Bohemians 1905 – Teplice 2:0 (kon.) | Plzeň – Hr. Králové 1:2 (kon.) | Slovácko – Č. Budějovice 1:0 (kon.)
Olomouc – Sparta 1:1 (kon.)
konec
FC Viktoria Plzeň
1:2 (1:1)
FC Hradec Králové
Sobota 28.01.2023, 15:00 • Doosan Arena, Plzeň • FORTUNA:LIGA • 17. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Krásné sobotní odpoledne z Plzně!

    FORTUNA:LIGA je zpátky!

    Vítám všechny fotbalové fanynky a fanoušky, kteří se rozhodli si na sobotní den dopřát trochu fotbalu. Od tří hodin se totiž v plzeňské Doosan Aréně uskuteční 17.kolo FORTUNA:LIGY, ve kterém FC Viktoria Plzeň změří síly s týmem FC Hradec Králové.

    Viktoria Plzeň coby úřadující mistr české ligy a zároveň letošní účastník slavné Ligy mistrů vykročil za obhajobou ligového titulu velice dobře. Po podzimní části je Viktoria na prvním místě ligové tabulky, o dva body přes pražskou Slavii a sedm před Spartou. Západočeši před jarní částí odehráli celkem čtyři přípravné duely, ve kterých inkasovali pouhé dvě branky. Nejprve přehráli divizní Petřín Plzeň 3:1, následně se přesunuli do španělského Benidormu. Tam se nejprve zrodila remíza 1:1 s německým Heidenheimem, poté bezbranková remíza s Ferencvárosem a na závěr úspěšná generálka, ve které Plzeň přehrála Molde 2:0. Novými akvizicemi jsou záložník Roman Květ z Bohemians, brankář Adam Zadražil z Táborska a na závěr z anglické Premier league se na západ Čech přesunul útočník Matěj Vydra.

    Hradec Králové i v letošní sezóně hraje velice dobře a po právu se drží na pátém místě ligové tabulky, šestnáct bodů za dnešním soupeřem. Východočeši nadále hrají své zápasy v Mladé Boleslavi a hned na úvod dokázali porazit pražskou Slavii 1:0. Na závěr podzimní části sice Hradec dvakrát zaváhal, nicméně předtím zase měl čtyřzápasovou sérii výher. Votroci taktéž odehráli v lednu čtyři přípravné zápasy. Nejprve v českých podmínkách podlezli Slavii 1:0, poté se ale mužstvo Miroslava Koubka přesunulo do Turecka. V Beleku nejprve podlehli Legnici 1:3, avšak následně přišli dvě výhry o tři branky. Nejprve 3:0 přehráli Kisvárdu a na závěr stejným výsledkem Lechiu Gdańsk. Zajímavostí je, že poprvé proti Hradci může nastoupit Adam Vlkanovu, na startu sezóny ještě kapitán Votroků.

    Dámy a pánové, pohodlně se usaďte a užijte si příjemné odpoledne s doprovodem našeho textového přenosu, tím vás provede Jakub Štěrba.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Viktoria Plzeň: Staněk – Holík, Pernica (C), Jemelka, M. Havel – Kalvach, Bucha – Mosquera, Vlkanova, Kopic – Chorý.
    Náhradníci: Tvrdoň, Zadražil – Pilař, M. Vydra, Durosinmi, Květ, Kaša, Jirka, Ndiaye.
    Trenér: Michal Bílek.

    FC Hradec Králové: Reichl – Ja. Klíma, Čech, Leibl – Gabriel, Kodeš (C), Pudhorocký, Smrž, Novotný – Ryneš, Koubek.
    Náhradníci: Bajza – Hájek, F. Kubala, P. Dvořák, Harazim, Kutík, Jurčenko.
    Trenér: Miroslav Koubek.

    Rozhodčí: Machálek – Hájek, Antoníček.
     
    Hráči obou celků již mají rozcvičku za sebou, do začátku jarní části nám zbývá posledních deset minut.
     
