Nottingham – Liverpool 1:0 (kon.) | Everton – Crystal Palace 3:0 (kon.) | Manchester City – Brighton 3:1 (kon.)
Chelsea – Manchester Utd. 1:1 (kon.)
konec
Manchester City
3:1 (2:0)
Brighton & Hove Albion
Sobota 22.10.2022, 16:00 • Etihad Stadium, Manchester • Anglická Premier League • 13. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Hezké sobotní odpoledne při sledování textového přenosu z anglické Premier League. Dnes budeme společně sledovat utkání 13. kola mezi Manchesterem City a Brightonem. Začínáme v 16:00.
     


    BRIGHTON

    Brighton prožil vynikající vstup do sezony. Ačkoliv v posledních zápasech už poztrácel více bodů, stále se drží na osmém místě ligové tabulky. Momentálně má na kontě 15 bodů v deseti zápasech. Z uplynulých čtyř bitev ale tento tým uhrál jen 2 body. Na půdě Liverpoolu remizoval 3:3, jenže hned následně padl 0:1 s Tottenhamem a 0:2 s Brentfordem. V minulém kole soutěže Brighton bez branek remizoval s Nottinghamem. Nejlepším střelcem týmu je belgický záložník Trossard, jenž zapsal už pět branek.
     


    MANCHESTER CITY

    Pravděpodobně největší favorit na zisk mistrovského titulu je v tabulce na druhém místě za vedoucím Arsenalem. Na londýnský celek ztrácí 4 body, přičemž na svém kontě jich má 23 po deseti odehraných zápasech. Citizens v minulém kole prohráli poprvé od července, kdy v FA Community Shield padli s Liverpoolem. Stejnému týmu se museli sklonit i tentokrát, když na jeho půdě prohráli 0:1. Ačkoliv ještě v průběhu týdne Manchester City remizoval s Kodaní, předtím ovládl šest zápasů za sebou. Nejlepším střelcem jednoho z nejlepších evropských mužstev je patnáctigólový Erling Haaland.
     
    Úvodní sestavy:

    Manchester City: Ederson – Cancelo, Dias, Akanji, Laporte – De Bruyne (C), Rodri, B. Silva – Mahriz, Haaland, Grealish.
    Náhradníci: Ortega – R. Lewis, Stones, Aké, Gündoğan, Gómez, Foden, Palmer, Álvarez.
    Trenér: Pep Guardiola.

    Brighton & Hove Albion: R. Sánchez – Veltman, Dunk (C), Webster – March, Mac Allister, Caicedo, Trossard – Groß, Lallana – Welbeck.
    Náhradníci: Steele – Lamptey, Colwill, van Hecke, Estupiñán, Gilmour, Undav, Sarmiento, Enciso.
    Trenér: Roberto De Zerbi.

    Rozhodčí: Pawson – Perry, Ledger.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    A dnešní duel právě odstartoval! Domácí fotbalisté nastupují v modrých dresech, zatímco hostující v červených. O úvodní výkop se postaral Brighton.
     
    2
    U míče jsou už hráči Manchesteru City, což bude pravděpodobně klasický obraz zápasu. Jack Grealish ale nyní fauloval, a to sudímu ujít nemohlo.
     
    3
    O favoritovi zápasu dnes nemůže být ani nejmenší pochyb – je jím City. Každopádně Brighton neměl vstup do sezóny vůbec špatný, tak uvidíme, jak zabojuje.
     
    4
    Hráči v modrém se vydali napadat na útočnou polovinu, ovšem soupeři si s tím poradili bez větších problémů. Po chvilce ještě vybojovali autové vhazování.
     
    5
    Rúben Dias posunul míč na střed hřiště ještě na obranné polovině a domácí rozjíždějí rychlý útok po levé straně. Ten ovšem zhatila nepřesná přihrávka.
     
    6
    Brighton si připsal první alespoň náznak šance! Rychlá akce po levé straně, centr někam na penaltu. Tam už si ale poradila obrana City, která míč odvrátila.
     
    7
    Následovala ofenziva taktéž domácího celku, avšak hosté se stihli vrátit včas. Následně je hra přerušena, jelikož Moisés Caicedo má nějaký zdravotní problém.
     
