Chorvatsko – Dánsko 2:1 (kon.) | Francie – Rakousko 2:0 (kon.) | Polsko – Nizozemsko 0:2 (kon.)
Belgie – Wales 2:1 (kon.)
konec
Francie
2:0 (0:0)
Rakousko
Čtvrtek 22.09.2022, 20:45Liga národů UEFA - Liga A • Skupina 1
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Rakousko

    Rakousko zatím ve skupině 1 Ligy národů A bojuje ze všech sil o setrvání mezi elitou. Po čtyřech duelech má Rakousko na kontě čtyři body a drží třetí pozici. Své body Rakousko získalo za vítězství na půdě Chorvatska a domácí remízu s Francií. Proti Dánům ale Rakušané dvakrát padli. Po dnešním souboji s Francií budou Rakušané hostit Chorvaty.
     
    Francie

    Úřadujícím mistrům světa se v letošním vydání Ligy národů vůbec nedaří. Francie má po čtyřech kolech jen dva body za remízy v Rakousku a Chorvatsku. Doma ale nestačila na Dánsko ani na Chorvatsko. Dnes ve třetím domácím duelu potřebuje Francie nutně zvítězit, jinak se klidně může poroučet o úroveň níž. Před reprezentačním oknem navíc jeden ze sponzorů francouzské reprezentace oznámil, že zvažuje právní kroky proti Mbappému, jelikož se hvězda Francie neúčastní sponzorských akcí.
     
    Úvodní sestavy:

    Francie: Maignan – Koundé, Varane, Badiashile – Clauss, Tchouaméni, Fofana, Mendy – Griezmann – Giroud, Mbappé.
    Náhradníci: Aréola, Lafont – Guendouzi, Dembèlé, Nkunku, Pavard, Saliba, Upamecano, Veretout, Camavinga, Kolo Muani, Truffert.

    Rakousko: Pentz – Trimmel, Lienhart, Alaba, Wöber – Sabitzer, X. Schlager, Seiwald, Weimann – Arnautović, Onisiwo.
    Náhradníci: Lindner, A. Schlager – Baumgartner, Friedl, Gregoritsch, Lainer, Ljubičić, Posch, Trauner.
     
    Oba týmy už nastupují na hrací plochu. Francie bude hrát v modrém, zatímco Rakousko oblékne bílou sadu.
     
    Ještě před startem utkání zazní hymny obou zemí.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hostující Rakousko obstaralo výkop do prvního poločasu dnešního souboje. Hosté dnes mohou poslat úřadující mistry světa o patro níže.
     
    2
    Domácí Francie se hned v úvodu utkání vydala do ofenzivy. Na pobídku na levou stranu si naběhl Griezmann, ale tomu nevyšlo převzetí.
     
    3
    Mbappé sice hned v úvodu utkání rozvlnil s9´t, ale branka Francie kvůli ofsajdu neplatí.
     
    4
    Zadáci Francie si dali pozor na nákop za obranu a dobře postavený Raphaël Varane uklidnil situaci hlavičkou do rukavic domácího brankáře.
     
    5
    Do další zajímavé pozice se hnal Giroud, ale i jeho akci zastavil zdvižený praporek asistenta rozhodčího. Ofsajd.
     
    6
    Antoine Griezmann si tentokrát nepohlídal souboj na polovině hrací plochy a trefil soupeře loktem. Rozehrávat bude znovu Rakousko.
     
    7
    Koundé si dal pozor na rozběhnutého Arnautoviče a jednoduše odehrál míč hlavou mimo nebezpečný prostor. Francie do toho od úvodních minut šlape.
     
    8
    Za dalším dlouhým nákopem na hranici velkého vápna spěchal Giroud, nicméně na míč snad o krok nedosáhl.
     
    11
    Mbappé vybojoval volný míč na hranici velkého vápna, jenže tam nenašel spoluhráče.
     
    12
    Akce Francie pokračovala na pravé straně hrací plochy. Na pobídku do vápna si brousil zuby Giroud, ale rakouský zadák měl k míči o kus blíže.
     
    13
    Aurélien Tchouaméni si v blízkosti velkého vápna navedl míč na hranici velkého vápna a v pádu zakončil levačkou. Jeho rána se vznesla nad břevno.
     
    14
    Andreas Weimann byl pozdě v souboji na pravé straně hřiště, jenže míč na poslední chvíli odkopl do zámezí. Vhazuje domácí Francie.
     
    15
    Maximilian Wöber si pomohl před napadajícím Griezmannem malou domů. Rakouský brankář následně pohotově přenesl míč na pravou stranu.
     
    16
    Domácí brankář si pohlídal nadýchaný centr z pravé strany a jednoduše si došel pro balón. Francie rozjíždí útok po levé straně.
     
