Č. Budějovice – Slovácko 2:2 (kon.) | Jablonec – Slavia 2:3 (kon.) | Pardubice – Liberec 2:1 (kon.)
Sparta – Olomouc 2:0 (kon.)
konec
FK Pardubice
2:1 (2:0)
FC Slovan Liberec
Neděle 14.08.2022, 16:00 • Ďolíček, Praha - Vršovice • FORTUNA:LIGA • 3. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Vítejte u on-line přenosu ze zapasu 3. kola FORTUNA:LIGY, ve kterém se utkají týmy FK Pardubice a FC Slovan Liberec. Úvodní výkop v pražském Ďolîčku je naplánován na 16:00.
     
    Pardubice nevystoupily do své třetí ligové sezóny ideálně z pohledu výsledků, po dvou kolech jsou totiž poslední tým, který ještě nebodoval. Výkony ovšem nepředvádí Východočeši špatné, ovšem jak doma s Budějovicemi tak na půdě Plzně bodovat nedokázali. Do kádru Pardubáků v létě přibylo hned několik posil, v čele navrátilcem Michalem Hlavatým či jeho kolegou z Plzně Dominikem Janoškem. Mimo jiné přišli také Brazilci Leandro Lima a Bernardo Rosa.
     
    Liberec vloni neměl ideální výsledky, letos ale do ligy vstoupil suprově. Po dvou kolech se šesti body vedl ligu, když vyhrál na půdě Sparty a ve druhém kole smetl Teplice poměrem 5:1. Tento zápas bude pikantní hlavně pro Lukáše Červa, který ještě vloni hrál v Pardubicích, v létě ale přestoupil pod Ještěd. Mezi další posily patří například Matyáš Kozak ze Sparty či Maxym Talovjerov ze Slavie.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Pardubice: Markovič – Kostka, Vlček, Toml, Helešic – Janošek – Tischler, Hlavatý, Solil, Vacek – Černý (C).
    Náhradníci: Budinský – Chvěja, Koukola, Svoboda, Mareš, Rosa, Sychra, Červenka.
    Trenér: Jaroslav Novotný

    FC Slovan Liberec: Vliegen – Gebre Selassie (C), Talovierov, Prebsl, Preisler – Červ, Mara – Van Buren, Frýdek, Matoušek II – Rondić.
    Náhradníci: Stejskal – Plechatý, Višinský, Varfolomejev, Rabušic, M. Kozák, Mészáros, Doumbia, Purzitidis.
    Trenér: Luboš Kozel

    Rozhodčí: Nehasil – Ratajová, Vyhnanovský.
     
    Oba týmy už jsou na hrací ploše. Pardubice nastoupí ve své tradiční červenobílé kombinaci, hosté z Liberce budou hrát v modrém.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Po autovém vhazování se na pravé straně dostal k míči Emil Tischler. Ten se pokusil zahrozit centrem, trefil ale jen místa, kde byl připravený gólman Vliegen.
     
    3
    Pavel Černý ukázal své zkušenosti, když se dostal před obránce Prebsla. Dominik Janošek následně chtěl přenést hru, na tvrdý pas ale Matěj Helešic neměl nárok.
     
    4
    V krátkém sledu se na hrací ploše ocitli hned dva hráči. Helešic dlouho ležel na trávníku, nakonec se ale zvedá a může pokračovat.
     
    6
    Liberci se zatím nedaří dostat se s míčem na polovinu soupeře, ani červenobílí ale zatím nehrozí.
     
    7
    Kamil Vacek dostal přihrávku do běhu a i když byl proti věkově podobně starému Gebre Selassiemu, tak se k míči nedostal.
     
    8
    Dominik Janošek tělem odstavil Lukáše Červa, rozhodčí Nehasil ale odpískal nedovolený zákrok domácího hráče. Slovan tak bude mít nebezpečnou standardku, ze které s bude dát přímo ohrozit domácí svatyně.
     
    9
    Exekuce volného přímého kopu se ujal Christan Frýdek, ten ale trefil jen zeď. Následný protiútok Pardubic byl zastaven nedovoleně.
     
    10
    Jakub Matoušek se vpravo zbavil protihráče a chtěl přenést hru na Dominika Preislera, balón se však svezl po pokropeném trávníku a skončil v zámezí.
     
