Obří slalom žen, 1. kolo, Kronplatz Vítěz: M. Shiffrinová (USA) (kon.) | Obří slalom žen, 2. kolo, Kronplatz Vítěz: M. Shiffrinová (USA) (kon.)
Obří slalom mužů, 1. kolo, Schladming Vítěz: L. Meillard (SUI) (kon.) | Obří slalom mužů, 2. kolo, Schladming Vítěz: L. Meillard (SUI) (kon.)
konec
Obří slalom žen, 2. kolo, Kronplatz

Vítěz: M. Shiffrinová (USA)

Středa 25.01.2023, 13:30Sjezdové lyžování
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:30.
     
    Američanka Mikaela Shiffrinová, která je nejúspěšnější ženskou alpskou lyžařkou v historii, si podmanila v italském Kronplatzu úvodní kolo obřího slalomu a útočí na své další vítězství! V prvním kole obřáku na italském svahu porazila druhou Švédku Saru Hectorovou o 51 setin sekundy a má našlápnuto k dalšímu triumfu, kterým by stahovala historicky nejúspěšnějšího závodníka ve Světovém poháru – Ingemara Stenmarka.

    Za Hectorovou se seřadily Marta Bassinová, Ragnhild Mowinckelová a Federica Brignoneová, které by měly bojovat o stupně vítězek. Šestá je Tessa Worleyová a až sedmá Petra Vlhová, která nyní ztrácí na stupně vítězek 57 setin a bude muset předvést špičkový výkon ve druhém kole, pokud chce zaútočit přinejmenším na vyrovnání svého čtvrtého místa z úterního závodu.
     
    Pořadí po 1. kole

    1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:00,56
    2. Sara Hectorová (SWE) +0,51
    3. Marta Bassinová (ITA) +0,65
    4. Ragnhild Mowinckelová (NOR) +0,72
    5. Federica Brignoneová (ITA) +0,90
    6. Tessa Worleyová (FRA) +1,05
    7. Petra Vlhová (SVK) +1,22
    8. Maria Therese Tvibergová (NOR) +1,37
    9. Paula Moltzanová (USA) +1,51
    10. Alice Robinsonová (NZL) +1,54
    11. Julia Scheibová (AUT) +1,64
    12. Simone Wildová (SUI) +1,77
    13. Lara Gutová-Behramiová (SUI) +1,80
    14. Nina O'Brienová (USA) +1,98
    15. Hilma Lövblomová (SWE) +2,07
    16. Franziska Gritschová (AUT) +2,11
    17. Thea Louise Stjernesundová (NOR) +2,15
    18. Elisa Mörzingerová (AUT) +2,22
    19. Andrea Ellenbergerová (SUI) +2,23
    20. Valérie Grenierová (CAN) +2,33
    21. Estelle Alphandová (SWE) +2,37
    22. Elisabeth Kappaurerová (AUT) +2,37
    23. Ricarda Haaserová (AUT) +2,41
    24. Katharina Liensbergerová (AUT) +2,41
    25. Camille Rastová (SUI) +2,42
    26. Asja Zenereová (ITA) +2,47
    27. Neja Dvorniková (SLO) +2,54
    28. Mina Fürst Holtmannová (NOR) +2,59
    29. Zrinka Ljutićová (CRO) +2,60
    30. Lara Colturiová (ALB) +2,61
     
    Závod odstartoval.
     
    30
    Druhou část závodu v Kronplatzu odstartovala šestnáctiletá Albánka Lara Colturiová, která má jistotu, že dnes bude bodovat. S časem 2:06,23 bude nyní čekat, na co jí to bude stačit.
     
    29
    Colturiová poměrně výrazně poráží další talentovanou závodnici. Osmnáctiletá Zrinka Ljutičová na Albánku ztratila osm desetin sekundy.
     
    28
    A také Mina Fuerst Holtmannová se stala kořistí Colturiové. A nejen jí, Norka totiž prohrává i s Ljutičovou a propadá se na poslední místo, když v cíli ztrácí 90 setin sekundy.
     
    27
    Slovinka Neja Dvorniková se startovním číslem padesát útočí na hodně zajímavý výsledek. Na trati druhého kola se vyhnula výraznějším chybám, byla dostatečně dynamická a jde do čela s poměrně výrazným náskokem 53 setin.
     
