Slalom žen, 1. kolo, Špindlerův Mlýn Vítěz: M. Shiffrinová (USA) (kon.) | SuperG mužů, Cortina d'Ampezzo Vítěz: M. Odermatt (SUI) (kon.)
Slalom žen, 2. kolo, Špindlerův Mlýn Vítěz: L. Dürrová (GER) (kon.)
konec
SuperG mužů, Cortina d'Ampezzo

Vítěz: M. Odermatt (SUI)

Neděle 29.01.2023, 10:15Sjezdové lyžování
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 10:15.
     
    Proslulé středisko Cortina d'Ampezzo se letos stalo dějištěm závodů Světového poháru v alpském lyžování žen, teď jsou i kvůli změnám v kalendáři na řadě i muži. Protože kvůli nepříznivým podmínkám byly zrušeny sjezdy na Kandaharu a upraven harmonogram víkendu ve Val Gardeně, mohl se kolotoč SP přesunout právě do dějiště Olympiády v roce 1956 a nadcházející v roce 2026. A každý pokus na sjezdovce Olympia delle Tofane se samozřejmě počítá.
     
    Letošní sezóna se nese v duchu souboje dvou mužů a zbytku světa. Jen dva lyžaři letos dokázali vyhrát SuperG a jen dva muži spolu svádí souboj o velký křišťálový glóbus. Lepší výchozí pozici má v tuto chvíli aktuální fenomén Marco Odermatt, který vyhrál tři závody z pěti, včetně včerejšího právě zde v Cortině. Navíc je nesmírně úspěšný především v obřím slalomu i ve sjezdu a to mu vynáší průběžné vedení v celkovém pořadí o 213 bodů.

    Právě s tímto rozdílem se mu dívá na záda norský viking Aleksander Aamodt Kilde, který je jediným, kdo Odermatta v SuperG dokázal porazit, a to hned dvakrát, v Beaver Creeku a hlavně na domácí půdě soupeře ve Wengenu. Oba si triumfy v této disciplíně s pravidelností střídají a pokud by byla tato posloupnost zachována, dnes je na řadě právě Kilde.

    Z dalších mužů, kteří by mohli promluvit do pořadí na pódiu, zmiňme Vincenta Kriechmayra, jenž v minulém rychlostním kole ovládl slavný Hahnenkamm, nebo Mattiu Casseho, který poměrně překvapivě doplnil na stupních vítězů dva zmíněné favority ve včerejším závodě. Pódiová umístění letos v SuperG získali ještě Pinturault, Meillard, Rogentin a Matthias Mayer, který však během sezóny nečekaně ukončil závodní kariéru, stejně jako třeba Beat Feuz.
     
    Na startovní listině je stejně jako včera český reprezentant a čerstvý trojnásobný zlatý medailista z Univerziády v Lake Placid Jan Zabystřan. Včerejší závod byl jeho prvním letošním startem ve Světovém poháru a skončil pět příček od bodů, uvidíme, jak se mu bude dařit ve druhém závodě v italských dolomitech.
     
    Startovní listina

    1. Dominik Paris (ITA)
    2. Blaise Giezendanner (FRA)
    3. Romed Baumann (GER)
    4. Adrian Smiseth Sejersted (NOR)
    5. Mattia Casse (ITA)
    6. Vincent Kriechmayr (AUT)
    7. Andreas Sander (GER)
    8. James Crawford (CAN)
    9. Gino Caviezel (SUI)
    10. Alexis Pinturault (FRA)
    11. Marco Odermatt (SUI)
    12. Stefan Rogentin (SUI)
    13. Aleksander Aamodt Kilde (NOR)
    14. Ryan Cochran-Siegle (USA)
    15. Raphael Haaser (AUT)
    16. Loïc Meillard (SUI)
    17. Stefan Babinsky (AUT)
    18. Daniel Hemetsberger (AUT)
    19. Nils Allegre (FRA)
    20. Justin Murisier (SUI)
    21. Marco Schwarz (AUT)
    22. Christof Innerhofer (ITA)
    23. Josef Ferstl (GER)
    24. Niels Hintermann (SUI)
    25. Brodie Seger (CAN)
    26. Lukas Feurstein (AUT)
    27. Jeffrey Read (CAN)
    28. Simon Jocher (GER)
    29. Cyprien Sarrazin (FRA)
    30. Guglielmo Bosca (ITA)
    31. Broderick Thompson (CAN)
    32. Adrien Théaux (FRA)
    33. Daniel Danklmaier (AUT)
    34. Kyle Alexander (CAN)
    35. Johan Clarey (FRA)
    36. Martin Čater (SLO)
    37. Henrik von Appen (CHI)
    38. Markus Nordgård Fossland (NOR)
    39. Gilles Roulin (SUI)
    40. Matteo Franzoso (ITA)
    41. Christoph Krenn (AUT)
    42. Andreas Ploier (AUT)
    43. Trevor Philp (CAN)
    44. Elian Lehto (FIN)
    45. Otmar Striedinger (AUT)
    46. Kyle Negomir (USA)
    47. Florian Loriot (FRA)
    48. Matteo Marsaglia (ITA)
    49. Bryce Bennett (USA)
    50. Alexis Monney (SUI)
    51. Maxence Muzaton (FRA)
    52. Miha Hrobat (SLO)
    53. Florian Schieder (ITA)
    54. Cameron Alexander (CAN)
    55. Riley Seger (CAN)
    56. Jan Zabystřan (CZE)
    57. Erik Arvidsson (USA)
    58. River Radamus (USA)
    59. Dominik Schwaiger (GER)
    60. Barnabás Szöllös (ISR)
     