    Aktéři dnešního klání nastupují na zelený pažit. Utkáni začne každým okamžikem. Stadion se mezitím hezky zaplnil, čeká nás parádní atmosféra.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hlavní rozhodčí poprvé pískl do píšťalky, což značí jediné, zápas může odstartovat – pojďme na něj! Výkop měli na starosti domácí, kteří v prvním poločase budou útočit zprava doleva.
     
    1
    O první útočnou akci se nicméně pokoušeli hosté, Rynešovi ale balon utekl do zámezí, od své branky tak bude poprvé v zápase odkopávat Jindřich Staněk.
     
    2
    Na druhé straně se hnal za balonem Jan Kopic, avšak hostující obrana se o něj postarala. I brankář Reichl se tak poprvé v utkání dotkne balonu.
     
    3
    Nicméně jeho druhý dotek už tak slavný nebyl a Tomáš Chorý ho málem připravil o balon, těžkou situaci avšak Reichl nakonec zvládl.
     
    4
    Hradec je v úvodních minutách hodně aktivní, i na útočné polovině, přímé střely na branku jsem se ale zatím nedočkali.
     
    4
    O to se bleskově pokoušela Viktoria, jenomže Tomáš Chorý byl v ofsajdu, hra tak byla přerušena.
     
    5
    Luděk Pernica kontroloval balon, který nakonec doputoval u rohového praporku až do zámezí, Rynešovi se opět nepovedlo zpracování dle představ.
     
    6
    Adam Vlkanova fantasticky ve středu pole podržel balon, následně našel na pravém křídle rozběhnutého Holíka, jehož centr hosté odvrátili na první rohový kop v zápase.
     
    6
    Plzeň právě vstřelila branku!
    Viktoria jde v šesté minutě do vedení. Lukáš Kalvach od rohového praporku posadil balon přesně na hlavu TOMÁŠE CHORÉHO, který přesnou střelou otevírá účet dnešního utkání.
    6. Tomáš CHORÝ - 1:0
     
    8
    Viktorka již opět drží balon a žene se znovu na útočnou polovinu.
     
    8
    Tomáš Chorý byl faulován u levé postranní čáry, Lukáš Kalvach bude rozehrávat standardní situaci.
     
    9
    Jindřich Staněk si došel v poklidu pro balon, který záhy bleskově rozehrál na své spoluhráče.
     
    10
    Vojtěch Smrž se snažil vysunout své spoluhráče, obrana Plzně nicméně vše měla pod kontrolou. Votroci přesto zůstanou u míče, kousek od rohového praporku budou vhazovat.
     
    11
    Jenomže po dlouhém autu do pokutového území jim je pískán nedovolený zákrok.
     
    12
    Lukáš Kalvach nepovedenou přihrávko zahnal Havla, ten avšak díky skluzu nakonec míč stihl ještě na hrací ploše.
     
    12
    A krátce na to Viktoria rozjela rychlý brejk, který táhl na pravé straně Libor Holík, jeho výbornou přihrávku do vápna nicméně trestuhodně neuklidil podruhé v zápase do brány Tomáš Chorý.
     
    13
    Viktoria začíná přebírat otěže zápasu do svých rukou, další centr do vápna nicméně hostující obrana dokázala zablokovat.
     
    14
    A další velká šance domácích. Holík na hraně vápna přiťukl míč Kopicovi, který se hezky uvolnil v situaci jeden na jednoho, zakončení Chorého následně ale opět skončilo jen vedle brány.
     
    15
    Následný rohový kop dokázala obrana Votroků odrazit do bezpečných vody.
     
    16
    Petr Kodeš si našel odražený balon na hraně pokutového území, hráz těl clonící před ním ale nepropálil. Po zásahu Vlkanovy budou hosté rozehrávat rohový kop.
     
    17
    Adam Gabriel se dostal k hlavičce, jenomže jeho pokus se mezi tři tyče nevešel. Z rychlého brejku je hostům pískán nedovolený zákrok.
     
