Teplice – Liberec 2:1 (kon.) | Jablonec – Mladá Boleslav 1:2 (kon.) | Ostrava – Bohemians 1905 4:1 (kon.)
Sparta – Č. Budějovice 1:0 (kon.)
konec
FK Teplice
2:1 (1:1)
FC Slovan Liberec
Sobota 12.11.2022, 15:00 • AGC Aréna Na Stínadlech, Teplice • FORTUNA:LIGA • 16. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     

    FK TEPLICE


    Tepličtí fotbalisté se od začátku sezony nepotkali s ideální formou. Aktuálně jim v tabulce patří až 14. příčka se ziskem šestnácti bodů. Ovšem je pravdou, že na čtvrtý Hradec ztrácí pouze sedm bodů, což je zapříčiněno velmi nízkými bodovými rozdíly, obzvlášť pak ve středu tabulky. Skláře sráží především špatné výkony v defenzivě, po Pardubicích mají nejhorší obranu ligy. Teplice inkasovali celkem 34x a jejich rozdíl ve skóre je výrazně negativní (-16).


    Rovněž posledních pět utkání žlutomodrých nebylo nikterak přesvědčivých. Získali totiž jenom tři body za jedinou výhru proti Sigmě Olomouc (2:1). Ve zbytku zápasů Teplice prohrály. Nestačily na Hradec Králové (1:4), České Budějovice (1:2), Slovácko (1:2) a v posledním duelu ani na Mladou Boleslav (0:3). V posledním utkání zazářil především mladoboleslavský Daniel Mareček, který se trefil hned dvakrát, a to na konci prvního a na začátku druhého poločasu.


    Teplice, podobně jako většina dalších prvoligových celků, stále bojují také v MOL Cupu. Svůj osmifinálový zápas sehrají 17. listopadu proti Zbrojovce Brno, výhodou jim bude domácí prostředí. Již teď je jasné, že minimálně dorovnají minulý ročník, kde dokráčely rovněž do osmifinále. Tehdy nestačily na pražskou Spartu, které podlehly rozdílem dvou branek.


    Střelečtí tahouni v dresu Sklářů jsou Filip Žák a Abdallah Gning, oba nastříleli po šesti brankách. Nejvíce asistencí dosáhl Robert Jukl, svým spoluhráčům přihrál již na čtyři branky. Bodově nejlepším je s devíti kanadskými body (6+3) mladý Senegalec Abdallah Gning, který předvádí v dresu Teplic kvalitní výkony. V bráně se točí dvojice Tomáš Grigar a Filip Mucha. Druhý jmenovaný udržel jedno čisté konto.

     

    FC SLOVAN LIBEREC


    Liberečtí fotbalisté dokázali v minulém kole odčinit porážku 0:3 s Brnem a proti Hradci Králové doma zvítězili 2:0. Ve čtrnácté minutě se trefil již svým devátým gólem v sezoně nizozemský útočník Mick van Buren a druhou branku přidal nádhernými nůžkami střídající Imad Rondić. Jednalo se o historický 1200. gól Slovanu a zisk tří bodů znamenal navíc dosažení mety 1400 bodů v české lize.


    Díky vítězství se Slovan Liberec vyšvihl zpátky na sedmou příčku se ziskem 21 bodů. Jak již bylo zmíněno, tabulka FORTUNA:LIGY je v této sezoně velice vyrovnaná a kdyby svěřenci trenéra Kozla dokázali proti Teplicím zvítězit a ostatní celky v TOP 6 zaváhaly, mohlo by dokonce dojít k posunu libereckého mužstva na čtvrté místo, na které ztrácí pouhé dva body.


    Pokud se podíváme na vzájemné zápasy s teplickým týmem, zjistíme, že liberečtí fotbalisté častěji odcházeli ze soubojů poražení. Ovšem v minulém zápase tato statistika neplatila. Ve druhém kole Liberec dominoval na domácím stadionu a Teplice přehrál jasně 5:1. Trefili se Doumbia (který je momentálně mezi zraněnými hráči), Talovjerov a třikrát Mick van Buren.


