Valladolid – Valencia 1:0 (kon.) | Osasuna – Atlético 0:1 (kon.) | Celta Vigo – Ath. Bilbao 1:0 (kon.)
Real Madrid – Real Sociedad 0:0 (kon.)
konec
Celta de Vigo
1:0 (0:0)
Athletic Bilbao
Neděle 29.01.2023, 18:30 • Abanca-Balaídos (Vigo) • Španělská LaLiga • 19. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Fotbalisté Viga porazili v utkání 19. kola La Ligy nejtěsnějším rozdílem 1:0 Bilbao.

    Úvodní poločas branku nepřinesl. Už po 26 sekundách se sice prosadil Carles Pérez, jeho zásahu ale předcházelo zpracování rukou. Největší možnost Viga měl tak ve 14. minutě de la Torre. Jeho přízemní ránu zpacifikoval v pádu na hranici malého vápna Simón. Rovněž Bilbao mělo jednu skvělou možnost na otevření skóre. Ve 33. minutě se dostal míč k osamocenému Berenguerovi, který pálil z voleje zhruba z prostoru penalty do levé tyčky.

    Stejný hráč po změně stran rozezvučel brankovou konstrukci i na protějším konci hřiště, tentokrát Berenguer mířil do břevna. Jinak byl ale výkon Bilbaa ve druhém poločase zklamáním. Dvacet minut před koncem řádné hrací doby vysunul de la Torre Iaga Aspase a ten střelou k levé tyči otevřel skóre. Athletic se ale ani v závěru na žádný tlak nezmohl. Ze stadionu soupeře tak jede bez bodu i jediné střely na branku.

    Vigo si díky třem bodům polepšilo na šestnáctkou příčku. Naneštěstí pro Celtu vyhráli i další konkurenti v boji o záchranu – Valladolid a Cádiz. Athletic čeká po světovém šampionátu v Kataru stále na první vítězství. Aktuálně je na osmém místě.

    Vigo se v příštím kole představí na hřišti šestého Betisu. Bilbao se svou černou sérii pokusí ukončit doma proti Cádizu. (20:32:28)
     
    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 3:0. Střely mimo: 3:4. Rohy: 2:5. Ofsajdy: 4:2. Fauly: 17:19.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    90+6
    Álex Berenguer rozehrál přímý kop centrem na hranici šestnáctky, kde jej odvrátil nejbližší stojící hráč Viga. Následně je naposledy pískáno.
     
    90+5
    Již běží poslední minuta z avizovaného nastavení. Kevin Vázquez fauloval při napadání Oiera Zarragu. Zřejmě poslední standardní situace ve prospěch Bilbaa. Na přímou střelu do není.
     
    90+4
    Augusto Solari pomohl v obraně Oscaru Minguezaovi. Po jeho odehrání balonu za postranní čáru mají hosté k dispozici autové vhazování poblíž rohového praporku.
     
    90+2
    S balonem hrají obránci Viga. Do kombinace zapojili i brankáře Marchesína. Snažení Bilbaa teď připomíná křeč.
     
    90+1
    Střídání v týmu Real Club Celta de Vigo:
    ze hřiště odchází Carles Pérez, přichází Augusto Solari.
     
    90
    Druhý poločas bude nastaven minimálně o pět minut. Na domácí straně se chystá ještě jedna změna v sestavě.
     
    89
    Athletic se ne a ne dostat na dostřel domácí branky. Teď navíc fauloval Yeray na polovině hřiště Jørgena Stranda Larsena. Nutno říct, že ten svému pádu dost přidal.
     
    87
    Oier Zarraga dohrál v souboji Carlese Péreze, kterému bolestivě přišlápl nárt. Žlutá karta.
     
    86
    Urputná přetahovaná o balon ve středu hřiště. Teď je to velký boj na úkor fotbalovosti.
     
    85
    Střídání v týmu Real Club Celta de Vigo:
    ze hřiště odchází Luca de la Torre, přichází Kevin Vázquez.
     
    84
    Raúl García hlavičkoval z ofsajdu. Luca de la Torre zůstává sedět na trávníku a gestikuluje, že bude muset střídat.
     
    82
    Střídání v týmu Real Club Celta de Vigo:
    ze hřiště odchází Gabriel Veiga, přichází Franco Emanuel Cervi.
     
    81
    Unai Núñez sundal nevybíravým skluzem Óscara de Marcose. Je z toho další žluté napomenutí.
     
    80
    Fotbalisté Viga drželi v posledních 15 minutách míč na svých kopačkách hned v 70 procentech herního času. Zatím absolutně nic nenasvědčuje tomu, že by mělo Bilbao vyrovnat.
     