    8
    A už také víme proč, když domácí hráč odvracel centr do vápna, tak loktem po odehrání míče zasáhl do oka hráče hostí, rozhodně nic příjemného.
     
    9
    Samozřejmě následovalo kratší ošetření na hřišti, ale vypadá to, že Moisés Caicedo bude v pořádku. Už se hlásí o vstup na hřiště za postranní lajnou.
     
    10
    João Cancelo byl zezadu postrčen na polovině hřiště, tak se píská faul. City tak bude rozehrávat na polovině hřiště, připíše si už nějaký pokus na bránu?
     
    11
    Rozehrávka ovšem přišla směrem dozadu a do hry se zapojí také Ederson, který svým odkopem našel jen Wellbecka. Ten to zkusil skoro z poloviny hřiště, ale prázdnou bránu minul!
     
    12
    Držení míče: 62% – 38%!
     
    13
    První rohový kop zápasu vybojovali domácí. Bernardo Silva posílal centr na přední tyč, kde s ním obrana Brightonu neměla ani nejmenší potíže, byl hodně nízký.
     
    14
    A hned uvidíme další roh na straně Manchesteru. Tentokrát už byl centr mnohem lepší, jenže defenziva hostí si s tím znovu poradila bez problémů.
     
    15
    Kevin De Bruyne se rychlou přešlapovačkou zbavil soupeře a ihned vysílal centr na zadní tyč. Tam ale nikdo nebyl, takže Robert Sánchez bude odkopávat.
     
    17
    Manuel Akanji si zpracoval těžkou přihrávku na polovině hřiště a zvolil raději zpětnou přihrávku na Edersona. Dobrý tah, jelikož se za ním řítil soupeř.
     
    18
    Jinak ovšem stále čekáme na první střelu mezi tři tyče. Domácí to nyní zkusili nízkým centrem na malé vápna, ale tam byl osamocený hráč hostí.
     
    19
    Manchester předvedl dobré napadání na útočné polovině, kde míč nakonec vybojoval. Po postupném útoku jsme viděli šanci Erlinga Haalanda, kterého ale trefil Robert Sánchez někam na achilovku, ve hře je tak VAR!
     
    20
    Penalta pro City tu ovšem není!
     
    21
    Hráči v modrém už jsou ale zase u míče, zatím mají na hřišti naprosto jasnou herní převahu.
     
    22
    Manchester City právě vstřelil branku! Penaltu sice norský sniper nedostal, přesto se o několik sekund později prosazuje! Obrovskou minelu udělal Robert Sánchez, který byl hodně pozdě u nákopu Edersona. ERLING HAALAND si stihl obhodit gólmana, načež před sebou měl úplně prázdnou bránu, jednoduchá práce.
    22. Erling HAALAND - 1:0
     
    24
    Vedení domácího celku je zasloužené, ale diváci by rozhodně chtěli vidět více branek. Dočkáme se ještě nějaké do konce prvního poločasu? Času je dost.
     
    25
    Brighton se nemůže pořádně dostat k balónu, natož vymyslet nějakou útočnou akci.
     
    26
    Hráči City si přihrávali na útočné polovině, až to jeden z hostujících hráčů nevydržel a zakročil. Míč sice soupeři z nohy odpálil, ale jen mimo hřiště.
     
    26
    Žlutá karta pro tým Brighton (Moisés Caicedo).
     
    27
    To nevypadalo vůbec špatně po standardní situaci! Erling Haaland totiž z jedničky míč vracel do druhé vlny, jenže tam si nikdo ze spoluhráčů nenaběhl.
     
    28
    Po dlouhé době se fotbalisté v červených dresech dostali k balónu a jsou s ním na útočné polovině. Stále ale hodně daleko od svatyně domácího celku.
     
    29
    Střely na bránu: 1 – 0!
     
    30
    Už je za námi třicet minut hry a sledujeme poměrně zajímavou podívanou. Hlavně jsme se ale dočkali také gólu, který má na svědomí nejlepší střelec Premier League – Erling Haaland. Nečekaně.
     
    31
    Jack Grealish se snažil využít přihrávky právě norského hráče, ale nedokázal míč z první trefit. Následně se sice ocitl na zemi, ale penalta to nebude.
     
