy:

    Fulham FC: Rodák – Tete, Adarabioyo, Ream (C), Robinson – Reed, Palhinha – Decordova-Reid, A. Pereira, Kebano – Mitrović.
    Náhradníci: Leno – Duffy, Mbabu, Cairney, Francois, Solomon, Muniz.
    Trenér: M. Silva

    Liverpool FC: Alisson – Alexander-Arnold, Matip, van Dijk, Robertson – J. Henderson (C), Fabinho, Alcântara – Salah, Firmino, Díaz.
    Náhradníci: Adrián – Gomez, van den Berg, Milner, Elliott, Carvalho, Núñez.
    Trenér: J. Klopp

    Rozhodčí: A. Madley – D. Cook, D. Eaton.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Domácí celek se hned v úvodní minutě dostal do zakončení, když bodlem zkusil ze solidní pozice štěstí Aleksandar Mitrovič, avšak bránu soupeře těsně minul.
     
    2
    Hosté z Liverpoolu si zkusili pomoct dlouhým nákopem, avšak Andrew Robertson našel jen Marka Rodáka, tedy brankáře Fulhamu.
     
    3
    Neeskens Kebano centroval velmi nebezpečně z pravé strany, avšak vzruch byl nakonec zbytečný, jelikož domácí středopolař se nacházel v mírném ofsajdu.
     
    4
    Hosté jsou na hřišti zatím horším týmem, a tak nyní uklidňují situaci přesnými pasy okolo svého pokutového území.
     
    5
    Domácí opět předvedli bleskový přechod do útočné třetiny hřiště. Následný centr Andrease Pereiry byl zblokovaný na roh.
     
    6
    Domácím rohový kop nevyšel podle představ, a tak je míč u kopaček fotbalistů v červených dresech, tedy u hostů.
     
    7
    Thiago Alcantara se ve středu pole dostal pod tlak, a tak zkusil rychle najít dlouhým pasem Mohameda Salaha, ale na toho však byla přihrávka moc dlouhá.
     
    8
    Roberto Firmino se ukázkově vrátil na vlastní polovinu, kde vypomohl obraně dobrým zákrokem.
     
    9
    Harrison Reed si naběhl do šestnáctky soupeře, kde domácí středopolař také dostal míč na své kopačky, nicméně jeho následný centr našel jen rukavice Alissona.
     
    10
    Kenny Tete se dostal až k rohovému praporku soupeře, odkud centroval, avšak Virgil van Dijk žádný zmatek ve své zóně nepřipustil.
     
    11
    Hosté opět kombinují jen na vlastní polovině. Domácí jsou na zápas pořádně nahecovaní, a tak jsou všude o krok rychleji.
     
    12
    Byli to opět domácí, kteří se přiblížili šestnáctce soupeře, avšak vše nebezpečné uhasil razantním odkopem do zámezí Alisson.
     
    13
    Hosté se až nyní dostávají poprvé na polovinu svého soupeře na delší časový úsek, avšak k zakončení to prozatím nevede.
     
    15
    Hosté sice nyní dostali míč do sítě soupeře, avšak Luis Díaz se nacházel v očividném ofsajdu, a tak radost fotbalistů Liverpoolu netrvala dlouho.
     
    16
    Domácí měli problém při vlastní rozehrávce, nicméně Mohamed Salah v tuto chvíli nepotvrdil pověst jednoho z nejlepších fotbalistů na světě.
     
    17
    Žlutá karta pro tým Fulham FC (Kenny Tete).
     
    18
    Trent Alexander-Arnold vyslal z pravé strany do šestnáctky soupeře svůj obávaný centr, nicméně domácí obránci jej dokázali odvrátit do bezpečí.
     
    19
    Thiago Alcantara nyní lehce vystrašil Alissona, kterému adresoval malou domů vzduchem, avšak hostující brankář si s těžkým míčem poradil.
     
    20
    O rychlý náběh za obranu se pokusil Jordan Henderson, avšak pas na něj byl příliš dlouhý, a tak míč skončil jen v zámezí.
     
    21
    Andreas Pereira hledal za obranou soupeře Aleksandara Mitroviče, avšak pas prvního zmíněného skončil jen v náruči Alissona.
     
    22
    Andrew Robertson poslal měkký oblouček, který měl najít hlavu Mohameda Salaha, ale domácí obrana byla opět pozorná.
     
