Opava – Líšeň 1:2 (kon.)
konec
Slezský FC Opava
1:2 (1:1)
SK Líšeň 2019
Pátek 14.10.2022, 17:00 • Stadion v Městských sadech, Opava • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 12. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Fotbalisté Slezského FC Opava ve 12. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY změří síly s SK Líšeň 2019. Pojďme si ve zkratce představit oba celky.
     
    Hostující SK Líšeň 2019 vévodí tabulce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY s náskok jednoho bodu před druhou Příbramí a třetím Vyškovem.

    Líšeňští, které vede trenérské duo Milan Valachovič – Petr Maléř, ovšem v poslední době ztrácejí. Na vítězství ve druhé nejvyšší soutěži čekají už tři zápasy. Naposledy porazili 10. září doma Jihlavu. Od té doby prohráli v MOL Cupu na půdě třetiligového Hlučína, ve F:NL podlehli Táborsku, Karviné a naposledy remizovali s béčkem Sparty.

    Jak si povedou na půdě Opavy, se kterou v uplynulém ročníku dvakrát remizovali shodně 1:1?
     
    Domácí Slezský FC Opava se nachází v samém středu tabulky – na 8. místě. Jeho forma v posledních zápasech taktéž není nikterak oslnivá.

    Opavští po konci v MOL Cupu na půdě Frýdku-Místku podlehli posílenému béčku Sparty, pak sice doma přemohli Táborsko, ale následně v derby prohráli na trávníku nedaleké Karviné. Navíc přišli o Adama Rychlého, který za červenou kartu vyfasoval od disciplinárky stopku na čtyři zápasy.

    Slezané potřebují zabrat, aby se posunuli do vyšších pater tabulky. V Městských sadech dvakrát za sebou naplno bodovali, dočkají se i potřetí?
     
    Delegace rozhodčích
    Páteční utkání Slezského FC s Líšní bude jako hlavní rozhodčí řídit Lukáš Nehasil, na čarách mu budou asistovat pomezní sudí Jakub Hrabovský (AR1) a Karel Mikeska (AR2). Čtvrtým rozhodčím je Petr Dorušák, delegátem FAČR je Jan Šotek a technickým delegátem LFA je Jiří Trčka.
     
    Úvodní sestavy:

    SFC Opava: Lasák – Kopečný, Bílek, Janoščín (C), Kadlec – Macháček – Šigut, Gorčica, Helebrand – Kramář, Yunis.
    Náhradníci: Číž – Dostál, Rataj, Haitl, Latoň, Ščudla, Janjuš.
    Trenér: Roman West

    SK Líšeň 2019: Vajner – Pašek (C), Laczkó, Černín, Lutonský – A. Čermák – Ulbrich, Matocha, Machalík, Sokol – Zikl.
    Náhradníci: Veselý – Bednář, Otrísal, Džupenjuk, Vandas, Reteno Elekana, Weber.
    Trenér: Milan Valachovič

    Rozhodčí: Nehasil – Hrabovský, Mikeska.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Fotbalisté Opavy nastoupili do utkání v tradičních žluto-modrých dresech. Hosté z Líšně hrají v bílé sadě.
     
    2
    Během předzápasové rozcvičky se zranil opavský Patrik Haitl, kterého na poslední chvíli nahradil v sestavě Matěj Helebrand.
     
    2
    Balon má aktuálně v držení hostující kapitán David Pašek. Zpod opavského kotle uvede do hry autové vhazování.
     
    3
    Na polovině hřiště byl faulován Jakub Yunis. Slezané rychle rozehráli a kombinují s balonem okolo středového kruhu.
     
    4
    Střetávají se spolu mimo jiné dvě nejlepší obrany celé soutěže. Dnes zřejmě příliš ofenzivní podívanou čekat nelze. Duel dost možná rozhodne jediná branka.
     
    5
    Tom Ulbrich potáhl balon po pravé straně. Posunul ho do vápna, v souboji jeden na jednoho ale nepřešel přes pozorného Jana Kadlece, jenž odvracel na autové vhazování.
     
