AC Milán – Sassuolo 2:5 (kon.) | Juventus – Monza 0:2 (kon.) | Lazio – Fiorentina 1:1 (kon.)
Neapol – AS Řím 2:1 (kon.)
konec
S. S. Lazio
1:1 (1:0)
ACF Fiorentina
Neděle 29.01.2023, 18:00 • Stadio Olimpico, Řím • Italská Serie A • 20. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Dobrý den, 20. kolo Serie A pokračuje čtyřmi nedělními zápasy. Jako třetí v pořadí bude na programu klání mezi Laziem a Fiorentinou, které na olympijském stadionu v Římě začne v 18 hodin.
    Olympijský stadion v Římě
     
    Účastník jarní fáze Evropské konferenční ligy je v tabulce italské nejvyšší soutěže třetí v těsném závěsu za AC Milán. Právě s úřadujícím ligovým mistrem se Lazio utkalo v minulém kole a vyprovodilo ho debaklem 4:0. Předtím Římané vyhráli na hřišti trápícího se Sassuola (2:0) a v úspěšné minisérii nedostali žádný gól (celkové skóre 35:15). Lepší obranou se může pochlubit jen suverénní Neapol, která má na čele tabulky ohromný náskok (12 bodů).
     
    Jestliže se Lazio veze na úspěšné vlně, Fiorentina to má přesně naopak, Tým z Florencie v obou posledních utkáních padl (dokonce nedal ani gól) a v tabulce klesl na dvanácté místo. Fialky nestačily na AS Řím (0:2) a v domácím prostředí ani na Turín FC (0:1), v tomto zápase šlo přitom "o šest bodů". Těch má Fiorentina stejně jako patnáctibodovým odpočtem za čachry v účetnictví potrestaný Juventus.
     
    Úvodní sestavy:

    S. S. Lazio: Provedel – Marušić, Casale, Romagnoli, Hysaj – S. Milinković-Savić (C), Cataldi, Alberto – Pedro, F. Anderson, Zaccagni.
    Náhradníci: Maximiano, Adamonis – Antônio, Bašić, M. Bertini, Gila, Fáris, Cancellieri, Immobile, Lazzari, Patric, Vecino, Romero.
    Trenér: Maurizio Sarri.

    ACF Fiorentina: P. Terracciano – Dodô, Ranieri, Milenković, Biraghi (C) – Barák, Amrábat, Bonaventura – Kouamé, Jović, González.
    Náhradníci: Cerofolini, Sirigu – Amatucci, Duncan, Cabral, Mandragora, Ikoné, Igor, Saponara, Venuti, Terzić, Lu. Martínez.
    Trenér: Vincenzo Italiano.

    Rozhodčí: Colombo – Valeriani, Rossi.
    Hosté nastupují k rozcvičce
     
    Základní jedenáctky jsou na hřišti, a i když obě nastoupily v modrých dresech, tak v tom není problém – na jedné straně jsou světlejší a na druhé tmavší.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Výkop pro Lazio Řím. Rozehru dozadu vystřídal dlouhý nákop, který daleko od všech hráčů na hřišti doskákal za koncovou čáru.
     
    2
    Opatrná rozehrávka Fiorentiny odzadu, do níž se zapojil i gólman. Od něho pak hosté postoupili dále do pole, ale za půlící čárou balon ztratili.
     
    3
    Adam Marušić si u pravé lajny neporadil s Bonaventurou, který na útočné polovině vybojoval aut. Vhodit ho přichází Cristiano Biraghi.
     
    4
    Hosté ihned vytlačeni na své území a začínají od píky. Začátek zápasu se nese v tréninkovém tempu.
     
    5
    Cristiano Biraghi hledal vepředu Gonzáleze, ale vracející se Nicolò Casale měl k balonu blíž.
     
    6
    Sergej Milinković-Savić v problémech na pravé straně vlastní poloviny hřiště. Obklíčen byl ze všech stran a vytěžil tak asi nejvíc, co mohl – aut.
     
