SOHO Olomouc – Flamingos Ostrava 3:4 (kon.) | Zlín sledge – Havířov 13:1 (kon.) | HC Sparta Praha Sledge – Č.Budějovice 5:0 (kont.)
Karlovy Vary – SHK Mustangové 9:7 (kon.)
konec
SHK LAPP Zlín
13:1 (4:0, 7:1, 2:0)
Parahokej Havířov z.s.
Neděle 15.01.2023, 08:00 • PSG aréna • Česká para hokejová liga • 14. kolo
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 08:00.
     
    Zdravím všechny parahokejové příznivce a fanoušky!

    Netradičně brzo nás dnes čeká důležitý ligový souboj, Zlín si v posledním kole základní části potřebuje zajistit proti Havířovu play off. Jistotu bude domácí SHK mít pouze v případě výhry, čeká nás tak mimořádně zajímavý duel.

    Jak už jsem zmínil, začíná se brzy, konkrétně už v 8:00. Při sledování zápasu Vám přeji příjemnou zábavu.
     


    Zlín si tedy potřebuje zajistit účast ve vyřazovací části. Letos už to není ten Zlín jaký se nikdy nedal porazit a sbíral titul za titulem, nicméně mezi užší špičku a především do play off patří. Ačkoli start sezony nebyl bůhví jaký, v poslední době borci z Baťova města dominují, minulý víkend při skóre 22:0 neinkasovali a včera si pohráli i s Ostravou 5:1. Do neuvěřitelné formy se rozehrál elitní obránce Zdeněk Hábl, jrnž za týden zvládl dva hattricky (!) + jeden zápas s bilancí 1+4. Hábl je zkrátka nezastavitelný, právě on táhne Zlín do vyšších pater tabulky!

    "Když si to má člověk s kým dát, tak to jde. Ne že bychom nějak soupeře podceňovali, ale Ostrava je nováček, takže šlo to" komentoval pro klubový web své poslední výkony právě Zdeněk Hábl.

    Tři nejproduktivnější hráči:

    Martin Joppa 17+25
    Marian Ligda 10+18
    Dávid Korman 15+8



    Havířov je patrně největším zklamáním parahokejové soutěže, jelikož jako stříbrný celek loňského ročníku si letos vůbec nezahraje play off. Když si odmyslíme České Budějovice a Ostravu, které zbytku ligy jednoduše nestačí tak patří Havířov k nejhorším v počtu obdržených branek (43) i branek vstřelených, tam je většinou rozdíl 20 gólů +. Zbytek soutěže utekl Slezanům především v říjnu, kde je potopily i dva výsledky 1:0, včetně jednoho proti Zlínu. Celkově v tomuto období nepřišla ani jediná výhra. Problémem pak bylo i to, že Havířovu uniky oba zápasy se "slabšími" Pardubicemi, kdyby tyhle duely zvládli, mohli teď místo Východočechů ještě elitní čtyřku atakovat.

    Zatímco ve Zlíně působí řada slovenských reprezentantů, v Havířově najdeme dvě zahraniční jména ještě jiné národnosti! Jsou jimi Ital Sandro Kalegaris (2+1) a Ingo Kuhli-Lauenstein (8+7), reprezentující Německo. Po ledě se na sáňkách prohání i žena – Lucie Sobotková (9z. 0+0)

    Tři nejproduktivnější hráči:

    Jiří Forgo 20+9
    Erik Fojtík 7+10
    Ingo Kuhli-Lauenstein 8+7
     
    Sestavy z posledního utkání:

    SHK LAPP Zlín: Molek (Pastucha) – Mach, Palát, Hábl (A) – Stodůlka, Zdražil, Zicha, Joppa (A), Turic, Ligda (C), Panák, Zubek, Šafařík
    Trenér: Tomáš Sedláček

    Parahokej Havířov z.s.:Loska (Lepáček) – Rauš, Kudrna (C), Fojtík (A), Staněk – Sobotková, Kuhli-Lauenstein, Kalegaris, Stiborský, Rábik, Prostředník, Mlčák (A), Forgo
    Trenér: Tomáš Mlčák.
     
