Č. Budějovice – Zlín 2:2 (kon.) | Slovácko – Bohemians 1905 2:4 (kon.) | Liberec – Ostrava 0:0 (kon.)
Olomouc – Slavia 2:0 (kon.)
konec
FC Slovan Liberec
0:0 (0:0)
FC Baník Ostrava
Neděle 09.10.2022, 16:00 • Stadion U Nisy, Liberec • FORTUNA:LIGA • 11. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     

    FC SLOVAN LIBEREC


    Severočeši měli před reprezentační pauzou poměrně vyrovnanou bilanci. Dvakrát vyhráli (Bohemians a Rokycany), jednou remizovali (Olomouc) a dvakrát prohráli (Plzeň, Mladá Boleslav). V prvním duelu po pauze se utkali se Slavií. Kvůli smlouvám o hostování byl liberecký klub oslabený o několik hráčů základní sestavy a pražskému týmu nezvládl odolávat. Již v prvním poločase rozhodli o vítězství sešívaných svými trefami Ousou, Olayinka a Tecl. Liberec odpovědět nedokázal a prohrál jednoznačně 0:3.


    V tabulce jsou na tom svěřenci Luboše Kozla stále velmi dobře. Po deseti odehraných duelech se modrobílý klub nachází na pátém místě ligové tabulky se 14 body. Shodně bodů mají také Hradec Králové a Brno, avšak Zbrojovka odehrála o zápas méně. Před Libercem nalezneme Bohemians (15 bodů), Spartu (17 bodů), Slavii (22 bodů) a Plzeň (23 bodů).


    Poslední vzájemný duel s Baníkem Ostrava sehráli liberečtí v březnu, a to v rámci 24. ligového kola. Na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích byli v úvodu utkání jasně lepší domácí Slezané, což vedlo k vedoucí brance Ladislava Almásiho v 19. minutě. Výkon hostujícího Liberce se od té doby postupně zvedal, a to ho dovedlo až k vytouženému vyrovnání. Autorem byl dnes již bývalý kapitán Severočechů Jan Mikula, který stav srovnal v 79. minutě. Další akce ani na jedné straně již úspěšné nebyly, finální skóre tedy bylo 1:1.

     

    FC BANÍK OSTRAVA


    Slezané před reprezentační pauzou neoplývali nikterak dobrou formou. Nejprve podlehli Brnu (1:2), následně remizovali s Hradcem (1:1), který navíc hrál téměř 40 minut v oslabení. Výhra přišla až s Pardubicemi, zato ovšem jednoznačná (3:0) a následně remizovali se Spartou (1:1). Nečekané trápení zažil ostravský klub v MOL Cupu, kdy duel s třetiligovou Kroměříží musel dojít až k penaltovému rozstřelu. V něm si už ostravští poradili, a díky celkovému výsledku 4:3 tak postoupili do dalšího kola MOL Cupu.


    V posledním ligovém zápase se doma utkala Ostrava s Českými Budějovicemi. Jihočeský tým výtečně zvládl vstup do obou poločasů, neboť první gól dál ve druhé minutě, druhý v 50. Ačkoliv se Ostrava aktivně snažila o zvrat skóre (finální počet střel byl 19 ku 5), tak dosáhla pouze snížení stavu na 1:2 po brance Tijaniho. Baník tak prohrál již čtvrté domácí utkání v letošním ročníku ligové soutěže.


    Je zajímavé, že svěřenci trenéra Vrby prohráli právě čtyřikrát, tedy pokaždé doma. K této bilanci patří dvě výhry a další čtyři remízy. Z venkovního duelu si zatím ostravský celek odvezl vždy právě jeden bod. Celkem to vychází na bilanci deseti bodů, což znamená průběžné 14. místo. V této fázi soutěže je to ovšem velmi proměnné. Na 15. Zlín má nedělní soupeř Liberce náskok dvou bodů, na poslední Pardubice sedm. Těsně před ním se nachází České Budějovice a Olomouc, shodně s jednobodovým náskokem. Následně jsou v tabulce hned čtyři celky, které mají o pouhé tři body navíc před Baníkem. Jedná se o Teplice, Slovácko, Mladou Boleslav a Jablonec.