    11
    Mezitím usedl na hrací plochu Emil Tischler a vypadá to na nějaký svalový problém.
     
    12
    Střídání v týmu FK Pardubice:
    ze hřiště odchází Emil Tischler, přichází Vojtěch Sychra.
     
    13
    Na přihrávku za domácí obranu si nabíhal Mick van Buren, ještě před holandským útočníkem se k balónu dostal další host z pražské Slavie, Jakub Markovič.
     
    14
    První střelecký pokus dnešního zápasu. Kamil Vacek zpracoval vzdušnou přihrávku a předložil míč Dominiku Janoškovi, jehož skákavá střela skončila vedle brány.
     
    16
    Imad Rondič málem vybruslil ze složité situace u postranní čáry, stopku mu ale vystavil Dominik Janošek. Ten tak učinil nedovoleně.
     
    18
    Akci Slovanu nastartoval Filip Prebsl, který vyvedl míč a naběhl si do vápna. Tam poslal míč Dominik Preisler, centr odvrátil Vlček.
     
    19
    Po přenesení hry z kopačky Lukáše Červa se k míči znovu dostal Preisler. Tentokrát si z levé strany připravil střelu, tu však poslal vysoko nad.
     
    21
    Pro helešicův centr od rohového praporku si vyběhl Olivier Vliegen, míč však netrefil. Možnost hlavičkovat tak dostal Vlček, který zamířil vedle.
     
    23
    Van Buren si naběhl pro balón po autu zleva. Na hraně vápna si narazil balón se spoluhráčem a chtěl střílet, obrana na poslední chvíli zasáhla. Následuje roh pro hosty.
     
    26
    Dominik Janošek vybojoval autové vhazování a rychlou rozehrávkou zaskočil obranu soupeře. Pavel Černý poté na Talovjerovi vybojoval roh.
     
    27
    První větší šance zápasu! Janoškův rohový kop byl odvrácen. Pár sekund poté ale Kostka vrátil míč k Janoškovi, který odcentroval na hlavu Tomáše Vlčka a jeho hlavička skončila v náruči brankáře!
    27. Janošek našel Solila, s jeho hlavičkou si Vliegen poradil
     
    28
    Kamso Mara nevybíravým zákrokem sundal Tomáše Solila a může být hodně rád, že neviděl žádnou kartu.
     
    31
    V posledních minutách drží míč na kopačkách hlavně hráči Liberce, zatím ale hlavně na své polovině hřiště.
     
    32
    To se změnilo až nyní. Theo Gebre Selassie si udělal výlet dopředu a poslal nepříjemný přízemní centr před bránu, který až na zadní tyči uklidil na roh Dominik Kostka.
     
    34
    Ohromná chyba v obraně Pardubic! Míč totiž jeden z domácích hráčů poslal mezi domácí stopery, kteří to vůbec nečekali. Vše zachránil až Tomáš Vlček, který riskantním skluzem zastavil Christiana Frýdka!
     
    35
    Po delší době práce také pro gólmana Liberce. Dominik Kostka dostal hodně prostoru na pravé straně a toho využil pro střelu. Vyslal přízemní pokus, se kterým Belgičan Vliegen neměl problémy.
     
    39
    Dominik Preisler rozehrál roh z levé strany. Hosté nabíhali z hranice šestnáctky, balón však odhlavičkoval Dominik Janošek.
     
    43
    Pardubice právě vstřelily branku!
    Východočeši jdou vůbec poprvé v této sezóně do vedení! MICHAL HLAVATÝ se dostal k odraženému míči v pokutovém území a pohotovým zakončením překonal bezmocného Vliegena!
    43. Michal HLAVATÝ - 1:0
     
    45+1
    Pardubice právě vstřelily branku!
    A vedení je rázem dvojnásobné a o vše se postaral TOMÁŠ VLČEK! Ten z pozice stopera bránil Imada Rondiče tak důrazně, že s ním šel až téměř k vápnu Liberce. Tam útočníka hostů obral o míč a tváří v tvář s brankářem se nemýlil!
    45+1. Tomáš VLČEK - 2:0
     
    45+1
    Nastavení bude celkem trvat dvě minuty.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    První poločas je u konce a hlavně skvělému závěru vedou Pardubice 2:0! Hosté měli největší šanci po nedorozumění v domácí obraně, to ale zachránil Tomáš Vlček. A právě stoper Pardubic v nastaveném čase zdvojnásobil vedení svého týmu. Krátce před ním se totiž trefil Michal Hlavatý.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec:
    ze hřiště odchází Filip Prebsl, přichází Dominik Plechatý.
    ze hřiště odchází Imad Rondić, přichází Matyáš Kozák.
     