    26
    První z domácích slalomářek na startu, Asja Zenereová, se alespoň prozatím mírně propadá. Usadila se na třetím místě se ztrátou 67 setin na vedoucí Dvornikovou. V cíli je hodně rozzlobená, ve spodní pasáži udělala jednu větší chybu, která ji stála možné vedení.
     
    25
    Několik chyb vyprodukovala na svahu Camille Rastová. Proti tu to znamená propad až na páté místo, pomalejší byla jen Holtmannová.
     
    24
    Ricarda Haaserová nedokázala ze svého náskoku na startu nic vytěžit. Postupně její ztráta narostla na 51 setin, díky čemuž sice nestačí na Dvornikovou, ale porazila Colturiovou a jde na druhou příčku.
     
    23
    Katharina Liensbergerová svou jízdu ve druhém kole doslova kazí. Ve druhé polovině svahu neměla dobrý rytmus, podjela nejaké branky a nakonec se kvůli tomu propadá na poslední místo.
     
    22
    Estelle Alphandová dlouho útočila na nejrychlejší čas Dvornikové. Ve druhé polovině trati ale začala zaostávat. Na posledním mezičase přišla o své průběžné vedení a v cíli nakonec ztrácí šest desetin, což znamená čtvrté místo.
     
    21
    Elisabeth Kappaurerová z Rakouska zaznamenala ještě horší jízdu než Alphandová. Ztrácí více než jednu sekundu a jde až na šesté místo dokonce za Italku Zenereovou.
     
    20
    Kanaďanka Valerie Grenierová jde na druhé místo. Ani ona nedokázala najít recept na pokoření Neji Dvornikové, která se posunula pořadím už o sedm příček. Grenierová neudělala žádnou velkou chybu, bylo tam ale pár ne úplně rytmických rotací do oblouků.
     
    19
    Andrea Ellenbergerová ze Švýcarska se propadá dokonce až na sedmé místo. Nebylo to z její strany vůbec dobré druhé kolo.
     
    18
    Elisa Mörzingerová, další z řady Rakušanek ve druhém kole, zaznamenala druhou nejhorší jízdu ve finálové části obřího slalomu. Kvůli tomu se propadá na deváté místo.
     
    17
    Thea Louise Stjernesundová z Norska zajela druhé kolo spíš průměrně. Díky tomu, že měla podstatný náskok po prvním kole, není její propad výrazný. Jde na třetí příčku se ztrátou 49 setin na Dvornikovou.
     
    16
    Ani Franziska Gritschová se nedokázala s neustále se horšící tratí poradit. Udělala několik chyb, ztrácela rytmus a jednou z nejpomalejších jízd druhého kola se propadla na deváté místo.
     
    Průběžné výsledky

    1. Neja Dvorniková (SLO) 2:05,70
    2. Valérie Grenierová (CAN) +0,33
    3. Thea Louise Stjernesundová (NOR) +0,49
    4. Ricarda Haaserová (AUT) +0,51
    5. Lara Colturiová (ALB) +0,53
    6. Estelle Alphandová (SWE) +0,60
    7. Asja Zenereová (ITA) +0,67
    8. Andrea Ellenbergerová (SUI) +0,90
    9. Franziska Gritschová (AUT) +1,11
    10. Elisabeth Kappaurerová (AUT) +1,12
    11. Elisa Mörzingerová (AUT) +1,30
    12. Zrinka Ljutićová (CRO) +1,33
    13. Camille Rastová (SUI) +1,42
    14. Mina Fürst Holtmannová (NOR) +1,43
    15. Katharina Liensbergerová (AUT) +1,78
     
    15
    Hilma Lövblomová využila dokonale toho, že proběhla krátká přestávka a došlo k menší úpravě trati. Ale ani tak se nedokázala prosadit přes vedoucí Dvornikovou. Nicméně je z toho druhé místo se ztrátou 25 setin.
     
    14
    Američanka Nina O'Brienová vedla na posledním mezičase o 49 setin sekundy a s tímto náskokem už dokázala i přes drobné chybičky úspěšně hospodařit. Do cíle se dostává s náskokem 22 setin a střídá doposud vedoucí Neju Dvornikovou!
     
    13
    Lara Gutová-Behramiová, která v úterý byla v obřím slalomu druhá, útočí na výrazný posun i dnes! Ve druhé polovině svahu zajela parádně a nejrychlejší jízdou druhého kola jde do vedení s náskokem 82 setin sekundy!
     