    23
    Andreas Pereira vyslal ze standardní situaci do šestnáctky soupeře nebezpečný balón, když se po několika odrazech do zakončení dostal Joao Palhinha, jehož rána byla ztečována na roh.
     
    24
    Veškeré vzrušení nyní uhasil pomezní sudí, když Aleksandaru Mitrovičovi domával ofsajd.
     
    25
    Jordan Henderson získal ve středu pole balón, nicméně jeho následnou kolmici jeden z domácích vystihl.
     
    27
    Hra se v posledních minutách přitvrdila, a tak si hlavní sudí Madley k sobě přivolal několik hráčů, aby jim důrazně domluvil, že takto to dále bez karetních trestů nepůjde.
     
    28
    K rohovému praporku se postavil Trent Alexander-Arnold, jehož centr měl najít Virgila van Dijka, toho však domácí zdvojili.
     
    29
    Rohový kop zahrávali následně také domácí, avšak Andreas Pereira napálil jen boční síť brány hostů, a tak bylo veškeré vzrušení zbytečné.
     
    31
    Domácí teď svému soupeři pořádně zatopili, když byl za šestnáctkou chvíli sám Harrison Reid, jenž však napálil pouze Andrewa Robertsona, a následný centr Neeskense Kebana byl o pár centimetrů delší, než by domácí chtěli a potřebovali.
     
    32
    Fulham právě vstřelil branku!
    Domácí jdou zaslouženě do vedení! Na pravém křídle se do náběhu dostal Kenny Tete, jehož centr našel na zadní tyči ALEKSANDARA MITROVIĆE, jehož hlavička zapadla pod břevno brány hostů. Asistence: Kenny Tete.
     
    33
    Jordan Henderson má menší zdravotní trable, ale vypadá to, že kapitán hostů bude v pořádku a bude moci pokračovat.
     
    34
    Domácí na tom mohli být ještě lépe, když si Aleksandar Mitrovič opět sbíhal za obranu soupeře, avšak Alisson včas vyběhl a míč dostal do své moci.
     
    36
    Přízemní centr Andrewa Robertsona byl adresovaný Luisi Díazovi, avšak tomu chyběl jeden krok, aby mohl míč umísťovat do sítě.
     
    37
    Jürgen Klopp je s hrou svého týmu značně nespokojený a není se čemu divit. Záběry už zachytili rozcvičujícího se Darwina Núñeze.
     
    39
    Thiago Alcantara prodloužil kombinaci doprava, kde míč pod svou kontrolu dostal Luis Díaz, jenž napálil břevno!
     
    40
    Na trávníku zůstává ležet Andreas Pereira, jehož hlava zažila nepříjemný kontakt s Joelem Matipem, ale vypadá to, že domácí záložník bude v pořádku.
     
    41
    Centr Andrewa Robertsona skončil jen na hlavičce Aleksandara Mitroviče, který tak vypomohl obraně.
     
    42
    Trent Alexander-Arnold měl u půlící čáry problém se zpracováním, při kterém se míč dotkl jeho ruky, a tak hosté nebudou moci v ofenzivních radovánkách pokračovat.
     
    43
    Dlouhý pas Virgila van Dijk našel pouze jednoho z domácích, který míč dostal alespoň do zázemí.
     
    44
    Na míči jsou stále hráči v červených dresech, avšak domácí jsou zatím v defenzivní práci precizní.
     
    45
    Hlavní sudí v prvním poločasu nastavuje 2 minuty.
     
    45+1
    Po centru zprava hlavičkoval nevýrazně Luis Díaz. Marek Rodák neměl se zákrokem žádné potíže.
     
    45+2
    Hosté si na pravém křídle vůbec neporozuměli. V úvodní půli už se zřejmě nic závažného nestane.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Skončila první půle, která měla pro mnohé nečekaný vývoj. Úvod duelu patřil domácímu Fulhamu, který se sice s postupem času zatáhl, avšak zcela se neztratil. Ve 32. minutě navíc domácí poslal do zaslouženého vedení Aleksandar Mitrovič, a tak budou mít hosté v poločasové přestávce mnoho témat na projednání. Po pětačtyřiceti minutách vede Fulham 1:0.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Druhý poločas zatím začal tak, jak skončil ten první. Na míči jsou více hosté, avšak domácí jsou na jejich útoky skvěle připraveni.
     