    7
    Domácí se mezitím prodrali kolem střídaček dopředu a získali roh, který rozehraje Luis Alberto.
     
    8
    Lazio právě vstřelilo branku!
    Albertův centr z rohového kopu propadl na penaltový bod, odkud do odraženého míče vnějším nártem pravé nohy kopl NICOLÒ CASALE. Střelu ukrytou za dvěma bránícími hráči Pietro Terracciano vůbec nečekal, takže se za míčem letícím k jeho pravé tyči jenom ohlédl.
    8. Nicolò CASALE - 1:0
     
    10
    Klidná hra ve středu hřiště.
     
    11
    Hosté šli do akce, kterou zakončil Antonín Barák. Český reprezentant si udělal prostor ve střední vzdálenosti od brány, odkud bohužel zakončil dost nepřesně.
     
    13
    Pokud o přenesení hry se nezdařil, i Luca Ranieri bude příště muset cílit lépe.
     
    15
    Fiorentina kombinovala na malém prostoru u střídaček, ze svízelné situace se nakonec vymotala.
     
    16
    Držení míče: 51% : 49%.
     
    17
    Tohle nebyla vůbec špatná rána! Zpoza vápna ji vypustil Giacomo Bonaventura, kterému ke srovnání chybělo možná půl druhého metru.
     
    18
    Nicolò Casale zezadu podrazil Kouamého, Fiorentina má k dispozici standardku u lajny.
     
    19
    Cristiano Biraghi chtěl centrovat na zadní tyč, jenže se do balonu opřel víc než potřeboval a meruna tak jenom proletěla nad hlavami všech hráčů.
     
    21
    Fiorentina už několik desítek vteřin operuje na útočné polovině, palebnou pozici však ne a ne najít.
     
    22
    Nepomohlo ani roztažení hry do strany, jelikož Giacomo Bonaventura svůj centr vápnem přetáhl.
     
    24
    Fiorentina zvyšuje své procento držení míče pomocí série přihrávek, přitom trpělivě vyčkávají na správnou chvíli k založení nového útoku.
     
    25
    Hra se zničehonic obrátila a po nedůrazném odkopu Ranieriho měl na kopačce střelu Luis Alberto. Španěl pálil z pravé strany vápna half-volejí, která měla bohužel pro jeho tým vesmírné parametry.
     
    27
    Dlouhý balon za obranu odhlavičkován k hranici vápna, kam k volnému míči doběhl Luka Jović. Jeho ránu do horní části branky Ivan Provedel vytáhl nataženou rukou na roh.
    27. Provedel se vytáhl proti Jovićovi
     
    28
    Jeho exekutorem se stal Giacomo Bonaventura. Míč zatočil na branku, odkud ho vyhlavičkoval stoper Romagnoli.
     
    30
    Domácí zaútočili po obou stranách hřiště. Nejprve zprava Pedro, jehož centr byl přetažen. a potom zleva Zaccagni, jehož centr zkrotil gólman Terracciano.
     
    31
    Držení míče: 42% : 58%.
     
    32
    Faul ve středu hřiště, po kterém může hrát Lazio.
     
    34
    Luis Alberto se na levém křídle pokusil rozběhnout Zaccagniho, ten jeho výzvu vyslyšel, jenže proti míči vystoupil Luca Ranieri a bylo po akci.
     
    36
    Antonín Barák uprostřed hřiště prostrčil míč na spoluhráče a ten okamžitě roztáhl hru doleva, Biraghiho následný pas se s úspěchem nesetkal.
     
    37
    V nové akci ze stejného místa jako předtím Biraghi centroval Nicolás González. Poučený z předchozího okamžiku dal míči větší razanci, jenže to bylo příliš.
     
    39
    Po nákopu některého z fotbalistů Fiorentiny Nicolò Casale udržel Biraghiho na zádech.
     
    40
    Žlutá karta pro tým ACF Fiorentina (Christian Kouamé).

