Tampa – Florida 4:1 (kon.) | Pittsburgh – Buffalo 3:1 (kon.) | Toronto – Calgary 5:4 (po pr.)
Montreal – Los Angeles 2:4 (kon.) | NY Islanders – Carolina 0:3 (kon.) | Vancouver – Minnesota 0:3 (kon.)
St. Louis – Colorado 2:3 (po pr.)
konec
Pittsburgh Penguins
3:1 (2:0, 0:0, 1:1)
Buffalo Sabres
Neděle 11.12.2022, 01:00 • PPG Paints Arena, Pittsburgh • NHL
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 01:00.
     
    Všem fanynkám a fanouškům hokeje přeju krásnou pozdní noc. Vítám vás při sledování nejlepší ligy světa, u zápasu mezi Pittsburghem a Buffalem.
     
    Pittsburgh Penguins

    Pittsburgh nabral v posledních dnech velmi dobrou formu. Aktuálně drží sérii čtyř vítězství v řadě a v tabulce Metropolitní divize se nachází na třetím místě o skóre za Carolinou a o devět bodů za New Jersey. Svěřenci kouče Sullivana zvládli první ze dvou zápasů proti Šavlím během 24 hodin vítězně, na ledě soupeře zvítězili 4:3 po prodloužení gólem Jeffa Cartera. Nejproduktivnějším hráčem týmu je kapitán Sidney Crosby s 35 kanadskými body.
     
    Buffalo Sabres

    Jak to tak vypadá, tak ani letos se hokejisté Buffala nedočkají postupu do vyřazovací fáze, neboť se ziskem 26 bodů okupují předposlední sedmé místo Atlantické divize, horší je pouze Ottawa. Granatova družina uspěla při dvou divokých přestřelkách proti San Jose a Columbusu, avšak doma proti Pittsburghu na dvě výhry nenavázala, získala alespoň bod za prohru po prodloužení. Týmové produktivitě vévodí jednačtyřicetibodový Tage Thompson.
     
    Úvodní sestavy:

    Pittsburgh Penguins: DeSmith (Jarry) – Petry, M. Pettersson, Rutta, Dumoulin, Letang (A), P. Joseph – Rakell, Crosby (C), Guentzel – Rust, Malkin (A), Zucker – Kapanen, Carter, McGinn – Archibald, Blueger, Poehling.
    Trenér: Mike Sullivan

    Buffalo Sabres: Luukkonen (C. Anderson) – Dahlin (A), Samuelsson, Clague, Power, Fitzgerald, Bryson – Tuch, T. Thompson, Krebs – Peterka, Cozens, Quinn – V. Olofsson, Jost, Mittelstadt – Okposo (C), Asplund, Girgensons (A).
    Trenér: Don Granato

    Rozhodčí: Pochmara, Sandlak – Gawryletz, McNamara.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:10
    Utkání mezi Pittsburghem a Buffalem odstartovalo! Na úvodní buly uspěli domácí hokejisté, kteří se okamžitě snaží zaútočit.
     
    00:41
    Hokejistům v bílých dresech nájezd do útočného pásma nevyšel, po levém mantinelu jedoucího Jakea Guentzela zastavil Rasmus Dahlin.
     
    01:01
    První přesilovou hru si zahraje Pittsburgh. Na trestnou lavici již usedl neproduktivnější hráč Buffala v sezóně Tage Thompson za hákování.
     
    01:38
    Tvrdou střelou těsně nad ledem se zpoza kruhů prezentoval Sidney Crosby. Ukko-Pekka Luukkonen vykopl levý beton pozdě, zachránila jej levá tyč!
     
    02:12
    Jako další si o pozornost řekl Jake Guentzel, ten dostal nabito do mezikruží. Z dobré pozice však střílel z první pouze do připraveného brankáře.
     
    02:45
    Od modré čáry nahazoval z pravé strany na teč navrátilec do sestavy Kris Letang. Trefil pouze brusle spoluhráče Jasona Zuckera, jenž marně snažil uskočit mimo trajektorii puku.
     
    03:03
    Tage Thompson prožívá poklidný návrat na led. Po nedorozumění mezi Jeffem Carterem a Kasperim Kapanenem se totiž pískal ofsajd.
     