    Nejlepším střelcem Slovanu je nadále, již zmíněný, Mick van Buren. S devíti brankami ztrácí jednu trefu na aktuálně vedoucího střelce celé soutěže – Jakuba Řezníčka z Brna. Po dvou asistencích nasbírali Lukáš Červ a Christian Frýdek, v tomto ohledu jsou nejlepšími v libereckém dresu. Olivier Vliegen odchytal zatím všechny ligové zápasy a připsal si již čtyři čistá konta.

     
    Úvodní sestavy:

    FK Teplice: Grigar (C) – Vondrášek, Knapík, Hybš – Hyčka, T. Kučera, Jukl, Urbanec – Trubač – Žák, Gning.
    Náhradníci: Mucha – Čičovský, T. Vachoušek, Fila, Křišťan, L. Mareček.
    Trenér: Jiří Jarošík

    FC Slovan Liberec: Vliegen – Gebre Selassie (C), Talovierov, Plechatý – Fukala, Červ, Valenta, Mikula – Višinský – Rabušic, Van Buren.
    Náhradníci: Stejskal – Purzitidis, Prebsl, Preisler, Mészáros, Varfolomejev, Polyák, Frýdek, M. Kozák, Rondić.
    Trenér: Luboš Kozel

    Rozhodčí: Hocek – Pečenka, Slavíček; VAR: Petřík, AVAR: Nehasil.
     
    Hráči již nastoupili na hrací plochu, která je zahalena do velmi husté mlhy, ale ne takové jako na Slovácku, takže by se mělo utkání odehrát.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hosté zahájili utkání úvodním výkopem.
     
    2
    Po první snaze libereckých se míč přesouvá na kopačky hráčů ve žlutém.
     
    2
    Jakub Urbanec byl u postranní čáry zastaven faulem, kterého se dopustil Fukala.
     
    3
    Kučerův centr přelétl všechny hráče a skončil až v zámezí.
     
    4
    Liberec se kombinací snaží dostat do obrany domácích.
     
    5
    Matěj Valenta přišel o balon v obležení trojice teplických hráčů.
     
    5
    Liberečtí budou zahrávat rohový kop.
     
    6
    Centr od rohového praporku si ze vzduchu stáhl Tomáš Grigar.
     
    6
    Teplice právě vstřelily branku a velmi rychle se ujímají vedení!
    První centr ještě liberecká obrana dokázala odvrátit, ale druhý z kopačky Tomáše Kučery přistál přesně na hlavě FILIPA ŽÁKA. Teplický útočník zamířil přesně ke vzdálenější tyči a nedal Vliegenovi skoro žádnou šanci.
    6. Filip ŽÁK - 1:0
     
    7
    To je studená sprcha pro hosty z Liberce, kteří musí hned od zaátku zápasu dotahovat.
     
    9
    Hráči v modrém chtějí rychle odpovědět, zatím bez úspěchu.
     
    11
    Alois Hyčka tvrdě vlétl v souboji do Jana Mikuly, který zůstává ležet na trávníku.
     
    12
    Po krátké pauze může hra pokračovat.
     
    13
    Obrovská šance Teplic! Balon vyplaval těsně za vápnem, kde se do něj opřel Alois Hyčka a jen těsně minul tyč liberecké svatyně.
    13. Hyčka ze druhé vlny utěšenou bombou těsně přestřelil
     
    15
    Michael Rabušic využil chyby Jukla a z pravé strany se hnal vstříc Grigarovi, kterého nakonec z úhlu střelou prověřil. Domácí brankář jeho pokus vyrazil na roh.
     
    16
    Po následném rohu hlavičkoval Maxym Talovierov v záklonu mimo.
     
    18
    Liberec právě vstřelil branku!
    A je vyrovnáno! Teplická nedůslednost v obraně byla potrestána. Přihrávka Micka van Burena byla tečována za obranu, kde si ji uzmul JAN MIKULA. Liberecký obránce se zachoval jako rozený útočník, obešel Grigara a střelou k tyči nad skluzujícím Kučerou vyrovnal na 1:1.
    18. Jan MIKULA - 1:1
     
    20
    Tomáš Vondrášek ještě stihl míč na hrací ploše, čemuž hostující obrana příliš nevěřila a stihl odcentrovat na Gninga. S jeho pokusem ale Vliegen neměl žádné problémy.
     