    První závodník je už připraven ve startovní bráně, dnešní druhé SuperG v Cortině může začít.
     
    Závod právě začal!
     
    1
    Domácí borec a veterán Dominik Paris včera ani nebodoval, i dnes měl tento obr problém se vměstnat do některých užších branek. Na terénních vlnách se nechal několikrát výrazněji rozhodit a i když se do cíle dostal, zřejmě to ani dnes nebude dobrý výsledek.
     
    2
    S dvojkou vyjel do závodu Blaise Giezendanner, který spolu s celým francouzským týmem už upíná své zraky na blížící se domácí MS. Možná až moc, protože hned v prvních branách zaváhal, jako by se ani nesoustředil. Na nerovné trati už svou ztrátu spíše navyšoval a v cíli ztratil na Parise přes sekundu.
     
    3
    Romed Baumann si musel hlídat první skok, kde včera vypadl, jenomže i když tuto pasáž zvládl, o několik bran dále málem opustil trať a musel skoro zastavit. Sice pokračoval v jízdě a chtěl dojet do cíle, ztráta +3,47 je však propastná.
     
    4
    Adrian Smiseth Sejersted do cíle nedojede, ve stejném místě Nor najel pod skokem Tofana do brány až příliš přímo a přímo ji proletěl, namísto aby jel okolo ní.
     
    5
    Mattia Casse musel korigovat svůj let a dopad na skoku Tofana a když pak chtěl získat v kompresi rychlost, nechal se zmáčknout a nepříjemně vyletěl z trati. Přerotoval vrchní část těla a skončil v ochranných sítích. Naštěstí je ale zřejmě v pořádku a už stojí na svých nohách s nafouknutým airbagem pod kombinézou.
     
    Bzepečnostní prvky tedy pod prvním skokem musí být poupraveny a navíc zřejmě Casse trefil a zneškodnil i jeden z mezičasů. Ten tedy musí technická četa znovu nainstalovat a Vincent Kriechmayr na svůj start bude muset čekat.
     
    6
    Vypadá to, že trať je hodně nevyzpytatelně postavená, protože i mistr v oboru Vincent Kriechmayr se málem nevešel do stejné brány jako Sejersted a Baumann. Hodně zahranil a i když nezpomalil tolik, bylo to kritické místo, které zapříčinilo, že ani tento Rakušan na Parise nestačí, o 33 setin sekundy.
     
    7
    V měřeném úseku jen Andreas Sander o neuvěřitelných 16 kmh rychleji než Paris, jenže rychlost nemusí být vše. Problematickou branku si pohlídal a hodně si ji nadjel, v mezičase se to ale neprojevilo. Němec trochu bojoval s nedostatkem sjezdového postoje a i tento fakt nakonec znamená o tři desetiny pomalejší čas než u Parise, který možná nakonec nezajel zas tak špatně.
     
    8
    James Crawford začal rozvážně a na prvním mezičase byl zatím nejpomalejší. Na tom druhém už to bylo víc jak šest desetin ztráty a na třetí se Kanaďan ani nedostal. A opět to bylo na té stejné modré brance, která je hodně zavřená a Crawford ji najel přímo, sebral plachtu z tyčí branky a naletěl do ochranných sítí.
     
    9
    Po delší prodlevě vystartoval další borec, Švýcar Gino Caviezel. A ani on se nevyvaroval pod skokem Tofana chyby a musel hodně korigovat svůj pohyb, když chvíli jel jen na vnitřní lyži. Jízda Caviezela byla celkově hodně divoká a možná může být rád, že vůbec dojel do cíle. +1,60 ztráty na Parise, který stále vede.
     
    10
    Se zavřenými a utaženějšími bránami si Alexis Pinturault ve své kariéře dokázal už nejednou skvěle poradit. Problematické pasáže si hodně pohlídal a hodně se na lyžích vytáhl, aby dobře viděl stopu, kudy má jet. Třetí sektor měl nejrychlejší ze všech, jenomže terénní vlnky a příliš daleký skok v závěrečné sekci ho stál lepší výsledek než čtvrté místo a +0,34 ztráty.
     