    6
    Denis Kramář byl při snaze o rychlý protiútok faulován ve středovém kruhu Jakubem Černínem. Následovalo dlouhé přenesení hry na levé křídlo, kde ale zapracovala líšeňská obrana.
     
    7
    Úvod utkání je zatím hodně opatrný. Více s míčem hrají Slezané, avšak zejména na vlastní polovině, kde zpětnými přihrávkami často zapojují do hry rovněž brankáře Kryštofa Lasáka.
     
    8
    Po nákopu z hloubi pole přiťukl Miloš Kopečný z pravé strany na bližší tyč balon hlavou Jakubu Yunisovi. Ten si v souboji s brankářem Tomášem Vajnerem snažil vymodlit rohový kop, rozhodčí se ale ošálit nenechali.
     
    9
    Sokolův centr z levé strany propadl k Tomu Ulbrichovi. Ten se kličkou zbavil Kadlece, následná střela mu ale vůbec nesedla a zamířila pomalu vedle pravé tyčky.
     
    10
    Opava se chvíli radovala z vedoucí branky! Po Bílkově centru od levého rohového praporku prodloužil hlavičku Yunise svou hlavou až do sítě Miloš Kopečný. Rozhodčí ale signalizovali ofsajd.
     
    12
    Hra se přenesla na opavskou polovinu, Líšeň zde ale dlouho nepobyla. Miloš Kopečný schytal tvrdý úder a drží se za levé oko.
     
    13
    Milan Lutonský rozehrál autové vhazování na obranné polovině. Hosté si v kombinaci nerozuměli, jen po pár vteřinách bude pro změnu vhazovat Opava.
     
    14
    Jiří Janoščín pod tlakem hostujícího napadání znovu vrátil míč až k brankáři Lasákovi.
     
    15
    Denis Kramář přišlápl nohu Milanovi Lutonskému. Líšeň ihned po rozehrávce o míč přišla.
     
    16
    Hned dvakrát se z pravé strany šestnáctky snažil procedit míč před branku Miloš Kopečný. Poprvé byl jeho pas odvrácen, podruhé zblokován na roh z pravé strany.
     
    16
    Na Kadlecův lehce přetažený centr si naskočil nejvýše Miloš Kopečný. Míč lízl jen lehce hlavou a poslal ho daleko do zámezí.
     
    17
    Domácí si budou moci zakrátko celou situaci zopakovat. Jan Kadlec si opět staví míč k rohovému praporku.
     
    18
    Jan Kadlec tentokrát rozehrál po zemi na Samuela Šiguta, který o balon ve vápně rychle přišel. Milan Lutonský se chystá uvést do hry autové vhazování.
     
    19
    Dobré napadání aktivního Denise Kramáře, po němž má Líšeň k dispozici další vhazování.
     
    20
    Líšeň získala na konci dvacáté minuty roh z pravé strany. David Pašek si zpracoval míč na hrudníku, nestihl už ale včas vystřelit.
     
    22
    Pavel Sokol se na levé straně hnal za dlouhým vzdušným pasem. Prvně jmenovaného nepustil v souboji jeden na jednoho do vápna Matěj Helebrand. Kopat se bude další roh.
     
    23
    Líšeň právě vstřelila branku!
    Tak to byla pravá fotbalová paráda! Marek Matocha našel centrem z levé strany DAVIDA PAŠKA, jenž se opřel do míče z voleje a napálil ho z první nechytatelně pod břevno. Líšeň jde v Opavě do vedení.
     
    24
    Hosté zůstanou po faulu na Toma Ulbricha na útočné polovině. Solidní standardka, byť to na přímou střelu není.
     
    25
    Marek Matocha to přeci jen z uctivé vzdálenosti zkusil. Balon kroutil těsně pod břevno. Kryštof Lasák musel konečky prstů vyrážet na rohový kop.
     
    26
    Po centru z levé strany hlavičkoval daleko napravo od Lasákovy branky David Pašek.
     
    27
    Po nedovoleném zákroku na Denise Kramáře může hrát po delší době Opava. Ta byla v úvodu aktivnější, po inkasovaném gólu ale domácí působí hodně opařeně.
     