    21
    Rabušicova hlavička se otřela o jednoho z obránců. Následovat bude rohový kop.
     
    22
    Po rohovém kopu se dostal k hlavičce jeden z hostujících hráčů, ale tento slabý pokus nemohl Grigara nijak ohrozit.
     
    24
    Liberci vlil vyrovnávací gól krev do žil a momentálně je aktivnějším mužstvem.
     
    25
    Tomáš Kučera se ve vzdušném souboji dopustil faulu.
     
    25
    S následným balonem vzduchem vstříc velkému vápnu si teplická obrana poradila.
     
    26
    Po krátké pauze se dostali k míči také domácí hráči. Vliegena ale neohrozili.
     
    28
    A mezitím, co na hřišti bojují obě mužstva o další ligové body, na ně padá čím dál hustší mlha. Věřme, že se utkání dohraje.
     
    30
    Máme za sebou první půlhodinu hry, tak si shrneme, co se zatím událo. Do utkání vstoupily lépe domácí Teplice. Po gólu však přenechaly iniciativu na Liberci, který toho využil a povedlo se mu vyrovnat. Poté byli naopak hosté aktivnějším mužstvem, ale další gólovou šanci si nepřipravili. Momentálně sledujeme hru převážně mezi vápny bez větší převahy.
     
    32
    Ex-liberecký Matěj Hybš byl faulován Valentou, se kterým se pod Ještědem v jednom dresu nepotkal.
     
    33
    Na centr nedosáhl nikdo z domácích borců.
     
    34
    Liberečtí po rozehrávce na krátko rychle ztratili míč a valí se na ně další útok.
     
    35
    Domácí hráči se sice opět dostali k bráně Vliegena, ale k ohrožení hostujícího brankáře opět nedošlo.
     
    36
    Skláři mají v posledních minutách územní převahu. Dlouhý míč skončil ale opět až u Vliegena.
     
    37
    Protiútok Liberce vedl Červ, který vyslal dopředu rychlého Fukalu. Jeho přihrávku do vápna odvrátil Matěj Hybš na rohový kop.
     
    38
    Hosté z rohového kopu nijak nezahrozili.
     
    40
    Jeden z libereckých hráčů, možná i vinou špatné viditelnosti, našel křižným centrem pouze rozeběhnutého Aloise Hyčku, který si to namířil směrem k bráně a vystřelil. Jeho pokus byl zblokován také na roh.
     
    41
    Ani Skláři brankáře Liberce po standardní situaci neohrozili.
     
    42
    Upřímně hráčům ani rozhodčím tyto podmínky vůbec nezávidím. Viditelnost je čím dál tím horší. Jsem zvědavý, jestli se bude ve druhé půli pokračovat.
     
    44
    Úroveň hry klesla stejně jako mlha na trávník. Momentálně sledujeme, nebo se o to spíše snažíme, převážně soubojový zápas od vápna k vápnu bez šancí na jedné či druhé straně.
     
    45
    Žlutá karta pro tým FC Slovan Liberec (Jan Mikula).
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Rozhodčí Hocek nenastavil ani minutu, nebyl totiž důvod. V mlhavém utkání vstoupily lépe do utkání domácí Teplice, které šly zásluhou Filipa Žáka do vedení již v šesté minutě. Poté ale převzal iniciativu hostující Liberec a zásluhou mu bylo vyrovnání Jana Mikuly v 18. minutě. Dalších přibližně deset minut ještě byli aktivnější hosté, ale po půlhodině hry převzali otěže utkání opět skláři. Žádnou další velkou šanci jsme již ale neviděli, a to i díky husté mlze, která lehla na trávník. Do kabin se tak jde za stavu 1:1. Pokud to počasí dovolí, druhý poločas by měl začít v 16:03.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Rozhodčí zápasu uznal podmínky za způsobilé a druhý poločas mohl začít.
     
    47
    Změnou jsou pouze míče žluté barvy a že na utkání nebude dohlížet VAR, jelikož podmínky pro systém a kamery nejsou takové, aby dovolovaly přezkoumávání herních situací.
     