    11
    Ještě nikdy letos Marco Odermatt nechyběl na stupních vítězů v SuperG a i když v úvodu byl ve dvou branách hodně pozdě a pak musel hranit, rychlost mu nescházela. Neskutečná technická zdatnost, perfektní načasování oblouku a skvělá korekce terénních nerovností má za výsledek jasně nejrychlejší čas, skoro 8 desetin před Parisem! Tohle je zkrátka mistr svého řemesla.
     
    12
    Jeho týmový kolega Stefan Rogentin se pustil do závodu s velkou vervou, která ho však stála všechno. Do problematické levotočivé branky, která už vytrestala nejednoho zkušeného lyžaře, se zkrátka nevešel, protože si ji dostatečně nenadjel. Ani tento Švýcar tedy do cíle nedorazil.
     
    Tak co, bude to opět Odermatt nebo jeho jediný letošní pokořitel Aleksander Aamodt Kilde, který je teď na startu?
     
    13
    V prvních branách to vypadalo na Nora, který pod skokem Tofana hodně zariskoval a byl rychlejší než Odermatt. Jenomže v sekci Delta v té stejné prudké levotočivé brance ani tento norský viking neuspěl, v předešlé brance odlehčil spodní lyži až moc a než ji zatížil, nestihl až zatočit a modrou branku minul. A to může být zásadní ztráta i směrem k boji o velký glóbus, ve kterém už tak Aleksander Aamodt Kilde zaostává.
     
    14
    Ryan Cochran-Siegle jel v úvodní sekci až k Deltě až příliš opatrně a navíc to vypadalo, že mu tak dobře nejely lyže a ztrácel spoustu času i v pasážích, které nebyly tak problematické. Navíc Američan hodně podjížděl branky, v závěrečné sekci po jednom ze skoků skoro netrefil další branku a i když se do cíle horko těžko dostal, je o 4 sekundy pomalejší než Odermatt.
     
    15
    Posledním losovaným závodníkem byl Rakušan Raphael Haaser, který se po delší době s tratí popasoval velmi slušně. Nejvíc paradoxně ztratil v závěrečné sekci se zavřenými, skoro až obřákovými branami. Šesté místo a +1,23 ztráty na Odermatta.
     
    16
    Včera se do cíle nedostal, stejný osud potkal Loïca Meillarda i dnes. Na měřeném místě patřil k nejrychlejším, ale Delta a modrá brána ho zase nepustila dál. Příliš přímá stopa, Švýcar prodloužil předešlý oblouk a do další branky se zkrátka nevešel. Další, už šestý výpadek.
     
    17
    Stefan Babinsky bojuje o nominaci na MS v rakouském týmu. Včera byl čtvrtý, dnes na své umístění nenaváže. Několikrát ztratil v nerovnostech kontakt s podložkou a párkrát podklouzl, což ho stálo cenný čas. V závěru mu chyběla i rychlost a na Odermatta ztratil skoro dvě sekundy.
     
    18
    Jeho krajan už se popasoval s velmi nerovným povrchem a uzavřenými bránami mnohem lépe. Daniel Hemetsberger se nenechal rozhodit, držel slušnou stopu i rychlost a dostává se na třetí místo za Parise!
     
    19
    Nils Allegre zvolil v sekci Delta v nejproblematičtější bráně hodně vysokou stopu, aby se vyhnul chybě, jenže stálo ho to až příliš mnoho času. Se zbytkem trati a vlnkami na sjezdovce se popasoval slušně, ale celková ztráta +1,52 ho posílá až na osmou příčku.
     
    20
    Justin Murisier byl dokonce rychlejší než Odermatt na prvním mezičase a víc než slušnou rychlost si držel i nadále. Některé brány projel na hraně rizika, některé naopak naprosto ideálně. Jeho obřáková technika ho držela na dostřel pódia i v další sekci, ale do té úplně poslední mu přeci jen chyběla rychlost a navíc na jednom skoku letěl hodně daleko a zařval bolestí. Chybička v závěru posílá Švýcara až na 7. místo.
     
    21
    Marco Schwarz byl ještě nedávno čistokrevným slalomářem, ale v posledních týdnech a měsících se orientuje na rychlostní disciplíny a nevede si vůbec zle, ba naopak. Včera byl poprvé v SuperG v desítce nejlepších a právě desáté místo obsazuje zatím i dnes. Ladná jízda bez výraznějších zádrhelů znamená odstup +1,56 na vedoucího muže.
     
    22
    Veterán Christof Innerhofer navázal na svého kamaráda Valentina Rossiho a byl na měřeném místě před prvním skokem úplně nejrychlejší ze všech. Včera měl Ital nepříjemný pád, dnes jede o poznání opatrněji. Odermat však na soupeře získává nejvíc času v úplném závěru, kde ztratil i Innerhhofer, jehož celková ztráta narostla na +1,45. Devátá pozice.
     