     
    Úvodní sestavy:

    FC Slovan Liberec: Vliegen – Gebre Selassie (C), Talovierov, Plechatý – Mikula, Valenta, Červ, Frýdek, Preisler – Matoušek, Van Buren.
    Náhradníci: Stejskal – Višinský, Varfolomejev, Rabušic, M. Kozák, Mészáros, Fukala, Mara, Prebsl, Purzitidis.
    Trenér: Luboš Kozel

    FC Baník Ostrava: Laštůvka (C) – Ndefe, Frydrych, Lischka, Šehić – Kuzmanović, Kaloč – Cadu, Ji. Klíma, Plavšić – Almási.
    Náhradníci: M. Hrubý – Boula, Tetour, Pojezný, Buchta, Jaroň, Mišković, Fleišman, Mu. Tijani.
    Trenér: Pavel Vrba

    Rozhodčí: Batík – Pečenka, Kotalík; VAR: Szikszay, AVAR: Volf.
     
    Hráči nastupují za doprovodu rozhodčích na hrací plochu. Domácí Liberec oblékl tradiční modrou kombinaci a bílé štulpny. Slezané dnes budou hrát v černém.
     
    Severočeši zahájí utkání úvodním výkopem.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    První návštěva libereckých na polovině Ostravy končí velmi záhy.
     
    2
    Teď už hraje s míčem Baník.
     
    2
    Jan Matoušek vyhrál souboj s Kuzmanovićem a zavezl míč k vápnu, kde se ho ujal Červ. Jeho centr na Mikulu byl velmi nepřesný.
     
    3
    Preislerův centr do vápna hlavou odvrátil Šehić.
     
    4
    Hostující Cadu se hezky uvolnil mezi dvojicí protihráčů. Akce však skončila nepřesným centrem.
     
    5
    Liberec kombinuje na své polovině a hledá cestu do obrany Slezanů.
     
    6
    Na první gólovou šanci jsme nečekali dlouho! Lukáš Červ vysunul přesnou přihrávkou za obranu Micka van Burena, který sám před brankářem Laštůvku nepřekonal, když mu hostující brankář střelu nohou vyrazil.
    6. Laštůvka vychytal van Burena
     
    7
    Po následném rohovém kopu střílel zpoza vápna Preisler. S jeho pokusem doprostřed brány měl Laštůvka daleko méně práce než z předchozí šancí nizozemského útočníka.
     
    8
    Po dlouhém výkopu se hnal do protiútoku rychlík Srdjan Plavšić. Srbskému záložníkovi chyběly přibližně dva metry. Domácí brankář si situaci pohlídal a míč na hranici vápna stáhl do rukavic.
     
    10
    Utkání začalo ve velmi kvalitním tempu. Do další šance se dostal Dominik Preisler, který zavíral zadní tyč. Svou střelu hlavou ještě otřel a stínujícího Cadua a Laštůvka měl opět plné rukavice práce.
    10. Preislerova hlavička na branku nestačila
     
    11
    Domácí teď nevyužili dva po sobě jdoucí rohy. Po pár minutách je tu oddych pro ostravskou obranu.
     
    12
    Cadu ve vápně obešel Plechatého a poslal přízemní balon na malé vápno, kde se dostal do krkolomného zakončení Klíma. Vliegen si s jeho střelou poradil.
     
    14
    Christian Frýdek chtěl hlavou posunout míč na rozeběhnutého Preislera, ale do přihrávky dal příliš mnoho razance.
     
    14
    Mick Van Buren jen těsně nedoskočil na vysoký centr Mikuly.
     
    15
    Liberecké obraně se pod tlakem povedlo vykombinovat a dostat se přes útočnou linii hostů.
     
    16
    Dlouhý centr na Plavšiće není ta správna volba, jak se dostat k Vliegenovi.
     
    17
    Matouškovi chyběly centimetry, aby ve skluzu trefil přízemní přihrávku do vápna od jeho spoluhráče Preislera.
     
    19
    Baník se na chvíli usadil na útočné polovině. Vyústěním byl centr Jiřího Klímy, kdy se míč snesl těsně vedle vzdálenější tyče domácí svatyně.
     
    20
    Na druhé straně našel Preislerův centr jen rukavice Laštůvky.
     
    22
    Další zákrok nestárnoucího Laštůvky. Mikula poslal centr do kapsy mezi obránce a právě ostravského brankáře. Matouškova hlavička však neměla gólové parametry.
    22. Laštůvka opět na hlavičku připraven
     
    24
    Liberec je nadále na útočné polovině.
     
    25
    Christian Frýdek našel Mikulu na hranici ofsajdu. Domácímu křídelníkovi ale po zpracování hrudí utekl míč za brankovou čáru.
     