    03:21
    Také druhé vyloučení míří do hostujících řad. V tomto případě byl poslán za katr švédský forvard Victor Olofsson, který smolně zvedl hokejku do Poehlingova obličeje.
     
    04:09
    Stříleným pasem se z pravého kruhu prezentoval Jevgenij Malkin. Do puku vložil hokejku Rickard Rakell, Ukko-Pekka Luukkonen zakročil pravým betonem.
     
    04:22
    Pittsburgh právě vstřelil branku!
    Druhou početní převahu již Tučňáci přetavili v gól! Střelu Crosbyho z mezikruží vyrazil Luukkonen k Malkinovi, s jehož dorážkou si taktéž poradil, jenže puk vyrazil pro změnu k RICKARDU RAKELLOVI a švédský forvard s přehledem napálil touš do odkryté části brány. Asistence: Jevgenij Malkin a Sidney Crosby.
    04:22 Rickard RAKELL - 1:0
     
    05:07
    Svěřenci kouče Sullivana nemají dost. Jenže Brock McGinn teď nabral příliš velkou rychlost a puk převzal až za útočnou modrou. Ofsajd.
     
    05:46
    Z ostrého úhlu střílel z pravé strany Bryan Rust. Dobře postavený Owen Power ztečoval kus černé gumy do ochranné sítě.
     
    06:18
    Lotyšský forvard Teddy Blueger zabojoval, leč kotouč v útočném pásmu neudržel, odrazem o mantinel šikovně vyhodil Mattias Samuelsson.
     
    06:51
    Pittsburgh právě vstřelil branku!
    Sullivanova družina odskakuje do dvoubrankového náskoku! Guentzel adresoval touš za bránu SIDNEYMU CROSBYMU. Domácí kapitán si pravou stranou sjel před ni a bekhendovým zakončením propasíroval hrací předmět skrze gólmanovu výstroj. Asistence: Jake Guentzel a Brian Dumoulin.
    06:51 Sidney CROSBY - 2:0
     
    07:30
    S rychlou odpovědí chtěl přispěchat Rasmus Dahlin. Vyslal ostrou ránu, Casey DeSmith si nicméně mezeru mezi betony pohlídal.
     
    08:23
    Ihned po průjezdu do útočného pásma vyslal Tyson Jost forhendový projektil směřující mezi tři tyče, mimo ně ho nasměroval blokující Jeff Petry.
     
    08:45
    Ryan Poehling zrychlil, ani tak ovšem puk v útočném pásmu nestihl. Byl si této skutečnosti vědom, proto hrál dozadu na Letanga.
     
    09:19
    Pod tlakem odjel Mattias Samuelsson za vlastní bránu. Zkontroloval postavení spoluhráčů a jako cíl nahrávky zvolil Jacka Quinna.
     
    09:52
    Jack Quinn adresoval prudký křižný pas Victoru Olofssonovi, který na něj nedosáhl, rozhodčí proto musel zapískat zakázané uvolnění.
     
    10:14
    Situaci tří proti třem hosté nesehráli ideálně. Tage Thompson vyslal příliš pomalou nahrávku na střed, před Peytonem Krebsem touš sebral Brian Dumoulin.
     
    10:46
    Po levé straně směřoval do příležitosti Sidney Crosby. Zbavil se osobního strážce, z ostrého úhlu ale mířil na přední tyč nepřesně.
     
    11:11
    Střeleckou listinu chtěl rozšířit český zadák Jan Rutta. Dostal nabito na modrou, jenže ostrý projektil napálil přímo do středu brány, kde byl připravený Ukko-Pekka Luukkonen.
     
    11:50
    Z levého kruhu střílel na přední tyčku Kasperi Kapanen. S tímto zakončením gólman viditelně nepočítal, přesto puk zvládl betonem vytlačit vedle brankové konstrukce.
     
    12:07
    Jako další si o pozornost řekl Josh Archibald. Ránu do středu vyrazil Ukko-Pekka Luukkonen před sebe, poradil si i s dorážkou Ryana Poehlinga z bezprostřední blízkosti.
     
    12:26
    Premiérovou početní převahu si vyzkouší Buffalo. Mimo hlavního dění hry Jake Guentzel nedovoleným způsobem poslal k ledu Tagea Thompsona.
     