    První letošní vzájemný zápas:


    x


    Havířov vs Zlín 0:1


    Branky a nahrávky: 13. Ligda (Korman)

    Parahokej Havířov z.s.: Lepáček (Loska) – Kudrna (C), Fojtík, Staněk, Rábik – Sobotková, Kalegaris, Stiborský, Prostředník, Mlčák (A), Forgo
    Trenér: Tomáš Mlčák

    SHK LAPP Zlín: Molek – Julina (A), Mach, Ferenčík – Stodůlka, Zdražil, Zicha, Turic, Ligda (C), Panák, Palát, Zubek, Korman
    Trenér: Tomáš Sedláček
     
    Na závěr předzápasového preview si ještě dovolím doplnit výsledek posledních zápasů obou dnešních soupeřů. Zlín jak už bylo zmíněno přehrál Ostravu v klidu 5:1, Havířov pro změnu padl v Olomouci 3:5. Třemi body se prezentoval Jiří Forgo (1+2), gól zapsali ještě Ingo Kuhli-Lauenstein a Erik Fojtík, nicméně na výhru to nestačilo...

    Přijde dnes ve Zlíně zlepšení?
     
    Úvodní sestavy:

    SHK LAPP Zlín: Pastucha (Molek) – Mach, Palát, Hábl (A) – Stodůlka, Zdražil, Zicha, Joppa (A),Turic, Ligda (C), Panák, Zubek, Šafařík
    Trenér: Tomáš Sedláček

    Parahokej Havířov z.s.: Lepáček (Loska) – Rauš, Kudrna (C), Fojtík (A), Staněk – Sobotková, Ingo Kuhli-Lauenstein, Kalegaris, Stiborský, Rábik, Prostředník, Milčák (A), Forgo
    Trenér: Tomáš Mlčák

    Rozhodčí: Šiška, Žák.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:54
    První šance! Martin Joppa nabral rychlost a snažil se protlačit mezi dva soupeře, nicméně ti jej křižovali dobře a nedovolili mu vystřelit
     
    01:27
    Zlín právě vstřelil branku!
    Domácí okamžitě vedou! David Palát vysunul unikajícího MARTINA JOPPU, jenž ujížděl na bránu úplně sám, prohodiil si puk pod sáňkami, položil si brankáře a po ledě zakončil – 1:0. Asistence: David Palát.
    01:27 Martin JOPPA - 1:0
     
    02:12
    Zlín právě vstřelil branku!
    Dobrý tlak do brány a je to 2:0! Už z mezikruží se snažil zakončovat Palát, pak puk ještě lízl Zdeněk Hábl, nicméně k úspěšné dorážce se dostal až nikým nehlídaný MARTIN JOPPA, jenž zužitkoval práci svým parťáků a doklepl kotouč do sítě. Domácí ostrostřelec má po pouhých dvou minutkách parádně našlápnuto na hattrick! Asistence: David Palát a Zdeněk Hábl.
    02:12 Martin JOPPA - 2:0
     
    02:35
    Kotouč se zase nepříjemně loudal brankovištěm, tentokrát jej ale hostující gólman dokázal pohotově odpálit do rohu.
     
    03:13
    Souboj na mantinelu vyřešili domácí alespoň tak, že dostali puk k Pastuchovi a ten přerušuje hru.
     
    03:36
    Užuž to vypadalo, že David Palát se žene do dalšího úniku, tento puk na něj však byl příliš dlouhý.
     
    04:11
    Samostatný nájezd i na druhé straně, ujížděl Sandro Kalegaris, jenž se s tím nemazal a okamžitě pravou rukou pálil nahoru, brankáře Pastuchu překonal, nicméně kotouč cinkl o tyč a vyletěl z brány.
     
    05:57
    Marian Ligda si najel pravým křídlem a zkusil nahodit puk do brankoviště, kde ale Eduard Lepáček úřaduje svou lapačkou a přerušuje tak hru.
     
    06:16
    Jiří Forgo zrychlil a dojel tak na zadní mantinel jako první, čímž vyrušil signalizované zakázané uvolnění. Nyní jej čeká ostrý souboj s domácím kapitánem Ligdou.
     
    07:35
    Eriku Fojtíkovi se podařilo uspět ve vlastním pásmu a získává kotouč, nicméně rozehrávka nebyla dvakrát povedená a Zlín se tak vrací do pásma.
     
    08:26
    Martin Joppa ani nevěděl jak, každopádně udržel modrou čáru a až zjistí kam se mu vlastně kotouč odrazil tak rozehraje po mantinelu.
     