    Útočník z Pobřeží slonoviny v souboji o míč zezadu zavadil špičkou kopačky o Mattiu Zaccagniho, který důsledkem toho ztratil stabilitu.
     
    42
    Domácí s míčem daleko nedošli. Z brejku se chtěl individuálně prosadit Christian Kouamé, Hysaje relativně snadno obešel, Zaccagniho už však ne.
     
    44
    Cataldiho faul poblíž středového kruhu nemohl Andrea Colombo přehlédnout.
     
    45
    Hosté potom roztáhli hru doprava. Ze spolupráce mezi Dodem a Bonaventurou těžil Antonín Barák, jeho centr ovšem adresáta nenašel.
     
    45+1
    V době, kdy čtvrtý rozhodčí oznámil dvouminutové nastavení, se po rychlé narážečce v pokutovém území dostal ke střele Felipe Anderson. Razance tam byla, přesnost ne a bohužel pro Lazio vysoko přestřelil.
     
    45+2
    Žlutá karta pro tým S. S. Lazio (Mattia Zaccagni).

    Trest za podražení.
     
    45+2
    V samotném závěru Lazio ubránilo roh, a to je to poslední, co se v první půli stalo.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Držení míče: 40% : 60%.
    Střely na branku: 1:1. Střely mimo: 3:2.
    Rohy: 1:2. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 5:5.
    Favorizované Lazio poslal do vedení Casale
     
    Viděli jsme vcelku vyrovnaný poločas. Až na dva ukazatele: držení míče a skóre. Zatímco s balonem hrála více Fiorentina, dostat ho do branky se podařilo jenom Laziu. Už v 8. minutě to dokázal Nicolò Casale, jenž svou střelu zevnitř vápna chytře ukryl za obránce. Dvacet minut na to mohl vyrovnat Jović, jenže gólman Provedel byl proti a ránu ze šestnáctky vytáhl ukázkově nad břevno. Fiorentina tak po přestávce bude muset dotahovat nepatrnou ztrátu.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu ACF Fiorentina:
    ze hřiště odchází Christian Kouamé, přichází Riccardo Saponara.
     
    47
    Gonzálezovu nahrávku převzal před vápnem Giacomo Bonaventura a pohotově vystřelil. Ivan Provedel stál přesně tam, kde měl a zasáhl nadvakrát.
     
    48
    Po srážce s Hysajem v hlavičkovém souboji se Nicolás González na chvíli chytl za záda, hraje ale dál.
     
    49
    Fiorentina právě vstřelila branku!
    Na Olympijském stadionu v Římě máme srovnáno! Gólové akci předcházel výborný úprk středem hřiště a roztažení hry doprava. NICOLÁS GONZÁLEZ si pak před šestnáctkou vyměnil balon s Bonaventurou a ten obalovačkou ze svého pohledu k levé tyči upravil na 1:1.
    49. Nicolás GONZÁLEZ - 1:1
     
    51
    Riccardo Saponara chtěl obrat ve skóre, jeden z blokujících obránců byl ale proti.
     
    52
    Vrátit vedení na domácí stranu se později pokusil Adam Marušić, bohužel pro Lazio neměl přesnou mušku.
     
    54
    Lazio potřebuje zabrat, v případě výhry se totiž dotáhne druhý Inter. Při remíze zůstane třetí a při prohře klesne až na pátou pozici.
     
    56
    Příliš tvrdě šel do souboje Riccardo Saponara a rozhodčí mu ihned píská faul.
     
    57
    Mattia Zaccagni s míčem u kopačky doběhl až na okraj šestnáctky, přihrávka před branku byla sražena u první tyče a je tady roh.
     
    58
    Luis Alberto zatočil míč směrem na branku, odkud ho Pietro Terracciano bezpečně vyboxoval.
     
    59
    Na druhé straně to ve střední vzdálenosti od branky zkusil Nicolás González. Výsledkem byla střela do horních řad tribuny.
     