    Průběžné výsledky:

    1. Marco Odermatt (SUI) 1:25,13
    2. Dominik Paris (ITA) +0,76
    3. Daniel Hemetsberger (AUT) +1,03
    4. Andreas Sander (GER) +1,07
    5. Vincent Kriechmayr (AUT) +1,09
    6. Alexis Pinturault (FRA) +1,10
    7. Justin Murisier (SUI) +1,21
    8. Raphael Haaser (AUT) +1,23
    9. Christof Innerhofer (ITA) +1,45
    10. Nils Allegre (FRA) +1,52
     
    23
    Josef Ferstl vyrval plachtu z jedné z branek a zlomil jednu z tyčí a i když ji projel, ztratil v ní jednu hůlku. Branku doslova rozerval a navíc si dokonc eutrhnul jednu z přezek na botě. Zbytek závodu pro něj byl tedy extrémně náročný, Němec se však dostal do cíle. Bode Miller byl schopný dojet závod na jedné lyži, s jednou hůlkou to jde tedy také.
     
    24
    Niels Hintermann projel sekci před prvním skokem dost opatrně, v Deltě si však počínal trochu dovočeji, jako kanec, kterého má vyobrazeného na helmě, a do modré brány se nevešel, stejně jako celá řada dalších závodníků včetně Kildeho.
     
    25
    První z bratří Segerů Brodie už má také závod za sebou a nutno podotknout, že ho nezačal vůbec špatně. Sekce Scarpadon s terénními vlnami mu příliš nevyšla a ani kratší skoky nedopadl čistě. V cíli je z toho víc jak dve sekundy ztráty a 14. pozice pro Kanaďana.
     
    26
    Lukas Feurstein začal opravdu skvěle, na prvním mezičase byl o 3 setiny rychlejší než Odermatt a i Deltu projel slušně. V následné pasáži se nechal rozhodit na jedné z nerovností, přišlápl si patku lyže a v poměrně velké rychlosti vletěl do sítí. A zamotal se do nich slušně, takže závod je opět na chvíli přerušen.
     
    Technická četa dovezla na místo pádu Feursteina, který má zřejmě problém s kolenem, novou srolovanou sadu červených ochranných sítí. To bude ještě na dlouho.
     
    27
    Jeffrey Read dorazil po delší prodlevě do cíle, jeho ztráta +2,36 ho posílá na patnácté místo.
     
    28
    Simon Jocher jel až příliš přímou stopu a stejně jako jeho krajan Ferstl najel přímo do brány, zavadil o ni rukou a závod nedojede.
     
    29
    Cyprien Sarrazin dlouho těžil z toho, že spousta jeho konkurentů závod nedojela a vypadla. Zdálo se, že by Francouz mohl proniknout do první desítky, ale nakonec i on bude mít u svého jména ve výsledcích zkratku DNF. V závěrečné pasáži se dostal na paty lyží a do další brány se nevměstnal.
     
    30
    Domácí reprezentant Guglielmo Bosca jen těsně projel inkriminovanou modrou bránu v sekci Delta a jel dál. Bojoval, seč mu síly stačily a jeho ztráta +1,35 a dobře zvolená stopa ho posílá do top 10 na deváté místo!
     
    31
    Šest setin sekundy získal v úvodu Broderick Thompson proti Odermattovi, takže start měl lepší. Letěl tratí dál s několika podstatnými zaváháními, které ho postupně stály spoustu času. V posledním rychlostním úseku byl o víc jak 8 km/h pomalejší než vedoucí muž a celkový čas mu stačí jen na 18. pozici z 21 borců, kteří dojeli do cíle.
     
    Průběžné výsledky

    1. Marco Odermatt (SUI) 1:25,13
    2. Dominik Paris (ITA) +0,76
    3. Daniel Hemetsberger (AUT) +1,03
    4. Andreas Sander (GER) +1,07
    5. Vincent Kriechmayr (AUT) +1,09
    6. Alexis Pinturault (FRA) +1,10
    7. Justin Murisier (SUI) +1,21
    8. Raphael Haaser (AUT) +1,23
    9. Guglielmo Bosca (ITA) +1,35
    10. Christof Innerhofer (ITA) +1,45
     
    32
    Adrien Théaux neprojel sekci Delta, stejně jako celá řada jeho konkurentů. V červené brance ztratil kontakt s podložkou a pak se do další modré nestihl napasovat.
     
    33
    Další závodník, další DNF. Na skoku Tofana Daniel Danklmaier skočil moc doprava a do brány hned pod skokem se nevešel.
     
    34
    Třetí výpadek v řadě. Kyle Alexander se nechal rozhodit na jedné z vlnek, což zapříčinilo, že neprojel jednu z bran.
     