    26
    Vzápětí v akci opět liberecký štírek. Tentokrát střílel Christian Frýdek za vápnem po Plechatého přihrávce. Míč mu sklouzl a letěl velmi nepřesně.
     
    28
    Domácí jsou nadále v tlaku. Jan Matoušek posunul hezky patičkou míč na Mikulu, který vyslal na Laštůvku tvrdý projektil. Hostující brankář míč neudržel, situaci dohráll Dominik Preisler, ale zakončit se mu nepodařilo.
    28. Mikula zatopil hostujícímu brankáři
     
    30
    Cadu střílel přes bránícího Frýdka. Domácí hráč srazil střelu na rohový kop.
     
    31
    Liberec ubránil centr na bližší tyč.
     
    32
    Srdjan Plavšić hledal nabíhajícího Cadua, ale přihrávka byla příliš dlouhá.
     
    33
    Ani Jan Matoušek na druhé straně si nerozuměl se spoluhráči.
     
    35
    Christian Frýdek si nabíhal za obranu Slezanů. Přihrávka z kopačky Preislera byla příliš prudká.
     
    36
    Srdjan Plavšić si na středu hřiště špatně zpracoval míč, čehož chtěl využít skluzem domácí obránce Theodor Gebre Selassie. Situaci však špatně odhadl a trefil nohy hostujícího hráče, za což vidí žlutou kartu.
     
    38
    Pro Liberec to dopadlo ještě hůře! Po přezkoumání u videa je z toho nakonec přímá červená karta a domácí Liberec bude dohrávat o deseti!
     
    39
    Za následné protesty vidí žlutou kartu také kondiční trenér Liberce Pavel Čvančara.
     
    40
    Po krátké pauze z důvodu přezkumu u videa a ošetřování zraněného Plavšiće hra pokračuje.
     
    41
    Baník mohl přesilovku ihned využít! Almásiho hlavičku ale skvěle vyrazil Olivier Vliegen.
    41. Vliegen vyrazil hlavičku Almásího
     
    42
    Kormidlo zápasu se červenou kartou pro Gebre Selassieho logicky obrátilo a hosté cítí šanci na vstřelení vedoucí branky.
     
    43
    Preisler centroval pouze do náruče brankáře Laštůvky.
     
    44
    V souboji rychlíků Srdjan Plavšić utíkal domácímu Matouškovi, který zatáhl za záchrannou brzdu, srbského hráče fauloval a vidí žlutou kartu.
     
    45
    Ladislav Almási se dral s míčem do vápna domácích, kde upadl po souboji s Plechatým a zůstává ležet na trávníku. Hra je po chvíli přerušena.
    45. Almási na zemi, ale na penaltu málo
     
    45+1
    První poločas bude nastaven o čtyři minuty.
     
    45+2
    Centr Kuzmanoviće propadl nikým netečován celým vápnem Slovanu až do zámezí.
     
    45+3
    Šehićův centr z levé strany skončil pouze v rukavicích Vliegena.
     
    45+4
    Liberec se na konci poločasu ještě dostal do šance, kdy Matouškovu střelu srazil jeden z hostujících hráčů na rohový kop. Ten se ale zahrávat nebude, jelikož hlavní sudí Tomáš Batík první půli ukončil.
     
    45+4
    První poločas skončil.
     
    Je za námi první poločas utkání mezi Libercem a Ostravou, ve kterém jsme sice gól neviděli, zato mnoho zajímavých situací ano. Od začátku měl zápas velmi dobré tempo a domácí Liberec byl lepším týmem, své šance ale neproměnili postupně van Buren, Preisler, Matoušek ani Mikula. V 36. minutě se ale vše změnilo, když domácí Gebre Selassie zbytečně tvrdě fauloval Plavšiće na polovině hřiště a po zásahu VARu byl vyloučen. Od té doby je lepším týmem Ostrava. Nejlepší šanci v přesilovce měl Almási, kterého vychytal domácí brankář Vliegen. Těšíme se na druhý poločas, který začne přibližně v 17:08.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Výkop druhého poločasu obstaral Baník, ale jejich útočnou akci přerušil faulem Valenta. Následoval dlouhý nákop, který Vliegen v klidu lapil.
     