    08:39
    Pěkná kombinace domácích, kteří ustáli souboj a dokázali přiťuknout na parťáka, který najížděl z druhé vlny. Brankář Lepáček předvedl dobrý zákrok a přerušuje hru.
     
    08:49
    David Palát teď zkusil vypálit z pravého křídla, Lepáček škrtl puk lapačkou a odpravil jej tak do rohu.
     
    10:08
    Momentálně se hraje vyloženě na jednu bránu, Havířov vůbec nestíhá. Teď si hosté mohou alespoň trošku odpočinout díky zlínskému ofsajdu.
     
    10:54
    Marian Ligda nyní vletěl do souboje na pravé straně jako třetí a pomohl svým parťákům vydolovat kotouč. Po chvíli však místo pokračující kombinace přichází hvizd rozhodčího. Netuším proč, každopádně vhazovat se bude v havířovském obranném pásmu.
     
    11:32
    Zakázané uvolnění hostů, vracíme se před Lepáčka.
     
    11:43
    Zlín právě vstřelil branku!
    Domácí SHK odskakuje do už pohodlného třígólového vedení! DAVID PALÁT jel středem, zamíchal pukem, ten mu sice ve skrumáži odskočil, nicméně o Turice se k němu dostal zpět, Palát zamířil, vystřelil a parádně vymetl horní růžek. Asistence: Martin Joppa a Róbert Turic.
    11:43 David PALÁT - 3:0
     
    12:51
    Zlín právě vstřelil branku!
    Hattrick za 10 minut? Tak to tu opravdu dlouho nebylo! Marian Ligda šikovně nechal puk za sebou pro dnes fenomenálního MARTINA JOPPU, ten si kus černé gumy srovnal na holi a náramně vypálil, kotouč ještě cinknul o tyčku a zaplul do sítě. Tohle snad nešlo trefit lépe – 4:0. Asistence: Marian Ligda a David Palát.
    12:51 Martin JOPPA - 4:0
     
    13:29
    Vyloučení v týmu Parahokej Havířov z.s.:
    Erik Fojtík – 2 min, nedovolené bránění.
     
    14:59
    Přesilovka zatím nebyla v domácím podání bůhví jak povedené, v pásmu s Zlín zahrál až v tom posledním intervalu před sirénou. Mrzet to ale nikoho na černo-oranžové straně nemusí, pohodlný náskok 4:0 je dostačující kompenzací.
     
    15:00
    První třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 8:32.
     
    15:01
    Začala druhá třetina.
     
    15:29
    Elegantní klička u modré čáry, Martin Joppa je sice zastaven, nicméně kotouč proplul až před bránu, kde vartovali Palát s Turicem. Eduard Lepáček se položil na led a doufal, že jej puk trefí, což se také stalo.
     
    15:29
    Hosté v plném počtu.
     
    15:49
    Icing Havířova
     
    16:07
    Zlín právě vstřelil branku!
    Parádní spolupráce dvou elitních zlínských hráčů v plné kráse! Martin Joppa se výborně uvolnil na mantinelu, čehož okamžitě využil obránce ZDENĚK HÁBL, který si od modré čáry sjel mezi kruhy, dostal přihrávku a po zemi zvyšuje na 6:0. Asistence: Martin Joppa.
    16:07 Zdeněk HÁBL - 5:0
     
    18:35
    Havířov je i nadále v problémech, tentokrát jeho rozehrávku úspěšně napadá Marian Ligda.
     
    19:21
    Opět Marian Ligda, tentokrát s pokusem tečovat! Kotouč letí těsně vedle brány.
     
    20:08
    Zlín právě vstřelil branku!
    MARIAN LIGDA zvyšuje na 6:0! Martin Joppa nejprve ujížděl v samostatném úniku, gólmana si obešel, jenomže na zakončení už to nebylo a Joppa tak centroval zpět před bránu. Po kotouči se natahoval David Palát, nicméně ten proplul až na kapitána Mariana Ligdu a ten se ranou z dálky nemohl mýlit! Asistence: Martin Joppa a Zdeněk Hábl.
    20:08 Marian LIGDA - 6:0
     
    20:11
    Havířov v ofsajdu, máme přerušeno.
     