    78
    Další slabší pasáž utkání. Moc se toho na hrací ploše aktuálně neděje. Hraje se v prostoru mezi šestnáctkami.
     
    75
    Výkon Bilbaa šel ve druhém poločasu dolů. Na míči je po změně stran častěji Celta. Ta teď znovu kombinuje na útočné polovině.
     
    74
    Bilbao má v tuto chvíli kompletně vystřídáno. To domácí kouč Carlos Carvalhal může závěr zápasu rozkouskovat ještě trojím střídáním.
     
    73
    Střídání v týmu Athletic Bilbao:
    ze hřiště odchází Iñigo Lekue, přichází Óscar de Marcos.
     
    71
    Celta de Vigo právě vstřelilo branku!
    Domácí jdou dvacet minut před koncem řádné hrací doby do vedení! IAGO ASPAS si našel prostor mezi oběma stopery a střelou z běhu k levé tyči překonal Unaie Simona. Je nutno rovněž vyzdvihnout skvělý pas de la Torreho, který celou rychlou gólovou akci založil.
     
    69
    Dnešní utkání sleduje 14 754 diváků.
     
    68
    Iago Aspas zkusil další pokus o průnik středem hřiště. Proti byl Daniel Vivian, jenž ho poměrně daleko od šestnáctky dokázal čistě odzbrojit.
     
    67
    Osmapadesátiletý trenér Bilbaa Ernesto Valverde se odhodlal rovnou k trojitému střídání. Uvidíme, jak se tento krok projeví na hře jeho týmu.
     
    66
    Střídání v týmu Athletic Bilbao:
    ze hřiště odchází Nico Williams, přichází Oier Zarraga.
     
    66
    Střídání v týmu Athletic Bilbao:
    ze hřiště odchází Iker Muniain, přichází Raúl García.
     
    66
    Střídání v týmu Athletic Bilbao:
    ze hřiště odchází Dani García, přichází Mikel Vesga.
     
    65
    Nico Williams už se rozbíhal do úniku. Zastavila ho píšťalka sudího. Hostující útočník si v souboji o míč pomohl faulem.
     
    64
    Unai Simón vyboxoval míč na hranici šestnáctky. Odtud se do odraženého míče opřel Carles Pérez. Jeho skákavý pokus lapil brankář Bilbaa do rukavic.
     
    63
    Jørgen Strand Larsen našel kolmicí na pravou stranu Carlese Péreze. Ten střílel technicky za vzdálenější tyč. Bylo to s tečí, takže roh pro Vigo.
     
    62
    Exekuci přímého kopu si vzal na starost sám faulovaný Iago Aspas. Přízemní dělovkou se snažil podstřelit zeď. Bez úspěchu. Zblokován byl i jeho následný druhý pokus.
     
    61
    Iago Aspas nasadil k individuálnímu průniku středem hřiště. Těsně před hranicí šestnáctky byl sundán žlutým skluzem, o který se postaral Yeray. Hodně nadějná standardka pro Vigo.
     
    60
    Fotbalisté Viga se mermomocí snažili procpat míč do pokutového území. Skrze pořádně zhuštěný prostor se to nepovedlo. Rovněž po hodině utkání tak registrujeme bezgólové skóre.
     
    58
    Daniel Vivian poměrně dlouho držel za dres Jørgena Stranda Larsena. Domácí se teď jako jeden muž znovu zlobí, že to nebylo za kartu. Rozhodčímu spílají rovněž fanoušci.
     
    57
    Ošetření musel podstoupit Iker Muniain. Nyní již odkulhává s bolestivou grimasou za postranní čáru. Uvidíme, zda bude schopen v duelu pokračovat, případně jak dlouho.
     
    55
    Jørgen Strand Larsen posunul míč na Iaga Aspase, který je dnes zatím takřka neviditelný. Jeho pokus zblokoval Yeray. Navíc byl posléze pískán ofsajd.
     
    53
    Álex Berenguer si zaběhl za obranu a střelou z levé strany šestnáctky rozezvonil břevno! Záložník Bilbaa tedy stejně jako v prvním poločase mířil do brankové konstrukce. Zatím jednoznačný smolař zápasu.
     