    35
    Veterán Johan Clarey dojel po rozevláté jízdě na 15. pozici, což je pro tohoto sympatického Francouze slušný výsledek. I ve svém věku trápí konkurenty a lyžování si stále užívá.
     
    36
    Martin Čater hodně riskoval v závěru a ne jednom ze skoků měl hodně dlouhý a tvrdý dopad. Tam ztratil nejvíce času, celková ztráta se vyšplhala na +2,52. Kvůli velkému množství výpadků ale Slovinec bude bodovat.
     
    37
    Henrik von Appen si vedl podstatně hůře, ale i on dojel na složité trati do cíle. Ztratil skoro 5 sekund a je momentálně nejpomalejší lyžař z těch, kteří dorazili do cílového prostoru.
     
    38
    Agresivní sníh nesvědčil příliš ani Norovi Markusi Nordgård Fosslandovi. I on bude klasifikovaný, odstup +3,36 znamená 22. místo.
     
    39
    Po skoku Tofana byl Gilles Roulin na hraně vypadnutí, ale poměrně ekvilibristicky si s průjezdy poradil a i když byl párkrát těsně na hraně vypadnutí, vybalancoval to obstojně. Švýcar je sedmnáctý se slušnou ztrátou +2,16.
     
    40
    Tvrdý pád bohužel postihl ve stejném místě jako Feursteina i Matteo Franzosa. Jezdecká chyba na strmější pasáži ho poslala do sítí, což znamená 14. výpadek dnešního závodu.
     
    41
    Christoph Krenn by si mohl dojet pro první letošní body. Delta projetá v pořádku od Rakušana, věřil si i do zbytku trati a i když neměl potřebnou rychlost, včasnými oblouky a slušnou stopou vybojoval slušné 18. místo a ztrátu +2,32.
     
    42
    Jeho krajan naopak do cíle nedorazí, stejně jako většinu vypadnuvších ho vytrestala modrá branka v pasáži delta.
     
    43
    Trevor Philp málem vypadl už na skoku Tofana, pak se ale dokázal vzchopit a ubrat na agresivitě na úkor čistoty. Už to pro něj vypadalo na první dvacítku, jenomže na skoku v závěrečné sekci se nechal v letu rozhodit, skok neustál a skončil v sítích. To vypadalo velmi tvrdě.
     
    Philp je až teď odvážen na saních zdravotníky, bohužel si přivodil při svém tvrdém pádu zranění a závod se tak zase protahuje.
     
    44
    Po další dlouhé přestávce se vrhnul do víru závodu v Cortině na sjezdovce Olympia delle Tofane Elian Lehto. Fin ale netrefil branku na skoku Tofana už v úvodu a velmi rychle končí.
     
    45
    Otmar Striedinger udělal na Tofaně podobnou chybu jako jeho předchůdce, ale zúročil své letité zkušenosti a do branky se nacpal. V Deltě už to ale nevyšlo, 18. výpadek a Striedinger je hodně rozezlen.
     
    46
    I Kyle Alexander měl na prvním dlouhém skoku problémy, ale srovnal se do závodní stopy a pokračoval. V Deltě si dal pozor a po čtyřech výpadcích konečně taky někdo dojel do cíle. Američan je třiadvacátý.
     
    47
    Mladý Francouz Florian Loriot včera zapsal své kariérní maximum v podobě 22. pozice. Dnes na podobný výsledek sice nedosáhne, ale s problematickými pasážemi si poradil slušně a je momentálně pětadvacátý.
     
    48
    Rychlostí 113 km/h proletěl první sekcí a měřeným úsekem Matteo Marsaglia, tedy rychleji než Odermatt. V brankách je ale poměrně pozdě a jeho stopa má k ideálu daleko. Rychlost si však podržel až do závěru, kde na skoku málem dopadl jako Philp. Ustál to a v cíli ztrácí +2,21 a je v první dvacítce.
     
    49
    Bryce Bennett včera nedojel a je známý svým riskem a zběsilou jízdou. Dnes se ale navzdory očekávání uklidnil, jel poměrně opatrně a vyplatilo se to alespoň tím stylem, že se Američan dostal do cíle. +2,63 ztráty a 25. místo.
     
    50
    Delta se stala osudným sektorem i pro Alexise Monneye. Byl moc dlouhý v předešlé brance a do modré uzavřené levotočivé už nezatočil včas.
     
    51
    Jubilejním dvacátým borcem, který nedojel do cíle, je Maxence Muzaton. A sázíte správně, opět to bylo v modré brance na Deltě, kterou podjel.
     
