Hr. Králové – Olomouc 1:0 (kon.) | Slovácko – Liberec 1:2 (kon.) | Brno – Slavia 0:4 (kon.)
konec
1.FC Slovácko
1:2 (0:1)
FC Slovan Liberec
Neděle 28.08.2022, 16:00 • Městský fotbalový stadion Miroslava Valenty, Uherské Hradiště • FORTUNA:LIGA • 5. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Příjemné nedělní odpoledne z Uherského Hradiště, vítám vás u sledování 5.kola FORTUNA:LIGY, ve kterém 1. FC Slovácko přivítá FC Slovan Liberec.
     
    1. FC Slovácko

    Fotbalisté Slovácka po historickém čtvrtečním postupu do základní skupiny Evropské konferenční ligy se musí zase přepnout na českou ligu, v příštích třech zápasech je čekají týmy z první šestky v tabulce. Po čtyřech odehraných kolech jsou modrobílí na čtvrté pozici se ziskem osmi bodů, za dvě výhry a dvě remízy. V minulém kole dokázali otočit nepříznivý výsledek z prvního poločasu, když Hanáci vedli proměněnou penaltou z kopačky Zorvaně. Do druhého poločasu trenér Svědík poslal tři hráče, Havlíka, Petrželu a Mihálika, rázem Slovácko bylo lepším mužstvem, což dokázalo přetavit v otočku. Nejprve vyrovnal v 68. minutě Mihálik, který předvedl větší důraz v malém vápně, Za pět minut už Slovácko už vedlo, když se ve vápně nejlépe orientoval Kozák, který se štěstím, po odrazu míče od olomouckého hráče dostal míč za brankovou čáru. Konec zápasu si už Slovácko pohlídalo.
     
    FC Slovan Liberec

    Slovan Liberec je v tabulce hned za Slováckem, na pátém místě, když má o jeden bod méně. Svěřenci trenéra Kozla měli velice slibný rozjezd, na úvod dokázali zaskočit na Letné Spartu, kde vyhráli 2:1 a poté deklasovali pod Ještědem Teplice 5:1, třemi brankami se blýskl host ze Slavie Van Buren. Ve třetím kole následovala porážka s Pardubicemi a domácí remíza 1:1 s Budějovicemi. Znovu za domácí dával branku Van Buren, domácí připravil o výhru v poslední minutě Lukáš Havel, který dorazil vyraženou střelu od brankáře Vliegena.
     
    Oba dva celky se střely v nejvyšší soutěži ve 40 zápasech, Slovan vyhrál ve drtivou většinu zápasů – 21x, ve dvanácti případech si obě dvě mužstva rozdělila po bodu a sedmkrát vyhrálo Slovácko. Modrobílí vyhráli poslední tři zápasy. V utkáních padá docela dost karet, průměrně sudí museli sahat do kapsičky pro kartu žluté barvy pětkrát.
     
    Hráči obou celků jsou již na hrací ploše a pomalu se začínají rozcvičovat.
     
    Kouč Svědík udělal proti zápasu ve Stockholmu celkem sedm změn. V obraně s Kadlecem bude hrát Šimko, Tomič a falešný bek Doski, také záložní řada dostala několik změn. Tak jako v Olomouci nastupují od začátku Ljovin, Kohút a Siňavskij. V útoku se dnes bude chtít vytáhnout Libor Kozák, který v Liberci odehrál jarní část sezony, ve 14 zápasech za Slovan vstřelil sedm branek.
     
    Jeho protějšek Luboš Kozel udělal oproti zápasu s Budějovicemi dvě změny. V záložní řadě dostanou od začátku střetnutí příležitost Varfolomejev a Jan Matoušek místo Doumbii a Matyáše Kozáka.
     
    Úvodní sestavy:

    1.FC Slovácko: Nguyen – Doski, M. Kadlec (C), Šimko, Tomič – Daníček, Ljovin – Kohút, Havlík, Siňavskij – L. Kozák.
    Náhradníci: Fryšták – Hofmann, Holzer, Trávník, Petržela, Brandner, Mihálik, Šašinka, Kalabiška, Reinberk.
    Trenér: Martin Svědík

    FC Slovan Liberec: Vliegen – Gebre Selassie (C), Talovierov, Plechatý, Mikula – Červ, Varfolomejev, Frýdek, Matoušek II, Preisler – Van Buren.
    Náhradníci: Stejskal – Rabušic, Višinský, M. Kozák, Mészáros, Rondić, Polyák, Fukala, Mara, Prebsl, Purzitidis.
    Trenér: Luboš Kozel

    Rozhodčí: M. Radina – J. Váňa, A. Černoevič.
     