    28
    Další zakončení na straně Líšně. Pavel Sokol mířil křižnou střelou po zemi za vzdálenější pravou tyčku.
     
    29
    Michal Bílek zahrál ve vápně po souboji s Martinem Ziklem rukou. Hosté si žádali oprávněnou penaltu, rozhodčí Lukáš Nehasil ale do píšťalky překvapivě nepískl.
     
    31
    Po vyhrané hlavě Milana Lutonského se rýsovala další možnost Líšně. Na poslední chvíli ale zasáhla opavská obrana, která odvrátila míč k Lasákovi.
     
    32
    Obrovská šance Líšně! Z levé strany odcentroval Pavel Sokol a nehlídaný Marek Matocha hlavičkoval z ideální pozice jen těsně vedle levé tyčky!
     
    33
    Z pravé strany centroval na zadní tyč Matěj Helebrand. Samuelu Šigutovi chyběly ve vzdušném souboji potřebné centimetry. Líšeň posunula merunu do středu hřiště.
     
    34
    Milan Lutonský si při napadání Matěje Helebranda pomohl přílišným důrazem. Po pádu opavského zadáka je pískán útočný faul.
     
    35
    Lutonský teď rozehrál hodně nepřesně. Davida Paška zahnal až na samý okraj hřiště, hostující kapitán ale na poslední chvíli balon na hrací ploše zachytil.
     
    36
    Tom Ulbrich se na pravé straně snažil procedit míč skrze dva obránce na volného Martina Zikla. K tomu balon nedoputoval.
     
    37
    Po ponechané výhodě posunul Martin Zikl balon zprava na Toma Ulbricha. Ten z úhlu napálil jen Jiřího Janoščína.
     
    38
    Líšni je pískán ofsajd. Balon se stěhuje do držení Opavy. Uvidíme, na jak dlouho. Stále platí, že Slezané tahají herně za kratší konec.
     
    39
    Pavel Sokol si odvážnou individuální akcí po levém křídle vysloužil faul Michala Bílka. Udělena byla první žlutá karta.
     
    40
    Marek Matocha čepoval míč do vápna z levé strany. Domácí ho odvrátili mimo pokutového území. Tam se zakrátko vrátil, Líšeň se ale do zakončení nedostala ani na druhý pokus a musí rozehrávat až od vlastního brankáře Tomáše Vajnera.
     
    41
    Michal Bílek tancoval s míčem na pravém okraji pokutového území. Jeho následný centr na zadní tyč doplachtil jen do rukavic Tomáše Vajnera.
     
    42
    Další akce Slezského FC. Michal Bílek odcentroval na levou stranu na Samuela Šiguta. Ten hlavičkoval křižmo za vzdálenější pravou tyčku. A navíc z ofsajdu.
     
    43
    Opava právě vstřelila branku!
    Parádní individuální akce DENISE KRAMÁŘE! Na pravé straně se zbavil Adama Laczka, poté nasadil kličku i Jakubu Černínovi a nakonec přízemní střelou k levé tyči překonal rovněž brankáře Tomáše Vajnera. Druhá krásná branka.
     
    45
    Jakub Černín sundal u postranní čáry skluzem autora předchozí trefy Denise Kramáře. Tohle bylo minimálně na žlutou, leč rozhodčí do kapsy nesáhl.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Předehrávka 12. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nabídla v první půli dvě přesné trefy. Aktivněji vstoupila do zápasu Opava, která se poprvé radovala v 10. minutě. Kopečný ale po rohovém kopu dopravil míč hlavou do sítě z ofsajdu. Udeřilo tak na druhé straně. Matocha našel centrem od rohového praporku Paška a ten poslal balon fantastickou ranou z voleje přesně pod břevno. Hosté byli gólem povzbuzeni, Slezani naopak opařeni. Přesto domácí dokázali v samém závěru poločasu vyrovnat. Kramář se šikovně zbavil Laczka i Černína a zakončil své povedené sólo přízemní ranou za Vajnerova záda.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 18:02.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu SFC Opava:
    ze hřiště odchází Matěj Helebrand, přichází Adam Ščudla.
     