    20:43
    Zlín právě vstřelil branku!
    Tohle už je opravdu demolice! Domácí šli do přečíslení 3 na 1, Hábl se zbavil obránce a centroval na levou stranu. Brankář Lepáček to myslel dobře, snažil se do dráhy puku skočit, nicméně nedosáhl na něj a úplně volný MIROSLAV ZDRAŽIL mohl po ledě zamést do sítě – 7:0. Asistence: Zdeněk Hábl.
    20:43 Miroslav ZDRAŽIL - 7:0
     
    22:46
    Zdeněk Hábl si zabrzdil na levém kruhu a ještě našel Joppu, který ale tentokrát napálil jen pevný blok soupeřů v brankovišti. Pukem dostal nejspíš Sandro Kalegaris.
     
    23:29
    Miroslav Zdražil úplně volný na levém křídle, tentokrát však jenom vyprášil betony už vystřídaného gólmana Loska.
     
    24:17
    Zlín právě vstřelil branku!
    Nezastavitelný MARTIN JOPPA! Zlínský ostrostřelec tentokrát objel branku a pohotově zametl kus černé gumy do sítě, čímž tedy potvrzuje skvělou fazonu, dává na 8:0 a stará se o přesně 50% gólů svého týmu! Bez asistence.
    24:17 Martin JOPPA - 8:0
     
    25:13
    Zlín právě vstřelil branku!
    Kdo Zlín dnes zastaví? Domácí jsou skutečně jako utržení z řetězu, tentokrát Zdeněk Hábl najel na pravé kruh a našel úplně volného DAVIDA PALÁTA, jenž si gólmana položil a kolem jeho betonu skóroval střelou po zemi. Asistence: Zdeněk Hábl.
    25:13 David PALÁT - 9:0
     
    25:56
    Vyloučení v týmu SHK LAPP Zlín:
    Zdeněk Hábl – 2 min.

    Vyloučení v týmu Parahokej Havířov z.s.:
    Sandro Kalegaris – 2 min.
     
    26:39
    Zlín právě vstřelil branku!
    Krásná kombinace na jeden dotyk a magický desátý gól je tu! Martin Joppa shodil na Paláta, ten z první našel skrz brankoviště kapitána MARIANA LIGDU a ten už jen zametl puk do sítě. Asistence: David Palát a Martin Joppa.
    26:39 Marian LIGDA - 10:0
     
    27:11
    Martin Joppa vyškrábl puk ze souboje na levém křídle, potáhl si jej a okamžitě pálí, tentokrát ale netrefil ideálně.
     
    27:43
    Rozhodčí se teď zřejmě upískl a místo icingu nařizuje buly ve středovém kruhu.
     
    28:10
    Oba týmy už jsou kompletní.
     
    28:18
    Hostující obránci se s tím nemažou a vyhazují kotouč o mantinel z pásma, kam pro něj musí jeden z domácích.
     
    28:41
    Zlín právě vstřelil branku!
    Když to jde, tak to jde! ZDENĚK HÁBL nabral rychlost na pravé straně, naznačil střelu z ostrého úhlu a chtěl ještě centrovat před bránu na Joppu, což se mu sice nepodařilo, nicméně brankář Loska si kotouč srazil do brány sám, bůhví jak... Asistence: Tomáš Mach.
    28:41 Zdeněk HÁBL - 11:0
     
    29:22
    Havířov právě vstřelil branku!
    Z ničeho nic přichází alespoň čestný úspěch! Zdeněk Hábl vyrobil hrubici při rozehrávce, kotouč si vzal rychlý SANDRO KALEGARIS, zamířil a nekompromisní ranou z levé strany prostřelil Molka – 11:1. Asistence: Jiří Forgo.
    29:22 Sandro KALEGARIS - 11:1
     
    30:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 9:12.
     
    30:01
    Začala třetí třetina.
     
    30:31
    Zlín právě vstřelil branku!
    Gólový účet zápasu zdá se není ještě ani zdaleka kompletní! Erik Fojtík teď naprosto tristně namazal MARTINU JOPPOVI, který šel z ničeho nic sám, udržel nervy na uzdě, trpělivě dojel na pravou tyč a odtud zakončil kolem gólmanova betonu.
    30:31 Martin JOPPA - 12:1
     
    32:38
    Róbert Turic v obrovské šanci, když se uvolnil do samostatného úniku, nicméně jeho střela končí na tyči!
     