    47
    Abdallah Gning tvrdě dohrál hostujícího Červa a vidí první žlutou kartu zápasu.
     
    49
    Lukáš Červ vystřelil velmi vysoko a velmi nepřesně.
     
    50
    Denis Višinský viděl volného Michaela Rabušice na levé straně, který se nerozpakoval a levačkou poslal tvrdou střelu na přední tyč. Brankář Grigar vyrazil míč na roh.
    50. Grigar vyrazil Rabušicovu střelu z úhlu
     
    51
    A další rohový kop pro hosty.
     
    52
    Po rozehrání nakrátko centroval do vápna Višinský. Těžko říct, co se tam stalo, protože tak daleko není vidět, ale gól to každopádně nebyl.
     
    52
    Liberečtí měli v krátkém sledu další velkou příležitost! Višinský, který vstoupil skvěle do druhé půle, posunul balon doprava na rozběhnutého Valentu. Záložník Liberce ani nadvakrát nedokázal dostat míč za brankáře Teplic, který předvedl důležité zákroky proti střele i následné dorážce.
     
    54
    Hráči v modrém se usadili na útočné polovině.
     
    55
    Matěj Valenta si převzal míč na hranici vápna a posunul dovnitř. Jeho střelu zablokoval Vondrášek na rohový kop.
     
    56
    Tomáš Grigar předvedl další důležitý zákrok! Nejspíš Mick Van Buren vystřelil zpoza vápna, ale teplický brankář byl na zemi včas.
     
    57
    Domácí se po rychlém protiútoku dostali až do vápna. Po přihrávce Urbance budou mít skláři výhodu rohového kopu.
     
    58
    Ani po tomto rohu nedošlo k ohrožení liberecké brány.
     
    59
    Teplice se poprvé ve druhé půli usadily na útočné polovině. Vyústěním je faul Plechatého na unikajícího Gninga.
     
    60
    Trubač napálil balon pouze do zdi před ním.
     
    60
    Teplice právě vstřelily branku!
    A byla to branka krásná! JAKUB URBANEC si navedl míč na pravou nohu, těsně za vápnem se opřel do střely a balon prosvištěl kolem Gebre Selassieho přímo do šibenice Vliegenovy brány! Teplice si tak berou vedení v utkání zpět.
    60. Jakub URBANEC - 2:1
     
    62
    Trenér Kozel reaguje výměnou hráčů.
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec:
    ze hřiště odchází Michael Rabušic, přichází Imad Rondić.
     
    63
    Je tu to, co se očekávalo, zápas je pro hustou mlhu přerušen.
     
    67
    Po pár minutách a domlouvání u střídaček je rozhodnuto, že se bude pokračovat.
     
    67
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec:
    ze hřiště odchází Michal Fukala, přichází Dominik Preisler,
    ze hřiště odchází Matěj Valenta, přichází Christian Frýdek.
     
    70
    Liberečtí vybojovali rohový kop.
     
    71
    Ale ze standardní situace žádné nebezpečí pro Grigara nevzniklo.
     
    73
    Skláři se postupnou kombinací snaží dostat k liberecké bráně.
     
    75
    Po krátkém přerušení jakoby se hráči nemohli dostat zpět do tempa.
     
    76
    Domácí mají po tomto útoku k dispozici rohový kop.
     
    76
    Střelu z dálky od Tomáše Kučery skryl nadvakrát v náručí Olivier Vliegen.
     
    77
    Střídání v týmu FK Teplice:
    ze hřiště odchází Filip Žák, přichází Lukáš Mareček.
     
    78
    Pěkná teplická kombinace skončila u Plechatého, který zastavil přihrávku Hyčky do pokutového území.
     
    79
    Liberec se ne a ne vymanit z tlaku domácích.
     
    80
    Skláři mohli rozhodnout! Tvrdou ránu Trubače ale Vliegen dokázal vyrazit!
    80. Trubač tvrdou ranou prověřil Vliegena
     
    81
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec:
    ze hřiště odchází Jan Mikula, přichází Matyáš Kozák.
     