    12
    Naopak spoustu chyb spáchala na svahu Simone Wildová, která zajela druhou nejhorší jízdu v rámci druhého kola a propadá se na dvanácté místo se ztrátou přes dvě sekundy.
     
    11
    Hodně agresivně šla do druhého kola Julia Scheibová. I díky tomu měla Rakušanka v polovině závodu náskok 45 setin, avšak riskantní jízda s sebou přinesla i zaváhání a nakonec je z toho jen třetí místo se ztrátou 93 setin.
     
    10
    Alice Robinsonová z Nového Zélandu nedokázala udržet, alespoň prozatím, příslušnost k první desítce. Řadí se na druhé místo za Gutovou-Behramiovou, když na ni ztrácí v cíli 75 setin. Stačí, aby byla jedna závodnice pomalejší a bude z toho Top 10.
     
    9
    Američanka Paula Moltzanová první desítku udržela, přestože ani ona nestačila na vedoucí Švýcarku. Se ztrátou 59 setin jde na druhou příčku.
     
    Průběžné výsledky

    1. Lara Gutová-Behramiová (SUI) 2:04,66
    2. Paula Moltzanová (USA) +0,59
    3. Alice Robinsonová (NZL) +0,75
    4. Nina O'Brienová (USA) +0,82
    5. Julia Scheibová (AUT) +0,93
    6. Neja Dvorniková (SLO) +1,04
    7. Hilma Lövblomová (SWE) +1,29
    8. Valérie Grenierová (CAN) +1,37
    9. Thea Louise Stjernesundová (NOR) +1,53
    10. Ricarda Haaserová (AUT) +1,55
    11. Lara Colturiová (ALB) +1,57
    12. Estelle Alphandová (SWE) +1,64
    13. Asja Zenereová (ITA) +1,71
    14. Andrea Ellenbergerová (SUI) +1,94
    15. Simone Wildová (SUI) +2,08
     
    8
    Maria Therese Tvibergová z Norska hodně nepříjemně spadla a sjela několika desítek metrů po boku. Je v pořádku, ale v dané rychlosti se určitě nejednalo o nic příjemného.
     
    7
    Hodně těsný dojezd, který ale přináší Petře Vlhové nakonec radost! Laru Gutovou-Behramiovou porazila o jednu jedinou setinku sekundy, přestože na posledním mezičase vedla o takřka půl sekundy. Nevyhnula se ale chybě, která ji nakonec může stát výraznější posun. Ale také nemusí, chybují prakticky všechny závodnice.
     
    6
    Tessa Worleyová svou pozici neuhájila. Se ztrátou 28 setin jde na třetí místo a nabízí tím Vlhové i Gutové-Behramiové další posun pořadím.
     
    5
    Federica Brignoneová vedla v polovině svahu o 51 setin, ale pak se dopustila několika chybiček, které ji stály hodně času. Nakonec nabrala ztrátu více než půl sekundy na vedoucí Vlhovou a propadá se až na páté místo.
     
    4
    Ragnhild Mowinckelová útočí na stupně vítězek! Norka dokázala i přes chybu ve střední části svahu zajet jednu z nejrychlejších jízd ve druhém kole a dostává se před Petru Vlhovou s náskokem 55 setin! Výrazný náskok a šance na bednu.
     
    3
    Nějakých pět branek před cílem se Martě Bassinové její riskantní jízda nevyplatila! Nedokázala vybrat oblouk, jela příliš napřímo, do toho ji trochu podjela vnitřní lyže a výsledkem bylo vyjetí mimo trať a předčasný konec.
     
    2
    Sara Hectorová ze Švédska neměla ideální druhé kolo, ale měla dostatečný náskok k tomu, aby udržela pozici na bedně. Švédka sice nestačila na Mowinckelovou, ale se ztrátou 37 setin jde na druhé místo. Vlhová klesá na třetí místo a pokud Mikaela Shiffrinová nebude výrazně chybovat, zopakuje Slovenka úterní čtvrté místo.
     
    1
    Shiffrinová nezajela druhé kolo úplně čistě, dopustila se chyb, ale i tak jela neskutečně rychle! A tak Američanka slaví své 84. vítězství ve Světovém poháru, když Ragnhild Mowinckelovou poráží rozdílem třídy o 82 setin sekundy! Nezastavitelná Shiffrinová!
     
    Závod skončil.
     