    51
    Nico Williams byl Javierem Galánem faulován na útočné polovině. To nejzajímavější, co se v posledních třech nezáživných minutách stalo.
     
    48
    Rychlou akci Viga ukončil rázným odkopem z hranice pokutového území Yeray. Následně fauloval na polovině hřiště Gabriel Veiga.
     
    47
    Nově příchozí Jørgen Strand Larsen zasáhl nechtěně Yeraye. Tomu musí pomáhat na nohy spoluhráči, měl by být ale v pořádku.
     
    46
    Střídání v týmu Athletic Bilbao:
    ze hřiště odchází Ander Herrera, přichází Oihan Sancet.
     
    46
    Střídání v týmu Real Club Celta de Vigo:
    ze hřiště odchází Renato Tapia, přichází Fran Beltrán.
     
    46
    Střídání v týmu Real Club Celta de Vigo:
    ze hřiště odchází Óscar Rodríguez, přichází Jørgen Strand Larsen.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 19:34.
     
    Úvodní poločas branku nepřinesl. Už po 26 sekundách se sice prosadil Carles Pérez, jeho zásahu ale předcházelo zpracování rukou. Největší možnost Viga měl tak ve 14. minutě de la Torre. Jeho přízemní ránu zpacifikoval v pádu na hranici malého vápna Simón. Rovněž Bilbao mělo jednu skvělou možnost na otevření skóre. Ve 33. minutě se dostal míč k osamocenému Berenguerovi, který pálil z voleje zhruba z prostoru penalty do levé tyčky.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    45+3
    Bezgólový první poločas ukončil Álex Berenguer. Standardku rozehrál přetaženým centrem, který skončil až v rukavicích Agustína Marchesína.
     
    45+3
    Óscar Rodríguez potáhl zezadu za dres Yuriho Berchicheho. I toto šlo určitě ocenit kartou, leč nestalo se.
     
    45+2
    V samotném závěru dějství se nic zajímavého neděje. Po přetaženém nákopu Viga si staví balon pro odkop Unai Simón.
     
    45+1
    Úvodní poločas bude nastaven o tři minuty.
     
    44
    Gabriel Veiga byl dle názoru rozhodčích v ofsajdu. Opakované záběry jim zapravdu spíše nedaly.
     
    43
    Po téměř dvouminutové prodlevě pokračuje Garcíaovo ošetření za postranní čárou. Rovněž Bilbao si tak dnes na chvíli vyzkouší hru v deseti.
     
    42
    Dani García zůstává po souboji s Renatem Tapiou na trávníku a musí být ošetřen.
     
    41
    Gabriel Veiga zahrál dle rozhodčích rukou. Ten ukazoval, že šlo o rameno, leč diskuze to byla marná.
     
    40
    V době, kdy schází do konce prvního poločasu posledních pět minut, kombinují fotbalisté Celty podél půlící čáry. Nic nenasvědčuje tomu, že by se měl jeden z týmů v dohledné době ujmout vedení.
     
    38
    Nico Williams přihrával z pravé strany pokutového území. Míč zastavil Unai Núñez, a to tak šikovně, že se nepískal ani roh, ačkoliv to na něj zprvu vypadalo.
     
    36
    Renato Tapia nastavil při hře bez balonu naprosto zbytečně nohu Ikeru Muniainovi, čímž ho poslal záměrně k zemi. Teď už je z toho první žlutá karta.
     
    36
    Javier Galán se snažil z levé strany procpat míč do šestnáctky. Na poslední chvíli zasáhl ve skluzu Yeray.
     
    34
    Z hlediště se začíná ozývat letmý pískot. Vigo je teď hodně zatažené, a to i tehdy, když má míč ve svém držení.
     
    33
    Obrovská šance Bilbaa na otevření skóre! Míč se z levé strany dostal někde k penaltovému puntíku, kde byl po přiklepnutí Guruzety zcela osamocený Álex Berenguer. Ten orazítkoval ranou z voleje levou tyčku!
     
    31
    Gabriel Veiga zkusil štěstí odvážnou střelou ze střední vzdálenosti. Jeho rána zamířila vysoko nad hostující branku.
     
    30
    Iñigo Lekue se dral v šestnáctce za míčem. Zboural při tom bránícího Unaie Núñeze, jenž hájil hrací předmět tělem. Bylo pískáno.
     
