Mohuč – Dortmund 1:2 (kon.) | Augsburg – Mönchengladbach 1:0 (kon.) | W. Brémy – Union Berlín 1:2 (kon.)
Freiburg – Frankfurt 1:1 (kon.) | Leverkusen – Bochum 2:0 (kon.)
konec
Bayer Leverkusen
2:0 (1:0)
VfL Bochum
Středa 25.01.2023, 20:30 • BayArena, Leverkusen • Německá Bundesliga • 17. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:30.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle u sledování textového přenosu ze zápasu sedmnáctého kola německé Bundesligy. Od dvaceti hodin a třiceti minut se můžeme těšit na konfrontaci mezi Leverkusenem a Bochumí!
    Dějištěm utkání se stane BayArena
     
    Leverkusen měl v první třetině sezony tristní formu a dlouho se motal kolem sestupových vod. Zlepšení nastalo až v listopadu. Bayer porazil Union Berlín, Kolín i Stuttgart a na vítězné vlně zůstal i po dvouměsíční přestávce. Pod vedením Xabiho Alonsa Bayer zdolal 3:2 Mönchengladbach a poskočil v bundesligové tabulce na deváté místo. Dlouhodobá zranění trápí chilského záložníka Charlese Aránguize a českého útočníka Patrika Schicka. Ten dosud vstřelil jen dvě ligové branky. V týmu Leverkusenu jich má nejvíc šestigólový Moussa Diaby.
     
    Bochum za úvodních třináct kol posbírala pouhé dvě výhry a zabydlela se v sestupovém pásmu. Stejně jako v případě jejího dnešního hostitele se v listopadu zlepšila a z dvojzápasu s Mönchengladbachem a Augsburgem získala plný počet bodů. Vítězně Bochum vkročila i do roku 2023. V důležitém záchranářském souboji přehrála Herthu 3:1 a posunula se hned o tři příčky na čtrnácté místo. S šesti trefami vede týmovou tabulku střelců Philipp Hofmann. Kromě něj mají více než jeden gól už jenom Zoller a Antwi-Adjei. Na marodce je pouze zkušený obránce Cristian Gamboa.
     
    Vzájemné zápasy 2021/22

    20.11.2021 Leverkusen – Bochum 1:0
    10.04.2022 Bochum – Leverkusen 0:0
     
    Dobrý večer, dovolte mi vás ještě jednou přivítat u sledování textového on-line přenosu z utkání 17. kola německé Bundesligy mezi Bayerem Leverkusen a VfL Bochum. V BayAreně naplno běží rozcvička, a to je ten správný čas podívat se na sestavy. Tady jsou.
    Adam Hložek nastoupí od samotného začátku
     
    Úvodní sestavy:

    Bayer Leverkusen: Hrádecký (C) – Tapsoba, Tah, Hincapié – Andrich – Frimpong, Amiri, Wirtz, Hudson-Odoi – Diaby, Hložek.
    Náhradníci: Lomb – Bakker, Adli, Azmún, Bellarabi, Demirbay, Fosu-Mensah, Kossounou, Palacios.
    Trenér: Xabi Alonso.

    VfL Bochum: Riemann – Janko, Lampropoulos, K. Schlotterbeck, Soares – Losilla (C), Mašović – Asano, Stöger, Antwi-Adjei – P. Hofmann.
    Náhradníci: Johansson – Förster, Heintz, Holtmann, Ganvoula, Osei-Tutu, Osterhage, Zoller, Kunde.
    Trenér: Thomas Letsch.

    Rozhodčí: Gerach – Schaal, Wessel.
    Na dodržování pravidel dohlédne Timo Gerach
     
    Zatímco Patrik Schick kvůli problémům s třísly v utkání chybí, Adam Hložek nastoupí v základní sestavě. Naposledy proti Mönchengladbachu byl u dvou gólů, potvrdí stoupající formu i dnes?
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hosté rozehráli dlouhým nákopem a už po několika vteřinách se k první střele dostal Philipp Hofmann. Jeho přízemní střela vyprodukovaná zpoza vápna prosvištěla kolem pravé tyče Hrádeckého branky.
     