    52
    První dvě branky projel, do třetí na skoku Tofana se už Miha Hrobat nevešel. Další DNF.
     
    53
    Florian Schieder málem dopadl stejně, ale velmi těsně do zachránil jak na Tofaně, tak na Deltě. Pak jakoby s eoprostil od tlaku z problematických pasáží a snažil se jet co nejvíce v klidu. A to se mu vyplatilo, pěkně si poradil s terénními vlnami na Scarpadonu a v cíli je na 18. příčce.
     
    54
    Kanaďané jsou známí svým zběsilým stylem, Alexander Cameron však udržel míru rizika na únosné mezi. V cíli mu totiž po velmi čistě projeté trati patří 19. pozice.
     
    55
    Druhý z bratří Segerů Riley je mladším z dvojice, dle jeho jízdy však vypadal dravěji než jeho bratr Brodie. Deltu projel bez problémů, ale v závěru mu výrazně došly síly a hlavně chyběla rychlost. Riley je v cíli, momentálně na 24. místě.
     
    56
    Čtyřnásobný medailista a trojnásobný vítěz nedávné Univerziády jan Zabystřan projel parádně úvodní pasáž, kde byl dokonce o 6 setin sekundy rychlejší než Odermatt! Deltu si pohlídal velmi zkušeně a dokázal si udržet rychlost i v nerovné pasáži Scarpadon. Včera to na body nestačilo, dnes i kvůli velkému množství výpadků to stačit bude! Zaby si pohlídal i dva skoky v závěru, je devatenáctý, což je vyrovnáním jeho nejlepšího výkonu ve Světovém poháru!
     
    57
    V zatáčce Delta to měl Erik Arvidsson neskutečně těsné, ale situaci zachránil a udržel se v závodě. Ztráta ale narostla do závratných výšin a Američan dnes bodovat nebude.
     
    58
    Spousta nerovností klidu na jízdě Riveru Radamusovi nepřidala, ba naopak. Ani tento reprezentant Spojených států nebude dnes bodovat.
     
    59
    Dominik Schwaiger získal bod za 30. místo včera, na aspoň podobný výsledek cílil i dnes, ale hodně zabrzdil v modré brance na Deltě. Chyba ho stála víc jak dvě vteřiny a pak už to pro Němce bylo s nadějí na body ztracené. 38. pozice a skoro 5 sekund ztráty.
     
    60
    Posledním jezdcem v závodě je reprezentant Izraele Barnabás Szöllös. Ten do cíle dice dojel, závratný výsledek z toho ale nebude. Szöllös ztratil na Odermatta skoro 4 vteřiny a je třiačtyřicátý.
     
    Závod právě skončil.
     
    Je za námi druhé SuperG v Cortině na sjezdovce Olympia delle Tofane, která se stala dnes opravdu pohřebištěm nadějí a katem nejednoho favorita. 21 lyžařů z 60 nevidělo pomyslnou šachovnicovou vlajku, dva z nich museli být transportování zdravotníky.

    Ani těžká trať plná utažených branek a nerovností na sněhové podložce nezabránila Marcu Odermattovi k zisku čtvrtého vítězství v této disciplíně v sezóně. Jeho největší vyzyvatel Kilde bohužel vypadl stejně jako množství dalších borců v hodně uzavřené brance v sekci Delta a body nezískal, stejně jako například Rogentin, Casse, Crawford nebo Meillard.

    A tak se otevřela cesta na pódium pro lyžaře, od kterých se to už třeba ani nečekalo. Italský veterán a obr Dominik Paris s číslem 1 si dojel pro stříbro, Rakušan Daniel Hemetsberger končí třetí. Parádní zprávou pro české fanoušky je famózní 19. místo Jana Zabystřana, který si z Univerziády v Lake Placid dovez skvělou formu. Poradil si s problematickými částmi závodu a dojel si pro nejlepší umístění kariéry. Kromě kombinace totiž v žádné jiné disciplíně ještě v kariéře nebodoval.
     