    28
    Tečovaná střela znamenala další roh pro Bilbao. Následně už fotbalisté Viga dostali balon až k půlící čáře, odkud se pruhovaní snaží rozehrát novou postupnou kombinaci.
     
    27
    Nico Williams posunul na pravé straně velkého vápna míč pod sebe na Ikera Muniaina. Jeho pokus o přihrávku byl zblokován na další roh.
     
    25
    Joseph Aidoo fauloval trochu zbytečně Ikera Muniaina. Standardku rozehrál nadýchaným centrem za obranu Álex Berenguer. Nabíhal si na něj Yeray, ani v pádu ale na míč nedosáhl.
     
    24
    Yuri Berchiche skolil zezadu k zemi Carlese Péreze. Domácí reklamovali, že to bylo za žlutou. Hlavní arbitr Díaz de Mera do kapsičky zatím nesáhl.
     
    23
    Domácímu záložníkovi je za postranní čárou ošetřováno stehno. Vigo hraje v tuto chvíli dočasně v deseti.
     
    22
    Ze druhé vlny napřáhl ke střele Yuri Berchiche. Pokus to byl nepřesný. Zdravotní problémy avizuje Renato Tapia, jenž teď posedává na trávníku.
     
    21
    Je za námi úvodní dvacetiminutovka zápasu. Skóre se zatím na rekonstruovaném Estadiu ABANCA Balaídos neměnilo – pokud tedy nepočítáme gól z úvodní minuty, který následně nebyl uznán.
     
    19
    Álex Berenguer se na pravé straně pokutového území obtočil okolo protihráče. Nečistě zasaženou střelu poté nasměroval pouze do boční sítě.
     
    18
    Nico Williams dostal míč na pravý okraj velkého čtverce. Tam jej v souboji jeden na jednoho odzbrojil Javier Galán.
     
    16
    Celta rozehrávala po čtvrthodině zápasu svůj první roh. Po centru Javiera Galána se nedomluvili ideálně Joseph Aidoo a Renato Tapia. Na míč naskakovali oba dva, vysoko nad branku nakonec hlavičkoval druhý jmenovaný.
     
    14
    Dobrá možnost Viga! Iago Aspas prodloužil míč na levou stranu pokutového území, kde číhal osamocený Luca de la Torre. Jeho přízemní ránu dokázal včasným pádem k zemi zpacifikovat na malém vápně Unai Simón.
     
    12
    Zadáci Viga mají problém s rozehrávkou. Aktivnímu napadání Bilbaa se brání i zpětnými přihrávkami k brankáři Marchesínovi.
     
    11
    Začátek utkání je zatím v režii Bilbaa. Na držení míče vedou hosté v procentech 67 ku 33. Kromě neuznané branky z úvodní minuty jsme ale nic zajímavého zatím na hřišti neviděli.
     
    9
    Prudký centrovaný balon od levého rohového praporku vyboxoval Agustín Marchesín mimo pokutové území.
     
    9
    Sledujeme stále stejný obrázek. Athletic drží merunu na polovině soupeře, leč do zakončení se ne a ne dostat. Dani García teď pro své barvy vybojoval alespoň třetí roh.
     
    8
    Bilbao, které do utkání nastoupilo v klasických pruhovaných červeno-bílých dresech, momentálně kombinuje s míčem poblíž půlící čáry.
     
    6
    Hra se v úvodu utkání přesouvá ze strany na stranu. Domácí teď zahrozili dvěma centry do šestnáctky, leč do zakončení se nikdo v bledě modré nedostal.
     
    4
    Po menší prodlevě utkání pokračuje. Bilbao mělo k dispozici dva rohové kopy z levé strany. Ten první byl na bližší tyči odvrácen. Druhý byl rozehrán nakrátko, což se posléze neukázalo jako ideální varianta.
     
    1
    Domácí stadion zachvátila už po 26 vteřinách euforie. Carles Pérez se prodral do zakončení a přízemní střelou k pravé tyči poslal Vigo do vedení. Jenže sudí Díaz de Mera po přezkoumání záběrů odhalil Pérezovo zpracování míče rukou, a tak není branka uznána!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Real Club Celta de Vigo: Marchesín – Mingueza, Aidoo, Núñez, Galán – C. Pérez, Tapia, Ó. Rodríguez, de la Torre – Veiga, Aspas (C).
    Náhradníci: Balea Carrillo, I. Villar – Beltrán, Cervi, Domínguez, Larsen, Mallo, Paciência, M. Rodríguez, Solari, Swedberg, K. Vázquez.
    Trenér: Carlos Carvalhal

    Athletic Bilbao: Simón – Lekue, Vivian, Yeray, Berchiche – A. Herrera, D. García – N. Williams, Muniain (C), Berenguer – Guruzeta.
    Náhradníci: Agirrezabala – Balenziaga, Capa, de Marcos, R. García, Morcillo, Paredes, Sancet, Vencedor, Vesga, Villalibre, Zarraga.
    Trenér: Ernesto Valverde

    Rozhodčí: I. Díaz de Mera – J. L. González, M. A. Ortiz.
     