    2
    Další útok Bochumi, tentokrát po lajně, byl zastaven ještě před zakončením. Christopheru Antwi-Adjeiovi se postavil pravý křídelník Jeremie Frimpong.
     
    3
    Bochum je v úvodu výrazně aktivnější. Kevin Stöger předal u šestnáctky míř Christopheru Antwi-Adjeiovi, který trefil před sebou postaveného stopera.
     
    4
    Není divu, že Bayer raději uklidňuje hru.
     
    5
    Zničehonic šance Leverkusenu! Moussa Diaby šel zprava do vápna, Keven Schlotterbeck ho dost možná podrazil, načež se své příležitosti zalekl Adam Hložek! Velká škoda pro Bayer i samotného rodáka z Ivančic u Brna.
     
    6
    Ale pozor! Rozhodčí se vrátil k inkriminovanému zákroku a po intervenci VAR nařídil penaltu!
     
    8
    Leverkusen právě vstřelil branku!
    Na bílý puntík si postavil míč EDMOND FAYÇAL TAPSOBA a nařízenou penaltu s přehledem proměnil. Balon zavěsil nechytatelně pod břevno a Leverkusen vede nad Bochumí 1:0.
     
    10
    Odpověď na inkasovaný gól na sebe nenechala dlouho čekat! Takuma Asano při samostatném průniku přetlačil svého strážce, Hrádéckého zblízka sice neprostřelil, ale míč odražený od obránce směřoval do úplně prázdné branky. Jeden z vracejících se hráčů ho odkopl za pět minut dvanáct.
     
    11
    Leverkusen posléze ubránil roh.
     
    13
    Callum Hudson-Odoi z Leverkusenu poslal za záda obránců Diabyho a ten nabombil míč do sítě. Jenže! Asistent rozhodčího zvedl praporek, a to je jasný signál pro ofsajd.
     
    14
    U balonu opět Bayer. Jeremie Frimpong chtěl projít jeden na jednoho, to mu ale nevyšlo.
     
    15
    Držení míče: 69% : 61%.
     
    16
    Bochum vhazovala z pravé strany. Jankův daleký aut odvrátil Piero Hincapié znovu do zámezí.
     
    18
    Po útočném faulu Hofmanna na Tapsobu rozehraje Leverkusen z klidu svého území.
     
    19
    Florian Wirtz načechral krásný balon na Frimponga, toho uvnitř vápna odzbrojil Keven Schlotterbeck.
     
    21
    Ve střední vzdálenosti od brány postavený Florian Wirtz se zmocnil volného míče, udělal pár kroků vpřed a vypálil k pravé tyči. Manuel Riemann si ze začátku vůbec nebyl jistý, očima míč vytlačil za koncovou čáru.
     
    23
    Série nepřesností, po kterých míč často mění majitele. Nyní je na tahu Bochum.
     
    24
    Hosté chvíli obléhali pokutové území, až do něj míč dostali. Philipp Hofmann sklepl balon Schlotterbeckovi, který bez přípravy přestřelil.
     
    25
    Hned z další akce získala Bochum roh, o jehož rozehrání se postará Kevin Stöger.
     
    26
    Odvrácený centr hosté vrátili před branku, ale žádná nebezpečná skrumáž se tam nekonala. Tahův razantní odkop vyhnal Bochum ven.
     
    27
    Hosté jsou zpátky. Centr na přední tyč odvrácen na další roh. Stögerův pas zneškodněn, v pokračující akci zbytečně vypálil v ofsajdu stojící Takuma Asano.
     
    29
    Leverkusen nepřešel půlící čáru a Bochum volí rozumnou rozehrávku po zemi.
     
    30
    Držení míče: 55% : 45%.
     
    31
    Adam Hložek ve skluzu atakoval Manuela Riemanna, ten mu nechtěně došlápl na nohu. Rozhodčí samozřejmě odpískal faul českého reprezentanta.
     
    32
    V posledních minutách hra trochu oněměla. Krátké, dlouhé přihrávky a ztracené míče – to není to, co bychom při fotbalovém utkání chtěli vidět.
     
    33
    Sprintem po lajně rozproudil tempo Christopher Antwi-Adjei. Jeremie Frimpong mu však zakřižoval cestu a dokonce získal pro Leverkusen aut.
     