    18
    Lukáš Kalvach hledal rozběhnutého Milana Havla, ten ovšem důležitý hlavičkový souboj vyhrát nedokázal.
     
    19
    Jhon Mosquera upadl v souboji u rohového praporku, píšťalka hlavního rozhodčího ovšem zůstala němá, Hradec tak může opět zaútočit.
     
    20
    Máme za sebou dvacet minut hry, Plzeň je zatím lepším celkem, nicméně Hradec předvádí sympatický výkon. Vše je nadále otevřené.
     
    21
    Libor Holík na pravé straně nepřešel přes bránícího hráče, hra se opět může přestěhovat před branku Staňka.
     
    22
    Plzeň rychle získala balon zpět na své kopačky, Jemelka s pomocí Staňka balon opět rozehrávají směrem dopředu.
     
    23
    I domácí si pomohli nedovoleným způsobem, Hradec zůstane u balonu.
     
    24
    Adam Vlkanova přihrál na pravý kraj vápna Liboru Holíkovi, který zkoušel technickou střelu, ta ovšem skončila kousek vedle levé tyče.
     
    26
    Tomáš Chorý kopl z otočky balon dopředu, avšak tento balon by nedoběhl ani Usain Bolt ve vrcholné formě.
     
    27
    V těchto chvíli vrcholí výsledky prezidentské volby. Novou hlavou státu se stane Petr Pavel, avšak domácí fanoušci by si tam přáli někoho jiného. Kotel Viktorie vyvolává heslo: "Šádek na hrad".
     
    28
    Pavel Bucha umí dobře dopředu, tentokrát skvěle zahrál i v defenzivě. Obral soupeře o balon a následně ho přesně rozehrál.
     
    30
    Nebezpečný balon od Ryneše do pokutového území, Koubek se tlačil do zakončení, Jindřich Staněk nicméně zasahovat opět nemusel.
     
    31
    Přihrávka, kterou nepochopila celá Doosan Aréna. Gólman Reichl tak bude opět rozehrávat balon od své branky.
     
    32
    Hradec se stále hodně tlačí směrem dopředu, avšak předfinální fáze není tak přesná. Tentokrát skvěle zahrál Jemelka, který hostům odkopl balon do zámezí.
     
    33
    Lukáš Kalvach byl v souboji jasně pozdě, od rozhodčího dostává náznak, že za takový zákrok by mohla později přijít žlutá karta.
     
    34
    Centrovaný balon Františka Čecha do ohně opět přistál jen u hráčů plzeňské Viktorie.
     
    35
    Kapitán Votroků Petr Kodeš položil na trávník Vlkanovu, hlavní rozhodčí bleskově píská nedovolený zákrok.
     
    35
    Adam Vlkanova poslal do vápna fantastický balon na Václava Jemelku, ten byl ovšem překvapen a balon vůbec netrefil. Tato akce rozhodně volala po gólu.
     
    37
    Jhon Mosquera byl zasažen kopačkou do obličeje, po dalším nedovoleným zákroku rozehraje balon zpět do hry Václav Jemelka.
     
    38
    Matěj Koubek běžel s balonem na pravém křídle, avšak ve vápně neměl žádného spoluhráče. Hostující útočník to tak zkusil svou vlastní cestou, tam ovšem úspěšná nebyla.
     
    40
    Petr Pudhorocký se štěstím dostal přes Pavla Buchu k centru, ten ovšem přistál jen u rukavic brankáře Staňka.
     
    41
    Dlouhý odkop Staňka směřoval na Chorého, ten ovšem pod tlakem balon nedokázal zpracovat.
     
    42
    Ve vápně Viktorie vznikl velký závar, Hradec se dostal do dvojitého zakončení, avšak ani jedná rána až ke Staňkovi nakonec nedolétla. Skvělá práce domácí obrany.
     