    12:42
    Nechybělo moc, aby byla přesilovka využita opravdu rychle. Od modré vystřelil produktivní bek Rasmus Dahlin, Casey DeSmith může za přetrvávající čisté konto poděkovat pravé tyči.
     
    13:15
    Tlak Šavlí trval poměrně dlouho, žádná další zajímavá příležitost se ovšem nezrodila. Naopak Josh Archibald vystihl pas Cozense a vyhodil po levém mantinelu.
     
    13:54
    Hokejisté v modrý dresech jsou zpět v útočné třetině. Z pravého kruhu střílel Alex Tuch, domácí brankář úřadoval svým levým betonem.
     
    14:30
    S problémy, ale přece domácí hokejisté přestáli první hru ve čtyřech. Jake Guentzel se po návratu z trestné lavice okamžitě zapojuje do hry.
     
    14:53
    Sidney Crosby protečoval touš do útočné třetiny pozdě. K puku jako první dojel Rickard Rakell, obratem mu bylo odpískáno postavení mimo hru.
     
    15:16
    Zakončení z první si Rickard Rakell rozmyslel, místo toho ještě stahoval hrací předmět pod sebe. V momentě pokusu o zakončení mu jej vypíchl Tyson Jost.
     
    15:40
    Rozehrávka Krisi Letangovi nevyšla, ale kotouč se k němu vrátil. Zkušený kanadský bek odjel za vlastní svatyni, kde počkal na vystřídání spoluhráčů.
     
    16:16
    Druhým potrestaným Tučňákem v utkání je Bruan Dumoulin. V úspěšné snaze zabránit Johnu Peterkovi v dorážce konkurenta nedovoleným bráněním hodil na pravou tyč.
     
    16:39
    Tyčky si dnes Casey DeSmith postavil opravdu dokonale. Rasmus Dahlin přihrál do pravého kruhu Dylanu Cozensovi, jehož svižný projektil ze zápěstí zazvonil pro změnu na levou část domácí svatyně.
     
    17:21
    Už to vypadalo, že Tage Thompson bude z pravého kruhu střílet, ale ještě volil přenesení doleva na Dylana Cozense, ten minul odkrytý prostor u levé tyče.
     
    17:40
    Na únik si dělal zálusk Ryan Poehling. Jenže Josh Archibald vyslal příliš nízký oblouček, puk v rukavici zachytil vyskočivší Rasmus Dahlin.
     
    18:20
    Domácí udržují dvoubrankové vedení i po druhé hře ve čtyřech. Buffalo mělo pár příležitostí, ovšem na DeSmitha recept nenašlo.
     
    18:59
    Středem kluziště se rozjel Kris Letang. Došlo k jeho zdvojení, kus černé gumy pro sebe čistým způsobem uzmul Kale Clague.
     
    19:27
    Vysoký forčekink Kylea Okposa kýžené ovoce nepřinesl. Marcus Pettersson zachoval klid a pasem o mantinel uvolnil Jasona Zuckera.
     
    19:51
    V závěru úvodního dějství si domácí připravili ještě jednu příležitost. Sidney Crosby vyslal prudký pas před bránu, Bryan Rust promáchl.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Úvodní dvacetiminutovka nabídla dva góly, přičemž o oba se postaralo favorizované domácí mužstvo. Skóre střetnutí otevřel v 5. minutě Rickard Rakell, jenž dorazil do sítě gólmanem vyraženou střelu Malkina, načež o dvě minuty později skóroval bekhendovým pokusem z levé strany kapitán Sidney Crosby. Stav mohl být klidně vyrovnaný, jenže Buffalo má, na rozdíl od soupeře, smůlu v zakončení, pokusy Dahlina i Cozense totiž skončily na tyči.
     
    Střely na bránu po 1. třetině: 12 – 9.
     
    Další třetina začne přibližně ve 2:01.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:10
    Prostřední dějství je v plném proudu, tak pojďme na něj! Na úvodním buly znovu uspěl Sidney Crosby, Brian Dumoulin okamžitě nahazoval do útočné třetiny.
     
    20:43
    Příliš prudkou nahrávku dostal do pravého kruhu Tage Thompson. Neporadil si s jejím zpracováním, v opačném případě by postupoval sám na DeSmitha.
     