    48
    Luis Díaz si zkusil míč dát daleko od sebe, aby následně svedl sprinterský souboj s Kennym Tetem, avšak to bylo od hostujícího útočníka dosti naivní.
     
    49
    Hra je přerušena, jelikož zdravotní problémy hlásí Thiago Alcantara, který zřejmě nebude moci pokračovat.
     
    51
    Střídání v týmu Liverpool FC:
    ze hřiště odchází Thiago Alcântara, přichází Harvey Elliott.
    ze hřiště odchází Roberto Firmino, přichází Darwin Núñez.
     
    52
    Domácí se pokusili o bleskový útok po pravé straně, ale dirigent obraní hostů Virgil van Dijk vystavil soupeře do ofsajdu.
     
    53
    Po rohovém kopu Trenta Alexandera-Arnolda vznikl v malém vápně zmatek, nicméně Darwin Núñez se po několika odrazech míče dostal do ofsajdu a tím celá akce skončila.
     
    54
    Andrew Robertson hledal vzdušným pasem Darwina Núñeze, avšak na toho byl centr až příliš dlouhý.
     
    55
    Harvey Elliott udělal při prvním dotyku s míčem chybu, a tak se do bleskové akce dostali domácí, ale ti situaci nevyřešili ideálně.
     
    56
    Aleksandar Mitrovič získal míč a zvládl ji proti přesile také udržet. Nyní jsou domácí nastěhováni na polovině soupeře.
     
    57
    Pro domácí mohlo být ještě veseleji. Rána Neeskense Kebana však orazítkovala jen zadní tyč!
     
    59
    Střídání v týmu Liverpool FC:
    ze hřiště odchází Fabinho, přichází James Milner.
     
    60
    Domácí udělali při rozehrávce fatální chybu, avšak ofenzivní hráči Liverpoolu si s nastalou situací nedokázali poradit.
     
    61
    Běží jednašedesátá minuta a fotbalisté Liverpoolu stále čekají na první střelu na bránu soupeře.
     
    62
    Ta přišla nyní, když přízemní centr Mohameda Salaha usměrňoval Darwin Núñez, nicméně Marek Rodák výborným zákrokem svůj tým podržřel.
     
    63
    Andreas Pereira hledal za obranou soupeře Aleksandara Mitroviče, ale pas mu vůbec nevyšel.
     
    64
    Liverpool právě vstřelil branku!
    Hosté vyrovnávají! Na pravém křídle se k míči dostal Mohamed Salah, který viděl naběhnutého DARWINA NÚÑEZE, od jehož nohy se míč odrazil pod břevno brány, kterou stráží Marek Rodák.
     
    66
    Střídání v týmu Fulham FC:
    ze hřiště odchází Neeskens Kebano, přichází Manor Solomon.
     
    67
    Opět zahrozil Darwin Núñez, který míč už dostal za Marka Rodáka, avšak balón neměl rychlost, aby přešel brankovou čáru.
     
    69
    Centr Jamese Milnera našel Darwina Núñeze, který hlavou sklepl míč na pravačku Luise Díaze, jehož pokus z první jeden domácích ztečoval na roh.
     
    70
    Opět nebezpečně centroval James Milner, avšak Mohamed Salah si nepohlídal ofsajdovou pozici, a tak je hra přerušena.
     
    70
    Aleksandar Mitrovič po střetu s Virgilem van Dijkem padá a hlavní sudí nařizuje pokutový kop pro Fulham!
     
    71
    Ještě chvíli probíhala komunikace s videem, avšak pokutový kop byl potvrzen.
     
    72
    Fulham právě vstřelil branku!
    Domácí si berou ztracené vedení zpět! Faulovaný ALEKSANDAR MITROVIĆ si postavil míč na pokutový puntík a následně jej poslal přesně k pravé tyči. Alisson sice stranu vystihl, nicméně na balón nedosáhl.
     