    34
    Bayer se odzadu prokombinoval do střelecké pozice. V té byl spatřen Robert Andrich, který z nějakých dvaadvaceti metrů neměl přesnou mušku.
     
    36
    Adam Hložek po autu ve vlastním území obklíčen ze dvou stran. To nemohlo dopadnout jinak, než ztrátou, i když mu na pomoc přišel Piero Hincapié.
     
    38
    Moussa Diaby dotáhl míč k šestnáctce, nedobrý odkop beka zachytil Nadiem Amiri a pravačkou zkusil štěstí. Manuel Riemann vytěsnil míč očima.
     
    39
    Žlutá karta pro tým Bayer Leverkusen (Moussa Diaby).

    Diaby v souboji o míč udeřil Soarese loktem.
     
    40
    Za míčem běžící Christopher Antwi-Adjei u koncové čáry ztratil stabilitu a snaze o centr levačkou promáchl.
     
    41
    Na druhé straně sice odcentroval Jeremie Frimpong, ale rovnou do Riemannových rukavic.
     
    42
    Callum Hudson-Odoi vyzval Schlotterbecka k souboji jeden na jednoho. A odešel z něj poražen. O penaltě za podražení nemůže být řeč, Keven Schlotterbeck hrál jednoznačně míč.
     
    44
    Frimpong si u lajny dobře narazil s Diabym, ten si pak v tíživé situaci pomohl faulem.
     
    45
    Hlavní rozhodčí Timo Gerach nastavil 2 minuty.
     
    45+1
    Žlutá karta pro tým Bayer Leverkusen (Robert Andrich).

    Rozhodčí odpískal Andrichův faul na Antwi-Adjeie. Jenže to se domácímu hráči nelíbilo a za nesportovní chování zasluhoval trest.
     
    45+2
    Po centru ze standardky se míč v pokutovém území odrazil od země do Hincapiého ruky, kterou měl u těla. Hosté se tak penalty domáhali marně.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Držení míče: 53% : 47%.
    Střely na branku: 3:1. Střely mimo: 3:4.
    Rohy: 0:3. Ofsajdy: 1:3. Fauly: 8:6.
     
    V úvodním poločase bylo zajímavých jen prvních patnáct minut. Domácí kopali penaltu poté, co Schlotterbeck podrazil Diabiho. Nařízený pokutový kop s přehledem proměnil Edmond Fayçal Tapsoba. Rychle odpovědět mohl Asano, jenže odražený míč mířící do prázdné branky obrana stihla odkopnout. Jen o chvíli později by z brejku zvýšil náskok Diaby, kdyby nestál v ofsajdu. Následující půlhodina už se nesla spíše v tréninkovém duchu.
    Leverkusen vede nad Bochumí díky penaltě Tapsoby
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Přestávkové střídání v týmu Bayer Leverkusen:
    ze hřiště odchází Callum Hudson-Odoi, přichází Amine Adli.
     
    47
    Přímočarý centr, po kterém Christopher Antwi-Adjei přehlavočkoval branku. Ale i kdyby ne, tak by gól neplatil. Může za to ofsajd.
     
    48
    Tohle byla dobrá rána! Kdosi z domácích fotbalistů připravil palebnou pozici pro Floriane Wirtza a ten z hranice vápna vyprášil rukavice Riemanna.
     
    49
    Roh pro Leverkusen. Florian Wirtz rozehrával nakrátko, jeho spoluhráči potom balon ztratili.
     
    51
    Žlutá karta pro tým VfL Bochum (Danilo Soares).
     
    52
    Standardka z dálky. Následoval centr někam na šestnáctku, odkud hlavičkoval obránce.
     
    53
    Leverkusen právě vstřelil branku!
    ADAM HLOŽEK skóruje! Celé akci předcházel křídelní nákop za obranu, před hranicí vápna vybojoval míč zpátky Robert Andrich, jeho dlouhou přihrávku až u koncové čáry zachytil Florian Wirtz a kolem bránícího soupeře pak přízemním pasem našel na přední tyči právě Hložka. Bývalý sparťan ve skluzu před vracejícím se Lampropoulosem nasadil brankáři jesle a svým druhým gólem v Bundeslize zvýšil na 2:0. Dobrá práce, Adame!
     