    21:07
    Josh Archibald na dlouhou hokejku dokázal přihrát Ryanu Poehlingovi, jenž měl před sebou posledního protihráče, v souboji dvou hokejistů s číslem 25 na zádech si na Owena Powera nepřišel.
     
    21:42
    Moc nechybělo. Zakončení Jana Rutty po ledě lehce tečoval Jason Zucker a Ukko-Pekka Luukkonen měl velké štěstí, že puk proletěl vedle levé tyčky.
     
    22:16
    Švédský zadák Rasmus Dahlin ještě udržel útočné pásmo, leč přes skvěle clonícího Jana Ruttu si prostor ke střele nenašel, proto pouze nahodil za bránu a odjel střídat.
     
    22:50
    Zemgus Girgensons tělem odmítl Krise Letanga a bekhendovým pasem po mantinelu našel na modré čáře Mattiase Samuelssona, jehož dělovka prosvištěla vysoko nad břevnem.
     
    23:13
    Snaha o založení rychlého protiútoku se minula účinkem, protože Brock McGinn na dlouhý pas nedosáhl, takže se pískal icing.
     
    23:57
    Jake Guentzel křižným pasem rozjel Sidneyho Crosbyho, který dostal puk na brusle a kopl si jej mimo dosah vlastní hokejky.
     
    24:22
    Vysoko se vydal napadat Tage Thompson. Marcus Pettersson odstavil konkurenta tělem a pomohl si nahrávkou na volného Jeffa Petryho.
     
    24:57
    Teddy Blueger vyzkoušel na Rasmuse Dahlina kličku do bekhendu. Obránce s touto možností počítal a soupeři hrací předmět vypíchl.
     
    25:23
    V roli posledního hráče Jan Rutta zvolil odvážnou, leč úspěšnou kličku na Cozense, následnou střelu ztečoval mimo tři tyče Kyle Okposo.
     
    25:56
    Hraniční situaci čárový rozhodčí pustil, ofsajd se nepískal. Od levého mantinelu nahazoval Jack Quinn, ovšem výrazně mimo tři tyče.
     
    26:19
    Další akce Sabres už byla o poznání nebezpečnější. Peyton Krebs se zpoza brány vytočil do předbrankového prostoru, aby nakonec bekhendovou střelou trefil výstroj brankáře.
     
    26:55
    Rasmus Dahlin chtěl hrát dopředu, jenže spoluhráči zrovna střídali. Proto zvolnil a udělal ještě jeden oblouk do obranného pásma.
     
    27:12
    Rozjetý Jack Quinn si poradil s nelehkým zpracováním a v kleče nasměroval puk do pravého kruhu Johnu Peterkovi, dvacetiletý německý útočník místo zasažení místa v odkryté horní polovině brány trestuhodně přestřelil.
     
    27:47
    Neuspěl ani Casey Mittelstadt. Nedostalo se mu podpory od spoluhráčů a sám proti třem neměl moc velkou šanci na úspěch.
     
    28:28
    Srdnatě bojoval proti dvěma konkurentům Tyson Jost. Ve finále však ztratil stabilitu a pomalá přihrávka k Jacku Quinnovi neprošla.
     
    28:55
    Útok dvou proti dvěma řešil Zemgus Girgensons sobecky, tedy střelou. Nadějný pokus ze zápěstí proletěl vedle levé části brankové konstrukce.
     
    29:11
    Střela Peytona Krebse už směřovala mezi tři tyče. Casey DeSmith se ovšem výborně přemístil k levé tyči a kus černé gumy schoval ve výstroji.
     
    29:39
    Kasperi Kapanen zvedl hlavu a od levého mantinelu volil ostrý křižný pas na Brocka McGinna, toho zradilo zpracování.
     
    30:12
    Po levém křídle nabral rychlost Jeff Carter. Našel si prostor i pro zakončení, štiplavou forhendovou ránu podržel Ukko-Pekka Luukkonen.
     
    30:42
    Do přehuštěného prostoru střílel Kasperi Kapanen. Hostující gólman mohl být v klidu, pokus zblokoval Kyle Okposo hokejkou.
     