    32
    A klidně to mohlo být o dvě branky! Kevin De Bruyne se dostal ke střele na hranici vápna, ale Lewis Dunk jeho pokus srazil na rohový kop! Důležitý zákrok obránce Brightonu.
     
    33
    Rohový kop v podání City už nebyl žádným nebezpečím pro hostující celek. Ten si tak může s míčem trochu pohrát a konečně předvést něco dopředu.
     
    34
    Pascal Groß se o něco pokoušel, jenže praporek pomezního je zvednutý, a to znamená jediné – ofsajd! Ten je také pískaný, takže u míče jsou zase domácí.
     
    35
    Držení míče: 55% – 45%!
     
    36
    Asi nejdelší dobu hráli hostující fotbalisté s míčem. Edersona ovšem nedokázali nijak ohrozit.
     
    37
    O chvilku později už to ale zajímavé bylo! Pascal Groß si naběhl mezi dva obránce pro přihrávku a z první hledal někoho na penaltě. Jeden z domácích hráčů ovšem míč odkopl na poslední chvíli na rohový kop.
     
    38
    Jeden z hostů centr z rohového kopu prodlužoval na přední tyči, jenže míč nadzvedl až moc. Takhle balón končí vysoko nad bránou, nikdo nemohl dosáhnout.
     
    39
    Bernardo Silva se probíjel přes velkou přesilu, když zbyl jasně sražený ve vápně. Hra ale zatím pokračuje, je však možné, že VAR se ještě bude vracet.
     
    40
    Do konce prvního poločasu už nám chybí jen pět minut! A pozor sudí se jde dívat na obrazovku!
     
    41
    Penalta pro City!
     
    42
    Asi není překvapením, že hostující fotbalisté o tomto zákroku ještě diskutují, ale verdikt je jasný. Penaltu si nemůže připravovat nikdo jiný než Erling Haaland.
     
    43
    Manchester City právě vstřelil branku! A už je to o dvě branky! Robert Sánchez sice celkem odhadl směr rány ERLINGA HAALANDA, jenže balón byl kopnut takovou razancí k tyči, že brankář Brightonu neměl na zákrok nárok.
    43. Erling HAALAND - 2:0
     
    45
    Nastavovat se budou tři minuty!
     
    45+1
    City může být s výsledkem prvního poločasu rozhodně spokojeno. Naopak Brighton toho moc nepředvedl a k bodovému zisku má opravdu hodně daleko.
     
    45+2
    Střely na bránu: 2 – 0!
     
    45+4
    První poločas skončil.
     
    Je za námi první poločas, po kterém vedou domácí fotbalisté zaslouženě o dvě branky. Nejprve využil špatného vyběhnutí gólmana Erling Haaland, který si ho obhodil a zakončoval do prázdné brány. Následně ještě vybojoval Bernardo Silva penaltu, ke které se taktéž postavil norský šutér Erling Haaland, který bezpečně proměnil.

    Další poločas začne přibližně v 17:05.
    City si jde za třemi body
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Brighton & Hove Albion:
    ze hřiště odchází Adam Lallana, přichází Tariq Lamptey.
     
    47
    Brighton se v úvodu poločasu pustil do napadání, čímž donutil soupeře k chybě. Útok hostů ale nakonec zastavilo ofsajdové postavení, velká škoda.
     
    48
    Erling Haaland sice schytal šlapák na špičku nohy, přesto dokázal udržet míč na kopačkách svého celku. Poté ho chvilku rozdýchával, ale nyní už zase hraje.
     
    49
    V akci jsme viděli Edersona. Ten s vysokým centrem neměl ani ty nejmenší problémy.
     
    50
    Je za námi úvodních pět minut druhého poločasu, do kterého hosté nevstoupili úplně špatně. Navíc ještě vybojovali celkem zajímavou standardku.
     
    51
    Centr ovšem nebyl vůbec dobře kopnutý. Za obranu City si nemohl nikdo naběhnout, a tak míč jen prolétl celou šestnáctkou až mimo hrací plochu.
     