    47
    Líšeň měla po faulu na Martina Zikla standardku. Slezané nejprve odvrátili, po chvíli se ale ke střele z levé strany dostal právě Zikl. Kryštof Lasák byl pozorný a vyrazil na rohový kop.
     
    48
    Opava kombinovala na levé straně. Hosté odvrátili za autovou čáru. Míč si bere Jan Kadlec.
     
    49
    Centrovaný balon z kopačky nově příchozího Adama Ščudly se snesl pouze na horní síť. Rozehrávat bude Tomáš Vajner.
     
    50
    Milan Lutonský posunul na levé straně míč do běhu Davidu Machalíkovi. Ten ho před branku neprocpal. Rohový kop.
     
    50
    Na Matochův centr z levé strany si vyskočil Jakub Černín. Ten hlavičkoval z dobré pozice vedle pravé tyčky.
     
    51
    Líšeň právě vstřelila branku!
    Teď už se ale hosté podruhé radují. David Pašek odcentroval z pravé strany, Miloš Kopečný neuhlídal PAVLA SOKOLA a ten z náběhu hlavičkoval o zem do branky. Kryštof Lasák si na balon sáhl, v cestě do sítě mu ale nezabránil.
     
    53
    Opava musí podruhé v utkání dotahovat. Slezané se po inkasované brance usadili na útočné polovině, odkud uvedou do hry autové vhazování.
     
    54
    Jiří Janoščín se na pravé straně natahoval po prudkém centru. Na hřišti už míč neudržel. Adrián Čermák mezitím přišel o kopačku. Teď má prostor ji nazout.
     
    55
    Dobrý obranný zákrok Adama Laczka, jenž odvrátil míč z pokutového území. Jestliže byla Opava první inkasovanou brankou zaskočena, na tu druhou reaguje o poznání lépe – zvýšenou aktivitou.
     
    56
    Po pasu z pravé strany prodlužoval míč před branku hlavou Denis Kramář. Tam ale nikdo ze spoluhráčů nebyl.
     
    57
    Jan Kadlec upadl v pokutovém území a drží se za zátylek. Zákrok Milana Lutonského jako penaltový vyhodnocen nebyl.
     
    58
    Domácí kouč Roman West chystá druhé střídání. Ofenzivu již brzy posílí devatenáctiletým Tomášem Ratajem.
     
    59
    Ze střední vzdálenosti se do míče opřel Adrián Čermák. Netrefil ho vůbec dobře a nasměroval ho výrazně nalevo od branky.
     
    59
    Střídání v týmu SFC Opava:
    ze hřiště odchází David Macháček, přichází Tomáš Rataj.
     
    60
    Pomalejší skákavý balon uklidil u své pravé tyče do rukavic Kryštof Lasák. Opavští kombinují na polovině hřiště.
     
    61
    Tomáš Rataj si na hranici šestnáctky nezvládl zpracovat balon, žlutomodří nicméně nadále zůstávají na polovině soupeře.
     
    62
    Po vzájemném souboji skončili na trávníku Samuel Šigut a David Machalík. Domácí příznivci mezitím rozvinuli povedenou choreografii.
     
    63
    Na Bílkův nadýchaný centr do středu šestnáctky si naběhl Jakub Yunis. Scházelo mu pár čísel k lepšímu zakončení. Míč poslal vedle levé tyče.
     
    64
    Líšeň kombinovala na pravé straně hřiště. Martin Zikl nakonec o balon přišel. Dopředu už se opět žene Opava.
     
    65
    Nepovedená akce po pravé straně. Míč se dokutálel pouze k brankáři Tomáši Vajnerovi.
     
    66
    K odraženému balonu se dostal na pravé straně vápna Tom Ulbrich. Jeho přízemní dělovku vyrážel za zadní tyč Kryštof Lasák. Rohový kop.
     
    67
    Opava roh přečkala, nadále se ovšem musí bránit na vlastní půlce hřiště. Líšeň v posledních minutách ožila.
     
    68
    Domácí si nerozuměli při kombinaci na pravém křídle. Kopečného přihrávka skončila v zámezí. Hosté vhazují zpod sektoru opavských ultras, kteří jsou teď hodně slyšet.
     