    43
    Hradec Králové právě vstřelil branku!
    Krátce před odchodem do šaten je v Plzni vyrovnáno. V situaci dva na dva našel Ryneš na pravém křídle naběhnutého VOJTĚCHA SMRŽE, který se trefil fantasticky ke vzdálenější tyči. S touto střelou nezmohl naprosto nic ani Jindřich Staněk.
    43. Vojtěch SMRŽ - 1:1
     
    45
    Plzeň se pokouší bleskově odpovědět, avšak v první půli už nemá tolik času.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Je za námi první poločas, který nakonec končí smírně 1:1. Viktorii poslal po šesti minutách hry do vedení Tomáš Chorý, avšak v závěru první půle po skvělé střele srovnat Vojtěch Smrž. Nechme se překvapit co nabídne druhý poločas, který začíná po čtvrthodinové přestávce.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Na úvod druhé půle bude Viktoria kopat nebezpečnou standardku.
     
    47
    A hned z toho byla obrovská šance. Balon propadl na hranici malého vápna, kde si ho našel Jhon Mosquera, ten ovšem jen velmi těsně minul hostující bránu.
    47. Mosquera z dorážky těsně minul bránu
     
    48
    Plzeň i na startu druhé půle drží balon, jistě nechtějí domácí vstoupit do jarní částí ztrátou bodů.
     
    49
    Hosté si na útočné polovině pomohli znovu nedovoleně. Staněk bude opět hledat své spoluhráče.
     
    50
    Jenomže dlouho si balon Viktoria neudržila. I Jhon Mosquera si pomohl faulem. Začíná se nám mírně přiostřovat.
     
    51
    Adam Vlkanova se snažil vysunout do akce Holíka, ten se mu ovšem zastavil a balon nakonec skončil až u brankáře Reichla.
     
    52
    Jakub Smrž se znovu opřel do balonu, jeho rána ze střední vzdálenosti byla ovšem tentokrát zablokována prvním bránícím hráčem.
     
    53
    Viktoria znovu drží balon na útočné polovině, Jemelka se posléze snažil oslovil na levé straně Mosqueru, ten byl ovšem v momentě přihrávky v ofsajdu.
     
    54
    Domácí si vytvořili závar v pokutovém území, po přihrávce Kopice nakonec pálil Pavel Bucha, nicméně balon se až k Reichlovi nedostal. I hosté hrají velice obětavě.
     
    55
    Tentokrát to vzal sám Jan Kopic na sebe, z hranice vápna ale branku soupeře přestřelil.
     
    56
    Do hry půjde Matěj Vydra, který běží k domácí střídačce.
     
    57
    Žlutá karta pro tým FC Hradec Králové (Michal Leibl).
     
    59
    Tomáš Chorý byl nachytán v ofsajdovém postavení.
     
    59
    Střídání v týmu FC Viktoria Plzeň:
    ze hřiště odchází Adam Vlkanova, přichází Matěj Vydra,
    ze hřiště odchází Libor Holík, přichází Filip Kaša.
    59. Vydra do hry! Velká posila Viktorie se vrací do ligy
     
    60
    Petr Kodeš přivítal zpět na českých trávnících Matěje Vydru ostrým zákrokem.
     
    61
    To muselo bolet. Tomáš Chorý šel do souboje s brankářem Reichlem a po tvrdé srážce oba zůstávají ležet na hrací ploše.
    61. Další Chorého ostrý střet hlav. Drsná srážka s Reichlem
     
    62
    Chorý míří s ručníkem u hlavy na domácí střídačku, útočník Viktorie tam má zřejmě i nějaké krvavé zranění.
     
    63
    Už se opět hraje, brankář Reichl je zdá se být v pořádku. To je dobrá zpráva.
     
    64
    Tak vše je zase jinak. Michal Reichl si znovu klekl na trávník a dnešní zápas zřejmě nakonec nedohraje.
     
    65
    A je tomu skutečně tak. Za pomocí doktorů již Reichl míří za postranní čáru.
     
    67
    Střídání v týmu FC Hradec Králové:
    ze hřiště odchází Michal Reichl, přichází Pavol Bajza.
     
    68
    Balon už byl v zámezí, centr Havla tak už byl zcela navíc.
     
    69
    Dlouhý balon mířil na Chorého, ten ač je vysoké postavy, balon stejně nezasáhl. Osahat si ho tak může novic na hřišti, brankář Bajza.
     
