Finsko – Japonsko 0:1 (po s.n.) | Švýcarsko – Česko cz 2:4 (kon.) | USA – Kanada 1:2 (kon.)
konec
USA
1:2 (0:0, 1:2, 0:0)
Kanada
Neděle 04.09.2022, 19:38 • Kvik Hockey Arena, Herning (Dánsko) • Mistrovství světa žen • Finále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    To je ode mě všechno, více vám toho ze světového šampionátu nenabídneme. Jsme rádi, že jste nás sledovali. Přeji vám krásnou neděli a úspěšný start do nového týdně. (22:25:47)
     
    All- Star team šampionátu
    Klára Peslarová – Daniela Pejšová (obě Česká republika), Caroline Harveyová – Taylor Heiseová (obě Spojené státy americké), Sarah Fillierová (Kanada), Amanda Kesselová (Spojené státy americké)

    Česká republika má své zastoupení i v All-Star výběru. Nejlepší brankářkou byla zvolená Klára Peslarová, která po olympiádě přidává úspěch i na mistrovství světa. Prostor před ní bude čistit 20letá Daniela Pejšová. Nejužitečnější hráčkou šampionátu se stala americká útočnice Taylor Heiseová.
     
    Konečné pořadí mistrovství světa žen 2022
    1. Kanada
    2. Spojené státy americké
    3. Česká republika
    4. Švýcarsko
    5. Japonsko
    6. Finsko
    7. Švédsko
    8. Maďarsko
    9. Německo
    10. Dánsko

    České fanoušky může těšit jedna věc, Češky dokázaly vybojovat historicky první medaili na mistrovství světa. Svěřenkyně Carly MacLeodové si tím zajistily pro příští šampionát účast v elitní skupině A. V ní se potká nejlepších pět mužstev letošního ročníku. Zbylé týmy se utkaní ve skupině B. Sestupující Dánsko v Kanadě 2023 vystřídá reprezentace Francie.
     
    Kanaďanky jsou s pohárem ve středovém kruhu, kde probíhá focení. Kanada má dvanáctý titul mistryň světa! V e sbírce má devět stříbrných medailí, tohle je velmoc světového hokeje.
     
    Prezident mezinárodního svazu poděkoval Dánsku za úspěšné pořádání mistrovství světa poděkoval všem zúčastněným týmům za předvedenou hru.
     
    Americké hráčky odjíždí do útrob stadionu, za to Kanaďanky čekají na předání mistrovského poháru. Slovo si bere prezident Mezinárodní hokejové federace Luc Tardif.
     
    Fanoušci vítězného celku vyvolávají Kanda, Kanda. Vyslechneme si hmynu vítězek
     
    Kanaďanky si přebírají zlaté medaile. Jkao první si pro ní jela hrdinka utkání Ann-Renée Desbiensová. Brankářka javorových listů v samém záměru uhájila těsné vedení svého celku.
     
    Kapitánka Kendall Schofield Coyneová společně se svými zástupkyněmi převzala stříbrnou trofej.
     
    Pro stříbrné medaile si pojedou poražené finalisty ze Spojených státu amerických. Američanky se podruhé za sebou musejí sklonit před svými rivalkami z Kanady Hráčky poraženého výběru si podávají ruce s vítězkami dánského šampionátu.
     
    Kanada obhajuje titul z domácího prostředí! Po zvládnutém tlaku Američanek ve třetí třetině si javorové listy připisují celkový dvanáctý titul mistryň světa! Spojené státy americké nehrály špatně, ale v koncovce narážely na bezchybnou Ann-Renée Desbiensová, která předvedla v utkání dvacet úspěšných zákroků.

    Střely na branku (celkem): 12:6 (21:19)

    Nejlepší hráčky utkání
    Spojené státy americké: Kendall Schofield Coyneová
    Kanada: Brianne Jenerová
     
    Konec zápasu.
     
    59:56
    Na poslední chvíli zkusila zvrátit osud utkání Caroline Harveyová, ta ale ke své smůle trefila připravený blok!
     
    59:27
    Kendall Schofield-Coyneová mohla poslat utkání do prodloužení, ale proti ní se skvěle vytáhla Ann-Renée Desbiensová, která lapačkou i betonem udržela vedení!
     
    59:15
    Opět jsou Spojené státy v pásmu, kde vaří Kanadu!
     
    58:48
    Pokus od modré zastavila hradba těl v bílých dresech. Američanky to musí zkusit jinak.
     
    58:35
    Američanky i nadále riskují s odkrytými zády!
     
    58:35
    Oddechový čas pro tým USA.
     
    58:27
    Taylor Heiseová to neudělal dobře, když napálila první hráčku. Kanaďanky kontr do prázdné nevyřešily vůbec dobře.

    Štěpán Ondráček

    Branky a nahrávky: 40. Roqueová (Kesselová, Coyne-Schofieldová) – 30. Jennerová (Poulinová, Sheltonová), 31. Jennerová (Fillierová, Nurseová)


    USA: Hensleyová (Rooneyová) – Steckleinová (A), Harveyová, Kellerová, Harmonová, Barnesová, Dunneová, Guildayová – Brandtová, Knightová (A), Bilkaová – Carpenterová, Heiseová, Kesselová – Edenová, Panneková, Coyne-Schofieldová (C) – Roqueová, Scamurraová, Compherová.
    Trenér: John Wroblewski

    Kanada: Desbiensová (Maschmeyerová) – Larocqueová (A), Fastová, Ambroseová, Zandee-Hartová, Mikkelsonová, Sheltonová, Bellová – Jennerová, Poulinová (C), Potomaková – Fillierová, Nurseová, Clarková – Staceyová, Turnbullová (A), O'Neillová – Eldridgeová, Maltaisová, Bachová – Rattrayová.
    Trenér: Troy Ryan

    Rozhodčí: Amanda Tassoniová (USA), Anniina Nurmiová – Tiina Saarimakiová (obě FIN), Justine Toddová (CAN)

    Diváci: 1738
    ocianews.com