    69
    Denis Kramář si na levém okraji šestnáctky narovnal míč na střelu. Technicky se jej snažil zakroutit na zadní tyč. Mířil ale až za ni.
     
    70
    Do konce utkání schází posledních dvacet minut plus nějaké to nastavení. Lídr FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY z Líšně má na půdě Opavy stále nakročeno ke třem bodům.
     
    71
    Yunisova hlavička skončila u nehlídaného Denise Kramáře. Ten si ale nestačil zpracovat míč. To byla velmi dobrá možnost k vyrovnání.
     
    72
    Denis Kramář přihrával zprava pod sebe na Jakuba Yunise. Ten byl pokrytý obráncem. Opava bude pouze vhazovat.
     
    73
    Další opavská akce vedená po pravé straně. Samuel Šigut to vzal na sebe a vystřelil na bližší tyč. Adam Laczkó míč zblokoval na rohový kop.
     
    74
    V pokutovém území se ve výskoku srazili hlavami Adam Laczkó a Tomáš Rataj. V akci jsou lékaři, chvíli se hrát nebude.
     
    75
    Oba jmenovaní jsou naštěstí schopni v utkání pokračovat. David Pašek vrátil Opavě sportovně balon.
     
    76
    Tomáš Rataj vybojoval pro své barvy roh z pravé strany. Jan Kadlec zkusil signál na Michala Bílka. Ten se ke střele z hranice vápna nedostal.
     
    77
    Střídající Tomáš Rataj prodlužoval míč patičkou za obranu. Nejblíže měl ale k němu Tomáš Vajner.
     
    77
    Aktivní Tomáš Rataj povalen na zem Adamem Laczkem. Nebezpečná standardní situace pro Opavu.
     
    78
    Druhý neuznaný gól na straně Opavy. Po Bílkově centru hlavičkoval Samuel Šigut do pravé spojnice pravé a horní tyče. Odražený míč dopravil do sítě skluzem Jakub Yunis. Pískán je ale opět ofsajd!
     
    79
    Rozhodčí musel hasit potyčku, do které se zapojil frustrovaný Jakub Yunis. Opavský útočník si vykoledoval žlutou kartu.
     
    80
    Střídání v týmu SK Líšeň 2019:
    ze hřiště odchází Martin Zikl, přichází Pavel Vandas.
     
    82
    Opava nepolevuje a nadále se tlačí do zakončení. Líšeň bude v závěru spoléhat zřejmě už jen na brejky do rozhozené domácí obrany.
     
    83
    Jiří Janoščín obdržel centr na levou stranu šestnáctky. Naneštěstí pro Opavu byl ubráněn. V krátkém sledu se na hrací ploše hned dvakrát objevily dva míče.
     
    84
    Kopečného nákop z pravé strany zpacifikoval ve výskoku Tomáš Vajner. Tohle byla rutina.
     
    85
    Střídání v týmu SK Líšeň 2019:
    ze hřiště odchází Tom Ulbrich, přichází Guy Reteno Elekana.
     
    85
    Dnešní utkání sleduje 1 524 diváků.
     
    86
    Jan Kadlec zblokován na levé straně hřiště nově příchozím Guyem Retenem Elekanou. Slezané vhazují.
     
    87
    Opava je neustále u míče, Líšeň ale brání v hlubokém bloku. Tohle už budou mít domácí velmi těžké.
     
    88
    Po Bílkově centru zprava se do zakončení hlavou dral Jiří Janoščín. Guy Reteno Elekana znovu dobře zasáhl a odvrátil na rohový kop. Po něm byl Opavě odpískán útočný faul.
     
    89
    Blesková rozehrávka Jiřího Janoščína po faulu na svou osobu. Guy Reteno Elekana se po chvíli dopustil dalšího nedovoleného zákroku. Je z toho víceméně zkrácený roh pro Opavu.
     
    90
    Centr Michala Bílka vyboxoval mimo velké vápno Tomáš Vajner. Dopředu se hnal čerstvý Guy Reteno Elekana, ubráněn byl ale dalším střídajícím hráčem Adamem Ščudlou.
     