    55
    S Bochumí může být ještě hůře. Jak dopadne roh?
     
    56
    Na kvalitní centr si naskočil Jonathan Tah, z blízkosti penaltového bodu mířil mimo.
     
    58
    Leverkusen je po druhém gólu na koni, domácí tým pomalu zvyšuje procento držení míče.
     
    60
    Držení míče: 56% : 44%.
     
    61
    Žlutá karta pro tým VfL Bochum (Erhan Mašović).

    Mašović u lajny bolestivě dohrál Wirtze.
     
    62
    Hru přerušil faul před pokutovým územím. K nařízené standardce se postavil Adam Hložek a podle očekávání zkusil přímou střelu. Tu schytal Philipp Hofmann bolestivě do hlavy, rychle se však oklepal a pokračuje dál.
     
    64
    Adam Hložek šel dopředu společně s Moussou Diabym. Ten mu poslal balon do uličky, ale zpětná přihrávka českého fotbalisty našla špatného adresáta.
     
    66
    Adam Hložek poslal míč do běhu Adlimu, toho zezadu zadržel Saidy Janko, ale rozhodčí si toho kupodivu nevšiml. Tohle byla evidentní chyba muže v černém.
     
    67
    Žlutá karta pro tým Bayer Leverkusen (Xabi Alonso).

    Trenér tak vehementně protestoval proti neodpískání jasného faulu, až je potrestán on sám.
     
    69
    Ofsajd a v něm už poněkolikáté Takuma Asano. Zná vůbec tento Japonec pravidlo číslo 11?
     
    70
    Střídání v týmu VfL Bochum:
    ze hřiště odchází Christopher Antwi-Adjei, přichází Silvere Ganvoula.
     
    70
    Střídání v týmu VfL Bochum:
    ze hřiště odchází Takuma Asano, přichází Philipp Förster.
     
    70
    Střídání v týmu VfL Bochum:
    ze hřiště odchází Saidy Janko, přichází Jordi Osei-Tutu.
     
    71
    Žlutá karta pro tým VfL Bochum (Jordi Osei-Tutu).

    Střídající hráč byl pokárán za podražení Adliho.
     
    72
    Střídání v týmu Bayer Leverkusen:
    ze hřiště odchází Florian Wirtz, přichází Sardár Azmún.
     
    74
    Robert Andrich si připsal výborný obranný zákrok proti rozběhnutému Hofmannovi.
     
    75
    Držení míče: 57% : 43%.
     
    76
    Philipp Förster dloubl míč za obranu pro Anthonyho Losillu, jenže ten otočený zády k bráně nedokázal padající balon trefit a za ním stojící Lukáš Hrádecký už si celou situaci jednoduše pohlídal.
     
    77
    Necelých patnáct minut před koncem vede Leverkusen nad Bochumí 2:0 a každým okamžikem má blíže k vítězství.
     
    79
    Střídání v týmu Bayer Leverkusen:
    ze hřiště odchází Moussa Diaby, přichází Odilon Kossounou.
     
    80
    Bochum ubránila roh, který přetaženým centrem zahrál Amine Adli.
     
    81
    Žlutá karta pro tým VfL Bochum (Vasilis Lampropoulos).

    Adam Hložek utíkal v brejku mezi třemi soupeři, z nichž vracející se Lampropoulos ho podkopl.
     
    83
    Střídání v týmu VfL Bochum:
    ze hřiště odchází Anthony Losilla, přichází Pierre Kunde.

    Odcházející kapitán předal pásku brankáři.
     
    83
    Střídání v týmu VfL Bochum:
    ze hřiště odchází Danilo Soares, přichází Gerrit Holtmann.
     
    85
    Sardár Azmún v pokutovém územím po kontaktu s Kundem upadl a v přerušené hře se nechává ošetřit.
     
    86
    Střídání v týmu Bayer Leverkusen:
    ze hřiště odchází Adam Hložek, přichází Exequiel Palacios.
     
    86
    Střídání v týmu Bayer Leverkusen:
    ze hřiště odchází Jeremie Frimpong, přichází Karim Bellarabi.
     
    87
    Bochum se ještě nevzdává. Po závaru v pokutovém území vypálil Silvere Ganvoula z otočky, spíš než brankáře však ohrozil jen rohový praporek.
     