    47
    Hned ze začátku druhé půle je tu první žlutá karta zápasu. Viděl ji pardubický Tomáš Vlček poté, co nedovoleně zastavil unikajícího van Burena.
     
    48
    Liberec právě vstřelil branku!
    Netrvalo to dlouho a je sníženo! Jakub Matoušek v pokutovém území předložil míč MATYÁŠI KOZÁKOVI, který po třech minutách na hřišti snižuje na 1:2!
    48. Matyáš KOZÁK - 2:1
     
    50
    Domácí se pokusili dostat na dostřel brány kombinaci na jeden dotek. Pavel Černý ale dostal míč až příliš daleko a nakonec si pomohl faulem na Maru.
     
    52
    Domácím se zatím po přestávce nedaří dostat se do zápasu a hosté cítí šanci na obrat. Nyní mají míč na své polovině hřiště.
     
    53
    Další zajímavá šance hostů a v ní znovu Matyáš Kozák. Mladý host z pražské Sparty si naběhl mezi nepřipravené stopery Pardubic a pokusil se překvapit Markoviče střelou bodlem, zamířil vedle.
     
    55
    Pokus domácích hráčů o rychlý protiútok se nezdařil. Do akce tak šel Slovan, ani Kamso Mara ale přesný nebyl. Přenesení hry, které mělo najít Kozáka, skončilo v zámezí.
     
    58
    První vážnější situace před bránou Liberce ve druhé půli. Vojtěch Sychra na pravém křídle udržel soupeře na zádech a vyslal přihrávku do pokutového území. Tam si balón našel Kamil Vacek, jehož střela z otočky jen lehce lízla břevno.
     
    60
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec:
    ze hřiště odchází Kamso Mara, přichází Mohamed Doumbia.
    ze hřiště odchází Dominik Preisler, přichází Karol Mészáros.
     
    61
    Pardubice začínají znovu vystrkovat růžky. Nyní dvakrát v rychlém sledu získaly balón po autovém vhazování soupeře a napodruhé to vyústilo v ohrožení brány. Michal Hlavatý ale druhý gól nepřidal, Vliegen byl proti.
     
    64
    Liberecký Jan Matoušek se v přerušené hře naprosto zbytečně ohnal po Matěji Helešicovi a vidí žlutou kartu.
     
    66
    Liberec vypadl z tempa ze začátku poločasu a už několik minut se nedostal s balónem na půlku soupeře. To se nyní hosté pokusili změnit dlouhým nákopem, na ten ovšem Matyáš Kozák neměl nárok.
     
    68
    Hra je nyní přerušena. Po faulu kapitána Slovana budou rozehrávat Pardubice, mezitím ale na trávník se zdravotním problémem ulehl Jakub Matoušek.
     
    69
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec:
    ze hřiště odchází Jan Matoušek, přichází Michael Rabušic.
     
    70
    Liberec po dlouhé době na útočné polovině a postaral se o to právě střídající Michael Rabušic. Ten si pokryl balón před obránci a vybojoval rohový kop.
     
    70
    Důležitý zákrok Jakuba Markoviče! Rohový kop totiž propadl až k noze Lukáše Červa, jeho střela levačkou ale přes jeho kamaráda v bráně Pardubic neprošla!
     
    71
    Střídání v týmu FK Pardubice:
    ze hřiště odchází Pavel Černý, přichází Marek Červenka.
    ze hřiště odchází Kamil Vacek, přichází Dominik Mareš.
     
    73
    Po dobré práci Janoška už to vypadalo na slibnou šanci pro Pardubice, centr Hlavatého ale byl zablokovaný pro domácí tak nešťastně, že šel o protiútoku Liberec. Ani jeho útok ale šanci neskončil.
     
    74
    Marek Červenka navázal na to, co dnes předváděl Pavel Černý, podržel balón a připravil šanci pro spoluhráče. Ke střele se dostal s kapitánskou páskou Michal Hlavatý, obránce zablokoval.
     
    75
    Karel Mészáros si na levé straně poradil s obráncem a ke střele z hranice penalty se dostal Christian Frýdek, jehož střelu odvrátil na roh Dominik Janošek.
     
    76
    Pardubice vybojovaly míč a šly do dobře vypadajícího přečíslení. To ovšem zazdil Marek Červenka, který přihrál hodně nepřesně.
     