    33:19
    Josef Panák teď dojížděl do brankoviště a užuž mohl zamést za Ivo Loska, dezorientovaná obrana soupeře by mu v tom nezabránila, Panákovi se aloe střela nepovedla a hostující brankář tak přeruší hru.
     
    33:55
    Zakázané uvolnění Havířova.
     
    34:18
    Kotouč nyní vjel mezi střídající hráče, což znamená, že rozhodčí automaticky přeruší hru. Vhazovat se bude v obranném pásmu hostů.
     
    34:53
    Dobré napadání Martina Joppy málem vysunulo jeho parťáky do dalšího přečíslení, kotouče se ale nakonec přeci jen ujímá Jiří Forgo, který by si rád krapet zaútočil.
     
    35:40
    Ivo Loska nyní další nepříjemný nájezd do brankoviště ustál a přerušuje hru. Dle jeho reakce mu možná pomohla i tyčka, které nyní pomyslně poděkoval.
     
    36:28
    Erik Fojtík šel sám do plných, tady neměl šanci uspět. Kotouč opět sbírá Zlín.
     
    37:09
    Joppa centroval do brankoviště na Turice, jenž ale nedokázal puk jemně usměrnit do sítě a musí tak pro něj do rohu.
     
    37:45
    Promrhaná možnost 2 na 1! Erik Fojtík zbytečně přibrzdil a byl atakován soupeři, navíc už nedokázal ani najít Sandro Kalegarise, který si sjížděl na levou tyč...
     
    38:39
    Martin Joppa si bere puk hned po vhazování a snaží se jít dopředu, nicméně v sevření dvou soupeřů nedokázal uspět.
     
    39:24
    Martin Joppa se ještě snažil z dobré pozice přihrávat, nicméně kotouč úspěšně zablokoval dojíždějící Rostislav Staněk.
     
    40:20
    Pěkná Háblova pobídka pro Turice, nicméně kotouč se až k útočníkovi čekajícímu na pravé straně nedostal, byl zblokován.
     
    41:05
    Chvilku to vypadalo, že Miroslav dražil pojede sám na bránu, kotouč ale nestihne a vyzvedne jej tak alespoň v rohu.
     
    41:42
    Háblovi sice odskočil puk od hole, nicméně sbírá jej David Palát a Zlín tak může pokračovat v útočném snažení, zatím bojuje na mantinelu...
     
    42:41
    Domácí už to hrají na krásu, Hábl, Palát ani Joppa do střely jít nechtěli, kotouč se tak potuloval brankovištěm. Nakonec to na sebe po objetí brány vzal Zdeněk Hábl, kterého ale tentokrát výborně vyčapal Ivo Loska!
     
    43:46
    Zlín právě vstřelil branku!
    Tentokrát už se s tím DAVID PALÁT nemazal a po šikovné Joppově přihrávce se do toho na pravém kruhu opřel a vymetl růžek Loskovy branky!. Asistence: Martin Joppa.
    43:46 David PALÁT - 13:1
     
    Konec zápasu. (09:31:42)

    Adam Čuba

    Branky a nahrávky: 2. Joppa (Palát), 3. Joppa (Palát, Hábl), 12. Palát (Joppa, Turic), 13. Joppa (Ligda, Palát), 17. Hábl (Joppa), 21. Ligda (Joppa, Hábl), 21. Zdražil (Hábl), 25. Joppa, 26. Palát (Hábl), 27. Ligda (Palát, Joppa), 29. Hábl (Mach), 31. Joppa, 44. Palát (Joppa) – 30. Kalegaris (Forgo)


    SHK LAPP Zlín: Pastucha (Molek) – Mach, Palát, Hábl (A) – Stodůlka, Zdražil, Zicha, Joppa (A),Turic, Ligda (C), Panák, Zubek, Šafařík
    Trenér: Tomáš Sedláček

    Parahokej Havířov z.s.: Lepáček (Loska) – Rauš, Kudrna (C), Fojtík (A), Staněk – Sobotková, Ingo Kuhli-Lauenstein, Kalegaris, Stiborský, Rábik, Prostředník, Milčák (A), Forgo
    Trenér: Tomáš Mlčák

    Rozhodčí: Šiška, Žák
    ocianews.com