    17
    Antoine Griezmann odcentroval z pravé strany do pokutového území, nicméně tam ve vzdušném prostoru dominovali zadáci hostujícího Rakouska.
     
    19
    Rakousko se dostalo vpřed akcí po pravé straně, nicméně na polovině Francie se dlouho neohřálo. Zadáci v modrém se stačili vrátit na svá místa.
     
    20
    Clauss v pravou chvíli vystartoval na pravé straně a vrátil se před rozběhnutým rivalem. Rakousko se na míči dlouho neohřálo.
     
    21
    Maximilian Wöber dostal přihrávku na levou stranu a potáhl míč na polovinu Francie. Akce Rakouska však neměla dlouhého trvání.
     
    22
    Rakousko v posledních minutách zlepšilo svůj výkon a častěji se dostává na polovinu Francie. Domácí defenziva ale brání v pevném bloku.
     
    23
    Hra je přerušena! Domácí obránce Jules Koundé má problémy svalového rázu.
     
    24
    Střídání v týmu Francie:
    ze hřiště odchází Jules Koundé, přichází William Saliba.
     
    25
    Antoine Griezmann byl pozdě v souboji na polovině hrací plochy, nicméně si pomohl faulem.
     
    26
    Ferland Mendy si troufl na riskantní rozehrávku uvnitř vlastního pokutového území. Napadající soupeř jej faulem poslal k zemi.
     
    27
    Jonathan Clauss dloubl míč na hranici velkého vápna, nicméně tam se k míči pod tlakem dostal jen Mbappé, který už v pádu nedokázal nebezpečně zakončit.
     
    28
    Po dalším centru sklepával Giroud míč do prostoru, kam se hnal Antoine Griezmann, ale z ostrého úhlu už zakončit nedokázal.
     
    29
    Rakousko kombinuje na pravé straně hřiště, nicméně akce hostujícího celku se odehrává daleko od pokutového území.
     
    30
    Je za námi úvodní půlhodina dnešního souboje a zatím sledujeme velký boj. Mnohem aktivnější je Francie, ale zatím se nedostává do šancí.
     
    31
    Sabitzer potáhl míč vpřed po pravé straně hřiště, nicméně jeho přízemní centr skončil na placírce dobře postaveného Saliby.
     
    32
    Nicolas Seiwald si pod tlakem pomohl přihrávkou na vlastní polovinu. Obránce Philipp Lienhart dokonce podklouzl, ale před Mbappém ještě míč odehrál vpřed.
     
    33
    Aurélien Tchouaméni si skvěle pokryl míč tělem na polovině soupeře, kde jej jeden z hráčů Rakouska zápasnickým chvatem poslal k zemi.
     
    34
    Varane si dal pozor na dobíhajícího soupeře a jednoduše si pomohl malou domů. Stoper Francie zatím hraje takřka bezchybně.
     
    35
    Giroud upadl po souboji na polovině hrací plochy, kde jej Philipp Lienhart ostře fauloval. Francie může pokračovat v kombinaci.
     
    36
    Francie zahrávala další rohový kop a byla z toho obrovská šance! O nůžky se pokusil Aurélien Tchouaméni, ale krásným pokusem trefil břevno!
     
    37
    David Alaba si z pozice stopera udělal výlet po levé straně. Jeho nákop za obranu ale nenašel nikoho v bílém dresu.
     
    38
    Žlutá karta pro tým Rakousko (Andreas Weimann).
     
    40
    Rakušané v závěru prvního poločasu sbírají k dobru každou sekundu. Hostující celek se snaží otupit sílící tlak domácího celku.
     
    41
    Arnautovič se hnal za nákopem do pokutového území, kde hlavou prodloužil míč za sebe, nicméně jej poslal do rukavic Maignona.
     
    42
    Aurélien Tchouaméni diriguje rozehrávku domácí Francie na polovině hrací plochy. Hráči v modrém se postupně prodírají nahoru.
     
    43
    Marcel Sabitzer si dal pozor na napadajícího soupeře, skvěle si míč pokryl tělem a zapojil do rozehrávky také gólmana.
     
    44
    Maignan poslal nákop na polovinu soupeře, kam se k míči hnal Antoine Griezmann, ale v souboji se stoperem si pomohl faulem.
     
    45
    Karim Onisiwo bojoval o míč na levé straně hrací plochy, jenže domácí obránce se před něj dostal tělem a Onisiwo jej nedovoleným způsobem poslal k zemi.
     