    90+1
    Hlavní arbitr Lukáš Nehasil nastaví utkání minimálně o čtyři minuty. Líšeň přečkala rohový kop z levé strany a pošle do hry dva nové hráče.
     
    90+2
    Střídání v týmu SK Líšeň 2019:
    ze hřiště odchází Marek Matocha, přichází Tomáš Weber.
     
    90+2
    Střídání v týmu SK Líšeň 2019:
    ze hřiště odchází David Machalík, přichází Michal Bednář.
     
    90+2
    Milan Lutonský nasadil k pokusu o individuální průnik středem hřiště. Přešel přes Jiřího Janoščína, na Michala Bílka už si ale nepřišel.
     
    90+3
    Líšni byla ponechána výhoda po Kadlecově faulu na Elekanu. Hosté získali pár vteřin k dobru. Nyní již hraje s balonem Opava, jež má ke srovnání už jen zhruba minutu.
     
    90+4
    Jakub Yunis vybojoval míč před pokutovým územím. Rozhodčí mu s velkou prodlevou odpískal faul na Jakuba Černína.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 2:5. Střely mimo: 5:6. Rohy: 8:6. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 9:10.
     
    Fotbalisté Líšně zvítězili v předehrávce 12. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY 2:1 na půdě Opavy.

    Aktivněji vstoupili do zápasu domácí, kteří se poprvé radovali v 10. minutě. Kopečný ale po rohovém kopu dopravil míč hlavou do sítě z ofsajdu. Udeřilo tak na druhé straně. Matocha našel centrem od rohového praporku Paška a ten poslal balon fantastickou ranou z voleje přesně pod břevno. Hosté byli gólem povzbuzeni, Slezané naopak opařeni. Přesto domácí dokázali v samém závěru poločasu vyrovnat. Kramář se šikovně zbavil Laczka i Černína a zakončil své povedené sólo přízemní ranou za Vajnerova záda.

    Rozhodující okamžik střetnutí se zrodil šest minut po změně stran. Po Paškově centru z pravé strany neuhlídal Kopečný Sokola a ten z náběhu poslal balon hlavou prudce o zem. Lasák si na něj sáhl, v cestě do sítě mu ale nezabránil. Svěřenci trenéra Westa poté převzali taktovku a vypracovali si velký tlak, z něhož vzešla mimo jiné i Yunisova branka. Znovu ale nebyla uznána, neboť jeho dorážce skluzem předcházela Šigutova hlavička do spojnice pravé a horní tyče z ofsajdu. Hosté se postupně zatáhli do bloku a své hubené vedení dokázali ubránit až do závěrečného hvizdu.

    Opava zůstává po druhé letošní domácí porážce na osmé pozici tabulky. Líšeň si sedmým sezonním triumfem upevnila vedoucí příčku. Slezský FC přivítá v dalším kole za týden doma rozjetou Příbram. Líšeň bude hostit Prostějov. (19:05:49)

    Filip Lefenda

    Branky: 43. Kramář – 23. Pašek, 51. Sokol

    Karty:   39. Bílek (OPA), 79. Yunis (OPA)


    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 2:5. Střely mimo: 5:6. Rohy: 8:6. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 9:10.
    Slezský FC Opava: Lasák – Kopečný, Bílek, Janoščín (C), Kadlec – Macháček (59. Rataj) – Šigut, Gorčica, Helebrand (46. Ščudla) – Kramář, Yunis.
    Náhradníci: Číž – Dostál, Haitl, Latoň, Janjuš.

    Trenér: Roman West

    SK Líšeň 2019: Vajner – Pašek (C), Laczkó, Černín, Lutonský – A. Čermák – Ulbrich (85. Reteno Elekana), Matocha (90+2. Weber), Machalík (90+2. Bednář), Sokol – Zikl (80. Vandas).
    Náhradníci: Veselý – Otrísal, Džupenjuk.

    Trenér: Milan Valachovič

    Rozhodčí: Nehasil – Hrabovský, Mikeska

    Diváci: 1524
    thejrc.org