    76
    A na druhé straně mohlo být srovnáno! Znovu zakončoval Matyáš Kozák, technickou střelu tváří v tvář s gólmanem ale poslal mimo.
    76. Další gól měl na kopačce Kozák, jeho technická střela zamířila mimo
     
    78
    Dá se říci, že Slovan je zpět na koni. Domácí teď hodně faulují na své polovině a to samozřejmě hraje do karet hlavně hostům.
     
    79
    Velký zmatek před domácí bránou! Tomlův pokus o odkop totiž šel jen vysoko do vzduchu a Jakub Markovič s ním měl problémy, nakonec je z toho roh pro Liberec.
     
    81
    Domácí dostali balón a mohli ho chvíli udržet na kopačkách, po chybné rozehrávce ale musí znovu přepnout do obrany.
     
    81
    Celá lavička Liberce vyletěla poté, co se jim nelíbilo rozhodnutí rozhodčího. Hra je přerušena pro ošetření.
     
    82
    Žlutá karta pro tým FC Slovan Liberec (Marek Čech).
     
    84
    Pardubice se po několikaminutovém tlaku Liberce dostaly s míčem na útočnou polovinu a Tomáš Solil vybojoval autové vhazování.
     
    84
    Matěj Helešic měl co dělat, aby ještě stihl na hrací ploše přetažený centr. Marek Červenka poté v pokutovém území předložil balón Dominiku Marešovi, jemu ale volej ze slibné pozice nesedl ideálně.
     
    86
    Marek Červenka nyní dostal míč u rohového praporku, kde ho chvíli držel a následně získal roh.
     
    88
    Liberec v posledních minutách nezvládá udržet balón pro sebe a Jakub Markovič tak moc práce neměl. Ještě se ale určitě pár minut bude nastavovat.
     
    90
    Žlutá karta pro tým FK Pardubice (Michal Hlavatý).
     
    90
    Nastavovat se bude ještě pět minut.
     
    90+1
    Pardubice málem daly pojistku! Nejprve rukavice gólmana vyprášil Sychra, chvíli poté trefil spojnici z voleje Michal Hlavatý!
     
    90+2
    Střídání v týmu FK Pardubice:
    ze hřiště odchází Matěj Helešic, přichází Tomáš Koukola.
     
    90+2
    Žlutá karta pro tým FK Pardubice (Jakub Markovič).
     
    90+3
    Střídající debutant Tomáš Koukola se ihned zapojil do akce, když vzdušnou přihrávkou našel Červenku. Domácí mají aut.
     
    90+4
    Parádní práce od Marka Červenky, který udržel na zádech Dominika Plechatého a vykoledoval si faul.
     
    90+5
    Žlutá karta pro tým FK Pardubice (Dominik Kostka).
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 6:2. Střely mimo: 3:7. Rohy: 3:7. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 14:9.
     
    Je dobojováno! Dosud stoprocentní tým Liberce poprvé klopýtl a všechny body přenechal Pardubicím! Ty o své výhře rozhodly na konci prvního poločasu, kdy se v rychlém sledu trefili Michal Hlavatý a Tomáš Vlček. Hosté sice ze začátku druhé půle snížili Matyášem Kozákem, na vyrovnání už však nedosáhli. (18:00:51)

    David Klier

    Branky: 43. Hlavatý, 45+1. Vlček – 48. M. Kozák (Matoušek II)

    Karty:   47. Vlček (PCE), 90. Hlavatý (PCE), 90+2. Markovič (PCE), 90+5. Kostka (PCE) – 64. Matoušek II (LIB), 82. Marek Čech (LIB)


    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 6:2. Střely mimo: 3:7. Rohy: 3:8. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 14:9.
    FK Pardubice: Markovič – Kostka, Vlček, Toml, Helešic (90+2. Koukola) – Janošek – Tischler (12. Sychra), Hlavatý, Solil, Vacek (71. Mareš) – Černý (C) (71. Červenka).
    Náhradníci: Budinský – Chvěja, Svoboda, Rosa.

    Trenér: Jaroslav Novotný

    FC Slovan Liberec: Vliegen – Gebre Selassie (C), Talovierov, Prebsl (46. Plechatý), Preisler (60. Mészáros) – Matoušek II (69. Rabušic), Červ, Mara (60. Doumbia), Frýdek – Van Buren, Rondić (46. M. Kozák).
    Náhradníci: Stejskal – Višinský, Varfolomejev, Purzitidis.

    Trenér: Luboš Kozel

    Rozhodčí: Nehasil – Ratajová, Vyhnanovský
    thejrc.org