    47
    Akce domácího Liberce tentokrát skončila u Micka van Burena, nedokázal zpracovat dlouhý nákop a s míčem pokračovali hosté.
     
    48
    Z akce po pravé straně hřiště nic nebylo, aut vhazují domácí.
     
    50
    Souboj skluzujících Plavšiće a Lukáše Červa vyhodnotil hlavní rozhodčí jako faul domácího hráče. Navíc mu ukázal žlutou kartu.
     
    51
    Domácí fanoušci, ale také lavička, začínají mít na hlavního arbitra zápasu Tomáše Batíka lidově řečeno "pivku" a dávají mu to hlasitě najevo.
     
    52
    Cadu trefil z přímého kopu jen hráče stojící ve zdi. Následně se hnal do protiútoku Jan Matoušek, kterého před sebe nepustil vracející se Šehić.
     
    54
    Plechatý nepustil Almásiho k hlavičce a míč z nohy Plavšiće tak končí v zámezí.
     
    55
    Jan Mikula si navedl míč na levou nohu a z hranice vápna vystřelil. Jeden z bránících Slezanů jeho pokus nohou zblokoval.
     
    57
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec:
    ze hřiště odchází Jan Matoušek, přichází Filip Prebsl.
     
    57
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec:
    ze hřiště odchází Lukáš Červ, přichází Marios Purzitidis.
     
    58
    Maxym Talovierov srazil centr Cadua na rohový kop.
     
    59
    Domácí se nevzdávají ani v deseti. Preislerův centr na Micka van Burena byl však příliš dlouhý.
     
    59
    Cadu z velké dálky vystřelil nad bránu Vliegena.
     
    60
    Prebsl odehrál míč před dotírajícím Plavšićem na rohový kop.
     
    61
    Liberecká obrana se ubránila po rohu Baníku.
     
    62
    Po taktickém faulu Almásiho zůstanou domácí na míči.
     
    63
    Van Buren se přes Lischku nedostal k balonu.
     
    65
    Srdjan Plavšić přetáhl svůj centr. Domácí budou vhazovat.
     
    66
    Cadu fauloval skluzem zezadu unikajícího Frýdka a je prvním hostujícím hráčem, který vidí žlutou kartu v tomto utkání.
     
    67
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava:
    ze hřiště odchází Jiří Klíma, přichází Muhamed Tijani.
     
    67
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava:
    ze hřiště odchází Nemanja Kuzmanović, přichází Daniel Tetour.
     
    68
    Ostrava měla obrovskou šanci na skórování! Domácí Valenta podklouzl ve středu hřiště, čímž se k míči dostal Plavšić, posunul jej doprava na Cadua, který našel na hranici ofsajdu na malém vápně Almásiho. Ostravský útočník bránu ve skvělé pozici minul.
    68. Almási minul branku z jasné šance
     
    70
    Po delší době se domácí Liberec nastěhoval na polovinu Ostravy.
     
    71
    Jan Laštůvka ale chytil centr do rukavic a vrací těžiště utkání na druhou stranu hřiště.
     
    72
    Dnešní utkání sleduje 3585 diváků.
     
    73
    Aktivní Cadu opět centroval do vápna. Balon prodloužil střídající Tijani, který stál zády k bráně. Neusměrnil ho ale mimo dosah Vliegena, který si tak připisuje jeden z těch lehčích zákroků.
     
    75
    Liberec už se soustředí hlavně na obranu a spoléhá na protiútoky.
     
    76
    Cadu si narazil s Tetourem a pronikl do vápna, kde předložil míč před Tijaniho. Nigerijský útočník pálil v záklonu nad.
     
    77
    Filip Kaloč měl v souboji s Frýdkem ruku v obličeji domácího hráče a také on je napomenut žlutým trestem.
     
    78
    Mick Van Buren našel milimetrovou přihrávkou Christiana Frýdka, který mohl jít sám na brankáře. Míč se mu ale zamotal pod nohy a tísněn obránci Laštůvku nepřekonal.
    78. Šehič pomohl Laštůvkovi proti Frýdkovi
     
    79
    Po rohovém kopu se Liberec dožaduje penalty za ruku. Po krátkém přezkumu ale hra pokračuje.
     
    81
    Eldar Šehić dostává žlutou kartu za zdržování hry, když nenechal domácího hráče ihned vhodit aut.
     
    82
    Matěj Valenta se skvěle uvolnil a z úhlu tvrdě vypálil! Laštůvka předvedl skvělý zákrok!
    82. Valenta tvrdě prověřil Laštůvku
     
    83
    Domácí Slovan je v posledních minutách jednoznačně lepším týmem, což vycítily také tribuny a mohutným skandováním ženou své oblíbence za gólem.
     