    Konečné výsledky

    1. Marco Odermatt (SUI) 1:25,13
    2. Dominik Paris (ITA) +0,76
    3. Daniel Hemetsberger (AUT) +1,03
    4. Andreas Sander (GER) +1,07
    5. Vincent Kriechmayr (AUT) +1,09
    6. Alexis Pinturault (FRA) +1,10
    7. Justin Murisier (SUI) +1,21
    8. Raphael Haaser (AUT) +1,23
    9. Guglielmo Bosca (ITA) +1,35
    10. Christof Innerhofer (ITA) +1,45
    11. Nils Allegre (FRA) +1,52
    12. Marco Schwarz (AUT) +1,56
    13. Stefan Babinsky (AUT) +1,80
    14. Blaise Giezendanner (FRA) +1,93
    15. Johan Clarey (FRA) +2,02
    16. Brodie Seger (CAN) +2,12
    17. Gilles Roulin (SUI) +2,16
    18. Florian Schieder (ITA) +2,17
    19. Jan Zabystřan (CZE) +2,18
    20. Cameron Alexander (CAN) +2,19
    21. Matteo Marsaglia (ITA) +2,21
    22. Christoph Krenn (AUT) +2,32
    23. Gino Caviezel (SUI) +2,36
    24. Jeffrey Read (CAN) +2,36
    25. Riley Seger (CAN) +2,49
    26. Martin Čater (SLO) +2,52
    27. Broderick Thompson (CAN) +2,53
    28. Kyle Negomir (USA) +2,61
    29. Bryce Bennett (USA) +2,63
    30. Josef Ferstl (GER) +2,96
    31. Florian Loriot (FRA) +2,99
    32. River Radamus (USA) +3,03
    33. Markus Nordgård Fossland (NOR) +3,36
    34. Barnabás Szöllös (ISR) +3,81
    35. Ryan Cochran-Siegle (USA) +3,94
    36. Erik Arvidsson (USA) +4,13
    37. Romed Baumann (GER) +4,23
    38. Henrik von Appen (CHI) +4,84
    39. Dominik Schwaiger (GER) +4,89
    Miha Hrobat (SLO) DNF
    Maxence Muzaton (FRA) DNF
    Alexis Monney (SUI) DNF
    Otmar Striedinger (AUT) DNF
    Elian Lehto (FIN) DNF
    Trevor Philp (CAN) DNF
    Andreas Ploier (AUT) DNF
    Matteo Franzoso (ITA) DNF
    Kyle Alexander (CAN) DNF
    Daniel Danklmaier (AUT) DNF
    Adrien Théaux (FRA) DNF
    Cyprien Sarrazin (FRA) DNF
    Simon Jocher (GER) DNF
    Lukas Feurstein (AUT) DNF
    Niels Hintermann (SUI) DNF
    Loïc Meillard (SUI) DNF
    Aleksander Aamodt Kilde (NOR) DNF
    Stefan Rogentin (SUI) DNF
    James Crawford (CAN) DNF
    Mattia Casse (ITA) DNF
    Adrian Smiseth Sejersted (NOR) DNF (12:50:12)

    Adam Kodet

    Konečné výsledky
    • 1. Marco Odermatt (SUI) 1:25,13
    • 2. Dominik Paris (ITA) +0,76
    • 3. Daniel Hemetsberger (AUT) +1,03
    • 4. Andreas Sander (GER) +1,07
    • 5. Vincent Kriechmayr (AUT) +1,09
    • 6. Alexis Pinturault (FRA) +1,10
    • 7. Justin Murisier (SUI) +1,21
    • 8. Raphael Haaser (AUT) +1,23
    • 9. Guglielmo Bosca (ITA) +1,35
    • 10. Christof Innerhofer (ITA) +1,45
    • 11. Nils Allegre (FRA) +1,52
    • 12. Marco Schwarz (AUT) +1,56
    • 13. Stefan Babinsky (AUT) +1,80
    • 14. Blaise Giezendanner (FRA) +1,93
    • 15. Johan Clarey (FRA) +2,02
    • 16. Brodie Seger (CAN) +2,12
    • 17. Gilles Roulin (SUI) +2,16
    • 18. Florian Schieder (ITA) +2,17
    • 19. Jan Zabystřan (CZE) +2,18
    • 20. Cameron Alexander (CAN) +2,19
    • 21. Matteo Marsaglia (ITA) +2,21
    • 22. Christoph Krenn (AUT) +2,32
    • 23. Gino Caviezel (SUI) +2,36
    • 24. Jeffrey Read (CAN) +2,36
    • 25. Riley Seger (CAN) +2,49
    • 26. Martin Čater (SLO) +2,52
    • 27. Broderick Thompson (CAN) +2,53
    • 28. Kyle Negomir (USA) +2,61
    • 29. Bryce Bennett (USA) +2,63
    • 30. Josef Ferstl (GER) +2,96
    • 31. Florian Loriot (FRA) +2,99
    • 32. River Radamus (USA) +3,03
    • 33. Markus Nordgård Fossland (NOR) +3,36
    • 34. Barnabás Szöllös (ISR) +3,81
    • 35. Ryan Cochran-Siegle (USA) +3,94
    • 36. Erik Arvidsson (USA) +4,13
    • 37. Romed Baumann (GER) +4,23
    • 38. Henrik von Appen (CHI) +4,84
    • 39. Dominik Schwaiger (GER) +4,89
    • Miha Hrobat (SLO) DNF
    • Maxence Muzaton (FRA) DNF
    • Alexis Monney (SUI) DNF
    • Otmar Striedinger (AUT) DNF
    • Elian Lehto (FIN) DNF
    • Trevor Philp (CAN) DNF
    • Andreas Ploier (AUT) DNF
    • Matteo Franzoso (ITA) DNF
    • Kyle Alexander (CAN) DNF
    • Daniel Danklmaier (AUT) DNF
    • Adrien Théaux (FRA) DNF
    • Cyprien Sarrazin (FRA) DNF
    • Simon Jocher (GER) DNF
    • Lukas Feurstein (AUT) DNF
    • Niels Hintermann (SUI) DNF
    • Loïc Meillard (SUI) DNF
    • Aleksander Aamodt Kilde (NOR) DNF
    • Stefan Rogentin (SUI) DNF
    • James Crawford (CAN) DNF
    • Mattia Casse (ITA) DNF
    • Adrian Smiseth Sejersted (NOR) DNF