    31:23
    V levém kruhu dostal poměrně dost prostoru Dylan Cozens. Během chvilky zamířil a ze zápěstí mířil do protějšího horního růžku, Casey DeSmith vykouzlil pěkný zákrok lapačkou.
     
    31:48
    Po ose Power – Dahlin se puk dostal do pravého kruhu ke Caseymu Mittelstadtovi, rána na přední tyč rozvlnila pouze boční síť.
     
    32:20
    Z ostrého úhlu střílel Tage Thompson. Casey DeSmith ukázal velmi dobré reflexy a vyrážečkou odpálil touš do ochranné sítě.
     
    32:55
    Výborně zapracoval směrem dozadu Teddy Blueger. Správně očekával přihrávku mezi kruhy na Dylana Cozense, pas zastavil nataženou hokejkou.
     
    33:14
    Střelu Rasmuse Dahlina od modré čáry Casey DeSmith vyrazil DeSmith před sebe. O dorážku se přihlásil Tyson Jost, podél pravého betonu však střílel pouze do brankového oblouku.
     
    33:44
    A znovu jistý Casey DeSmith, jenž dnes potvrzuje, že Pittsburgh má za Jarrym kvalitní dvojku. Tečovanou střelu Dahlina schoval do lapačky.
     
    34:21
    Brock McGinn si věděl rady s nátlakem dvou konkurentů, ale jakmile přijel třetí, byl bezmocný. Jacob Bryson získal puk pro sebe.
     
    34:48
    Obtočení kolem brány a bekhendové zakončení na přední tyčku vyzkoušel Jack Quinn. Střílel však příliš brzo, gólman nemusel zasahovat.
     
    35:20
    Tvrdou ránou se od modré čáry prezentoval Jevgenij Malkin. Ukko-Pekka Luukkonen na kotouč viděl a vykopl ho pravým betonem.
     
    35:39
    Před bránou číhal domácí kapitán Sidney Crosby. V poslední chvíli se k němu stáhl Mattias Samuelsson a pas na soupeře uzmul pro sebe.
     
    36:09
    Útok dvou proti dvěma Owen Power nevyřešil vůbec dobře. U pravého mantinelu se chtěl otočkou zbavil Krise Letanga, zkušený bek odstavil protihráče tělem.
     
    36:48
    Teddy Blueger ještě udržel puk v útočném pásmu. Střelu z ostrého úhlu Ukko-Pekka Luukkonen jenom vyrazil, zaváhání napravil pokrytím následné dorážky Archibalda.
     
    37:07
    Po pravém mantinelu najel do útočného pásma Tyson Jost. S hlavou nahoře posléze přihrával z druhé vlny přijíždějícímu Peytonu Krebsovi, rána z první zamířila příliš vysoko.
     
    37:55
    Dlouhou dobu se hraje bez přerušení. Brian Dumoulin vyhazoval po mantinelu, hrozbu icingu zrušil jemnou tečí Jeff Carter.
     
    38:22
    Rasmus Asplund prodloužil hrací předmět do útočné třetiny a odjel střídat. Tage Thompson pak nahrával Jacku Quinnovi, který nepřetlačil Marcuse Petterssona.
     
    38:47
    Zničehonic se v levém kruhu zjevil ve slibné příležitosti Victor Olofsson. Střela ze zápěstí mířila na přední tyčku, kde úřadovala DeSmithova vyrážečka.
     
    39:16
    Rickard Rakell po střetu s krajanem Rasmusem Dahlinem zůstal na kotouči, ale ztratil přehled ve hře, přihrával pouze do prostoru, kde byl protihráč Mattias Samuelsson.
     
    39:53
    Útok Penguins podpořil naskočivší člen čtvrté formace Josh Archibald. Obdržel pobídku do levého kruhu, tvrdou ránu z první napálil do brankářovy výstroje.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Prostřední dějství branku nepřineslo, Tučňáci tak zůstávají v dvoubrankovém náskoku. Za zmínku stojí snad jen akce Buffala z 28. minuty, kdy klečící Quinn nahrál do pravého kruhu Johnu Peterkovi, jenž ve vyložené příležitosti vysoko přestřelil bránu. Domácí gólman Casey DeSmith tak nadále může živit šance na první čisté konto v sezóně.
     