    -2
    Trojice rozhodčích přivádí základní sestavy na hrací plochu. Slovácko bude hrát ve svých tradičních bílých kompletech, Slovan nastupuje zase v modrých kompletech.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Jako první se míče dotknuli domácí hráči, utkání tak začalo.
     
    1
    V prvním náběhu za obranu byl Siňavskij, ale měl to proti liberecké obraně, těžké protože dobře vystoupil Talovierov a balon odvrátil.
     
    2
    Na druhé straně bude zahrávat rohový kop Liberec, Červ jej zahrál na krátko s Preislerem, který hledal spoluhráče na zadní tyči, balon odvrátil na další roh hlavou Daníček.
     
    3
    Také další standardní situaci hosté zahráli nakrátko, Jan Matoušek poslal jemný centr na branku, Nguyen musel zpod břevna balon vytáhnout nad branku.
     
    4
    V krátkém časovém úseku třetí standardní situaci už domácí odvrátili, Nguyen míč vyboxoval za velké vápno.
     
    5
    Také domácí fotbalisté zahráli rohový kop. Havlík přenechal exkuci Ljovinovi, který ale namířil míč jen do náruče brankáře Vliegena.
     
    7
    Nákop prodlužoval podél lajny Kozák, Siňavskij za míčem sprintoval, ale na hrací ploše jej už nechytil.
     
    8
    Doski poslal levou nohou centr do vápna, balon směřoval na Kozáka, kterého dokázal ustrážit Plechatý.
     
    9
    Frýdek vyvážel míč z vlastní poloviny, Ljovin jej zabrzdil jen za cenu faulu.
     
    9
    Mikula fauloval na levé straně Doski, je upozorňovaný sudím Radinou, že by příště z toho mohla být karta žluté barvy.
     
    10
    Další přerušení hry. Kohút byl faulovaný na polovině Liberce Varfolomejevem. Slovácko bude mít k dispozici volný přímý kop.
     
    11
    Havlík našel v pokutovém území Kozáka, který vpádu ještě balon posílal podél malého vápna na spoluhráče, obrana Liberce včas zasáhla.
     
    12
    Slovácko si nyní vytvořilo územní převahu a kombinuje na polovině Liberce.
     
    13
    Slovan se ataku Slovácka ubránil, navíc vyvezl míč, u postranní čáry byl faulovaný Plechatý Kozákem, sudí upozorňuje domácího útočníka.
     
    15
    Dvojice Doski – Mikula bude na sebe dost často narážet, opět byl faulovaný domácí hráč.
     
    16
    Frýdek vyvážel míč napolovinu Slovácka, byl stíhaný dvojicí Tomič – Ljovin. Vladislav Ljovin však jej zezadu fauloval a sudí Radina mu ukázal žlutou kartu.
     
    17
    Hosté se ze standardní situace neprosadili, domácí mají míč na svých kopačkách.
     
    18
    Havlík centrem od branky zakroutil míč, ten se dostal na malé vápno, od libereckého hráče se balon odrazil k Daníčkovi, ten byl tak překvapený, že nezakončil přesně a kulatý nesmysl šel těsně vedle pravé tyče.
    18. Daníček mohl po rohu otevřít skóre
     
    19
    Slovan rozjel brejkovou situaci po levé straně, centr Červa mířil na zadní tyč, hostující záložník chtěl překvapit Nguyena, balon však přeletěl břevno.
     
    20
    Van Buren kolmicí našel v pokutovém území Frýdka, který po kontaktu s domácím hráčem upadl, sudí Radina upažil a nechal hru pokračovat dále.
     
    22
    Ljovin otočil hru na Tomiče, který vyhrál hlavičkový souboj, chvíli se nedokázal zorientovat, kterým směrem míč letí, nakonec byl u něj dříve než jeho strážce a odcentroval, pro balon si v pokutovém území přišel Vliegen.
     
    25
    Kadlec z levé strany centroval, Preisler vůbec nepočítal s tím, že by Tomič mohl hlavičkovat a domácí hráč jej překvapil a šel do souboje, nakonec ale balon nezasáhl.
     