    60
    Fiorentina a její další zakončení. Tentokrát si balon připravil Riccardo Saponara, s jeho skákavou střelou neměl Ivan Provedel sebemenší problém.
     
    61
    Držení míče: 41% : 59%.
     
    62
    Už o tom padla řeč. Lazio nutně potřebuje vyhrát, a i proto Maurizio Sarri chystá dvojnásobné střídání.
     
    63
    Střídání v týmu S. S. Lazio:
    ze hřiště odchází Luis Alberto, přichází Matías Vecino.
     
    63
    Střídání v týmu S. S. Lazio:
    ze hřiště odchází Danilo Cataldi, přichází Marcos Antônio.
     
    65
    A opravdu, aktivita po dvojnásobné výměně hráčů stoupla. Škoda pro Lazio, že Sergej Milinković-Savić nedoskočil nakopnutý míč.
     
    66
    Tohle byla šance! Luka Jović si ve vápně našel centrovaný míč a hlavou ho trkl do pravé části branky. Ivan Provedel se vyznamenal tygřím skokem, za který sklidil potlesk publika.
     
    67
    Žlutá karta pro tým ACF Fiorentina (Riccardo Saponara).

    Příliš okatě šel Saponara uvnitř vápna k zemi. Rozhodčí mu na teatrální pád neskočil a za nesportovní chování ho potrestal žlutou kartou.
     
    68
    Žlutá karta pro tým ACF Fiorentina (Sofján Amrábat).

    Jako utržený od řetězu vletěl do souboje Amrábat a i on od sudího vyfasoval žlutou kartu.
     
    70
    Nicolás González si ve středovém kruhu nedal pozor a nešikovně zahrál rukou. Lazio rozehraje až po dalším dvojnásobném střídání.
     
    71
    Střídání v týmu S. S. Lazio:
    ze hřiště odchází Pedro, přichází Ciro Immobile.
     
    71
    Střídání v týmu S. S. Lazio:
    ze hřiště odchází Elseid Hysaj, přichází Manuel Lazzari.
     
    72
    Lazio nenápadně zvyšuje tlak.
     
    73
    I Vincenzo Italiano si připravil dvojité střídání. Nastoupit do hry jsou připraveni Mandragora s Ikonem.
     
    74
    Střídání v týmu ACF Fiorentina:
    ze hřiště odchází Giacomo Bonaventura, přichází Rolando Mandragora.
     
    74
    Střídání v týmu ACF Fiorentina:
    ze hřiště odchází Nicolás González, přichází Jonathan Ikoné.
     
    75
    Čtvrt hodiny před koncem nebezpečně vypálil Ciro Immobile. Jeho přízemní rána vyprodukovaná kousek před šestnáctkou prosvištěla kolem levé tyče.
     
    76
    Držení míče: 44% : 56%.
     
    78
    Sergej Milinković-Savić převzal přihrávku ve vnitru vápna, tam zasekl a vystřelil. Bohužel pro Lazio z hlubokého záklonu, takže míč šel nad břevno.
     
    79
    Hned z další akce Římané vytěžili roh.
     
    80
    Odvráccený centr poslal Fialky do brejku. Přihrávku na pravé straně vápna převzal Jonathan Ikoné a pohotově vystřelil, ale jen do obránce před sebou.
     
    82
    Roh měla k dispozici také Fiorentina. Rozehrávka na kratší vzdálenost a zahájení kombinace. V pokračující akci nebezpečně střílel Rolando Mandragora, s jehož pumelicí měl Ivan Provedel plné ruce práce!
    82. Mandragora vyděsil Provedela ránou jako z děla
     
    83
    Na opačné straně byl v ideální pozici spatřen Ciro Immobile, který ale trestuhodně přestřelil.
     
    85
    Střídání v týmu ACF Fiorentina:
    ze hřiště odchází Luka Jović, přichází Arthur Cabral.
     
    85
    Střídání v týmu ACF Fiorentina:
    ze hřiště odchází Luca Ranieri, přichází Igor.
     
    86
    Fiorentina hraje rozvážně a nikam se nežene. Jaký kontrast s Laziem, který chce tempo vygradovat.
     
    88
    Do polovysokého centru z pravé strany práskl Ciro Immobile, volej mu však nesedla.
     
    90
    Andrea Colombo nastavil čtyři minuty.
     
    90+1
    Antonín Barák na levé straně vápna narýsoval kolmici Ikonému, tomu kdosi před bránou střelu zablokoval.
     