    70
    Obrovská šance pro Hradec Králové. Jemelka získal balon, ale následně ho špatně rozehrál. Po zpětné přihrávce doputoval balon na zadní tyč, kde byl volný Matěj Ryneš, ten ale balon poslal až do plzeňského kotle.
    70. Ryneš na zadní tyči v obří šanci netrefil bránu
     
    71
    Na druhé straně bude Viktoria rozehrávat rohový kop.
     
    71
    Centr Kalvacha nebyl přesný, avšak Bucha to následně taktéž mohl zkusit. Brankář Bajza šel ven ze své branky a míč bezpečně zachytil do svých rukavic.
     
    72
    Hradec Králové právě vstřelil branku!
    Hosté nakonec ve Štruncových sadech přece jen otáčejí skóre. Balon se přívětivě odrazil na hranu pokutového území, kde byl volný PETR PUDHOROCKÝ a jeho ránu se nešťastně srazil do vlastní sítě Milan Havel.
    72. Petr PUDHOROCKÝ - 1:2
     
    74
    O chvilku později posílal balon do ohně Lukáš Kalvach, před brankou vznikl závar, ale nikdo z domácích míč do sítě dostat nedokázal.
     
    75
    Střídání v týmu FC Viktoria Plzeň:
    ze hřiště odchází Jan Kopic, přichází Rafiu Adekunle Durosinmi,
    ze hřiště odchází Pavel Bucha, přichází Roman Květ.
     
    76
    Plzeň je vývojem hry evidentně zaskočená a Hradec má nyní více ze hry. Uvidíme co s domácím výkonem udělají střídání.
     
    77
    Roman Květ se hned dral za balonem, ale domácí obrana ho dokázala ubránit. Odkopávat od své branky tak bude pouze brankář Bajza.
     
    79
    Tomáš Chorý se dostal po centru z levé strany k hlavičce, avšak jeho pokus byl ze záklonu, branku soupeře tak vůbec neohrozil.
     
    79
    Střídání v týmu FC Viktoria Plzeň:
    ze hřiště odchází Jhon Mosquera, přichází Erik Jirka.
     
    80
    Zápas se nám přehoupl do své poslední desetiminutovky, Hradec stále vede překvapivě v Plzni o jeden gól.
     
    81
    Jirka hledal dlouhým centrem ve vápně své spoluhráče, výsledkem toho je ale pouze rohový kop.
     
    82
    Luděk Pernica na první tyči prodlužoval centr na zadní tyč, kde byl Matěj Vydra, jeho zakončení bylo však jen velmi slabé.
     
    83
    Dnešní utkání sleduje 8135 diváků.
     
    84
    Plzeň po zisku míč mířila opět bleskově před branku soupeře, jenomže obrana Hradce byla znovu pevná.
     
    85
    Brankář Bajza nepředvedl jistý zákrok, Plzeň tak bude zadarmo kopat rohový kop.
     
    85
    Lukáš Kalvach našel v pokutovém území hlavu Václava Jemelky, ten nicméně poslal balon jen do míst, kde by připraven Bajza.
     
    86
    Tomáš Chorý našel kopačku Erika Jirky, ten nicméně z jedničky poslal balon vedle brány. Viktorii se rychle začíná krátit čas.
     
    87
    Přihrávka Jirky byla zablokována, poblíž střídačky bude Viktoria alespoň vhazovat.
     
    88
    Havel centrem našel hlavu Matěje Vydry, jeho zakončení ale nebylo přesné.
     
    89
    Na polovině hřiště hlavní rozhodčí píská faul Romanu Květovi, balon se tak přestěhuje na kopačky Hradce.
     
    90
    Hlavní rozhodčí ve druhém poločase nastaví hned osm minut.
     
    90+1
    Tomáš Chorý se tentokrát netradičně dostal na pravý kraj, odkud se snažil centrovat, míč byl ovšem znovu zablokovaný hradeckou obranou.
     