    Střely na bránu po 2. třetině: 21 – 19.
     
    Další třetina začne přibližně ve 2:53.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:10
    První třetina má za sebou první vteřiny. Pittsburgh do ní nastupuje s dvoubrankovým vedením v zádech, který získal už v první třetině.
     
    40:42
    Šavle okamžitě zahrozily. Ránu Tagea Thompsona nejprve Casey DeSmith vyrazil pravým betonem, následný pokus Rasmuse Dahlina pro změnu schoval do lapačky.
     
    41:00
    Tage Thompson nabral velkou rychlost po pravém mantinelu, jenže ještě o něco rychlejší byl bez puku jedoucí Alex Tuch. Výsledkem je postavení mimo hru.
     
    41:48
    Vysoké vyhození Casey DeSmith bez větších problémů pohlídal, kus černé gumy nahrál po pravé ruce osamocenému Brianu Dumoulinovi.
     
    42:23
    Spoluhráčům se s rozehrávkou vydal vypomoci Ukko-Pekka Luukkonen. Nenahrál ale po mantinelu vůbec dobře, zaváhání napravil úspěšným zákrokem proti ráně Jasona Zuckera.
     
    42:45
    Finský útočník Kasperi Kapanen dostal nahrávku za brusle, proto musel zpomalit. Ze stojné pozice poté nahazoval po mantinel za bránu a odjel střídat.
     
    43:24
    Ryan Poehling si v poslední chvíli rozmyslel kličku proti obránci a udělal kličku směrem k vlastní bráně. Následoval pas na modrou, Pierre-Olivier Joseph výrazně minul bránu.
     
    43:49
    Těsně, ale přece Alex Tuch nedosáhl na dobře myšlenou přihrávku Peytona Krebse, Marcus Pettersson odehrál touš do střední třetiny.
     
    44:21
    Rickard Rakell naznačil křižnou nahrávku, aby nakonec z levého kruhu překvapivě vystřelil bekhendem, Ukko-Pekka Luukkonen zasáhl pravým ramenem.
     
    44:59
    Ještě ze střední třetiny nahazoval na bránu Jack Quinn. Casey DeSmith bezpečně zakročil, navíc stihl rozehrát na Marcuse Petterssona.
     
    45:13
    Jason Zucker natlačil tělo před Mattiase Samuelssona a těsně bráněný střílel bekhendem zprava na zadní tyč, gólman včas vykopl pravý beton.
     
    45:28
    Pittsburgh míří do čtyř. Menší dvouminutový trest si vykoledoval Kris Letang, který příliš dlouho držel Peytona Krebse.
     
    46:05
    Úvodní pasáž oslabení zvládají domácí hokejisté na jedničku. Ryan Poehling vyjel do středního pásma, aby ho pak vrátil do obranného Jeffovi Petrymu a ten vyhodil po pravém mantinelu.
     
    46:42
    Skvěle zapracoval rovněž Marcus Pettersson. U mantinelu čistým hitem zpacifikoval Tagea Thompsona, přes všechny čáry potom odpálil volný kotouč Josh Archibald.
     
    47:30
    Svěřenci kouče Sullivana jsou kompletní. Těsně před návratem Krise Letanga ještě střílel Owen Power, Josh Archibald zaznamenal úspěšný blok.
     
    47:52
    Rychlý protiútok Penguins neměl dlouhého trvání. Rickard Rakell si chtěl hodit puk po levém mantinelu, jenže jej nasměroval příliš vysoko, na střídačku mezi vlastní spoluhráče.
     
    48:22
    Victor Olofsson podržel na zádech dotírajícího Zuckera, jenže se mu směrem dopředu nedostalo podpory, proto volil dlouhý zpětný pas na Dahlina.
     
    48:49
    Při další útočné akci Sabres už byla výrazně větší snaha hrát dopředu. John Peterka nabil mezi kruhy Victoru Olofssonovi, rána z první skončila přes hokejku Guentzela v ochranné síti.
     
    49:05
    Do předbrankového prostoru se natlačil Tage Thompson. Jacob Bryson do tohoto místa adresoval nahrávku, ovšem hrozící nebezpečí odvrátil vysokým obloučkem pryč z obranného pásma Brian Dumoulin.
     