    90+3
    Žlutá karta pro tým S. S. Lazio (Ciro Immobile).

    Nervy pracují na plné obrátky a Immobile vidí žlutou kartu za nesportovní chování.
     
    90+4
    No podívejme se, Lazio se doma ještě muselo strachovat o remízu! Nejprve tvrdě vypálil Riccardo Saponara, jehož střelu z úhlu Ivan Provedel vyrazil na roh. Po něm se do šance dostal Nikola Milenković, který po odrazu míče od země trefil ve výskoku na dlouhou nohu břevno! Celá Fiorentina se chytá za hlavu, vítězství měla na dosah...
    90+4. Milenković měl blízko k tomu stát se hrdinou utkání
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 44% : 56%.
    Střely na branku: 1:6. Střely mimo: 10:6.
    Rohy: 3:4. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 12:17.
    Fiorentina v Římě sahala po výhře, přijatelná je ale i remíza
     
    Lazio se ve 20. kole chtělo vrátit před Inter, který včera těsně vyhrál na hřišti posledního Cremonese. A před vlastním publikem k tomu mělo ideální příležitost. Nastavený cíl už od 8. minuty začal plnit Casale, ale Fiorentina zlobila. Ve 27. minutě se Provedel vytáhl proti Jovićovi, když jeho razantní zakončení vytáhl jednou rukou nad břevno. A právě to byla předzvěst vyrovnání, které přišlo chvíli po přestávce. González si před šestnáctkou vyměnil míč s Bonaventurou a obalovačkou k levé tyči upravil na 1:1. Od tohoto okamžiku měli hosté více ze hry. Hodně snažit se musel gólman Provedel, nejprve aby tygřím skokem zneškodnil hlavičkový pokus Joviće a potom aby nedovolil dát gól Mandragorovi. Největší štěstí měl domácí gólman v úplném závěru, kdy ho po rohovém kopu a krkolomné střele od Milenkoviće zachránilo břevno.

    I když Fiorentina v Římě sahala po výhře, přijatelná je pro ni i remíza. (20:15:50)

    Lukáš Jasoněk

    Branky: 8. Casale – 49. González (Bonaventura)

    Karty:   45+2. Zaccagni (LAZ), 90+3. Immobile (LAZ) – 40. Kouamé (FIO), 67. Saponara (FIO), 68. Amrábat (FIO)


    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 1:6. Střely mimo: 10:6. Rohy: 3:4. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 12:17.
    S. S. Lazio: Provedel – Marušić, Casale, Romagnoli, Hysaj (71. Lazzari) – S. Milinković-Savić (C), Cataldi (63. Antônio), Alberto (63. Vecino) – Pedro (71. Immobile), F. Anderson, Zaccagni.
    Náhradníci: Maximiano, Adamonis – Bašić, M. Bertini, Gila, Fáris, Cancellieri, Patric, Romero.

    Trenér: Maurizio Sarri.

    ACF Fiorentina: P. Terracciano – Dodô, Ranieri (85. Igor), Milenković, Biraghi (C) – Barák, Amrábat, Bonaventura (74. Mandragora) – Kouamé (46. Saponara), Jović (85. Cabral), González (74. Ikoné).
    Náhradníci: Cerofolini, Sirigu – Amatucci, Duncan, Venuti, Terzić, Lu. Martínez.

    Trenér: Vincenzo Italiano.

    Rozhodčí: Colombo – Valeriani, Rossi.
    bahis siteleri