Tlačová konferencia SFZ k organizácii ME U21 2025 (kon.) | Tisková konference Ligové fotbalové asociace (kon.)
konec
Tlačová konferencia SFZ k organizácii ME U21 2025

sk Čtvrtek 26.01.2023, 09:30Tiskové konference
     
    Palenčík: Naša reprezentácia bude hrať na dvoch štadiónoch, ale ešte nie sú vybraté. Aj túto otázku budeme riešiť v spolupráci s UEFOU. (09:52:09)
     
    Palenčík: Tréningové centrá znamenajú komplex – hotel a tréningová plocha, čo bola podmienka prihlášky. Čiže tréningové centrá sú vybraté, pôjdu do katalógu a účastníci si ich budú postupne vyberať.
     
    Kováčik: ME sú ideálne podujatie na "spropagovanie" východu, ale nemyslím si, že východ zaspal. Ľudia sú však hladní po futbale. Videli sme derby Košice – Prešov, koľko fanúšikov prišlo. Keď bude štadión v Košiciach hotový a skolaudovaný, v najbližšom možnom termíne tam odohrá zápas naša seniorská reprezentácia a som presvedčený, že bude vypredané.
     
    Kováčik: Máme aj ďalšie výzvy – napríklad finále Konferenčnej ligy. Musíme si však uvedomiť, že nemôžeme dostať dva veľké projekty. V budúcnosti sa však určite budeme uchádzať aj o finále spomínanej súťaže.
     
    Kováčik: Ďalšie zásadné prekážky pri organizácii nemáme. Pri rozhodovaní zohralo veľmi dôležitú úlohu, že náš tím ľudí je vysoko kompatibilný s tímom UEFA, nakoľko sme organizovali viacero športových podujatí. Okrem toho sme hostili workshop trénerov, kongres UEFA a podobne.

    Touto cestou by som sa chcel poďakovať všetkým ľuďom, ktorí sa podieľali na príprave tohto projektu. Ide o projekt z úplne inej kategórie. Náročnosť je odlišná, ako pri predchádzajúcich menších podujatiach.
     
    Kováčik: Predpokladajme, že štadión v Prešove bude nový a bude spĺňať kritériá. Chceli sme, aby všetky krajské mestá boli súčasťou ME do 21 rokov.
     
    Palenčík: Každý zo spomínaných štadiónov (Bratislava, Trnava, Nitra, Žilina, Trenčín, Prešov, Dunajská Streda, Košice) spĺňa štandardy UEFA pre takéto podujatie. Nároky na médiá a televízie sú veľmi vysoké. Rátame, že budeme musieť ešte niečo dopĺňať.
     
    Kováčik: Majstrovstvá Európy do 21 rokov sú stropom, čo vieme na Slovensku zorganizovať. Aj keby sme sa spojili s ďalšími dvoma-troma krajinami, nedokážeme zorganizovať EURO, lebo nemáme štadión nad 30-tisíc divákov, čo je podmienka.
     
    Kováčik: Stretli sme sa s prezidentom UEFA, pričom máme veľmi dobré vzťahy. Deklarovali sme snahu zorganizovať tento turnaj. Žiadali sme o podporu aj ostatných partnerov.
     
    Kováčik: Vychádzame z toho, že štadión v Prešove by mal byť dokončený do konca roka 2024. Máme skúsenosť, že štadión sa dá postaviť pomerne rýchlo, čo sme videli v Košiciach i D. Strede.

    Čo sa Trenčína a Žiliny, verím, že na základe rozhodnutia by mali mať od sezóny 2024/2025 všetky štadióny štandardný prírodný trávnik. Musíme mať aj plán B, čiže je aj náhradné riešenie, keby náhodou nevyšiel Prešov alebo by na štadiónoch v Trenčíne alebo v Žiline nemali prírodný trávnik. Plán B je teraz ale zbytočné spomínať.
     
    Palenčík: Hrubý rozpočet máme urobený z pohľadu organizácie. V krátkej budúcnosti príde mnoho návštev odborníkov z UEFA. Budeme dolaďovať všetky detaily, vrátane konečného rozpočtu. Dnes nevieme povedať, o akú čiastku pôjde. Napríklad, záležať bude aj od sprievodných akcií.
     
    Palenčík: Kandidatúru podali minimálne dve krajiny. Je však zbytočné spomínať, ktoré. Sústredili sme sa na seba, aby sme všetko čo najlepšie pripravili. Neostáva nám nič iné, len si vyhrnúť rukávy a pracovať. Pôjde o výzvu.

    Kováčik: Organizačný tím nebude zložený len z ľudí zo zväzu, ale aj z ľudí z externého prostredia, ktorí majú skúseností s organizovaním veľkých akcií.
     
    Kováčik: Po úspešnej kandidatúre v nás prevláda pocit spokojnosti a naplnenia cieľov, ktoré sme si pred mnohými rokmi dali.

    Palenčík: Tešili sme sa, keď sme sa dozvedeli, že turnaj bude na Slovensku. Je to veľká pocta aj pre ľudí, ktorí sa podieľali na príprave.
     
    Dobrý deň, milí športoví priaznivci.

    Včera vyšla v médiách oficiálna informácia, že Slovenská republika bude hostiť záverečný turnaj futbalových majstrovstiev sveta hráčov do 21 rokov v roku 2025. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

    Pri tejto príležitosti sa uskutoční tlačová konferencia s Jánom Kováčikom, prezidentom Slovenského futbalového zväzu (SFZ) a Petrom Palenčíkom, generálnym sekretárom SFZ.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 09:30.

    Milan Gončár

    thejrc.org