    Američanka Mikaela Shiffrinová předvedla další suverénní výkon. V italském Kronplatzu vyhrála první kolo a dominantní byla i v kole druhém. Přestože nezaznamenala nejrychlejší jízdu druhé části závodu, i tak navýšila své vedení na čele na 82 setin a vybojovala své 84. vítězství ve Světovém poháru. K vyrovnání rekordu Ingemara Stenmarka jí chybí už jen dvě vítězství, což se zdá být v případě sedmadvacetileté fenomenální závodnice jen detail...

    Druhá skončila v obřím slalomu v Kronplatzu Ragnhild Mowinckelová, třetí skončila Sara Hectorová. Petra Vlhová zopakovala své čtvrté místo z úterního závodu.
     
    Konečné výsledky

    1. Mikaela Shiffrinová (USA) 2:03,28
    2. Ragnhild Mowinckelová (NOR) +0,82
    3. Sara Hectorová (SWE) +1,19
    4. Petra Vlhová (SVK) +1,37
    5. Lara Gutová-Behramiová (SUI) +1,38
    6. Tessa Worleyová (FRA) +1,65
    7. Paula Moltzanová (USA) +1,97
    8. Federica Brignoneová (ITA) +2,03
    9. Alice Robinsonová (NZL) +2,13
    10. Nina O'Brienová (USA) +2,20
    11. Julia Scheibová (AUT) +2,31
    12. Neja Dvorniková (SLO) +2,42
    13. Hilma Lövblomová (SWE) +2,67
    14. Valérie Grenierová (CAN) +2,75
    15. Thea Louise Stjernesundová (NOR) +2,91
    16. Ricarda Haaserová (AUT) +2,93
    17. Lara Colturiová (ALB) +2,95
    18. Estelle Alphandová (SWE) +3,02
    19. Asja Zenereová (ITA) +3,09
    20. Andrea Ellenbergerová (SUI) +3,32
    21. Simone Wildová (SUI) +3,46
    22. Franziska Gritschová (AUT) +3,53
    23. Elisabeth Kappaurerová (AUT) +3,54
    24. Elisa Mörzingerová (AUT) +3,72
    25. Zrinka Ljutićová (CRO) +3,75
    26. Camille Rastová (SUI) +3,84
    27. Mina Fürst Holtmannová (NOR) +3,85
    28. Katharina Liensbergerová (AUT) +4,20
    Marta Bassinová (ITA) DNF
    Maria Therese Tvibergová (NOR) DNF
     
    Pořadí disciplíny

    1. Mikaela Shiffrinová (USA) 600 b
    2. Lara Gutová-Behramiová (SUI) 482 b
    3. Marta Bassinová (ITA) 451 b
    4. Petra Vlhová (SVK) 436 b
    5. Federica Brignoneová (ITA) 396 b
    6. Sara Hectorová (SWE) 333 b
    7. Ragnhild Mowinckelová (NOR) 264 b
    8. Tessa Worleyová (FRA) 259 b
    9. Valérie Grenierová (CAN) 254 b
    10. Paula Moltzanová (USA) 177 b
     
    Pořadí SP

    1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1517 b
    2. Lara Gutová-Behramiová (SUI) 906 b
    3. Petra Vlhová (SVK) 896 b
    4. Federica Brignoneová (ITA) 688 b
    5. Ragnhild Mowinckelová (NOR) 675 b
    6. Marta Bassinová (ITA) 638 b
    7. Wendy Holdenerová (SUI) 587 b
    8. Sofia Goggiaová (ITA) 570 b
    9. Elena Curtoniová (ITA) 508 b
    10. Sara Hectorová (SWE) 464 b
    53. Martina Dubovská (CZE) 94 b (14:33:44)

    Jan Vojkůvka

    Pořadí SP
    • 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1517 b
    • 2. Lara Gutová-Behramiová (SUI) 906 b
    • 3. Petra Vlhová (SVK) 896 b
    • 4. Federica Brignoneová (ITA) 688 b
    • 5. Ragnhild Mowinckelová (NOR) 675 b
    • 6. Marta Bassinová (ITA) 638 b
    • 7. Wendy Holdenerová (SUI) 587 b
    • 8. Sofia Goggiaová (ITA) 570 b
    • 9. Elena Curtoniová (ITA) 508 b
    • 10. Sara Hectorová (SWE) 464 b
    • 53. Martina Dubovská (CZE) 94 b