    49:36
    A opět o sobě dal vědět Brian Dumoulin. Domácí zadák po souboji s Rasmusem Aspundem ztratil přehled o hře, narazil do vlastní brány a vyhodil ji ze svého postavení.
     
    50:10
    Rozběhla se závěrečná desetiminutovka základní hrací doby. Domácí mužstvo udržuje dvoubrankový náskok a je čím dál tím blíže ke druhému vítězství během jednoho dne nad stejným soupeřem.
     
    50:37
    Přečíslení tří proti dvěma Pittsburgh nesehrál vůbec zle. Přes Rakella a Crosbyho puk dostal v levém kruhu Jake Guentzel, ten pálil po rychlém zpracování o kousek vedle pravé tyčky.
     
    51:00
    Buffalo právě vstřelilo branku!
    Drama je na světě! Girgensons po pravém mantinelu přihrál na modrou čáru Fitzgeraldovi, tvrdou střelu od modré čáry ztečoval nechytatelně do pravého víka PEYTON KREBS. DeSmith se prvního čistého konta v sezóně nedočká. Asistence: Casey Fitzgerald a Zemgus Girgensons.
    51:00 Peyton KREBS - 2:1
     
    51:43
    Psychická výhoda je samozřejmě na straně Sabres. O bleskové srovnání se pokusil Peyton Krebs, v tomto případě ovšem mířil vedle levé tyče.
     
    52:19
    Do protiútoku směřoval Ryan Poehling. Protihráči skvěle zkřížil cestu Mattias Samuelsson a u kotouče byl jako první.
     
    52:53
    Přihrávku mezi kruhy na Tagea Thompsona skvěle vystihl Brian Dumoulin. Kotouč vyvezl za červenou čáru, načež nahodil do útočného pásma za soupeřovu svatyni.
     
    53:17
    Po souboji o puk u pravého mantinelu hrací předmět vydoloval Rasmus Dahlin, Situaci následně zklidnil přenesením hry na Caseyho Fitzgeralda.
     
    53:49
    Buffalo pokračuje v tlaku. Zemgus Girgensons najel do útočné třetiny a zleva přenesl kus černé gumy doprava na Kylea Okposa, Casey DeSmith se proti jeho pokusu včas přemístil.
     
    54:01
    Po zisku kotouče a pod tlakem dvou protihráčů si Jason Zucker nepřidělával starosti a po pravém mantinelu vyhodil touš na zakázané uvolnění.
     
    54:42
    Už to vypadalo, že Jason Zucker bude mít šanci přiblížit Tučňáky k vítězství v úniku, ovšem Kale Clague soka dobruslil a čistě odzbrojil.
     
    55:15
    Casey Mittelstadt na sebe navázal dva konkurenty, načež zadovkou uvolnil Thompsona, se slabým pokusem po ledě neměl Casey DeSmith vážnější starosti.
     
    55:36
    Správně Marcus Pettersson odhadl, kam bude Casey Mittelstadt nahrávat. Puk získal u levého mantinelu a stejným prostorem přesunul hru do středního pásma.
     
    56:24
    Příliš velké sousto na sebe vzal Rasmus Dahlin. Najel do dvojice protihráče, přičemž otočka kolem Krise Letanga neměla prakticky žádnou šanci na úspěch.
     
    56:58
    Victor Olofsson protečoval kotouč do útočného pásma a sám se ho snažil dojet nejrychleji, jenže tělo přes dobře pracujícího Pierrea-Oliviera Josepha nenatlačil.
     
    57:17
    Jen na pár vteřin získal Tage Thompson útočné pásmo. Následně mu totiž puk ujel ve snaze o kličku, Brian Dumoulin volil na jistotu znovu jenom vysoké vyhození.
     
    57:44
    Jack Quinn zkontroloval postavení spoluhráčů a od pravého mantinelu adresoval křižnou nahrávku Dylanu Cozensovi, kanadský forvard střílel mimo tři tyče.
     
    58:11
    U zadního mantinelu Alex Tuch tvrdým hitem dohrál Jeffa Petryho, jenž si nešťastně přimáčkl pravou ruku a po přerušení hry okamžitě zamířil do útrob stadiónu.
     