    89
    Až teď visel kontaktní gól ve vzduchu! Respektive na zemi, kde ho měl na kopačce Kevin Stöger. Ten se na sebe právem zlobí, protože přihrávka proti noze byla ideální. Nakonec míč jen o chloupek minul pravou tyčku. Tohle se prostě musí proměňovat...
     
    90
    Před námi je posledních 5 minut.
     
    90+2
    Domácí uklidnili hru, Hincapiého centr soupeř odvrátil.
     
    90+3
    Leverkusenská obrana vystavila Ganvoulu do ofsajdu.
     
    90+4
    V samotném závěru mohl třetí gól Bayeru přidat Amine Adli. Z boku šel na Riemanna zcela sám, ale úhel byl moc ostrý. Tohle nešlo prostřelit.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 56% : 44%.
    Střely na branku: 4:2. Střely mimo: 7:7.
    Rohy: 3:4. Ofsajdy: 3:6. Fauly: 15:14.
    Hložek pečetil výhru nad Bochumí
     
    V úvodním poločase bylo zajímavých jen prvních patnáct minut. Domácí kopali penaltu poté, co Schlotterbeck podrazil Diabiho. Nařízený pokutový kop s přehledem proměnil Edmond Fayçal Tapsoba. Rychle odpovědět mohl Asano, jenže odražený míč mířící do prázdné branky obrana stihla odkopnout. Jen o chvíli později by z brejku zvýšil náskok Diaby, kdyby nestál v ofsajdu. Následující půlhodina už se nesla spíše v tréninkovém duchu.

    Po přestávce už měl navrch Leverkusen. Nejprve Wirtz poškádlil Riemanna nepříjemnou střelou do horní části branky, a potom to přišlo. Adam Hložek si v 53. minutě naběhl na přední tyč, ve skluzu před vracejícím se Lampropoulosem nasadil brankáři jesle a svým druhým gólem v Bundeslize zvýšil na 2:0. Tenhle moment položil Bochum na kolena. Až závěr zápasu mohl zdramatizovat Stöger, to by ale z ideální pozice musel mířit trochu lépe.

    Ve formě hrající Leverkusen zvítězil popáté v řadě a vystoupal tabulkou na osmé místo. Jak se ukazuje, angažování Xabiho Alonsa je tím pravým ořechovým. Bochum naopak po třech výhrách padla a je šestnáctá. (22:41:27)

    Lukáš Jasoněk

    Branky: 8. Tapsoba (pen.), 53. Hložek (Wirtz)

    Karty:   39. Diaby (LEV), 45+1. Andrich (LEV), 67. Xabi Alonso (LEV) – 51. Soares (BOC), 61. Mašović (BOC), 71. Osei-Tutu (BOC), 81. Lampropoulos (BOC)


    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 4:2. Střely mimo: 7:7. Rohy: 3:4. Ofsajdy: 3:6. Fauly: 15:14.
    Bayer Leverkusen: Hrádecký (C) – Tapsoba, Tah, Hincapié – Andrich – Frimpong (86. Bellarabi), Amiri, Wirtz (72. Azmún), Hudson-Odoi (46. Adli) – Diaby (79. Kossounou), Hložek (86. Palacios).
    Náhradníci: Lomb – Bakker, Demirbay, Fosu-Mensah.

    Trenér: Xabi Alonso.

    VfL Bochum: Riemann – Janko (70. Osei-Tutu), Lampropoulos, K. Schlotterbeck, Soares (83. Holtmann) – Losilla (C) (83. Kunde), Mašović – Asano (70. Förster), Stöger, Antwi-Adjei (70. Ganvoula) – P. Hofmann.
    Náhradníci: Johansson – Heintz, Osterhage, Zoller.

    Trenér: Thomas Letsch.

    Rozhodčí: Gerach – Schaal, Wessel.

    Diváci: 27 820
    thejrc.org