    26
    Ivan Varfolomejev fauloval na polovině Slovácka nedovoleně Kohúta a byl za to potrestaný žlutou kartou.
     
    28
    Siňavskij posunul míč nabíhajícímu Kadlecovi, který centroval z brankové čáry nepřesně, míč skončil mimo hrací plochu.
     
    29
    Havlík už hledal ve druhé vlně zpětnou přihrávkou Siňavského, na poslední chvíli zasáhl skluzem hostující obránce, který poslal míč Siňavskému, od kterého se balon prudce odrazil do zámezí.
     
    30
    Tomič prudce centroval z pravé strany, do malého vápna vápna dobíhali tři hráči Slovácka, ale ani jeden balon nestačil zasáhnout.
     
    33
    Domácí hráči sice kombinovali podél lajny, ale Siňavskij neudržel míč na hrací ploše a ten budou mít ve své moci hráči Liberce.
     
    34
    Marek Havlík fauloval Jana Matouška u postranní čáry a sudí Radina mu ukazuje hned žlutou kartu.
     
    34
    Van Buren se nyní prezentoval nepovedenou střelou, balon šel vysoko nad branku.
     
    35
    Po chybě v liberecké zadní řadě dostal možnost jít dopředu Siňaskij, který ale přes dvojici protihráčů neprošel, odražený balon se dostal ke Kohútovi, jenž nártem vystřelil, jenže trefil svého spoluhráče, od něhož se balon dostal za brankovou čáru.
    35. Hrubku Talovierova nepotrestal Kohút
     
    37
    Kohút hledal dlouhým míčem za obranou Liberce Siňavského, na něho to byl ale dlouhý balon, který nestihl.
     
    41
    Kohút fauloval Červa, hosté však bídně zahráli standardní situaci, ze které se zrodil brejk Slovácka, Havlík odkopl míč na Doskiho, kterého nepokryl Dominik Preisler, ten ho před šestnáctkou fauloval za cenu žluté karty.
     
    41
    Marek Havlík přetáhl centr na zadní tyč, ze slibné možnosti, tak nebylo nic.
     
    43
    Kozák si dělal před pokutovým územím místo pro střelu, nakonec balon ještě poslal na pravou stranu, výsledkem kombinace byl centr Tomiče, hosté v těžké situaci obstáli. Další centr centr z kopačky Tomiče, hosté také pokryli.
     
    45
    Liberec právě vstřelil branku!
    Hosté jdou do vedení. Na levé straně byl faulovaný Van Buren, míč ze standardní situace poslal Frýdek na zadní tyč, kde byl Červ, jenž byl nepokrytý a poslal míč na malé vápno, kde byl THEODOR GEBRE SELASSIE, pro něhož už nebyl problém doklepnout balon do sítě.
    45. Theodor Gebre Selassie - 0:1
     
    45
    Sudí Radina ještě kontroloval situaci s videem a vše bylo podle pravidel.
     
    45
    V prvním poločase se bude nastavovat jedna minuta.
     
    45+2
    Komplikace pro Slovácko! Vlastimil Daníček fauloval v brejku na polovině hřiště Jana Matouška a sudí Radina mu ukázal hned červenou kartu.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Po prvním poločase vede Slovan Liberec na Slovácku 1:0. Hosté začali utkání aktivně a vynutili si hned tři rohové kopy. Poté převzalo iniciativu Slovácko, které se tlačilo do zakončení, do pokutového území letělo mnoho centrů. ale vždy hosté dokázali situaci někdy i s vypětím všech sil vyřešit. Nakonec to byli oni, kteří se radovali z první branky střetnutí na konci prvního poločasu, když domácí obrana neustrážila na vzdálenější tyči Červa, který poslal balon do ohně na Gebre Selassieho, ten si už věděl s nabídnutou šanci rady. To ale nebylo ještě všechno. Slovácko bude dohrávat střetnutí o deseti hráčích, jelikož byl vyloučený Daníček.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu 1.FC Slovácko:
    ze hřiště odchází Michal Kohút, přichází Daniel Holzer.
     
    46
    Kozák špatně přihrál před vápnem Slovácka, balon hned převzal Van Buren udělal s míčem dva kroky a vystřelil, přízemní střelu Nguyen chytnul.
     