    Můj dům – můj hrad? To v zápasech těchto soupeřů rozhodně neplatí. Kouzlo domácího prostředí nezafungovalo už pětkrát po sobě. V loňské sezoně nejprve vyhrálo venku 1:0 Bilbao, následně triumfovalo na jaře poměrem 2:0 Vigo. Kdo se bude radovat tentokrát? Sledujte náš on-line přenos a budete u všeho podstatného.
     
    Bilbao je na tom v tabulce o poznání lépe. Zisk šestadvaceti bodů znamená v současnosti průběžné osmé místo. Těžko byste na druhou stranu hledali v horní polovině tabulky mužstvo s horší letošní formou. Baskové čekají po pauze dané světovým šampionátem v lize už čtyři zápasy na první výhru. Ze dvou posledních soubojů dokonce vyšel Athletic zcela bez bodů. Nejprve prohráli jeho fotbalisté 1:3 na hřišti San Sebastianu, před týdnem pak podlehli doma 0:2 Realu Madrid. Ve čtvrtek si Bilbao spravilo náladu alespoň ve čtvrtfinále domácího poháru, když přehrálo venku 3:1 Valencii. Nejlepšími střelci týmu jsou dva pětibrankoví kanonýři Iňaki Williams a Gorka Guruzeta.
     
    Vigo dosud nasbíralo za osmnáct kol pouhých sedmnáct bodů a nachází se na sedmnácté pozici, která je první nesestupovou. Na té ostatně není jen díky lepšímu skóre oproti Valladolidu. Vigo dosud v sezoně vyhrálo jen čtyři utkání – naposledy před třemi týdny na hřišti posledního Elche (1:0). Jinak je to bída. V minulém kole odjel Real s prázdnou z Mallorky (0:1). Hlavním tahounem Viga je velezkušený pětatřicetiletý útočník Iago Aspas. Ten letos obstaral hned osm z celkových sedmnácti branek svého celku, který se ovšem směrem dopředu obecně trápí. Více než jeden gól nedalo Vigo ve čtrnácti posledních ligových duelech.
     
    Hezký nedělní podvečer. Španělská La Liga má dnes na programu celkem čtyři zápasy 19. kola. V tomto textovém přenosu se podrobněji podíváme na souboj mezi týmy Real Club Celta de Vigo a Athletic Bilbao. Řečí sázkových kurzů nemá duel de facto papírového favorita.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.

    Filip Lefenda

    Branky: 71. Aspas (de la Torre)

    Karty:   36. Tapia (CVG), 81. Núñez (CVG) – 61. Yeray (ATB), 87. Zarraga (ATB)


    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 3:0. Střely mimo: 3:4. Rohy: 2:5. Ofsajdy: 4:2. Fauly: 17:19.
    Celta de Vigo: Marchesín – Mingueza, Aidoo, Núñez, Galán – C. Pérez (90+1. Solari), Tapia (46. Beltrán), Ó. Rodríguez (46. Larsen), de la Torre (85. K. Vázquez) – Veiga (82. Cervi), Aspas (C).
    Náhradníci: Balea Carrillo, I. Villar – Domínguez, Mallo, Paciência, M. Rodríguez, Swedberg.

    Trenér: Carlos Carvalhal

    Athletic Bilbao: Simón – Lekue (73. de Marcos), Vivian, Yeray, Berchiche – A. Herrera (46. Sancet), D. García (66. Vesga) – N. Williams (66. Zarraga), Muniain (C) (66. R. García), Berenguer – Guruzeta.
    Náhradníci: Agirrezabala – Balenziaga, Capa, Morcillo, Paredes, Vencedor, Villalibre.

    Trenér: Ernesto Valverde

    Rozhodčí: I. Díaz de Mera – J. L. González, M. A. Ortiz

    Diváci: 14754
    thejrc.org