    45+1
    Nastavují se dvě minuty.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    První poločas končí! Po úvodní pětačtyřicetiminutovce platí v Paříži bezbrankový stav. Domácí Francie byla v první půli mnohem aktivnější, ale dlouho se nemohla prosadit. Až ve 36. minutě měl šanci Tchouaméni, který pálil akrobatickým způsobem, nicméně trefil břevno.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Francie:
    ze hřiště odchází Mike Maignan, přichází Alphonse Aréola.
     
    47
    Mbappé dostal přihrávku na levou stranu, nicméně místo individuální akce si raději pomohl přihrávkou do zadních řad, kde byl Raphaël Varane.
     
    48
    Youssouf Fofana si při návratu na vlastní polovinu pomohl nedovoleným zákrokem. Rakousko bude rozehrávat ve středovém kruhu.
     
    49
    Ferland Mendy unikl po levém křídle do blízkosti velkého vápna a odcentroval na malé vápno, kde Griezmann nezakončil zrovna optimálně.
     
    50
    Střídání v týmu Rakousko:
    ze hřiště odchází Andreas Weimann, přichází Dejan Ljubičić.
     
    51
    David Alaba zastavil nákop Francie a rozjel akci Rakouska po levé straně. Ve vápně se dokonce zjevil Xaver Schlager, ale netrefil míč ideálně.
     
    52
    Francie zahodila obrovskou šanci! Antoine Griezmann připravil pozici pro Clausse, ale jeho pokus levačkou skončil nad břevnem!
    52. Clauss v obrovské šanci
     
    53
    Clauss se stáhl na vlastní polovinu a zatáhl soupeře za dres. Rakousko bude rozehrávat.
     
    54
    Mbappé procedil přihrávku na hranici velkého vápna, ale dobíhající Antoine Griezmann na pobídku nedosáhl.
     
    56
    Francie právě vstřelila branku! Domácí Francie se deset minut po přestávce dostává do vedení! Přihrávku do běhu dostal KYLIAN MBAPPÉ, který si pohrál s dvojicí obránců, navedl si míč na hranii velkého vápna a krásnou střelou rozvlnil síť!
    56. Kylian MBAPPÉ - 1:0
     
    58
    Giroud uspěl v hlavičkovém souboji, ale prodloužil míč jen do míst, kde číhal zkušený stoper David Alaba.
     
    59
    Raphaël Varane diriguje rozehrávku Francie na polovině hrací plochy, nicméně nikdo v modrém dresu nyní zrovna nehýří aktivitou.
     
    60
    Giroud upadl po souboji na hranici velkého vápna a dožadoval se odpískání pokutového kopu. Sudí dal jasným gestem najevo, že penaltu pískat nebude.
     
    61
    Antoine Griezmann hledal rozběhnutého Girouda, nicméně druhý jmenovaný na prudkou pobídku nemohl dosáhnout. Rakousko ale otevírá zadní vrátka.
     
    62
    Aktivní Kylian Mbappé si navedl míč do blízkosti velkého vápna, nicméně jeho rána levačkou proskákala kolem zadní tyčky.
     
    63
    Christopher Trimmel poslal přihrávku na pravou stranu, ale skvěle postavený Mendy proti němu vystoupil a odehrál míč do bezpečí.
     
    64
    Griezmann dostal přihrávku na polovinu soupeře, otočil se a přenesl hru na pravou stranu. Defenziva Rakouska se stačila srovnat.
     
    65
    Střídání v týmu Rakousko:
    ze hřiště odchází Karim Onisiwo, přichází Christoph Baumgartner,
    ze hřiště odchází Marko Arnautović, přichází Michael Gregoritsch.
     
    66
    Francie právě vstřelila branku! Domácí celek přidává druhou branku a prakticky rozhoduje o svém dnešním triumfu. Po akci z pravé strany přiletěl centr na malé vápno a OLIVIER GIROUR prudkou hlavičkou nedal brankáři nárok!
    66. Olivier GIROUD - 2:0
     
    68
    Antoine Griezmann uspěl s kličkou na polovině hrací plochy. Po jeho akci byl navíc na pravé straně hřiště faulován Mendy.
     
    69
    Mbappé uspěl u levé postranní čáry, nicméně patičkou zahnal Girouda do těžké pozice. Domácí Francouzi přesto získali přímý kop.
     
    70
    Střídání v týmu Rakousko:
    ze hřiště odchází Marcel Sabitzer, přichází Stefan Posch.
     
    71
    Mendy se vytáhl vpřed po levé straně. Jeho následná pobídka ale neoslovila nikoho v modrém dresu domácí Francie.
     
    72
    Saliba poslal přihrávku na pravou stranu, nicméně Nicolas Seiwald proti němu dobře vystoupil a odkopl míč do autu.
     
    73
    Na přízemní pobídku z pravé strany si brousil zuby Olivier Giroud, ale rakouský brankář včas vystoupil a schoval míč do rukavic.
     