    52
    Hostující hráči každopádně ještě budou bojovat, i když to budou mít nesmírně těžké. Na druhé straně měl obrovskou šanci Rijád Mahriz, jenže toho Robert Sánchez vychytal!
     
    53
    Brighton právě vstřelil branku! Nedáš, dostaneš! LEANDRO TROSSARD napřáhl na pravé straně hranice šestnáctky, opřel se do míče a nachytal Edersona na přední tyči! No, uvidíme nejspíše ještě pořádné drama.
    53. Leandro TROSSARD - 2:1
     
    54
    Žlutá karta pro tým Manchester City (Rijád Mahriz).
     
    55
    Brighton po faulu Mahrize zahrával standardní situaci. K vidění byl prudký, ale také hodně nízký, centr. S tím si defenziva domácího celku v pohodě poradila.
     
    56
    Hosté se toho ale vůbec nebojí a hrají s míčem častěji na svých kopačkách než soupeř. Manchester přece jen vypadá trochu opařeně inkasovanou brankou.
     
    57
    Nyní se domácím povedlo vyhnat hosty až za půlící čáru, avšak ti přišli s rychlou akcí a centrem. Leandro Trossard ale v těžké pozici zakončit nedokázal.
     
    58
    Držení míče: 57% – 43%!
     
    59
    Rijád Mahriz vypálil z ostrého úhlu, když jeho rána byla sražena mimo tři tyč. Následně se stejný hráč postaral o rychlou rozehrávku rohového kopu.
     
    60
    Už je za námi hodina hry! Manchester sice nadále vede, jenže nyní už jen o jeden přesný zásah. Navíc v posledních momentech trochu bojuje s ofenzivou.
     
    61
    Žlutá karta pro tým Brighton & Hove Albion (Groß).
     
    62
    Střídání v týmu Manchester City:
    ze hřiště odchází Rijád Mahriz, přichází Phil Foden.
     
    64
    City znovu začíná přebírat otěže hry a kombinuje na útočné polovině. S centry ze stran si ale zatím obrana Brihtonu zatím hravě dokáže poradit.
     
    65
    Jöel Veltman zůstává sedět na hřišti a je k němu volán lékař hostujícího celku. Vypadá to na problémy s kotníkem a nejspíše se bude muset střídat!
     
    66
    Střídání v týmu Brighton & Hove Albion:
    ze hřiště odchází Veltman, přichází Pervis Estupiñán.
     
    67
    Střely na bránu: 3 – 1!
     
    68
    Erling Haaland podle rozhodnutí sudího fauloval. Sice se mu to úplně nelíbí, jenže je pískáno. Norský hráč ale může být s dalšími dvěma góly spokojen.
     
    69
    Do konce základní hrací doby nám chybí nějakých dvacet minut rozhodně se něco málo bude ještě nastavovat. Povede se hostům srovnat stav duelu?
     
    70
    Hosté mohli vběhnout do otevřené obrany, jenže sami si atak zpomalili na polovině hřiště.
     
    71
    Erling Haaland se uvolnil ve vápně, ovšem hattrick se mu nepovedlo zkompletovat. Střela byla tečována, a tak pokus skončil vysoko nad bránou.
     
    72
    Co nyní domácím chybělo! Aymeric Laporte se skvěle dostal k hlavičce po rohovém kopu, jenže jeho zakončení jen o několik centimetrů minulo levou tyč!
     
    73
    Na druhé straně ukázal své rychlé nohy Leandro Trossard, kterého nemohl na levé straně nikdo chytit. Jeho pokus ale Ederson vyráží na rohový kop.
     
    74
    Žlutá karta pro tým Brighton & Hove Albion (Pervis Estupiñán).
     
    75
    Manchester City právě vstřelil branku! Nyní už je nejspíše rozhodnuto, jelikož City si bere zpět dvoubrankové vedení! Bernardo Silva posunul míč na střed hřiště, kde byl nějakých dvacet metrů od brány KEVIN DE BRUYNE, jehož parádní rána zapadla přesně k tyči. Robert Sánchez se natahoval marně.
    75. Kevin De Bruyne - 3:1
     
    77
    Střídání v týmu Manchester City:
    ze hřiště odchází Jack Grealish, přichází Cole Palmer.
     
    78
    Hraje se nyní na polovině hřiště, kde se domácí provinili faulem, který zastavil akci hostů.
     
    79
    Střídání v týmu Brighton & Hove Albion:
    ze hřiště odchází Welbeck, přichází Deniz Undav.
     
    80
    Střídání v týmu Manchester City:
    ze hřiště odchází Haaland, přichází Julián Álvarez.
     
    81
    Brighton to zkusil centrovaným míčem do vápna, ale tato spolupráce hostům dnes ještě nezafungovala. Hosté však stále podávají sympatický výkon.
     