    83
    Ten mohl přijít po dalším z rohových kopů! Hlavičku Micka van Burena ale opět vyrazil skvělý Jan Laštůvka! Následná dorážka hlavou od Mikuly byla spíše přihrávkou pro ostravského brankáře.
    83. Laštůvka je dnes vynikající, tentokrát si poradil s van Burenem
     
    85
    Jan Mikula nakopl v pokutovém území Eldara Šehiće. Předcházel tomu ale faul právě ostravského hráče, proto se nepíská penalta, nýbrž útočný faul.
     
    86
    A Eldar Šehić je ze hřiště odnášen na nosítkách. Přejeme brzké uzdravení.
     
    87
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava:
    ze hřiště odchází Eldar Šehić, přichází Jiří Fleišman.
     
    87
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec:
    ze hřiště odchází Dominik Preisler, přichází Michal Fukala.
     
    88
    Mick Van Buren posílal přihrávkou do šance Valentu. Ten ztroskotal na posledním z obránců.
     
    90
    Druhý poločas bude nastaven taktéž o čtyři minuty.
     
    90+2
    Ladislav Almási zbytečně vlétl do Vliegena, který si sbíral centr v malém vápně a před brankářem domácích planou emoce. Ze strkanice vyšel se žlutou kartou pouze Almási za zmiňovaný faul.
     
    90+2
    Valentovi odskakuje míč do zámezí. Aut pro hosty.
     
    90+3
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec:
    ze hřiště odchází Mick Van Buren, přichází Michael Rabušic.
     
    90+3
    Tetourovu střelu zblokovala domácí obrana.
     
    90+4
    Slezané se dopustili útočného faulu po rohovém kopu.
     
    90+4
    Do konce utkání zbývají poslední vteřiny.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je za námi zápas 11. kola FORTUNA:LIGY mezi domácím Slovanem Liberec a hostujícím Baníkem Ostrava. Domácí byli od úvodního hvizdu lepším týmem a měli několik šancí na vstřelení vedoucího gólu. To se jim však nepovedlo a navíc byl ve 38. minutě vyloučen po zásahu videa kapitán Theodor Gebre Selassie. Od té doby byli naopak Slezané lepším týmem. Almásiho ještě v první půli vychytal Vliegen. Také začátek druhého poločasu patřil hostům. Domácí obrana však Baník do vyložených šancí příliš nepouštěla a od přibližně 70. minuty převzal otěže utkání opět Slovan. Ten mohl nakonec i v oslabení zvítězit, ale proti byl skvěle chytající brankář Laštůvka. Oba celky se tak rozešly smírem 0:0. Děkuji za pozornost a přeji příjemný zbytek nedělního dne a úspěšný vstup do nového týdne. (18:05:00)

    Tomáš Honzejk

    Branky:

    Karty:   44. Matoušek (LIB), 50. Červ (LIB) – 66. Cadu (OVA), 77. Kaloč (OVA), 81. Šehić (OVA), 90+2. Almási (OVA)   38. Gebre Selassie (LIB)


    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 9:3. Střely mimo: 1:4. Rohy: 7:6. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 8:9.
    FC Slovan Liberec: Vliegen – Gebre Selassie (C), Talovierov, Plechatý – Mikula, Valenta, Červ (57. Purzitidis), Frýdek, Preisler (87. Fukala) – Matoušek (57. Prebsl), Van Buren (90+3. Rabušic).
    Náhradníci: Stejskal – Višinský, Varfolomejev, M. Kozák, Mészáros, Mara.

    Trenér: Luboš Kozel

    FC Baník Ostrava: Laštůvka (C) – Ndefe, Frydrych, Lischka, Šehić (87. Fleišman) – Kuzmanović (67. Tetour), Kaloč – Cadu, Ji. Klíma (67. Mu. Tijani), Plavšić – Almási.
    Náhradníci: M. Hrubý – Boula, Pojezný, Buchta, Jaroň, Mišković.

    Trenér: Pavel Vrba

    Rozhodčí: Batík – Pečenka, Kotalík; VAR: Szikszay, AVAR: Volf

    Diváci: 3858
    thejrc.org