    Startovní listina
    • 1. Dominik Paris (ITA)
    • 2. Blaise Giezendanner (FRA)
    • 3. Romed Baumann (GER)
    • 4. Adrian Smiseth Sejersted (NOR)
    • 5. Mattia Casse (ITA)
    • 6. Vincent Kriechmayr (AUT)
    • 7. Andreas Sander (GER)
    • 8. James Crawford (CAN)
    • 9. Gino Caviezel (SUI)
    • 10. Alexis Pinturault (FRA)
    • 11. Marco Odermatt (SUI)
    • 12. Stefan Rogentin (SUI)
    • 13. Aleksander Aamodt Kilde (NOR)
    • 14. Ryan Cochran-Siegle (USA)
    • 15. Raphael Haaser (AUT)
    • 16. Loïc Meillard (SUI)
    • 17. Stefan Babinsky (AUT)
    • 18. Daniel Hemetsberger (AUT)
    • 19. Nils Allegre (FRA)
    • 20. Justin Murisier (SUI)
    • 21. Marco Schwarz (AUT)
    • 22. Christof Innerhofer (ITA)
    • 23. Josef Ferstl (GER)
    • 24. Niels Hintermann (SUI)
    • 25. Brodie Seger (CAN)
    • 26. Lukas Feurstein (AUT)
    • 27. Jeffrey Read (CAN)
    • 28. Simon Jocher (GER)
    • 29. Cyprien Sarrazin (FRA)
    • 30. Guglielmo Bosca (ITA)
    • 31. Broderick Thompson (CAN)
    • 32. Adrien Théaux (FRA)
    • 33. Daniel Danklmaier (AUT)
    • 34. Kyle Alexander (CAN)
    • 35. Johan Clarey (FRA)
    • 36. Martin Čater (SLO)
    • 37. Henrik von Appen (CHI)
    • 38. Markus Nordgård Fossland (NOR)
    • 39. Gilles Roulin (SUI)
    • 40. Matteo Franzoso (ITA)
    • 41. Christoph Krenn (AUT)
    • 42. Andreas Ploier (AUT)
    • 43. Trevor Philp (CAN)
    • 44. Elian Lehto (FIN)
    • 45. Otmar Striedinger (AUT)
    • 46. Kyle Negomir (USA)
    • 47. Florian Loriot (FRA)
    • 48. Matteo Marsaglia (ITA)
    • 49. Bryce Bennett (USA)
    • 50. Alexis Monney (SUI)
    • 51. Maxence Muzaton (FRA)
    • 52. Miha Hrobat (SLO)
    • 53. Florian Schieder (ITA)
    • 54. Cameron Alexander (CAN)
    • 55. Riley Seger (CAN)
    • 56. Jan Zabystřan (CZE)
    • 57. Erik Arvidsson (USA)
    • 58. River Radamus (USA)
    • 59. Dominik Schwaiger (GER)
    • 60. Barnabás Szöllös (ISR)

    Pořadí disciplíny
    • 1. Marco Odermatt (SUI) 440 b
    • 2. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) 392 b
    • 3. Vincent Kriechmayr (AUT) 254 b
    • 4. Stefan Rogentin (SUI) 173 b
    • 5. Alexis Pinturault (FRA) 165 b
    • 6. Gino Caviezel (SUI) 115 b
    • 7. James Crawford (CAN) 106 b
    • 8. Mattia Casse (ITA) 99 b
    • 9. Daniel Hemetsberger (AUT) 97 b
    • 10. Andreas Sander (GER) 95 b
    • 11. Stefan Babinsky (AUT) 95 b

    Pořadí SP
    • 1. Marco Odermatt (SUI) 1286 b
    • 2. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) 1073 b
    • 3. Henrik Kristoffersen (NOR) 779 b
    • 4. Vincent Kriechmayr (AUT) 722 b
    • 5. Loïc Meillard (SUI) 692 b
    • 6. Lucas Braathen (NOR) 671 b
    • 7. Alexis Pinturault (FRA) 495 b
    • 8. Marco Schwarz (AUT) 472 b
    • 9. Manuel Feller (AUT) 456 b
    • 10. James Crawford (CAN) 338 b
    • 113. Adam Žampa (SVK) 20 b


    thejrc.org