    Pořadí disciplíny
    • 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 600 b
    • 2. Lara Gutová-Behramiová (SUI) 482 b
    • 3. Marta Bassinová (ITA) 451 b
    • 4. Petra Vlhová (SVK) 436 b
    • 5. Federica Brignoneová (ITA) 396 b
    • 6. Sara Hectorová (SWE) 333 b
    • 7. Ragnhild Mowinckelová (NOR) 264 b
    • 8. Tessa Worleyová (FRA) 259 b
    • 9. Valérie Grenierová (CAN) 254 b
    • 10. Paula Moltzanová (USA) 177 b

    Konečné výsledky
    • 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 2:03,28
    • 2. Ragnhild Mowinckelová (NOR) +0,82
    • 3. Sara Hectorová (SWE) +1,19
    • 4. Petra Vlhová (SVK) +1,37
    • 5. Lara Gutová-Behramiová (SUI) +1,38
    • 6. Tessa Worleyová (FRA) +1,65
    • 7. Paula Moltzanová (USA) +1,97
    • 8. Federica Brignoneová (ITA) +2,03
    • 9. Alice Robinsonová (NZL) +2,13
    • 10. Nina O'Brienová (USA) +2,20
    • 11. Julia Scheibová (AUT) +2,31
    • 12. Neja Dvorniková (SLO) +2,42
    • 13. Hilma Lövblomová (SWE) +2,67
    • 14. Valérie Grenierová (CAN) +2,75
    • 15. Thea Louise Stjernesundová (NOR) +2,91
    • 16. Ricarda Haaserová (AUT) +2,93
    • 17. Lara Colturiová (ALB) +2,95
    • 18. Estelle Alphandová (SWE) +3,02
    • 19. Asja Zenereová (ITA) +3,09
    • 20. Andrea Ellenbergerová (SUI) +3,32
    • 21. Simone Wildová (SUI) +3,46
    • 22. Franziska Gritschová (AUT) +3,53
    • 23. Elisabeth Kappaurerová (AUT) +3,54
    • 24. Elisa Mörzingerová (AUT) +3,72
    • 25. Zrinka Ljutićová (CRO) +3,75
    • 26. Camille Rastová (SUI) +3,84
    • 27. Mina Fürst Holtmannová (NOR) +3,85
    • 28. Katharina Liensbergerová (AUT) +4,20
    • Marta Bassinová (ITA) DNF
    • Maria Therese Tvibergová (NOR) DNF

    Pořadí po 1. kole
    • 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:00,56
    • 2. Sara Hectorová (SWE) +0,51
    • 3. Marta Bassinová (ITA) +0,65
    • 4. Ragnhild Mowinckelová (NOR) +0,72
    • 5. Federica Brignoneová (ITA) +0,90
    • 6. Tessa Worleyová (FRA) +1,05
    • 7. Petra Vlhová (SVK) +1,22
    • 8. Maria Therese Tvibergová (NOR) +1,37
    • 9. Paula Moltzanová (USA) +1,51
    • 10. Alice Robinsonová (NZL) +1,54
    • 11. Julia Scheibová (AUT) +1,64
    • 12. Simone Wildová (SUI) +1,77
    • 13. Lara Gutová-Behramiová (SUI) +1,80
    • 14. Nina O'Brienová (USA) +1,98
    • 15. Hilma Lövblomová (SWE) +2,07
    • 16. Franziska Gritschová (AUT) +2,11
    • 17. Thea Louise Stjernesundová (NOR) +2,15
    • 18. Elisa Mörzingerová (AUT) +2,22
    • 19. Andrea Ellenbergerová (SUI) +2,23
    • 20. Valérie Grenierová (CAN) +2,33
    • 21. Estelle Alphandová (SWE) +2,37
    • 22. Elisabeth Kappaurerová (AUT) +2,37
    • 23. Ricarda Haaserová (AUT) +2,41
    • 24. Katharina Liensbergerová (AUT) +2,41
    • 25. Camille Rastová (SUI) +2,42
    • 26. Asja Zenereová (ITA) +2,47
    • 27. Neja Dvorniková (SLO) +2,54
    • 28. Mina Fürst Holtmannová (NOR) +2,59
    • 29. Zrinka Ljutićová (CRO) +2,60
    • 30. Lara Colturiová (ALB) +2,61


    thejrc.org