    74
    Areola si dal pozor na skákavou přihrávku a levou nohou nakopl míč dopředu. V hlavičkovém souboji následně uspěl Aurélien Tchouaméni.
     
    75
    Mbappé dostal přihrávku na pravou stranu, otočil se, nicméně tam nenašel Antoina Griezmanna.
     
    76
    Saliba si bez problémů pohlídal nákop za obranu domácí Francie. Střídající fotbalista následně rozehrál nákopem na pravou stranu.
     
    77
    Ferland Mendy dostal přihrávku do běhu, jenže vinou špatného zpracování si musel pomoci pobídkou do zadních řad.
     
    78
    Střídání v týmu Francie:
    ze hřiště odchází Olivier Giroud, přichází Christopher Nkunku,
    ze hřiště odchází Antoine Griezmann, přichází Ousmane Dembèlé.
     
    79
    Střídající Dembélé se hnal po nástupu na trávník tlačil z pravé strany na hranici velkého vápna, kde se ale neuvolnil do zakončení.
     
    80
    Jonathan Clauss si pod tlakem pomohl kličkou u postranní čáry a zapojil do rozehrávky Salibu. Rakousko už rozehrávku Francie takřka neatakuje.
     
    81
    Michael Gregoritsch si dal pozor na odražený míč, přenesl hru na levou stranu hrací plochy, ale tam skvěle zapracoval důrazný Clauss.
     
    82
    Raphaël Varane si při rozehrávce na vlastní polovině dal pozor na dotírajícího soupeře a získal pro Francii odkop od branky. Domácí celek už nikam nespěchá.
     
    83
    Rakušané kombinují na levé straně hřiště, nicméně jejich akce se odehrává snad dvacet metrů od šestnáctky.
     
    84
    Xaver Schlager spěchal za pobídkou na levou stranu, ale míč mu pod nohou utekl do zámezí. Rozehrávat bude Areola.
     
    85
    Nkunku uspěl v souboji na polovině hrací plochy, jenže následně se míč odrazil k dobře postavenému hráči Rakouska. Francouzi se ale rychle srovnali.
     
    86
    Domácí brankář nakopl míč na polovinu hrací plochy, jenže ve vzdušném prostoru tentokrát kraloval důrazný David Alaba.
     
    87
    Saliba opět odvedl příkladnou defenzivní práci na vlastní polovině a získal pro Francii vhazování. Domácí fotbalisté nyní nikam nespěchají.
     
    88
    Také rakouský brankář Patrick Pentz už hraje hodně vysoko za hranicí velkého vápna a pomáhá spoluhráčům s rozehrávkou.
     
    90
    Nicolas Seiwald vybojoval míč na polovině hřiště a přenesl hru na levou stranu. Defenziva domácí Francie nadále drží kompaktní blok.
     
    90+1
    Nastavují se dvě minuty.
     
    90+2
    Střídání v týmu Francie:
    ze hřiště odchází Kylian Mbappé, přichází Randal Kolo Muani.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Francie nakonec zvládla kritické utkání a poráží Rakousko 2:0. O svém triumfu rozhodl domácí celek až po změně stran. O úvodní branku se deset minut po změně stran postaral Kylian Mbappé. Na jeho zásah o deset minut později navázal přesnou trefou hlavou Olivier Giroud. Rakousko už v závěru nemělo sílu na zvrat.
     
    Držení míče: 55 % : 45 %.
    Střely na branku: 6:0. Střely mimo: 8:1. Rohy: 4:1. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 4:14. (22:38:20)

    Tomáš Kubečka

    Branky: 56. Mbappé (Giroud), 66. Giroud (Griezmann)

    Karty:   38. Weimann (AUT)


    Držení míče: 55 % : 45 %.
    Střely na branku: 6:0. Střely mimo: 8:1. Rohy: 4:1. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 4:14.
    Francie: Maignan (46. Aréola) – Koundé (24. Saliba), Varane, Badiashile – Clauss, Tchouaméni, Fofana, Mendy – Griezmann (78. Dembèlé) – Giroud (78. Nkunku), Mbappé (90+2. Kolo Muani).
    Náhradníci: Lafont – Guendouzi, Pavard, Upamecano, Veretout, Camavinga, Truffert.

    Rakousko: Pentz – Trimmel, Lienhart, Alaba, Wöber – Sabitzer (70. Posch), X. Schlager, Seiwald, Weimann (50. Ljubičić) – Arnautović (65. Gregoritsch), Onisiwo (65. Baumgartner).
    Náhradníci: Lindner, A. Schlager – Friedl, Lainer, Trauner.
    thejrc.org