    82
    Dlouhý centr za obranu hledal van Burena. Nizozemskému útočníkovi chyběly centimetry.
     
    83
    Lukáš Mareček fauloval kousek za polovinou hřiště Rondiće.
     
    84
    Liberečtí se po dlouhém centru dostali k zakončení. Jenže balon letěl na hlavu Matyáše Kozáka, který má v popisu práce jiné úlohy než dávat góly hlavou. Balon tak skončil vedle Grigarovy brány.
     
    85
    Rychlý protiútok Teplic gól neznamená! Lukáš Mareček z dobré pozice bránu přestřelil!
    85. Snový brejk do otevřené obrany šíleně zazdil Mareček
     
    86
    Liberec otevřel hru a domácí se tak dostávají jednodušeji do zakončení. Také Alois Hyčka si vylámal zuby na Vliegenovi. Ten jeho tvrdý pokus z pravé strany vyrazil.
    86. Hyčkovu bombu vyrazil Vliegen
     
    88
    Také Tomáš Grigar musel po delší době zasahovat. Tato hlavička libereckých ale neměla gólové parametry.
     
    89
    Abdallah Gning byl faulován pár metrů od pokutového území. Teplice si pomalu, ale jistě kráčí pro zisk tří bodů.
     
    90
    Tepličtí získávají čas u rohového praporku.
     
    90+1
    Nastavovat se bude pět minut.
     
    90+2
    Střídání v týmu FK Teplice:
    ze hřiště odchází Abdallah Gning, přichází Daniel Fila.
     
    90+3
    Liberec by se potřeboval dostat na útočnou polovinu. To se mu ale v závěrečných minutách vůbec nedaří.
     
    90+4
    Mick Van Buren vybojoval pro Liberec rohový kop v poslední minutě.
     
    90+5
    Po nepřehledné situaci ve vápně rozhodčí zkoumá celou situaci společně s videoasistenty.
     
    90+6
    Hra pokračuje dalším rohem Liberce.
     
    90+7
    Tento rok už tolik vzrušení nenabídl a tepličtí jsou blízko výhře.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    Skončilo utkání 16. kola FORTUNA:LIGY mezi domácími Teplicemi a Slovanem Liberec, ve kterém skláři dokázali v husté mlze zvítězit 2:1. Skóre utkání otevřel již v šesté minutě Filip Žák, který si naskočil na centr z pravé strany od Tomáše Kučery a hlavou na zadní tyč překonal Vliegena. Poté byl aktivnější Liberec a v 18. minutě vyrovnal po přihrávce van Burena ne moc častý střelec Slovanu Jan Mikula. Vstup do druhé půle vyšel sice lépe hostům, ale všechny střely zastavil skvělý Tomáš Grigar. Po hodině hry pak napřáhl ke střele domácí Jakub Urbanec a krásnou střelou do šibenice vrátil Teplicím vedení. Tento gól se nakonec ukázal jako rozhodující, protože ani jeden celek už branku nevstřelil. Děkuji za pozornost a přeji příjemný sobotní večer. (17:00:47)

    Tomáš Honzejk

    Branky: 6. Žák (Trubač), 60. Urbanec – 18. Mikula (Van Buren)

    Karty:   47. Gning (TEP) – 45. Mikula (LIB)


    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 6:8. Střely mimo: 4:2. Rohy: 5:11. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 15:13.
    FK Teplice: Grigar (C) – Vondrášek, Knapík, Hybš – Hyčka, T. Kučera, Jukl, Urbanec – Trubač – Žák (77. L. Mareček), Gning (90+2. Fila).
    Náhradníci: Mucha – Čičovský, T. Vachoušek, Křišťan.

    Trenér: Jiří Jarošík

    FC Slovan Liberec: Vliegen – Gebre Selassie (C), Talovierov, Plechatý – Fukala (67. Preisler), Červ, Valenta (67. Frýdek), Mikula (81. M. Kozák) – Višinský – Rabušic (62. Rondić), Van Buren.
    Náhradníci: Stejskal – Purzitidis, Prebsl, Mészáros, Varfolomejev, Polyák.

    Trenér: Luboš Kozel

    Rozhodčí: Hocek – Pečenka, Slavíček; VAR: Petřík, AVAR: Nehasil

    Diváci: 2022
    thejrc.org