    58:22
    Pittsburgh právě vstřelil branku!
    Tučňáci dělají důležitý krok směrem k zisku dvou bodů! Guentzel vyslal oblouček do jízdy SIDNEYMU CROSBYMU v ideální okamžik. Centr elitní lajny si poradil se zpracováním a ze zápěstí vystřelil mezi levou ruku a beton brankáře. Asistence: Jake Guentzel a Bryan Rust.
    58:22 Sidney CROSBY - 3:1
     
    59:05
    Hosté zkoušejí štěstí v powerplay. Definitivní pojistku na vítězství domácího mužstva mohl dát Brian Dumoulin, střelou přes celé hřiště ovšem trefil pouze brankový oblouk.
     
    59:38
    O dovršení hattricku se pokusil Sidney Crosby, který v obranném pásmu střílel od pravého mantinelu bekhendem, soupeřovu prázdnou svatyni minul výrazně.
     
    59:59
    V samotném závěru ještě dostal dvě minuty za sekání Rasmus Dahlin, jenž tímto způsobem zabránil Jakeu Guentzelovi dovézt touš do prázdné brány.
     
    Konec zápasu.
     
    Pittsburgh zvládl i druhé utkání s Buffalem během jednoho dne vítězně, na domácím ledě slavil zisk dvou bodů po výsledku 3:1.

    Důležitý krok v první třetině udělali Tučňáci hned v první třetině, v níž si vypracovali dvoubrankový náskok zásluhou tref Rickarda Rakella a Sidneyho Crosbyho. Střetnutí v 51. minutě zdramatizoval gólovou tečí Peyton Krebs, avšak kýženého vyrovnání se Šavle nedočkaly, místo toho přišla pojistka na domácí výhru z hole Sidneyho Crosbyho, jenž zaznamenal druhý gól v utkání a třetí kanadský bod.

    Svěřenci kouče Sullivana zůstávají v tabulce Metropolitní divize i přes vítězství na třetím místě, manko na vedoucí New Jersey stáhli na sedm bodů. Buffalo je v Atlantické divizi nadále sedmé, hůře na tom je pouze Ottawa.
     
    Utkání přihlíželo 18 414 diváků.
     
    Statistiky

    Střely na bránu: 31 – 38 | Přesilová hra: 1/3 – 0/3 | Trestné minuty: 6 – 6

    Kdo se postavil do brankoviště?

    Casey DeSmith (PIT) – 37 zákroků, 1 OG, úspěšnost 97,4%, odchytal 59:44
    Ukko-Pekka Luukkonen (BUF) – 28 zákroků, 3 OG, úspěšnost 90,3%, odchytal 58:23

    Česká a slovenská stopa v utkání

    Jan Rutta (PIT) – 0+0, +1 účast, 2 střely na bránu, TM 0, čas na ledě 19:08

    Tři hvězdy utkání

    1. Sidney Crosby (PIT) – 2+1
    2. Casey DeSmith (PIT) – 37 zákroků
    3. Kris Letang (PIT) – 0+0 (03:42:06)
    Pittsburgh zaznamenal páté vítězství v řadě

    Milan Huppert

    Branky a nahrávky: 5. Rakell (Malkin, Crosby), 7. Crosby (Guentzel, Dumoulin), 59. Crosby (Guentzel, Rust) – 51. Krebs (Fitzgerald, Girgensons)


    Pittsburgh Penguins: DeSmith (Jarry) – Petry, M. Pettersson, Rutta, Dumoulin, Letang (A), P. Joseph – Rakell, Crosby (C), Guentzel – Rust, Malkin (A), Zucker – Kapanen, Carter, McGinn – Archibald, Blueger, Poehling.
    Trenér: Mike Sullivan

    Buffalo Sabres: Luukkonen (C. Anderson) – Dahlin (A), Samuelsson, Clague, Power, Fitzgerald, Bryson – Tuch, T. Thompson, Krebs – Peterka, Cozens, Quinn – V. Olofsson, Jost, Mittelstadt – Okposo (C), Asplund, Girgensons (A).
    Trenér: Don Granato

    Rozhodčí: Pochmara, Sandlak – Gawryletz, McNamara

    Diváci: 18 414
    thejrc.org