    82
    Držení míče: 51% – 49%!
     
    83
    Kevin De Bruyne sice obral svého soupeře o míč, jenže tomu dal následně naprosto jednoznačně loktem do obličeje. To sudímu uniknout nemohlo.
     
    84
    Hráči v červeném se snažili něco vymyslet po levé straně, jenže tam k tomu žádný prostor nebyl.
     
    85
    Do konce poločasu už nám chybí jen posledních pět minut a o bodech asi nemusíme diskutovat.
     
    86
    Pervis Estupiñán se ještě pokoušel zadělat na drama a tvrdě vypálil z hranice velkého vápna. Svou ranou ovšem jenom napálil jednoho ze soupeřů.
     
    87
    Střídání v týmu Brighton & Hove Albion:
    ze hřiště odchází Mac Allister, přichází Billy Gilmour,
    ze hřiště odchází Groß, přichází Jeremy Sarmiento.
     
    89
    City vybojovalo volný kop na útočné polovině, ale obrana hostů se stihla zformovat. Domácí tak zvolili přihrávku zpět a postupnou ofenzivní akci.
     
    90
    Nastavovat se budou čtyři minuty!
     
    90+1
    První z nastavených minut je pryč a u míče jsou fotbalisté domácího celku na obranné půlce.
     
    90+2
    Brighton se ještě snaží směrem dopředu něco vymyslet, avšak Ederson zatím může zůstat v klidu. Soupeři jsou od něj s míčem opravdu hodně daleko.
     
    90+3
    Přihrávka do druhé vlny nebyla v podání hostujících hráčů přesná, následně navíc přišel ještě faul.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Favorit tohoto duelu si dokráčel pro tři body, i když cesta nebyla vůbec jednoduchá. Po osmi minutách druhé půle totiž Leandro Trossard nachytal Edersona na přední tyči a snížil na rozdíl jednoho gólu. Patnáct minut před koncem základní hrací doby se ovšem do míče opřel Kevin De Bruyne a jeho parádní rána dala klid City na kopačky. Žádný další přesný zásah k vidění nebyl.
     
    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 4:2. Střely mimo: 3:3. Rohy: 6:3. Ofsajdy: 0:4. Fauly: 11:12.
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, přeji vám hezký zbytek dne a někdy zase u onlajnu na počtenou! (18:00:17)

    Denisa Józsová

    Branky: 22. Haaland (Ederson), 43. Haaland (pen.), 75. De Bruyne (B. Silva) – 53. Trossard (March)

    Karty:   54. Mahriz (MAC) – 26. Caicedo (BRN), 61. Groß (BRN), 74. Estupiñán (BRN)


    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 4:2. Střely mimo: 3:3. Rohy: 6:3. Ofsajdy: 0:4. Fauly: 11:12.
    Manchester City: Ederson – Cancelo, Dias, Akanji, Laporte – De Bruyne (C), Rodri, B. Silva – Mahriz (62. Foden), Haaland (80. Álvarez), Grealish (77. Palmer).
    Náhradníci: Ortega – R. Lewis, Stones, Aké, Gündoğan, Gómez.

    Trenér: Pep Guardiola.

    Brighton & Hove Albion: R. Sánchez – Veltman (66. Estupiñán), Dunk (C), Webster – March, Mac Allister (87. Gilmour), Caicedo, Trossard – Groß (87. Sarmiento), Lallana (46. Lamptey) – Welbeck (79. Undav).
    Náhradníci: Steele – Colwill, van Hecke, Enciso.

    Trenér: Roberto De Zerbi.

    Rozhodčí: Pawson – Perry, Ledger
    thejrc.org