    48
    Siňavskij pohybem oklamal Gebre Selassieho a poté centroval do vápna, Talovierov balon srazil na roh.
     
    48
    Ze standardní situace si domácí fotbalisté šanci nevypracovali.
     
    50
    Liberec právě vstřelil branku!
    Siňavskij špatně přihrál a rozjel brejk Liberce, Frýdek šel s Van Burenem do otevřené obrany Slovácka, Christian Frýdek vystřelil balon na zadní tyč, brankář Nguyen balon vyrazil, jenže za odraženým balonem sprintoval MICK VAN BUREN, jenž z otočky prostřelil domácí hráče.
    50. Mick Van Buren - 0:2
     
    52
    Po rohovém kopu hlavičkoval Kozák, brankář Vliegen balon neudržel v rukavicích a bude z toho další standardní situace.
     
    52
    Ta byla pro Liberec klidnější, hosté se ubránili.
     
    54
    Frýdek předložil v pokutovém území Van Burenovi míč a tím ho dostal do stoprocentní šance, nyní si hostující útočník vylámal zuby na Nguyenovi.
    54. Nguyen vychytal van Burena
     
    56
    Obléhání branky Liberce pokračovalo. Holzer nacentroval přesně na hlavu Kozáka, který hlavičkoval přes svého strážce k pravé tyči. Vliegen balon chytá.
     
    57
    Střídání v týmu 1.FC Slovácko:
    ze hřiště odchází Libor Kozák, přichází Ondřej Mihálik.
     
    57
    Střídání v týmu 1.FC Slovácko:
    ze hřiště odchází Vladislav Ljovin, přichází Michal Trávník.
     
    59
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec:
    ze hřiště odchází Dominik Preisler, přichází Karol Mészáros.
     
    59
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec:
    ze hřiště odchází Ivan Varfolomejev, přichází Kamso Mara.
     
    60
    Talovierov hledal dlouhým míčem Mészárose, ten ale balon na hrací ploše nechytil.
     
    61
    Siňavskij přiťukl míč před vápnem Doskimu, který vystřelil ránu přesně doprostřed branky.
    61. Doski prověřil Vliegena
     
    62
    Penalta pro Slovácko, Plechatý fauloval v pokutovém území Trávníka úplně zbytečně a sudí ukázal po chvilce na penaltový puntík.
     
    64
    Slovácko právě vstřelilo branku!
    ONDŘEJ MIHÁLIK proměňuje pokutový kop. Domácí útočník míč střelou utahl přesně k pravé tyči, Vliegen sice stranu vystihl, ale na ránu byl krátký.
    64. Ondřej MIHÁLIK - 1:2
     
    65
    Diváci si přejí ještě jednu branu v síti Liberce, uvidíme, zda je domácí hráči vyslyší.
     
    67
    Nyní trochu tlak Slovácka trochu opadl, hosté se snaží domácí tlak trochu rozmělnit.
     
    68
    Havlík zahrál rohový kop, k míči se snažil dostat Kadlec, ale přes Gebre Selassieho neměl nárok.
     
    70
    Další roh v podání Slovácka. Vliegen balon jen vyrazil, domácí hráči se snažili dále ohrozit branku Liberce, po zásahu brankáře Vliegena se strhla menší šarvátka. Po jedné žluté na každé straně, za domácí Patrik Šimko, za hosty Jan Mikula.
     
    72
    Slovácko se v deseti za vyrovnáním. Siňavského centr stěží hostující obrana odvrátila na roh.
     
    73
    Ze standardní situace nevznikla žádná šance pro domácí tým.
     
    74
    Střídání v týmu 1.FC Slovácko:
    ze hřiště odchází Vasilij Siňavskij, přichází Milan Petržela.
     
    75
    Frýdek posunul míč do vápna Matouškovi, který kdyby lépe vystřelil, mohl se radovat z branky, tak z toho byl velice nepřesný pokus.
    75. Matoušek těsně minul
     
    76
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec:
    ze hřiště odchází Jan Matoušek, přichází Denis Višinský.
     
    76
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec:
    ze hřiště odchází Dominik Plechatý, přichází Filip Prebsl.
     
    77
    Výbornou táhlou střelu ze své kopačky vyprodukoval Tomič, rána byla k pravé tyči a šla jen těsně vedle branky.
    77. Za Tomičovou jedovkou se Vliegen jen otáčel
     
    79
    Opět převaha Slovácka, které hraje na riziko, kombinuje na polovině Slovanu, do konce zápasu zbývá něco přes deset minut, dočkají se domácí vyrovnání nebo Slovan náskok udrží?
     