    90+2
    Matěj Vydra byl zcela sám na pravé straně vápna, jeho pas byl znovu zablokovaný, tentokrát alespoň na rohový kop. Ten ovšem hosté ubránili bez větších potíží.
     
    90+3
    Matěje Koubka chytají křeče, rozhodčí ukazuje, že čas ještě více nastaví.
     
    90+3
    Střídání v týmu FC Hradec Králové:
    ze hřiště odchází Matěj Koubek, přichází Filip Kubala.
     
    90+3
    Tomáš Chorý skvěle prodloužil míč na Matěje Vydru, ten nicméně ve vyložené šanci selhal.
     
    90+4
    Plzeňský tlak sílí. Havlův centr byl sražen na další rohový kop.
     
    90+5
    Lukáš Kalvach poslal prudký centr do vápna, ten zasáhl Filip Kaša, míč avšak skončil nad brankou.
     
    90+5
    Střídání v týmu FC Hradec Králové:
    ze hřiště odchází Petr Pudhorocký, přichází Štěpán Harazim.
     
    90+6
    Domácí to opět zkoušejí středem hřiště, ten ale Hradec tentokrát zavřel.
     
    90+7
    Další velká šance domácích. Rafiu Adekunle Durosinmi se vrhl do zakončení jak tank, jeho hlavičku ale vyškrábl Bajza na další rohový kop.
     
    90+7
    Ten obrana Hradce znovu ubránila.
     
    90+8
    Žlutá karta pro tým FC Hradec Králové (Matěj Ryneš).
     
    90+8
    Na dlouhý aut si naskočil Luděk Pernica, jeho prodloužení ovšem nikdo na zadní tyči nezavíral.
     
    90+9
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno a hned zkraje jarní části se nám zrodil překvapivý výsledek. Hradec Králové otočil zápas v Plzni a zvítězil 2:1. Úradující mistr šel po hlavičce Chorého do vedení, jenomže Smrž těsně před přestávkou hezky vyrovnal a ve druhém poločase si po ráně Pudhorockého srazil nešťastně míč do vlastní branky Milan Havel. Prohra Viktorie je tak hozená rukavice pro Slavii, která může jít zítra do čela ligy.
     
    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 6:3. Střely mimo: 8:3. Rohy: 9:1. Ofsajdy: 4:0. Fauly: 10:19.
     
    To je ode mě pro dnešek vše, s přáním hezkého zbytku sobotního večera s vámi loučím a u dalších zápasů z plzeňské Doosan Arény se opět budu těšit, na shledanou. (16:59:40)

    Jakub Štěrba

    Branky: 6. Chorý (Kalvach) – 43. Smrž (Ryneš), 72. Pudhorocký

    Karty:   57. Leibl (HKR), 90+8. Ryneš (HKR)


    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 6:3. Střely mimo: 8:3. Rohy: 9:1. Ofsajdy: 4:0. Fauly: 10:19.
    FC Viktoria Plzeň: Staněk – Holík (59. Kaša), Pernica (C), Jemelka, M. Havel – Kalvach, Bucha (75. Květ) – Mosquera (79. Jirka), Vlkanova (59. M. Vydra), Kopic (75. Durosinmi) – Chorý.
    Náhradníci: Tvrdoň, Zadražil – Pilař, Ndiaye.

    Trenér: Michal Bílek.

    FC Hradec Králové: Reichl (67. Bajza) – Ja. Klíma, Čech, Leibl – Gabriel, Kodeš (C), Pudhorocký (90+5. Harazim), Smrž, Novotný – Ryneš, Koubek (90+3. F. Kubala).
    Náhradníci: Hájek, P. Dvořák, Kutík, Jurčenko.

    Trenér: Miroslav Koubek.

    Rozhodčí: Machálek – Hájek, Antoníček.

    Diváci: 8135
    bahis siteleri