    74
    Domácí se opět hnali do útočení, avšak Andreas Pereira se v době přihrávky nacházel v ofsajdovém postavení.
     
    75
    Tim Ream se dostal do nesnází, avšak i proti dvěma soupeřům si domácí zadák s rozehrávkou poradil.
     
    76
    Skákající míč se zjevil před Darwinem Núñezem, kterému však rána nesedla podle jeho představ.
     
    78
    Střídání v týmu Liverpool FC:
    ze hřiště odchází Luis Díaz, přichází Fabio Carvalho.
     
    79
    Kenny Tete měl plné nohy práce s Jamesem Milnerem, avšak domácí obránce míč dostal alespoň do zámezí.
     
    80
    Po rohovém kopu se k odraženému míči dostal Fabio Carvalho, jehož rána z první mířila nad břevno Marka Rodáka.
     
    80
    Liverpool právě vstřelil branku!
    Hosté podruhé v zápase dotahují krok! Domácí obránci si před letícím centrem překáželi, a tak se k míči za jejich zády dostal Darwin Núñez, který jej přiťukl na kopačku MOHAMEADA SALAHA, jenž míč uklidil do prázdné brány. Asistence: Darwin Núñez.
     
    83
    Liverpool je v posledních minutách hladový. Kloppova střídání hru hostů rozhodně pozvedla.
     
    84
    Mohamed Salah hledal za obranou soupeře Darwina Núñeze, avšak pas egyptského reprezentanta nebyl přesný.
     
    85
    Harvey Elliott se sice přes dva hráče neprokličkoval, avšak hosté zůstanou u míče i nadále.
     
    86
    Už to ale neplatí, jelikož Aleksandar Mitrovič si na vlastní polovině vykoledoval nedovolený zákrok soupeře.
     
    87
    Harvey Elliott se pokusil nastartovat rychlé nohy Mohameda Salaha, kterého však dobrým obranným zákrokem zastavil Antonee Robinson.
     
    89
    Střídání v týmu Fulham FC:
    ze hřiště odchází Andreas Pereira, přichází Tom Cairney.
     
    90
    Žlutá karta pro tým Fulham FC (Bobby Decordova-Reid).
     
    90
    Řádná hrací doba je za námi. Nastavovat se bude ještě 5 minut.
     
    90+1
    Tempo hry v posledních minutách opadlo. Většinu času se míč motá okolo půlící čáry.
     
    90+2
    Aleksandar Mitrovič ukázal, jak cenným hráčem pro svůj tým je. Opět získal na své polovině balón a následně vybojoval pro svůj tým autové vhazování.
     
    90+3
    Na pravém křídle se rozběhl s míčem Mohamed Salah, avšak Antonee Robinson jej včas čistě zastavil.
     
    90+4
    Střídání v týmu Fulham FC:
    ze hřiště odchází Bobby Decordova-Reid, přichází Shane Duffy.
     
    90+4
    Z uctivé vzdálenosti vypálil Jordan Henderson, který orazítkoval horní tyč!
     
    90+5
    Dlouhý pas na Darwina Núñeze byl až příliš dlouhý. Míč končí v rukavicích Marka Rodáka.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 33 % : 67 %.
    Střely na branku: 3:4.
    Střely mimo: 2:5.
    Rohy: 4:4.
    Ofsajdy: 4:4.
    Fauly: 7:9.
     
    Skončilo možná trochu překvapivě vyrovnané utkání, ve kterém domácí Fulham zanechal dobrý dojem. Liverpoolu trvalo příliš dlouho, než se dostal do optimálního tempa, čehož Chalupáři využili. Oba celky si po remíze 2:2 body shodně dělí a nutno dodat, že tento výsledek je objektivně zasloužení. (15:31:23)

    Tomáš Němčík

    Branky: 32. Mitrović (Tete), 72. Mitrović (pen.) – 64. Núñez, 80. Salah (Núñez)

    Karty:   17. Tete (FHM), 90. Decordova-Reid (FHM)


    Držení míče: 33 % : 67 %.
    Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 2:5. Rohy: 4:4. Ofsajdy: 4:4. Fauly: 7:9.
    Fulham FC: Rodák – Tete, Adarabioyo, Ream (C), Robinson – Reed, Palhinha – Decordova-Reid (90+4. Duffy), A. Pereira (89. Cairney), Kebano (66. Solomon) – Mitrović.
    Náhradníci: Leno – Mbabu, Francois, Muniz, Stansfield, Harris.

    Trenér: M. Silva

    Liverpool FC: Alisson – Alexander-Arnold, Matip, van Dijk, Robertson – J. Henderson (C), Fabinho (59. Milner), Alcântara (51. Elliott) – Salah, Firmino (51. Núñez), Díaz (78. Carvalho).
    Náhradníci: Adrián – Gomez, van den Berg, Chambers, Bajcetic.

    Trenér: J. Klopp

    Rozhodčí: A. Madley – D. Cook, D. Eaton
    thejrc.org