    81
    Střídání v týmu 1.FC Slovácko:
    ze hřiště odchází Michal Tomič, přichází Petr Reinberk.
     
    82
    Christian Frýdek zatáhl zezadu Kadlece a viděl od sudího Radiny žlutou kartu.
     
    83
    Petržela poslal nadýchaný centr do vápna, kde hlavičkoval Mihálik vedle levé tyče.
     
    86
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec:
    ze hřiště odchází Christian Frýdek, přichází Marios Purzitidis.
     
    86
    Reinberk fauloval Višinského na polovině Slovácka, hosté nebudou nikde pospíchat.
     
    87
    Navíc ještě vybojovali rohový kop, který Van Buren rozehrál se spoluhráčem nakrátko, nizozemský útočník poté centroval, k hlavičce se jeho spoluhráč, ale balon se k brankáři Nguyenovi nedostal.
     
    88
    Slovan má standardní situaci k dispozici. Hostující hráč nasměřoval jen balon do náruče domácího brankáře.
     
    89
    Slovácko dělilo jen kousek o vyrovnání! Reinberk dostal do vápna balon a místo přihrávky vystřelil rovnou na přední tyč a orazítkoval brankovou konstrukci.
    89. Reinberk pálil do boční sítě
     
    90
    Josef Mucha z realizačního týmu Slovácka dostal žlutou kartu.
     
    90
    Druhý poločas bude nastaven o pět minut.
     
    90+2
    Liberec bude zahrávat rohový kop, hosté jej zahráli nakrátko a snaží se pošetřit čas u rohového praporku.
     
    90+2
    Hosté se dostali kousek dále, Kamso Mara byl faulován, přímý kop pro Liberec.
     
    90+3
    Hostům však dlouho míč na kopačkách nevydržel.
     
    90+3
    V pokutovém území leží jeden z hráčů Slovanu, který si vynutil ošetření.
     
    90+4
    Centr přizvedl Mihálik a balon končí v náruči Vliegena, který po souboji se Šimkem upadl na zem.
     
    90+6
    Po rozehrání se balon dostal na polovinu Slovácka a sudí poté ukončil zápas.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Slovácko srdnatě bojovalo až do posledního hvizdu rozhodčího Radiny, ale nedokázalo vyrovnat a s Libercem prohrává 1:2. Zkraje druhého poločasu šel Slovan do dvoubrankového vedení, když proměnil brejk zásluhou Van Burena, Domácí borci se dostali do hry po proměněné penaltě Mihálikem, měli převahu místy drtivou, ale vyrovnání se nedočkali, Reinberk v závěru střetnutí ještě nastřelil tyč. (18:01:56)

    Tomáš Kučera

    Branky: 64. Mihálik (pen.) – 45. Gebre Selassie (Červ), 50. Van Buren

    Karty:   16. Ljovin (SLO), 34. Havlík (SLO), 70. Šimko (SLO) – 26. Varfolomejev (LIB), 41. Preisler (LIB), 70. Mikula (LIB), 82. Frýdek (LIB)   45+2. Daníček (SLO)


    Držení míče: 58 % : 42 %.
    Střely na branku: 6:3. Střely mimo: 6:5. Rohy: 8:5. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 15:17.
    1.FC Slovácko: Nguyen – Doski, M. Kadlec (C), Šimko, Tomič (81. Reinberk) – Daníček, Ljovin (57. Trávník) – Kohút (46. Holzer), Havlík, Siňavskij (74. Petržela) – L. Kozák (57. Mihálik).
    Náhradníci: Fryšták – Hofmann, Brandner, Šašinka, Kalabiška.

    Trenér: Martin Svědík

    FC Slovan Liberec: Vliegen – Gebre Selassie (C), Talovierov, Plechatý (76. Prebsl), Mikula – Červ, Varfolomejev (59. Mara), Frýdek (86. Purzitidis), Matoušek II (76. Višinský), Preisler (59. Mészáros) – Van Buren.
    Náhradníci: Stejskal – Rabušic, M. Kozák, Rondić, Polyák, Fukala.

    Trenér: Luboš Kozel

    Rozhodčí: M. Radina – J. Váňa, A. Černoevič

    Diváci: 4432
    thejrc.org